Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

3.:Гострий інфаркт міокарда

4.:Стенокардія вперше виявлена

5.:Гострий перикардит

№347

В связи с учащением приступов стенокардии в стационар направлен больной 53 лет. Из-за быстрого свертывания крови сестра не смогла взять кровь из вены для биохимического анализа (липиды, холестерин). Решено назначить лечение гепарином по 40. 000 ЕД в сутки для профилактики инфаркта миокарда. Какое контрольное исследование Вы назначите для профилактики побочного эффекта ?

1.:Тромбоциты крови

2.:Фибриноген крови

3.:Ретракция кровяного згустка

4.:Доза не требует контроля

5.:Протромбин

№348

Чоловік 52 р. страждає нападами болю за грудниною (до 5 разів на добу), що виникають при ході. Об’єктивно: підвишенного живлення. Межі серця поширені вліво + 1 см, тони приглушені , ЧСС=ПС= 72/хв., АТ - 180/110 мм рт. ст. Печінка + 1 см, гомілки пастозні. На ЕКГ - гіпертрофія лівого шлуночка, поодинокі шлуночкові екстрасистоли. В даному випадку фукціональний клас стенокардії залежить від:

1.:Рівня артеріального тиску

2.:Симптомів серцевої недостатності

3.:Наявності гіпертрофії лівого шлуночка

4.:Наявності порушення ритму

5.:Толерантності до фізичного навантаження

№349

Чоловік 72 років скаржиться на головний біль та сердцебиття, що виникли у другій половині доби. За останній рік у подібних випадках відмічено підвищення АТ. Об’єктивно: межі серця не змінені, тони збережені, ЧСС=ПС=88 за хв., АТ 170/80 мм рт. ст. На очному дні - звуження артерій. ЕКГ - без патології. Який попередній діагноз?

1.:Вікова норма артеріального тиску

2.:Гіпертонічна хвороба ІІ ст.

3.:Церебральний атеросклероз

4.:Ізольована систолічна гіпертензія

5.:Феохромоцитома

№350

Жінка 53 р. скаржиться на болі й перебоїв в ділянці серця. Хворіє з дитинства, її батько страждав аритміями серця. Об-но: стан важкий, Ps - 220/хв., АТ- 80/60 мм рт. ст. ЕКГ: ЧСС 215 в хв., розширення і деформація комплекса QRS з наявністю атріовентрикулярної дисоціації, зубець P позитивний. В послідуючому ЧСС знизилась до 45/хв., повне роз’єднання зубця Р і QRST. Що з перерахованого є найбільш ефективним:

1.:Імплантація штучного водія ритму

2.:Бета- адреноблокатори

3.:Антагоніти кальцію (верапаміл)

4.:Серцеві глікозиди (дігоксин)

5.:Холінолітики (атропін)

№351

Хворий 73 р. потрапив в лікарню з приводу гострого інфаркта міокарда лівого шлуночка. Помітна прекардіальна пульсація. Рецидували пароксизми шлуночкової тахікардії. На ЕКГ- гостра стадія трансмурального інфаркта без динаміки. Рентгенологічно симптоми застійної серцевої недостатності. На 9-й день у хворого з`явилась пітливість, слабкість, стійка тахікардія та тривалий субфебрилітет. Який з діагнозів найбільш ймовірний?

1.:Тромбоендокардит

2.:Внутрішній розрив серця

3.:Рецидив інфаркту міокарда

4.:Вогнищева пневмонія

5.:Тромбоемболія легеневої артерії

№352

Чоловік 49 р. на 4 добу інфаркта міокарда поскаржився на задишку, ядуху, різку кволість. Об’єктивно: ціаноз, Ps - 110/хв, АТ - 100/70 мм рт. ст.,ЧД - 34/хв. Тони серця ослаблені, акцент ІІ тону над легеневою артерією. Під ключицею вислуховуються сухі та вологі хрипи. Найбільш ймовірне ускладнення ?

1.:Напад шлуночкової тахікардії

2.:Набряк легень

3.:Синдром Дресслера

4.:Двобічна лікарняна пневмонія

5.:Кардіогенний шок

№353

Хворий 48 р. скаржиться на запаморочення, які виникають вранці після підйому з ліжка, тривають 5-10 хв. Постійно приймає гіпотіазид з приводу підвищення АТ. Змін загального стану та порушень на ЕКГ при звертанні в поліклініку не виявлено. Яке обстеження найкраще застосувати для встановлення діагнозу?

