Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тести зцентру мед. ф-т.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
445.95 Кб
Скачать

Крок 1. Загальна лікарська підготовка.

Патологічна фізіологія

І семестр

ВЧЕННЯ ПРО ХВОРОБУ

1. У чоловіка 49 років, який 12 років тому хворів ревматичним міокардитом та ендокардитом, є недостатність мітрального клапану. Дослідження показали, що запального процесу зараз не має, хвилинний об’єм кровообігу достатній. Якому поняттю загальної нозології відповідає дана умова?

2. У хворого відзначається атрофія альвеолярних відростків щелепи після видалення зубів. Це є прикладом:

ІОНІЗУЮЧЕ ВИПРОМІНЮВАННЯ

3. Через 8 днів після опромінення у ліквідатора ЧАЕС виникнули виразково-некротичні зміни у порожнині рота. У аналізі крові: Ер-3,2 1012/л, ретикулоцитів- 0,01%, Hb-60г/л, лейкоцитів- 2,3 109/л, тромбоцитів- 50 109/л. Для якого періоду променевої хвороби характерні описані зміни?

СПАДКОВІСТЬ І КОНСТИТУЦІЯ

4. У дитини, що народилась у літніх батьків, спостерігається низький ріст, запізнення розумового розвитку, товстий "географічний" язик, монголоїдний розріз очей, пласке обличчя з широкими вилицями. Що, найімовірніше, зумовило розвиток описаного синдрому?

5. В медико-генетичну консультацію звернулася жінка по рекомендації гінеколога з приводу відхилень фізичного і статевого розвитку. При мікроскопії клітин слизової ротової порожнини не знайдено статевого хроматину. Який буде найбільш вірогідний діагноз?

6. У 40-річної вагітної проведено амніоцентез. При дослідженні каріотипу плоду одержано результат: 47,ХУ+21. Яку патологію плоду виявлено?

7. Чоловік 26 років скаржиться на безпліддя. Об'єктивно: зріст 186 см, довгі кінцівки, гінекомастія, гіпоплазія яєчок, у зіскобі слизової оболонки щоки знайдені тільця Барра. Діагностовано синдром Клайнфельтера. Який механізм хромосомної аномалії має місце при даному захворюванні?

8. У5-ти річної дитини, що часто хворіє на респіраторні захворювання, спостерігаються екзематозні явища після вживання деяких харчових продуктів, схильність до затяжного перебігу запальних процесів. Який вид діатезу може бути в цьому випадку?

9. При обстеженні юнака з розумовою відсталістю виявлено євнухоїдну будову тіла, недорозвиненість статевих органів. В клітинах порожнини рота - статевий хроматин. Який метод генетичного дослідження слід застосувати для уточнення діагнозу?

10. При диспансерному обстеженні хлопчику 7 років встановлено діагноз - дальтонізм. Батьки здорові, кольоровий зір нормальний. Але у дідуся по материнській лінії така ж аномалія. Який тип успадкування цієї аномалії?

11. У молодих здорових батьків народилася білява дівчинка з голубими очима. У перші ж місяці життя в дитини розвинулись дратівливість, неспокій, порушення сну та харчування, а обстеження в невропатолога показало відставання в розвитку дитини. Який метод генетичного обстеження дитини слід застосувати для точного встановлення діагнозу?

12. У жінки 45 років народився хлопчик з розщепленням верхньої губи та щелепи (“заяча губа ” та “вовча паща ”). При додатковому обстеженні виявлені значні порушення нервової, серцево-судинної та системи зору. При дослідженні каріотипу діагностовано трисомію по 13 хромосомі. Який з нижче перерахованих синдромів має місце у хлопчика?

13. В генетичну консультацію звернулась сімейна пара, в якій чоловік страждає інсулінозалежним цукровим діабетом, а жінка здорова. Яка вірогідність появи інсулінозалежного діабету у дитини цього подружжя?

14. У хворого при об’єктивному огляді виявлено: худа фігура, великий череп, сильно розвинуте чоло, короткі кінцівки. Для якого конституціонального типу це характерно?

15. У подружжя народилась дитина з хворобою Дауна. Матері 42 роки. Назвіть вид порушень внутрішньоутробного розвитку, який найбільш імовірно привів до даної хвороби.

16. У дитини, що часто хворіє на ангіни і фарингіти, відзначається збільшення лімфовузлів і селезінки. Зовнішній вигляд характеризується пастозністю і блідістю, м'язова тканина розвинена слабо. У крові спостерігається лімфоцитоз. Як називається такий вид діатезу?

