Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

3.:Пневмонія

4.:Гострий обструктивний бронхіт

5.:Гострий простий бронхіт

№5035

Малюку 1 місяць. Протягом 10 діб. Має місце блювання "фонтаном" не після кожного прийому їжі, кількість молока, яке скипілося більша ніж дитина поїла на одне годування. Апетит не порушений. Однак вага тіла прогресивно зменшується. Найбільш вірогідний діагноз ?

1.:Гастроентерит

2.:Інвагінація

3.:Кишкова непрохідність

4.:Пухлина мозку

5.:Пілоростеноз

№5036

Новонароджений хлопчик народився з масою тіла 1200 г , гестаційний вік 29 тижнів. В перші дні життя спостерігався респіраторний дистрес-синдром. З 2-го дня життя стан дитини стабілізувався. Який метод харчування ви виберете?

1.:Парентеральне харчування.

2.:Годування грудьми.

3.:Годування з пляшечки.

4.:Не будете годувати.

5.:Ентеральне харчування через зонд.

№5037

Дитині 7 міс. На фоні гастроентериту виникли симптоми гострої ниркової недостатності. Рівень креатиніну 0.780 ммоль/л. Ваша тактика.

1.:діуретики

2.:Преднізолон

3.:гепарин

4.:Інфузійна терапія

5.:Гемодіаліз

№5038

У дівчинки 12 років на протязі 2-х місяців відмічається періодичне підвищеня температури тіла до 39( С, веретеноподібна припухлість міжфалангових суглобів та біль у верхній частині груднини, та шиї, скованість зранку. Найбільш вірогідний діагноз?

1.:Ревматизм

2.:Остеоартрит

3.:Токсичний сіновіїт

4.:Ювенільний ревматоїдний артрит

5.:Септичний артрит

№5039

У хлопчика 10 років після укусу бджоли з’явився набряк у параорбітальній ділянці обличчя, який супроводжувався гіперемією та свербінням. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Атопічний дерматит

2.:Набряк Квінке

3.:Кропивниця

4.:Анафілактичний шок

5.:Дерматоміозит

№5040

У хлопчика 12 років, що переносить третю атаку ревматизму, при обстеженні в стаціонарі знайдено значне послаблення першого тону, грубий систолічний шум “дуючого” характеру на верхівці. Ліва межа відносної серцевої тупості на 2 см зовні від лівої соскової лінії. Яка причина появи шуму найбільш вірогідна?

1.:Пролапс мітрального клапану

2.:Шум анемічного генезу

3.:Коарктація аорти

4.:Вроджена вада серця

5.:Недостатність мітрального клапану

№5041

У дитини 6 місяців на тлі легкого перебігу ГРВІ з’явилися повторні клонічні судоми. При огляді прояви рахіту середньої важкості. Кальцій крові - 1,2 ммоль/л. Даних про перинатальне ушкодження ЦНС немає. Показники ліквора нормальні. Вигодування штучне. Який ймовірний діагноз?

1.:Енцефалітична реакція

2.:Менінгіт

3.:Енцефаліт

4.:Нейротоксикоз

5.:Спазмофілія

№5042

Протягом якого проміжку часу після родів у немовлят найчастіше з'являються клінічні прояви сифілітичної пухирчатки?

1.:Протягом третього тижня

2.:Протягом першого тижня

3.:Протягом четвертого тижня

4.:Протягом шостого тижня

5.:Протягом другого тижня

№5043

У хлопчика 6 років, підвищення температури до 39(С, болі в животі, кашель, виражена задишка змішаного типу, відставання правої половини грудної клітки при диханні, справа внизу над легенями тупий звук, дихання не прослуховується. Живіт м’який. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Правосторонній пневмоторакс

2.:Крупозна пневмонія

3.:Інфаркт правої легені

4.:Правосторонній ексудативний плеврит

5.:Правосторонній ателектаз

№5044

У ребенка 1,5 лет на фоне ОРВИ впервые появилась одышка с удлиненным, свистящим выдохом. Бледный, одышка экспираторного характера. Над легкими звук с коробочным оттенком. При аскультации - удлинен выдох, сухие свистящие хрипы на выдохе. Рентгенологически признаки бронхиальной обструкции. Ваш предварительный диагноз?

