Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

4.:Гостра лівошлуночкова недостатність.

5.:Хронічний обструктивний бронхіт.

№1549

Чоловік 48 років, працює складальником на акумуляторному заводі, скаржиться на приступоподібний біль по всьому животі, втрату апетиту, металевий присмак в роті, нудоту, слинотечу постійні закрепи, головний біль, підвищену втомлюваність. Об’єктивно: шкіра землисто-блідого забарвлення. Язик вкритий коричневим нальотом. Пульс - 50 за хв, АТ 180/90 мм рт. ст. Живіт напружений, втягнутий, при глибокій пальпації відмічається біль в навколопупковій ділянці, відрізки товстого кишечнику спазмовані. Кров: еритроцити 4,1?1012/л, Hb - 110 г/л, ретикулоцити - 4%, базофільна зернистість еритроцитів, ШОЕ - 11 мм/год. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Кила стравоходного отвору.

2.:Ниркова коліка.

3.:Сатурнізм, кишкова коліка.

4.:Хронічний холецистит.

5.:Хронічний гастрит.

№1550

Хворий 38 років протягом 13 років працює на заводі залізобетонних виробів. Робота пов'язана з дією загальної та місцевої вібрації. Скаржиться на загальну слабкість, головний біль, оніміння кінцівок, запаморочення періодичний біль в ділянці серця. Об'єктивно: пульс - 84 за хв., ритмічний, АТ 150/100 мм рт. ст. Тони серця приглушені. Шкіра кінцівок холодна на дотик. На кистях ціанотична, при натискуванні залишаються білі плями. При пальпації м'язів гомілки відмічається біль. Больова, тактильна і температурна чутливість знижена. ЕКГ - ознаки гіпоксії міокарду. На рентгенограмі кісток гомілково-плюстневих суглобів відмічається помірний остеопороз. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Нейроциркуляторна дистонія.

2.:Міопатія.

3.:Фунікулярний мієлоз.

4.:Вібраційна хвороба.

5.:Поліневрит.

№1551

Прохідник шахти, стаж 10 років, скаржиться на задишку при навантаженні, кашель з незначною кількістю харкотиння, біль в грудній клітці. Об'єктивно: помірний ціаноз губ. Перкуторний звук над легенями з коробочним відтінком, дихання послаблене, везикулярне. Пульс - 76 за хв., ритмічний. АТ - 130/80 мм рт. ст. Рентгенологічно: легеневий малюнок посилений, деформований, відмічаються дрібні вузликові тіні розміром 2-4 мм в діаметрі переважно в середніх і нижніх ділянках легень. Корені ущільнені, емфізема легень. ФЗД: ЖЕЛ/НЖЕЛ - 62%, ФЖЕЛ1сек - 48%, ПОШ - 52%. Які додаткові дані потрібні для встановлення професійного характеру захворювання?

1.:ЕКГ.

2.:Санітарно-гігієнічна характеристика умов праці.

3.:Бронхоскопія.

4.:Загальний аналіз крові.

5.:Аналіз харкотиння на БК.

№1552

Забійник вугільної шахти, 34 роки, професійний стаж 10 років. Виписаний з клініки професійних захворювань після обстеження і лікування з діагнозом: Антракосилікоз, 1 стадія, 2s, перибронхіт, ДН-0. Яке експертне рішення слід прийняти щодо цього хворого?

1.:Направити на МСЕК для визначення групи інвалідності на період перекваліфікації.

2.:Направити на МСЕК для визначення відсотка втрати професійної працездатності.

3.:Може продовжувати роботу в своїй професії при дотриманні санітарно-гігієнічних умопраці.

4.:Видати профбюлетень для закріплення результатів лікування

5.:Видати листок непрацездатності для продовження амбулаторного лікування.

