Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

3.:Перикардит

4.:Тетрада Фалло

5.:Легеневе серце

№5150

У 10- річної дитини із гострим гломерулонефритом, нефритичним варіантом через 48 годин від початку захворювання виник різкий головний біль, диплопія, амавроз. Рівень артеріального тиску становить 180/120 мм.рт.ст. Яке ускладнення

1.:Серцева недостатність

2.:Ішемічний інсульт

3.:Гостра ниркова недостатність

4.:Гіпертонічна криза

5.:Гіпертонічна енцефалопатія

№5151

У пацієнта Ф, 2 міс., в пахово-стегнових складках гострозапальні вогнища з чіткими межами в вигляді плям, злегка піднятих над оточуючими ділянками за рахунок набряку шкіри. Висипання з(явились протягом тижня. Везикуляція, мокнуття не спостерігались. Ваш попередній діагноз?

1.:Мікоз гладкої шкіри

2.:Псоріаз

3.:Дитяча екзема

4.:пелюшковий дерматит

5.:Ускладнений перебіг корости

№5152

На прийом до дерматолога привели дівчинку, 8 років. На шкірі пальців кисті спостерігається запальна ерітема, поодинокі мікровезикули, помірний набряк шкіри. Висипання супроводжуються свербіжем. З’явились 4 дні назад. Пов’язує із носінням металевого колечка на пальці ураженої кисті. Виставлено діагноз - дерматит. Який механізм розвитку цього дерматиту?

1.:Механічне подразнення

2.:Нервово-психічний

3.:Бактеріальний

4.:Вірусний

5.:алергічний

№5153

На консультацію до дерматолога привели дівчинку, 12 років, із запальними плямистими висипаннями, помірним лущенням та запальною інфільтрацією шкіри ліктьових та колінних згинів, задньої поверхні шиї. Спостерігаються супутній хейліт та лінії Дені. Висипання супроводжуються інтенсивним свербіжем. З(являлись і раніше, переважно після вживання великої кількості шоколаду та цитрусових. В віці 1 року лікували в педіатра з приводу “діатезу”. В подальшому лікувались самостійно, від “алергії”. Ваш попередній діагноз?

1.:Скарлатина

2.:Дитяча екзема

3.:Токсикодермія

4.:атопічний дерматит

5.:Простий дерматит

№5154

У новонародженого О., 7 днів, на шкірі тулуба на тлі еритеми з’явились бульозні елементи, покришка напружена, вміст серозно-гнійний; наявні поодинокі ерозії діаметром до 1,5 см, дно їх соковите, краї фестончаті. Наявне підвищення температури тіла до 37,7 (С, лейкоцитоз, прискорення ШОЄ. Який діагноз?

1.:Бульозний епідермоліз

2.:Злоякісний бульозний епідермоліз новонароджених

3.:Вульгарна міхурниця

4.:Сифілітичний пемфігус

5.:Епідемічний пемфігус новонароджених

№5155

У пацієнтки У., 14 р., в аногенітальній ділянці наявні згруповані, дольчасті розростання на вузькій ніжці, м’якої консистенції тілесного кольору, що нагадують півнячий гребінь. Встановлено діагноз - гострокінцеві кондиломи. Який етіологічний чинник розвитку захворювання?

1.:Trichomonas vaginalis

2.:Ureaplasma urealyticum

3.:Clamydia trachomatis

4.:Papovaviridae

5.:CMV

№5156

При огляді дитячого садку у хлопчика 5р. виявлено в ділянці волосистої частини голови округле вогнище, в якому обламане волосся на різних рівнях, волосся втратило свій блиск, еластичність, частково зігнуте та закручене, “пеньки” волосся вкриті сірувато-білим нальотом. Шкіра в ділянці ураження дещо гіперемована, наявне незначне лущення. Встановлено д-з: поверхнева трихофітія волосистої частини голови. Який збудник частіше викликає дане захворювання?

1.:Trichophyton plicatile

2.:Trichophyton tensurans

3.:Trichophyton faviforme

4.:Trichophyton gypseum

5.:Trichophyton violaceum

№5157

У пацієнта Н., 9 р., на китицях наявні незапальні дермальні папули кольору нормальної шкіри, округлої форми, чітко відмежовані, поверхня шорстка, гіперкератотична. Встановлено діагноз - Звичайні бородавки. Яку мазь необхідно застосувати із профілактичною метою після лікування?