1.:Острый бронхит

2.:Бронхиальная астма

3.:Острая пневмония

4.:Бронхиолит

5.:Обструктивный бронхит

№5045

Хлопчик 12 років почав скаржитися на біль у хребті, іноді в суглобах, слабкість. В аналізі крові Ер.2,2Т/л, Нв 95г/л, тромбоцити120*109/л, лейкоцити* 2,2 Г/л, еоз.0%, с/я14%, лімф.85%, мон.1%, ШОЕ 52 мм/год. Про яке захворювання можна думати?

1.:Туберкульоз

2.:Гострий лейкоз

3.:Ревматоїдний артрит

4.:Системний червоний вовчак

5.:Геморагічний синдром

№5046

У хлопчика 2,5 років, пастозного габітусу, виявлена помірна гіперплазія всіх груп периферичних лімфатичних вузлів, мигдалики ІІ ступеня, географічний язик. Аналіз кров без патологіїі. Виявлено збільшення тимусу. Що зумовило вищезазначену клініку?

1.:Нервово-артритичний діатез

2.:Ексудативно-катаральний діатез

3.:Гострий лейкоз

4.:Лімфатико-гіпопластичний діатез

5.:Лімфогранулематоз

№5047

Дитина 4-х місяців. Народилася з масою 3200, здоровою. Мати відзначає, що останні 7 днів хлопчик став неспокійним, гірше спить вдень і вночі, безпричинно кричить після годування й у проміжках між ними. У матері гіпогалактія. Яка оптимальна тактика лікаря в цьому випадку?

1.:Призначення докорму

2.:Введення коригуючих добавок

3.:Введення в раціон дитини олії

4.:Введення прикорму в раціон дитини

5.:Введення в раціон дитини сиру

№5048

У хлопчика 14 років бронхіальна астма середньої важкості, період загострення. Який препарат необхідно призначити для купування гострого нападу експіраторної задишки?

1.:Сальбутамол

2.:Лазолван

3.:Атровент

4.:Строфантин

5.:Дексаметазон

№5049

Дівчинка 11 років захворіла гостро: з’явились біль в поперековій ділянці, нудота, блювання, часте сечовипускання, температура 38. Об’єктивно: живіт м’який, болючий при пальпації в ділянці попереку. В загальному аналізі сечі значна лейкоцитурія, бактеріурія. Із сечі висіяна кишкова паличка. Ваш діагноз?

1.:Гострий пієлонефрит

2.:Гострий апендицит

3.:Гострий гломерулонефрит

4.:Гострий вульвовагінит

5.:Хронічний гломерулонефрит

№5050

Хлопчику 4 роки. Скарги на задишку та напади сухого кашлю, які непокоять 1-2 рази на місяць протягом останніх 6 місяців. Напади частіше виникають вночі після контактів з тваринами. Над легенями перкуторно - тимпаніт, аускультативно - багато сухих свистячих хрипів з обох сторін. Ваш діагноз?

1.:Гостра пневмонія

2.:Кашлюк

3.:Гострий обструктивний бронхіт

4.:Екзогенний алергічний альвеоліт

5.:Бронхіальна астма

№5051

Дитина 5 років госпіталізована зі скаргами на підвищення температури до 38, 0 С. В анамнезі відмічається пікова температура до 40, С, при огляді - веретеноподібна припухлість пальців і біль в верхній частині грудини. Ваш попередній діагноз ?

1.:Ювенільний ревматоїдний артрит

2.:Токсичний синовіїт

3.:Ревматоїдна лихоманка

4.:Септичний артрит

5.:Остеоартрит

№5052

Хворий 10 років страждає на виразкову хворобу 12-палої кишки. Скаржиться на відрижку “тухлим”, блювання через 6-8 годин після вживання їжі. Який метод слід застосувати для уточнення діагнозу?

1.:Дослідження шлункової секреції

2.:Іригоскопія

3.:Езофагогастродуоденоскопія

4.:Дуоденальне зондування

5.:Рентгеноскопія

№5053

При осмотре у 10-летнего ребенка установлено маленький рост, непропорциональное развитие тела, отставание в психическом развитии, запоры. Дефицит в организме какого гормона вызвал эти изменения?

