Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тести Крок 2 україномовна версія

.pdf
Скачиваний:
3543
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.1 Mб
Скачать

ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ДАНИЛА ГАЛИЦЬКОГО

ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ЛІЦЕНЗІЙНОГО ІНТЕГРОВАНОМУ ІСПИТУ

"КРОК - 2. ЗАГАЛЬНА ЛІКАРСЬКА ПІДГОТОВКА" З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНІ

"СОЦІАЛЬНА МЕДИЦИНА, ЕКОНОМІКА І ОРГАНІЗАЦІЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я”

НАВЧАЛЬНИЙ - МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК ДЛЯ СТУДЕНТІВ VI КУРСУ(РОСІЙСЬКОМОВНИХ)

ЯКІ ОБУЧАЮТЬСЯ ЗА ЛІКАРСЬКОЮ СПЕЦИАЛЬНОСТЮ 7.110101 "ЛІКАРСЬКА СПРАВА"

Л Ь В І В – 2 0 1 3

0

ББК 51.1 + 74.58 УДК 614.2: 61: 37 (07.07)

Навчально-методичний посібник опрацьований на кафедрі соціальної медицини, економіки і організації охорони здоров'я Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Заслуженим лікарем України, доктором медичних наук, професором РУДЕНЬ В.В., доцентом ГУТОР Т.Г., асистентом Козій - Бределєвою С.П.

Рецензент: - доктор медичних наук, завідуючий кафедрою соціальної медицини і організації охорони здоров'я Харківського державного медичного університету професор ОГНЄВ Віктор Андрійович.

Збіркник тестових ситуативних якірних завдань для підготовки до ліцензійного іспиту "Крок - 2. Загальна лікарська підготовка" за навчальною дисципліною "Соціальна медицина, економіка і організація охорони" / Навчально-методичний посібник для студентів VI курсу (україномовних), які навчаються за лікарською спеціальністю 7.110101 "Лікарська справа" / За редакцією Заслуженого лікаря України, доктора медичних наук, професора Рудень В.В.- Львів. - 2013.- 77 с.

Навчально-методичний посібник підготовлений для студентів VI курсу, які вчаться на етапі первинної профілізації, за лікарською спеціальністю: 7.110101 "Лікувальна справа" напряму підготовки "Медицина" і його доцільно розглядати як допоміжний навчально-методичний продукт під час підготовки до складання ліцензійного інтегрованого іспиту "Крок-2". Загальна лікарська підготовка" за навчальною дисципліною "Соціальна медицина, економіка і організація охорони здоров'я”.

Навчально-методичний посібник містить якірні тестові ситуативні завдання українською мовою, які накопичені в національному банку ліцензійних іспитів. Тестові завдання відповідають наступним вимогам: відповідність державним стандартам вищої медичної освіти; відповідність меті ліцензійного іспиту; відповідність структурі змісту іспиту; відповідність тестового завдання вимогам про його побудову; відсутність технічних дефектів і представлені з перемішаними дистракторами та позначеною правильною відповіддю. Коди правильних відповідей приведені у кінці навчально-методичного посібника.

Цей навчально-методичний посібник вміщує 481 ситуативних тестових завдань, які включають питання з наступних навчальних блоків, а саме: застосування статистичних методів дослідження в процесі діяльності лікаря; комплексна оцінка стану здоров'я відповідно до демографічних процесів і показників захворюваності; організація, планування і управління первинною медико-санітарною допомогою населенню; експертна оцінка лікувально-трудової експертизи з тимчасовою втратою працездатності; ефективність профілактичних заходів на рівні первинної медико-санітарної допомоги; управлінська діяльність в системі охорони здоров'я і тому подібне.

Важливим методичним прийомом в підготовці студента-випускника медичного внзу до написання тестового варіанту ліцензійного інтегрованого іспиту "Крок-2" є запропонований в навчально-методичному посібнику перегляд і самоконтроль власних знань і умінь.

З методичних рад ми акцентуємо увагу майбутніх лікарів і на тому, що під час підготовки доцільно контролювати час, не запам'ятовувати відповіді, а концентрувати увагу на їх зміст і бути упевненим, що іспит перевіряє саме ті знання і навички, які придбали студенти впродовж усього періоду навчання на кафедрі соціальної медицини, економіки і організації охорони здоров'я.

