Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

5.:Інфаркт міокарда

№601

У хворої на 4 добу після оперативного втручання з приводу кистоми правого яєчника раптово з’явились болі в правій половині грудної клітки з відходженням харкотиння рожевого кольору, підвищення температури тіла до 37,7°С. При обстеженні легень виявлено притуплення легеневого звуку в нижніх відділах справа, там же вислуховуються поодинокі вологі хрипи. Яке ускладнення найбільш імовірне?

1.:Пневмонія

2.:Абсцес легені

3.:Ексудативний плеврит

4.:Інфаркт легені

5.:Пневмоторакс

№602

Хворий 43 років скаржиться на кашель з виділенням невеликої кількості безбарвного харкотиння, болі в правій половині грудної клітки при диханні, задишку, підвищення температури до 39°С. Захворів гостро. Приймав аспірин. Об'єктивно: на губах герпес. В проекції нижньої частки правої легені - притуплення перкуторного звуку, посилення голосового тремтіння, бронхіальне дихання. Рентгенологічно - гомогенне затемнення частки з чіткими контурами. Яка етіологія пневмонії найбільш

1.:Клебсієла

2.:Пневмокок

3.:Стафілокок

4.:Легіонела

5.:Мікоплазма

№603

Чоловік 46 років впродовж 10 останніх років страждає бронхіальною астмою. Під час виконання робіт на дачній ділянці відчув погіршення дихання, з'явився кашель, дистанційні хрипи, почала посилюватися задишка. Препарат якої фармакологічної групи краще рекомендувати хворому для зняття подібних нападів ядухи?

1.:Метілксантини

2.:Блокатор В-2-адренорецепторів

3.:Інгаляційний глюкокортикоїд

4.:Стимулятор В-2-адренорецепторів

5.:Блокатор мембранстабілізуючих клітин

№604

Після клініко-рентгенологічного і лабораторного обстеження хворого 35 років було встановлено попередній діагноз: атипова пневмонія [Д10] мікоплазменної етіології, середньої важкості, ДН1. З препаратів якої групи доцільніше розпочати лікування цього хворого?

1.:Фторхінолонів

2.:Макролідів

3.:Цефалоспоринів

4.:Бета-лактамних антибіотиків

5.:Аміноглікозидів

№605

У больного внезапно появилась резкая боль в правой половине грудной клетки. Быстро нарасла одышка. Объективно - выраженный акроцианоз. Состояние больного тяжелое. Определяется подкожная эмфизема в области шеи и верхних отделов грудной клетки. Над правым легким коробочный звук, дыхание отсутствует. ЧСС - 85-110 уд. в мин, АД-100/60 мм. рт. ст. Какое заболевание наиболее вероятно у больного?

1.:Инфаркт миокарда

2.:Острая пневмония

3.:Инфаркт легкого

4.:Спонтанный пневмоторакс

5.:Эксудативный плеврит

№606

Учащийся 17 лет в детстве часто болел респираторными заболеваниями. В период между ОРЗ сохранялся кашель с выделением мокроты. Однократно заметил примесь крови в мокроте, обследовался у фтизиатра , рекомендовано наблюдение. Над легкими, особенно справа, выслушиваются разнокалиберные хрипы. Мокрота слизисто-гнойная до 50мл за сутки. Рентгенологически-тяжистость и сотовый рисунок над правой нижней долей. Каков наиболее вероятный диагноз?

1.:Метатуберкулезный пневмосклероз

2.:Хронический абсцесс легкого

3.:Бронхоэктатическая болезнь

4.:Хронический простой бронхит

5.:Пневмосклероз метапневмонический

№607

Чоловік 38 років захворів 2 тижні тому, з'явився кашель, слабкість, підвищилась температура до 38. 0°C. Стан різко погіршився до кінця 1 тижня, коли з'явися озноб, проливний піт, надвечір температура підвищилась до 39. 0°C. За 2 дні до госпіталізації у хворого при кашлю виділилась велика кількість смердючого харкотиння з кров'ю, після чого стан хворого покращився. Пульс - 80/хв., ЧД - 20/хв., t - 37,6°C. Які зміни можливі на ренгенограмі грудної порожнини?

