Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

5.:Гіпертонічна хвороба.

№4609

Під час кесаревого розтину у повторновагітної 37-38 тиж. з діагнозом передчасного відшарування нормально розташованої плаценти на фоні пізнього гестозу виявлено: матка м’яка, ціанотична, тотально імбібована кров’ю (матка Кувелера). Яка подальша тактика?

1.:Надпіхвова ампутація матки

2.:Розширена екстирпація матки

3.:Перев’язка маточної артерії

4.:Екстирпація матки без додатків

5.:Перев'язка здухвинної артерії

№4610

У роділлі з прееклампсією середнього ступеню раптово з’явилася задишка, сухий кашель, збудження, біль у грудній клітці, кровохаркання, тахіпноє, тахікардія, ціаноз губ. Аускультативно відмічається акцент II тону над легеневою артерією, численні хрипи у легенях. Яке найбільш імовірне ускладнення?

1.:Еклампсія.

2.:Тромбоемболія легеневої артерії

3.:Набряк легенів.

4.:Емболія навколоплідними водами

5.:Приступ бронхіальної астми.

№4611

Першороділля 26 років доставлена у II періоді своєчасних пологів. На диспансерному нагляді не перебувала. Голівка плода у вузькій частині порожнини малого таза. Стан плода задовільний. Почалися дрібні фібрилярні посіпування повік, що поширилися на обличчя та верхні кінцівки. Яка тактика ведення пологів?

1.:Порожнинні акушерські щипці

2.:Вихідні акушерські щипці

3.:Кесарів розтин.

4.:Консервативне ведення пологів з подальшою епізіотомією.

5.:Плодоруйнівна операція.

№4612

Першовагітна 38 років, в 37 тиж., поступила із скаргами на головний біль, набряки ніг і обличчя, послаблення рухів плода. Стан жінки тяжкий, АТ 170/105 мм рт. ст. Білок в сечі - 3,3 г/л. Серцебиття плода 160 уд. у хв. При піхвовому дослідженню: шийка матки “незріла.” Після лікування АТ знизився до 160/90 мм рт. ст., проте результати кардіотокографії вказують на гіпоксію плода. Яка тактика ?

1.:Родозбудження та виключення другого періоду пологів

2.:Підготовка шийки матки до пологів

3.:Продовжити лікування пізнього гестозу

4.:Терміновий кесарів розтин

5.:Пологи через природні пологові шляхи

№4613

У роділлі в ІІ періоді пологів з’явились скарги на різкий головний біль, мерехтіння “мушок” перед очима. Об-но: АТ 180/110 мм рт ст, набряки рук, ніг, в сечі білок 5г/л серцебиття плоду 90 уд за хв, При піхвовому дослідженні: відкриття шийки матки повне, голівка в площині виходу малого тазу, стрілоподібний шов в прямому розмірі. Подальша тактика.

1.:Порожнинні акушерські щипці

2.:Вихідні акушерські щипці

3.:Пологопідсилення

4.:Вакуум - екстракція плода

5.:Кесарський розтин

№4614

Вагітна, 36 тиж., знаходилась в стаціонарі з приводу прееклампсії середнього ступеня тяжкості. До вагітності нічим не хворіла. На тлі анасарки, АТ 180/120 мм рт.ст., білка в сечі - 8,0 г/л, раптово з’явились посмикування мімічних м’язів, напад судом, втрата свідомості. Не дивлячись на інтенсивну терапію протягом 1 години, до свідомості не поверталась. Діагноз?

1.:Екламптична кома

2.:Епілептична кома

3.:Гіпертонічний криз

4.:Екламптичний статус

5.:Ішемічний інсульт

№4615

До гінекологічного стаціонару надійшла жінка зі скаргами на різкий біль у нижніх відділах живота. Рік тому на профогляді діагностовано пухлина правого яєчника. Від операції відмовилась. При обстежені жінки звертає увагу наявність симптомів подразнення очеревини, напруження м'язів черевної стінки. Бімануально - матка звичайних розмірів, безболісна, праворуч визначається утворення до 8 см, різко болісне, щільне, з чіткими контурами. Можливий діагноз?

1.:Пельвіоперитоніт

2.:Розрив кісти яєчника

3.:Перекрут ніжки пухлини яєчника

4.:Гострий правосторонній аднексит

5.:Позаматкова вагітність

№4616

Жінка, 32 років, скаржиться на раптовий біль у правої здухвинної ділянці, іррадіюючий у пряму кишку та праву ногу. Хвора бліда, АТ - 95/50 мм рт.ст. на обох руках, пульс - 105 ударів за хвилину. 16 день менструального циклу. Ознака Щоткіна-Блюмберга - позитивна. При бімануальному дослідженні: матка, звичайних розмірів, у ділянці правих придатків визначається болючість, ліві придатки без особливостей. Зміщення шийки матки викликає сильний біль, піхвове склепіння болюче, нависає, напружене. Встановити діагноз.

1.:Апоплексія яєчника

2.:Гострий правосторонній аднексит

3.:Позаматкова вагітність

4.:Апендицит

5.:Пельвіоперитоніт

№4617

Вагітна 18 років у терміні 36 тижнів скаржиться на головний біль, порушення зору, нудоту, загальні набряки. Зі слів родичів у вагітної вдома був судомний припадок із втратою свідомості. Об'єктивно: АТ 170/100 - 170/120 мм рт. ст. В сечі білок 9\%оо.Пологової діяльності немає. Яка лікувальна тактика показана хворій?

1.:Консервативна терапія, при її неефективності – дострокове розродження

2.:Медикаментозний сон.

3.:Терміновий кесарський розтин

4.:Консервативна терапія

5.:Родозбудження з виключенням 2-го періоду пологів

№4618

Треті термінові пологи. Пологова діяльність активна. Голівка плоду опустилася у порожнину малого тазу після бурного відходження вод. Через 5 хв. різко уповільнилося серцебиття плоду, з'явилася аритмія. Відкриття шийки матки повне. Тактика?

1.:Порожнинні акушерські щипці

2.:Вихідні акушерські щипці

3.:Кесарів розтин

4.:Епізіотомія

5.:Внутрішньовенне введення кокарбоксилази

№4619

Роділля 28 років в терміні пологів, скаржиться на значні кров'яні виділення із статевих шляхів та несподіваний біль у животі, який з’явився після падіння. Шкіра бліда, пульс 110 уд/хв, АТ 80/60 мм рт. ст., запаморочення. Консистенція матки щільна. У зв'язку з великим напруженням матки частини плода ледве промацуються. Під час пальпації матка дуже болісна. Серцебиття плоду глухе, одиночні удари. При піхвовому дослідженні - шийка матки скорочена, відкриття маточного вічка 2 см. плідний міхур дуже напружений. Що робити?

1.:Кесарів розтин

2.:Акушерські щіпці

3.:Гемостатична терапія

4.:Стимуляція пологової діяльності

5.:Вакуум - екстракція плода

№4620

Повторнороділля, 28 років, вагітність 40 тижнів. Перейми мають бурхливий характер. Контракційне кільце на рівні пупка Матка у гіпертонусі, у формі пісочного годинника. При аускультації: серцебиття плоду глухе, штучні удари, 100 уд/хв., АТ 130/80 мм рт ст. Який з наступних діагнозів найбільш ймовірний?

1.:Приступ еклампсії

2.:Розрив матки, що звершився

3.:Відшарування плаценти

4.:Порушення пологової діяльності

5.:Загроза розриву матки

№4621

Пологи в першому та другому періодах перебігали без ускладнень. Через 10 хвилин після народження дитини з піхви з'явилися кров'янисті виділення, крововтрата склала 200 мл. Після виділення посліду методом Креде-Лазаревича кровотеча не припинилася, а посилилася. Пологові шляхи цілі. При огляді материнської частини плаценти виявлена ділянка 3х4 см, яка позбавлена плацентарної тканини. АТ - 110/60 мм рт ст, пульс - 86 уд/хв. Кровотеча продовжується, крововтрата складає 450 мл. Яка найбільш імовірна причина кровотечі?