Навчально-методичний посібник обговорений, схвалений і рекомендовано до друку і викори-

стання в учбовому процесі кафедри соціальної медицини, економіки і організації охорони здоров'я Методичною комісією з Профілактичної медицини Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького (протокол № 2 від 31 березня 2013 року)

Відповідальний за випуск: перший проректор по учбово-наукової роботи Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, член-кореспондент НАМН України, доктор медичних наук, професор Гжегоцкий М.Р.

© Кафедра соціальної медицини, економіки і організації охорона здоров'я Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, 2013 р.

1

1. В учня 4 класу під час профілактичного огляду медичними працівниками виявлено дисгармонійний фізичний розвиток. Окрім того, хлопчик страждає на хронічний бронхіт у стадії компенсації. Протягом року гострими захворюваннями він не хворів. До якої групи відноситься здоров’я хлопчика?

А. I

Б. II

*C. IIIa

D. IIIб

E. IIIв

2. Сімейним лікарем вивчається рівень загальної захворюваності населення підпорядкованої сімейнотериторіальної дільниці. Який обліково-статистичний документ був використаний лікарем з цією метою?

A.*Статистичний талон для реєстрації заключних (уточнених) діагнозів (ф. № 025-2/о) зі знаком “+ “ та -“.

B.Талон амбулаторного пацієнта (ф. № 025-6/о) з числом “ 1 ” чи “ 2 “.

C.Статистична картка хворого, який вибув зі стаціонару (ф. № 066/о)

D.Статистичний талон для реєстрації заключних (уточнених) діагнозів (ф. № 025-2/о) зі знаком “–“.

E.Статистичний талон для реєстрації заключних (уточнених) діагнозів (ф. № 025-2/о) зі знаком “+ “.

3.Згідно наказу МОЗ України N 33 від 23.02.2000 року “Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я” посади лікарів-педіатрів дільничних в амбулаторно-поліклінічних закладах уводяться за рішенням органу управління охорони здоров’я з розрахунку 1 посада на:

A.3300 осіб жіночої статті.

B.1200 осіб дорослого і дитячого населення.

C.1700 осіб дорослого населення.

D.1500 чоловік дорослого і дитячого населення.

E.*800 осіб дитячого населення.

4.Який об'єм заходів передбачається на першому етапі статистичного дослідження?

A.Вибір сукупності, в межах якої здійснюється статистичне дослідження.

B.Визначення цілі та завдання статистичного дослідження.

C.*Складання плану та програми статистичного дослідження.

D.Визначення організаційних питань статистичного дослідження.

E.Визначення одиниці спостереження статистичного дослідження.

5.Вагітна жінка знаходиться під наглядом в жіночій консультації з 15 тижнів вагітності. Характер основної роботи - хімічне виробництво. В анамнезі - два самовільних аборти. Лабораторно - клінічне обстеження проведене в повному обсязі. Зазначте, який документ оформляється в жіночій консультації для вагітної жінки у зв'язку зі шкідливими умовами виробництва?

A.Довідка про необхідність переводу вагітної жінки на більш легку роботу.

B.Контрольна карта диспансерного нагляду (ф. № 030/о).

C.Скерування вагітної жінки на профільну МСЕК.

D.*Лікарський висновок про переведення вагітної на іншу роботу (ф. № 084/о).

6.Основний обсяг амбулаторно-поліклінічної допомоги здійснюється:

A.Лікарями – невропатологами.

B.Лікарями – хірургами.

C.Лікарями – алергологами.

D.*Дільничними лікарями-терапевтами та педіатрами (лікарями загальної практики, сімейними лікарями).

E.Управліннями охорони здоров'я різних рівнів.

7.Сімейним лікарем на сімейно-територіальній дільниці щорічно проводиться аналіз стану здоров’я жителів. На які диспансерні групи здоров’я необхідно розподілити жителів дільниці при складанні щорічного звіту?

A.* Здорові, практично здорові, хворі, котрі вимагають динамічного лікарського спостереження.

B.Здорові, хворі на гострі захворювання, хворі з субкомпенсованим перебігом хвороби.

C.Здорові, хворі з компенсованим перебігом хвороби.

D.Здорові, хворі з тимчасовою втратою працездатності, хворі з декомпенсованим перебігом захворювання.

E.Здорові, хворі на важливі неепідемічні захворювання, практично здорові.

8.Громадянин Н. проходив обстеження на ВІЛ-інфекцію. Через деякий час в організацію, де він працює, зателефонував лікар і попросив передати громадянину Н., щоб той звернувся в поліклініку за місцем проживання, оскільки є носієм ВІЛ-інфекції. Чи відповідають дії лікаря етико-деонтологічним принципам?