17. При обстеженні 12-ти літнього хлопчика, який відстає в рості, виявлена ахондроплазія: непропорційна статура з помітним укороченням рук і ніг внаслідок порушення окостеніння епіфізарних хрящів довгих трубчастих кісток. Це захворювання являється:

18. Хвора дитина зовні бліда, пастозна, м'язова тканина розвинена слабо, лімфовузли збільшені. Часті ангіна і фарингіт, в крові лімфоцитоз. Схильний до автоалергічних захворювань. Який вид діатезу можна припустити в даному випадку?

РЕАКТИВНІСТЬ. ІМУНОПАТОЛОГІЯ

19. У дівчинки 10 років з вродженими вадами серця і щитоподібної залози часто виникають вірусні та грибкові захворювання. При імунологічному обстеженні виявлено відсутність Т-лімфоцитів. Яке порушення імунної системи має місце в даному випадку?

20. У 12-річного хлопця часто виникають вірусні та бактеріальні інфекції, екзематозні ураження шкіри. Під час обстеження виявлено зменшення Т-лімфоцитів та IgМ при нормальному вмісті IgA та IgG. Який вид патології імунної системи спостерігається в хлопця?

21. Дитина народилася з вовчою пащею. При обстеженні виявлено вади аорти, в крові – зменшення Т-лімфоцитів. Який імунодефіцитний синдром у новонародженого?

22. Дитині після аналізу імунограми поставили діагноз первинного імунодефіциту з недостатністю гуморальної ланки імунітету. Що з перерахованого може бути причиною розвитку даного імунодефіциту у дитини?

23. При обстеженні дитини, у якої часто спостерігались інфекційні хвороби, у сироватці крові виявлено зменшення концентрації IgG в 10 разів і значне зниження рівня IgA та IgM. Аналіз також показав відсутність В-лімфоцитів та плазматичних клітин. Для якого захворювання характерні ці симптоми?

24. У хворого з грибковим ураженням шкіри виявлено порушення клітинного імунітету. Зниження яких показників найбільш характерні при цьому?

25. Після 4-го підшкірного введення кінської сироватки у кролика на стегні розвинулося гостре запалення за типом феномена Артюса. До якого виду зміненої реактивності відноситься така патологія?

26. У дитини 5 років діагностовано хворобу Брутона, яка проявлялась тяжким перебігом бактеріальних інфекцій, відсутністю В-лімфоцитів та плазматичних клітин. Які зміни вмісту імуноглобулінів спостерігаються у сироватці крові хворої дитини на цей імунодефіцит?

АЛЕРГІЯ

27. Хвора 27 років закапала в очі краплі, до складу яких входитить пеніцилін. Через декілька хвилини з'явились свербіння та печія тіла, набряк губ, повік, кашель зі свистом, став падати АТ. Які імуноглобуліни приймаються участь у розвитку даної алергічної реакції?

28. Після тижневого застосування нового косметичного засобу у жінки розвинулося запалення повік з гіперемією, інфільтрацією і болючістю. Алергічна реакція якого типу розвинулася у пацієнтки?

29. Дитина 10 років під час гри порізала ногу уламком скла і була скерована в поліклініку для введення протиправцевої сироватки. З метою попередження розвитку анафілактичного шоку лікувальну сироватку вводили за Безредко. Який механізм лежить в основі даного способу гіпосенсибілізації організму?

30. На 8 день після введення протиправцевої сироватка з приводу брудної рани стопи у пацієнта підвищилася температура тіла до 380С, з'явився біль у суглобі, висипка, свербіж. З боку крові спостерігається лейкопенія і тромбоцитопенія. Який тип алергічної реакції розвінувся?

31. У хворого після пересадки нирки через 10 днів почалась реакція відторгнення трансплантату. За рахунок яких форм лейкоцитів відбувається це явище?

32. Хворий Д., 10 років, у зв'язку з травмою ноги отримав з профілактичною метою 3000 од. протиправцевої сироватки за Безредко. На 9 добу після введення сироватки у дитини з'явилися ознаки сироваткової хвороби. Які антитіла відповідають за розвиток цієї алергічної реакції?

33. Під час проведення хірургічнх маніпуляцій було використано новокаїн з метою знеболення. Через 10 хв. у хворого з'явились блідість шкірних покривів, задишка, гіпотензія. Алергічну реакцію якого типу можна запідозрити?

