Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

5.:Тромбоемболія гілок легеневої артерії

№1877

Хвору доставлено у відділення інтенсивної терапії зі скаргами на пекучі болі в роті та по ходу стравоходу. З анамнезу: 12 годин тому хвора випила 50 мл рідини, що знаходилась в пляшці з-під горілки. Після чого відчула біль пекучого характеру в роті та по ходу стравоходу, з'явились блювотні рухи. Загальний стан хворої середньої важкості. Хвора збуджена, на шкірі навколо рота та на язиці видно опіки 1-2 ст., кровоточиві виразки. Ковтання затруднене, болюче. З рота чути запах оцту. Який вірогідний діагноз?

1.:Гостре отруєння соляною кислотою

2.:Гостре отруєння метанолом

3.:Гостре отруєння лугами

4.:Гостре отруєння етиловим спиртом

5.:Гостре отруєння оцтовою есенцією

№1878

Хвора., була знайдена непритомна у себе в квартирі, яка опалюється дровами, димохід в печі був закритий, в кімнаті відчувався запах диму. Об'єктивно: хвора непритомна, шкіра та слизові вишневого кольору. Зіниці на світло не реагують, корнеальні і сухожильні рефлекси відсутні, тонус м'язів знижений. Пульс 96 уд/хв., слабого наповнення. Тони серця глухі, поодинокі екстрасистоли, АТ90/60 мм. рт. ст., частота дихання - 28 за 1 хв. Ваш діагноз:

1.:Гостре отруєння хлором

2.:Гостре отруєння метаном

3.:Гостре отруєння сірчистим газом

4.:Гостре отруєння оксидом вуглецю

5.:Гостре отруєння бензолом

№1879

В інфекційне відділення поступило двоє дорослих хворих з підозрою на сальмонельоз. Один з пацієнтів у важкому стані (гіповолемічний шок Ш ступеня, судоми кінцівок). Що з перерахованих нижче засобів невідкладної допомоги є найбільш адекватним?

1.:Внутрішньовенна інфузія 5% розчину глюкози з рибоксином.

2.:Струменеве внутрішньовенне введення розчинів кристалоідів

3.: Підшкірне введення кордіаміну, мезатону, кофеїну.

4.:Внутрішньовенне введення кортикостероїдів.

5.:Трансфузія одногрупної крові.

№1880

Хвора лікувалась у відділенні інтенсивної терапії з приводу гострого трансмурального інфаркту передньо-перетинкової ділянки лівого шлуночка. На 3-й день у хворої з`явився інтенсивний больовий синдром, що супроводжувався руховим збудженням, шоком, через деякий час, хвора втратила свідомість, відзначався різкий ціаноз обличчя, набухання шийних вен, ЦВТ - 150 мм вод. ст., через 10 - 12 хв настала зупинка дихання. На моніторі ЕКГ ознаки електромеханічної дисоціації. Яка найбільш імовірна причина клінічної смерті?

1.:Перікардіальна тампонада

2.:Повна поперечна блокада

3.:Фібриляція шлуночків

4.:Рецидив інфаркта міокарда

5.:Ішемічний інсульт

№1881

Під час транспортування хворого 60 років, лікар швидкої допомоги помітив погіршення загального стану хворого, пульс не визначався, відсутні дихальні рухи грудної клітки, зіниці розширені. До приймального відділення 5 хвилин їзди. Що є першочерговою дією по відношенню до даного хворого?

1.:Внутрисердцево ввести адреналін

2.:Як найшвидше довезти хворого до лікарні

3.:Наладити інгаляцію кисню

4.:Розпочати серцево-легеневу реанімацію

5.:Внутрішньовенне ввести поліглюкін

№1882

Хворого О., 77 років, було доставлено в реанімаційний блок. Пульс не визначався, зіниці розширені, дихальні рухи грудної клітки відсутні. На ЕКГ фібриляція шлуночків. Хворому проведено дефібриляцію, зовнішній масаж серця, штучну вентиляцію легень, внутрішньосерцеве введення адреналіну. Дихання відновилося, зіниці звузились. У хворого спались периферичні вени. Який шлях введення препаратів є найбільш доцільним?

1.:Дом'язові ін'єкції

2.:Прийом ліків всередину

3.:Катетеризація підключичної вени.

4.:Пункція вени ліктьового згину.

5.:Прийом ліків під язик

№1883

Жінку 75 років госпіталізовано з приводу повторного інфаркту міокарда, в дуже важкому стані: загальмована, шумне клокочуче дихання, яке чути на відстані, кашель з рожевою пінистим харкотинням, шкіра бліда з ціанотичним відтінком, вкрита липким потом. ЧСС 100 уд. за хв., АТ 100/90 мм. рт. ст., ЧД 40 за хв. В задньобазальних відділах легень велика кількість великопухирчастих вологих хрипів. Тони серця ослаблені. ЕКГ: ознаки трансмурального інфаркту міокарда. Яке ускладнення найбільш імовірно виникло у хворої?

1.:Кардіогенний шок.

2.:Тромбоемболія легеневої артерії.

3.:Серцева астма.

4.:Тампонада серця

5.:Набряк легень.

№1884

У больного С 30 лет заподозрена холера с обезвоживанием III степени, так как в начале заболевания имел место частый жидкий стул без патологических примесей, через 12 часов - обильная рвота, начались судороги в икроножных мышцах. Повышением температуры и болью в животе заболевание не сопровождалось. Определите тактику на догоспитальном этапе.

1.:Раствор Рингера-Локка

2.:Тетрациклин

3.:Квартасоль

4.:Реополиглюкин

5.:Левомицетин

№1885

Занимаясь интенсивными физическими упражнениями на открытом воздухе, больной 54 лет после подъема штанги почувствовал боль в левой половине груди и одышку. Курит с 15 лет, по утрам бывает кашель. Объективно: бледен, кожа влажная. ЧД 36 в 1 мин. Перкуторно слева тимпанический оттенок звука, дыхание здесь заметно ослаблено, редкие хрипы. Пульс 100 в 1 мин., на вдохе наполнение уменьшается. АД 100/70 мм рт. ст. Тоны сердца ослаблены. Печень не прощупывается. На ногах небольшой варикоз вен голеней. Укажите наиболее вероятный предварительный диагноз.

1.:Острый инфаркт миокарда

2.:Левосторонняя плевропневмония

3.:Тромбоэмболия легочной артерии

4.:Грудной радикулит

5.:Спонтанный пневмоторакс

№1886

Больная 32 лет жалуется на выраженную одышку, которая мешает лежать; кашель со скудной мокротой. Состояние ухудшилось неделю назад; особенно наросла одышка сутки назад. Страдает ревматоидным артритом 4 года. Цианоз губ, вздутые шейные вены. Тоны сердца звучные, ритмичные 110 в 1 мин. Верхушечній толчек смещен вправо. Перкуторно - над всей левой половиной грудной клетки легочной звук притуплен, дыхание не выслушивается. ЧД - 42 в 1 мин. Печень +2 см. Наиболее эффективным мероприятием неотложной помощи будет:

1.:Введение фуросемида в/в струйно

2.:Антибиотикотерапия бензилпенициллином

3.:Ингаляция увлажненного кислорода

4.:Назначение строфантина в/в

5.:Пункция плевральной полости

№1887

У пацієнта 50 років, який хворіє на ішемічну хворобу серця, виникла фібріляція шлуночків. Першочерговим терапевтичним заходом повинно бути:

1.:Введення калію хлориду

2.:Введення адреналіну

3.:Електрична дефібриляція

4.:Введення лідокаїну

5.:Введення новокаїнаміду

№1888

Вас викликали у приймальне відділення, куди надійшов потерпілий, чоловік 42 р., який 3 години тому помилково випив суміш з метанолом. Що необхідно зробити негайно, починаючи лікування потерпілого?