A.*Порушив Закон України “Основи законодавства України про охорону здоров’я ” (1992).

2

B.Порушив “Кодекс законів про працю ” (1971).

C.Порушив Закон України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення ” (1994)

D.Порушив “Цивільний кодекс України ” (2003).

E.Порушив “Кримінальний кодекс України ” (2001).

9.У медичному закладі складений документ, у котрому зроблений розпис грошових прибутків й витрат закладу на майбутній фінансовий рік. При цьому були вказані джерела дохідної частини й статті витрат грошових засобів із розрахунками. Який фінансовий документ складений у даному медичному закладі?

A.Бюджет закладу.

B.*Кошторис закладу.

C.Фінансовий звіт.

D.План зростання виробництва.

E.Фінансовий запит.

10.Заступник головного лікаря міської поліклініки №1 провів наукове статистичне дослідження щодо вивчення рівня поширеності захворюваності населення району обслуговування за останні 5 років. За допомогою якої статистичної величини він може обчислити рівень поширеності захворюваності?

A.Середні величини.

B.Інтенсивні величини.

C.*Відносні величини.

D.Абсолютні величини.

E.Динамічного ряду.

11.Сімейному лікарю рекомендовано керівництвом поліклініки провести аналіз захворюваності на підпорядкованій дільниці. Який вид захворюваності визначає групу тривало та часто хворіючих?

A.На найважливіші неепідемічні хвороби.

B.Загальна захворюваність.

C.Гостра інфекційна захворюваність.

D.*З тимчасовою втратою працездатності.

E.Госпіталізована захворюваність.

12.Сімейний лікар міської поліклініки № 2 16.05.. з’явився за викликом до громадянина К. на дім і діагностував у нього “Гостру респіраторно-вірусну інфекцію ”. Пацієнт повідомив, що він захворів ще 15.05. і не виходив на роботу. З якого числа лікуючий лікар має право видати листок непрацездатності та на який термін?

A.*З 16.05. на 5 днів.

B.З 17.05.. на 1 день.

C.З 15.05. на 3 дні.

D.З 16.05.на 10 днів.

E.З 15.05. на 10 днів.

13.Про що свідчить показник темпу росту ?

A.Про зміну об'єму явища.

B.Про відсоткове відношення абсолютного приросту до попереднього рівня.

C.Про різницю поміж рівнями явища / ознаки цього року до попереднього.

D.Про абсолютне значення одного відсотку приросту.

E.*Про відсоткове відношення даного рівня до попереднього рівня взятого за основу явища / ознаки.

14.У місті Л. середньорічна кількість населення у 2010 році складала 354 830. За рік померло 2685 осіб, серед них 1125 жінок, 1502 чоловіків та 58 дітей. Як розрахувати показник загальної смертності?

A.*

 

кількість померлих

х 1 000

 

середньорічна кількість населення

 

 

 

 

 

 

 

B.

 

кількість померлих у віці 40-55 років

х 1 000

 

кількість населення у віці 40-55 років

 

 

 

 

 

 

C.

кількість народжених мінус кількість померлих

х 1 000

 

кількість населення

 

 

 

 

3

 

D.

загальна кількість померлих

х 1 000

кількість населення на день розрахунку

 

 

 

 

 

E.

кількість померлих мінус кількість померлих дітей

х 1 000

кількість дорослого населення

 

 

15. У місті Л. у 2010 р. народилось 2 543 дитини, в т. ч. 23 дитини народились мертвими. Середньорічна кількість населення міста Л. складає 354 830. Як обчислити показник народжуваності.

 

A.*

кількість народжених живими дітей за рік

х 1 000

 

середньорічна кількість населення

 

 

 

B

 

 

 

В.

кількість дітей народжених за рік

х 1 000

 

середньорічна кількість населення

 

 

 

 

 

 

 

 

C.

кількість дітей народжених за рік

х 1 000

 

кількість населення на момент розрахунку

 

 

 

 

 

 

 

 

D.

кількість дітей народжених живими за рік

х 1 000

 

кількість жінок у віці 15-49 років

 

 

 

 

 

 

 

 

E.

кількість дітей народжених живими у жінок 25-30 років

х 1 000

 

загальна кількість жінок у віці 25-30 років

 

 

 

16.В яких випадках використовується такий вид графічного зображення, як радіальна діаграма?