1.:Мазі із антибіотиками

2.:Противірусні мазі

3.:Кератопластичні мазі

4.:Мазі із глюкокортикостероїдами

5.:Протигрибкові мазі

№5158

Дитині 1 рік. Знаходиться на нераціональному штучному вигодовуванні молоком і кашами. При обстеженні виявлено зниження гемоглобіну до 72 г/л, низький кольоровий показник, гіпохромія еритроцитів. Встановлено діагноз: залізодефіцитна анемія. Тактика лікаря у відношенні профілактичних щеплень.

1.:Не прищеплювати 6 місяців

2.:Не прищеплювати 1 рік

3.:Прищеплювати після лікування

4.:Провести гемотрансфузію, потім щеплення

5.:Провести щеплення, потім призначити лікування

№5159

У дитини 6 рокiв через 10 днів після перенесеної ангіни на шкірі верхніх і нижніх кінцівок з’явилася симетрично розташована папульозно - геморагічна висипка розмірами від 3 до 5 мм в діаметрі; припухлість і біль в гомілково-ступеневих суглобах. У клінічному аналізі крові: ер.-3,91012 /л, Нb - 124 г/л, КП - 0,9, тромбоцити - 250109/л, л.-15,0109/л, п.-7, е.-8, с.-70, л.-12, м.-3, ШЗЕ - 25 мм/год. Що лежить в основі розвитку геморагічного синдрому?

1.:Зниження концентрації плазмових факторів згортання крові

2.:Порушення адгезії тромбоцитів

3.:Ураження судинної стінки

4.:Відсутність ретракції кров’яного згортка

5.:Зниження кількості тромбоцитів

№5160

Дівчинка 8 років, госпіталізована до стаціонару в зв’язку з блідістю шкіри, появою жовтяниці, темним кольором сечі. При огляді знайдено гепатоспленомегалію. В клінічному аналізі крові Нb - 54 г/л, ер. - 1,11012/л, КП-1,0, ретикулоцити - 20\%, тромбоцити -200109/л, лейкоцити - 12,0109/л, е.-3, п-7, с-70, л-16, м-4, ШЗЕ - 22 мм/год. білірубин прямий - 10 мкмоль/л, непрямий - 62 ммоль/л, тимолова проба - 3 од. Проба Кумбса пряма - позитивна, непряма - позитивна. Яке лікування необхідно призначити?

1.:Спленектомія

2.:Десферал

3.:Фенобарбітал

4.:Карсил

5.:Імунодепресанти

№5161

Місячна дитина стала неспокійною, підвищилась пітливість голови. Із анамнезу життя: з дня народження (5 вересня) вигодовується коров’ячим молоком. При огляді помітний краніотабес. Лікарем призначений курс УФ-опромінювання. Чи потребує дитина препаратів ергокальциферола?

1.:Не потребує

2.:Одразу після закінчення курсу УФО

3.:Через 1 місяць після закінчення курсу УФО

4.:У поєднанні з УФ-опромінюванням

5.:Через 2-2,5 місяця після закінчення курсу УФО

№5162

Дівчинка 11 років госпіталізована до пульмонологічного відділення. Із анамнезу відомо: хворіє на протязі 3-х місяців. При огляді: блідість шкіри, іктеричність склер, помірна задишка, “іржаве” мокротиння. В аналізі крові гіпохромна анемія. Попередній діагноз: ідіопатичний гемосидероз легенів. Яке дослідження потрібно провести для підтвердження діагнозу?

1.:Бронхоскопія

2.:Рентгенографія органів грудної порожнини

3.:Дослідження мокротиння на наявність сидерофагів

4.:Спірографічне дослідження

5.:Визначення вмісту загального білірубіну та його фракцій у сироватці крові

№5163

Дитина 2-х місяців, народилася восени з масою тіла 1900 г. Вигодовується материнським молоком. Профілактику рахіту треба проводити ергокальциферолом у щоденній дозі:

1.:2000-3000 МО

2.:400-500 МО

3.:100-200 МО

4.:300-400 МО

5.:1000-1200 МО

№5164

У хлопчика 10 років при аускультації серця вислуховується систолічний шум над всією ділянкою серця з епіцентром на основі. Другий тон над аортою посилений. Чітко вислуховується систолічний шум в міжлопаточному просторі ліворуч. Рентгенологічно та на ЕКГ визначається гіпертрофія лівого шлуночка. Ваш діагноз?

