Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

1.:Пневмонія.

2.:Пневмоторакс.

3.:Емпієма плеври.

4.:Гемоторакс.

5.:Плеврит.

№2575

Хворий 40 років, раніше оперований в зв'язку з гострим холециститом, звернувся до лікаря поліклініки зі скаргами на переймаючий інтенсивний біль в череві, багаторазове блювання та відсутність випорожнення протягом доби. Хворий зниженого харчування, блідий. АТ - 90/60 мм рт.ст. Живіт помірно здутий, м'який, помірно болючий. Симптом Склярова позитивний, симптом Щоткіна - Блюмберга слабо позитивний. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Мезентеріальний тромбоз.

2.:Перфорація злоякісної пухлини шлунка.

3.:Гостра злукова кишкова непрохідність.

4.:Перфорація ободової кишки.

5.:Гострий панкреатит.

№2576

Неспокійний чоловік 37 років, скаржиться на різкий постійний біль у верхній половині черева оперізуючого характеру, що віддає у ліву лопатку і ліву верхню кінцівку, та часте блювання. Захворів 1,5 доби тому після застільного святкування. Черево роздуте в проекції попереково-ободової кишки, м'язи епігастральної ділянки напружені. Симптоми Воскресенського і Мейо-Робсона позитивні. Легка іктеричність склер. Кишкова перистальтика послаблена. Лейкоцитоз 18,5х109/л, п/я - 22%. Діастаза сечі - 512 од. Діагностовано гострий панкреатит. Який найбільш вірогідний етіологічний момент?

1.:Алкогольний.

2.:Захворювання біліарної системи.

3.:Алергічний.

4.:Стресовий.

5.:Судинний.

№2577

У хворого 56 рокiв, пiсля прийому жирної їжi 3 днi тому з'явився сильний бiль в правому пiдребер'ї, який зменшувався пiсля прийому баральгiну, но-шпи. Температура тiла ближче до вечора 38 оC. Живiт м`який, у правому підребер'ї пальпується болючий iнфiльтрат. Лейк. - 12,5*109/л, п/я - 18 %. Про яке захворювання перш за все варто думати?

1.:Гострий панкреатит.

2.:Гострий апендицит.

3.:Перфоративна виразка 12-палої кишки.

4.:Гострий холецистит.

5.:Гострий пієлонефрит.

№2578

У хворого 49 рокiв, пiсля прийому м'ясної, жирної та пряної їжі раптом з'явились iнтенсивнi оперізуючі болi в епiгастральнiй областi, багаторазова блювота, температура тiла залишилась нормальною. При пальпацii епiгастральної ділянки - невиражена болючiсть. Дiастаза сечi 1024 од. Проведене консервативне лiкування протягом доби призвело до покращення стану: бiль значно зменшився, зникла блювота. Живiт став м'який, легкий бiль в епiгастральнiй ділянці ще залишився. Дiастаза сечi 256 од. Яка форма гострого панкреатиту найбiльш вiдрогiдно у хворого?

1.:Змiшана.

2.:Гнiйна.

3.:Набрякова.

4.:Жирова.

5.:Геморагічна.

№2579

Хворий 35 років, страждає на ревматизм з 12-річного віку. На протязі останніх 2 років відчуває задишку, напади задухи в нічний час, кровохаркання. Об'єктивно: розміри серця незначно розширені за рахунок лівого передсердя, виявляється діастолічний шум з пресистолічним посиленням на верхівці серця, роздвоєння ІІ тону над легеневою артерією. ЕКГ - гіпертрофія правого шлуночка. Діагностовано мітральний стеноз ІІ стадії без явищ декомпенсації. Яким повинен бути об'єм операції?

1.:Протиревматичне лікування.

2.:Мітральна комісуротомія в умовах штучного кровообігу.

3.:Перев'язка здухвинних вен.

4.:Протезування мітрального клапана.

5.:Мітральна комісуротомія за закритою методикою.

№2580

У приймальне відділення доставлено хворого 68 років зі скаргами на сильний біль в обох нижніх кінцівках, затерпання пальців ступнів, зниження чутливості, відсутність пульсації на загальних стегнових артеріях з обох сторін. Захворів гостро близько 2 годин тому; поставлено діагноз "гострий тромбоз біфуркації аорти". Найбільш доцільно у даному випадку провести:

1.:Тромбектомію.

2.:Аорто-артеріографію.

3.:Аорто-стегнове протезування .

4.:Аорто-біфеморальне шунтування.

5.:Тромболітичну терапію.