№1553

Обрубник ливарного цеху, 52 роки, професійний стаж 14 років. Виписаний з клініки професійних захворювань після обстеження і лікування з діагнозом: Пиловий бронхіт, 1 стадія, фаза ремісії, ДН-0. Яке експертне рішення слід прийняти щодо його працездатності?

1.:Може продовжувати роботу в своїй професії при дотриманні санітарно-гігієнічних умов

2.:Видати профбюлетень для закріплення результатів лікування

3.:Направити на МСЕК для визначення групи інвалідності на період перекваліфікації.

4.:Направити на МСЕК для визначення відсотка втрати професійної працездатності.

5.:Видати листок непрацездатності для продовження амбулаторного лікування.

№1554

В санпропускник ОКБПЗ доставлен пострадавший при внезапном выбросе рудничного газа. При осмотре: легкая кома; пульс - 112 в 1 мин., АД 90/65 мм рт. ст., ЧД - 22 в мин. На месте аварии отмечались судороги, на этапе транспортировки - психомоторное возбуждение. Какое лечение из нижеперечисленного наиболее целесообразно?

1.:Цитохром С.

2.:Гемосорбция

3.:Форсированный диурез.

4.:Обменное переливание крови.

5.:Гипербарическая оксигенация.

№1555

Мастер по ремонту контрольно-измерительных приборов 12 лет подвергался воздействию паров ртути в концентрациях 0,01-0,45 мгм3. При профосмотре выявлены неврастенический синдром, вегетативные нарушения, рассеянная микроорганическая симптоматика. Какой из дополнительных методов исследования надо провести для диагностики ртутной интоксикации?

1.:Определение ртути в моче до и после провокации унитиолом.

2.:Определение ртути в моче.

3.:Определение ртути в волосах.

4.:Определение ртути в ногтях.

5.:Определение ртути в крови.

№1556

Шихтовщик свинцовоплавильного цеха 22 года подвергался воздействию свинца в концентрациях до 1 мг/м3. Какие из лабораторных показателей относятся к ранним и достоверным признакам хронической свинцовой интоксикации?

1.:Лейкоцитоз

2.:Ретикулоцитоз, базофильная зернистость эритроцитов.

3.:Порфиринурия

4.:Анемия

5.:Увеличение концентрации свинца в биологических средах.

№1557

Сменный инженер, 25 лет, оказался во время пожара в зоне высокой концентрации СО (имеется акт о несчастном случае на производстве). В клинику доставлен в бессознательном состоянии. Какие лабораторные показатели являются ранними критериями оценки тяжести состояния?

1.:Лейкоцитоз

2.:Карбоксигемоглобинемия

3.:Увеличение вязкости крови.

4.:Анемия

5.:Метгемоглобинемия

№1558

Хворий Н., 43 роки, 2 роки тому був діагностований силікоз І стадії. При медичному огляді скарги на посилення задишки, появу болю у пiдлопаткових ділянках. На рентгенограмі відзначається дифузне посилення та деформація легеневого малюнку, на фоні якого численні вузликові тіні діаметром 2-4 мм. Ущільнення мiждольової плеври справа. Корені легень ущільнені, розширені. Яка рентгенологічна форма пневмоконiозу у даному випадку має місце?

1.:Iнтерстiцiальна

2.:Туморозна

3.:Вузлова

4.:Вузликова

5.:Iнтерстiцiально-вузликова

№1559

Хворий Д., 40 років. Працює клепальщиком протягом 16 років. Турбують різкі болі у плечовому поясі, особливо у нічний час, пальці рук німіють та біліють при охолодженні, став дратівливим. Об'єктивно: кисті набряклі, холодні, ціанотичнi. Різко знижені всі види чутливості (больова, температурна, вібраційна). При пробі на холод - симптом "мертвих пальців". Відзначається слабкість у приводних м`язах V пальця; змінена електрозбудженість. Сухожильні та периостальнi рефлекси живі. Рентгенологічно - остеопороз дрібних кісток пальців кисті. Встановіть попередній діагноз.