1.:Неревматичний кардит

2.:Тетрада Фалло

3.:Відкрита артеріальна протока

4.:Інфекційний ендокардит

5.:Коарктація аорти

№5165

Дитині 7 років. З 2 -річного віку діагностовано цукровий діабет, отримує планово інсулінотерапію. Зранку після ін‘єкції інсуліну до 13.00 годин дитина нічого не їла. О 15.00 у дитини з‘явився холодний піт, блідість, тремор язика та рук. Що є причиною цього стану?

1.:Гіперкальціемія

2.:Гіпоксія

3.:Гіперглікемія

4.:Гіпоглікемія

5.:Тиреотоксикоз

№5166

Дитині віком 10 місяців з метою зниження температури давали сироп парацетамолу, через 2 години температура не знизилася і мати дала дитини аспірин в дозі 0,1 г. Через 20 хвилин у дитини з‘явився набряк лиця, папульозний висип, утруднене дихання. З анамнезу відомо, що дідусь хлопчика не переносить аспірин. Якщо це набряк Квінке, то що необхідно призначити дитині першочергово?

1.:Глюкокортикоїди в/в

2.:Еуфілін в/в

3.:Анальгін в/м

4.:Антигістамінні ентерально

5.:Серцеві глікозиди

№5167

У приймальне відділення поступила дитина 12 років зі скаргами на млявість, зниження маси тіла, малопродуктивний кашель, задишку при фізичному навантаженні. З історії хвороби відомо, що хлопчик впродовж 2 місяців перебував на канікулах у сільській місцевості, допомагав у збиранні сіна. Аускультативно у базальних відділах дрібно міхурцеві хрипи. Рентгенологічно - сотопобідний малюнок з розсіяними вогнищами дрібних тіней. Результати бактеріологічних досліджень: Thermophilus actinomycetes, чиї антигени призвели до порушення стану дитини. Який Ваш діагноз?

1.:Синдром Картагенера

2.:Бронхіоліт

3.:Екзогенний алергічний альвеоліт

4.:Бронхіальна астма

5.:Муковісцидоз

№5168

Дитині 3 місяці у зв’язку з відсутністю у матері грудного молока, з 2,5 місяців в харчування введена суміш “Малиш”. Мати відзначає, що ,не дивлячись на ретельний догляд, у дитини з’явилися стійке почервоніння у склад-ках шкіри .Через 3-4 дні на щоках і підборідді з’явилися сверблячі ділянки гіперемійованої шкіри, які наповнені серозним ексудатом, підсихаючий у кірочки та струпи та утворення жовтих кірок, себорейної луски на волосистій частині

1.:Стафілодермія

2.:Ексудативно-катаральний діатез

3.:Лімфатико-гіпопластичний діатез

4.:Нервово-артритичний діатез

5.:Алергічний (атопічний)діатез

№5169

13-річна дівчинка звернулася на прийом до лікаря-алерголога в листопаді місяці. З анамнезу відомо, що протягом 3 років щорічно в сезон полі нації (квітень-серпень) спостерігаються симптоми риніту та кон‘юнктивіту. На даний час дитина здорова. Які обстеження необхідно призначити дитині для встановлення клінічного діагнозу?

1.:Імунологічні дослідження

2.:Рентгенологічне обстеження

3.:Специфічна алергодіагностика

4.:Риноскопічне дослідження.

5.:Бактеріологічні дослідження

№5170

Дитина 8 років захворіла гостро: температура тіла 39(С, болі в поперековій ділянці, болючість при сечовипусканні. При огляді: ознаки інтоксикації, позитивний симптом Пастернацького з обох боків, більше зліва. Яке захворювання є найбільш ймовірним?

1.:Гострий цистит.

2.:Грип.

3.:Гострий пієлонефрит.

4.:Гострий гломерулонефрит.

5.:Ниркова коліка.

№5171

Дівчинка 13 років скаржиться на головний біль, головокружіння, відчуття пульсації в голові, шум у вухах, носові кровотечі, серцебиття, біль в ділянці серця, задишку. При огляді відмічається надмірний розвиток верхньої частини тіла. Блідість шкірних покривів, при пальпації виявлено ослаблення пульсу на стегнових артеріях. Артеріальний тиск на верхніх кінцівках 125/60 мм рт.ст., на нижніх-120/60 мм рт. Ст. Систолічний шум в лівій підключичній ямці і на рівні 2 грудного хребця. Який з перерахованих діагнозів найбільш ймовірний ?