1.:Велоергометрія

2.:Рентгенографія черепу

3.:Невідкладна консультація невролога

4.:Ехокардіографія

5.:Холтерівське моніторування ЕКГ

№354

Хворий 48 р. скаржиться на стискаючі болі при фізичному навантаженні. Біль проходять самостійно після припинення фізичної активності. Об’єктивно: Ps -97/хв., АТ - 140/90 мм рт. ст., тони серця ослаблені, над легенями везикулярне дихання, живіт м’який, безболісний. Які препарати треба призначити хворому?

1.:Спазмолітичні засоби (папаверін)

2.:Бета-блокатори (атенолол)

3.:Нітрати (нітросорбід)

4.:Антикоагулянти (сінкумар)

5.:Антагоністи калюцію з групи ніфедипіну

№355

Хворий 48 р. скаржиться на стискаючі болі при фізичному навантаженні. Біль проходять самостійно після припинення фізичної активності. Об’єктивно: Ps -67/хв., АТ - 140/90 мм рт. ст., тони серця ослаблені, над легенями везикулярне дихання. Які найбільш типові зміни, ймовірно, будуть в момент приступу на ЕКГ?

1.:Депресія сегменту ST

2.:Деформовані комплекси QRS

3.:Випадіння окремих комплексів QRS

4.:Поява зубця Q більше 0,03 с

5.:Атріовентрикулярна блокада І ст.

№356

Чоловік 50 р., вантажник, раптово втратив свідомість. Лікар зафіксував тахікардію з ЧСС - 210/хв., АТ - 40/30 мм рт. ст. Введення новокаїнаміду та вливання норадреналіну не дали ефекту. Після проведення електроімпульсної терапії АТ підвищився до 100/60 мм рт. ст. На ЕКГ - ознаки трансмурального інфаркта міокарду. Про яке ускладнення можна говорити?

1.:Тромоемболія судин головного мозку

2.:Аритмічний кардіогенний шок

3.:Істинний кардіогенний шок

4.:Клінічна смерть

5.:Рефлекторний кардіогенний шок

№357

У хворого 18 р. 3 дні тому зменшилась кількість сечі, з’явилась задуха при ході, підвищилась температура до 38оС. Сидить. На шиї набряклі вени. АТ- 90/60 мм рт. ст. ЧДД - 24/хв., Ps 116/хв., зникає на вдосі. Границі серця значно розширені. Тони серця ледь вислуховуються. Печінка +4 см зпід ребра, набряки ніг. Рентгенологічно: розширення серцевої тіні. Найважливіша причина серцевої недостатності у хворого?

1.:Гострий гломерулонефрит

2.:М’язова недостатність (міокардит)

3.:Надмірна затримка рідини в організмі внаслідок гострої ниркової недостатності

4.:Пароксизмальне порушення серцевого ритму

5.:Діастолічна дисфункція (гіподіастолія)

№358

Жінка 40 років перенесла “грип” на ногах. Через 10 днів після цього з’явилась задуха, біль в серці, набряки ніг під вечір. АТ 90/50 мм рт. ст., ЧСС 124/хв., пульс не ритмічний 84/хв. На ЕКГ: знижений вольтаж зубця R, відсутність зубця P, негативний T, відрізки RR різні за довжиною. Найбільш вірогідно стан хворої пояснюється:

1.:Атривентрикулярною блокадою І ступеня

2.:Атривентрикулярною блокадою ІІ ступеня

3.:Синусовою тахікардією

4.:Екстрасистолією

5.:Миготливою аритмією

№359

Жінка 22 р. скаржиться на постійний біль на верхівці серця, перебої, задуху при ходьбі, слабкість. Хворіє 2 тижні після ГРВІ. Об’єктивно: серцева тупість зміщена вліво на 2 см. На верхівці І тон глухий, систолічний шум, ЧСС=П=96/хв., поодинокі екстрасистоли. В аналізах крові і сечі змін немає. На ЕКГ: РQ - 0,24 с, QRS - 0,10 с, амплітуда R знижена, T - сплощений. Призначте патогенетичне лікування?

1.:Антиарітмічні засоби (хінідин)

2.:Глюкортикостероїди

3.:Антибіотики

4.:Амінохіноліни

5.:Серцеві глікозиди

№360

Підліток 16 р., який переніс 2 тижні тому “грип”, скаржиться на задуху при фізичному напруженні, слабкість, серцебиття. Блідий, ЧДД 24/хв., пульс аритмічний, слабкий. АД 80/40 мм рт. ст. Серцева тупість збільшена вліво і вправо. Тони глухі. Над легенями з двох сторін крепітація. Набряків немає. Печінка +1см. Діурез 300 мл. В сечі: відн. щільність 1020, білок 0,03 г/л; лейкоцитів 4-5; ер. 0-2 в п/з. Найбільш вірогідний діагноз.