1.:Розрив шийки матки

2.:Інтимне прикріплення плаценти

3.:Коагулопатія

4.:Дефект плацентарної тканини

5.:Гіпотонія матки

№4622

До пологового будинку доставлена вагітна зі скаргами на кров'янисті виділення з статевих шляхів, які виникли вночі, під час сну. Біль не відчуває. Термін вагітності 34 тижні. Положення плода поздовжнє, передлежання головне. Серцебиття плода 160 уд/хв, приглушене. При піхвовому дослідженні: шийка матки пропускає палець, за внутрішнім вічком визначається губчаста тканина. В піхві згортки крові. Ваш діагноз ?

1.:Відшарування нормально розташованої плаценти

2.:Розрив матки

3.:Передлежання плаценти

4.:Низьке прикріплення плаценти

5.:Загроза передчасних пологів

№4623

Роділля 29 років, пологова діяльність продовжується 7 годин. Вагітність третя, доношена, пологи перші. В анамнезі 2 штучних аборти. АТ - 180/100 мм рт ст, набряки нижніх і верхніх кінцівок, білок в сечі 3 г/л. На висоті однієї з перейм роділля зблідла, відчула сильний біль в животі. Пульс - 100 уд/хв, ритмічний. АТ знизився до 100/60 мм рт ст. Матка в гіпертонусі, асиметрична, болюча, особливо в правому куті. Серцебиття плода приглушене, ритмічне 100 уд/хв. При вагінальному дослідженні :шийка матки згладжена, відкриття 4 см, плодовий міхур цілий, помірні кров'янисті виділення. Який діагноз найбільш вірогідний?

1.:Розрив матки

2.:Тетанус матки

3.:Емболія навколоплідними водами

4.:Передчасне відшарування нормально розміщеної плаценти

5.:Передлежання плаценти

№4624

Роділля 25 років, пологи другі. І період тривав 14 годин. Народила дівчинку масою 4500 г. Через 10 хвилин після народження дитини самостійно відокремилася плацента і виділився послід з усіма дольками та оболонками. Родові шляхи без пошкоджень. Розпочалася кровотеча. Матка м'яка, дно її на 2 см вище пупка. Після зовнішнього масажу матки виділилися згортки крові. Яка причина кровотечі найбільш імовірна?

1.:Порушення відокремлення плаценти

2.:Травма пологових шляхів

3.:Порушення виділення посліду

4.:Порушення згортання крові

5.:Порушення скоротливої діяльності матки

№4625

К врачу женской консультации обратилась повторнобеременная в сроке 30 недель беременности с жалобами на мажущиеся кровянистые выделения из половых путей, боли не беспокоят. Отмечается высокое стояние предлежащей части плода над плоскостью входа в малый таз. Заподозрено предлежание плаценты. Какова дальнейшая тактика врача?

1.:Дальнейшее наблюдение в женской консультации

2.:Срочная госпитализация в акушерский стационар

3.:Амниоскопия.

4.:Госпитализация в стационар в плановом порядке

5.:Проведение влагалищного исследования в условиях женской консультации

№4626

Первородящая, в родах 19 часов, околоплодные воды излились 7 часов назад. Размеры таза: 23-25-28-18 см. Положение плода продольное, предлежит головка, прижата ко входу в малый таз. Сердцебиение плода 160 уд. в мин. Самостоятельно не мочится. При влагалищном исследовании: шейка матки сглажена, открытие маточного зева полное; предлежит головка, стреловидный шов в поперечном размере входа в малый таз, малый родничок слева сбоку. Нижний сегмент матки болезненный при пальпации. Какая тактика врача необходима в данном случае?

1.:Усилить родовую деятельность внутривенным введением окситоцина.

2.:Операция наложения вакуум-экстрактора.

3.:Кесарево сечение в ургентном порядке.

4.:Операция наложения акушерских щипцов.

5.:Краниотомия.

№4627

В гінекологічний стаціонар госпіталізована хвора 33 років зі скаргами на різкий біль в нижніх відділах живота, підвищення температури до 38°С, виділення з піхви гноєподібного характеру. Пологів та абортів не було. Статеве життя безладне. При бімануальному дослідженні: шийка матки конічної форми, зів закритий. Матка не збільшена, болюча при пальпації. Придатки -збільшені, болісні з обох боків. Склепіння піхви безболісні. Виділення з піхви - значні, гноєподібні. Що доцільніше зробити для встановлення діагнозу?

1.:Зондування матки

2.:Пункція черевної порожнини через заднє склепіння

3.:Бактеріологічне дослідження флори з піхви

4.:Кольпоскопія

5.:Вишкрібання матки

№4628

Хвора 25 років звернулася до лікаря зі скаргами на значні пінисті виділення із вагіни, з неприємним запахом, печіння та свербіння в області геніталій. Хворіє протягом тижня. Статеве життя поза шлюбом. При огляді слизова оболонка вагіни гіперемована, при дотику кровоточить. В області уретри визначаються білі, пінистого характеру. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Трихомонадний кольпіт

2.:Бактеріальний вагіноз

3.:Хламідіоз

4.:Кандидомікоз вагіни

5.:Гонорея

№4629

Хвора 18 років звернулася у жіночу консультацію зі скаргами на біль внизу живота, підвищення температури тіла до 37,5°С, значні слизово-гнійні виділення із статевих шляхів, різі при сечовиділенні. При огляді в дзеркалах та піхвовому дослідженні: уретра інфільтрована, шийка матки гіперемована, ерозована; матка пальпаторно болюча, додатки болючі, потовщені; склепіння вільні. При бактеріоскопічному дослідженні виділень виявлені диплококи. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Хламідіоз

2.:Свіжа гостра висхідна гонорея

3.:Кандідомікоз

4.:Хронічна гонорея

5.:Трихомоніаз

№4630

При огляді хворої в області промежини виявлені розростання у вигляді кондилом на широкій основі. Якою повинна бути тактика лікаря ?

1.:Направити жінку у шкірно-венерологічний діспансер.

2.:Кріодеструкція кондилом

3.:Хірургічне видалення кондилом.

4.:Лікування хімічним коагулятором.

5.:Противірусне лікування.

№4631

Пацієнтка 22 років звернулась до жіночої консультації зі скаргами на первинне безпліддя. В анамнезі хронічний сальпiнгоофорит. При поглибленому дослідженні в зіскобі з цервікального каналу виявлені хламідії. Вкажіть препарат для проведення етіотропного лікування.

1.:Пеніцилін.

2.:Сумамед.

3.:Ністатин.

4.:Трихопол.

5.:Сульфадиметоксін.

№4632

Жінка з вагітністю 8 тижнів поскаржилась на підвищення температури до 37,6оС, появи висипки на шкірі по типу плямистої екзантеми, збільшення заднєшийних та потиличних лімфовузлів, появу незначних кров’янистих виділень зі статевих шляхів. Оглянута інфекціоністом. Виставлено діагноз: червона висипка. Яка тактика лікаря акушера-гінеколога?

1.:Призначення антивірусної терапії

2.:Лікування аборту, що розпочався

3.:Призначення антибактеріальної терапії

4.:Призначення кровоспинної терапії

5.:Переривання вагітності

№4633

Жінка, 35 років, незаміжня, звернулась до гінеколога зі скаргами на появу виділень гнійного характеру, часті поклики до сечовиділення, болючість під час сечовипускання та свербіж в ділянці сечовипускного каналу, що з'явилися на 5 день після випадкового статевого контакту. Об'єктивно: зовнішній отвір уретри гіперемований, набряклий, виділення з уретри гнійного характеру. Який попередній діагноз?

1.:Хронічний гонорейний уретрит

2.:Гарднерелльоз

3.:Хламідіоз

4.:Уреаплазмоз

5.:Гострий гонорейний уретрит

№4634

Жінка , 25 років, звернулася до гінеколога зі скаргами на наявність висипань в ділянці статевих органів. При огляді виявлено на лівій великій соромітній губі виразку, 0,5 см в діаметрі, округлої форми з чіткими межами, пологими краями та гладким дном, що має вигляд свіжого м'яса. Набряк та гіперемія відсутні. Який попередній діагноз?