A.При зображенні явища статистики.

B.При зображенні структури явища.

C.*При зображенні явища в замкнутому циклі часу.

D.При зображенні об'єму явища.

E.При зображенні статистичних величин на географічній карті.

17.Який тип населення характерний для України на теперішній час.

A.Негативний.

B.Стаціонарний.

C.Позитивний.

D.Прогресивний.

E.*Регресивний.

18.У жіночій консультації, де зареєстровано 2 тисячі жінок з різними гінекологічними захворюваннями, за рік непрацездатними було визнано 200 жінок. На який максимальний термін лікар акушер-гінеколог має право, згідно з нормативними документами, самостійно видати та продовжити листок непрацездатності?

A. *На 10 днів.

B. На 6 днів.

C. На 30 днів.

D. На 20 днів.

E. На 3 дні.

19.Працівник приватної фірми захворів на Гостру респіраторно-вірусну інфекцію. Звернувся до сімейного лікаря комунальної поліклініки N 3, і той констатував факт тимчасової втрати працездатності, однак відмовився видавати листок непрацездатності, мотивуючи своє рішення тим, що пацієнт працює в приватній, а не в державній установі. Чи видається листок непрацездатності працівникам приватних установ?

A.*Видається незалежно від форми власності підприємства.

B.Видається Довідка встановленої форми.

C.Видається тільки працівникам державних установ.

D.Видається Довідка довільної форми.

E.Видається за умови гарантії оплати його власником фірми.

20.Який критерій визначення кількості груп у варіаційному ряді?

A.Розраховується кількість спостережень.

B.Враховується різниця між максимальним і мінімальним значенням варіанти.

C.Через визначення інтервалу у варіаційному ряді поміж групами.

D.*Враховується кількість спостережень та різниця поміж максимальним і мінімальним значеннями варіант.

E.Через визначення амплітуди варіаційного ряду.

4

21.У працюючої жінки захворіла дитина віком 5 років. Лікарем-педіатром дитячої поліклініки діагностовано у дитини пневмонія і призначено лікування в амбулаторних умовах. На який максимальний термін лікар-педіатр дитячої поліклініки має право видати листок непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 5 років працюючій жінці?

A.До 20 календарних днів.

B.*До 14 календарних днів.

C.До 25 календарних днів.

D.До 30 календарних днів.

E.На 35 календарних днів і більше.

22.Хто з посадових осіб апарату управління центральної районної лікарні займається організацією надання різних видів спеціалізованої медичної допомоги мешканцям району?

A.Районні спеціалісти.

B.Головний лікар центральної районної лікарні .

C.*Заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення.

D.Заступник головного лікаря центральної районної лікарні з організаційно-методичної роботи.

E.Завідувач організаційно-методичним кабінетом.

23.На поліклінічний прийом до сімейного лікаря звернувся робітник з причини Гострої респіраторновірусної інфекції. Виконувати свої функціональні обов'язки не може. Як повинна бути оформлена тимчасова непрацездатність?

A.*Видається лікуючим лікарем ЛН терміном на 5 днів.

B.Скеровується для огляду всіма лікарями-спеціалістами поліклініки.

C.Скеровується на медико-соціальну експертну комісію для встановлення групи інвалідності.

D.Видається ЛН лікуючим лікарем, терміном на 3 дні.

E.Видається Довідка установленої форми про непрацездатність

24.Середньорічна чисельність населення Ярищівського району Галицької області в 2010 році становила 124,4 тис. чол., у т. ч. дорослого населення - 85,9 тис., дітей - 38,5 тис. За цей рік зареєстровано всього хворих серед дорослих - 74463, серед дітей – 28 796; в тих числах зареєстровано захворювань вперше: серед дорослих 28651, дітей - 20734. В який спосіб обрахувати показник рівня загальної захворюваності серед дітей.

A.*

зареєстровано всього хворих серед дітей

х 1 000

середньорічна кількість дітей в районі

 

 

 

 

 

B.

зареєстровано всього дітей хворих

х 1 000

середньорічна кількість населення в районі

 

 

 

 

 

C.

зареєстровано вперше хворих (дітей, дорослих)

х 1 000

середньорічна кількість дітей / дорослих в районі

 

 

 

 

 

D.

зареєстровано вперше хворих серед дітей

х 1 000

середньорічна кількість населення в районі

 

 

 

 

 

E.