1.:Вібраційна хвороба І ст.

2.:Мiофасцiт

3.:Вегетативно-сенсорна полiнейропатiя

4.:Вібраційна хвороба ІІІ ст.

5.:Вібраційна хвороба ІІ ст.

№1560

Хворий С., 36 років, штукатур з 14-рiчним стажем, скаржиться на болі у правому плечовому суглобі, особливо на початку роботи. Болі посилюються при підйомі тягарів, відведенні плеча. Об'єктивно: при одяганні помітна скованість рухів. Контури плечових суглобів не змінені, закладання руки за спину із-за болів неможливе. Пальпація великого пагорба плеча та верхнього краю дельтовидного м’язу болюча. Поставте попередній діагноз.

1.:Міозит дельтовидного м'яза

2.:Плечовий плексiт

3.:Плечелопатковий періартрит

4.:Шийний радикуліт

5.:Реактивний артрит

№1561

Хворий П., 42 роки, працює на виробництві з виготовлення акумуляторів. Доставлений у лікарню у зв'язку з різкими болями у животі. З'ясовано, що до роботи на акумуляторному заводі була "виразка шлунку". Об'єктивно: живіт втягнутий, при пальпації розлита болючість з переважаючою локалізацією у нижній половині живота та особливо навколо пупка. Стільця у хворого не було, хоч він приймав проносне. Аналіз крові: еритроцитів 4. 0?1012/л, Нb - 110 г/л, ретикулоцити - 4%, еритроцити з базофiльною зернистістю 6,0‰. ШЗЕ - 11мм/год. Встановіть попередній діагноз.

1.:Перфорація шлунку

2.:Хронічна свинцева інтоксикація, легка форма

3.:Хронічна свинцева інтоксикація середнього ступеню тяжкості, кишкова колiка

4.:Загострення виразкової хвороби

5.:Хронічна свинцева інтоксикація, важка форма кишкова колiка

№1562

Хвора , 42 років, протягом 21 року працює лаборантом, маючи постійний контакт з ртуттю. Пред'являє скарги на головний біль, порушення пам’яті, дратівливість, плаксивість, зниження працездатності, порушення сну, тремтіння пальців рук. При огляді виявлено рівномірне пожвавлення сухожильних рефлексів за функціональним типом, тремор вік та пальців витягнених рук асиметричний, червоний дермографізм, загальний гiпергiдроз. Пульс 96 уд/хв ритмічний, АТ 150/100 мм рт. ст. Встановіть попередній діагноз.

1.:Гостра ртутна інтоксикація, важка форма

2.:Хронічна ртутна інтоксикація середнього ступеню тяжкості

3.:Гостра ртутна інтоксикація, легка форма

4.:Xронічна ртутна інтоксикація, легка форма

5.:Хронічна ртутна інтоксикація, важка форма

№1563

Обрубник, 38 років. Стаж 16 років, концентрація пилу на робочому місці перевищує ГДК у 8-10 разів. При черговому медичному огляді скарги: кашель, частіше сухий, деколи із мізерним харкотинням. Кашель непокоїть протягом 2-3 років. За медичною допомогою не звертався. Не палить. Об'єктивно: жорстке дихання, поодинокі сухі хрипи. В решті без особливостей. ФОГ, загальний аналіз крові - без відхилень від норми. Функція зовнішнього дихання: незначне порушення бронхіальної прохідності. Встановіть попередній діагноз.

1.:Хронічний обструктивний бронхіт І ст.

2.:Хронічний необструктивний бронхіт І ст.

3.:Хронічний бронхіт з бронхоектазами

4.:Пневмоконіоз ІІ ст.

5.:Пиловий бронхіт

№1564

Працівник, що приймав участь у ліквідації пожежі в приміщенні, де зберігалось 2 кг металевої ртуті, доставлений у клініку із скаргами на емоційну нестриманість, серцебиття, пітливість, дрижання тіла, плаксивість, болі в області серця. Погіршення стану протягом доби. Об'єктивно: шкіра бліда, волога, у хворого стан депресії, стійкий червоний дермографізм, еритизм, нестійкий рівень АТ. Який з препаратів є антидотом у цьому випадку?