1.:Вливання в/в розчина гідрокарбонату натрію

2.:Введення розчину глюкози в/в

3.:Перорально активоване вугілля

4.:Зондове промивання шлунку

5.:Інфузію етилового спирту в/в

№1889

У хворого 15 років з гнійним менінгоенцефалітом, в комі І ст., виникло блювання. Дихання стало утрудненим, з`явився ціаноз губів і нігтьових фаланг. Задишка переважно експіраторного характеру. При аускультації на фоні ослабленого дихання вислуховується велика кількість різнокаліберних вологих хрипів. Визначено гази крові: PaO2=70, PaCO2=50 мм. рт. ст. Яке найбільш імовірна причина погіршення стану хворого?

1.:Гострий стеноз гортані

2.:Набряк надгортанніка

3.:Спазм бронхів

4.:Аспірація блювотних мас

5.:Набряк легенів

№1890

Потерпілий 30 років з політравмою був своєчасно виведений із шокового стану. На другу добу на тлі стабільних показників життєзабезпечення і покращення загального стану, з’явились і стали прогресивно наростати ознаки дихальної недостатності. Задишка - 40 дихань на 1 хв., при аускультації дихання вислуховується у всіх відділах легень, при R-графії з обох боків - легеневі інфільтрати, PaO2 - 65 мм. рт. ст. ; в крові - помірний лейкоцитоз, з незначним зсувом вліво. Яке ускладнення має місце?

1.:Гострий респіраторний дистрес синдром

2.:Гіпостатична пневмонія

3.:Долевий ателектазі

4.:Двосторонній гемоторакс

5.:Інфаркт легенів

№1891

У жінки 32 років після укусу бджоли розвинувся приступ задухи. Об-но: cтан важкий. ЧД - 30 дих/хв. ЧСС 102уд/хв, АТ 100/70 мм рт. ст. В легенях сухі протяжні хрипи, що чути на відстані. Тони серця приглушені, ритм правильний. Який препарат найбільш доцільно призначити в першу чергу?

1.:Ефедрин п/ш.

2.:Преднізолон в/в.

3.:Супрастін в/м

4.:Адреналін п/ш.

5.:Еуфілін в/в.

№1892

Юнак 19 років, ін`єкційний наркоман, передозував сурогати опію, що призвело до різкого пригнічення дихання та депресії гемодинаміки. Персонал швидкої допомоги проводить допоміжну вентиляцію легень мішком “AMBU” та транспортування до лікарні. Який препарат (чи їх комбінацію) слід використати при наданні допомоги?

1.:Бемегрід

2.:Еуфілін

3.:Налоксон

4.:Кордіамін

5.:Етімізол

№1893

Хвора 34 років поступила в клініку з пошкодженням грудної клітини внизу зліва. Знаходилась в стаціонарі 3 доби, готувалась до виписки. Раптово відчула загальну слабкість, запаморочення. Об'єктивно: шкіра блідна, пульс 110 уд/хв, слабкий, АТ=80/60 мм рт. ст. Над гененями при перкусії - легеневий звук, аускультативно- везикулярне дихання. Живіт напружений, болючий при пальпації в лівому підребер'ї. Симптом Щеткіна-Блюмберга позитивний. При перкусії в лівій здухвинній ділянці - тупий перкуторний звук. Який найбільш

1.:Лівосторонній гемоторакс

2.:Спонтанний лівосторонній пневмоторакс

3.:Двомиттєвий розрив селезінки

4.:Розрив товстої кишки

5.:Розрив лівої нирки

№1894

Хворий 37 років працює стропальником, травмований ударом гачка троса на роботі. Наявна короткочасна втрата свідомості. На місці події визначено: стан хворого важкий, садно біля лівого соска, цианоз верхньої половини грудей, набухання шийних вен. Тони серця глухі. Перкуторно - кордони серця розширені. Яке ускладення найбільш вірогідне має місце?

1.:Перелом тіла грудини

2.:Перелом ребер зліва

3.:Пошкодження міжреберної артерії

4.:Травматична кила діафрагми

5.:Тампонада серця

№1895

У чоловіка 37 років після прийому сурогату алкоголю з'явились скарги на зміну кольоросприйняття. З роту - слабкий запах алкоголю. Виберіть найбільш доцільні міри профілактики ушкодження зорового нерву при екзогенній інтоксикації метиловим спиртом.

1.:Глюкоза, етіловий спирт

2.:Сольові розчини, вітаміни

3.:Сольові розчини, етіловий спирт

4.:Глюкоза, сольові розчини

5.:Глюкоза, вітаміни

№1896

Больной 20 лет доставлен бригадой СМП в коматозном состоянии. Зрачки сужены, цианоз кожных покровов и слизистых оболочек, в локтевом сгибе имеется след от инъекции, PS - 60 в мин., АД - 80/60 мм рт. ст., ЧД 8-10 в мин. Изо рта запах алкоголя, мышечная атония. Нарастают явления асфиксии. Первоочередным лечебным мероприятием у данного больного является:

1.:Внутривенное введение гемодеза

2.:Промывание желудка зондовым методом

3.:Гемосорбция

4.:Форсированный диурез

5.:Интубация трахеи и ИВЛ

№1897

Девушка 17 лет получила электротравму, коснувшись рукой оголенного провода. Была отброшена, потеряла сознание с последующей остановкой кровообращения. После проведения реанимации была госпитализирована. Какое из следующих осложнений наиболее вероятно через несколько часов или даже дней после поражения электротоком?

1.:Остановка дыхания

2.:Острая почечная недостаточность

3.:Фибрилляция желудочков

4.:Отек легких

5.:Нарушение нервно-мышечной проводимости

№1898

Больной 65 лет, находящейся в палате интенсивной терапии пульмонологического отделения по поводу астматического состояния, налажена постоянная оксигенация через лицевую маску. Однако через 4,5 мин. у больной наступило “кислородное апноэ”. Для выведения из этого состояния лучше всего использовать:

1.:Дополнительную ингаляцию CO*2

2.:Искуственную вентиляцию легких

3.:Прекращение ингаляции кислорода

4.:Инфузию щелочных растворов

5.:Внутривенное введение аналептиков

№1899

У хворого 23 років на другий день хвороби стан тяжкий, часті блювання та випорожнення (до 20 разів на добу), судоми м’язів нижніх кінцівок. Захворювання почалося з появи рідкого водянистого випорожнення, без домішок слизу та крові, з приєднанням частого блювання. Свідомість ясна. Температура тіла 35,8°С. Різка блідість шкіри, ціаноз губ, кінчиків пальців. Риси обличчя загострені, очі запалі, з темними кругами навколо. Голос сиплий. ЧСС - 135 уд. за хвилину. АТ - 50/30 мм рт. ст. Коефіцієнт Алговера - 2, гематокритне число - 0,7, густина плазми - 1,040. Втратив за дві доби 10% маси тіла. Яке порушення гомеостазу необхідно лікувати в першу чергу?

1.:Гіповолемію.

2.:Порушення функції травневого каналу.

3.:Дихальну недостатність.

4.:Серцеву недостатність.

5.:Інфекцію.

№1900

Хворий 58 років, що лікувався в стаціонарі з приводу нестабільної стенокардії при ходьбі раптово втратив свідомість, впав. Об’єктивно: пульсація на артеріях відсутня, зіниці вузькі, на світло не реагують, рідкі малоамплітудні рухи грудної клітки до 8-10 за 1 хв. АТ не визначається. На ЕКГ - синусоїдна крива з частими, різними по формі і амплітуді хвилями до 300 за 1 хв. Яке ускладнення виникло у хворого?