зареєстровано вперше хворих серед дорослих

х 1 000

середньорічна кількість населення в районі

 

 

25.При обслуговуванні хворих на дому сімейним лікарем К. зареєстровані два випадки гепатиту В. Стан пацієнтів задовільний. Яким санітарним транспортом буде організована евакуація пацієнтів до інфекційної лікарні?

A.Швидкої та невідкладної медичної допомоги.

B.*Міської дезінфекційної станції.

C.Санітарно-епідеміологічної служби.

D.Інфекційної лікарні.

E.Амбулаторії сімейної медицини.

26.У яких випадках застосовується такий вид графічного зображення, як картограма?

A.У випадку зображення структури явища.

B.При зображенні статистичних величин у вигляді фігур.

C.При зображенні динаміки явища в замкнутому циклі часу.

5

D.* У випадку зображення статистичних величин на географічній карті.

E.При зображенні об'єму явища.

27.Який статистичний показник вказує на кількісний розподіл структурних частин в статистичній сукупності?

A.Інтенсивний показник.

B.Показник наочності.

C.Показник співвідношення.

D.Показник абсолютного приросту.

E.*Екстенсивний показник.

28.У лікарні № 5 при лікуванні жовчекаменевої хвороби з 2011 року застосовується нова хірургічна технологія - метод лапороскопії. Який критерій медичної ефективності був найбільш вагомий при впровадженні нової технології хірургічного лікування жовчекаменевої хвороби?

A.Більш вагомі позитивні зрушення стану здоров’я при застосуванні нової технології в порівнянні з традиційними методами лікування.

B.Зменшення вартості лікування.

C.Зменшення днів простою ліжка в лікарні.

D.Збільшення кількості днів роботи стаціонару протягом року.

E.*Зменшення часу перебування хворого в умовах стаціонару.

29.Лікарня № 4 міста Н. частково надає платні фізіотерапевтичні, діагностичні та консультативні медичні послуги населенню. В зв’язку з тим, що подібні послуги вже надаються іншими медичними закладами міста, керівництво лікарні при розробці маркетингових дій повинно враховувати цілу систему факторів, що контролюються у медичному закладі а саме:

A.Дії конкурентів.

B.*Оцінка власних маркетингових можливостей лікарні.

C.Економічна кон’юнктура.

D.Поведінка пацієнтів.

E.Урядові рішення.

30.На підприємстві зі шкідливими умовами праці проводиться комплекс заходів з метою зниження рівня захворюваності, в т.ч. для досягнення більш високого ефекту лікар виділяє групу тривало й часто хворіючих. При якому виді захворювань визначається група тривало і часто хворіючих?

A.Захворюваність найважливішими неепідемічними захворюваннями.

B.Загальна захворюваність.

C.*Захворюваність із тимчасовою втратою працездатності.

D.Гостра інфекційна захворюваність.

E.Госпіталізована захворюваність.

31.Вивчена структура первинної захворюваності населення за 17 класами хвороб. За допомогою якого типу діаграми можна графічно відобразити результати дослідження?

A.Стовпчикової діаграми.

B.Радіальної діаграми.

C.Картограми.

D.Лінійної діаграми.

E.*Секторної діаграми.

32.Згідно наказу МОЗ України N 33 від 23.02.2000 року “Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я ” посади лікарів-терапевтів дільничних в амбулаторно-поліклінічних закладах уводяться за рішенням органу управління охорони здоров’я з розрахунку 1 посада на:

A.3300 осіб жіночої статті.

B.1200 осіб дорослого і дитячого населення.

C.*1700 осіб дорослого населення.

D.1500 чоловік дорослого і дитячого населення.

E.800 осіб дитячого населення.

6

33.Під керівництвом головного лікаря планово-економічним підрозділом лікарні № 2 міста Н. у серп- ні-вересні 2011 року був опрацьований кошторис на 2012 рік. Які були використані методи при розробці кошторису лікувально-профілактичного закладу?

A.Метод економіко-математичного моделювання.

B.Метод порівняльний, коли за аналог береться кошторис іншого закладу, подібного за профілем і потужністю з даним.

C.*Методи прямого та нормативного розрахунку.

D.Метод прямого розрахунку.

E.Метод нормативного розрахунку.

34.Перед керівництвом міського управління охорони здоров’я у 2011 році гостро постало питання покращення економічного стану лікарні № 5 м. Л. У зв’язку з чим була опрацьована програма фінансового оздоровлення даної лікарні. Який компонент програми був покладений в основу даної програми?

