Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

4.:Інфаркт міокарда

5.:Лівосторонній ексудативний плеврит

№620

Чоловік 64 років, в минулому робітник ливарного цеху, доставлений в лікарню зі скаргами на різкий біль в грудній клітці справа, задишку, сухий кашель. Тривалий час хворіє хронічним бронхітом. Об'ктивно: ціаноз, шийні вени набухлі. ЧД-22/хв. При перкусії: справа - тимпаніт, зліва - коробочний звук. Дихання справа ослаблене, зліва - менш ослаблене, сухі хрипи. Тони серця ослаблені, акцент ІІ тону над легеневою артерією, ЧСС-110/хв. Нижній край печінки на 3 см нижче реберної дуги. Який найвірогідніший діагноз ?

1.:Сухий плеврит

2.:Спонтанний пневмоторакс

3.:Загострення бронхіту

4.:Невралгія міжреберних нервів

5.:Правостороння пневмонія

№621

Чоловік 54 років скаржиться на біль в грудній клітці, посилення задишки, кашель з харкотінням з прожилками крові. В анамнезі: тривалий кашель з гнойовим харкотінням до 200 мл за добу, більше зранку, періодичне підвищення температури тіла до 37,8°С, пітливість, озноб. Палить з 14 років. Об'єктивно: маса тіла знижена, шкіра з землистим відтінком, обличчя набрякле, пальці у вигляді “барабанних паличок”, в легенях на фоні легеневого та коробочного звуків - притуплення, сухі та звучні велико- та середньопузирчасті хрипи. В крові: лейкоцитоз, помірно прискорена ШОЕ. Яка найбільш вірогідна причина легеневої кровотечі у хворого?

1.:Рак легені

2.:Бронхоектатична хвороба

3.:Хронічний бронхіт

4.:Туберкульоз

5.:Абсцес легені

№622

Чоловік 45 років поступив у лікарню зі скаргами на біль, що виник раптово у лівій половині грудної клітки та епігастральній ділянці, задишку, нудоту, одноразову блювоту. Захворів гостро, після підняття великої ваги. Об'єктивно: дихання поверхневе, ЧДР - 38/хв, ліва половина грудної клітки відстає при диханні, при перкусії тимпанічний звук, дихання не прослуховується. Пульс - 110/хв, слабкого наповнення. АТ - 100/60 мм. рт. ст., незначне зміщення серця вправо, тони глухі. Яке обстеження доцільно провести в першу чергу?

1.:УЗД черевної порожнини

2.:Електрокардіографію

3.:Езофагогастроскопію

4.:Рентгенографію

5.:Бронхоскопію

№623

Жінка 58 років надійшла до лікарні зі скаргами на задишку та серцебиття. Об'єктивно: стан важкий, неспокійна, збуджена, дихання шумне з участю допоміжних м'язів, періодичні судороги, дифузний ціаноз. В легенях - розсіяні сухі хрипи, у нижніх відділах дихання різко послаблене. Пульс - 100/хв, печінка біля края реберної дуги, набряків немає, 3 екстрасистоли за хв, АТ - 140/100 мм. рт. ст., РаО2 - 45 мм. рт. ст., РН - 7,3. Який синдром найбільш вірогідно є провідним у хворої?

1.:Дихальної недостатності

2.:Артеріальної гіпертензії

3.:Серцевої недостатності

4.:Тахікардіальний

5.:Аритмічний

№624

У жінки 68 років тиждень тому раптово з'явився біль у лівій половині грудної клітки, задишка. Об'єктивно: ціаноз, набряк шийних вен, пульс - 100/хв, АТ - 110/70 мм. рт. ст., ЧД - 28/хв. В легенях зліва нижче лопатки притуплення легеневого звуку, звучні вологі дрібнопухирцеві хрипи. Межі серця розширені праворуч, акцент ІІ тону над легеневою артерією. Печінка +4 см, ліва гомілка набрякла, різко болюча під час пальпації. На ЕКГ: глибокі Sy I, aVL, Qy III, aVF, відведеннях, негативний T y III, aVF - відведеннях. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Інфаркт міокарду