1.:Окситоцина

2.:Тиреокальцитонина

3.:Адренокортикотропного гормона

4.:Тироксина

5.:Паратгормона

№5054

Батьки скаржаться , що у 8-річного сина спостерігається швидка втомлюваність під час ходи, болі в ногах, парестезії, похолодання в них. Спостерігається диспропорційність розвитку м’язів верхнього і нижнього плечового поясу, артеріальний тиск на руках 160/100 мм рт.ст. Яку вроджену ваду серця можна запідозрити?

1.:Хворобу Толочинова-Роже

2.:Стеноз аорти

3.:Коарктацію аорти

4.:Відкриту артеріальну протоку

5.:Стеноз легеневої артерії

№5055

Дівчинку 8 років турбують ниючі болі в попереку протягом 4-х днів. Спостерігається підвищення температури тіла до 38 град., часте болюче сечовипускання.. Тиждень тому перехворіла на ГРВІ. Яке обстеження перш за все необхідно провести?

1.:Загальний аналіз крові

2.:УЗД

3.:Пробу по Зимницькому

4.:Загальний аналіз сечі

5.:Оглядову урографію

№5056

Хлопчику 11 років, скаржиться на болі в животі через 20-30 хв після їжі , печію, нудоту. Хворіє 2 роки. Загострення протягом тижня. При обстеженні виставлено діагноз: Хронічний гастрит з підвищеною секреторною функцією, період загострення. Призначте оптимальне медикаментозне лікування.

1.:Гангліоблокатор + фермент+антібіотік.

2.:Антацид + гангліоблокатор + антибіотик.

3.:Антацид + жовчогінні+фестал.

4.:Гангліоблокатор + еубіотик+антибіотик.

5.:Антацид + спазмолітик+пробіотик.

№5057

У хлопчика 7 років на волосистій частині голови тиждень назад появилась пляма без суб'єктивних відчуттів. На шкірі волосистої частини голови в області тім'я справа вогнище ураження округлої форми розміром 8 см в діаметрі. Шкіра вогнища ураження рожевого кольору, густо покрита білими лусочками, волосся обламане на висоті 4-6 мм над рівнем шкіри. При люмінесцентному освітленні уражені волосини мають зеленкувате освітлення. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Сифілічна алопеція.

2.:Гніздове облисіння.

3.:Інфільтративно-нагноювальна трихофітія.

4.:Мікроспорія волосяної ділянки голови.

5.:Поверхнева трихофітія.

№5058

У дитини 14 рокiв скарги на пiдвищення температур тiла до 39 С, кашель, бiль у животi. Захворiла 2 днi тому. На правiй щоці рум'янець. Перкуторно справа нижче кута лопатки вкорочення звуку, тут же бронхiальне дихання, пiдсилена бронхофонiя. Живiт м'який, безболiсний. Дитинi слiд призначити позачергово:

1.:Преднiзолон.

2.:Гентамiцин.

3.:Бензилпенiцилини.

4.:Плевральну пункцiю.

5.:Iнфузiйну терапiю.

№5059

Дитині 4 роки. Маса при народженні була 3500 грам. довжина тіла 50 см., обводами голови 35 см. і грудної клітки 32 см. Мати звернулася до лікаря з приводу того, що дитина погано набирає в масі. Назвіть, яку вагу повинна мати дитина в 4 роки.

1.:Вага 16.5 кг.

2.:Вага 20 кг.

3.:Вага 18 кг.

4.:Вага 15 кг.

5.:Вага 16 кг.

№5060

Дитина 7 рокiв за два тижні до госпіталізації хворіла на ангіну з тяжким перебігом. Стан дитини тяжкий. Набрякiв, пастозностi немає. Межi серця розширенi. Серцевий поштовх розлитий. Тони серця - "хлопаючий" I тон на верхiвцi серця, «дуючий» систолiчний шум на верхiвцi серця з iрадiацiєю в лiву пiдпахвинну дiлянку. Печiнка у края реберної дуги. Поставити діагноз.

1.:Ревматизм, ревматичний ендомiокардит. Н0

2.:Мiокардiопатiя, дилятацiйна форма. Н2б

3.:Пролабування мiтрального клапану. Недостатнiсть мiтральног клапану внаслiдок вiдриву хорд. Н2б.