A.Збільшення середньорічної кількості госпіталізованих хворих

B.*Зменшення простою ліжок у стаціонарі.

C.Збільшення середньорічного обігу / функції ліжка.

D.Скорочення робочих місць.

E.Збільшення вартості ліжко-дня у стаціонарі.

35.На промисловому підприємстві за поточний рік зареєстровані наступні показники тимчасової непрацездатності: 54 випадки захворювань на 100 працюючих та 682 дні непрацездатності на 100 працюючих. Оцініть рівень захворюваності з тимчасовою втратою працездатності.

A.Низький.

B.Дуже низький.

C.Середній.

D.Високий.

E.*Дуже високий.

36.Цільові медичні огляди проводяться з метою:

A.Періодичного обстеження певних контингентів працівників.

B.Обстеження певних контингентів працівників при прийомі на роботу.

C.*Виявлення відповідних захворювань на ранніх стадіях їх розвитку (туберкульоз, новоутвори та ін.).

D.Скерування пацієнтів на медико-соціальну експертну комісію.

E.Виявлення та формування контингентів для диспансерного спостереження.

37.Управлінське рішення – це:

A.Наявність організованої системи.

B.Спосіб дії на систему.

C * Розгорнутий в часі логічний, психологічний, правовий чи нормативний акт, що вміщує постановку мети, перелік засобів і методів для її досягнення.

D.Форма дії, яка вміщує норми, правила, рекомендації, способи, та встановлює субординацію.

E.Вибір способу дії та декларація про бажані результати.

38.Сімейний лікар, запідозривши у пацієнта Т. дизентерію, скерував його до інфекційного відділення

зметою попередження розповсюдження цієї хвороби та подальшої діагностики. Які першочергові протиепідемічні заходи він повинен провести, після повідомлення про цей випадок до СЕС?

A. Повідомити головного лікаря.

B. Визначити причину захворювання.

C. Провести дезінфекцію в помешканні підозрюваного на дизентерію. D. *Взяти на облік контактних осіб.

E. Провести подвірний огляд всіх пацієнтів сімейно-територіальної дільниці.

39.Що є характерним для стаціонарного типу вікової структури населення?

A.Чисельність дітей перевищує чисельність осіб старших за 50 років.

B.*Частка дітей та осіб старших за 50 років однакові.

C.Чисельність осіб старших за 50 років перевищує чисельність дітей.

D.Чисельність осіб у віковій групі 15-49 років переважає.

7

E. Питома вага осіб пенсійного віку переважає.

40.Заступником головного лікаря центральної районної лікарні з охорони материнства та дитинства проведено аналіз малюкової смертності на підпорядкованій території. Які дані були ним використані?

A. Смертність дітей за віком, у стаціонарах. B. Смертність підлітків у районі.

C. Смертність дітей віком до 1 року за віком, статтю, причинами. D. *Смертність дітей віком до 1 року та мертвонароджуваність. E. Смертність немовлят у районі.

41.Страхувальник бажає мати інформацію про те, наскільки його платня за отримані застрахованими особами медичні послуги відповідає їх фактичному обсягу, якості та ефективності. Підберіть для цієї проблемної ситуації відповідний та найбільш дійовий організаційний метод щодо її вирішення.

A.Акредитація виробників (надавачів) медичних послуг.

B.Атестація персоналу медичних закладів.

C.Медичний та фінансовий аудит медичних закладів.

D.Застосування моделей кінцевих результатів.

E.*Стандартизація медичної допомоги та умов її надання.

42.Наказ в системі охорони здоров’я - це:

A.Правовий акт, що приймається в колегіальному порядку для розв’язання найважливіших питань.

B.*Розпорядчий документ, що видається керівником медичного закладу, установи чи організації на правах єдиноначальності та в межах своєї компетенції.

C.Акт, що визначає основні правила організації та діяльності установи чи організації.

D.Нормативно-правовий документ, в якому викладаються норми, що регулюють спеціальні сторони діяльності системи медичного забезпечення.

E.Механізм реалізації конкретних заходів.

43.Які критерії враховуються при формуванні об'єкту статистичного дослідження?

A.Враховується час спостереження, метод отримання інформації.

B.*Враховується повнота охоплення, час і місце спостереження, метод отримання інформації, викопіювання даних.

