Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

3.:Пневмонія.

4.:Геморой.

5.:Тромбофлебіт.

№2620

Хворий 38 років, скаржиться на відчуття повноти в епігастрії, відрижку повітрям, блювоту. Вказані явища стали турбувати останній місяць, поступово наростали. Схуд на 3 кг. Об'єктивно: Протягом 3 років хворіє виразковою хворобою 12-палої кишки. Пульс - 78 уд./хв, АТ - 115/75 мм рт.ст. При обстеженні серця та легень патології не виявлено. Живіт при пальпації м'який, неболючий. Нижня межа шлунку знаходиться на 4 см нижче пупка. Загальний ан. крові: Ер. - 4,8•1012/л, гемоглобін - 152 г/л, Л. - 6,0•109/л, ШЗЕ - 10 мм/год, загальний білок сироватки крові 60 г/л. Який попередній діагноз можна встановити?

1.:Поліп.

2.:Переродження виразки в рак.

3.:Кальозна виразка.

4.:Пенетруюча виразка.

5.:Пілородуоденальний стеноз.

№2621

Хвора 63 років, оперована з приводу багатовузлового еутиреоїдного зобу великих розмірів. З технічними труднощами вимушено виконана субтотальна резекція обох долей щитовидної залози. На 4-й день після операції з'явились судоми м'язів обличчя і верхніх кінцівок, біль в животі. Позитивні симптоми Хвостека і Труссо. Чим найімовірніше зумовлений такий стан хворої?

1.:Післяопераційним гіпотиреозом.

2.:Пошкодженням зворотнього нерву.

3.:Трахеомаляцією

4.:Недостатністю паращитовидних залоз.

5.:Тиреотоксичним кризом.

№2622

Хворий 64 років, скаржиться на біль, що виникає при піднятті ваги, пухлиноподібне утворення в пахвинних ділянках. Хворіє протягом 1 року. Об'єктивно: в обох пахвинних ділянках визначаються пухлиноподібні утворення сферичної форми до 5 см в діаметрі, легко вправляються в черевну порожнину. При введенні пальця в поверхневе кільце пахового каналу визначається пульсація нижньої надчеревної артерії зовні від грижового випинання. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Двобічна пряма вправима пахова грижа.

2.:Двобічний пахвинний лімфаденіт.

3.:Двобічна стегнова вправима грижа.

4.:Двобічна коса вправима пахова грижа.

5.:Лімфогранулематоз.

№2623

Хворий 26 років, скаржиться на гострий інтенсивний постійний біль в епігастральній ділянці, який раптово виник 1,5 години тому. Раніше нічим не хворів. Об'єктивно: Пульс 72 уд./хв, ритмічний. АТ - 100/60 мм рт. ст. Язик чистий, сухий. Живіт втягнутий, участі в акті дихання не бере, при пальпації різко напружений і болючий у всіх відділах. Позитивні симптоми подразнення очеревини. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гострий панкреатит.

2.:Перфоративна виразка.

3.:Гострий холецистит.

4.:Гостра кишкова непрохідність.

5.:Гострий гастрит.

№2624

Поранений доставлений на МПП з вогнепальним пошкодженням правого стегна. Загальний стан важкий, АТ - 80/40 мм рт.ст., пульс - 120 уд/хв. Пов'язка на стегні просякла кров'ю. Які діагностичні тести травматичного шоку визначають на МПП?

1.:Нудота, блювота, головний біль, тахікардія.

2.:Різке підвищення температури, озноби.

3.:Втрата свідомості, корчі.

4.:Блідість шкіряних покровів, неможливість сечовиділення.

5.:Падіння АТ, змінення характеристик пульсу, шоковий індекс, погодинний діурез.

№2625

У потерпілого - непроникаюче поранення живота, яке супроводжується пошкодженням заочеревинно розташованих відділів товстої кишки. Які перші найбільш достовірні ознаки подібних пошкоджень?

1.:Втрата свідомості.

2.:Корчі.

3.:Локальне напруження черевної стінки.

4.:Стійке падіння артеріального тиску.

5.:Непроходження кишок.

№2626

До відділення через 8 годин після ДТП доставлено пораненого із закритою травмою черепа та мозку, без свідомості. Об'єктивно: анізокорія, рана у тім'яній ділянці - 3,0х1,0см, ригідність м'язів шиї, брадикардія, пульс - 58 уд./хв, напружений. Судомний синдром. Що є найголовнішим показником до негайного втручання?

1.:Наявність ран.

2.:Наростання судом.

3.:Анізокорія.

4.:Внутрішньочерепна кровотеча.

5.:Втрата свідомості.

№2627

У хворої 53 років під час операції виявлено флегмонозно-гангренозний холецистит, в ділянці шийки жовчного міхура і гепатодуоденальної зв'язки - щільний запальний інфільтрат, у якому анатомічні елементи не диференціюються. Який метод хірургічного втручання найбільш доцільний ?

1.:Холецистектомія ретроградна.

2.:Зовнішнє дренування холедоха.

3.:Холецистектомія антеградна.

4.:Внутрішнє дренування холедоха.

5.:Холецистостомія.

№2628

У хворого 40 років, 2 години тому раптово виникли різкі болі в епігастрії, а потім по всьому животу. Живіт втягнутий, у диханні участі не бере, напружений, болючий, с-м Щоткіна-Блюмберга позитивний. Який попередній діагноз?

1.:Перфоративний холецистит.

2.:Гострий панкреатит.

3.:Перфоративна виразка.

4.:Розрив розшаровуючої аневризми.

5.:Гостра кишкова непрохідність.

№2629

Хворий 50 років, з виразкою 12-палої кишки в ділянці задньої стінки, схуд, болі стали різкими, постійними, незалежними від часу харчування, з іррадіацією в поперек. Виявлена шлункова гіпосекреція. Про яке ускладнення слід подумати ?

1.:Гострий панкреатит.

2.:Стеноз пілоруса шлунка.

3.:Малігнізація виразки.

4.:Пенетрація виразки.

5.:Прикрита перфорація виразки.

№2630

Хворий 32 років, потрапив у клініку через 4 години після ножового поранення живота. Функція серцево-судинної системи не порушена, загальний аналіз крові без відхилень. На передній стінці живота в епігастрії - рана 2х0,5 см, трохи кровоточить. Яка дія показана для уточнення діагнозу і вибору тактики?

1.:Лапароцентез.

2.:Лапароскопія.

3.:Оглядова рентгенограма черева.

4.:Ультрозвукове дослідження черева.

№2631

Хворому 25 років поставлено діагноз: перелом кісток тазу. Стан важкий, пульс - 116 уд./хв, АТ - 100/60 мм рт.ст. Живіт напружений, болючий, симптоми подразнення очеревини слабко виражені. В аналізі крові: Ер.- 3,2х1012/л; Нв - 110 г/л; Нt - 0,37; Л - 10х109/л; п/я - 10%. Який найбільш інформативний додатковий метод обстеження?

1.:Ультразвукове дослідження черева.

2.:Лапароскопія.

3.:Лапароцентез.

4.:Оглядова рентгенограма черева.

5.:Фіброгастродуоденоскопія.

№2632

Хворий 72 років, 5 років страждає виразковою хворобою шлунка. Протягом останніх 3-х місяців біль в епігастрії став постійним, погіршився апетит, з'явилась огида до м'ясної їжі, схуд. Запідозрена малігнізація виразки. Яке обстеження буде найбільш інформативним ?

1.:Фіброгастроскопія з біопсією.

2.:Рентгеноскопія шлунка з барієм.

3.:Комп'ютерна томографія.

4.:Лапароскопія.

5.:Ультразвукове дослідження.

№2633

У хворої 38 рокiв, що хворiє жовчнокам'яною хворобою, добу тому з'явились сильнi болi в правому пiдребер'ї з iррадiацiєю у праву лопатку, нудота. Напад зняла прийомом 2-х таблеток баралгiну. Через добу пiсля нападу з'явилась жовтяниця i залишились постiйнi болi в правому пiдребер'i та епiгастрii. Симптом подразнення очеревини - негативний, жовчний міхур не пальпується, t - 36,8 оC, лейкоцити - 7,8х109/л. Яке ускладнення найвірогідніше виникло у хворої?

1.:Гострий холангiт.

2.:Гострий гепатит, паренхiматозна жовтяниця.

4.:Абсцес печiнки, токсична жовтяниця.

5.:Обтурацiя холедоха конкрементом, механiчна жовтяниця. Стриктура фатерова соска, механiчна жовтяниця.

№2634

Хвору 49 рокiв прооперовали з приводу гострого катарального апендициту. Через 8 дiб у хворої з'явилась блювота, перестали вiдходити гази та кал. Об'єктивно: живiт здутий, позитивнi симптоми Склярова, Валя. Лейкоцитоз. Пiдозрюється гостра кишкова непрохiднiсть. Якi додатковi методи обстеження найбiльш iнформативнi для дiагностики ускладнення?

1.:Лапароскопiя.

2.:Колоноскопiя.

3.:УЗД.

4.:Оглядова рентгенографiя черева.

5.:Гастродуоденоскопiя.

№2635

Хворого 47 рокiв, госпiталiзовано з постiйними болями в правому пiдребер'ї, субiктеричним забарвленням шкiри. Консервативна терапiя протягом доби до покращення стану не призвела, посилилась iктеричнiсть шкiри, t - 37,6 оС лейкоцитiв в кровi - 12,5 х 109/л. З приводу гострого калькульозного холециститу розпочато оперативне втручання. Яке iнтраоперацiйне обстеження потрiбно обов'язково виконати?

1.:Пункцiю i термiнове гiстологiчне дослiдження пiдшлункової залози.

2.:Iнтраоперацiйну холангіографію.

3.:Холедохоманометрiю.

4.:Визначення в'язкості жовчi.

5.:Пункцiю жовчного мiхура з посiвом жовчi.

№2636

Хворий 38 рокiв, поступив у лiкарню у важкому станi зi скаргами на слабкiсть, нудоту, бiль i здуття живота, невiдходження газiв i вiдсутнiсть випорожнень. Протягом останнiх 5 рокiв турбували голоднi болi у верхнiй дiлянцi живота, які посилювалися вночi та в весняно-осiннi перiоди року. Три доби тому раптово з'явився різкий бiль у черевi. Об'єктивно: шкiрнi покриви землистi, сухi, дихання поверхневе, пульс слабкий, частий, АТ - 80/40 мм рт ст. Живiт здутий, з ознаками подразнення очеревини у всіх ділянках. Дiагноз: перфоративна виразка, перитонiт. Чим найбільш ймовірно обумовлений важкий стан хворого?

1.:Легеневою недостатнiстю.

2.:Серцево-судинною недостатнiстю.

3.:Больовим шоком.

4.:Ендотоксикозом.

5.:Екзотоксикозом.

№2637

Хворий 65 років, звернувся зі скаргами на переймоподібний біль у животі, блювоту, невідходження калу. Хворіє понад 6 місяців, відмічає запори, зниження ваги тіла. Шкіра землиста, суха. Живіт значно збільшений у розмірах, при пальпації відмічається край бугристої печінки. В лівій здухвиній ділянці пальпується пухлиноподібне утворення розміром 6х8 см. Симптомів подразнення очеревини немає. Ректально: пуста ампула прямоі кишки, залишки крові на рукавичці. Хворого вирішено оперувати з приводу повної обтураційної кишкової непрохідності. Який метод операції найбільш адекватний?

1.:Трансверзостомія.

2.:Лівобічна геміколектомія.

3.:Резекція сигмовидної кишки з анастомозом.

4.:Операція Гартмана.

5.:Колектомія.

№2638

Хворого 52 років ургентно оперують з приводу кишкової непрохідності, причиною якої став заворот тонкої кишки. Операція виконується через 3 години з початку захворювання. Кишка в одному місці темного кольору, перистальтика відсутня. Яка найбільш адекватна хірургічна тактика?

1.:Виконати розворіт кишки, резекцію враженої ділянки та накладання анастомозу.

2.:Виконати розворіт кишки з ентеростомією.

3.:Виконати розворіт кишки з інтестіноплікацією.

4.:Виконати розворіт кишки з інтестінопексією.

5.:Виконати розворіт кишки з анастомозом.

№2639

В проктологiчне вiддiлення госпiталiзована хвора 60 рокiв, зi скаргами на бiль в задньому проходi постiйного характеру, частi позиви до дефекацii, видiлення кровi при дефекацii, зниження апетиту, схуднення, слабкiсть. Хворiє бiля 3-х мiсяцiв, коли вперше самостiйно пальцем знайшла пухлину в задньому проходi. Яке дослiдження найбiльш iнформативне для верифiкацii дiагнозу?

1.:Радiоактивне сканування .

2.:Селективна ангіографія.

3.:Доплерографiя.

4.:Копрограма.

5.:Бiопсiя з гiстологiчним дослiдженням.

№2640

Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди потерпілий отримав множинні переломи кінцівок та кісток тазу. В анамнезі: гемофілія А. Під час обстеження формуються гематоми на ушкоджених ділянках. Стан погіршується. АТ - 90/50 мм рт.ст. Вкажіть найбільш доцільну комбінацію інфузійних засобів для лікування пацієнта після застосування поліглюкіну та сольових розчинів?

1.:Еритроцитарна маса.

2.:Еритроцитарна маса, свіжозаморожена плазма.

3.:Кріопреципітат, глюкоза.

4.:Альбумін, еритроцитарна маса.

5.:Свіжозаморожена плазма, кріопреципітат.

№2641

Хворий 58 років, надійшов для хірургічного лікування варикозного розширення вен правої нижньої кінцівки. Страждає на протязі 5 років. Об'єктивно: набряку кінцівок немає, але з'являється наприкінці дня. Виявляються поширені варикозні вузли на гомілці та в підколінній зоні, а також поширена велика підшкірна вена стегна. Пігментація шкіри в нижній третині гомілки. Супутньої патології нема. Яке дослідження необхідне для оцінки показань до операції?

1.:Лімфографія.

2.:Проба Тренделенбурга.

3.:Реовазографія.

4.:Проба Дельбе-Пертеса.

5.:Капіляроскопія.

№2642

Хворий 42 років, скаржиться на біль в нижніх кінцівках, особливо при ходінні, переміжну кульгавість, відчуття заніміння в пальцях ступнів, похолодіння кінцівок, неспроможність пройти більше 100 м. Спить з опущеною ногою Пацієнт палить з 16 років, зловживає алкоголем, страждає на ІХС. Ліва нижня кінцівка холодніша за праву, виявляється сухість шкіри кінцівок, пульсація на артеріях ступнів не визначається, на стегнових - різко ослаблена. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Синдром Леріша.

2.:Облітеруючий ендартеріїт.