4.:Гострий неревматичний кардит. Вогнищева форма. Повна атрiовентрикулярна блокада.Н1

5.:Бактерiальний ендокардит, первинно-хроничний перебiг, недостатнiсть мiтрального клапану.Н1

№5061

У дитини 7 рокiв скарги на бiль i припухлiсть правого колiнного i лiктьового суглобiв, через два днi вiдмiченi бiль i припухлiсть лiвого колiнного суглоба. За два тижні до госпіталізації дитина хворiла ангiною. Стан дитини тяжкий. Обидва колiннi i лiвий локтьовий суглоби набряклi, гiперемованi. Межi серця розширенi. Серцевий поштовх розлитий. Тони серця I тон на верхiвцi серця ослаблений,дуючий систолiчний шум на верхiвцi серця з iрадiацiею в лiву пiдпахвинну область. Поставте дiагноз.

1.:Реактивний артрит.

2.:Ревматизм,ревматичний ендомiокардит,полiартрит.

3.:Ювенiльний ревматоiдний артрит.

4.:Iнфекцiйно-алергiчний полiартрит.

5.:Хвороба Рейтера.

№5062

У дитини 10 рокiв скарги на бiль i припухлiсть правого i лiвого колiнних суглобiв, через два днi вiдмiчена бiль i припухлiсть гомiлковоступневих суглобiв, свербляча висипка, пiдвищена температура тiла. Бiль в суглобах виникла одразу пiсля ГРВI . t тiла 38. Обидва колiннi i гомiлковоступневi суглоби набряклi, гiперемiйованi. Межi серця не розширенi. Серцевий поштовх локалiзований. Тони серця не змiненi, функцiонального характеру систолiчний шум на верхiвцi серця. Поставте дiагноз.

1.:Синдром Стіла.

2.:Постінфекційна артропатія.

3.:Ревматизм, ревматичний мiокардит, полiартрит.

4.:Хвороба Рейтера.

5.:Ювенiльний ревматоiдний артрит.

№5063

8-рiчна дiвчинка на сьомий день пiсля перенесеної ангiни поскаржилася на рiзкий головний бiль, раптово втратила зiр, знепритомнiла, почалися судоми. ЧСС-120 за хвилину, АТ-130/90 мм рт.ст. Сеча кольору “м'ясних помийїв, бiлок 1,2 г/л, макрогематурiя. Очне дно: спазм судин сiткiвки. Назвiть ведучий клiнiчний синдром.

1.:Уремiя

2.:Ангiоспастична енцефалопатiя (гiпертонiчна)

3.:Гiпертонiчна криза

4.:Гостра ниркова недостатнiсть

5.:Судомний синдром

№5064

Мама звернулась до дерматолога з 2-ох річно дитиною із скаргами на висипання, що турбують сварбіжем. На обличчі шкіра гіперемована, набрякла, мокнуття, кірки, розчухи; на тулубі - папуло-везикульозні елементи, попарно розміщені. Розчухи, на долонях і підошвах міхурці, з серозним і гнійним вмістом. Який діагноз найбільш ймовірний?

1.:Вульгарне імпетіго

2.:Короста

3.:Атопічний дерматит

4.:Дитяча екзема

5.:Дитяча кропивниця

№5065

Дитина 12 років хворіє на атопічний дерматит . Яке обстеження необхідно провести дитині?

1.:Алергологічні тести

2.:Біопсія шкіри

3.:Циркулюючі імунні комплекси

4.:Обстеження на гельмінти

5.:Рівень еозінофілії

№5066

Мальчик 5 лет поступил в клинику с жалобами на схватко-образные боли в животе, бледность кожных покровов, примесь алой крови в кале. Предварительный диагноз неспецифический язвенный колит. Наиболее информативным методом для подтверждения диагноза у

1.:Ирригография

2.:УЗИ органов брюшной полости

3.:Фиброгастроскопия

4.:Эндоскопия кишечника

5.:Бактеріологическое исследование кала

№5067

Ребенок 8 лет с отравлением окисью углерода Состояние тяжелое, без сознания, отмечаются единичные судорожные подергивания конечностей. Пульс слабого наполнения наполнения 120 ударов в мин., АД 80/50 мм рт. ст., Температура тела 38 С, дыхание учащенное до 34 в минуту. Определите основной патологический синдром?

1.:Острая дыхательная недостаточность.

2.:Острая сердечно-сосудистая недостаточность.

3.:Судорожный синдром.

4.:Метгемоглобинемия.

5.:Гипертермический синдром.