1.:Стеноз устя аорти

2.:Коарктація аорти

3.:Відкрита артеріальна протока

4.:Стеноз устя легеневої артерії

5.:Дефект між шлункової перетинки

№5172

Дитина з тетрадою Фалло під час приступу задишки приймає вимушене положення - сідає навколішки, піджимаючи коліна до грудей. При цьому покращується її самопочуття. Яка найбільш ймовірна причина покращення стану дитини при такому вимушеному положенні ?

1.:Збільшується потік крові через аорту

2.:Збільшується потік крові через легеневу артерію

3.:Збільшується об’єм циркулюючої крові

4.:Зменшується об’єм циркулюючої крові

5.:Зменшується потік крові через легеневу артерію

№5173

До дільничного педіатра звернулася мама 4,5 місячної дівчинки за порадою стосовно частоти проведення дитині гігієнічних ванн. Яка частота проведення гігієнічних ванн є найбільш придатною у цьому віці ?

1.:1 раз на 3 дні

2.:1 раз на день

3.:1 раз на тиждень

4.:1 раз на 2 дні

5.:1 раз на 10 днів

№5174

Дитині 8 місяців. Фізичний і нервово-психічний розвиток відповідає віку. До цього часу не хворіла. Яка ймовірна кількість молочних зубів може бути у дитини ?

1.:3 зуба

2.:4 зуба

3.:1 зуб

4.:2 зуба

5.:5 зубів

№5175

Дитині 2 місяці. Мати звернулась до дільничного педіатра зі скаргами на періодичний неспокій дитини, недостатню прибавку у масі, блідість шкірних покривів. При огляді відмічається помірна блідість шкіри та видимих слизових оболонок, витончення підшкірної основи на тулубі, животі. Шкірна складка на рівні пупка досягає 0,8см. Психомоторний розвиток відповідає віку. Яке порушення фізичного розвитку в дитини ?

1.:Еутрофія

2.:Паратрофія

3.:Гіпостатура

4.:Нанізм

5.:Гіпотрофія

№5176

Дитині 3 місяці. Мати звернулась в дитячу консультацію за порадою в зв’язку з недостатньою кількістю молока в грудях. Після кілько разових контрольних зважувань виявилось, що дитину необхідно догодовувати. Які з перерахованих молочних сумішей є найбільш оптимальними для догодовування?

1.:”Малюк”.

2.:Суміш № 2.

3.:Цільне коров’яче молоко.

4.:“Малятко”

5.:Суміш № 3.

№5177

Хлопчик 10 років захворів на гострий гломерулонефрит. Виражені набряки АТ 110/60 мм.рт.ст. Білок в добовій сечі - 4,5 г/л, в біохімічному аналізі крові загальний білок - 48 г/л; сечовина 5,2 ммоль/л; креатинін 0,1 ммоль/л, холестерин 9,4 ммоль/л. Який препарат патогенетичної терапії необхідно призначити дитині?

1.:Лейкеран.

2.:Хлорбутин.

3.:Преднізолон.

4.:Азатіопрін.

5.:Делагіл

№5178

У дитини віком 4 місяці діагностовано гіпотрофію ІІ ступеня. Який дефіцит маси у дитини?

1.:51 - 70 %

2.:5 - 10 %

3.:10 - 20 %

4.:31 - 50 %

5.:21 - 30 %

№5179

Хлопчик, 10 років. Стан здоров’я: скарг не має, самопочуття добре, фізичний розвиток нормальний; ЖЄЛ і екскурсія грудної клітки дещо знижені; на протязі учбового року хворів гострими распіраторними захворюваннями 4 рази. До якої медичної групи по фізичному вихованню слід віднести хлопчика?