3.:Діабетична ангіопатія.

4.:Хвороба Рейно.

5.:Глибокий тромбофлебіт.

№2643

Хворий Ц. 35 років, доставлений КШД із скаргами на загальну слабкість, запаморочення, тимчасову втрату свідомості. З даних анамнезу стало відомо, що періодично на протязі трьох років турбує біль в епігастральній ділянці, особливо у нічний час, печія, для зменшення якої вживав соду. За медичною допомогою не звертався, не обстежувався. На протязі двох тижнів перед поступленням відмічає посилення болю, який самостійно пройшов два дні тому. В день поступлення з'явилась сильна слабкість, нудота головокружіння, двічі був чорний, дьогтьоподібний стілець. Із слів супроводжуючих двічі втрачав свідомість. Загальний аналіз крові: гемоглобін 96 г/л. лейкоцитів 16х109/л. Найбільш вірогідний попередній діагноз?

1.:Інфаркт міокарду.

2.:Гострий панкреатит.

3.:Кровоточива виразка дванадцятипалої кишки.

4.:Рак шлунку.

5.:Кровотеча з флебектазій стравоходу

№2644

Хвора Н. 82 років, госпіталізована до хірургічного відділення з діагнозом- жовчнокам'яна хвороба, холедохолітіаз, механічна жовтяниця. У анамнезі - інфаркт міокарду двічі, ниркова недостатність. Якому з нижче перелічених методів лікування слід віддати перевагу?

1.:Холецистектомія

2.:Холецистектомія з дренуванням холедоху

3.:Ендоскопічна папілотомія

4.:Трансдуоденальна папілосфінктеротомія

5.:Біліодигестивний анастомоз

№2645

У хворого 32 років, який лікувався у стаціонарі з діагнозом "Гострий абсцес правої легені", після кашлю раптово з'явилося важке дихання, ціаноз, біль у правій половині грудної клітини. Яке ускладнення найбільш вірогідно виникло у хворого?

1.:Ексудативний плеврит

2.:Перфорація стравоходу

3.:Піопневмоторакс

4.:Інфаркт міокарду

5.:Інфаркт-пневмонія

№2646

Розвиток хронічної венозної недостатності нижніх кінцівок залежить від функціонального стану "м'язево-венозної помпи". Відносно якої групи м’язів застосовується цей термін ?

1.:Черевної стінки.

2.:Стегна.

3.:Сідничої області

4.:Гомілки.

5.:Стопи.

№2647

У ході оперативного втручання у хворого Н., 57 років, з приводу перфоративної виразки шлунку знайдено перфорацію до 2,5 см у діаметрі на передній стінці шлунку. Виразка застаріла, кальозна. З моменту перфорації пройшло 2 години .Яка тактика хірурга ?

1.:Ушивання перфорації

2.:Ушивання перфорації + стовбурова ваготомія

3.:Ушивання перфорації + СПВ

4.:Ушивання перфорації + гастроeнтероанастомоз

5.:Резекція шлунку

№2648

На третю добу після операції з приводу апендикулярного розповсюдженного перитоніту у хворого С., 48 років, з'явилося здуття живота ; болю немає; відсутні гази, перистальтика не вислуховується. Що є причиною такого стану?

1.:Тромбоз мезентеріальних судин

2.:Абсцес черевної порожнини

3.:Паралітична кишкова непрохідність

4.:Стангуляційна кишкова непрохідність

5.:Пілефлебіт

№2649

Хворий Н., 60 років госпіталізований з підозрою на прикриту перфорацію виразки 12-ти палої кишки. На рентгенограмі черевної порожнин вільного газу немає, симптом Жобера негативний, але клініка зберігається. Який з нижче перелічених методів обстеження слід вибрати для уточнення діагнозу?

1.:Іригоскопія

2.:Пневмогастрографія

3.:Контрастне дослідження шлунку

4.:УЗД

5.:Пневмоперитонеум

№2650

Під час рентгенологічного дослідження хворого М., 60 років, виявлено куполоподібне вибухання діафрагми з правого боку. З метою диференціальної діагностики релаксації діафрагми та кісти печінки у хворого необхідно провести слідуюче дослідження:

1.:Пневмоперитонеум

2.:Холангіографію

3.:Сканування печінки

4.:УЗД органів черевної порожнини

5.:Пневмогастрографію

№2651

Який з нижчеперелічених симптомів найбільш вірогідно говорить на користь розриву селезінки?

1.:Симптом Мейо-Робсона

2.:Симптом "кошика"

3.:Симптом Ровзінга

4.:Симптом Склярова

5.:Симптом "ваньки-встаньки"

№2652

У приймальне відділення лікарні доставлено пацієнта Є., 74 років, з клінікою гострого тромбоза глибоких вен гомілки. Який із нижче вказаних симптомів найбільш типовий при цій патології?

1.:Симптом Ровзінга.

2.:Симптом Мейо-Робсона.

3.:Симптом Курвуазьє.

4.:Симптом Хоманса.

5.:Симптом Грей-Турнера.

№2653

У приймальне відділення лікарні доставлено вагітну жінку (38 тижнів) з клінікою гострого ілеофеморального тромбозу. Який із вказаних симптомів найбільше відповідає даному захорюванню ?

1.:Набряк гомілки.

2.:Гектична температура.

3.:Біль у паховій ділянці.

4.:Нудоти і блювання.

5.:Набряк стегна i гомілки.

№2654

Хворий З., 21 р , поступив у клініку у сопорозному стані , відсутність активних рухів у правих кінцівках. Раніше серйозно не хворів. Регулярно займався спортом. Захворів гостро - був знайдений батьками біля перекладини через 3 години після виходу з дому. Об'єктивно: загальний стан середньої важкості. Повна моторна, виражена сенсорна афазія. Пульс - 64 уд./хв, АТ 135/85 мм рт.ст. Яке захворювання найбільш ймовірне у хворого?

1.:Субдуральна гематома.

2.:Розрив артеріо-венозної аневризми.

3.:Геморагічний інсульт.

4.:Розрив мішковидної аневризми.

5.:Забій лівої лобно-скроневої ділянки мозку.

№2655

Хворий 47 років, скаржиться на біль в правій здухвинній ділянці, підвищення температури тіла до 37,5 °С, відсутність апетиту, слабість. Пять днів тому відмітив біль під ложечкою, нудоту, одноразове блювання. Через декілька годин біл перемістився в праву здухвинну ділянку. Об'єктивно: при пальпації живота в правій здухвинній ділянці відмічається утвір 9,0х 8,0 см, незначно болючий, нерухомий. При перкусії - над ним тупий перкуторний звук, аускультативно - виражені кишкові шуми. PS- 88 за 1 хв. Загальний аналіз крові: еритроцити - 4,2х1012 /л, лейкоцити - 8,3х109 /л, паличкоядерні -10%, сегментоядерні -64%, лімфоцити-22%, моноцити-4%, ШОЕ -15 мм/год. Найбільш ймовірний діагноз, що зумовлює таку клінічну картину?

1.:Злоякісна пухлина пухлина сліпої кишки.

2.:Апендикулярний інфільтрат.

3.:Спастичний коліт.

4.:Хвороба Крона (термінальний ілеїт).

5.:Рак правої нирки.

№2656

Хвора 23 років, скаржиться на біль в правій здухвинній ділянці, підвищення температури тіла до 37,6 °С, втрату апетиту, загальну слабість. Вагітність 8 тижнів. Півроку тому відмітила біль в правій здухвинній ділянці та під ложечкою, яки після застосування холоду, спазмолітиків самостійно пройшов. Шість днів тому відмітила біль під ложечкою, нудоту, дворазову блювоту. Приблизно через 5-6 годин біль перемістився в праву здухвинну ділянку. Хвору оглянув гінеколог - патології не виявив. Об'єктивно: в правій здухвинній ділянці пальпується болючий утвір, нерухомий. При перкусії - над ним тупий перкуторний звук, аускультативно - кишечні шуми не посилені.. PS - 90 за 1 хв. Загальний аналіз крові: еритроцити- 3,7х1012/л, лейкоцити- 10,29/л, паличкоядерні.-15%, сегментоядерні.- 60%, лімфоцити-21%, моноцити-4%, ШОЕ-16 мм/год. Найбільш ймовірний діагноз, що зумовлює таку клінчну картину?

1.:Рак сліпої кишки.

2.:Апендикулярний інфільтрат.

3.:Кіста правого яйника.

4.:Рак правої нирки.

5.:Хвороба Крона (термінальний ілеїт)

№2657

Хворий 70 років, скаржиться на біль в правій здухвинній ділянці, втрату апетиту, нудоту, підвищення температури тіла до 37,2 °С. Сім днів тому вперше відмітив біль під ложечкою, який через декілька годин перемістився в праву здухвинну ділянку. Об'єктивно: при пальпації живота в правій здухвинній ділянці виявлено утвір розмірами 7,0х7,0 см, нерухомий, незначно болючий. Перкуторно - над утвором тупий звук, аускультативно - кишкові шуми не посилені. PS- 76 за 1 хв. Загальний аналіз крові: еритроцити- 3,8х10 12/л, лейкоцити -3,7х109/л, паличкоядерні-8%, сементоядерні-56%, лімфоцити-27%, моноцити-9%; ШОЕ-12 мм/год. Найбільш ймовірний діагноз, що зумовлює таку клінічну картину?

1.:Апендикулярний інфільтрат.

2.:Рак правої нирки.

3.:Хвороба Крона (термінальний ілеїт).

4.:Спастичний коліт.

5.:Рак сліпої кишки.

№2658

Хворий 43 років, госпіталізований з приводу перфоративної виразки шлунку через 5 годин з моменту захворювання. Діагноз підтверджений наявністю ознак пневмоперитонеуму на оглядовій рентгенограмі черевної порожнини. Клінічно в хворого наростають ознаки розлитого перитоніту. Супутнє захворювання - шизофренія. Близьких, родичів немає. Від оперативного втручання категорично відмовився. Які ваші дії, як лікуючого лікаря-хірурга?.

1.:Відмовитись від оперативного втручаня і проводити комплексне консервативне лікування.

2.:Проводити консрвативне лікування по методиці Тейлора

3.:Скликати консіліум з участю адміністрації лікарні і за його рішенням негайно оперувати хворого.

4.:Повідомити начмеда лікарні і проводити консервативне лікування до згоди хворого на операцію.

5.:Продовжувати вмовляти хворого, доки не отримаєте його згоду на операцію

№2659

Хвора 44 років, скаржиться на постійний пекучий біль, почервоніння шкіри та набряк в ділянці лівої гомілки, загальне нездужання, дрижаки, підвищення температури тіла до 39 °С. Початок захворювання пов'язує з подряпиною шкіри лівої гомілки 2 дні тому. Об'єктивно: в середній третині лівої гомілки є гіперемія шкіри, яскрава, з чіткими межами, які підвищені над незміненою шкірою; визначається помірний набряк м'яких тканин, їх болючість при пальпації; в центрі гіперемованої шкіри струп 2х0,2 см, який покриває поверхневу ранку. Яке ускладнення мікротравми лівої гомілки є у хворої?

1.:Гострий гнійний остеомієліт.

2.:Бешиха (рожа).

3.:Флегмона.

4.:Гострий тромбофлебіт глибоких вен.

5.:Еризепілоїд.

№2660

У дитини 6 місяців, 8 годин тому раптово виник інтенсивний переймоподібний біль в животі. Період неспокою дитини триває 5 хвилин, світлий проміжок 15 хвилин. Стільця не було. Годину тому виникла прямокишкова кровотеча. При пальпації живіт м”який, болючий у правій половині, де нечітко визначається видовжене утворення 10х4 см. При ректальному дослідженні - сліди крові. Який найбільш ймовірний діагноз ?

1.:Кишкова кровотеча.

2.:Гострий аппендицит.

3.:Закрут кишечника.

4.:Гострий ентероколит.

5.:Ілеоцекальна інвагінація.

№2661

Скарги на кашель з виділенням гнійного харкотиння (50-70 мл на добу), задишку при незначному фізичному напруженні.. PS- 92 за 1 хв, АТ - 110/60 мм.рт.ст. Відставання правої половини грудної клітини в диханні. При перкусії легеневий звук. Аускультативно cправа - вологі різнокаліберні хрипи над верхньою часткою. Зліва патології не виявлено. На рентгенограмі ОГК виявлено виражену інфільтрацію верхньої частки правої легені з дрібними множинними порожнинами в центрі розміром 0,4-0,8 см в діаметрі. Попередній діагноз?

1.:Нагноєння кісти.

2.:Гостра вогнищева пневмонія.

3.:Гострий абсцес легені.

4.:Гангренозний абсцес легені.

5.:Абсцедуюча пневмонія.

№2662

У приймальне відділення хірургічного стаціонару доставлено хворого з підозрою на розрив селезінки. Які з нижче перелічених методів дослідження найбільш інформативні для підтвердження діагнозу?

1.:УЗД.

2.:Лапароцентез.

3.:Оглядова рентгеноскопія органів черевної порожнини.

4.:Загальний аналіз крові.

5.:Пневмоперітоніум.

№2663

Хворий С., 24 років, страждає на виразкову хворобу 12-типалої кишки. За 6 годин до госпіталізації виник різкий кинджалоподібний біль у животі, була блювота. Запідозрено перфорацію виразки 12-типалої кишки. Який з перелічених симптомів найбільш вірогідній у хворого?

1.:Симптом Воскресенского

2.:Симптом Спіжарного-Жобера

3.:Симптом Грей-Турнера

4.:Симптом Мерфі

5.:Симптом Менделя

№2664

Хвора А., 38 років госпіталізована у хірургічне відділення з гострими болями у животі з ірадіацією у поперек, блювотою. Зроблено парацентез, отримано рідину з високим вмістом ферментів. Яке захворювання можна запідозрити?

1.:Гострий ентероколіт

2.:Гострий панкреатит

3.:Гострий аппендицит.

4.:Ниркову коліку

5.:Перфоративну виразку шлунку

№2665

Хворий Б., 28 років скаржиться на високу температуру 38-39 °С, загальну слабкість, головний біль. У середній третині лівої гомілки на місці незначного пошкодження шкіри відмічається набряк та почервоніння шкіри з чіткими контурами. Про яке захворювання слід гадати?

1.:Гострий тромбофлебіт

2.:Бешиха

3.:Флегмона гомілки

4.:Лімфангоїт

5.:Облітеруючий ендартеріїт

№2666

Хворому Б. проведено холецистектомію та дренування холедоха за Кером з приводу калькульозного холециститу, холедохолітіазу 2 тижні тому. З дренажу холедоха виділяється до 400 мл жовчі. Що треба зробити, щоб з'ясувати причину такого високого дебіту?