1.:Асистолія шлуночків

2.:Повна атріо-вентрикулярна блокада

3.:Фібриляція передсердь

4.:Фібриляція шлуночків

5.:Гостре порушення мозкового кровообігу

№1901

В оранжерії ботанічного саду чоловік 28 років після того як понюхав орхідею збліднів, втратив свідомість. ЧСС - 55 на хвилину. Артеріальний тиск - 50/0 мм рт. ст. Який препарат потрібно ввести хворому в першу чергу?

1.:Преднізолон

2.:Мезатон

3.:Адреналін

4.:Дімедрол

5.:Строфантін

№1902

В лікарню звернувся за допомогою 42-річний чоловік у якого через 10 хвилин після укусу бджоли з’явився набряк обличчя, погіршилося дихання. Пульс - 98 на хвилину, артеріальний тиск 130/80 мм рт. ст. Черговий лікар внутрішньо-м’язово ввів хворому 1 мл 1% розчину дімедролу і рекомендував на слідуючий день звернутися до дільничого терапевта. Який захід потрібно було використати?

1.:Госпіталізувати в лікарню для спостереження

2.:В/в ввести розчин хлористого кальцію і госпіталізувати в лікарню

3.:В/в ввести преднізолон і госпіталізувати в лікарню

4.:В/в ввести розчин хлористого кальцію

5.:Згоден із рішенням чергового лікаря

№1903

Мужчина 42 лет, рабочий котельной, имеет жалобы на опоясывающую головную боль, повторную рвоту. Была кратковременная потеря сознания. Объективно: отмечается повышение сухожильных рефлексов, спонтанные миофибрилляции. АД=150/80 мм. рт. ст. Пульс 104 удара в минуту. Видимые слизистые и кожные покровы с малиновым оттенком. Какой из

1.:Отравление анилиновыми красителями средней степени тяжести

2.:Отравление метаном средней степени тяжести

3.:Отравление бензином тяжелой степени тяжести

4.:Отравление синильной кислотой легкой степени тяжести

5.:Отравление монооксидом углерода средней степени тяжести

№1904

У рабочего, занятого на производстве ртутных термометров, после вдыхания в закрытом помещении паров разлитой ртути появился металлический привкус во рту, слюнотечение, боли в животе, кровавый понос. Какой препарат наиболее показан в данной ситуации?

1.:Преднизолон

2.:Унитиол

3.:Альмагель

4.:Активированный уголь

5.:Левомицетин

№1905

У хворої з правобічною нижньодолевою пневмонією погіршився стан: значно посилилась задишка, ціаноз. Об-но: права межа серця на 2 см зовні від правої парастернальної лінії. Тони послаблені, ритмічні. Пульс 110/хв. АТ-120/80мм рт. ст. Спереду справа нижче ІІ ребра над легенею тупий перкуторний звук, дихання не прослуховується. ЧД-26/хв. Ваша невідкладна допомога ?

1.:Плевральна пункція з евакуацією ексудата

2.:Великі дози сечогінних

3.:Корглікон довенно, сечогінні

4.:Ефедрин, папаверин, еуфілін

5.:Фентаніл, гепарин, еуфілін

№1906

Чоловік 24 років поступив до приймального відділення із скаргами на сильний біль в животі. При дослідженні визначені симптоми подразнення очеревини. Страждає на виразкову хворобу шлунку 10 років. На оглядовій рентгенограмі органів черевної порожнини визначається вільний газ під правим куполом діафрагми. Ваш діагноз?

1.:Перфорація порожнистого органу

2.:Кровотеча в черевну порожнину

3.:Кишкова непрохідність

4.:Пенетруюча виразка шлунку

5.:Стеноз виходу із шлунка

№1907

Хворий К., 35 років доставлений БШМД в реанімаційне відділення в безсвідомному стані. Об'єктивно: хворий в сопорі. Помірний мідріаз. Реакція зіниць на світло знижена. Реакція на мовні інструкції відсутня. АТ 150/100 мм рт. ст., тахікардія. У крові виявлено метанол. Який антидот Ви призначите?

1.:Тіаміну хлорид

2.:Етиловий спирт

3.:Унітіол

4.:Налоксон

5.:Тавегіл

№1908

У хворої 18 років через 2 тижні після ГРЗ з’явилися біль і припухлість в гомілково-ступневих суглобах, дифузні болі у животі, які посилюються після вживання їжі, періодичнй рідкий геморагічний пронос, папульозно геморагічні висипки на нижніх кінцівках. Ан. крові: ер. -3,0?1012/л, Нв-85 г/л, ШЗЕ-40 мм/год, тромбоцити в нормі. Який ваш діагноз ?

1.:Сиптичний ендокардит.

2.:Системний червоний вівчак.

3.:Ревматоїдний артрит.

4.:Геморагічний васкуліт.

5.:Хвороба Верльгофа.

№1909

Для термінового проведення штучної вентиляції легень під час клінічної смерті застосовують такий метод:

1.:Штучна вентиляція - із рота до рота.

2.:Метод Сильвестра (розведення рук у боки).

3.:Метод Хольгер-Нільсена (заведення рук за голову).

4.:ШВЛ можна не проводити, всі зусилля зосередити на відновленні діяльності серця.

5.:Стискання груди.

№1910

Хворого 20-ти років доставлено бригадою швидкої медичної допомоги в коматозному стані, шкіра обличчя і тулуба бліда, волога і холодна. Ps - 60 за 1 хв., АТ - 80/60 мм. рт. ст. ЧД 8 - 10 за 1 хв. Арефлексія. Наростають явища асфіксії. Подальша першочергова тактика повинна включати:

1.:Глюкоза 40% 40 мл в/в, віт В1, В6 в/м

2.:Введення в/в капельно розчинів колоїдів та кристалоїдів

3.:Введення бемегриду в/в

4.:Форсований діурез

5.:Стабілізація гемодинаміки, інтубація, ШВЛ

№1911

Хворий 60 рокiв раптово вiдчув задуху, гострий бiль в груднiй клiтцi, кровохаркання. Страждає варикозним розширенням вен нижнiх кiнцiвок. Об`єктивно: стан важкий, задуха, сірий цианоз. Вени шиї набухлi. ЧСС - 130 за 1 хв. АТ - 90/70 мм. рт. ст. Над верхiвкою серця I тон ослаблений, акцент II тону у II мiжребер`ї злiва. В легенях справа - вогнище вологих хрипiв, шум тертя плеври. Яку повинно надати невiдкладну допомогу?

1.:Знеболюючі

2.:Антибiотики широкого спектру дiї

3.:Кровозупиняючі

4.:Тромболітичні препарати

5.:Кардіотоніки

№1912

У потерпілого 30 років з тяжкою політравмою на другу добу перебування у відділенні реанімації розвинувся гострий респіраторний дистрес синдром (ГРДС). Який з механізмів патогенезу цього критичного стану має вирішальне значення для його виникнення?

1.:Спазм і тромбоз судин малого кола крообігу

2.:Мікротромбоз капілярів великого кола кровообігу

3.:Підвищення проникності альвеолокапілярних мембран

4.:Дефіцит сурфактанту

5.:Дифузні ателектази

№1913

Больной 35 лет, масса тела 70 кг; четвертые сутки находится в ОРИТ после перенесенного кровотечения и геморрагического шока. Суточный диурез 50 мл. Вторые сутки отмечается рвота, эйфоричен, не адекватно оценивает свое состояние. В легких влажные хрипы. ЧД 32 в 1 мин. В крови: К - 7,1 ммоль/л, С1 - 78 ммоль/л, Na - 130 ммоль/л, Ht - 0,32, Hb 100 г/л, Эр. - 2,9 млн., креатинин крови - 0,9 ммоль/л, Какое осложнение развилось у больного?

