Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

3.:Пневмонія.

4.:Гіпертонічна криза.

5.:Пошкодження зворотного нерва.

№2590

Хвора скаржиться на біль в правому підребер'ї, жовтушність шкіри, склер, знебарвлений кал, потемніння сечі, підвищення температури тіла до 37 оC. Жовтяниця з'явилась через 2 доби після приступу сильного болю в правому підребер'ї. Живіт м'який, болісний в правому підребер'ї, печінка виступає нижче краю реберної дуги на 4 см. Симптом Ортнера позитивний. Пальпується збільшений жовчний міхур. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Гострий холецистит, обтураційна жовтяниця.

2.:Хвороба Боткіна, жовтяниця.

3.:Цироз печінки, жовтяниця.

4.:Гемолітична жовтяниця.

5.:Абсцес печінки, жовтяниця.

№2591

Хворий скаржиться на сильний біль в верхній половині живота оперізуючого характеру, багаторазову блювоту. Стан важкий, хворий збуджений. Склери іктеричні. Пульс 120 уд./хв., АТ - 70/40 мм рт.ст. Язик сухий. Живіт здутий, при пальпації відмічається різка болісність у верхніх відділах живота. Перистальтика кишковика відсутня. Позитивні симптоми Воскресенського і Мейо-Робсона. Діастаза сечі - 512 од. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Гострий тромбоз мезентеріальних судин.

2.:Гострий апендицит.

3.:Перфоративна виразка шлунка.

4.:Гострий панкреатит.

5.:Гострий холецистит.

№2592

У хворої 65 років, при пальпації живота в ділянці пупка i вище визначається пухлина розміром 13х8 см, помірно болюча при пальпації, не зміщується, пульсує. Аускультативно: систолічний шум. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Аневризма черевної аорти.

2.:Недостатність трьохстулкового клапана.

3.:Артеріо-венозна аневризма.

4.:Пухлина шлунка.

5.:Недостатність двостулкового клапана.

№2593

Хворий 48 років, госпіталізований у хірургічне відділення на 3-й день з рвано-розчавленою раною правої гомілки. Стан хворого важкий, температура 38,9 0C, виражений набряк тканин гомілки, шкіра фіолетово-синюшного кольору, крепітація навколо рани, з якої виділяється сукровична темна рідина. Яка інфекція може викликати такий стан?

1.:Кокова мікрофлора.

2.:Анаеробна неклостридіальна.

3.:Грам-негативна мікрофлора.

4.:Анаеробна клостридіальна.

5.:Дифтерія рани.

№2594

Хворий 18 років, захворів гостро 3 тижні тому. Різко підвищилась температура, з’явились сильні болі в лівій гомілці. На рентгенограмах цієї ділянки множинні вогнища деструкції неправильної геометричної форми з нерівними контурами. В ділянках деструкції визначаються щільні тіні секвестрів. Навколо уражених відділів кістки визначаються смужки звапнення відшарованого окістя. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Метастатичне ураження кісток лівої гомілки.

2.:Туберкульозне ураження кісток лівої гомілки.

3.:Саркома лівої великогомілкової кістки.

4.:Фіброзна остеодистрофія кісток лівої гомілки.

5.:Гострий гематогенний остеомієліт кісток лівої гомілки.

№2595

Хвора 55 років, скаржиться на болі в поперековій ділянці хребта, що віддають у праву ногу. Рухи в хребті різко обмежені, м’язи напружені. На рентгенограмі в поперековій ділянці хребта виявлено звуження міжхребцевої щілини, склероз замикаючих пластинок хребців, крайові розростання тіл хребців. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Післяклімактеричний остеопороз хребта.

2.:Остеохондроз поперекової ділянки хребта.

3.:Хвороба Бехтєрєва.

4.:Запалення сідничного нерва.

5.:Туберкульоз поперекового відділу хребта.

№2596

Хвора 64 років, скаржиться на біль у правому кульшовому суглобі, який віддає в стегно. Біль збільшується після відпочинку та зменшується при ходьбі. Хворіє кілька років. Об’єктивно: незначна згинально-приводна контрактура. На рентгенограмі кульшового суглобу виявлено звуження суглобової щілини, виражені крайові остеофіти. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Ревматоїдний поліартрит.

2.:Деформуючий артроз кульшового суглобу І-ІІ ст.

3.:Хвороба Переса.

4.:Інфекційний коксартро.

5.:Остеохондроз поперекової ділянки хребта.

№2597

У хворої 65 років стався напад інтенсивного болю у правому підребер'ї, нудота, багаторазова блювота. Після спазмолітиків біль майже зник, але через добу після нападу з'явилась жовтяниця. Сеча стала темною, кал білий. Пальпується збільшений, напружений, болючий жовчний міхур. Печінка +3 см. Лейкоцити - 10х109/л, білірубін крові - 64 ммоль/л, переважає прямий. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Жовчнокам'яна хвороба, холедохолітіаз.

2.:Гемолітична жовтяниця.

3.:Цироз печінки.

4.:Вірусний гепатит.

5.:Рак голівки підшлункової залози.

№2598

Хвора 55 років, скаржиться на відсутність сечовиділення протягом 2-х діб, відсутність покликів до сечовипускання, тупі болі в лівій поперековій ділянці. Дві доби тому був напад лівосторонньої ниркової кольки. Десять років тому з приводу пієлонефрозу видалено праву нирку. Об'єктивно: стан задовільний, сечовина - 27 ммоль/л, креатинін - 0,2 ммоль/л. Оглядова урограма: зліва на рівні тіла - тінь конкремента розмірами 1,0 х 0,5 см. Яке лікування слід призначити хворій?

1.:Санаторно-курортне лікування.

2.:Уретролітоекстракція.

3.:Дистанційна літотрипсія.

4.:Оперативне лікування.

5.:Літотична терапія.

№2599

Хворий 60 років, скаржиться на прискорене, болісне сечовипускання, появу домішок крові зі згортками в кінці сечовипускання. Який метод дослідження допоможе встановити діагноз?

1.:УЗД нирок.

2.:Комп'ютерна томографія нирок.

3.:Оглядова цистоскопія.

4.:Оглядова урографія.

5.:Мазок з уретри.

№2600

Хворий 75 років, скаржиться на зростання частоти сечовиділення (4-5 разів за ніч), потоншення струменя сечі. Об'єктивно: при пальпації простата збільшена - 4х6 см, туго-еластичної консистенції, з чіткими контурами, гладенька. Урофлоурометрія: 42 мл/сек. УЗД: в просвіті сечового міхура додаткове утворення з чіткими контурами. Залишкової сечі - 100 мл. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Рак простати.

2.:Хронічний простатит.

3.:Рак сечового міхура.

4.:Доброякісна гіперплазія простати.

5.:Склероз простати.

№2601

Чоловік 67 років страждає на гіпертонічну та ішемічну хворобу серця, гастрит. Захворів раптово. Біль інтенсивного характеру в епігастральній ділянці, який згодом розповсюдився в праву половину живота. Відмічає іррадіацію болю в праве плече і надпліччя. Блювоти не було. Стан важкий. Живіт помірно здутий, напружений і різко болючий в епігастрії і правій половині живота. Позитивні симптоми подразнення очеревини. На оглядовій рентгенограмі живота вільного повітря під куполами діафрагми не виявлено. Лейкоцити - 11,5х109/л. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Перитоніт апендикулярного генезу.

2.:Панкреонекроз. Перитоніт.

3.:Гострий холецистит. Перитоніт.