1.:Амiлнiтрiт

2.:Дiпiроксам

3.:Атропіну сульфат

4.:Унiтiол

5.:Третацин кальцію

№1565

У хворої, на протязі 6 рокiв контактуючої з бензолом, з боку крові спостерігається нерiзко виражена лейкопенія, помірний ретикулоцитоз, кровоточивість ясен, запаморочення, астено-вегетативний синдром. Який ступінь важкості хронічної інтоксикації бензолом відповідає змальованій картині?

1.:Захворювання не пов'язане з умовами праці

2.:Латентний

3.:Важкий

4.:Середній

5.:Легкий

№1566

Слюсар протягом 10 років контактував з парами металевої ртуті, що подеколи перевищували дозволений рівень у 3-4 рази. При обстеженні виявлено: виражена астенія, постійний головний біль, стійке порушення сну, підвищену дратівливість, схильність до депресивних реакцій, образливість, синдром еритизма, виражений тремор пальців витягнутих рук, кровоточивість ясен. Для якої стадії хронічної ртутної інтоксикації характерна ця симптоматика?

1.:Клініка не характерна для інтоксикації металевою ртуттю.

2.:Мікромеркуріалізм.

3.:Тяжка.

4.:Помірно виражена.

5.:Початкова.

№1567

Для якої стадії хронічної інтоксикації металевою ртуттю характерна симптоматика: виражена емоційна нестриманість, еритизмом, вегетативні пароксизми з біллю в ділянці серця, серцебиття, загальний тремор, коливання АТ, депресія, плаксивість, різке зниження пам’яті, страхи, нав’язливі думки?

1.:Клініка не характерна для інтоксикацій металевою ртуттю.

2.:Помірно виражена.

3.:Початкова.

4.:Носiйство.

5.:Виражена.

№1568

Обрубник ливарного виробництва знаходився на лікуванні у стаціонарі з приводу шийно-плечового плекситу. Виписаний у задовільному стані, приступив до виконання своїх обов’язків. Через рік - рецидив захворювання. Як в даному випадку вирішити питання про експертизу працездатності?

1.:Звільнити від праці на період лікування по лікарняному листу.

2.:Перехід на іншу постійну роботу через ЛКК.

3.:Перехід на роботу з виключенням перенапруги i мікротравматизації терміном на 2 місяці.

4.:Раціональне працевлаштування з послідуючим направленням на професійну МСЕК.

5.:Після лікування перехід на іншу роботу через ЛКК

№1569

До лікаря медсанчастини вагонобудівельного заводу звернувся маляр. Відомо, що напередодні, на роботі він використовував розчинник для розведення фарби. Через 6 годин після початку роботи він відчув слабкість, головний біль, головокружіння, шум у вухах, нудоту, блювання. При огляді виявлено помірну астенізацію хворого. В крові - помірний лейкоцитоз. АТ - знижений, пульс м'який, слабкого наповнення. Лікар медсанчастини повідомив про гостре професійне отруєння в СЕС. Хто повинен ініціювати розслідування даного випадку ?

1.:Представник профкому

2.:Інспектор по технічній безпеці

3.:Лікар СЕС

4.:Цеховий терапевт

5.:Адміністрація підприємства

№1570

Хворий Ч., 53 роки, протягом 6 років працює в цеху по розмелу кремнієвого піску. Основні скарги: кашель з незначним виділенням харкотиння, болі в грудній клітці, задишка при фізичному навантаженні, болі в суглобах. Грудна клітка бочкоподібної форми. Над легенями коробочний звук, поодинокі сухі хрипи. Рентгенологічно: деформований легеневий малюнок, дрібнокомірчатий фіброз в середніх легеневих полях. Про яку патологію можна подумати ?