1.:Постгипоксическая энцефатолотия

2.:Острая сердечная недостаточность

3.:Гипостатическая пневмония

4.:Дегидратация связи с гиповолемией

5.:Острая почечная недостаточность

№1914

У хворого гострий біль у животі, який виник годину тому, блювання. Стула не було. Об’єктивно: доскоподібний живіт, різко болючий у верхніх відділах. Три роки тому діагностована виразка дванадцятипалої кишки. Останнім часом спостерігається помірно виражене загострення процесу (нічні болі), безладне лікування. Попередній діагноз - перфорація виразки. Яке дослідження підтвердить діагноз?

1.:Гастроскопія

2.:Аналіз крові на гемоглобін

3.:Рентгеноскопія шлунково-кишкового тракту з барієм

4.:Аналіз крові на лейкоцити

5.:Оглядова рентгеноскопія живота в стоячому положенні

№1915

Больную 58 лет беспокоит сильная боль в верхней и средней части живота схваткообразного характера, тошнота и рвота с выделением содержимого, имеющего каловый запах, задержку стула в течение 2 дней. При осмотре: черты лица заострившиеся. Язык сухой. Субиктеричность склер. Живот вздут, в дыхании учавствует. В области слепой кишки прощупывается резко растянутая кишка; при поколачивании слышен шум плеска. Слышна перистальтика. Ваш предварительный диагноз?

1.:Острое расширение (парез) желудка.

2.:Непроходимость кишечника.

3.:Тромбоз мезентериальных сосудов.

4.:Острый холангит.

5.:Острый панкреатит.

№1916

У больного 72 лет на фоне повышения t° тела до 39,4° с ознобом отмечались частые позывы мочиться. Моча выделялась тонкой струей; последние 2 дня - вообще не мочится. При обследовании - АД 86/60 мм рт. ст. Мочевой пузырь пуст. Размеры простаты увеличены. Какой наиболее эффективный способ предупреждения дальнейших осложнений Вы изберете в данном случае?

1.:Обеспечение оттока мочи.

2.:Показан только гемодиализ.

3.:Повышение АД с помощью мезатона.

4.:Применение антибиотиков из группы макролидов.

5.:Применение мочегонных - антагонистов альдостерона.

№1917

Больной поступил в клинику с жалобами на интенсивные боли в грудной клетке, одышку в покое. Заболел внезапно после поднятия тяжести. При объективном исследовании перкуторно над левой половиной грудной клетки, тимпанит, голосовое дрожание отсутствует, дыхание резко ослабленное; справа - дыхание везикулярное. Ваш предварительный диагноз?

1.:Межреберная невралгия.

2.:Плевропневмония.

3.:Тромбоэмболия легочной артерии.

4.:Пневмоторакс.

5.:Инфаркт миокарда.

№1918

Больной 48 лет жалуется на головокружение, рвоту, повторный жидкий, черный стул в течение последних суток. Кожные покровы бледные. Пульс 102 уд в 1 минуту. АД 90/60 мм рт. ст. При пальцевом исследовании прямой кишки следы кала черного цвета. Выберите оптимальный метод исследования в данной ситуации:

1.:Ирригоскопия.

2.:Обзорная рентгеноскопия брюшной полости.

3.:Лапароскопия.

4.:Эзофагогастродуоденоскопия.

5.:Ректороманоскопия.

№1919

Больной 19 лет поступил в отделение без сознания, дыхание поверхностное, 8 в 1 мин., АД 120/70 мм рт. ст. Пульс 68 в 1 мин. На предплечьях множественные следы инъекций. После внутривенного введения налорфина у больного восстановилось сознание и дыхание. Отравление каким веществом наблюдалось у больного?

1.:Опиатами

2.:Димедролом

3.:Аминазином

4.:Клонидином

5.:Бензодиазепинами

№1920

Больной 35 лет, страдает в течение 15 лет сахарным диабетом 1 типа, злоупотребляет алкоголем. Лечится регулярно. После употребления алкоголя появилась резкая слабость, дрожь в теле, потливость. Объективно: возбужден, ЧСС-98 уд/мин. АД 120/70 мм. рт. ст. С чем связано ухудшение состояния больного?

1.:Симпатоадреналовым кризом.

2.:Гипергликемией.

3.:Тиреотоксикозом.

4.:Гипогликемией.

5.:Абстинентным синдромом.

№1921

У больного 40 лет после езды на велосипеде возникла резкая боль в поясничной области справа, изменился цвет и уменьшилось количество мочи. Объективно состояние удовлетворительное, бледен. Деятельность сердца ритмичная, пульс 105/мин, АД 145/95 мм рт. ст., положительный симптом Пастернацкого справа. Для лечения больного Вы назначите:

1.:Морфин.

2.:Баралгин.

3.:Реополиглюкин.

4.:Индометацин.

5.:Цефтриаксон.

№1922

Больной 43 лет доставлен в бессознательном состоянии. В течение предыдущих 7 дней в связи с простудой принимал большие дозы бисептола. Накануне вечером стала беспокоить одышка, особенно в положении лежа, отекли ноги, не мочился 2 суток. Утром развились судороги, потерял сознание. Объективно: шумное дыхание, 30 в мин, отеки на ногах и пояснице, частота пульса 50 в мин. Креатинин плазмы 0,586 ммоль/л, калий плазмы - 7,2 ммоль/л. Какое лечение требуется?

1.:Применение гепарина.

2.:Назначение глюкокортикостероидов.

3.:Введение плазмозамещающих средств.

4.:Гемодиализ.

5.:Назначение больших доз верошпирона.

№1923

У хворого важкий приступ бронхіальної астми триває більше 1 години, незважаючи на застосування бета-адреноміметиків інгаляційно та довенно, еуфіліну та антихолінергічних середників. Якими медикаментами небхідно доповнити терапію?

1.:Бета-адреноблокатори довенно

2.:Нестероїдні протизапальні препарати

3.:Інтал

4.:Кортикостероїди довенно та інгаляційно

5.:Антигістамінні середники

№1924

На момент огляду хворий без свідомості шкіра суха, гаряча, гіперемія обличчя. Дихання Кусмауля, запах ацетону в повітрі. Позитивні симптоми подразнення очеревини. Цукор крові - 33 ммоль/л. Який невідкладний захід потрібно зробити в першу чергу ?

1.:В/в інфузія фізиологічного розчину натрію хлориду

2.:В/в інфузія інсуліну короткої дії

3.:В/в інфузія неогемодезу з глютаміновою кислотою

4.:В/в інфузія глюкози разом з інсуліном

5.:Введення інсуліну пролонгованної дії.

№1925

Хворого 45 років доставлено каретою швидкої допомоги зі скаргами на болі в епігастрії, блювоту на висоті болю з домішками крові, печію, загальну слабкість, головокружіння, зранку був “чорний” стілець. Хворіє протягом 10 років, харчування не регулярне. Яке ускладнення розвинулось у хворого?

1.:Тромбоцитопенія

2.:Кровотеча з вен стравоходу

3.:Кровотеча з гемороїдальних вен

4.:Шлункова кровотеча

5.:Кишкова кровотеча

№1926

Хворий Я., 53 р., скаржиться на загальну слабкість, втрату апетиту, відрижку повітрям, відчуття важкості в епігастрії, тупий біль після прийому їжі, схуднення. . Напередодні була блювота з домішками крові, зранку - дьогтеподібний кал. Хворіє протягом 6 місяців. При огляді: блідість шкірних покривів. ЧСС - 90 за 1 хв., пульс ритмічний, АТ - 90/60 мм рт. ст. При пальпації живота визначається болючість в епігастрії. Печінка і селезінка не збільшені. Який попередній діагноз можна поставити?