1.:Плоскоклітинна гіперплазія

2.:Твердий шанкер

3.:М'який шанкер

4.:Трихомоніаз

5.:Герпес

№4635

Жінка , 28 років, звернулася до гінеколога зі скаргами на появу виділень та свербіж в ділянці статевих органів. Виділення та свербіж з'явились близько тижня тому. З анамнезу відомо, що жінка мала декілька статевих контактів з різними чоловіками за останні 3 місяці. Об'єктивно: незначна гіперемія слизової малих статевих губ та піхви, виділення водянистого характеру, сіруватого кольору з "рибним" запахом. Попередній діагноз?

1.:Уреаплазмоз

2.:Кандидоз

3.:Хламідіоз

4.:Трихомоніаз

5.:Гарднерелльоз

№4636

Хвора 27 років поступила зі скаргами на підвищення t до 39.0, нудоту, блювоту, слабкість, затримку менструації на 1,5 місяці. Через 3 дні з’явились жовтяниця, сербіж шкіри, ахолічний стілець. При лабораторному обстеженні виявлено НВs антиген, гіпербілірубінемію, гіперферментнемію. При вагінальному дослідженні констатоване збільшення матки до 7 тижнів вагітності. Вкажіть подальшу тактику ведення вагітності в подібних випадках.

1.:Переривання вагітності в період реконвалесценції.

2.:Переривання вагітності в гострому періоді захворювання.

3.:Пролонгування вагітності.

4.:Проведення противірусної терапії.

5.:Застосування гепатопротекторів та вітамінотерапії.

№4637

Повторновагітна, 25 років, поступила до гінекологічного відділення. Вагітність 8 тижнів на фоні ревматизма у активній фазі, сполученого мітральної вади з перевагою стенозу, недостатністю кровообігу ІІа ст. . На протязі останнього року - чотири ревматичні атаки, нестійка компенсація з незначним ефектом лікування в стаціонарі. Яка тактика ведення вагітної ?

1.:Лікування недостатності кровообігу, пролонгування вагітності та кесарів розтин у 38 тижнів

2.:Пролонгування вагітності і цілеспрямована терапія основного захворювання

3.:Перервати вагітність за медичними показаннями та лікування основного захворювання

4.:Лікування недостатності кровообігу, пролонгування вагітності та кесарів розтин у 36-37 тижнів

5.:Лікування недостатності кровообігу, пролонгування вагітності ,у пологах – акушерські щипці

№4638

Вагітна 19 років знаходиться у відділенні патології вагітності з приводу вагітності 36 тижнів, тазового передлежання, крупного плода, тяжкої форми цукрового діабету. На КТТ у плода зареєстрована брадикардія до 100/хв. та глибокі децелерації. Пологової діяльності немає. Яка тактика у відношенні даної хворої?

1.:Екстрений кесарський розтин

2.:Продовження вагітності

3.:Розродження через природні пологові шляхи

4.:Виведення плоду за тазовий кінець

5.:Родостимуляція

№4639

У жінки 25 років 11 тижнів вагітності. Жінка хворіє на цукровий діабет важкої форми. Перша вагітність була припинена за медичними показниками. Яка найбільш правильна акушерська тактика?

1.:Корекція цукру і переривання у 16 тижнів

2.:Корекція цукру, виношування вагітності до 36 тижнів

3.:Негайне припинення вагітності

4.:Переривання вагітності у 27-28 тижнів вагітності

5.:Корекція цукру і у 36 тижнів кесарів розтин

№4640

Жiнка 25 рокiв госпіталізована в терміні 11 тижнів вагiтності. Скаржиться на болi унизу живота. В анамнезi 2 тижнi тому перехворiла краснухою (червінкою) в важкiй формi. При бiмануальному дослiдженнi: шийка матки сформована, вiчко шийки матки закрите. Матка збільшена до 11 тижнів вагiтності, придатки матки без особливостей. Яка лікарська тактика найбiльш доцiльна?

1.:Пролонгування вагiтностi

2.:Штучний аборт

3.:Введення утеротонікiв

4.:Введення спазмолiтикiв

5.:Малий кесарiв розтин

№4641

Першовагітна 26 років поступила у відділення патології вагітних зі строком вагітності 32 тижні, скаргами на серцебиття, загальну слабкість, задуху. Стоїть на диспансерному обліку з дитинства з приводу ревматизму, мітрального стенозу. Об'єктивно: на нижніх кінцівках набряки, АТ - 140/90 мм рт.ст., дефіцит пульсу. Аускультативно: систолічний шум над верхівкою, хлопаючий І тон, акцент ІІ тона над легеневим стовбуром. ЕКГ - пароксизм миготливої аритмії, тахисистолічна форма. Який з симптомів обумовлений суто серцевою недостатністю ?

1.:Задуха

2.:Підвищена дихальна активність

3.:Набряк нижніх кінцівок

4.:Аритмія

5.:Систолічний шум

№4642

В жіночу консультацію звернулась молода жінка з приводу вагітності 4 - 5 тижні. Вагітність бажана. З анамнезу встановлено, що в дитинстві перенесла ревматизм, має комбіновану мітральну ваду серця з перевагою недостатності мітрального клапану. В які терміни вагітності потребує стаціонарного лікування?

1.:16 тижнів, 34 тижні, 39 – 40 тижнів

2.:6 – 7 тижні, 16 тижнів, 38 тижнів

3.:10 – 12 тижнів, 24 тижні, 37 – 38 тижнів

4.:8 – 12 тижні, 28 –32 тижні, 37 тижнів

5.:12 – 16 тижнів , 27 – 28 тижнів, 37 – 38 тижнів

№4643

Вагітна 22 років знаходиться в пологовому будинку з терміном вагітності 36 тижнів, цукровим діабетом, інсулінозалежна форма, ускладнена явищами нейроретинопатії. При черговому огляді жінка скаржиться на погіршення зору, туман перед очима, головний біль. На очному дні: крововиливи різної давнини, дегенеративні зміни, сполучнотканинні тяжі по ходу судин сітківки. Яка тактика ведення пологів у даному випадку ?

1.:Кесарів розтин в ургентному порядку

2.:Плановий кесарів розтин

3.:Амніотомія з подальшим призначенням окситоцину та ензапросту

4.:Лікування основного захворювання до розвитку спонтанної пологової діяльності

5.:Підготовка пологових шляхів протягом 2-3 діб, збудження пологів окситоцином

№4644

У жінки 30 років народилась мертва дитина із багаточисленними вадами розвитку головного мозку, очей, серця. Пологи відбулись у 32 тижні вагітності. В анамнезі: 2 самовільні викидні і передчасні пологи мертвим плодом. Під час вагітності були відзначені: тривалий субфебрилітет, ознаки хронічного гепатиту. Яке дослідження необхідно провести для підтвердження діагнозу?

1.:Реакція зв'язування комплементу на токсоплазмоз

2.:Посів сечі на стерильність

3.:Реакція Васермана

4.:Реакція Манту

5.:Посів мікрофлори з цервікального каналу

№4645

Вагітна 26 років переведена з нефрологічного відділення в пологовий будинок з діагнозом 24-25 тижнів вагітності, змішана набряково-гіпертонічна форма хронічного гломерулонефриту. Яка тактика акушера-гінеколога?

1.:Доношування вагітності до 28 тижнів і припинення вагітності

2.:Лікування гломерулонефриту

3.:Припинення вагітності в 24-25 тижнів

4.:Лікування гломерулонефриту і доношування вагітності до 38 тижнів

5.:Доношування вагітності до 40 тижнів

№4646

ХвораА.,55 років, надійшла до гінекологічного стаціонару зі скаргами на незначну кровотечу з статевих шляхів протягом останні трьох місяців. Остання менструація була 3 роки тому. При об'єктивному дослідженні звертає на себе увагу ожиріння 1-2 ступеню, артеріальний тиск - 160/100 мм рт.ст. Бімануально: шийка матки скорочена ,зовнішній зів пропускає кінчик пальця. Тіло матки збільшено до 6-7 тижнів вагітності, безболісне, рухоме. Придатки матки не пальпуються. Виділення з піхви - кров'янисті, незначні. Що з перерахованого є найбільш доцільною дією для постановки кінцевого діагнозу?