1.:Саркоїдоз

2.:Силікатоз

3.:Силікоз

4.:Хронічний бронхіт

5.:Туберкульоз легень

№1571

Хворий К., 35 років, протягом 10 років працював на меблевій фабриці. В роботі використовував розчинник - ксилол. Запідозривши хронічну інтоксикацію, хворого було госпіталізовано. Встановлений анемічний синдром. Вкажіть форму анемії при даній інтоксикації.

1.:Гемолітична

2.:Порушення синтезу порфіринів

3.:Апластична

4.:Залізодефіцитна

5.:Порушення синтезу РНК і ДНК

№1572

В клініку професійних захворювань поступив шліфувальник із скаргами на зниження слуху, шум у вухах, серцебиття, швидку втомлюваність. Виробляє металічні деталі на шліфувальному станку протягом 13 років. Відмічає зниження слуху протягом останніх 2 років. Встановлено діагноз: сенсо-невральної приглухуватості. Для підтвердження професійного генезу захворювання повинен бути зроблений запит на санітарно-гігієнічну характеристику умов праці. Хто повинен її скласти?

1.:Начальник цеху

2.:Адміністрація підприємства

3.:Головний лікар МСЧ

4.:Лікар СЕС

5.:Інспектор по технічній безпеці

№1573

Робітник фарфорового заводу, 37 років, після 10 років стажу скаржиться на кашель, задишку, біль в грудній клітині. Для якого професійного захворювання є типовою ця тріада скарг?

1.:Силікоз

2.:Професійна бронхіальна астма

3.:Хронічний пиловий бронхіт

4.:Бронхоектатична хвороба

5.:Хронічне легеневе серце

№1574

Хворий К., 35 років, протягом 10 років працює прохідником у вугільній шахті. Скарги на задишку під час фізичного навантаження, кашель, з виділенням невеликої кількості харкотиння. Температура тіла нормальна . В легенях хрипи не вислуховуються. ШЗЕ - 8 мм/год ;реакція Манту з 2 ТО - папула 10 мм. На рентгенограмі: на всій площі обох легень дрібні, підвищеної інтенсивності вогнища, які чітко контуруються. Визначте попередній діагноз.

1.:Дисемінований туберкульоз легень

2.:Антракоз

3.:Дрібновогнищева пневмонія

4.:Бронхіоліт

5.:Міліарний карциноматоз

№1575

У робітника цеху по виробництву азбестових труб зі стажем роботи 19 років в вiцi 44 роки під час періодичного медичного огляду були виявлені хронiчний бронхiт, емфiзема легень i пневмофiброз з легеневою недостатнiсть I-II ст. Поряд з цим, в середнiй долi вiдмiчається затемнення розмiрами 3х3 см. Який найбільш iмовiрний дiагноз має мiсце у хворого?

1.:Прикоренева пневмонія

2.:Азбестоз I ст. ускладнений пухлиною правої легені

3.:Професійний пиловий бронхіт

4.:Азбестоз I ст.

5.:Гострий абсцес середньої долі

№1576

Хворий 31 року, формувальник ливарного цеху, професійний стаж - 10 років звернувся зі скаргами: кашель з невеликою кількістю мокроти, задишка. Об’єктивно: дихання жорстке, послаблене, відмічаються поодинокі сухі хрипи. Рентгенологічно визначається підвищена прозорість легеневого малюнку, поля легень з вузлами впродовж всієї легеневої тканини. Корені розширені, лімфатичні вузли коренів звапнені. Визначте діагноз захворювання.

1.:Пневмоконіоз

2.:Хронічний пиловий бронхіт

3.:Туберкульоз легень

4.:Брохіоліт

5.:Ідіопатичний фіброзуючий альвеоліт

№1577

У хворого вібраційна хвороба від локального впливу вібрації, ІІ ст., з синдромом вегето-сенсорної поліневропатії рук. Який з перелічених медикаментозних засобів не доцільно використовувати для лікування?