1.:Рак шлунка, ускладнений кровотечею

2.:Залізодефіцитна анемія

3.:Хронічний гастрит

4.:Хронічний ентероколіт

5.:Виразкова хвороба

№1927

Хворий К, 54 років переніс 4 роки тому вірусний гепатит В. Останні два місяці відчувє печію, пекучий біль за грудиною. Вранці після їжі та підняття важкості з’явилася блювота свіжою темною кров’ю. При огляді: шкіряні покрови бліді, вологі, пульс 92уд. на хвилину, АТ-90/60 мм рт. ст. Склери жовтушні, живіт збільшений у розмірі за рахунок асциту, гепатоспленомегалія. Назвіть найбільш вірогідну причину кровотечі:

1.:Вирозкова хвороба 12-ти палої кишки.

2.:Синдром Бадда-Кіарі.

3.:Синдром Малорі-Вейса.

4.:Розрив варикозних він стравоходу.

5.:Ахалазія стравоходу.

№1928

У хворого Н., 33 років, при введенні пеніциліну з’явизася уртикарна висипка на шкірі тулуба і кінцівок, загальна слабість. При транспортуванні хворого машиною “швидкої допомоги” у спеціалізоване відділення у нього виник напад задухи. Об’єктивно: ЧД - 28 на 1 хв, пульс 94 на 1 хв, АТ - 100/60 мм рт. ст. Який спосіб вентиляції легень найбільш доцільний у даному випадку?

1.:Застосування ларінгеальної маски

2.:Застосування повітревода

3.:Застосування кисневої маски

4.:Інтубація трахеї

5.:Застосування мішка Амбу

№1929

У коматозному стані в відділення реанімації поступив хлопчик 5 років. Останні 2 роки вживає багато рідини (3,5-4л на добу), відстає у фізичному розвитку, страждає нічним енурезом. Дідусь хворого по материнській лінії хворів нецукровим діабетом. Об-но: t тіла -37,8 (С, П. - 135 уд/хв, ритмічний, ослаблений АТ- 70/40, В крові Na - 100 ммоль/л, Сl - 80 ммоль/л, К - 2,8 ммоль/л, глюкоза крові - 4,5 ммоль/л. Визначення якого показника дозволить встановити діагноз?

1.:Осмолярності сечі

2.:Кортизолу в крові

3.:Альдостерону в крові

4.:Антидіуретичного гормону і вазопресину в крові

5.:Сечовини і креатинину в крові.

№1930

У хворого з’явилось блювання кров’ю, загальна слабкість, головокружіння. 2 роки тому діагностовано цироз печінки. Об-но: блідість шкіри та слизових оболонок. Р- 94 за 1 хв., АТ-100/70 мм. рт. ст. Печінка виступає на 2 см із підреберної дуги, щільна, край загострений, селезінка виступає на 5 см із підреберної дуги. Ер - 3,5 ?10 12/л, гемоглобін - 100 г/л, гематокрит - 0,34 л/л. Якою повинна бути невідкладна допомога?

1.:Хірургічне лікування.

2.:Лазеротерапія.

3.:Балонна тампонада (зонд Блекмора ).

4.:Консервативна терапія

5.:Ендоскопічна склеротерапія.

№1931

У відділення інтенсивної терапії в важкому стані доставлено чоловіка 48 років. З анамнезу відомо, що постраждалий працює у сільському господарстві та декілька годин тому (3 год) проводив обробку насаджень картоплі отрутою проти колорадського жука. При поступленні: акроцианоз, бронхорея, тахіпное, АТ - 100/60 мм рт. ст., пульс - 44 на 1 хв. Яким видом токсиканту імовірно отруївся хворий?

1.:Метгемоглобінутворюючі сполуки

2.:Цианідами

3.:Барбітуратами.

4.:Фосфорорганічні сполуки

5.:Похідні беладони

№1932

Хворий 30 рокiв, поступив у приймальне вiддiлення пiсля автомобiльної аварiї зi скаргами на задишку, бiль у лiвому боцi. На оглядовiй рентгенограмi органiв грудної порожнини визначається просторе просвiтлення лiвого легеневого поля з вiдсутнiстю легеневого малюнка, змiщення органiв середостiння вправо. Лiва легеня пiджата до лiвого кореня, дiафрагма змiщена на одне мiжребiр’я донизу, синуси контуруються чiтко. Ваш висновок?

1.:Пневмогемоторакс.

2.:Пошкодження дiафрагми.

3.:Забiй легенi.

4.:Напружений пневмоторакс.

5.:Гемоторакс.

№1933

В психічному статусі хворого 32 років стійке патологічне зниження настрою. Контактний, коротко, але по суті відповідає на питання. Мовна продукція вкрай лаконічна, в уповільненому темпі. Рухи скуті і загальмовані. Висловлює ідеї самозвинувачення і самоприниження. Препарати якої групи в першу чергу показані хворому?

1.:Нейролептик

2.:Транквілізатори

3.:Нормотиміки

4.:Антидепресанти

5.:Гіпнотики

№1934

Жінка 35 років близько 10 років хворіє на туберкульоз легенів. В туберкульозній клініці незабаром почала дивно себе поводити: розмалювала обличчя яскравою косметикою, збирала навколо себе хворих, танцювала, співала з ними. Була підвищено збуджена, весь час проводила в товаристві чоловіків, кокетувала, фліртувала, заводила розмови на сексуальні теми. Всю ніч була відсутня у відділенні ("була на побаченні"). Який провідний синдром психічних розладів у хворої?

1.:Гебефренічний

2.:Істероформний

3.:Маніакальний

4.:Психопатоподібний

5.:Моріоподібний

№1935

Жінка 35 років скаржиться на біль у ділянці серця ("щемить, свердлить"), що виникає переважно у ранкові години в осінньо-весняний період, з іррадіацією болю в шию, спину, живіт, часте серцебиття, а також зниження загального життєвого тонусу. Виникнення цього стану не пов`язане з фізичним навантаженням. Увечері стан поліпшується. Соматичний, неврологічний статус, ЕКГ - без патології. Яка патологія найбільш вірогідно зумовила таку клінічну картину?

1.:Стенокардія спокою.

2.:Соматизована депресія.

3.:Неврозоподібна шизофренія.

4.:Іпохондрична депресія.

5.:Нейроциркуляторна дистонія.

№1936

Хвора 45 років, за своїм характером вередлива, демонстративна. Побачивши лікаря, починає охати, стогнати, триматися за голову, плакати. Скаржиться на болі в усьому тілі. При ходінні похитується, тримається за оточуючі предмети. Після неприємної бесіди раптово починає стогнати, лягає, закочує очі, не відповідає на запитання. Зіничні рефлекси при цьому збережені. Такий стан триває 15-20 хвилин. Згадує про перенесений стан, вважає себе тяжко хворою, непрацездатною. Чим найбільш імовірно зумовлений такий стан хворої?

1.:Епілептична хвороба

2.:Маніакально - депресивний психоз

3.:Симулятивна поведінка

4.:Неврастенія

5.:Істеричний невроз

№1937

Хвора 19 років, десять років страждає на епілептичну хворобу. Пішла на прийом до лікаря і не повернулась. Через три дні з'явилася додому обірваною, замерзлою. Поводила себе дивно: не розмовляла, ні з ким не спілкувалась, дивилась в одну точку, вночі не спала. На наступний день стан нормалізувався. Хвора не змогла пригадати, що з нею відбувалось протягом останніх чотирьох діб. Оточуючим здавалась задумливою та сонною. Визначити психопатологічний синдром.

1.:Онейроідний синдром

2.:Сутінковий розлад свідомості

3.:Аментивний синдром

4.:Оглушення

5.:Деліріозний синдром

№1938

Хворий 52 років, страждає на важку соматичну недугу протягом багатьох років. Останні кілька днів соматичний стан різко погіршився, при цьому він перестав розуміти звернену до нього мову, виконувати елементарні інструкції. Нерідко збуджується в межах ліжка. Не реагує на зовнішні подразники. Контакту недоступний. Періодично вимовляє окремі уривки фраз. Який психопатологічний синдром відповідає наведеній клінічній картині?