1.:Зондування порожнини матки

2.:Проба Шилера

3.:Вишкрібання матки з гістологічним дослідженням зскребу

4.:Рентгенографія

5.:Біопсія шийки матки

№4647

Першовагітна 24 років. Поступила в пологовий будинок в першому періоді своєчасних родів. Перебіг вагітності без ускладнень. Розміри тазу 26-28-30-20. Передлежить голівка притиснута до входу в малий таз. Серцебиття плоду ясне, ритмічне - 136 уд/хв. Півтора року тому назад перенесла операцію на серці - мітральну комісуротомію з позитивним результатом. Як вести роди?

1.:З виключенням ІІ періоду родів

2.:Кесарський розтин

3.:Рання амніотомія

4.:Консервативне родорозрішення

5.:Вакуум-екстракція

№4648

Першовагітна 21 року. В 15 років перенесла гостру атаку ревматизму. В 18 років була діагностована вада серця. Під час обстеження встановлено: вагітність 9 тижнів. Ревматизм, активна фаза. Ендоміокардит. Комбінована мітральна вада. ХНК ІІБ Тактика лікаря?

1.:Виношування вагітності

2.:Продовження вагітності на фоні оперативного лікування вади серця

3.:Переривання вагітності

4.:Лікування активної фази ревматизму з наступним перериванням вагітності

5.:Продовження вагітності на фоні лікування ревматизму

№4649

Первобеременная 24 лет, болеет ревматизмом. При осмотре совместно с терапевтом поставлен диагноз: беременность 8 недель, ревматазм активная фаза, митральная болезнь с преобладанием стеноза левого атрио-вентрикулярного отверстия, недостаточность кровообращения II-Бcт. Какая тактика ведения беременной?

1.:Хирургическая коррекция порока сердца и пролонгирование беременности

2.:Пролонгирование беременности с последующим досрочным родоразрешением

3.:Пролонгирование беременности на фоне проводимого лечения сердечно-сосудистой недостаточности

4.:Пролонгирование беременности с динамическим наблюдением в условиях женской консультации

5.:Прерывание беременности

№4650

У гінекологічне відділення із терапевтичного стаціонару переведена вагітна 35 років з діагнозом гіпертонічна хвороба II-Б ст. Скаржиться на біль в потилиці. АТ - 180/110 мм.рт.ст. При гінекологічному огляді встановлено строк вагітності 10 тижнів. Ваша тактика?

1.:Доношування вагітності.

2.:Штучне переривання вагітності.

3.:Амбулаторне лікування в жіночій консультації

4.:Інтраамніальне введення граміцидіну.

5.:Консервативне лікування в умовах стаціонару

№4651

Вагітна 25 років звернулась до жіночої консультації з діагнозом: вагітність 10 тижнів, цукровий діабет. В анамнезі: хворіє діабетом 10 років, діабет з нахилом до кетоацидозу, ускладнений ретинопатією II ст. Цукровим діабетом хворіють батько та мати. Жінка звернулась з метою вирішення питання про тактику ведення вагітності. Які пропозиції мають бути?

1.:Продовження вагітності, родорозрішення шляхом кесарського розтину у 36 тижнів вагітності

2.:Припинити вагітність до 12 тижнів

3.:Госпіталізація вагітної в ендокрінологічний стаціонар для подальшого обстеження

4.:Продовження вагітності, кореляція оптимальної дози інсуліну

5.:Клінічні обстеження, уточнення форм та ступеня тяжкості діабету

№4652

Вагітна 25 років, вагітність 37 тижнів, знаходиться у крайні збудженому стані, координація порушена, дихання поверхневе, пульс частий, шкіра волога. Через 20 хвилин кома. Рівень цукру у крові - 1,5 ммоль/л. Ацетон у сечі відсутній. Яке ускладнення настало у даної хворої?

1.:Епілепсія

2.:Гіпоглікемічна кома

3.:Кетоацидотична кома

4.:Гіперглікемічна кома

5.:Еклампсія

№4653

Роділля доставлена у пологовий будинок у тяжкому стані. Пологова діяльність активна. Ціаноз шкіри та слизових оболонок. Набряки нижніх кінцівок. При аускультації - пресистолічний шум, хлопаючий I тон на верхівці, верхня та ліва межі серця змінені. З'явився кашель. Терапевтом встановлено діагноз набряк легенів. При піхвовому дослідженні: відкриття матки повне, голівка плоду у порожнині тазу, стрілоподібний шов у прямому розмірі виходу. Серцебиття плоду ритмічне, до 142 уд. на хвилину. Який план ведення хворої?

1.:Кесарів розтин

2.:Прискорити родорозрішення внутрішньовенним введенням окситоцину

3.:Накладання вихідних акушерських щипців

4.:Накладення порожнинних акушерських щипців

5.:Надати пологам природній переобіг

№4654

В пологовий будинок надiйшла жiнка зi строком вагiтностi 30 тижнiв. Скаржиться на гострий бiль внизу живота праворуч, нудоту. Т - 37,8оС, Рs - 110 уд/ хв., АТ - 120/80 мм рт. ст. Язик сухий. При пальпацiї живота захисне напруження м’язiв, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга, у правiй клубовiй дiлянцi. В клінічному аналізі кровi гемоглобiн 130 г/л, лейкоцити 14х109/л, швидкiсть зсідання еритроцитiв - 60 мм/год. Матка в нормальному тонусi. Серцебиття плоду 136 уд. за хв. Що необхідно зробити хворій в першу чергу?

1.:Апендектомiя

2.:Кесарiв розтин.

3.:Введення спазмолiтикiв

4.:Введення токолiтикiв

5.:Антибiотикотерапiя

№4655

Вагітність 32 тижні. Скарги на біль справа внизу живота, яка з'явилась 2 години тому, нудоту, однократну блювоту. При пальпації живота відмічається біль в правій здухвинній ділянці, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Матка в нормальному тонусі. Голівка плода рухома над входом в малий таз. Серцебиття плода 140 уд/хв, ясне. Виділення з піхви слизові. В аналізі крові: лейкоцитів 15х109/л, паличкоядерних - 18%. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Апендицит та вагітність

2.:Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти

3.:Холецистит та вагітність

4.:Ниркова коліка та вагітність

5.:Загроза переривання вагітності

№4656

У роділлі із серцевою вадою в ІІ періоді пологів з’явились ознаки набряку легень: затруднене дихання, акроціаноз, почащений пульс. При вагінальному дослідженні голівка плоду на тазовому дні, стрілоподібний шов в прямому розмірі виходу із малого тазу. Ваша тактика?

1.:Призначити лікування набряку легень

2.:Накласти порожнинні акушерські щипці

3.:Зробити кесарів розтин

4.:Накласти вихідні акушерські щипці

5.:Підключити родостимулюючу суміш

№4657

Вагітна 27 років страждає на пієлонефрит єдиної нирки. Звернулася в жіночу консультацію із скаргами на затримку менструації протягом 2,5 місяців. При обстеженні виявлено вагітність 11 тижнів, в аналізі сечі білок 3,3 г/л, лейкоцити на усе поле зору. Ваша тактика щодо ведення вагітності у такої жінки.

1.:Переривання вагітності у 24-25 тижнів.

2.:Пролонгування вагітності до строку термінових пологів.

3.:Переривання вагітності негайно

4.:Пролонгування вагітності до 36 тижнів.

5.:Переривання вагітності після нормалізації показників сечі.

№4658

Жінка 22 років звернулася в жіночу консультацію з приводу вагітності 11-12 тижнів. При обстеженні виявлено позитивну реакцію Васермана, дерматолог діагностував вторинний латентний сифіліс. Ваша тактика щодо ведення даної вагітності.

1.:Пролонгування вагітності після 1 курсу протисифілітичної терапії.

2.:Протисифілітичне лікування тричі протягом вагітності.

3.:Штучне переривання вагітності після курсу протисифілітичної терапії.

4.:Термінове переривання вагітності.

5.:Штучне переривання вагітності до курсу протисифілітичної терапії.

№4659

У вагітної на 12-му тижні виявлено і гістологічно підтверджено рак шийки матки І ст. Яка подальша тактика ведення хворої?

1.:Провести діатермоконізацію шийки матки.

2.:Провести розширену екстирпацію матки з придатками.