34. У хворого виявлена аутоімунна гемолітична анемія, що розвивається за цитотоксичним типом. Які речовини є антигенами при алергічних реакціях II типу?

Порушення периферичного кровообігу

35. Хворому І., 45 років з діагнозом "цироз печінки, асцит" проведено вилучення 5 літрів рідини, що зумовило розвиток непритомного стану, як прояв недостатнього кровопостачання головного мозку. Яке порушення кровообігу в черевній порожнині має місце в даному випадку?

36. У пацієнта з хронічною серцевою недостатністю виявлено збільшення в'язкості крові, при капіляроскопії виявлено пошкодження стінок судин мікроциркуляторного русла. Яке з перелічених порушень можливе в даному випадку?

37. У хворого 70-ти років перебіг атеросклерозу ускладнився тромбозом судин нижніх кінцівок, виникла гангрена пальців лівої стопи. Початок тромбоутворення найбільш ймовірно пов'язаний з:

38. Під час гри у волейбол спротсмен після стрибка приземлився на зовнішній край стопи. Виник гострий біль в гомілковостопному суглобі, Активні рухи в ньому обмежені, пасивні - у повному обсязі, але болючі. Потім розвинулася припухлість в ділянці зовнішньої кісточки, шкіра почервоніла, стала теплішою на дотик. Який вид розладу периферичних кровообігу розвинувся в даному випадку?

39. У хворого з пораненням кисті почав утворюватися набряк. У якій стадії порушення місцевого кровообігу це відбувається?

40. У хворого з облітеруючим ендартериїтом проведена гангліонарна симпатектомія. Який патогенетичний вид артеріальної гіперемії виник в результаті операції?

41. Жінка 42 років із невралгією трійчастого нерва скаржиться на періодичне почервоніння правої половини обличчя та шиї, відчуття припливу тепла та підвищення шкірної чутливості. Ці явища можна пояснити розвитком артеріальної гіперемії:

42. Кроликові було проведено перетинання нерву, що інервує праве вухо і видалено правий верхній шийний симпатичний вузол. Зразу після операції провели вимірювання температури шкіри вух. Виявилося, що температура шкіри вуха кролика на стороні денервації на 1,50С вища, ніж на протилежній інтактній стороні. Що з перерахованого є найбільш вірогідним поясненням вказаного явища?

43. Студент на іспиті не зміг правильно відповісти на питання екзаменаційного білета, що супроводжувалося почервонінням шкіри обличчя, відчуттям жару і непевністю поведінки. Який вид артеріальної гіперемії розвинувся в даному випадку?

44. Хворому з облітеруючим ендартеріїтом проведена гангліонарна симпатектомія. Позитивний лікувальний ефект цієї операції пов'язаний з розвитком артеріальної гіперемії нижніх кінцівок, яку можна віднести до:

45. У хворого з облітеруючим атеросклерозом проведено десимпатизацію стегнової артерії в ділянці стегнового трикутника. Який вид артеріальної гіперемії виник внаслідок операції?

Запалення

46. При мікроскопії мазка ексудату, отриманого від щура з асептичним перитонітом, з додаванням в ексудат пташиних еритроцитів, виявлені макрофаги, оточені чужорідними еритроцитами. Якій стадії фагоцитозу відповідає описана картина?

47. У хворого, який переніс травму і подальший геморагічний бурсит лівого колінного суглоба, при огляді через 3 місяці відзначається обмеження обсягу рухів у даному суглобі внаслідок утворення рубця. Який компонент запалення є основою розвитку цього ускладнення?

48. При запаленні ока у хворого відмічалося накопичення мутної рідини з високим вмістом білка на дні передньої камери, що отримало назву - гіпопіон. Який процес лежить в основі таких змін?

49. Через декілька годин після опіку в ділянці гіперемії та набряку шкіри у хворого з'явилось вогнище некрозу. Який головний механізм забезпечує посилення руйнівних явищ в осередку запалення?

50. При подагрі у хворих часто відзначається збільшення та деформація суглобів внаслідок запалення. Який вид запалення знаходиться в основі цих змін?

51. Юнак 17 років захворів гостро, температура тіла підвищилась до 38,50С, з'явився кашель, нежить, сльозотеча, виділення з носа. Яке запалення розвинулося у юнака?

52. При запальних процесах в організмі починається синтез білків "гострої фази". Які речовини є стимуляторами їх синтезу?