1.:Лікувальна фізкультура

2.:Оcновна

3.:Спеціальна

4.:Підготовча

5.:Відсторонити від занять

№5180

Хлопчик 5-ти років погано ходить, швидко стомлюється. Часто скаржиться на головний біль, шум у вухах, носові кровотечі. Гіпотонія та гіпотрофія м’язів ніг; верхній плечовий пояс розвинутий відповідно до віку. Пульс на променевих артеріях напружений, пульсація на стегнових артеріях слабка. АТ на руках-120/80 мм рт. ст., на ногах-60/10 мм рт. ст. При аускультації серця-систолічний шум у ІІ міжребер’ї справа і в міжлопатковій ділянці. Попередній діагноз:

1.:Відкрита артеріальна протока

2.:Стеноз легеневої артерії

3.:Тетрада Фалло

4.:Стеноз отвору аорти

5.:Коартація аорти

№5181

У дитини 2 місяців, яка знаходиться на грудному вигодовуванні, на слизовій оболонці губ, щік, ясен, з'явився білий плівчастий наліт. Наліт розташований на злегка гіперемованому фоні, частково знімається ваткою. У куточку рота зліва з'явилася невеличка тріщина. Для лікування цього стану ви порекомендуєте батькам:

1.:Обробка слизової оболонки 1\% аніліновими фарбниками

2.:Вітаміни перорально

3.:Обробка слизової оболонки маззю з інтерфероном

4.:Ністатін перорально

5.:Обробка слизової оболонки антибактеріальною маззю

№5182

Хлопчик 14 років лікується комплексом препаратів з приводу виразки шлунку. В останній тиждень скаржиться на закрепи, які найімовірніше є наслідком вживання ліків:

1.:Ранітидину

2.:Метоклопраміду

3.:Обліпихове масло

4.:Вітаміну U

5.:Алмагелю

№5183

Хлопчик 8 років рік тому перехворів на гепатит В. В останні два місяці скаржиться на підвищену втомлюваність, порушення сну, погіршення апетиту, нудоту, особливо зранку. Шкірні покриви без жовтяниці, печінка та селезінка пальпуються на 1 см нижче реберного краю, не болючі. Активність АЛТ 2,2 мкмоль/л. Даний стан можна розцінити як:

1.:Рецидив вірусного гепатиту В

2.:Розвиток цирозу печінки

3.:Дискінезію жовчних ходів

4.:Розвиток хронічного гепатиту

5.:Залишкові явища перенесеного гепатиту В

№5184

Хлопчик 2-х років відстає від ровесників у фізичному розвитку. Об’єктивно: ЧД 20 за хв., ЧСС 104 за хв., печінка - + 4 см, селезінка - 25x15x10см. При аускультації - безперервний систоло-діастолічний шум у ІІ-ІІІ міжреберних проміжках біля грудини, зниження діастолічного артеріального тиску. На ЕКГ змін немає. Поставте діагноз?

1.:Атрезія тристулкового клапана

2.:Відкрита артеріальна протока

3.:Дефект міжшлуночкової перегородки

4.:Вада аортального клапана

5.:Дефект міжпредсердної перегородки

№5185

Хлопчик 2-х років відстає від ровесників у фізичному розвитку. Об’єктивно: ЧД 20 за хв., ЧСС 104 за хв., печінка - + 4 см, селезінка - 25x15x10см. При аускультації - безперервний систоло-діастолічний шум у ІІ-ІІІ міжреберних проміжках біля грудини, зниження діастолічного артеріального тиску. Який метод дослідження дозволить встановити остаточний діагноз?

1.:Електрокардіографічне обстеження

2.:Ехокардіографічне обстеження

3.:Рентгенологічне обстеження

4.:Рентгенохірургічне обстеження

5.:Спірометричне обстеження

№5186

У хворого Я., 43 років, діагностована справжня екзема. Який первинний морфологічний елемент є головним у клінічній картині?

1.:Папула

2.:Везікула

3.:Пухир

4.:Пляма

5.:Пустула

№5187

Дитині 5 років. 2 тижні тому перенесла ангіну. Скарги матері на поганий апетит, порушений сон. При об’єктивному дослідженні виявлена ЧСС 100 за 1 хвилину. Як слід оцінити цей показник?

1.:Пароксизмальна тахікардія

2.:Тахікардія

3.:Вікова норма

4.:Дихальна аритмія

5.:Брадикардія

№5188

Дитина народилася від перших нормальних пологів 36 тижнів гестації. Пологи затяжні, природним шляхом. У дитини визначається велика кефалогематома. У загальному аналізі крові Нб 120г/л, Эр. 3,5 Т/л, загальний білірубін 123 мкмоль/л, прямий 11мкмоль/л, непрямий 112мкмоль/л. Чим по вашому обумовлена гіпербілірубинемія в даному випадку?

1.:згущення жовчі;

2.:внутрішньосудинний гемоліз;

3.:гемоліз еритроцитів у гематомі;

4.:порушення кон’югаційної функції печінки

5.:механічне порушення відтоку жовчі.