3.:Перервати вагітність і провести курс хіміотерапії.

4.:Доносити вагітність, після пологів провести біопсію шийки матки.

5.:Провести переривання вагітності.

№4660

Вагітна 28 років, спостерігається з приводу І вагітності. До вагітності нічим не хворіла. В терміні 26 тижнів після прийому гострої їжі відчула біль в попереку, лихоманку, підвищилась температура тіла до 38,8 градусів. В загальному аналізі крові лейкоцити-12,8х109/л, ШОЕ 28 мм/год, в загальному аналізі сечі білок 0,045 г/л, лейкоцити-38-40 в полі зору, бактеріурія. Який діагноз є найбільш ймовірним?

1.:Прееклампсія легкого ступеню

2.:Гострий пієлонефрит

3.:Прееклампсія середнього ступеню

4.:Гострий гломерулонефрит

5.:Хронічний пієлонефрит в фазі загострення

№4661

Вагітність 29 тижнів. Скарги на біль внизу живота, більше справа, який з'явився 5 годин тому, нудоту, однократну блювоту. АТ 120/80 мм рт ст. Пульс -90 уд/хв, ритмічний. При пальпації живота відмічається біль в правій здухвинній ділянці, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Матка в нормальному тонусі. Голівка плода рухома над входом в малий таз. Серцебиття плода 140 уд/хв, ясне. Виділення з піхви слизові. В аналізі крові: лейкоцитів 15х109/л, паличкоядерних - 25%. Аналіз сечі без відхилень від норми. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Ниркова коліка та вагітність

2.:Загроза переривання вагітності

3.:Апендицит та вагітність

4.:Холецистит та вагітність

5.:Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти

№4662

Жінка 30 років скаржиться на безпліддя протягом 10 років подружнього життя. Менструації з 17 років, нерегулярні, з затримками на місяць та більше. Маса тіла надмірна, гірсутизм. При бімануальному дослідженні: тіло матки зменшено у розмірах, яєчники збільшені у розмірах, щільної консистенції, безболісні, рухомі при зміщенні. Базальна температура монофазна, каріопікнотичний індекс - 70%. Який діагноз найбільш вірогідний діагноз?

1.:Генітальний ендометріоз

2.:Синдром Штейна-Левенталя

3.:Фолікулярні кісти яєчників

4.:Туберкульоз статевих органів

5.:Запальні пухлини яєчників

№4663

Хвора 20 років звернулася із скаргами на аменорею. Об'єктивно: гірсутизм, ожиріння з переважним розподілом жирової тканини на обличчі, шиї, верхній частині тулуба, на обличчі - acne vulgaris, на шкірі - смуги розтягнення. АТ 170/100 мм рт.ст. Психічний розвиток та інтелект не порушений. Гінекологічний статус: волосистість на зовнішніх статевих органах надмірна, різка гіпоплазія піхви та матки. Який набільш ймовірний діагноз?

1.:Синдром Шихана

2.:Синдром Штейна-Левенталя

3.:Синдром Шерешевського-Тернера

4.:Синдром Пехранца-Бабінського-Фреліха

5.:Синдром Іценка-Кушинга

№4664

Жінка 47 років скаржиться на помірні кров’янисті виділення із статевих шляхів, які з'явились після затримки менструації на 2 місяці і продовжуються уже 3-й тиждень. Гінекологічне дослідження: шийка не змінена, матка не збільшена, рухома, безболісна, додатки не пальпуються, склепіння глибокі, безболісні. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Аборт, що розпочався

2.:Дисфункціональна маткова кровотеча

3.:Аденоміоз

4.:Рак тіла матки

5.:Субмукозна фіброміома

№4665

Хвора 30 років скаржиться на відсутність менструації протягом 2-х років після пологів. Пологи ускладнились масивною кровотечею. Після пологів хвора відмітила випадіння волосся, втрату ваги. При бімануальному дослідженні тіло матки маленьке, статеві губи гіпопластичні. Який діагноз у жінки?

1.:Синдром Симонса

2.:Синдром полікістозних яєчників

3.:Синдром Шихана

4.:Генітальний інфантилізм

5.:Синдром Шерешевського-Тернера

№4666

Хвора скаржиться на нерегулярний менструальний цикл, значне збільшення маси тіла, гірсутизм, неплідність. При бімануальному дослідженні матка трохи менше норми, по обидва боки визначаються щільні, рухливі яєчники розмірами 4 х 5 х 4 см, безболісні. Про яку патологію слід думати?

1.:Туберкульоз придатків матки.

2.:Хвороба полікістозних яєчників.

3.:Двобічні кісти яєчників.

4.:Ендометріоз яєчників.

5.:Двобічний хронічний аднексит.

№4667

Хвора, 20 років, звернулася до лікаря зі скаргами на періодичні затримки менструації після початку статевого життя від 2 до 4 місяців. З'явилася волосистість передньої черевної стінки, молочних залоз, на нижніх кінцівках. За останній рік додала у вазі на 14 кг. При гінекологічному дослідженні: шийка матки конічна, зовнішнє вічко замкнуте, епітелій цілий. Тіло матки трохи зменшено , рухоме, безболісне. По обидва боки від матки пальпуються яєчники, розміром 4х6 см, безболісні, щільні. Склепіння піхви глибокі. Виділення слизові. Можливий діагноз?

1.:Синдром Іценка-Кушенга

2.:Аренобластома яєчників

3.:Синдром Симмондса-Шихана

4.:Синдром Штейна-Левенталя

5.:Адреногенітальний синдром

№4668

У жіночу консультацію звернулась хвора віком 36 років зі скаргами на підвищену дратівливість, плаксивість, головний біль, серцебиття, набряки на руках і ногах, зменшення сечовиділення, нагрубання молочних залоз. Ці прояви виникають і поступово зростають за кілька днів до менструації і зникають з її початком. Менструальний цикл без порушень. Перераховані скарги почала відмічати на протязі останнього місяця. Ваш діагноз ?

1.:Передменструальний синдром

2.:Синдром Шихана

3.:Синдром Штейна-Левенталя

4.:Адреногенітальний синдром

5.:Клімактеричний синдром

№4669

Хвора, 27 років, звернулась зі скаргами на нерегулярні місячні, безпліддя протягом 4-х років. Відмічається ожиріння, гіпертріхоз. При дослідженні: матка невеликих розмірів, яєчники з обох боків збільшені, щільні. Виділення - білі. При обстеженні: базальна температура монофазна. Який діагноз?

1.:Генітальний інфантилізм

2.:Генітальний туберкульоз

3.:Синдром Шихана

4.:Синдром Симонса

5.:Синдром полікістозних яєчників

№4670

Хвора,30 років, звернулась зі скаргами на відсутність місячних на протязі 5 місяців. Відмічає виділення молока з молочних залоз. При дослідженні: матка невеликих розмірів, рухома, безболісна. Придатки без особливостей. На рентгенограмі черепу патології не виявлено. Виявлено підвищення пролактину в сироватці крові. Який діагноз?

1.:Синдром склерокістозних яєчників

2.:Аденома гіпофіза

3.:Туберкульоз ендометрію

4.:Гіпотіреоз

5.:Гіперпролактінемия

№4671

Восьмирічна дівчинка перенесла малу хорею та зворотній ревмокардит 6 місяців тому. 1,5 місяці лікувалась стаціонарно. Знаходиться на обліку в ревмокардіологічному кабінеті дитячої поліклініки. Вторинна профілактика передбачає:

1.:Призначення біциліну-3 щомісяця протягом 3 років

2.:Призначення біциліну-3 щомісяця протягом 1 року

3.:Призначення біциліну-5 щомісяця протягом 5 років

4.:Призначення біциліну-5 щомісяця протягом 1 року

5.:Призначення біциліну-5 щомісяця протягом 3 років

№4672

Дитині 1 місяць. Вага при народженні 3000 г. Фізичний розвиток відповідає вікові. Яка теперішня вага дитини?

1.:4 000 г.

2.:4 200 г.

3.:4 400 г.

4.:3 400 г.

5.:3 600 г.