1.:Пероральну холангіографію

2.:Ретроградну холангіографію

3.:Через дренажну фістулографію.

4.:Черезшкірну-черезпечінкову холангіографію.

5.:Внутрішньовенну холангіографію.

№2667

Хворий С., 32 років проживає у районі, ендемічному на ехінококоз. Останні 6 місяців його турбує біль у правому підребер'ї, підвищення температури. Запідозрено ехінококове ураження печінки. Який вид дослідження найбільш інформативний у такому випадку?

1.:Біохімічне лабораторне дослідження

2.:Ультразвукове дослідження

3.:Ангіографія

4.:Оглядова рентгеноскопія черева

5.:Сканування печінки

№2668

Хворий М., 30 років. Скарги на виражений біль за грудиною при ковтанні їжі, печія та свербіння за грудиною, блювання з домішками крові, мелена. За день перед цим випадково випив якусь пекучу рідину. Яка лікарська тактика?

1.:Амбулаторне лікування з використанням голоду, антацидних середників, антибіотиків, кровозупинних засобів.

2.:Невідкладна госпіталізація в хірургічне відділення.

3.:Невідкладна госпіталізація в кардіологічне відділення.

4.:Амбулаторне лікування з використанням голоду, кровозупинних засобів.

5.:Невідкладна госпіталізація в гастроентерологічне відділення.

№2669

У хворої швидка стомлюванність, сонливість, сухість шкіри, випадіння волосся, набряк обличчя. Місяць тому оперована з приводу тіреотоксикозу. Функція якої залози порушена у хворої?

1.:Щитовидної (гіпотиреоз) - внаслідок порушень техніки операції

2.:Яйника (пухлина)

3.:Гіпофізу.

4.:Паращитовидних - внаслідок видалення під час операції

5.:Надниркових (гіпернефрома)

№2670

Хворій проводять видалення нирки зліва. Після перев'язки судин в ділянці воріт нирки на етапі виділення нирки з навколониркової клітковини виникла сильна кровотеча. Вкажіть на можливі джерела кровотечі

1.:Ниркова артерія

2.:Надниркова артерія

3.:Ниркова вена

4.:Яйникова артерія

5.:Яйникова вена

№2671

При виконанні трепанації черепа у скроневій ділянці виникла сильна кровотеча. Томпонада не допомогає. Яку судину треба перев'язати, щоб зупинити кровотечу ?

1.:Верхню щелепну артерію

2.:Внутрішню сонну артерію

3.:Середню менінгеальну артерію

4.:Загальну сонну артерію

5.:Зовнішню сонну артерію

№2672

Хворому К., була виконана резекція шлунку. Під час операції ліва верхня кінцівка хворого була відведена і зафіксована до операційного столу для виконання анестезіологічного забезпечення. В післяопераційному періоді у хворого з'явились порушення функції верхньої кінцівки у вигляді “звисаючої” кисті. Пошкодження якої анатомічної структури привело до виникнення цього симптому?

1.:Ліктьового нерва

2.:Серединного нерва

3.:М'язево-шкірного нерва

4.:Пахвового нерва

5.:Променевого нерва

№2673

Хворий Б., 50 років, скаржиться на біль в грудях постійного характеру, кашель. Останні два тижні з кровохарканням, задишку. Протягом 30 років палить, вживає алкоголь. На рентгенограмі - пухлина правої легені в прикореневій зоні, метастазів не виявлено. Вирішено провести правосторонню пульмонектомію. Який доступ слід обрати?

1.:Серединна стернотомія

2.:Правосторонній передньобоковий

3.:Поперечна стернотомія

4.:Правосторонній задньобоковий

5.:Боковий

№2674

Хвора, 67 років, звернулася до лікаря із скаргами на наявність пухлини в лівій грудній залозі. При огляді в верхньому внутрішньому квадранті молочної залози є утвір діаметром 2,0 см, щільне, бугристе, неболюче при пальпації. Регіонарні лимфоузли не збільшені. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Мастопатія

2.:Киста

3.:Рак молочної залози

4.:Ліпома

5.:Фіброаденома

№2675

Хвора, 43 роки, звернулася до лікаря із скаргами на наявність пухлини в правій грудній залозі. При огляді в верхньому зовнішньому квадранті молочної залози є утворення діаметром 2,5 см, щільне, бугристе, з втягненням шкіри, без чітких меж. В правій пахвинній ділянці щільний поодинокий вузол до 1 см. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Фіброаденома

2.:Вузлова форма мастопатії

3.:Кіста

4.:Ліпома

5.:Рак молочної залози

№2676

Хвора, 37 років, звернулася до лікаря із скаргами на наявність пухлини в лівій грудній залозі. При огляді в лівій молочній залозі на межі верхніх квадрантів є утворення діаметром 5,0 см, щільне, бугристе, без чітких меж. Позитивний симптом лимонної шкірки, Кеніга, симптом площадки. В пахвинній ділянці зліва поодинокий щільний лимфовузол діаметром до 1 см. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Фіброаденома

2.:Рак молочної залози

3.:Ліпома в ділянці молочної залози

4.:Вузлова мастопатія

5.:Кіста молочної залози

№2677

Хвора 74 роки, скаржиться на біль в животі, здуття живота, нудоту. Страждає ішемічною хворобою серця, у хворої - постінфарктний та атеросклеротичний коронарокардіосклероз, стан важкий, живіт здутий, черевна стінка слабо приймає участь у диханні. При лапароскопії виявлено, що в черевній порожнині невелика кількість мутного випоту, одна з петель тонкого кішківника темно-синюшного кольору. Сформулюуйте попередній діагноз?

1.:Бешиха

2.:Тромбоз мезентеріальних судин

3.:Ішемічний абдомінальний синдром

4.:Гостра кишкова непрохідність

5.:Заворот кішківника

№2678

Хворий скаржиться на періодичне затруднення при ковтанні, загрудинні болі, відрижку, зригування. При рентгенографії на рівні перетинання стравоходу та біфуркації трахеї виявлено вип'ячування неправильної форми до 2 см в діаметрі і затримкою контрастної речовини більше 2х хвилин з розшаруванням вмісту. Сформулюйте попередній діагноз?

1.:Пептична виразка стравоходу

2.:Стороннє тіло стравоходу

3.:Езофагоспазм

4.:Дивертикул стравоходу

5.:Ахалазія кардії

№2679

Хворий скаржиться на відчуття печії в епігастральній ділянці, що супроводжується больовим синдромом. Біль ірадіює в спину, посилюється в положенні лежачи і на лівому боці, купується прийомом лужних вод. Нерідко спостерігається відригування повітрям. Вище перераховані скарги турбують на протязі останніх 2х років після операції з приводу кили стравоходного отвору діафрагми. Сформулюйте попередній діагноз?

1.:Ахалазія кардії

2.:Дивертикул стравоходу

3.:Рак стравоходу

4.:Кила стравоходного отвору діафрагми.

5.:Рефлюкс-езофагіт

№2680

У хворого 56 років, з вираженою постгеморагічною анемією через годину після переливання еритроцитарної маси з’явились біль в грудях, кровохаркання і пропасниця. Яка найбільш імовірна причина гемотрансфузійного ускладнення?

1.:Несумісність крові по груповим факторам системи АВО.

2.:Недоброякісність донорської крові.

3.:Анафілактичний шок.

4.:Тромбоемболія легеневої артерії.

5.:Несумісність крові по резус-фактору.

№2681

Хворий скаржиться на сильний біль в епігастральній ділянці, нудоту, блювоту. Хворіє виразковою хворобою 12 п/кишки на протязі 5 років. Язик сухий. Живіт напружений, помірно здутий, при пальпації болючий на всьому протязі, більше в епігастрії. Печінкова тупість відсутня. Сформулюйте попередній діагноз?

1.:Правобічна ниркова коліка

2.:Перфоративна виразка дванадцятипалої кишки

3.:Гострий перфоративний холецистит

4.:Гостриий перфоративний апендицит

5.:Загострення виразкової хвороби

№2682

Хворий раптово відчув біль в животі, інтенсивність болю зростає. Блідий. Була одноразова блювота. Шкіра і слизові бліді, вкриті липким потом. Періодично лікувався з приводу атрофічного гастриту. Живіт напружений. Печінкова тупість збережена. При рентгенографії живота під лівим куполом діафрагми - стрічка газу. Сформулюйте попередній діагноз?

1.:Тромбоз мезентеріальних судин

2.:Пенетрація виразки в підшлункову залозу

3.:Гострий панкреатит

4.:Перфоративна виразка шлунку

5.:Гострий холецистит

№2683

Хвора скаржиться на біль в правому підребер'ї, жовтушність шкіри та склер, світлий кал, темну сечу, температуру тіла по вечорам до 38 °С, озноб. Хворіє 5 днів. Одразу за мед.допомогою не зверталась. Початок захворювання пов'язує з фізичним навантаженням. Живіт м'який, хворобливий у правому підребер'ї, там же пальпується запальний інфільтрат. Сформулюйте попередній діагноз?

1.:Абсцес печінки, жовтяниця, холангіт

2.:Злоякісна пухлина печінки, жовтяниця

3.:Рак жовчного міхура, жовтяниця, холангіт

4.:Гострий панкреатит, жовтяниця, холангіт

5.:Гострий холецистит, обтураційна жовтяниця, холангіт

№2684

Хворий скаржиться на помірний біль в епігастрії та правому підребер'ї, слабкість, недомогання, кровоточивість десен, перодичну нудоту, шкірне свербіння. Шкіра та склери жовтушного забарвлення. Живіт збільшений в розмірах, при пальпації не болючий. Печінка та селезінка не збільшена. Є пупкова кила, що з'явилася рік тому. У фланках животу рідина. Всього хворіє 5 років, два місяці тому з'явилася жовтяниця. В жовчному міхурі при УЗД 2 роки тому -пристінково- ехозавись.Сформулюйте попередній діагноз?

1.:Обтураційна жовтяниця

2.:Рак великого дуоденального сосочка

3.:Хронічний холангіогепатит.

4.:Жовчно-кам'яна хвороба

5.:Цироз печінки

№2685

Хвора скаржиться на наявність пухлиноподібного утворення у ділянці пупка, періодичні болі в ньому при навантаженнях. В ділянці пупка пухлиноподібний утвір, до 4 см в діаметрі, еластичної консистенції, неболюче в момент огляду. В черевній стінці в проекції пупка округлий дефект кільцеподібної форми до 3см в діаметрі, при кашлі утвір збільшується в розмірі. Сформулюйте попередній діагноз.

1.:Вправима пупкова кила

2.:Ліпома передньої черевної стінки

3.:Кила білої лінії живота

4.:Передочеревинна ліпома

5.:Параумбілікальна вправима кила

№2686

Хворій виконана лапароскопічна холецистектомія. Хвора з ожирінням Ш ступеню. Після операції набрала у вазі ще 15 кг. В ділянці біляпупкового операційного рубця з'явилось болюче вип'ячування, розмірами 6х11 см, м'яко-еластичної консистенції, що збільшується при натужуванні та кашлі. В положені лежачі утвір щезає. Сформулюйте попередній діагноз?

1.:Передочеревинна ліпома

2.:Діастаз прямих м'язів живота

3.:Посляопераційна вентральнаа кила

4.:Пухлина черевної порожнини

5.:Цироз печінки, асцит

№2687

Хворий отримав опік полум'ям обох китиць рук. На тильних і долонних поверхнях міхури, що заповнені серезною рідиною. Ділянка променево-зап'ясткових поверхонь китиць гіперемована. Передпліччя в полум'ї не постраждали. Сформулюйте попередній діагноз?

1.:Опік полум'ям китиць рук П ступеню, площею 4% поверхні тіла.

2.:Опік полум'ям китиць рук Пб ступеню, площею 2% поверхні тіла.

3.:Опік полум'ям китиць рук П ступеню, площею 2% поверхні тіла.

4.:Опік полум'ям китиць рук П ступеню, площею 4% поверхні тіла.

5.:Опік полум'ям китиць рук ПІ ступеню, площею 4% поверхні тіла.

№2688

Хворий 43 рокiв госпiталiзований iз скаргами на повторну блювоту, переймоподібний біль в животi, затримку газiв i стулу. В анамнезi - апендектомiя. Стан середньоi важкостi. Шкiрнi покрови звичайного кольору. Пульс - 106 в 1 хвил., АТ-115/85 мм рт.ст. Язик сухий. Живiт помiрно здутий, асиметричний. Перистальтика посилена. Перкуторно- високий тимпанiт над здутим вiддiлом живота. Симптомiв подразнення очеревнини немає. Найбiльш iмовiрний дiагноз?

1.:Гостра кишкова непрохiднiсть

2.:Ниркова колька

3.:Печiнкова колька

4.:Харчове отруєння

5.:Гострий панкреатит

№2689

У хворого 52 рокiв, що страждає так званим "постхолецистектомiчним синдромом", при ретроградній холецистопанкреатографії виявлено стеноз сфiнктера Оддi з помiрною дилатацiєю загального жовчного протока i рефлюксом контраста у Вiрсунгiв проток. Конкрементiв в протоках немає. Дiагноз хронiчного панкреатита безсумнiвний. Яка операцiя адекватна для корекцii даноi патологii?

1.:Повздовжня панкреатикоєюностомiя

2.:Резекцiя хвоста пiдшлунковоi залози

3.:Резекцiя шлунка за Бiльрот-II

4.:Ендоскопiчна папiлосфiнктеротомiя

5.:Трансдуоденальна папiлосфiнктеропластика

№2690

У хворого 80 рокiв, 40 хвил. тому виникли iнтенсивнi болi в лiвiй паховій областi. Протягом кiлькох рокiв там iснує грижове випинання, яке завжди вiльно вправлялося, а при появі болю стало невправимим. Хворий викликав швидку допомогу, яка доставила його в приймальне вiддiлення ургентної лiкарнi. Пiд час транспортування грижове випинання самостiйно вправилося. Об’єктивно: язик вологий. Пульс- 84 у хвил., задовiльних властивостей. АТ-140/80 мм рт.ст. Живiт м’який, безболiсний. В лiвiй паховiй областi визначається округлої форми грижове випинання, м’яке, вправиме, безболiсне. Яка тактика чергового хiрурга?