№5189

Хлопчику 14 років. Скарги відсутні. Займається лижним спортом. При диспансеризації в школі показники АТ попали в зону 10 центиля. Що слід рекомендувати для подальшого обстеження дитини?

1.:Взяти на диспансерний нагляд

2.:Не підлягає подальшому обстеженню

3.:Направити на ЕКГ

4.:Зробити УЗД-серця

5.:Направити на консультацію до кардіоревматолога

№5190

Дитині 10 років. Знаходиться на стаціонарному лікуванні в кардіологічному відділенні 10 днів з приводу активної фази ревматизму. Режим ліжковий . Яке навантаження слід призначити для проведення функціональної проби за Шалковим?

1.:20 глибоких присідань за 30 сек.

2.:Підйом на 30 сходинок

3.:Перехід з горизонтального положення в сидяче 5 раз

4.:Підйом на 20 сходинок

5.:10 глибоких присідань за 20 сек.

№5191

Батьки хлопчика 8 років звернулись до педіатра зі скаргами на кволiсть та млявiсть дитини, вiдставання в фiзичному pозвитку, погану пам(ять. Об-но: шкipа блiда з жовтявим вiдтiнком, суха, холодна на дотик, набpякла, збиpається в товсту складку, брадикардія, зниження температури тіла. Яке з досліджень буде найбільш доцільним у зазначеному випадку?

1.:Дослідження спонтанної добової секреції інсуліну.

2.:УЗД наднирників

3.:Ультрасонографія щитоподібної залози

4.:Визначення вмісту в крові загального Т3 та Т4

5.:Проба на толерантність до глюкози

№5192

Мати дівчинки 8 років скаржиться на низький зріст дівчинки та підвищену вагу. Об-но: ожирiння з надлишковим вiдкладенням жиру на тулубi i обличчі (кругле, мiсяцеподiбне обличчя), вугрi, стрiї на стегнах внизу живота. Гiрсутизм. Надлишок якого гормону в організмі дитини може викликати зазначені прояви

1.:Тестостерон

2.:Тироксин

3.:Глюкагон

4.:Кортизол

5.:Інсулін

№5193

У дитини 2 років встановлено відставання в фізичному розвитку, деформації кісток кінцівок, часті респіраторні інфекції: у сечі - гипераміноацидурія, фосфатурія та глюкозурія. У крові - наявність метаболічного ацидозу. Який чинник розвитку подібного стану у дитини?

1.:Синдром Альпорта

2.:Спадковий фосфат-діабет

3.:Хвороба де-Тоні-Дебре-Фанконі

4.:Спадкова ниркова глюкозурія

5.:Рахіт

№5194

У дитини 2-х місяців межі серця розширені вліво, II тон посилений над легеневим стовбуром, безперервний, систолодіастолічний шум машинного характеру в II-III міжребір’ї зліва по краю грудини, який проводиться на судини шиї. ЧСС 150 уд.хв. АТ 105/30 мм.рт.ст. На ЕКГ- ознаки гіпертрофії лівого шлуночка. Яка природжена вада серця найбільш вирогідна?

1.:Дефект міжпредсердної перегородки

2.:Дефект міжшлункової перегородки

3.:Відкрита артеріальна протока

4.:Комплекс Ейзенменгера

5.:Відкритий атріовентрикулярний канал

№5195

У дитини 3-х років після ГРВІ погіршився загальний стан, з’явилась швидка втомлюваність. Шкіра бліда, межі серця поширені вліво, I тон на верхівці глухий, ніжний систолічний шум над верхівкою. На ЕКГ- ознаки перевантаження лівого шлуночка. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Неревматичний кардит

2.:Природжений кардит

3.:Набута вада серця

4.:Ревматичний кардит

5.:Застійна кардіоміопатія

№5196

Дитина 12 років зі скаргами на напад частого серцебиття. Під час огляду - блідість, пульсація яремних він, ЧСС-210 за хвилину. На ЕКГ- суправентрикулярна тахікардія. Який лікувальний метод слід використати у першу чергу?

1.:Механічний вплив на n.vagus

2.:В/в введення АТФ

3.:В/в введення ізоптіна

4.:Електроімпульсна терапія

5.:В/в введення новокаінаміда

№5197

Хлопчик 12 років знаходиться під диспансерним наглядом у кардіоревматолога з діагнозом - ревматизм, активна фаза, ревмокардит з ураженням мітрального клапану. На протязі якого часу слід проводити вторинну біциліно-медікаментозну профілактику?