1.:Спазмолітики.

2.:Вітамін РР.

3.:Гангліоблокатори.

4.:Вітамін К.

5.:Вітаміни В1, В12.

№1578

Хворий на хронічну свинцеву інтоксикацію, який проробив апаратником свинцеплавильного цеху 16 років, а в останні 2 роки є інвалідом Ш групи від цього захворювання, звернувся до терапевта в зв’язку з погіршенням стану здоров’я. При обстеженні у нього знайдені прояви вегетосудинної дистонії, хронічного гастроентероколіту, хронічного бронхіту, вегето-сенсорної поліневропатії, гіпохромної анемії. Що не характерно для хронічної свинцевої інтоксикації?

1.:Хронічний гастроентероколіт.

2.:Хронічний бронхіт

3.:Вегето-сенсорна поліневропатія.

4.:Вегето-судинна дистонія.

5.:Нормохромна анемія.

№1579

У заточниці машинобудівного заводу зі стажем роботи в контакті з локальною вібрацією 8 років, на протязі останнього року з’явилися скарги на побіління пальців рук на холоді, заніміння їх по ночам. Запідозрено вібраційну хворобу. Який з перелічених засобів діагностики не є інформативним в даному випадку?

1.:Термографія.

2.:Альгезіметрія.

3.:Реовазографія.

4.:Ангіографія.

5.:Капіляроскопія.

№1580

У прохідника вугільної шахти 44 років та стажем роботи по фаху 19 років, на протязі останніх 2 років з’явилася задишка при фізичному навантаженні, сухий кашель. На рентгенограмі легень судинно-бронхіальний малюнок деформований, на фоні дрібнокоміркового пневмофіброзу в середніх та частково нижніх відділах легень реєструються вузликові тіні 2-3 мм в діаметрі. Базальні відділи легень підвищеної прозорості. Корені щільні, тяжисті. Який з нижчеперелічених діагнозів найбільш можливий?

1.:Туберкульоз легенів.

2.:Хронічний обструктивний бронхіт

3.:Саркоідоз.

4.:Карциноматоз.

5.:Силікоз.

№1581

Хворому з підозрою на пневмоконіоз зроблена оглядова рентгенограма легень. Який з елементів рентгенмалюнку є властивим для пневмоконіозу?

1.:Гомогенне затемнення частки.

2.:Прикореневий пневмофіброз.

3.:Дрібні вузликові тіні.

4.:Великі інфільтрати.

5.:Невеликі фокуси ущільнення легеневої тканини.

№1582

Хворому на пиловий бронхіт зроблена оглядова рентгенограма легень. Яка рентгенознака не властива пиловому бронхіту?

1.:Прикореневий інтерстиціальний пневмофіброз.

2.:Інтерстиціальний дрібнокомірковий пневмофіброз.

3.:Дифузне підвищення повітряності легеневої тканини.

4.:Посилення судинно-бронхіального малюнку.

5.:Вибухання конусу легеневої артерії.

№1583

Хвора, робітниця текстильної фабрики, звернулась зі скаргами на напади утрудненого дихання, сухий кашель та підвищення температури тіла протягом 2-х місяців. Означені симптоми починаються через кілька годин після початку роботи та зникають удома. Над легенями вислуховується жорстке дихання з невеликою кількістю сухих хрипів. В ан. крові: Нв - 130 г/л, лейкоцити 6,5?109 /л, п/яд 2%, с/яд 67%, еозинофіли 1%, лімфоцити 25%, моноцити 5% ШОЕ - 15 мм/год. Рентгенологічно - інтерстиціальний пневмофіброз. Спірометрія: порушення ФЗД по обструктивному типу.

1.:Бісиноз.

2.:Бронхіальна астма.

3.:Хронічний бронхіт.

4.:Склеродермія.