№5068

При углубленном медицинском осмотре у ребенка выявлен выраженный шейный лордоз и грудной кифоз, плечи сведены кпереди и свисают, голова несколько опущена. Какой вид осанки?

1.:Сутуловатая

2.:Выпрямленная

3.:Правильная

4.:Лордотическая

5.:Кифотическая

№5069

У ребенка 7-ми лет головная боль, отеки, боль пояснице. За 2 недели до данного заболевания перенес стрептодермию. Заподозрен острый гломерулонефрит. Укажите основной механизм развития заболевания у ребенка:

1.:Генетический

2.:Аллергический

3.:Инфекционный

4.:Иммунокомплексный

5.:Наследственный

№5070

Ребенку 3 недели. Со дня рождения периодически отмечается рвота, возникающая через несколько минут после кормления. Объем рвотных масс не превышает объема предыдущего кормления. Масса тела соответствует возрасту. Какова наиболее вероятная причина указанной симптоматики?

1.:Пилоростеноз

2.:Адреногенитальный синдром

3.:Пилороспазм

4.:Халазия пищевода

5.:Ахалазия пищевода

№5071

Дівчинка 14 років протягом 2 років страждає ревматоїдним артритом. Двічі в періоді загострення одержувала курси нестероїдної протизапальної терапії, які не мали позитивний результат. Вкажіть препарат вибору при лікуванні хворої:

1.:Антибіотик

2.:Ортофен

3.:Вольтарен

4.:Преднізолон.

5.:Індометацин

№5072

Дівчинка 13 років скаржиться на підвищення t тіла до 37,4С протягом останніх 2 місяців після перенесеної ГРВІ. При огляді : худа, дифузне збільшення щитоподібної залози ІІ ступеню, щільність її при пальпації, екзофтальм, тахікардія. Про який діагноз можна думати?

1.:Гіперпаратиреоз

2.:Гіпотиреоз

3.:Гіпопаратиреоз

4.:Тимомегалія

5.:Гіпертиреоз

№5073

Хвора С., 14 років лікувалася в стаціонарі від ревматизму, активної фази, поліартриту, кардиту НК ІІ А. Даних за формування вади серця немає. Вкажіть тривалість проведення безперервної біцілінопрофілактики.

1.:2 роки.

2.:6 міс.

3.:1 рік.

4.:5 років.

5.:4 роки.

№5074

Дитина 5 років хворіє другий день. Спостерігається незначне недомагання, підвищення t до 37,3С, зниження апетиту, кашель частий, вологий, значні виділення з носа. Діагностовано ГРВІ, бронхіт. Який вид лікування найбільш вірний?

1.:Муколітики

2.:Сульфаніламіди

3.:Антигістамінні

4.:Аміноглікозіди

5.:Цефалоспорини

№5075

Дитині 1 рік. Після введення прикорму на протязі останніх мясяців відмічається втрата апетиту, проноси с виділенням великої кількості калу, іноді блювота, температура тіла нормальна Маса тіла 7кг, Встановлено діагноз: целіакія, призначена аглютенова дієта. Що виключається из харчування

1.:Цитрусові

2.:Цукор

3.:Злакові

4.:Молоко

5.:M'ясо

№5076

Дитина поступила в стаціонар з гострим інфекційно-алергічним міокардитом. На 2 добу перебування у стаціонарі у дитини розвинувся приступ суправентрикулярної пароксизмальної тахікардії. Який медикамент є препаратом вибору для зняття приступу?

1.:Норадреналін.

2.:Фіноптин

3.:Дигітоксин.

4.:Хінідин.

5.:Морфін.

№5077

У дитини 10 років скарги на болі і припухлість колінних, гомілково-ступневих суглобів та болі шийного відділу хребта. Ранкова скутість. Призначена протизапальна терапія дала позитивний терапевтичний ефект. Про яке захворювання можна

1.:Інфекційний артрит.

2.:Ювенільний ревматоїдний артрит.

3.:Остеохондроз.

4.:Синдром Рейтера.

5.:Ревматизм.

№5078

Дитина 1,5 років хворіє другу добу. Температура тіла 37,8 0 С, неспокійна, гавкаючий надсадний кашель, осиплість голосу, шумне дихання, затруднення видиху, блідість шкіри, втягування під час видиху міжреберних проміжків та яремної ямки. Про яке захворювання іде мова?

1.:Аспірація стороннього тіла