1.:3 роки

2.:1 місяць

3.:6 місяців

4.:5 років

5.:1 рік

№5198

Батьки дитини 10 місяців з діагнозом відкрита артеріальна протока, звернулись до клініки зі скаргами на погіршення стану дитини, відказ від їжі, з’явлення задишки. Під час огляду - тахікардія, систоло-діастолічний шум у II м/р зліва, незвучні вологі хрипи у нижніх долях легенів. Який механізм розвитку серцевої недостатності?

1.:Енергетично-динамічний

2.:Підвищена проникність судин

3.:Зниження коронарного кровообігу

4.:Підвищення обсягу циркулюючої крові

5.:Гемодинамічний

№5199

Дівчинка 9 років скаржиться на підвищення температури тіла до 37,5 С, головний біль, млявість, слабкість, зниження апетиту, біль у животі, часті і болісні сечовиділення. Був запідозрений гострий пієлонефрит. У клінічному аналізі сечі - питома вага 1018, білку немає, лейкоцити 10-15 у полі зору. Який з методів дослідження вірогідно допоможе підтвердити діагноз інфекції сечової системи?

1.:Проведення клінічних аналізів сечі в динаміці

2.:Проба Зимницького

3.:Бактеріологічний посів сечі

4.:Проба Реберга

5.:Загальноклінічний аналіз крові

№5200

Дівчинка 9 років у 2-х місячному віці перенесла пневмонію, у 3 роки кір у важкій формі. Перенесла важкий грип з високою температурою. У плині 3 днів на фоні лихоманки відчувала страх, була неспокійною, бачила чортів “із противними мордами”, що щось говорили. Після зниження температури та поліпшення самопочуття на 7 день пішла в школу, але швидко утомлювалася, боліла голова, через 4 дні ввечері побачила на стіні в малюнках шпалери змій, тарганів, з'явилися “голоси”, знову стала неспокійною, в зв'язку із чим була госпіталізована в психіатричну лікарню. Що потрібно було призначити хворій для профілактики повторного деліріозного стану інфекційного ґенезу?

1.:Загальзміцнювальну терапію

2.:Антидепресанти

3.:Транквілізатори

4.:Дезінтоксікаційну терапію

5.:Ноотропи

№5201

Під час обстеження дитини виявлено, що вона може тривало спостерігати за яскравою іграшкою, усміхається. В положенні на животі - підіймає та утримує голову. Не сидить. Вік дитини, виходячи з її психосоматичного розвитку, відповідає:

1.:6 міс.

2.:5 міс.

3.:2 міс.

4.:7 міс.

5.:4 міс.

№5202

Під час огляду дитини 1,5 років виявлено, що вона захворіла гостро, підвищилась температура до 39 С?, з’явилась блювота до 5 разів. Дослідження нервової системи виявило позитивні симптоми Керніга, Брудзінського. Перераховані симптоми відносяться до:

1.:Менінгеальних знаків

2.:Синдрому дискоординації

3.:Енцефалічного синдрому

4.:Синдрому рухових розладів

5.:Ознак інфекційного токсикозу

№5203

Після бесіди з матір’ю 7 місячного хлопчика, який знаходиться на природному вигодовуванні, педіатр з’ясував, що годують його 7 разів на добу. Яка кількість годувань установлена для дитини даного віку?

1.:7 разів

2.:5 разів

3.:6 разів

4.:3 рази

5.:4 рази

№5204

У дівчинки 11 років (в анамнезі часті ангіни) захворювання мало розвиток поступовий. З'явились дратівливість, неуважність, гіперкінези. При обстеженні виявили порушення координації рухів, гіпотонію м'язів, гіперрефлексію. Для якого захворювання характерні такі зміни з боку центральної нервової системи?

1.:Ревматизм

2.:Системний червоний вовчак

3.:Вегетосудинна дисфункція

4.:Вузликовий периартеріїт

5.:Системна склеродермія

№5205

Хлопчик 12 років, скаржиться на голодні нічні болі в животі, закрепи, печія. Хворіє більше двох років. Яке захворювання найбільш вірогідне?