1.:Тінь в нижньому відділі з косою верхньою межею

2.:Зміщення середостіння в сторону гомогенної тіні

3.:Наявність порожнини з горизонтальним рівнем рідини

4.:Однорідна округла тінь в легеневому полі

5.:Затемнення частки легені

№608

Хвора 36 років скаржиться на задишку, відчуття стискання в правій половині грудної клітки, підвищення температури до 38,7°C кашель з виділенням невеликої кількості слизово-гнійного харкотиння. Хворіє понад тиждень. Скарги пов’язує з переохолодженням. При огляді: легкий акроціаноз губ, пульс ритмічний, 90/хв., АТ - 140/85 мм. рт. ст. Права половина грудної клітки відстає в акті дихання. Перкусія - справа нижче кута лопатки прослуховується тупість з межею до верху. В цій ділянці дихання різко ослаблене, відсутнє. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гостра правобічна нижньочасткова плевропневмонія

2.:Абсцес правої легені

3.:Гостра правобічна вогнищева пневмонія

4.:Ателектаз правої легені

5.:Правобічний ексудативний плеврит

№609

У хворого 52 років важкий напад експіраційної задишки, супроводжується важким сухим кашлем з дистанційними хрипами, серцебиттям. Який препарат найдоцільніше ввести при невідкладній допомозі?

1.:Атровент

2.:Преднізолон

3.:Сальбутамол

4.:Лазолван

5.:Строфантин

№610

Хворий 20 років скаржиться на сухий кашель, біль в м'язах, підвищення температури тіла до 38°С впродовж 5 днів. Протягом 2 тижнів: біль в горлі, нежить. Приймав ампіцилін по 2 г на добу без позитивного ефекту. Об'єктивно: голосове тремтіння, перкусія легень без особливостей, жорстке дихання . Лейкоцити крові: 7,0х109/л, лейкоцитарна формула - в межах норми. ШОЕ - 25 мм/год. Рентгенографія ОГК: підсилення легеневого малюнку, малоінтенсивні вогнищеві тіні в нижніх відділах правої легені. Яка патологія найбільш вірогідна?

1.:Пневмококова пневмонія

2.:Гострий бронхіт

3.:Грип

4.:Післягрипозна пневмонія.

5.:Мікоплазменна пневмонія

№611

Пацієнту 46 років з тимчасово невстановленим діагнозом, за клініко-рентгенологічними показниками рекомендована плевральна пункція. В результаті пункції отримано 1000 мл рідини, яка має властивості: прозора, відносна щільність - 1. 010, вміст білку - 1%, проба Рівальта - негативна, еритроцити - 2-3 в полі зору. Для якого захворювання характерні ці дані.

1.:Серцева недостатність

2.:Мезотеліома плеври

3.:Плевропневмонія

4.:Рак легень

5.:Туберкульоз легень

№612

Пацієнт 29 років скаржиться на кашель переважно зранку, з виділенням харкотиння, після кількох "кашлевих поштовхів" , задишку при фізичному навантаженні протягом останніх трьох років. Погіршення наступило після переохолодження. В анамнезі - пневмонія. Об'єктивно: дихання жорстке, з подовженим видихом, на його фоні - розсіяні тріскучі хрипи. На рентгенограмі ОГК змін немає. Об'єм форсованого видиху за першу секунду [ОФВ1] складає 70 %. Який клінічний діагноз можна поставити хворому?