1.:Хворого необхiдно госпiталiзувати i спостерiгати протягом 3х днiв. Потiм, не виписуючи з вiддiлення, виконати

2.:Хворого можна вiдпустити додому

3.:Показана термiнова операцiя - гернiолапаротомiя

4.:Для визначення тактики необхiдно виконати рентгенконтрастне дослiдження шлунково-кишкового тракту

5.:Показана термiнова операцiя - лапарогернiотомiя

№2691

Хворий С., 21 року госпіталізований в хірургічне відділення зі скаргами на болі в нижній частині черева, нудоту, блювоту. Вважає себе хворим протягом 12 годин, коли з’явились болі в епігастральній зоні, блювота. Потім болі перемістилися в праву здухвинну ділянку живота. Об'єктивно: стан хворого середнього ступеня тяжкості. Язик сухий. Живіт м’який, при пальпації різко болючий в правій здухвинній ділянці. Позитивні симптоми Щоткіна-Блюмберга, Ровзінга. В аналізі крові - лейкоцитоз 14 тис., із зсувом формули вліво. Який найвірогіднійший діагноз у даного пацієнта?

1.:Гострий аппендицит

2.:Гострий панкреатит.

3.:Виразкова хвороба 12 палої кишки.

4.:Гострий холецистит.

5.:Виразкова хвороба шлунку.

№2692

Хвора Н. 57 років, госпіталізована в хірургічне відділення зі скаргами на нудоту, блювоту, болі в правому підребір'ї. Вважає себе хворою протягом останніх 3 діб, коли з'явилися вищеназвані скарги. Перед цим вживала жирні та смажені страви. Об'єктивно: стан хворої середнього ступеня тяжкості. Живіт м'який, при пальпації - болі в правому підребір'ї. Позитивні симптоми Грекова-Ортнера, Кера. В аналізі крові - лейкоцитоз 14 тис., із зсувом формули вліво. Який найвірогіднійший діагноз у даного пацієнта?

1.:Виразкова хвороба 12 палої кишки.

2.:Гострий панкреатит.

3.:Гострий холецистит.

4.:Гострий апендицит.

5.:Виразкова хвороба шлунку.

№2693

У приймальне відділення надійшов огрядний хворий 49-ти років зі скаргами на гострий біль в епігастрії, спині, блювання. Об'єктивно: шкіра суха, акроціаноз. Живіт здутий, перистальтика відсутня. Ps - 140 за 1 хв., АТ - 80/60 мм.рт.ст., ЦВТ відємний, ЧД 32 за 1 хв., Аналізи: лейк. 18000, глюкоза 12,6 ммоль/л., амілаза 64 Од., АсАт 3,1 ммоль/л. Сформуюйте діагноз?

1.:Гострий холецистит

2.:Перфоративна виразка шлунку

3.:Гострий панкреатит

4.:Кетоацидоз

5.:Мезентеріальний тромбоз

№2694

Хворого після фізичного перевантаження непокоїть слабкість, запаморочення голови, біль в правому підребір’ї, блювота. Після сильного удару в живіт 5 днів тому, в правому підребір’ї пальпувалось округле утворення. Блідий, АТ-60/20 мм.рт.ст., тахікардія. Пальпаторно біль в правому підребір’ї, мезогастрії і правій здухвинній областях. Вірогідний діагноз?

1.:Гострий гастроентероколіт

2.:Гострий холецистопанкреатит

3.:Двоетапний розрив печінки

4.:Шлункова кровотеча

5.:Гостра кишкова непрохідність

№2695

У хворої, 45 років, з жовчнокам’яною хворобою протягом трьох днів відмічаються озноби, температура тіла до 38 0С, жовтяниця. Ознак перитоніту не було, біль не посилився. Білірубін крові 45 мкмоль/л, Л-18*109/л. Яке ускладнення слід запідозрити?

1.:Перфорація жовчного міхура.

2.:Гемолітична жовтяниця.

3.:Підпечінковий абсцес.

4.:Гострий холангіт.

5.:Холедохолітіаз.

№2696

До хірургічного відділення поступив потерпілий, 37 років, з великою розчавленою раною лівого стегна, через 4 години після травми. Що є головною умовою успішної профілактики газової гангрени у потерпілого?

1.:Інфільтрація м'яких тканин довкола рани розчином антибіотиків

2.:Введення специфічної сироватки 30 000 ОД

3.:Промивання рани розчином перекису водню 6%

4.:Видалення нежиттєздатних тканин та своєчасна хірургічна обробка рани

5.:Введення специфічної сироватки 3 000 ОД

№2697

Хворий 37 років на 3 добу після травматичної ампутації лівого стегна скаржиться, що пов'язка дуже туга і викликає нестерпний біль в куксі. Об'єктивно: збуджений, крутиться у ліжку, стогне. Шкіра бліда. Температура тіла 39 °С. Пульс 130 уд. за хвилину, слабкий. Кукса лівого стегна набрякла, шкіра бліда. Добре видно поверхневі вени. Пов'язка промокає серозно-кров'янистим виділенням з запахом кислої капусти. Навкруги рани крепітація. Яке ускладення виникло у хворого

1.:Нагноєння післяопераційної рани кукси

2.:Тромбоз глибоких вен кукси

3.:Флегмона кукси

4.:Тромбофлебіт поверхневих вен кукси

5.:Газова гангрена кукси лівого стегна

№2698

Хвора 52-х років, скаржиться на різкий біль в лівій гомілці і стопі, який виник 2 години тому під час зміни положення в ліжку. Хворіє мітральною вадою серця та миготливою аритмією. Локально: ліва стопа і гомілка бліді, холодні на дотик, активні рухи в стопі обмежені, тактильна чутливість кінцівки знижена. Пульсація на підколінній артерії і нижче відсутня, на обох стегнових та правій підколінній збережена. Яка патологія зумовлює таку клінічну картину?

1.:Емболія лівої підколінної артерій

2.:Лімфостаз лівої нижньої кінцівки

3.:Гострий тромбоз лівої стегнової артерії

4.:Спазм артерії лівої нижньої кінцівки

5.:Облітеруючий атеросклероз лівої нижньої кінцівки

№2699

Хворий 52 років, скаржиться на біль і неможливість рухів в правому плечовому суглобі. Дві години тому упав на витягнену праву руку. Об’єктивно: в ділянці плечового суглобу впадина, а головка зміщена допереду і пальпується під ключицею. Різко обмежені активні і пасивні рухи, визначається пружинна фіксація кінцівки. Яка патологія зумовлює таку клініку?

1.:Розтягнення звязок правого плечового суглобу

2.:Травматичний передній вивих правого плеча (підключичний)

3.:Забій (контузія) правого плечового суглобу

4.:Перелом правої плечової кістки

5.:Задній вивих правого плеча

№2700

При перев'язці в'ялогранулюючої рани виявлено ураження її синьогнійною палочкою. Який засіб найкраще використати для санації даної рани?

1.:Саліцилова кислота.

2.:Антибіотики.

3.:Біогенні стимулятори.

4.:Розчин борної кислоти

5.:Сульфаніламіди.

№2701

Хворий К., 60 років, скаржиться на слабкість, спрагу, холодний піт, паморочиться у голові. Вдома короткочасно знепритомнів, стул чорний, рідкий. Пульс -120 уд./хв. АТ 80/40 мм. рт. ст. Імовірний діагноз?

1.:Кровотеча з розпавшоїся пухлини легень

2.:Пухлина шлунку

3.:Пухлина товстої кишки

4.:Кровотеча з поширених вен стравоходу

5.:Кровоточива виразка дванадцятипалої кишки.

№2702

До хворого Т., 37 років, що годину тому був збитий машиною, прибув лікар швидкої допомоги. Хворий встати не може, блідий. Пульс-100 уд./хв. Скаржиться на біль та деформацію в середній третині лівого стегна. Яку транспортну імобілізацію хворому потрібно зробити?

1.:Щит

2.:Шина Дітеріхса

3.:Прив'язати пошкоджену кінцівку до здорової

4.:Шина Крамера

5.:Фраперна шина

№2703

Хворий К., 27 р., поступив до клініки через годину після поранення в живіт. Колото-різана рана живота 0,5х1 см з незначною кровотечею. Яку допомогу надати хворому?

1.:Асептична пов'язка

2.:Шви на рану

3.:Лапаротомія, ревізія органів черевної порожнини, первинна хірургічна обробка рани.

4.:Дренування рани гумовою полоскою

5.:Ревізія раньового каналу зондом

№2704

У немовляти зрощені пальці правої кисті. Діагноз?

1.:Ектродактілія

2.:Сіндактілія

3.:Ектромелія

4.:Макродактілія

5.:Полідактілія

№2705

Хворого І., 40 років, годину тому вкусила невідома собака. На лівій гомілці укушена рана розмірами 4х2х0,5см. Яка хірургічна допомога доцільна в цьому випадку?

1.:Асептична пов'язка

2.:Мазьова пов'язка

3.:Глухий шов

4.:Провізорні шви на рану

5.:Туалет рани мильною водою, провізорні шви на рану

№2706

Хворий К., 37 років, скаржиться на біль в правій верхній кінцівці, більше при рухах, підвищення температури тіла до 39°С. В правій ліктьовій ямці на шкірі сліди ін`єкцій, гіперемія, затверднення по ходу вен. Імовірний діагноз?

1.:Флегмона

2.:Флебіт

3.:Лімфангоїт

4.:Бешиха

5.:Абсцес

№2707

Хвора К., 20 років, скаржиться на біль в лівій молочній залозі, слабкість, підвищення температури тіла до 38°С. Дитині 3 місяці. Місцево: ліва молочна залоза збільшена в розмірах, тверда і болюча при пальпації, шкіра гіперемована. Флюктуація не виявляється. Ваш діагноз?

1.:Флегмона

2.:Бешиха

3.:Абсцес

4.:Серозний мастит

5.:Мастопатія

№2708

Сімейний лікар діагностував у хворого вдома гостру кровотечу з травного тракту. Яка професійна тактика лікаря?

1.:В/в введення епсілон-амінокапронової кислоти

2.:Госпіталізація в хірургічне відділення

3.:Денний стаціонар

4.:Стаціонар вдома

5.:Госпіталізація в терапевтичне відділення

№2709

Хворого К., 30 років, доставлено у клінику з діагнозом кишкова непрохідність. На операції непрохідність тонкої кишки викликана клубком глистів. Які це глисти?

1.:Цистицерки

2.:Гострики

3.:Рішта

4.:Філлярії

5.:Аскаріди

№2710

Хворий Х., 17 років, скаржиться на загальну слабість, тризм, посмикування м'язів зі скупим серозно-гнійним виділенням, шкіра навколо рани гіперемована. Ваш діагноз?

1.:Бешиха

2.:Остеомієліт

3.:Правець

4.:Інфікована рана.

5.:Флегмона

№2711

Хворий Е., на 5-ту добу після операції з приводу пошкодження товстої кишки скаржиться на розпираючий біль у післяопераційній рані, слабкість, сонливість, головний біль, підвищення температури до 40°С. Навколо рани припухлість, крепітація газу. Виділення із рани незначні, брудно-сірого кольору з гнилістним запахом. Імовірний діагноз?

1.:Анаеробна клостридіальна раньова інфекція

2.:Нагноєння післяопераційної рани

3.:Абсцес

4.:Бешиха

5.:Флегмона

№2712

У хворого З., 30 років, наскрізне вогнепальне поранення лівого плеча. Плечова кістка не пошкоджена. Яку хірургічну допомогу надати хворому?

1.:Дренування рани марлевим тампоном

2.:Асептична повязка

3.:ПХО рани з проточним її дренуванням

4.:Шов рани та дренування її

5.:Шов рани

№2713

Хвора К., 17 років, скаржиться на біль і набряк 2 пальця правої руки. 3 доби тому зробила манікюр. Біль з'явилась на другий день. Навколонігтьовий валик набряклий, гіперемований, нависає над нігтьовою пластинкою, болючий при пальпації. Ваш діагноз?

1.:Пароніхія

2.:Шкірний панарицій

3.:Ерізепелоїд

4.:Підногтьовий панарицій

5.:Підшкірний панарицій

№2714

Хворому А., 61 років, виконали операцію - холецистектомія - 7 діб тому. Супутне захворювання - цукровий діабет. Яку дієту хворому слід призначити?

1.:Дієта №9

2.:Дієта №15

3.:Дієта №7

4.:Дієта №5а

5.:Дієта №10

№2715

Дівчинка 3 років доставлена в дитяче хірургічне відділення. Стан важкий. Пульс 126 уд/хв. Температура 40,3 °С. Захворіла 3 дні тому, коли на фоні повного здоров'я піднялась температура. При огляді- нижня кінцівка зігнута в коліні, дещо приведена досередини, пасивні рухи в колінному та кульшовому суглобі болючі, Пальпація нижньої третини лівого стегна також викликає різку занепокоєність хворої. Гіперемії на шкірі немає. Регіонарні лімфовузли не збільшені. Імовірний діагноз:

1.:Туберкулез стегнової кістки

2.:Гострий гематогенний остеомієліт

3.:Остеосаркома

4.:Тифозне ураження лівої стегнової кістки

5.:Ревматизм

№2716

Хворому 48 років, проведено раннє бужування стравоходу на третю добу після хімічного опіку. Через 24 години пацієнт почав скаржитися на підвищення температури до 39 °С, болі в ділянці спини. У загальному аналізі крові гіперлейкоцитоз із зміщенням лейкоцитарної формули вліво, токсична зернистість нейтрофілів, підвищене ШОЕ. Яка подальша дія лікаря-хірурга?

1.:Рідино-констрастна ротаційна рентгеноезофагоскопія

2.:Невідкладна езофагоскопія

3.:Гастроезофагопластика в ургентному порядку

4.:Невідкладне дренування середостіння

5.:Торакотомія з ревізією середостіння

№2717

У хворого на сьому добу після операції з приводу гострого деструктивного апендициту, місцевого гнійного перитоніту з'явилась фебрильна лихоманка, жовтяниця, правосторонній ексудативний плеврит. Який найвірогіднійший діагноз у даного пацієнта?

1.:Паренхіматозна жовтяниця внаслідок гепатита

2.:Правобічна плевропневмонія

3.:Підпечінковий абсцес

4.:Піддіафрагмальний абсцес

5.:Гострий післяопераційний панкреатит

№2718

Хворий 66 років, надійшов до клініки з скаргами на сильні болі в животі, що мають переймоподібний характер, затримку випорожнення та газів. Була одноразова блювота. Захворювання почалося гостро. Був доставлений до клініки через 5 годин з моменту захворювання. З анамнезу відомо, що в останні роки страждає від закрепів. Шкіряні покрови бліді. Пульс 120 в 1 хв., слабкого наповнення, АТ - 110/80 мм рт.ст. Тони серця послаблені. Язик сухий. Живіт асиметричний. Виражене здуття у лівій здухвинній ділянці. Позитивні симптоми Склярова, Ківуля, “шум падаючої краплі” (симптом Вільшора). Ампула прямої кишки пуста, розширена, тонус сфінктора знижений. При оглядовій рентгенографії - високі чаші Клойбера. При намаганні зробити клізму рідина, що вводиться, витікає назад, посилюючи біль. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Гостра обтураційна непрохідність (тонкокишкова)

2.:Абсцес Дугласова простору

3.:Гостра обтураційна товстокишкова непрохідність

4.:Спастична гостра товстокишкова непрохідність

5.:Паралітична гостра кишкова непрохідність

№2719

Хвора М., 34 роки, протягом тривалого часу хворіє хронічним калькульозним холецеститом з періодичними загостреннями, що протікають подібно до короткочасної жовчної коліки. Двічі спостерігалася іктеричність склер та слизової піднебіння, потемніння кольору сечі. Після чергового загострення та обстеження у стаціонарі рекомендовано хірургічний метод лікування. Який з перелічених нижче методів дозволяє найбільш достовірно виключити холедохолітіаз у хворої?