№4673

Хворий 2-х років, скаржиться на сухий приступоподібний кашель, задишку змішаного характеру, підвищення температури до 38. Перкуторно - над легенями коробочний звук, аускультативно - жорстке дихання, сухі свистячі та вологі середньоміхурцеві хрипи. В гемограмі - помірна лейкопенія . Ваш діагноз?

1.:Бронхіоліт

2.:Рецидивуючий бронхіт

3.:Гострий бронхіт

4.:Бронхіальна астма

5.:Обструктивний бронхіт

№4674

У дитини 1 місяця зригування, що виникають щоразу як тільки після годування грудьми малюка вкладають у ліжечко. Огляд педіатра відхилень у стані дитини не виявив. Виникнення зригувань лікар пояснив особливостями травної системи у даному віці та дав поради з догляду за дитиною. В чому полягають ці поради?

1.:Вертикальне положення дитини зразу після годування

2.:Дача соски зразу після годування грудьми

3.:Горизонтальне положення дитини зразу після годування

4.:Теплові процедури на живіт

5.:Викладення дитини на живіт після годування

№4675

Дитині 5 міс. З народження утримуються прояви ексудативно-катарального діатезу. Протягом останніх 10 днів після дачі апельсинового соку з’явилися плямисто-везикуларні висипання на шкірі, турбує свербіж шкіри. При огляді на тулубі є залишкові елементи висипу /поодинокі плями, кірочки, розчухи/. Мокнуття в пахових складках. Які ванни потрібно призначити дитині ?

1.:Хвойно-сольові

2.:Хвойні

3.:Хлористо-натрієві

4.:Крохмальні

5.:Йодо-бромні

№4676

Підліток 14 років, батьки - алкоголіки. Дружить із асоціальними підлітками. З 12 років вперше в компанії випалив цигарку із “травкою”. Відчуття, що з'явились, не сподобались. Віддавав перевагу спиртному. В подальшому за порадою друзів спробував таблетки екстазі. З 13 років періодично вживає алкоголь, екстазі, палить коноплю. Прогулює в школі, часто дома не ночує, схильний до крадіжок. Коли вдається утримати дитину вдома (у бабусі), веде себе добре, наркотики та алкоголь не вживає. Якщо зустрічає своїх “друзів”, поновлює прийом алкоголю та наркотиків. Визначити стан підлітка.

1.:Підлітковий алкоголізм

2.:Аддиктивна поведінка

3.:Наркоманія 3 ст.

4.:Наркоманія 2 ст.

5.:Наркоманія 1 ст.

№4677

Дитина 12 років, з 10 років страждає на судомні припадки, частота яких - 1-2 на місяць. Під час припадків падає, втрачає свідомість, спочатку розвиваються тонічні судоми, через 30-40 секунд - клонічні, потім (через 2,5 - 3 хвилини) судоми припиняються та протягом 20-30 хвилин дитина знаходиться в коматозному стані. При проясненні свідомості скаржиться на слабкість, сонливість, болі у м'язах. Припадки ліквідуються самостійно. Сьогодні припадки слідують один за одним, при цьому свідомість дитини не відновлюється. Визначити, який препарат слід ввести дитині спочатку для купування нападу?

1.:Гексенал в/м

2.:Хлоралгідрат у клізмі

3.:Седуксен в/в

4.:Сірчанокисла магнезія в/в

5.:Глюкоза в/в

№4678

Хлопчик 9 років, зростав хворобливим, відставав у рості від однолітків. Завжди уразливий, діти часто віднімали іграшки, били його. В школі з 7 років, здібності добрі, успішність добра. Дисциплінований, акуратний. В класі не користується авторитетом. Потерпає від насмішок дітей, із-за фізичного недорозвитку його не приймаються в спортивні ігри, нерідко діти б'ють його. Дома багато читає, грає з батьком в шахи. Нерідко в уяві представляє себе сильним, намагається робити для цього різні фізичні вправи. У дворі дома організував навколо себе дітей 6-7 років, вчить їх математиці, вимагає неухильного підпорядкування собі. Визначте тип реакції дитини на психотравмуючу ситуацію.

1.:Гіперкомпенсація

2.:Імітація

3.:Активний протест.

4.:Відмова.

5.:Компенсація

№4679

У хлопчика 5 років великі набряки, олігурія. АТ 100/ 60 мм рт. ст.. Які лабораторні показники треба визначити в першу чергу?

1.:Загальний білірубін

2.:Рівень глюкози

3.:Креатинин, сечовина

4.:Ревмопроби

5.:Рівень сечової кислоти

№4680

На ЭКГ дитина 10 років різке прискорення серцевого ритму 180 на хв., зубець Р нашарується на Т, деформує його, помірне подовження інтервалу PQ, комплекс QRS не змінюється. Яка патологія у дитини?

1.:Гіпертрофія шлуночків

2.:Екстрасистолія

3.:Гіпертрофія передсердь

4.:Синдром WPW

5.:Пароксизмальна тахікардія

№4681

У хлопчика 9 років із скаргами на болі в епігастрії натще в нічний час - нудота, блювання, печія, головний біль. В результаті клініко-параклінічного обстеження діагностовано виразку шлунку. Яку дієту по Певзнеру та на який термін Ви призначите,?

1.:1а - протягом місяця

2.:1а - протягом тижня

3.:1в - протягом 2 тижнів

4.:1в - протягом 1,5 тижнів

5.:1в - протягом 3 тижнів

№4682

У 3-місячної дитини на фоні субфебрильної температури тіла і риніту спостерігається блідість, ціаноз носогубного трикутника, виражена задишка експіраторного характеру, здута грудна клітка, сухий кашель, участь допоміжної мускулатури в диханні. Перкуторно над легенями коробковий звук, при аускультації - на фоні подовженого видиху - розсіяні сухі та дрібноміхурцеві вологі хрипи з обох боків. В крові: Hb - 112 г/л, ер. - 3,21012/л, лейк. - 15,4109/л, лімф.-72\%. Який попередній діагноз?

1.:Бронхіальна астма, період загострення

2.:Двобічна пневмонія

3.:Гострий обструктивний бронхіт

4.:Гострий (простий) бронхіт

5.:Гострий бронхіоліт

№4683

У 2-місячного хлопчика після проведення профілактичного щеплення спостерігалася тривала кровотеча з місця ін'єкції, після чого утворилася внутрішньом'язева гематома. При обстеженні дитини виявлено значне підвищення споживання протромбіну та виражене подовження активованого часткового тромбопластинового часу. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Геморагічна хвороба новонароджених

2.:Вроджена афібриногенемія

3.:Хвороба Шенлейн-Геноха

4.:Гемофілія

5.:Хвороба Верльгофа

№4684

У 10-річного хлопчика хворого на гемофілію спостерігається гостра респіраторна вірусна інфекція з лихоманкою. Який з жарознижувальних препаратів протипоказаний цьому хворому?

1.:Парацетамол

2.:Піпольфен

3.:Панадол extra

4.:Ацетилсаліцилова кислота

5.:Анальгін

№4685

У 9-річної дівчинки із скаргами на тривалий субфебрилітет, анорексію, схуднення, сонливість виявлені також блідість, синці на шкірі тулуба і кінцівок, генералізоване збільшення лімфовузлів, гепатоспленомегалія. В периферічній крові - анемія, лейкопенія, тромбоцитопенія. В пунктаті кісткового мозку - тотальна бласттрансформація. Яке захворювання найбільш вірогідно розвинулось ?

1.:Ацетилсаліцилова кислота

2.:Інфекційний мононуклеоз

3.:Мієлофіброз

4.:Гострий лімфобластний лейкоз

5.:Анемія Блекфана-Даймонда

№4686

Дівчинка 14 років скаржиться на порушення сну, зниження маси тіла, серцебиття, кардіалгії, стомлюваність. Відзначено гіперплазію щитоподібної залози ІІ ст., екзофтальм. Які порушення рівнів гормонів найбільш характерні для цього захворювання ?

1.:Зниження трийодтироніну

2.:Зниження тироксину

3.:Підвищення тіреотропного гормону

4.:Підвищення рівня йоду, що пов’язаний з білком

5.:Підвищення тироксину і трийодтироніну

№4687

У дівчинки 12-ти років після обстеження установлено діагноз дифузного токсичного зобу, середньотяжкої форми. Яку дозу тиреостатика мерказоліла необхідно призначити дитині у цьому випадку ?