№2581

Хворий 32 років, на роботі отримав забій передньої черевної стінки, впавши з підвищення. Через 4 дні, піднявши вантаж, відчув різкий біль в лівому підребер'ї, запаморочення і через 2 години був госпіталізований. Об'єктивно: шкірні покриви бліді; пульс 110/хв.; АТ - 90/50 мм рт.ст.; язик сухуватий, чистий; живіт піддутий, при пальпації м'який, резистентний в лівому підребер'ї з поширенням на ділянки епігастрію та лівого бокового фланку; перкуторно над кишечником тимпаніт, в проекції обох фланків - тупий звук; аускультативно - послаблення перистальтики; ознаки подразнення очеревини - слабо позитивні. Яке ушкодження найбільш вірогідне в даному випадку?

1.:Розрив хвоста підшлункової залози.

2.:Розрив селезінки.

3.:Розрив низхідної кишки.

4.:Розрив лівої нирки.

5.:Розрив печінки.

№2582

Хворий 19 років, госпіталізований з ознаками гострого деструктивного апендициту. З анамнезу відомо про наявність у хворого гемофілії В. Які антигемофільні препарати найбільш доцільно включити в комплекс лікування у до- та післяопераційному періоді?

1.:Нативна плазма.

2.:Свіжозаморожена кров.

3.:Свіжозаморожена плазма.

4.:Суха плазма.

5.:Кріопреципітат.

№2583

Чоловік 43 років, хворіє на хронічний абсцес правої легені. Біля двох годин тому відмітив різкий раптовий біль в правій половині грудної клітини, задишку. Доставлений в стаціонар машиною швидкої допомоги. Стан важкий. Вимушене сидяче положення. Ціаноз шкірних покривів. ЧД - 44/хв., PS - 108 уд/хв, АТ - 90/55 мм рт.ст. Відставання правої половини в диханні. Перкуторно: притуплені легеневі звуки від ІV ребра донизу. Аускультативно: дихальні шуми над правою легенею не вислуховуються. Яка найбільш імовірна патологія?

1.:Гідроторакс.

2.:Пневмоторакс.

3.:Піопневмоторакс.

4.:Гангрена легені.

5.:Ателектаз легені.

№2584

Після перенесеної простуди хворий госпіталізований через 4 дні зі скаргами на кашель з виділенням поодиноких плювків слизуватого харкотиння. Через 2 дні одноразово виділилось біля 250 мл гнійного харкотиння з прожилками крові. Стан середньої важкості. ЧД - 28-30 за хв., пульс - 96 за хв., АТ - 110/70 мм рт.ст. Дихання над лівою легенею везикулярне, над правою-ослаблене, вологі різнокаліберні хрипи над н/часткою та амфоричне дихання біля кута лопатки. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Піопневмоторакс.

2.:Емпієма плеври.

3.:Гострий абсцес легені.

4.:Гостра вогнищева пневмонія.

5.:Ексудативний плеврит.

№2585

Хворий 24 років, переведений у торакальне відділення із загального хірургічного стаціонару з гострою посттравматичною емпіємою плеври. На рентгенограмі справа видно горизонтальний широкий рівень рідини. Який метод лікування необхідно призначити?

1.:Пневмонектомія.

2.:Лобектомія.

3.:Торакопластика.

4.:Пункція та дренування плевральної порожнини.

5.:Декортикація плеври.

№2586

Хворий 20 років, доставлений машиною швидкої допомоги в приймальне відділення з ножовим пораненням у 4-ому міжребер'ї зліва пo парастернальній лінії. Хворий блідий, губи ціанотичні. Пульс 110/хв., м'який. АТ - 40/25 мм рт.ст. Видно застійні вени на шиї. Що є причиною даного стану?

1.:Тампонада серця.

2.:--

3.:Порушення систолічної функції серця.

4.:Електро-механічна дисоціація.

5.:Больовий шок.

№2587

У хворої 20 років через 4 дні після мікротравми у ділянці нігтьової фаланги 3-го пальця, отриманої після обробки свинячого м'яса, з'явився шкірний свербіж, яскраве почервоніння та набряк пальця, температура нормальна. Про яке захворювання слід думати в першу чергу?

1.:Флегмона.

2.:Ерізепелоїд.

3.:Бешихове запалення.

4.:Пароніхія.

5.:Панаріцій.

№2588

Хворий 31 року, звернувся із скаргами на підвищення температури до 38°С, біль у поперековій ділянці, припухлість. Під час огляду у правій поперековій ділянці знайдено болючий інфільтрат розміром 5х6см, шкіра над ним багрового кольору, у центрі багато гнійно-некротичних нориць, з яких виділяється гній. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Абсцес поперекової ділянки.

2.:Паранефрит.

3.:Ниркова коліка.

4.:Карбункул поперекової ділянки.

5.:Бешиха.

№2589

Хвора 28 років, оперована з приводу тіреотоксичного зобу. Через 12 годин у хворої піднялась температура до 39°С, виникла тахікардія до 160 уд./хв., піднявся тиск до 180/110 мм рт.ст. Яке ускладнення найбільш імовірно виникло у хворої?

1.:Недостатність паращитовидних залоз.

2.:Тіреотоксична криза.