1.:Лапароскопія

2.:УЗД печінки та жовчних шляхів

3.:Холецистохолангіографія

4.:Фіброгастродуоденоскопія

5.:ЕРХПГ

№2720

Хворий Г., 62 роки, переведений з районної лiкарнi в 11 годин з скаргами на сильнi болi в животi, нудоту, затримку випорожнення та газiв. Захворювання почалось гостро, о 4-й годинi ранку, сильними переймоподібними болями в животi. Через годину вiд початку захворювання був доставлений до районної лiкарнi, а через 5 годин переведений до хiрургiчного вiддiлення обласної лiкарнi. Пiсля вiдповiдної пiдготовки хворого вирiшено оперувати з приводу гострої кишкової непрохiдностi. При розтині черевної порожнини виявлено вузлоутворення. Петлi кишечника, що входять у вузол, чорного кольору. З яким видом гострої кишкової непрохiдностi Ви маєте справу ?

1.:Обтурацiйна

2.:Паралiтична

3.:Странгуляцiйна

4.:Змiшана

5.:Спастична

№2721

Хворий 43 років, госпіталізований через 40 хвилин після виникнення гострого болю в епігастрії, який згодом опустився у праву здухвинну ділянку. Виявляється різке напруження м’язів передньої черевної стінки, позитивний симптом Щьоткіна-Блюмберга, Мюссі-Георгієвського, Чугаєва, Бернштейна. Печінкова тупість відсутня. Попередній діагноз?

1.:Ниркова колька

2.:Гострий панкреатит

3.:Перфоративна виразка шлунку

4.:Гострий холецистит

5.:Гострий апендицит

№2722

Хворий 54 років, переведений у клініку через 12 діб від початку захворювання гострим панкреатитом. Стан важкий. Температура гектична. Пульс 112 в 1 хв. Живіт здутий. В епігастрії пальпується різко болючий інфільтрат відповідно локалізації підшлункової залози. В черевній порожнині - рідина. Набряк поперекової ділянки зліва. В крові: лейкоцитоз - 18х109/л. Яка тактика?

1.:Перітонеальний діаліз

2.:--

3.:Оперативне лікування

4.:Продовження консервативного лікування

5.:Збільшення дози антиферментів

№2723

Хвора 35 років, скаржиться на болі у животі, більше в нижніх відділах, нудоту, затримку газів. Двічі була блювота. Болі з’явились раптово за 6 годин до поступлення в хірургічне відділення. Три роки назад перенесла апендектомію. Пульс 102 в 1 хв. Живіт помірно вздутий, болючий при пальпації на всьому протязі, більше в правій половині. Перистальтика кишечника посилена. Лейкоцитоз 14,2х109/л. На оглядовій рентгенограмі: вільного газу в черевній порожнині немає, рівні рідини в тонкій кишці. При ректальному та вагінальному дослідженні патології не виявлено. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Гострий аднексит

2.:Перфоративна виразка 12-ти палої кишки

3.:Гострий панкреатит

4.:Гостра злукова кишкова непрохідність.

5.:Гострий коліт

№2724

Хворий 34 років, хворіє цукровим діабетом середньої важкості. На лівій половині обличчя карбункул. Які важкі ускладнення можуть виникнути у хворого?

1.:Лімфангоїт

2.:Тромбоз кавернозного синуса

3.:Тромбоемболія

4.:Тромбофлебіт

5.:Ендартеріїт

№2725

З метою швидкого поповнення крововтрати хворому перелито 1000 мл одногрупної резус-сумісної донорської крові, консервованої цитратом натрію. Під кінець гемотрансфузії у хворого виникли збудження, блідість шкіри, тахікардія, судоми м’язів. Про яке ускладнення можливо думати?

1.:Анафілактичний шок

2.:Алергічна реакція

3.:Цитратний шок

4.:Цитратна інтоксикація

5.:Пірогенна реакція

№2726

Ви - лікар швидкої допомоги, прибули за викликом до дитини 5 років, яка 30 хвилин тому перевернула на себе каструлю окропу. Дитина плаче, збуджена, в неї озноб, акроцианоз, була одноразова блювота. Передня поверхня тулуба і верхні кінцівки гіперемовані, з обривками відшарованого епідермісу блідо- сірого кольору. Який ви встановите діагноз?

1.:Опік Ш Б ступеню

2.:Опік Ш А ступеню

3.:Опік П ступеню

4.:Опікова хвороба, період опікового шоку

5.:Опік IV ступеню

№2727

У хворої 60 років, на 4 добу після ін’єкції в лівій сідниці з’явилася біль і ущільнення тканин. Температура тіла 37,9 °С. Об’єктивно: в верхньо-зовнішньому квадранті лівої сідниці шкіра червоного кольору, гаряча на дотик, при пальпації визначається інфільтрат 6х6 см, болючий, в центрі розм’якшення. Що потрібно зробити для того, щоб визначити подальшу тактику?

1.:Рентгенографію

2.:Біопсію

3.:Ультразвукове дослідженя

4.:Пункцію

5.:Зробити загальний аналіз крові

№2728

Хвора 35 років, скаржиться на біль в правій гомілці, який посилюється під час ходьби. Об’єктивно: на правій гомілці по ходу варикозно розширеної малої підшкірної вени шкіра червона, гаряча на дотик, при пальпації в верхній третині гомілки визначається довгасте болюче ущільнення розмірами 3х2 см. Яке ускладнення варикозної хвороби виникло у хворої?

1.:Гострий тромбофлебіт

2.:Тромбоз

3.:Флебіт

4.:Лімфангіт

5.:Лімфаденіт

№2729

В приймальне відделення лікарні доставлений хворий через 40 хв після незначної травми (впав з ліжка) зі скаргами на біль в ділянці грудного відділу хребта. В анамнезі у хворого туберкульоз легень. На рентгенограмі є підозра на компресійний перелом VІІІ і ІX грудних хребців. Який патологічний процес в хребті міг сприяти патологічному процесу

1.:Туберкульозний спондиліт

2.:Травматичний перелом

3.:Остеомієліт

4.:Метастаз злоякісної пухлини

5.:Сифіліс

№2730

Під час сільськогоподарських робіт в полі тракторист отримав відкриту травму кисті. Планового повного курсу щеплення проти правцю не проходив. В чому полягатиме екстренна специфічна профілактика правцю в данному випадку?

1.:0,5 мл АС – анатоксину 3000 МО ППС

2.:не проводиться

3.:1,0 мл АС – анатоксину , 3000 МО ППС

4.:3000 МО ППС

5.:1,0 мл АС – анатоксину

№2731

В клініку госпіталізовано хворого з діагнозом: анаеробна газова гангрена стегна. Який антисептик обов’язково повинен бути використаний при обробці інструментів після перев’язки?

1.:0,02% розчин декаметоксину

2.:6% розчин перекису водню

3.:0,1% розчин марганцевокислого калію

4.:5% розчин йоду

5.:Розчин фурациліну

№2732

В клініку госпіталізовано хворого 42 років з обширною розчавленою раною стегна. Які види антисептики потрібно використати у цього хворого?

1.:Змішану

2.:Біологічну

3.:Фізичну

4.:Механічну

5.:Хімічну

№2733

Хвора 53 років, скаржиться на приступоподібний біль у правому підребір’ї після порушення дієти, гіркоту в роті, нудоту, блювоту жовчю. Позитивні симптоми Ортнера, Кера. Ви запідозрили загострення хр. калькульозного холециститу. Які ви призначити додаткові методи обстеження для найбільш достовірного підтвердження діагнозу?

1.:Оглядова рентгенографія черевної порожнини

2.:Дуоденальне зондування

3.:Холецисто-холангіографія

4.:ФГДС

5.:Ультразвукове дослідження

№2734

Хворий 72 років, скаржиться на жовтий колір шкіри, склер, ниючі болі в епігастрії, відсутність апетиту. Пожовтів поступово. Больового приступу не було. Об’єктивно: виражена загальна жовтяниця, в правому підребір’ї пальпується еластичне безболісне утворення. При УЗД виявлений симптом Курвуазьє. Підшлункова залоза збільшена, гетерогенної структури, з нерівними контурами, холедох розширений до 1,7 см. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Хронічний індуративний панкреатит

2.:Рак голівки підшлункової залози

3.:Холедохолітіаз

4.:Гострий панкреатит

5.:Кіста підшлункової залози

№2735

Хворий 20 років, захворів раптово біля 12 годин тому. Виник біль в епігастральній ділянці, нудота, одноразова блювота. Напередодні вживав алкоголь. Через декілька годин біль локалізувався в правій здухвинній ділянці, де при обстеженні визначаються позитивні симптоми подразнення очеревини. Лейк. крові - 12,2х109/л. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гострий холецистит

2.:Перфоративна виразка

3.:Правобічна ниркова колька

4.:Гострий панкреатит

5.:Гострий апендицит

№2736

У хворого 48 років, при задовільному загальному стані діагностовано щільний апендикулярний інфільтрат. Яка найбільш доцільна лікувальна тактика в даному випадку?

1.:Середньо-середина лапаротомія

2.:Доступ Мак-Бурнея-Волковича-Дьяконова

3.:Параректальний доступ Ленандера

4.:Консервативне лікування

5.:Позаочеревиний доступ Пирогова

№2737

У хворого 62 років, 20 років тому діагностовано правобічну косу пахову килу. Раптово, біля 2 годин тому, виник біль в ділянці кили. Грижа стала напруженою, збільшилася, виникла нудота , була одноразова блювота. Симптом ”кашльового поштовху” негативний. Яке найбільш імовірне ускладнення виникло?

1.:Защемлення грижі

2.:Гостре запалення грижі

3.:Невправимість грижі

4.:Копростаз

5.:Флегмона грижового мішка

№2738

Хворий К., 58 років взимку був на риболовлі. Прийшовши додому, через деякий час відчув біль в ступнях. Звернувся до лікаря. При огляді ступнів шкіра була бліда, а після зігрівання - вона стала червоною, теплою на дотик. Набряк - незначний, обмежуеться пальцями. Всі види чутливості збережені. Пухирів немає. Яка ступінь відмороження?

1.:ІV ст.

2.:ІІІ ст.

3.:ІІ ст.

4.:І ст.

5.:V ст.

№2739

Хвора В. 48 років, скаржиться на біль та наявність ущільнення в правій сідниці. Чотири дні назад в домашніх умовах хворій було виконано ін’єкцію 50% розчину анальгіну з метою зменшення болю в попереку. Через день в сідниці з’явилося ущільнення тканин, а потім біль. Прикладала компреси. При огляді - шкіра на правій сідниці червоного кольору, при пальпації визначається болючий інфільтрат, позитивний симптом флюктуації. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Фурункул

2.:Флегмона

3.:Післяін’єкційний абсцес

4.:Карбункул

5.:Парапроктит

№2740

Хворий 67 років, скаржиться на постійні болі, мерзлякуватість в гомілках і ступнях обох ніг, часте порушення сну через біль в ногах. Без зупинки може пройти 40 метрів. Об'єктивно: шкіра бліда, на ногах гіпотріхоз, гіперкератоз, гомілки і стопи на дотик холодні. Пульсація на стегнових артеріях ослаблена. Аускультативно - систолічний шум. Реологічний індекс - 0,6; кут - 50. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Облітеруючий ендартеріїт ніг

2.:Облітеруючий атеросклероз судин ніг.

3.:Хронічний тромбофлебіт ніг

4.:Хвороба Такаясу

5.:Ілеофеморальний тромбоз

№2741

Пацієнт 66 років, задовільного стану, скаржиться на біль в правій нозі при ходьбі, відчуття холоду в пальцях правої ступні. Без зупинки, що зумовлена болем в литкових м'язах, може пройти 150 м. Об'єктивно: шкіра пальців правої ступні бліда. Порівняно з правою її температура знижена. Пульсація на стегнових артеріях вище пупартової зв'язки задовільна, на підколінній справа відсутня - Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Облітеруючий атеросклероз судин нижніх кінцівок, оклюзія підколінно-стегнового сегменту справа. Ішемія II ст.

2.:Облітеруючий ендартеріїт. Оклюзія стегнового сегменту справа. Ішемія II ст.

3.:Гострий тромбофлебіт підшкірної вени стегна справа. ХВН II ст.

4.:Хвороба Бюргера.

5.:Хронічний тромбофлебіт правої ноги

№2742

Хвора 48 років, скаржиться на біль, відчуття важкості в лівій нозі, наявність трофічної виразки по внутрішній поверхні нижньої третини лівої гомілки. Пульсація артерій стегна і підколінних збережена, на ступнях - ослаблена. Який ймовірний діагноз?

1.:Варикозна хвороба ніг. ХВН II ст.

2.:Посттромбофлебітичний синдром 1 ступеню (за Є.А.Грінштейном)

3.:Облітеруючий атеросклероз судин ніг

4.:Артеріовенозна нориця

5.:Посттромбофлебітичний синдром ніг 2Б ступеню (за Є.А.Грінштейном)

№2743

У хворого 35 років, діагностована шлунково-кишкова кровотеча, що підтвердилось реакцією Грегерсена та зниженням рівня гемоглобіну до 90 г/л та кількості еритроцитів до 2,7х1012/л. Загальний стан хворого задовільний. Які додаткові методи обстеження треба виконати?

1.:Рентгеноскопія шлунку

2.:Лапароскопія

3.:Визначення кислотності шлункового соку

4.:Фіброгастродуоденоскопія

5.:Проба Холландера

№2744

У хворого 32 років, ранком раптово на фоні повного здоров'я виник сильний біль в лівій половині грудної клітини, задишка. Об'єктивно: ЧДД 30 за хв., ціаноз, участь допоміжних м'язів в акті дихання, асиметрія грудної клітини. Над лівою легенею спостерігається тимпаніт, відсутність дихальних шумів, ослаблення голосового тремтіння. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Піопневмоторакс.

2.:Спонтанний пневмоторакс.

3.:Посттравматичний пневмоторакс.

4.:Ателектаз легені.