1.:30-40 мг на добу

2.:40-50 мг на добу

3.:20-30 мг на добу

4.:5-10 мг на добу

5.:10-15 мг на добу

№4688

Хлопчик 10 років лікувався у відділенні кардіології з приводу ревматичної лихоманки. Захворювання виникло вперше. Виписаний у задовільному стані. Який препарат найбільш доцільно призначити для профілактики вторинного ревматизму ?

1.:Ампіцилін

2.:Еритроміцин

3.:Біцилін – 1

4.:Біцилін – 5

5.:Оксацилін

№4689

Дівчинка 10 років потрапила у відділення із проявами кардиту. В анамнезі: два тижні тому було загострення хронічного тонзиліту. Який етіологічний фактор кардиту найбільш імовірний у цьому випадку ?

1.:Пневмокок

2.:Стафілокок

3.:Стрептокок

4.:Клебсієла

5.:Протей

№4690

Хлопчика 3-х років виписано з відділення кардіології, де він перебував у зв’язку із частими задухо-цианотичними нападами внаслідок тетради Фалло. Який препарат найбільш доцільно використовувати для подальшої профілактики приступів ?

1.:Реланіум

2.:Кордарон

3.:Обзідан

4.:Курантіл

5.:Дігоксин

№4691

Хлопчик 8 років звернувся до дільничного лікаря в післяприступному періоді бронхіальної астми середньої тяжкості. Який препарат найбільш доцільно призначити дитині з метою профілактики приступів?

1.:Дітек

2.:Задітен

3.:Еуфілін

4.:Тавегіл

5.:Тайлед

№4692

Хлопчик 12 років у стаціонарі скаржиться на біль в епігастрії зранку, натще, нудоту. Два роки тому отримував лікування з приводу виразкової хвороби дванадцятипалої кишки. Який етіологічний фактор найбільш імовірний ?

1.:Аліментарний фактор

2.:Харчова алергія

3.:Хелікобактер пілорі

4.:Глистна інвазія

5.:Стресові ситуації

№4693

У хлопчика 1,5 місяців після кожного годування відзначено блювання. Вагу тіла не набирає. Під час огляду виявлено зменшення підшкірно-жирового шару, симптом “піщаного годинника”. Який діагноз найбільш імовірний ?

1.:Пілоростеноз

2.:Харчове отруєння

3.:Пілороспазм

4.:Нервова анорексія

5.:Адреногенітальний синдром

№4694

У 3-летнего ребенка, имеющего дефицит массы тела, отмечается постоянный влажный кашель. В анамнезе несколько перенесенных пневмоний, которые протекают с явлениями обструкции. Объективно грудная клетка вздута, над легкими укорочение перкуторного звука в нижних отделах, аускультативно - обилие разнокалиберных влажных хрипов. Уровень хлоридов пота 80 ммоль/л Укажите предварительный діагноз.

1.:Бронхоэктатическая болезнь

2.:Брохиальная астма

3.:Рецидивирующий бронхит

4.:Идиопатический фиброзирующий альвеолит

5.:Муковисцидоз, бронхолегочная форма

№4695

У 5-тилетнего ребенка после перенесенной ОРВИ появились желтушность кожи и склер на фоне нарастающей бледности, повышение температуры, вялость. Печень +1,5 см, селезенка +4 см. В анализе крови: Эр. - 2,7 Т/л, Нв 88 г/л, билирубин общий 80 мкмоль/л, непрямой 75 мкмоль/л. Реакция Кумбса прямая - положительная. Эритроцитометрическая кривая: 7-7,2 мк - 79\%. Какое заболевание можно предположить у ребенка?

1.:Цирроз печени

2.:Вирусный гепатит

3.:Гемолитико-уремический синдром

4.:Наследственная микросфероцитарная гемолитическая анемия

5.:Приобретенная гемолитическая анемия

№4696

У годовалого мальчика после падения на прогулке появилась отечность и болезненность левого голеностопного сустава. Ранее после небольших травм отмечались обширные кровоподтеки. Длительность кровотечения по Дьюку - 3 мин. Свертываемость крови по Ли-Уайту - 24 мин. Какое заболевание можно предположить у мальчика?

1.:Гемофилия

2.:ЮРА, преимущественно суставная форма

3.:Идиопатическая тромбоцитопеническая пурпура, острое течение

4.:Идиопатическая тромбоцитопеническая пурпура, хроническое течение

5.:Геморрагический васкулит, суставная форма

№4697

Мать девочки 7-ми лет предъявляет жалобы на рецидивирующие боли в животе и кожные высыпания, повышенную потливость, уменьшение количества мочи и насыщенный ее характер. Отмечается никтурия. АД 90/60 мм рт. ст. Общ. Ан. мочи: относительная плотность мочи - 1028, белок - 0,04 г/л, лейкоциты - 9-10 в п/зр, эритроциты - измененные 6-8 в п/зр., цилиндры - не обн., соли - оксалаты большое количество. Установите предварительный диагноз:

1.:Острая почечная недостаточность

2.:Тубулопатия

3.:Инфекция мочевых путей

4.:Острый гломерулонефрит с нефритическим синдромом

5.:Дисметаболическая нефропатия

№4698

Мальчик, 14 лет, поступил для уточнения генеза изменений в моче, которые отмечаются с 3-летнего возраста. Ребенок страдает тугоухостью и миопией. В последнее время появилась полиурия. Семейный анамнез - у отца хроническая почечная недостаточность, у старшего брата тугоухость. Общ. ан. мочи - относит. плотность - 1005, белок 1,2 г/л, лейкоциты - 10-15 в п/зр,, эритроциты - измен.1/2 п/зр., зернистые цилиндры - 6-8 в п/зр., соли - оксалаты. Установите предварительный диагноз:

1.:Болезнь Берже

2.:Синдром Альпорта

3.:Несахарный диабет

4.:Хронический гломерулонефрит, гематурическая форма

5.:Синдром Де Тони-Дебре-Фанкони

№4699

У мальчика 3-х лет в течение последней недели отеки на лице и на нижних конечностях. В легких в нижних отделах притупление, ослабленное дыхание. Отечность передней брюшной стенки. Асцит. АД - 90/50 мм рт. ст. Общ. ан. мочи - белок 4,2 г/л, лейкоциты - 5-6 в п/зр., эритроциты - 2-3 в п/зр., цилиндры - гиалиновые 2-3 в п/зр. Общ. белок крови - 48,6 г/л. Холестерин крови - 8,2 ммоль/л. Установлен предварительный диагноз: Острый гломерулонефрит. Укажите клинический вариант заболевания:

1.:Нефротический синдром с гематурией и гипертензией

2.:Нефротический синдром

3.:Мочевой синдром

4.:Нефротический синдром с гематурией

5.:Нефритический синдром

№4700

У ребенка 2 х лет t 0 тела 38,5 0 С, одышка, влажный кашель, бледность кожных покровов, тахикардия. Перкуторно - укорочение легочного звука, аускультативно - крепитирующие хрипы в нижних отделах справа. Для какого заболевания характерны данные симптомы

1.:респираторный аллергоз

2.:острый назофарингит

3.:острый бронхит

4.:обструктивный бронхит

5.:острая пневмония

№4701

Больной А., 14 лет болеет около 2 лет. Беспокоит голодные боли в пилородуоденальной области, изжога, отрыжка кислым. На ФГС обнаружен дефект на передней стенке 12-ти перстной кишки 0,50,5 см, покрытый фибрином. В крови обнаружены антитела к Helicobacter pylori. Какой препарат необходимо выбрать из перечисленных для эрадикации Hp?

1.:Амоксициллин

2.:Альмагель

3.:Фамотидин

4.:Гастроцепин

5.:Ранитидин

№4702

У дівчинки 12 років протягом 2 років є скарги на біль в животі, переважно після порушення дієти, нудоту, печію, кисле відригування. Яке дослідження є найбільш доцільним для верифікації діагнозу?

1.:Контрастна рентгеноскопія шлунка.

2.:Фіброгастродуоденоскопія.

3.:Електрогастрографія.