1.:Аментивний

2.:Оглушення

3.:Онейроїдний

4.:Присмерковий

5.:Деліріозний

№1939

Чоловік 47 років страждає на рак легенів в термінальній стадії. Розповідає, що протягом 2-3 тижнів помітив зміни у своєму психічному стані: бачить ввечері покійну матір, яка кличе до себе, відчуває запах сирої землі, гнилого листя, бачить незнайомих людей, які несуть труну. При цьому відчуває страх. Які симптоми психічних розладів у хворого?

1.:Психосенсорні розлади

2.:Депресивні розлади

3.:Маячні ідеї

4.:Справжні галюцинації

5.:Ілюзорні розлади

№1940

Жінка 19 років, скаржиться на болі у животі та суглобах, постійно вимагає все нових ін'єкцій обезболюючих та снодійних ліків. Обстежена. Патології гінекологічної та урологічної сфер не виявлено. Вздовж поверхневих вен кінцівок сліди старих проколів, походження яких не пояснює. Сухожильні рефлекси з верхніх та нижніх кінцівок однакові, жваві. Фотореакція зіниць слабка. Язик обкладений сірим нальотом. В бесіді - афективно неврівноважена, відзначається мовний "пронос" без патологічних включень. Яка тактика щодо поліпшення стану хворої?

1.:Консультація лікаря-інфекціоніста

2.:Призначити антибіотикотерапію.

3.:Консультація лікаря-нарколога.

4.:Призначити ліки, які вимагає пацієнт

5.:Додаткова консультація хірурга

№1941

Студентка 20 років, після того, як не склала іспит, почала скаржитись на відчуття інородного тіла, схожого на кульку в горлі, затруднене ковтання. Фіксована на цьому, обмежує себе в їжі, плаксива, прагне привернути до себе увагу, демонстративна. Легко піддається психотерапевтичному навіюванню. Який на вашу думку психіатричний діагноз у хворої?

1.:Депресивний невроз

2.:Обсесивний невроз

3.:Іпохондричний невроз

4.:Істеричний невроз

5.:Параноїдна реакція

№1942

Хворий на жовчнокам`яну хворобу, 31 року, після успішної операції на жовчному міхурі почав висловлювати звинувачення у тому, що лікарі "вирізали у нього всі внутрішні органи, підмінили їх чужими з метою експерименту, пропускають електрострум крізь його тіло, впливають на його думки та відчуття". Який найвірогідніший психіатричний діагноз ?

1.:Психогенний психоз, галюцінаторно-параноїдний синдром

2.:Реактивний параноїд на соматогенно несприятливому фоні

3.:Параноїдна шизофренія, синдром психічного автоматизму

4.:Соматогенний психоз, депресивно-параноїдний синдром

5.:Паранояльна психопатія, декомпенсація внаслідок соматичного захворювання

№1943

Чоловік 50 років, у тяжкому стані доставлений до інфарктного відділення. На ЕКГ ознаки гострого інфаркту міокарда. Хворий тривожний, напружений, у просторі і часі не орієнтується, у своїй особистості орієнтується вірно. Відчуває слухові, а також яскраві зорові галюцинації страхітливого характеру, під впливом яких збуджений, схильний до агресивних дій. Висловлює уривчасті маячні ідеї. Який провідний психопатологічний синдром?

1.:Онейроїдний синдром

2.:Деліріозний синдром

3.:Аментивний синдром

4.:Галюциноза синдром

5.:Параноїдний синдром

№1944

Жінка 20 років, скаржиться на біль, неприємні тяжкі відчуття у ділянці серця, часте серцебиття. ЕКГ- без патології. Седативні ліки зняли біль, але залишилась тривога, впевненість у важкому серцевому захворюванні, страх смерті, очікування нового нападу і страх перед ним. Який провідний психопатологічний синдром?

1.:Обсесивний синдром

2.:Депресивний синдром

3.:Кардіофобічний синдром

4.:Істеричний синдром.

5.:Іпохондричний синдром

№1945

Чоловік 70 років, хворіє на ішемічну хворобу серця. Настрій помітно знижений, тривожний. На фоні тривалого безсоння з`явилися страхи, небажання жити, думки покінчити з собою. Подовгу сидить, не змінюючи пози, відповідає не відразу тихо, монотонним голосом. Вираз страждання, болю, страху. Який провідний психопатологічний синдром?

1.:Обсесивний синдром

2.:Параноїдний синдром

3.:Астенічний синдром

4.:Фобічний синдром

5.:Депресивний синдром

№1946

Хворий 37 років, лікар. Під час навчання в медичному інституті часто випивав з друзями, проте особливої тяги до спиртних напоїв не помічав. 5 років тому з'явилася потреб похмелятися . Психічний статут: Не вважає себе хворим, "пив як усі, може тільки трохи частіше". Пожвавлюється при спомині про горілку. Схильний до плоских, цинічних жартів, розв'язний, докучливий. Соматичний статут: Поширення кордонів серця ліворуч, глухість тонів, живіт болісний в правому підребер"ї, печінка біля краю реберної дуги. Яке дослідження найбільш інформативно для уточнення діагнозу?

1.:Зміст алкоголю в крові

2.:Клиніко-психопатологічне дослідження

3.:Комп'ютерна томографія головного мозку

4.:Експериментально-психологічне дослідження

5.:Дослідження ферментів сироватки крові

№1947

Хвора 51 року доставлена в психіатричну лікарню в зв'язку із суїцидальною поведінкою (спроба отруїтися). Після 6 місяців менопаузи понизився настрій, виникло почуття "приливу жару", тривога. Стала похмурою, неспокійною плаксивою, порушився сон. У відділенні: рухове і мовне збудження, заламує руки, намагається рвати на собі волосся, лається, кричить. Недоступна продуктивному контакту. Коли намагаються хвору заспокоїти, збудження підсилюється, просить дати їй вмерти. Галюцинацій і маячення немає. Помітних порушень інтелектуально-мнестичних функцій не виявлено. Соматичний і неврологічний стан - без патології. Які патогенетичні механізми психічних порушень у хворої?

1.:Гіпоксія головного мозку

2.:Пухлина головного мозку

3.:Атрофічні процеси в головному мозку

4.:Інволюційні зміни, пов'язані з клімаксом

5.:Перенапруження сили основних нервових процесів

№1948

Хвора, 26 років, продавець. Спадковість психічними захворюваннями не обтяжена. За характером вразлива, мрійлива; захворіла після повідомлення, що її мати попала під поїзд. Зойкнула, впала на підлогу. Лежить нерухомо, із заплющеними очима. На запитання не відповідає, інструкцій не виконує. Піднята рука спадає, наче батіг. Після кофеїн-барбамілового розгальмування розплющила очі, назвала своє ім'я, здивовано спитала де вона. Заплакала, розповідаючи про смерть матері. Назвіть, який діагноз найбільш вірогідний у хворої?

1.:Істерична реакція

2.:Психогенний ступор

3.:Епілепсія

4.:Кататонічний ступор

5.:Реактивна депресія

№1949

Хвора 19 років, студентка художнього інституту, не отримала очікуваного нею першого місця на виставці студентських картин. Обвинуватила декана свого факультету у вимаганні в неї хабара . Швидко розвинувся судомний припадок із риданнями, різноманітними конвульсіями. Свідомості, однак, не втрачала і заборонила викликати швидку медичну допомогу. Була доставлена додому співкурсниками. Дома, після зауваження батька про те, що не слід було вступати в конфлікт з деканом, у хворої виникло виражене мовно-рухове збудження. Препарати якої групи найбільш показані для усунення збудження у цьому випадку?