5.:Ексудативний плеврит.

№2745

Хворій 44 років була проведена езофагоскопія з приводу непрохідності стравоходу, взята біопсія. Езафагоскопія проходила без ускладнюючих моментів, проте на наступний день у хворої з'явилась емфізема обох надключичних ділянок, болі при ковтанні і за грудиною, ціаноз. Температура підвищилась до 39°С, в крові - лейкоцитоз 16х109/л, зсув лейкоцитарної формули вліво. На рентгенограмі визначається обмежене затемнення в задньому середостіння на рівні біфуркації трахеї. Був поставлений діагноз розриву стравоходу. Яким є подальше лікування?

1.:Оперативне - накладання гастростоми.

2.:Спостереження..

3.:Оперативне радикальне з зашиванням рани стравоходу.

4.:Консервативне антибактеріальне лікування

5.:Оперативне - розкрити і дренувати медіастиніт, накладання гастростоми

№2746

Хвору 39 років, яка страждає протягом 4 років гострими нападами злукової кишкової непрохідності, взято на операцію. Хірург ліквідував значну частину зрощень, перитонізував десерозовані ділянки кишечника та черевної стінки. Які ще міроприємства необхідно виконати для попередження утворення непрохідності?

1.:Інтубація тонкої кишки зондом Зайцева

2.:Введення в брижу тонкої кишки 0,25% розчину новокаїну з гідрокортизоном і гепарином, інтубація кишечника зондо

3.:Введення в брижжу тонкої кишки розчину антибіотику-канаміцину.

4.:Виведення підвісної ентеростомії за Житнюком.

5.:Виконання ентероплікації за Ноблем.

№2747

Хворого взято на операцію з діагнозом гострого апендициту, дифузного перитоніту. Під час лапаротомії, ревізії черевної порожнини з’ясувалось, що в правій здухвинній ділянці визначається інфільтрат. При спробі його розділити розкрився абсцес, з якого виділилось 100 мл гною. Проведено апендектомію, санацію та дренування черевної порожнини. Післяопераційний період ускладнився перитонітом. Якої помилки було припущено хірургом?

1.:Не проведена резекція сліпої кишки.

2.:Слід було розкривати абсцес через окремий доступ позаочеревинно.

3.:Не введені в черевну порожнину антибіотики.

4.:Не накладено ілеостому.

5.:Не виконано інтубацію кишечника.

№2748

Хвора 32 років, скаржиться на періодичні перешкоди проходження їжі по стравоходу, а також біль за грудиною після їжі, нудоту, іноді блювання. Рентгенологічно: помірне розширення стравоходу, звуження дистальної його частини по типу “мишачого хвоста”, короткочасна затримка барію в нижній третині стравоходу. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Ахалазія кардії

2.:Рак вихідного відділу шлунка

3.:Опік стравоходу, стриктура

4.:Дивертикул стравоходу

5.:Рак стравоходу

№2749

Хворий Р. 42 років, поступив до хірургічного відділення зі скаргами на гострий, оперізуючий біль під грудьми, багаторазову блювоту. Захворів гостро, 6 годин тому, після вживання алкоголю та жирної їжі. Шкіра бліда, пульс ритмічний, 92 удари за хвилину, АТ 120/80 мм рт. ст. Язик сухий, обкладений білим нальотом. Живіт приймає участь у акті дихання, при пальпації м’який, болючий у правому та лівому підребір’ях. Позитивні симптоми Мейо-Робсона та Воскресенського. Симптом Щьоткіна-Блюмберга негативний. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Виразка дванадцятипалої кишки з пенетрацією в підшлункову залозу.

2.:Перфоративна виразка дванадцятипалої кишки.

3.:Гострий холецистит.

4.:Гострий апендицит.

5.:Гострий панкреатит.

№2750

Хворий К. 30 років, доставлений машиною “Швидкої допомоги” до приймального відділення зі скаргами на біль у животі ріжучого характеру. Захворів різко 1,5 години тому, коли відчув гострий “кинжальний” біль під грудьми. В минулому нічим не хворів. Шкіра бліда, вираз обличчя страждаючий, лежить на спині. При зміні положення тіла біль загострюється. Пульс 70 за хвилину, ритмічний, АТ 100/60 мм рт. ст. З боку серця та легень патології немає. Язик сухий, чистий. Живіт втягнутий, не приймає участі в диханні. При пальпації різко напружений та болючий у всіх відділах. Симптом Щьоткіна-Блюмберга позитивинй. Визначте діагноз?

1.:Гострий панкреатит.

2.:Гострий апендицит.

3.:Перфоративна виразка шлунка.

4.:Гострий холецистит.

5.:Гостра кишкова непрохідність.

№2751

У хворої варикозне розширення вен нижньої кінцівки ускладнилося гострим тромбофлебітом. Інфільтрат збільшився в об’ємі, набув різкої болючості, шкіра гіперемована. Температура набула гектичного характеру. В лікарні по місцю проживання лікувалась по звичайній схемі. Ви оглядаєте хвору на 7 добу. За 2 доби до надходження в стаціонар утворився другий інфільтрат під пупартовою зв’зкою. З’явилося позноблення. Імовірний діагноз?

1.:Післятромбофлебітичний синдром.

2.:Бешиха

3.:Гострий тромбоз глибоких вен.

4.:Висхідний тромбофлебіт поверхневих вен.

5.:Хвороба Бюргера.

№2752

Хворий 43 років, 3 роки тому хворів тромбозом глибоких вен здухвинно-стегнового сегменту справа. На сьогоднішній день турбують важкість, набряк правої нижньої кінцівки. При обстеженні визначено - помірний набряк гомілки, бура індурація шкіри у нижній третині гомілки, варикозно-розширені поверхневі вени гомілки. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Гострий тромбоз вен справа.

2.:Синдром Паркса-Вебера.

3.:Післятромбофлебітичний синдром, варикозна форма.

4.:Гострий тромбофлебіт поверхневих вен.

5.:Лімфедема правої нижньої кінцівки.

№2753

Хвора 30 років, скаржиться на дратівливість, плаксивість, серцебиття, схуднення. Хворіє на протязі року. При пальпації виявляється рівномірне збільшення обох часток щитовидної залози, щільно-еластичної консистенції, позитивні симптоми Кохера та Мебіуса. Виражений екзофтальм. Пульс 100 уд. за хвилину. Йод-накопичувальна функція: через 2 години - 23,5%, через 4 години - 37,5%, через 24 години - 68,9%. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Воло Ріделя.

2.:Воло Хашимото.

3.:Ендемічне воло.

4.:Рак щитовидної залози.

5.:Тіреотоксичне воло.

№2754

Дитина знаходиться на стаціонарному лікуванні з приводу гострої стафілококової

1.:Спонтанний пневмоторакс.

2.:деструкції правої легені. Раптово з’явились гострі болі у правій половині грудної клітини, задишка, ціаноз. Пр

3.:Піопневмоторакс праворуч.

4.:Ексудативний плеврит.

5.:Емпієма плеври.

№2755

Хворий 58 років, поступив зі скаргами на біль у лівій нижній кінцівці, який посилюється під час ходьби, відчуття охолодження і затерпання в обох стопах. Хворіє 6 років. Об’єктивно: шкіра бліда, суха; відмічається гіперкератоз. На лівій гомілці волосяний покрив розвинутий слабо, симптом “борозди” позитивний. Пульс на артеріях стопи, підколінній артерії не визначається, на стегновій артерії - послаблений. На правій кінцівці пульсація підколінної артерії збережена. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Облітеруючий ендартеріїт.

2.:Хвороба Бюргера.

3.:Хвороба Рейно.

4.:Тромбоз стегнової артерії.

5.:Облітеруючий атеросклероз артерій нижніх кінцівок.

№2756

У дільничній лікарні, яка розташована за 30 км від ЦРЛ і за 180 км від обласної лікарні, на стаціонарному лікуванні знаходиться хворий 62 років з інтрамуральним інфарктом міокарду. На 25 день від початку захворювання у нього вночі раптово з’явився різкий біль в лівій нижній кінцівці. Кінцівка зразу стала блідою. Зникли активні рухи у пальцях стопи і гомілко-стопному суглобі, знизилась шкірна чутливість, при пальпації литковий м’яз помірно болючий. Пульсація на артерії стегна під паховою зв’язкою, зліва - посилена, у порівнянні з пульсацією стегнової артерії справа. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Емболія стегнової артерії.

2.:Облітеруючий атеросклероз артерій нижніх кінцівок.

3.:Хвороба Рейно.

4.:Облітеруючий ендартеріїт нижніх кінцівок.

5.:Тромбоз стегнової артерії.

№2757

Хворого П. 72 років, взято на операцію з приводу гострої кишкової непрохідності. При ревізії черевної порожнини виявлено заворот сигмовидної кишки. Після розвороту завороту серозна оболонка кишки темна, пульсація судин кишки не виявляється, перистальтика на цьому місці не простежується. Яку операцію необхідно зробити у даному випадку?

1.:Резекція сигмовидної кишки, колостома.

2.:Трансанальна інтубація товстої кишки.

3.:Дренування черевної порожнини.

4.:Резекція сигмовидної кишки з первинним анастомозом.

5.:Колектомія.

№2758

Хворий Ч. 66 років, доставлений у клініку через 2 доби з моменту захворювання з симптомами гострої кишкової непрохідності. При оглядовій рентгенографії черевної порожнини - високі чаші Клойбера. При спробі зробити клізму рідина, що вводиться, витікає назад, посилюється біль. Визначте рівень кишкової непрохідності.

1.:Висока тонкокишкова непрохідність.

2.:Непрохідність початкових відділів товстої кишки.

3.:Низька тонкокишкова непрохідність.

4.:Низька товстокишкова непрохідність.

5.:Тонко-товстокишкова непрохідність

№2759

У відділення потрапив хворий зі скаргами на слабкість, запаморочення, блювоту. Блювотні маси темного кольору. Часто вживає алкоголь. ЕФГС: у шлунку “кавова гуща”, в області кардії чотири поздовжні тріщини слизової оболонки, з яких потрапляє кров у незначній кількості. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Ерозивний гастрит.

2.:Кровотеча з варикозно розширених вен шлунка.

3.:Синдром Мелорі-Вейса.

4.:Синдром Золінгера- Елісона.

5.:Виразка кардіального відділу шлунка.

№2760

Хвора 51 року, 2 роки тому оперована з приводу перфоративної виразки ДПК. Зроблена стовбурова ваготомія та ушивання виразки. Потрапила в клініку зі скаргами на періодичну появу частого рідкого стулу. Часті випорожнення виникають без позивів, 2-3 рази на добу протягом тижня, потім раптово зникають. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Демпінг - синдром.

2.:Хронічний ентероколіт.

3.:Постваготомна діарея.

4.:Хвороба Крона.

5.:Хронічній панкреатит з секреторною недостатністю.

№2761

Хворого 62 років через 3 роки після резекції шлунка почали непокоїти болі під грудьми. При рентгенографії шлунка виявлено пептичну виразку анастомозу. Від оперативного лікування відмовився. Поступово біль в шлунку вгамувався, але з'явився неприємний запах з рота та частий стул, до 10 разів на добу, з частками їжі. Про яке ускладнення пептичної виразки анастомозу можно думати?

1.:Перфорація пептичної виразки.

2.:Демпінг - синдром.

3.:Хронічний ентероколіт.

4.:Хронічний панкреатит.

5.:Шлунково-ободова кишкова нориця.

№2762

У хворої 50 років, з'явились скарги на приступи слабкості, запаморочення, нудоту, які виникають після їжі, яка містить молочні та солодкі страви. Схудла на 4,5 кг. В анамнезі- резекція шлунку по Більрот-2 6 місяців тому. Під час приступу пульс частішає на 15-18 уд. за хвилину, АТ знижується на 10-15 мм.рт.ст. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Пептична виразка гастроентероанастомозу.

2.:Демпінг-синдром легкого ступеню.

3.:Гастрит оперованого шлунка.

4.:Гіпоглікемічний синдром.

5.:Демпінг-синдром середнього ступеню важкості.

№2763

Хворий М. 47 років, потрапив зі скаргами на постійний біль за грудиною, печію, дисфагію, іноді регургітацію. Біль посилюється після їжі. При ФГДС виявляється недостатність замикаючого апарату кардії. При оглядовій рентгеноскопії органів грудної порожнини на фоні тіні серця спостерігається газовий міхур з горизонтальним рівнем. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Релаксація діафрагми.

2.:Хронічний езофагіт.

3.:Ахалазія кардії.

4.:Виразка кардіального відділу шлунка.

5.:Параезофагеальна грижа.

№2764

Хвора К., звернулась зі скаргами на задишку, яка виникає після фізичного навантаження. Скарги виникли після важких пологів. Об’єктивно: при перкусії нижче 5-го ребра зліва різке скорочення перкуторного звуку, послаблення дихання. При оглядовій рентгенографії грудної клітини - купол діафрагми знаходиться на рівні 5-го ребра. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Базальний плеврит.

2.:Релаксація діафрагми.

3.:Діафрагматит.

4.:Діафрагмальна грижа.

5.:Грижа стравохідного отвору діафрагми.

№2765

Дівчинка 6 років, хворіє 2 дні. Протягом цих діб у неї підвищення температури до 38°С. Збільшена білявушна ділянка, пальпація тут болюча. Шкіра напружена, у складку не береться. З протоку слинної залози виділяється слина з домішками гною. Яке захворювання зумовлює цю клінічну картину?

1.:Лімфаденіт привушної ділянки

2.:Абсцес привушної ділянки

3.:Бактеріальний паротит

4.:Епідемічний паротит

5.:Гострий артрит скронево-нижньощелепного суглобу

№2766

Хвора 42 років, поступила зі скаргами на загальну слабкість, виділення крові у кінці випорожнення. При дослідженні ректальним дзеркалом: в анальному каналі на 3, 7, 11 годин виявляються м’якої консистенції безболісні, темно-вишневі випинання, їх поверхня ерозована. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Внутрішній геморой.

2.:Хвороба Крона.

3.:Пухлина прямої кишки.

4.:Хронічний парапроктит.

5.:Поліп прямої кишки.

№2767

У хворого під час лапаротомії знайдено перфоративний апендицит, гострий розлитий перитоніт. Як треба провести дренування черевної порожнини?

1.:З трьох точок.

2.:Не треба дренувати.

3.:З чотирьох точок.

4.:З двох точок.

5.:З однієї точки.

№2768

У хворого на п’ятий день після отримання невеличкої рани правої кисті при обробці земельної ділянки підвищилась температура тіла до 38°С, з’явились болі у м’язах, ускладнення ковтання, неможливість відкрити рота, сардонічна посмішка. Яке ускладнення виникло у хворого?