4.:Інтрагастральна рН-метрія

5.:Фракційне дослідження вмісту шлунка.

№4703

При проведенні проби на толерантність до глюкози дитині 13 років з ожирінням III ступеню встановлено: цукор крові натще - 5,4 ммоль/л, через 1 годину після вуглеводного навантаження - 10 ммоль/л, через 2 години - 7,8 ммоль/л. Які заходи необхідно провести щодо нормалізації вуглеводного обміну ?

1.:Призначити цукрознижуючі сульфаніламідні препарати.

2.:Призначити препарати бігуанідного ряду.

3.:Призначити лікування інсуліном.

4.:Призначити цукрознижуючі збори трав.

5.:Призначити дієту, активізувати руховий режим з ціллю нормалізації ваги тіла.

№4704

У дитини 12 років, з гострим гломерулонефритом в перші дні захворювання був виявлений гіпертензійний синдром. Яке значення в патогенезі захворювання має антіогенезин II?

1.:Підсилює продукцію та секрецію альдостерону.

2.:Підвищує продукцію еритропостінів.

3.:Підвищує рівень реніну.

4.:Збільшує серцевий викид.

5.:Гальмує депресорну дію простагландинів.

№4705

Дитині 7 місяців, на штучному вигодовуванні (коров’яче молоко, манна каша). Поступила в стаціонар з підвищеною темпетарурою до 37,8C, короткочасними приступами тоніко-клонічних судом, ознаками рахіту 2 ступеня. Позитивні симптоми Ерба, Труссо, Маслова Який патологічний стан є

1.:Гіпертермія

2.:Менінгоенцефаліт

3.:Спазмофілія

4.:Епілепсія

5.:Ниркова еклампсія

№4706

Хлопчик 6 років поступив із скаргами на набряки обличчя, головні болі, червоний колір сечі. При огляді артеріальний тиск 140/90 мм.рт.ст. В аналізах сечі білок 1,2 Г/л, еритроцити на все поле зору. Який діагноз найбільш вірогідний?

1.:Піелонефрит

2.:Нефролітіаз

3.:Туберкульоз нирок

4.:Інтерстеційний нефрит

5.:Гострий гломерулонефрит

№4707

У 10-річного хлопчика на фоні вживання еритроміцину гостро розвинулися ознаки медикаментозної алергії у вигляді генералізованої кропив’янки, масивного набряку Квінке. Стан дитини важкий. З яких препаратів слід розпочати інтенсивну терапію?

1.:Діуретики.

2.:Антигістамінні

3.:Седативні

4.:Глюкокортикоїди

5.:Кальцію глюконат

№4708

У 12 річної дівчинки, яка хворіє протягом 6 років на бронхіальну астму розвинувся приступ ядухи. Які медикаменти першочергово слід призначити дитині?

1.:Антигістамінні

2.:Інгаляційні бета-2-агоністи

3.:Муколітики

4.:Антибіотики

5.:Кортикостероїди

№4709

Дитині 4 місяців. Захворіла гостро із підвищення температури до 37,8C, покашлювання. На 3 день кашель посилився, приєдналася задишка, перкуторно - над легенями тимпанічний звук, аускультативно - з обох сторін велика кількість дрібноміхурчатих вологих та свистячих хрипів на видосі. Ваш попередній діагноз?

1.:ГРВІ, обструктивний бронхіт.

2.:ГРВІ, бронхопневмонія.

3.:ГРВІ, гострий бронхіоліт.

4.:ГРВІ, гострий бронхіт.

5.:ГРВІ, вогнищева пневмонія.

№4710

У 9-річної дитини нечасті приступи ядухи ( до 10 разів на рік), які знімаються інгаляційними бронхолітичними препаратами. Встановлено діагноз - бронхіальна астма, атопічна форма, легкий перебіг. Які препарати слід призначити в якості тривалої базисної терапії?

1.:Інгаляційні кортикостероїди

2.:Антигістамінні препарати

3.:Еуфілін

4.:Бронхолітики

5.:Інтал

№4711

У доношеної дитини на 3-ї добі життя на різних ділянках шкіри виявляються еритема, ерозивні поверхні, тріщини, лущення епідермісу. Немовля виглядає ніби ошпарене окропом. Об'єктивно: загальний стан дитини важкий. Виражений неспокій, гіперестезія, фебрильна температура. Позитивний симптом Нікольського. Який найімовірніший діагноз у цьому випадку?

1.:Мікотична еритема.

2.:Флегмона новонародженого.

3.:Псевдофурункульоз Фігнера.

4.:Пухирчатка новонародженого.

5.:Ексфоліативний дерматит.

№4712

Дитині 2 років, поставлений діагноз правостороння нижньодольова полісегментарна пневмонія. Виберіть типові аускультативні данні, характерні для цього захворювання в періоді розпалу.

1.:Жорстке дихання, дрібнопухирчасті вологі хрипи.

2.:Послаблене дихання, крепітація.

3.:Жорстке дихання.

4.:Жорстке дихання, сухі свистячі хрипи.

5.:Значно послаблене дихання, хрипи не вислуховуються.

№4713

У 6 річної дитини з бронхіальною астмою I-шої ступені тяжкості після перенесеної ГРВІ, з’являється нечастий кашель, експіраторна задишка. Показники пікфлуометрії зменшились на 20\%. Якому із нижче приведених бета-2 агоністів Ви віддасте перевагу?

1.:Фліксотид

2.:Атровент

3.:Алупент.

4.:Адреналін

5.:Вентолін

№4714

Дитині 12 років встановлено діагноз двобічна пневмонія мікоплазмової етіології, легкий перебіг захворювання. Який з нижченазваних препаратів Ви призначите для лікування?

1.:Макроліди 2 - покоління;

2.:Цефалоспорини 1-го покоління.

3.:Адреналін

4.:Амінопеніціліни.

5.:Протигрибкові

№4715

У хлопчика 4-х років з відставанням у фізичному розвитку при обстеженні відмічено: темний колір верхньої частини тулубу, блідість слизових оболонок, кровотеча ясен, геморагічний висип на шкірі, ознаки дизембріогенезу, додаткові шості пальці на руках, грубий систолічний шум на верхівці серця. В гемограмі панцитопенія. Який найбільш імовірний діагноз.

1.:Набута апластична анемія

2.:Анемія Блекфен-Даймонда

3.:Синдром Клайнфельтера

4.:Синдром Дауна

5.:Анемія Фанконі

№4716

У хворого 3-х років діагностовано бронхоектатична хвороба із двобічною локалізацією. З народження відмічаються диспептичні явища. Дитина відстає у фізичному розвитку. У копрограмі визначена велика кількість нейтрального жиру. Яких змін нижче наведених лабораторних показників слід очікувати?

1.:Наявність інгібуючої здатності сироватки

2.:Збільшення гемосідеріну у харкотінні

3.:Дефіцит альфа-фракції гама-глобулінів

4.:Збільшення хлоридів поту

№4717

У мальчика 3-х летнего возраста периодически отмечаются одышечно-цианотические приступы. Наиболее вероятный диагноз?

1.:Бронхиальная астма

2.:Дефект межжелудочковой перегородки

3.:Вегето-сосудистая дисфункция по кардиальному типу

4.:Миокардит

5.:Тетрада Фалло

№4718

У ребенка 5 лет диагностирован ревматический миокардит. На ЭКГ выявлено удлинение интервала PQ до 0,22”, инверсия зубца Т в грудных отведениях. Какие функции миокарда по данным ЭКГ нарушены?

1.:–

2.:Автоматизм

3.:Проводимость

4.:Возбудимость

5.:Сократительная способность

№4719

Хворий 12 років скаржиться на періодично (весна, осінь) виникаючі напади задухи, кашель, спочатку сухий, а пізніше вологий. Об’єктивно: обличчя бліде, трохи набрякле, грудна клітина піднята і розширена у передньо-задньому розмірі, ЧД-32в 1хв. Чути сухі хрипи. В крові: НЬ-120г/л, Л- $810^9/л$, п/я-1, с/я-52, л-36, мон-3, ШОЕ- 7мм/год. Яка найбільш вірогідна патологія зумовлює таку картину?

1.:Бронхіальна астма