1.:Гострий гастрит

2.:Виразкова хвороба 12-палої кишки

3.:Дискінезія жовчовивідних шляхів

4.:Виразкова хвороба шлунку

5.:Хронічний гастрит

№5206

Дитина 9 років. Хворіє три роки. Скарги на біль у животі, більше зправа, субфебрілітет. Печінка +2 см. Позитивний симптом Кера. Випорожнення нестійкі. В аналізах крові підвищення ШОЕ. Яке захворювання обумовлює таку клінічну картину:

1.:Дискінезія жовчновивідних шляхів

2.:Хронічний холецистит

3.:Неспецифічний виразковий коліт

4.:Гостра кишкова інфекція

5.:Хронічний ентероколіт

№5207

Дитина 8 років хворіє 3 роки. Скаржиться на випорожнення з кров'ю та слизом до 5-6 разів на добу, зменшення маси тіла, слабкість. Посів кала на патогенну флору негативний. В аналізах крові анемія, збільшення швидкості зсідання еритроцитів. Ваш передбачуваний діагноз?

1.:Неспецифічний виразковий коліт

2.:Сальмонельоз

3.:Дискінезія жовчновивідних шляхів

4.:Виразкова хвороба

5.:Хронічний панкреатит

№5208

Хворий Д, 10 років, страждає на бронхіальну астму легкого ступеня. При диспансерному спостереженні треба рекомендувати:

1.:Заборонити санаторне лікування

2.:Заборонити заняття в спортивних секціях

3.:Заборонити загартування

4.:Заборонити поїздки до моря

5.:Заборонити вживання алергізуючі продукти харчування

№5209

Хлопчик 9 років скаржиться на періодично виникаючі приступи утрудненого дихання при контакті з кішкою. Такий стан має розвиток 2-3 рази на рік, триває від декількох хвилин до 1,5-2 годин. Приступ проходить самостійно. Який ступінь тяжкості бронхіальної астми у дитини?

1.:4 ступінь

2.:1 ступінь

3.:2 ступінь

4.:3 ступінь

№5210

Мальчику 10 дней. Вялый, адинамичный. Кричит редко, голос грубый, низкий. Язык большой, рот открыт. Имеется гипертелоризм. Кожа плотная, сухая, иктеричная. Брадикардия. Печень выступает на 2 см из-под края реберной дуги, селезенка не пальпируется. Запоры. В крови: эритроциты-3,4х10 12/л, Нв-125 г/л. Группа крови и резус фактор ребенка и матери совпадают. Кариотип: 46, ХУ. Установите предположительный диагноз.

1.:Железодефицитная анемия

2.:Врожденный гипотиреоз

3.:Болезнь Дауна

4.:Гемолитическая болезнь новорожденного

5.:Долихосигма

№5211

В стационар поступила девочка 5 лет с гнойным пансинуситом, несмотря на проводимое лечение улучшения не отмечается, сохраняются боли, гнойные выделения, субфебрилитет. При обследовании выявлено: кандидоз влагалища, единичные телеангиоэктазии на коже лица, ушных раковин, расширение сосудов бульбарной конъюнктивы. Родители ликвидаторы ЧАЭС. Со слов матери после года стала часто болеть ОРЗ, ходить начала поздно, ходит “боком”. Какой первичный иммунодефицит у ребенка можно предположить?

1.:Синдром Вискотта-Олдрича

2.:Синдром Незелофа

3.:Синдром Луи-Бар

4.:Синдром Ди –Джорджи

5.:Ретикулярная дисгенезия

№5212

У доношеної дитини є кефалогематома. На 2 добу з’явилась жовтяниця, на 3 добу - змінився неврологічний стан - ністагм, симптом Грефе. Сеча жовта, випорожнення жовтого кольору. Група крові матері А[II]Rh+, дитини A[II]Rh+. На третю добу білірубін в крові-58 мкмоль/л за рахунок непрямої фракції. Чим пояснити жовтяницю дитини(

1.:Фетальним гепатитом

2.:Фізіологічною жовтяницею

3.:Гемолітичною хворобою новонароджених

4.:Черепно-мозковим крововиливом.

5.:Атрезієй жовчовивідних шляхів

№5213

У хворого 12 років періодично [весна, осінь] виникають напади задухи, кашель, спочатку сухий, а пізніше вологий. Обличчя бліде, трохи набрякле, грудна клітина здута і розширена у передньо-задньому розмірі, ЧД-32в 1хв. Чути сухі хрипи. Імовірний діагноз?

1.:Рецидивуючий бронхіт

2.:Гостре респіраторне захворювання

3.:Бронхіальна астма