C.Враховується метод отримання інформації, викопіювання даних.

D.Враховується метод отримання інформації.

E.Враховується час і місце спостереження, метод отримання інформації, викопіювання даних.

44.Яким вимогам відповідає первинний статистичний матеріал для розрахунку середніх величин:

A. Наявність "нульової" гіпотези.

B. Відсутність коливання ознаки, що вивчається.

C. *Достатнє число спостережень, якісно однорідна сукупність. D. Можливість групування ознак.

E. Відсутність ознак, що вивчаються.

45.У чому полягає зміст показника співвідношення?

A.Розподіл сукупності на її складові частини.

B.Частота явища в середовищі, в якому воно відбувається.

C.Відношення кожної з порівнюваних величин до вихідного рівня, прийнятого за 1 чи 100%.

D.*Відношення поміж різнорідними величинами.

E.Відношення порівнюваних величин.

46.Ділові наради в системі охорони здоров’я - це:

A.Широкий, вільний обмін думками з обговорювальної проблеми.

B.Наради, які проводяться в екстремальних умовах з використанням диктаторського стилю управління.

C.Дискусія.

D.Алгоритм здійснення процесу управління.

E.*Одна із форм колективного обговорення медичного питання або проблеми з метою опрацювання найбільш оптимального управлінського рішення.

47.Управління в системі охорони здоров’я - це:

A.*Організація та реалізація цілеспрямованих дій для переводу системи з одного стану в другий

8

призначений їй стан (дії, функціонування, тощо).

B.Складна форма розумової діяльності людей, яка визначає стратегію функціонування та розвитку системи.

C.Діяльність особливого виду, яка здійснюється в рамках постійно діючої цілеспрямованої системи.

D.Цілеспрямована дія на будь-яку систему з метою переводу її в призначений стан.

48.З якою метою сімейним лікарем проводяться попередні медичні огляди жителів сімейнотериторіальної дільниці?

A.Для виявлення хронічних захворювань на ранніх стадіях.

B.*Обов'язкове обстеження при прийомі на роботу.

C.Для динамічного спостереження працівників.

D.За вимогами диспансеризації населення.

E.Для обліку хворих.

49.Хворий три місяці знаходився на стаціонарному лікуванні з приводу тяжкої травми. На який максимальний термін ЛКК продовжить листок непрацездатності пацієнту при безперервному лікуванні?

A. 1 місяць.

B. 3 місяці.

C. 2 місяці.

D. 5 місяців.

E. * 4 місяці.

50. Лікар-фтизіатр проводить порівняльний аналіз захворюваності населення на туберкульоз у різних вікових групах. У яких вікових групах населення реєструється в Україні найбільш високий показник захворюваності на туберкульоз?

A. * 50-59 років

B. до 19 років

C. 40-49 років.

D. 20-29 років.

E. 3 роки

51.Службовець К. знаходилась у профспілковій відпустці з 01.08 по 25.08. У період з 3.08 по 22.08 здійснювала догляд за матір’ю, інвалідом І групи. Який обліково-статистичний документ потрібно оформити службовцю К.?

A.Довідка по догляду.

B.Спеціальна форма на даний випадок.

C.Листок непрацездатності по догляду.

D.*Нічого не оформляти.

E.Оформити відпустку за свій рахунок.

52.У регіоні Д. протягом останніх 15 років, у віковій структурі населення поступово збільшується частка осіб старших 60 років. Яка буде спостерігатися динаміка фінансових витрат для надання медичної допомоги у даному регіоні при інших рівних умовах (рівень цін, інфляції і т. д.)?

A.Витрати збільшуються.

B.Витрати зменшуються.

C.*Витрати стабілізуються.

D.Витрати коливаються.

E.Витрати не змінюються.

53.У районі К. за останні роки відбувається неухильне зростання частки осіб, старших 60-ти років. Переважання якого типу патології необхідно очікувати в структурі захворюваності населення?

A.Інфекційної патології.

B.*Хронічної патології.

C.Гострої патології.

D.Виробничої патології.

E.Природженої патології.

54.Сімейним лікарем міської поліклініки № 1 проведено обстеження стану здоров'я населення підпорядкованої дільниці. За допомогою якої статистичної величини він може вивчити тенденції щодо поширеності хвороб за останні 5 років?

A.Показника наочності.

B.Екстенсивного показника.

C.Показника співвідношення.

D.Показника динамічного ряду.

E.*Інтенсивного показника.

9