1.:Транквілізатори

2.:Снодійні (барбітурати)

3.:Антиконвульсанти

4.:Антидепресанти

5.:Нейролептики

№1950

Хвора 23 років, інженер, госпіталізована в психіатричну лікарню. 2-3 тижні тому почала помічати, що якась сила керує її думками, почуттями і вчинками. Мала підозру, що на неї діє гіпнозом її співучень, якого не бачила вже кілька років. У голові "з'явився" голос цього знайомого. Періодично зазнавала наплив чужих думок, коли власний розум "зупинявся", власне мислення "зупинялось". Не спала ночами; боялась, не могла працювати. У клініці, під впливом терапії, поступово зникли описані хворобливі явища, з'явилось критичне ставлення до них. Якій захід профілактики рецидиву хвороби можна вважати найбільш ефективним?

1.:Підтримувати терапію нейролептиками

2.:Уникати зустрічі із знайомим, що з'являється у хворобливих переживаннях

3.:Дотримуватися певної дієти

4.:Залишити роботу

5.:Провести психотерапію, спрямовану на переконання хворої

№1951

Хвора 55 років. 3 роки тому почала знижуватися пам'ять, спочатку забувала поточну інформацію, а потім і фахові знання, події з власного життя. Останні 3-4 місяці погано орієнтується у власній квартирі. Ставлення до своїй нездатності байдуже. З'явилася амнестична афазія, не може читати, писати, виконувати найпростіші дії (застебнути ґудзик, розчесати волосся). Психічний статут: Байдужа, ніщо її не цікавить, брудна, різко схудла, вимовляє не більш 5 слів, часто невлад, вимовляє безглузді слова і звуки, до свого стану не критична. Який патологічний процес у головному мозку зумовив клінічну картину цього захворювання?

1.:Кровозлияння до головного мозку

2.:Гiалиноз судин мозку

3.:Сенильні бляшки

4.:Пухлина головного мозку

5.:Атеросклеротичні зміни судин

№1952

Хворий переніс тяжкий грип. Через місяць після захворювання з явився головний біль, кружіння голови, слабкість, став дратливим, знизилась пам'ять, швидко стомлювався на роботі. Під час бесіди з лікарем скаржиться на нестриманість. Вказав, що зовсім перестав читати книжки, а думки завжди десь далеко. Через 20 хвилин бесіди став говорити тихіше, довго обдумував питання та відповідь на них. Визначте синдром.

1.:Іпохондричний синдром

2.:Гипотиреоидия

3.:Амнестичний синдром

4.:Прихована депресія

5.:Астенічний синдром

№1953

Юнак 18 років направлений на військово-психіатричну експертизу, бо під час медичного огляду у військкоматі виявив дуже низький рівень загальних знань. Зростав без однолітків. Жив у лісі разом з батьком - лісником. В школу ходив дуже рідко, бо найближче село було за 10 кілометрів. Формально закінчив 7 класів. При експериментально-психологічному досліджені вирішував завдання на аналіз, синтез, на комбінаторику, на створення понять. Скажіть, як слід оцінити стан хворого?

1.:Дебільність легкого ступеню

2.:Затримка психічного розвитку

3.:Соціально-педагогічна запущеність

4.:Гранична розумова відсталість

5.:Психофізичний інфантилізм

№1954

На консультацію психіатра була направлена дівчина 15 років. Декілька місяців назад з перебільшеною увагою стала ставитись до своєї зовнішності. Годинами розглядала себе в дзеркалі , знаходячи в себе якісь вади. При бесіді з лікарем наполягає на тому, що вона "потворна". Майже всі люди насміхаються над нею. Бачила на вулиці, як зустрічні насмішкувато позирають в її бік. Лікар не зміг переконати хвору в її помилкових поглядах. Заявила, що буде наполягати на пластичній операції. Який синдром у хворої ?

1.:Психопатоподібний синдром

2.:Дисморфоманічний синдром

3.:Параноїдний синдром

4.:Дисморфофобічний синдром

5.:Іпохондричний синдром

№1955

Хвора 56 років. В прийомному відділенні була збуджена, не впізнавала присутніх, родичів, не могла назвати своє ім'я , прізвище Страждає гіпертонічною хворобою. Одержала звістку про хворобу матері. Розхвилювалась, плакала, а потім з'явилось збудження та неправильна поведінка. Під час огляду виявлено артеріальний тиск 190/120 мм рт. ст.,, дезорієнтована, окремі галюцинаторні переживання. Хворій було введено в вену 10,0 25 % розчину сірчанокислої магнезії. Через 5 хвилин хвора почала впізнавати своїх близьких, здивовано спитала "де вона", про свою поведінку нічого не пам'ятала. Який синдром порушення свідомості у хворої?

1.:Деліріозне затьмарення свідомості

2.:Аментивне запаморочення свідомості

3.:Сутінкове затьмарення свідомості

4.:Сомнолентне запаморочення свідомості

5.:Онейроїдне затьмарення свідомості

№1956

Чоловік 35 років просить захистити його від домагань сусіда по квартирі. "Сусід, володіючи гіпнозом, на протязі останнього року викликає біль в шлунку, послаблення кишківника атрофію мозку. Вкладав у голову всілякі погані думки, примушує їх повторювати вголос в найбільш людних місцях. " Декілька разів звертався до сусіда з проханням припинити знущання. На деякий час "гіпнотичне знущання" зменшувалось або зникало, а потім з'являлось знову. Скажіть, який синдром у хворого ?

1.:Іпохондричний синдром

2.:Параноїдний синдром

3.:Синдром психічних автоматизмів

4.:Синдром галлюциноза

5.:Паранойяльний синдром

№1957

У хворого 36 років, який стоїть на диспансерному обліку з діагнозом “Алкоголізм ІІ стадії”, вперше встановлено маячення ревнощів. Є реальна небезпека розправи над дружиною. Чого потребує хворий в першу чергу?

1.:Проведення сімейної психотерапії

2.:Направлення до наркологічного відділення

3.:Невідкладна госпіталізації в психіатричний стаціонар

4.:Вирішення питання про дієздатність

5.:Амбулаторного лікування

№1958

Чоловік 36 років, багато часу зловживає спиртними напоями. Після 5-денного запою став збудженим, агресивним, увечері з’явилися галюцинації погрожуючого характеру. Куди треба направити хворого для профілактики суспільно-небезпечних дій?

1.:Психіатрична поліклініка

2.:Психіатричний денний стаціонар

3.:Залишити вдома

4.:Психіатрична лікарня

5.:Соматична поліклініка

№1959

Чоловік 22 років, ніколи раніше не хворів, алкоголем не зловживає. Після травми мозку з втратою свідомості через 2 тижні не впізнає свого лікаря, забуває, де його палата і ліжко, що він їв, коли працював. Настрій підвищений, без мети ходить по відділенню. Яка причина з перерахованих нижче найбільш вірогідно сприяла виникненню захворювання?

1.:Епілептична хвороба

2.:Соматичне захворювання

3.:Склероз судин мозку

4.:Травма мозку

5.:Алкогольна інтоксикація

№1960

Чоловік, 31 рік, за характером завжди був замкнений. У психіатрів ніколи не лікувався. Скаржиться на “головний біль”: відчуття, “наче під шкірою голови щось лопається, рухається, закипає”. За допомогою об’єктивних обстежень органічної патології не виявлено. Який найбільш вірогідний психопатологічний симптом у цьому випадку?

1.:Дисморфопсії

2.:Парестезії

3.:Гіперестезії

4.:Галюцинації

5.:Сенестопатії

№1961

Чоловік, 40 рік, висловлює думки про зраду дружини, наводячи “докази”. Неодноразово зчиняв дружині сцени ревнощів вдома та на роботі, вимагав, щоб вона зізналась у зраді, ображав її, погрожуючи вбивством. Які заходи треба вжити для профілактики суспільно небезпечних дій при цьому стані?