1.:Правець

2.:Бешиха китиці

3.:Флегмона китиці

4.:Газова гангрена

5.:Флеботромбоз судин китиці

№2769

Хворий 46 років, 4 роки страждає виразковою хворобою антрального відділу шлунку. В останній час біль в епігастрїї став постійний, зникла печія, з'явилась анемія, хворий схуд, погіршився загальний стан. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Злоякісне переродження виразки.

2.:Злуковий стеноз воротаря.

3.:Пенетрація виразки.

4.:Хронічний панкреатит.

5.:Кровотеча.

№2770

В хірургічне відділення поступила хвора зі скаргами на біль і наявність ущільнення в ділянці правої сідниці, підвищення температури тіла до 39°С. Тиждень тому в цьому місці була ін’єкція 50% розчину анальгіну. Об’єктивно: хвора гладка, в ділянці верхньо-зовнішнього квадранта правої сідниці припухлість, почервоніння шкіри. При пальпації відмічається болючий інфільтрат в центрі якого є розм’якшення, позитивний симптом флюктуації. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Абсцес

2.:Флегмона

3.:Фурункул

4.:Запальний інфільтрат

5.:Бешиха

№2771

Хворий 36 років, доставлений в хірургічне відділення машиною швидкої допомоги. Тиждень тому проколов праву китицю цвяхом. За медичною допомогою не звертався. При огляді хворий стогне, китиця набрякла, має місце скорочення мімічних м’язів. Температура тіла 41°С. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Алергічна реакція

2.:Бешиха

3.:Пошкодження сухожилків

4.:Флегмона кисті

5.:Правець

№2772

Хворому 29 років проведена первинна хірургічна обробка розчавленої рани верхньої третини лівого стегна. Через 2 дні стан хворого погіршився, при огляді - рана з незначними виділеннями, м’язи сіруватого кольору, кінцівка набрякла, шкіра холодна, вкрита синюшними плямами, при пальпації визначається крепітація. Свідомість запаморочена. Температура тіла 40,3°С. Яке ускладнення виникло у хворого?

1.:Правець

2.:Артеріальний тромбоз

3.:Бешиха

4.:Флегмона стегна

5.:Анаеробна газова гангрена

№2773

На прийом до хірурга звернулась жінка 35 років зі скаргами на мерзлякуватість, парестезії в кистях, біль в пальцях. В анамнезі - часті переохолодження. Об’єктивно: кісти ціанотичні, мармурового забарвлення, холодні на дотик, ураження симетричне. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Хвороба Рейно

2.:Облітеруючий атеросклероз

3.:Хвороба Бюргера

4.:Облітеруючий ендартеріїт

5.:Відмороження I ступеню

№2774

Хворий 72 років, зі скаргами на різкий переймоподібний біль в лівій половині живота, нудоту, затримку випорожнення та газів. Хворіє 6 годин. Операцій не було. На протязі останніх 20 років закрепи. Домішків слизу та крові в калі не було, не схуд . Пульс 84 за 1 хв. Язик помірно вологий. Живіт різко здутий, з асиметрією за рахунок збільшення лівої половини. Визначається шум плескоту. Перистальтичні шуми періодично підсилюються. На оглядовій рентгенограмі органів черевної порожнини чаші Клойбера в лівій половині живота з роздутою петлею товстої кишки над ними. Ректально - симптом Обухівської лікарні. Найбільш вирогідний діагноз ?

1.:Обтураційна кишкова непрохідність (пухлинного генезу)

2.:Тромбоз мезентеріальних судин

3.:Заворот сигмоподібної кишки

4.:Неспецифічний виразковий коліт

5.:Спайкова непрохідність кишечника

№2775

У хворого 45 років вперше діагностована відкритокутова глаукома. Призначте краплі.

1.:Атропіну сульфат 1%

2.:Дексаметазон 1%

3.:Тауфон

4.:Сульфацил натрію 30%

5.:Пілокарпіну гідрохлорид 1%

№2776

Хворий 20 років скаржиться на “закисання”, почервоніння очей, відчуття сторонього тіла. При обстеженні відмічається гіперемія та набряк кон`юнктиви, сльозотеча, блефароспазм, гнійне виділення в кон`юнктивальному мішка. Яка найвірогідніша патологія, що зумовлює таку картину?

1.:Дифтерійний кон`юнктивіт

2.:Гнійна виразка рогівки

3.:Дакріоцистит

4.:Гострий бактеріальний кон`юнктивіт

5.:Ячмінь

№2777

Хворий 48 років, скаржиться на поступове зниження зору правого ока протягом останніх 6 місяців. При обстеженні Visus OD - 0,3 н/кор. ВОТ - 31 мм рт. ст., кон`юнктива блідо-рожева, рогівка прозора, передня камера середньої глибини, волога її прозора, райдужка - сегментарна атрофія, зіниця кругла - 3 мм в діаметрі, рефлекс з очного дна рожевий. ДЗН - екскавація, границі чіткі, калібр судин 2:3. Поле зору звужене у верхньо-внутрішньому квадранті до 15° від точки фіксації. Ліве око клінічно здорове. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Відкритокутова глаукома правого ока

2.:Дистрофія жовтої плями

3.:Початкова стареча катаракта

4.:Неврит зорового нерву.

5.:Ретінопатія

№2778

Хворому 35 років. Впав на праву руку. Скаржиться на біль у правому плечовому суглобі, неможливість активних рухів в ньому. Об’єктивно визначається деформація в області плечового суглобу, відносне вкорочення кінцівки, порушення вісі кінцівки. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Перелом голівки плеча.

2.:Перелом хірургічної шийки плеча.

3.:Перелом великого горбика плеча.

4.:Перелом анатомічної шийки плеча.

5.:Вивих плеча.

№2779

Хворий 22 років. Впав на витягнуту руку. Скаржиться на болі в ділянці верхівки анатомічної табакерки. При огляді визначається набряк анатомічної табакерки, І палець приведений. Активне відведення його неможливе. Осьове навантаження на І палець підсилює біль на верхівці анатомічної табакерки. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Перелом основи І п’ясної кістки.

2.:Перилунарний вивих кисті.

3.:Вивих проксимальної фаланги І пальця.

4.:Перелом човноподібної кістки.

5.:Перелом основи проксимальної фаланги І пальця.

№2780

Пацієнт 65 років, задовільного стану, скаржиться на біль в правій нозі при ходьбі, відчуття холоду в пальцях правої ступні. До зупинки, зумовленої болем в литкових м'язах, може пройти 150 м. Об'єктивно: шкіра пальців правої ступні бліда, гіпотріхоз, гіперкератоз. Порівняно з лівою - її температура знижена. Пульсація на стегнових артеріях вище пупартової зв'язки задовільна, на підколінній справа відсутня. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Облітеруючий ендартеріїт. Оклюзія стегнового сегменту справа. Ішемія II ст.

2.:Хронічний тромбофлебіт правої нижньої кінцівки. ХВН ІІ ст.

3.:Гострий тромбофлебіт підшкірної вени стегна справа. ХВН II ст.

4.:Облітеруючий атеросклероз судин нижніх кінцівок, оклюзія стегнового-підколінного сегменту справа. Ішемія II ст

5.:Хвороба Бюргера. Оклюзія стегново-підколінних сегментів. Ішемія ІІ ст.

№2781

Породіля 23 років, на другий день після пологів відчула наростаючий біль в правій нозі, важкість. Об'єктивно: стан хворої середньої важкості. Пульс 100 на хв., температура 37,3°С, тони серця приглушені, ритм синусовий, в легенях дихання везикулярне, 18-20 на хв. Ліва нога на всьому протязі набрякла, синюшна, порівняно з правою температура знижена. Пульсація артерій лівої ноги на всьому протязі пальпується, ослаблена. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Тромбоемболія клубової артерії

2.:Гострий тромбофлебіт вен правої нижньої кінцівки.

3.:Гострий клубово-стегновий флеботромбоз.

4.:Тромбофлебіт глибоких вен правої нижньої кінцівки. Післяпологовий сепсис.

5.:Тромбоемболія стегнової артерії.

№2782

У хворого 42 років діагностована шлунково-кишкову кровотечу, що підтвердилось реакцією Грегерсена та зниженням рівня гемоглобіну до 90 г/л та кількості еритроцитів до 2,7х1012/л. Загальний стан хворого задовільний. Які додаткові методи обстеження треба виконати?

1.:Визначення кислотності шлункового соку.

2.:Рентгеноскопія шлунку.

3.:Лапароскопія.

4.:Фіброгастродуоденоскопія.

5.:Проба Холландера.

№2783

Через 2 роки після резекції 2/3 шлунку по Гофмейстеру-Фінстереру, хворий звернувся зі скаргами на сильну слабкість, втрату ваги тіла до 10 кг за 3 місяці, часті (до 8-10 раз на добу) масивні випорожнення з домішками неперетравленої їжі, на спрагу та сухість шкірних покровів. Відмічав наявність болю в животі довгий час до появи частого стулу. Яке ускладнення виникло?

1.:Пострезекційний синдром. Шлунково-тонкокишкова нориця.

2.:Пострезекційний синдром. Хронічний панкреатит. Синдром мальабсорбції.

3.:Пострезекційний синдром. Хронічний панкреатит. Синдром мальдигестії

4.:Пострезекційний синдром. Шлунково-товстокишкова нориця.

5.:Пострезекційний синдром. Синдром привідної петлі.

№2784

У хворої 65 років, після вживання жирної їжі з'явився сильний біль у верхніх відділах живота, більше у правому підребір'ї з ірадіацєю у спину, нудота, багаторазова блювота. Через одну добу з'явилась жовтушність склер, сеча стала темного кольору. При огляді стан важкий, дихання поверхневе. Живіт здутий. При пальпації в епігастральній ділянці пальпується великий інфільтрат, на шкірі синюшні плями в дялянці пупка. Пульс 120 в 1 хв, АТ 80/40 мм рт.ст. Добовий діурез до 200 мл. При УЗД виявлені конкременти у жовчному міхурі, рідина у порожнині малого сальника. Яке найбільш вирогідне ускладнення жовчнокам'яної хвороби?

1.:Гострий біліарний панкреатит

2.:Жовчний перитоніт

3.:Цироз печінки

4.:Холангіт

5.:Токсичний гепатит

№2785

Хворого 32 років протягом року непокоїть ниючий біль в надчеревній ділянці, де нечітко пальпується сферичної форми еластичне, незначно болюче утворення 17х20 см. Утворення злегка пульсує, шум над ним не вислуховується. Зі слов хворого за останні 3 місяці “пухлина збільшується”, з’явилося відчуття тяжкості в шлунку при прийомі помірної кількості їжі, відрижка. У анамнезі - тупа травма живота. Загальний стан задовільний. Розладів стулу, сечовипускання немає. Клініко-біохімічні аналізи крові без патологічних змін. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Лейоміома шлунку

2.:Псевдокіста підшлункової залози

3.:Аневризма черевної аорти

4.:Цистаденома підшлункової залози

5.:Рак шлунку

№2786

Хворий К. 28 років, звернувся до хірурга поліклініки зі скаргами на біль, наявність набряку та гіперемії лівої половини обличчя, слабкість, підвищення температури тіла до 39,0°С. Хворіє три доби. При огляді: запальний інфільтрат лівої носо-губної складки розміром 4х4 см з некротичним стрижнем в центрі, різкий набряк лівої половини обличчя, помірно виражене напруження потиличних м'язів. Яке оптимальне лікування необхідно призначити хворому ?

1.:Антибіотики, операція під загальним знеболенням

2.:Антибіотики, ангіопротектори, щоденні перев'язки

3.:Фізіотерапевтичне лікування, імуномодулятори

4.:Вологі висихаючі пов'язки з антисептиками, аспірін

5.:Госпіталізація, антибіотики, антикоагулянти, щадячий режим

№2787

Хвора І. 50 років, протягом 20 років хворіє варикозним розширенням вен нижніх кінцівок. Після незначної травми лівої гомілки утворилась рана, яка на протязі 5 років не заживає. В нижній третині гомілки шкіра атрофічна, пігментована, є виразка 3х4 см з щільними краями, дно її сірого кольору, вкрите фібріном. Підшкірні вени гомілки та стегна розширені, прохідність глибоких вен не порушена. Яким має бути радикальне лікування виразки в даному випадку?

1.:Використання пов'язок з антисептиками та стимуляторами регенерації

2.:Застосування цинк-желатинової пов'язки

3.:Вільна пересадка аутошкіри на виразку

4.:Видалення розширених підшкірних вен нижньої кінцівки

5.:Висікання виразки та пластичне закриття рани місцевими тканинами

№2788

Хворий П. 73 років, хворіє на атеросклероз аорти та магістральних артерій. Скаржиться на біль в правій гомілці. Поступово пальці правої ступні почорніли, ступня холодна. Шкіра на пальцях та в дистальному відділі ступні суха, зморщена, темного кольору. Пульсація на підколінній артерії різко ослаблена, а на задній великогомілковій та тильній артеріях ступні відсутня. Яке ускладнення атеросклерозу виникло у хворого?

1.:Тромбоз глибоких вен правої гомілки.

2.:Емболія правої підколінної артерії

3.:Волога гангрена правої ступні

4.:Облітерація артерій гомілки та суха гангрена ступні

5.:Некротична бешиха правої ступні

№2789

Під час герніопластики у пацієнта 12 років виявили знаходження яєчка у грижовому мішка. Яка грижа у хворого?

1.:У хворого вродженна коса пахвинна грижа

2.:У хворого набута коса пахвинна грижа

3.:У хворого затульна грижа

4.:У хворого пряма пахвинна грижа

5.:У хворого стегнова грижа

№2790

Розкриваючи променевий тендобурсит, хірург необачно продовжив розріз у проксимальну третину тенара, де знаходиться заборонена зона кисті, внаслідок чого хворий втратив можливість протиставлення першого пальця. Гілку якого нерва перетнув хірург?

1.:Серединного

2.:Променевого

3.:Ліктьового

4.:Заднього міжкістного

5.:Переднього міжкістного

№2791

В проктологiчне вiддiлення госпiталiзована хвора Н 50 рокiв, зi скаргами на бiль в задньому проходi постiйного характеру, частi позиви до дефекацii, видiлення кровi при дефекацii, зниження апетиту, схуднення, слабкiсть. Хворiє бiля 3-х мiсяцiв, коли вперше самостiйно пальцем знайшла пухлину в задньому проходi: Яке дослiдження найбiльш iнформативне для верифiкацii дiагнозу?