1.:Хронічний необструктивний бронхіт

2.:Хронічний обструктивний бронхіт

3.:Бронхоектатична хвороба

4.:Бронхіальна астма, легкий перебіг

5.:Гострий бронхіт, рецидивний перебіг

№613

Хворий 25 років звернувся до дільничого терапевта зі скаргами на нежить та водянисті виділення з носа, чихання, затруднення дихання, свербіння очей. Вказані симптоми захворювання з'являються 3-й рік з початком літнього сезону і зникають на початку осені. Oб'єктивно: очі з ознаками запалення, гіперемія шкіри навколо них, сухі губи, гнусавий голос. При огляді пацієнта ЛОР-лікарем виявлено набряк і інфільтрацію слизової оболонки носа, набряк задніх носових раковин і слухових труб. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Ідіопатичний риніт

2.:Поліноз, рино-кон'юнктивний синдром

3.:Хронічний риніт

4.:Бронхіальна астма

№614

У больного на фоне лихорадки наблюдается сухой кашель, нарастает одышка. Большую часть времени лежит на одном боку. Аускультативные и перкуторные данные позволили заподозрить экссудативный плеврит. Какой метод исследования подтвердит диагноз?

1.:Бронхоскопия

2.:Ультразвуковое исследование легких

3.:Спирометрия

4.:Томография

5.:Рентгенография органов грудной полости

№615

У больного 47 лет, длительно наблюдавшегося по поводу бронхиальной астмы инфекционной этиологии, участились приступы последней, которые не купировались ингаляцией астмопента и беротека. С назначения какого препарата целесообразно начать интенсивное лечение?

1.:Оксигенотерапия

2.:Бронходилятаторы

3.:Инфузионная терапия

4.:Сердечные гликозиды

5.:Глюкокортикоиды

№616

Чоловік 27 років скаржиться на кашель з виділенням іржавої мокроти, біль в грудній клітці при диханні, підвищення температури тіла до 39°С. Захворів гостро після переохоладження. Об'єктивно: ЧД - 30/хв., ЧСС - 92/ хв, АТ - 130/80 мм. рт. ст. В легенях справа від 4 ребра донизу підсилене голосове тремтіння, притуплення перкуторного тону, бронхіальне дихання. З яких препаратів найбільш доцільно почати лікування.

1.:Амінокапронова кислота

2.:Гентаміцин

3.:Пеніцилін

4.:Бісептол

5.:Плевральна пункція

№617

Жінка 62 років хворіє на бронхіальну астму. Нещодавно з'явились болі за грудиною стенокардитичного характеру, перебої в роботі серця. Об'єктивно: t=36,6° С, пульс - 78 /хв, экстрасистолічна аритмія, АТ - 160/95 мм. рт. ст., ЧД - 18/хв. В легенях вислуховується жорстке дихання з подовженим видохом, розсіяні сухі хрипи. Який з препаратів протипоказаний в даній ситуації?

1.:Ритмілен

2.:Обзідан

3.:Нітросорбід

4.:Коринфар

5.:Сустак

№618

Чоловік скаржиться на кашель з виділенням харкотиння, який турбує хворого протягом декількох років, осиплість голосу, загальну слабкість. Проживає поблизу заводу по переробці азбесту. Об'єктивно: над правою ключицею пальпується збільшений щільний лімфовузол. В легенях справа - ослаблене дихання з подовженим видихом, сухі хрипи. На рентгенограмі в області кореня і прикореневої зони справа неоднорідне, з нечіткими контурами затемнення, підвищена повітряність легень. ЛОР-парез правої голосової зв'язки. Який набільш ймовірний діагноз?

1.:Азбестоз

2.:Центральний рак правої легені

3.:Правостороння прикоренева пневмонія

4.:Хронічний пиловий бронхіт

5.:Туберкульоз легень

№619

Чоловік 37 років скаржиться на гострий біль в лівій половині грудної клітки, задишку, що посилюється при будь-яких рухах. Захворів раптово після значного фізичного навантаження. При обстеженні: помірний ціаноз обличчя, ліва половина грудної клітки відстає в акті дихання. Перкуторно: зліва - тимпаніт, дихання ослаблене. ЧД-24/хв. Тони серця ослаблені. ЧСС-90/хв. На рентгенограмі видно лінія вісцеральної плеври. Назовні від неї легеневий малюнок відсутній. Який найбільш імовірний діагноз ?

1.:Спонтанний пневмоторакс

2.:Лівостороння пневмонія

3.:Тромбоемболія легеневої артерії