1.:Доплерографiя

2.:Радiоактивне сканування

3.:Селективна ангiографiя

4.:Копрограмма

5.:Ректороманоскопія. Бiопсiя з гiстологiчним дослiдженням

№2792

Хворий 38 років, скаржиться на біль та випинання в правій паховій ділянці. Мають місце дизуричні явища. Випинання вправиме. В правій паховій ділянці визначається утворення округлої форми, еластичної консистенції, сім’яний канатик розташований латерально від випинання. Симптом кашльового поштовху позитивний. Загальний стан задовільний. Загальні аналізи крові і сечі в межах норми. Найбільш вірогідний діагноз?

1.:Коса пахвина кила

2.:Крипторхізм

3.:Пряма пахова грижа

4.:Варікоцеле

5.:Стегнова грижа

№2793

Після контузії правого ока хворий скаржиться на раптову втрату зору до світловідчуття. Око спокійне. Рогівка прозора. Реакція зіниці на світло жвава. Область зіниці чорного кольору. Рефлекс з очного дна відсутній. Яка найбільш імовірна причина втрати зору?

1.:Відшарування сітківки

2.:Гемофтальм

3.:Гостра оклюзія судин сітківки

4.:Травматична катаракта

5.:Відрив зорового нерва

№2794

У дитини 3-х років спостерігається альтернуюча збіжна косоокість з кутом 15 град. Рухливість очних яблук в нормі. Після закапування атропіну положення очних яблук в очниці правільне. Яка косоокість має місце?

1.:Оманлива

2.:Співдружня акомодаційна

3.:Співдружня неакомодаційна

4.:Співдружня частково акомодаційна

5.:Прихована

№2795

У хворого спостерігається швидке зниження зору до 0,02, не кориг., після перенесеного грипу. Оптичні середовища прозорі, око спокійне. Диск зорового нерва гіперемований, набряклий, з нечіткими межами. Кольоровідчуття порушене по набутому типу, поле зору концентрично звужене. Парне око здорове. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Передня ішемічна нейропатія

2.:Оптіко-хіазмальний арахноїдит

3.:Папіліт

4.:Ретробульбарний неврит

5.:Застійний диск

№2796

Хвора 82 років, скаржиться на біль у животі, здуття живота, нудоту, блювоту. Страждає гіпертонічною хворобою ІІ ст., двічі був інфаркт міокарда. Стан важкий. Живіт здутий, черевна стінка слабо приймає участь у диханні. Перитонеальні симптоми сумнівні. При лапароскопії в черевній порожнині віявлена невелика кількість каламутного випоту, петля тонкої кишки багряного кольору, покрита фібрином. Сформулюйте попередній діагноз?

1.:Аневризма черевного відділу аорти.

2.:Заворот кишечнику.

3.:Гостра кишкова непрохідність.

4.:Неспецифічний виразковий коліт.

5.:Тромбоз мезентеріальних судин.

№2797

Чоловік 62 років, скаржиться на інтенсивні болі в лівій нозі, що виникли три години тому назад раптово, відчуття оніміння і похолодання ноги. Протягом року відзначав біль у цій нозі під час ходьби, підвищену чутливість до охолодження. Ліва стопа і гомілка з мармуровим малюнком, підшкірні вени порожні. Стопа холодна, активні рухи стопи, пальців збережені. Пульс прощупується тільки на стегновій артерії. Над нею прослуховується грубий систолічний шум. Сформулюйте попередній діагноз?

1.:Гострий тромбофлебіт

2.:Гострий ілеофеморальний артеріальний тромбоз

3.:Стеноз лівої підколінної артерії.

4.:Облітеруючий ендартеріїт.

5.:Гостра оклюзія лівої стегнової артерії

№2798

Мати двох дітей скаржиться на навність вузлів м'яко-еластичної консистенції по зовнішній поверхні лівого стегна з переходом на гомілку і появу набряку на цій же стопі до кінця робочого дня. Після нічного відпочинку набряк проходить. Початок хвороби пов'язує з вагітністю і родами. Користається еластичними панчохами. Сформулюйте попередній діагноз?

1.:Гострий тромбофлебіт глибоких вен лівої гомілки

2.:Слоновість лівої ноги

3.:Гострий тромбофлебіт поверхневих вен лівої гомілки

4.:Облітеруючий ендартеріїт лівої ноги

5.:Варикозне розширення підшкірних вен лівої нижньої кінцівки.

№2799

Хворий скаржиться на набряк правої стопи і гомілки. Захворювання почалося з раптових розпираючих болів і набряку гомілки 1,5 місяця назад. Причиною звертання до лікаря була поява варикозно змінених вен на гомілці і пігментація внутрішньої поверхні гомілки. Сформулюйте попередній діагноз?

1.:Посттромбофлебітичний синдром правої гомілки

2.:Гострий тромбофлебіт поверхневих вен

3.:Варикозна хвороба правої ноги.

4.:Артеріо-венозна дисплазія.

5.:Ілеофеморальний флеботромбоз

№2800

У скотаря два місяці кашель з густим мокротинням, підвищення температури тіла до 37,6-37,8 °С щодня, слабість, задишка при навантаженнях. При рентгенологічному дослідженні: у верхній частці правої легені віявлена округла тінь з рівними, круглими, чіткими контурами без перифокального запалення легеневої тканини. При дослідженні мокротиння віявлені нитки фібрину, хітину.Позитивна реакція Каццоні. Сформулюйте попередній діагноз?

1.:Абсцес правої легені

2.:Рак правої легені

3.:Ехінокок правої легені

4.:Кавернозний туберкульоз правої легені

5.:Кісти правої легені

№2801

Хворий скаржиться на затруднення при ковтанні, загрудинний біль, відрижку, зригування. При рентгенографії з барієвим контрастуванням стравоходу на рівні перетинання стравоходу з біфуркацією трахеї віявлений дефект наповнення неправильної форми до 2 см у діаметрі і затримкою контрастної речовини більш 2 хвилин і шаруватістю вмісту. Сформулюйте попередній діагноз?

1.:Ахалазія стравоходу

2.:Пухлина стравоходу

3.:Стороннє тіло стравоходу

4.:Смертикул стравоходу

5.:Халазія стравоходу

№2802

Хвора скаржиться на печію за грудиною, що супроводжується больовим синдромом. Біль ірадіює у спину, підсилюється в положенні лежачи і на лівому боці, ліквідовується прийомом лужних вод. Біль з'являється після прийому жирної, гострої їжі, при переїданні. Гіперстенік. Перераховані скарги турбують протягом двох місяців. Сформулюйте попередній діагноз?

1.:Рефлюкс-езофагіт

2.:Халазія кардії

3.:Параезофагеальна грижа

4.:Смертикул стравоходу

5.:Ахалазія кардії

№2803

Хворий 20 років, скаржиться на сильний біль у епігастральній ділянці, нудоту, блювоту. Біль з'явився раптово, дві години тому. Язик вологий. Живіт помірно здутий, при пальпації напружений, хворобливий у правій половині, більше в епігастрії. Печінкова тупість відсутня. Сформулюйте попередній діагноз?

1.:Гострий перфоративний апендицит

2.:Перфоративна виразка дванадцятипалої кишки

3.:Гострий панкреатит.

4.:Загострення виразкової хвороби

5.:Гострий перфоративний холецистит

№2804

Хворий, оперований два роки тому з приводу перфоративної виразки дванадцятипалої кишки (ушивання виразки). За останні два місяці схуд на 12 кг, що пов’язує з острахом приймати щільну їжу (через виникаючі після їжі біль і виснажливу нудоту). Став самостійно викликати блювоту, остання приносить полегшення. Сформулюйте попередній діагноз?

1.:Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки, загострення.

2.:Пенетруюча виразка дванадцятипалої кишки.

3.:Хронічний післяопераційний панкреатит.

4.:Рубцевий пілородуоденальний стеноз.

5.:Пілороспазм.

№2805

Хворий скаржиться на сильний біль у животі. Положення хворого вимушене: на правому боці з приведеними стегнами до живота. Живіт різко хворобливий у епігастрії, виражена захисна напруга м'язів черевної стінки. Біль з'явився годину назад, натще. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Гострий панкреатит

2.:Загострення виразкової хвороби

3.:Перфоративна виразка дванадцятипалої кишки

4.:Панкреонекроз

5.:Защемлення епігастральній грижі.

№2806

Водій автобуса скаржиться на періодичні рясні домішки червоної крові в калі при дефекації. Хворіє біля року. Кровотеча посилюється після фізичних навантажень і після вживання алкоголю. Стілець 1 рази у 2-3 доби, безболісний. Анальний сфінктер не змінений. Сформулюйте попередній діагноз?

1.:Хронічна анальна тріщина.

2.:Внутрішній геморой

3.:Рак прямої кишки

4.:Гострий проктосигмоїдит

5.:Гостра анальна тріщина

№2807

Хвора 68 років, скаржиться на жовтушність шкіри, склер, знебарвлений кал, потемніння сечі, підвищення температури тіла до 37,4 °С. Жовтяниця з'явилася через день після приступу болю в правому підребер'ї. Живіт м'який, хворобливий у правому підребер'ї, печінка не збільшена. Симптом Мерфі позитивний. Пальпується збільшений жовчний міхур. Сформулюйте попередній діагноз?

1.:Гострий холецистит, обтураційна жовтяниця

2.:Холецистолітіаз.

3.:Резидуальний холедохолітиаз.

4.:Холестатичний гепатит.

5.:Рак голівки підшлункової залози.

№2808

Хвора скаржиться на біль у епігастральній ділянці , у правому підребер'ї з іррадіацією в праву лопатку, задишку, посилення болю на вдиху. Була блювота. Температура тіла 37,1°С. Живіт піддутий, напружений і хворобливий у правому підребер'ї. При сонографії конкрементів у жовчному міхурі немає, стінка міхура 1,2 см, контур подвійний. Гепатикохоледох 0,6 см у діаметрі, просвіт його гомогенний. Сформулюйте попередній діагноз?

1.:Хронічний холецистит, водянка жовчного міхура.

2.:Холедохолітіаз, холангіт.

3.:Правобічна нижньодольова пневмонія.

4.:Гострий холецистит

5.:Жовчно-міхурна колька.

№2809

Хворий місяць назад оперований: “відкрита” холецистектомія з приводу гострого калькульозного холециститу. Операція закінчена зовнішнім дренуванням холедоха. Холангіографія не виконувалась. Дренаж вилучений на 7 день після операції. Три дні назад підвищилася температура тіла до 38,8 °С, був озноб і проливний піт. Склери жовті, кал кольору білої глини. При пальпації живота помірний біль у правому підребер'ї. Сформулюйте попередній діагноз?

1.:Резидуальний холедохолітіаз, холангіт, обтураційна жовтяниця.

2.:Абсцес ложа жовчного міхура

3.:Стриктура гепатикохоледоха, холангіт.

4.:Постхолецистектомічний синдром, стеноз холедоха.

5.:Стенозуючий папіліт

№2810

Хвора скаржиться на жовтушність шкіри, склер, білий кал, сверблячку шкіри. Хворіє три тижні. Болю не відзначає. Живіт безболісний. Білірубінемія 155 мкмоль/л, прямий - 105 мкмоль/л, АсАТ 2,3, АлАТ 3,1 ммоль/л. При сонографії - жовчний міхур зі стінкою 0,4 см, збільшений. Гепатикохоледох 1,8 см у діаметрі. Вірсунгова протока 0,5 см в діаметрі, звита. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Рак голівки підшлункової залози, обтураційна жовтяниця.

2.:Стенозуючий папіліт, обтураційна жовтяниця.

3.:Вірусний гепатит.

4.:Холедохолітіаз, обтураційна жовтяниця.

5.:Гострий холецистит, обтураційна жовтяниця.

№2811

Хворий скаржиться на ниючий біль у епігастрії та у правому підребер'ї, нудоту, слабість, зниження апетиту, втрату ваги. Страждає алкоголізмом. При сонографії в проекції тіла підшлункової залози віявлене гіпоехогенне утворення до 8 см у діаметрі, стінка його до 1,2 см товщиною, гіперехогенна. У проекції тканини підшлункової залози кальцинати. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Кісти лівої частки печінки.

2.:Рак підшлункової залози.

3.:Гострий панкреатит, оментобурсит.

4.:Аневризма черевного відділу аорти.

5.:Кісти підшлункової залози.

№2812

Тваринника протягом місяця турбує ниючий біль у правому підребер'ї, гіркота в роті, слабість, зниження маси тіла на 12 кг, періодична блювота жовчю. Температура тіла ввечері 37,6 °С. При сонографії: жовчний міхур 5,5х2,7 см, стінка його 0,4 см, головна печінкова протока 0,8 см у діаметрі. У передньому сегменті печінки є округле гіпоехогенне утворення до 6 см у діаметрі, поруч ще два - по 1,2 см, стінки утворень до 0,3 см товщиною. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Ехінокок печінки

2.:Гемангіоми печінки

3.:Абсцеси печінки

4.:Постнекротичні кісти печінки.

5.:Кистозний рак печінки

№2813

Хвора скаржиться на оперізуючий біль у епігастральній ділянці, нудоту, багаторазову блювоту, здуття живота, слабкість, що наростає. Стан важкий, виражена блідість шкірних покривів. Пульс 100 уд. на хвилину. АТ 90/50 мм рт. ст. Язик сухий, обкладений. Живіт здутий, але м'який при пальпації. Симптомів подразнення очеревини немає. Лейкоцитоз 26 Т/л. Амілаза крові 44 г/год/л. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Пенетрація і кровотеча з виразки 12-палої кишки

2.:Гострий холецистит

3.:Гострий панкреатит

4.:Гострий апендицит

5.:Гострий тромбоз мезентеріальних судин

№2814

Хворий скаржиться на сильний оперізуючий біль у верхній половині живота, багаторазову блювоту. Стан важкий. Збуджений. Склери іктеричні. Пульс 120 уд. на хв., АТ 70/40 мм рт.ст. Язик сухий. Живіт здутий, при пальпації відзначається різка хворобливість у верхніх відділах живота. Перистальтика кишечника не визначається. Навколо пупка пляма синюшно-багряного кольору. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Гострий панкреатит

2.:Перфоративна виразка шлунка

3.:Розрив аневризми аорти.

4.:Гострий холецистит

5.:Гострий тромбоз мезентеріальних судин

№2815

Хворий скаржиться на сильний біль у животі нелокалізованого характеру, біль у правому надпліччі, багаторазову блювоту, почервоніння сечі. Початок захворювання пов’язує з вживанням алкоголю. Обличчя гіперемовано. АТ 70/40 мм рт ст. При ретгенографії живота - патологічних тіней не виявлено. Амілаза крові 54 мг/год/л. Протромбін 46 %. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Гострий панкреатит

2.:Тромбоз мезентеріальних судин

3.:Перфоративна виразка шлунка

4.:Розшаровуюча аневризма черевного відділу аорти