1.:Сімейна психотерапія

2.:Консультація психіатра

3.:Амбулаторне лікування

4.:Консультація терапевта

5.:Консультація психолога

№1962

Чоловік, 30 рік, багато років хворіє психічно. На фоні тривалого безсоння з’явилися страхи, думки покінчити з собою, намагався повіситись. Настрій помітно знижений, від лікування відмовляється. Які дії є найбільш вірогідні для профілактики суїциду хворого?

1.:Госпіталізація в неврологічне відділення

2.:Амбулаторне лікування

3.:Психотерапевтична бесіда

4.:Госпіталізація в психіатричну лікарню

5.:Суворий нагляд вдома

№1963

Хворий М., 35 років. Вперше поступив в психіатричний стаціонар. Встановлено діагноз шизофренія, параноїдна форма. Який метод лікування доцільно застосувати?

1.:Нейролептична терапія

2.:Рефлексотерапія

3.:Психотерапія

4.:Фізіотерапія

5.:Вітамінотерапія

№1964

Хворий К., 25 років. В приймальному покої лікарні раптово впав на підлогу, колір обличчя та шкірних покривів цианотичний, зіниці не реагують на світло. Спостерігаються судомні скорочення різних груп м’язів. Хворий прийшов до свідомості через 15 хвилин, нічого не пам'ятає. Як оцінити описаний стан?

1.:Великий епілептичний напад

2.:Малий епілептичний напад

3.:Епілептичний статус

4.:Істеричний напад

5.:Діенцефальний напад

№1965

Хворий М., 22 роки. При розмові стверджує, що відчуває зв’язок з космосом, впевнений в насильстві над собою. Говорить, що його думками та діями керують конкретні люди, впливають “психотронною зброєю”. Переконаний в своїй правоті. Ваш імовірний діагноз?

1.:Гебефренічна шизофренія

2.:Шизоафективний психоз

3.:Параноїдна шизофренія

4.:Маніакально-депресивний психоз

5.:Реактивний параноїд

№1966

Больная 32 лет жалуется на “душевную боль”, плохое настроение, отсутствие аппетита, бессонницу. Указанные симптомы появились постепенно в течение 3 месяцев без видимой причины. В психическом статусе: на вопросы отвечает тихим голосом, лицо печальное, мимика скорбная, движения замедлены, эмоционакльно подавлена, темп мышления замедлен. Состояние больной улучшается вечером и ухудшается рано утром. Какокой предположительный диагноз можно поставить этой больной?

1.:Циклотимия

2.:Реактивная депрессия

3.:Маниакально-депрессивный психоз: депрессивная фаза

4.:Депрессивный синдром вследствие органическогго поражения ЦНС

5.:Инволюционная меланхолия

№1967

Було помічено, що 7-річний школяр під час уроків по кілька разів ставав неуважним. Вчитель звернув увагу на відсутність погляду дитини, прицмокування губами. Падіння та судом не спостерігалось. Під час короткої “відсутності” він не відгукувався на своє ім`я. Мати помічала такі ж явища і раніше, але не надавала їм значення, вважаючи, що дитина замислилась. Визначте тип епілептичного нападу, відповідно до прийнятої класифікації.

1.:Простий парціальний напад

2.:Джексонівський парціальний напад

3.:Абсанс

4.:Складний парціальний напад

5.:Генералізований тоніко-клонічний напад

№1968

Чоловік 28 років, має підвищену вразливість, постійно стурбований ставленням до себе людей, що його оточують, обережний та боязкий у контактах, переживає через це комплекс особливої неповноцінності. Дуже відповідна людина, гарний виконавець, проте вважає, що неспроможний себе повністю реалізувати. Ці прояви треба кваліфікувати як:

1.:Психопатію.

2.:Невротичні реакції.

3.:Акцентуацію особливості.

4.:Варіант психологічної норми.

5.:Параноїдну шизофренію.

№1969

Жінка, 30 років, в минулому викладач німецької мови, інвалід 2 групи по психічному захворюванню. За місяць до госпіталізації у психіатричний стаціонар почала відчувати на собі дію сили якихось людей. Вважала, що вони завдяки магніту приводять в дію Ії щелепи, язик та вживають Ії як диктора, примушували розмовляти німецькою мовою. До яких різновидів патології сприйняття можливо віднести це порушення?

1.:Деперсоналізація

2.:Мовнорухові галюцинації Сегла

3.:Інтерпретативні ілюзії

4.:Ротоглоткові галюцинації

5.:Вісцеральні галюцинації

№1970

У хворої, 57 років, спостерігаються клімактеричні явища. Хвора каже, що сусіди підсипають їй під двері отруту, пускають газ, шкодять на городі. Нікому про це не розповідає, окрім чоловіка. Він тепер також переконаний, що іноді страва має специфічний смак, в повітрі дійсно відчувається газ. Він закінчив 3 класи, відрізнявся ретельністю та акуратністю, легко підпадав під чужий вплив. Можна запідозрити, що цей стан у чоловіка є:

1.:Маячні ідеї ворожби

2.:Параноїдний синдром

3.:Маячні ідеї переслідування

4.:Індуковані маячні ідеї

5.:Паранояльний синдром

№1971

34-літня жінка скаржиться на порушення сну, зниження працездатності, пам'яті, відсутність зацікавленого ставлення до навколишнього світу, загальмованість, затримку менструального циклу. Останнім часом значно схудла. В розмові відповідає односкладово, вираз обличчя скорботний. Дії лікаря:

1.:Провести експериментально - психологічне дослідження.

2.:Призначити седативні засоби.

3.:Направити на консультацію до гінеколога.

4.:Визначити наявність суіцидальних думок.

5.:Призначити психостимулятори.

№1972

Хворий, 57 років. Захворювання почалось з розладів пам'яті із збереженою емоціональною сферою та критичністю. Потім мали розвиток апрактичні, агностичні та афатичні розлади, явищі алексії. Який діагноз?

1.:Старче недоумство.

2.:Хвороба Альцгеймера.

3.:Пресенільна деменція

4.:Церебральний атеросклероз.

5.:Хвороба Піка.

№1973

До слідчого ізолятору було запрошено психіатра з приводу консультації засудженого, що чекав вироку за тяжкий злочин. У пацієнта раптово змінилася поведінка: почав безглуздо себе поводити, по-дитячому розмовляти, лепече, просить цукерку. При огляді: дезорієнтований в собі та оточенні, відповіді поза питанням, не може порахувати пальці на руках, здивовано підіймає брови, прохає пустити його до матері. Таким стан є:

1.:Шизофренія

2.:Симуляція

3.:Регрес психіки.

4.:Синдром Ганзера

5.:Псевдодеменція

№1974

Дівчинка, 12 років, з розвиненою фразовою мовою, але бідним словарним запасом. Мова косноязична, частіше у вигляді речових штампів. Не спроможна до повноцінного узагальнення предметів. Переважає конкретно-образне мислення, але елементарне узагальнення можливе. Має гарну механічну пам'ять. Чула про приказки та прислів'я, повторює їх, але переносне значення їх не розуміє. Такий стан характерний для:

1.:Педагогічній запущеності.

2.:Олігофренії у ст. імбецильності

3.:Лакунарної органічної деменції.

4.:Олігофренії у ст. дебільності.

5.:Психоорганічного синдрому.

№1975

Хворий 30 років, тесляр, півроку тому з’явилися зміни у поведінці: інтерес до філософії, почав писати трактат про мету свого людського існування, залишив свою основну працю, перестав піклуватися про дітей, виходив на вулицю неохайно одягненим, відчував "у голові голоси”, які керують його поведінкою. Впевнений, що він - посол від Бога Землі і постійно відчуває на собі його вплив. До хвороби не критичний. Якій діагноз можна припустити у хворого?

1.:Органічний психоз

2.:Шизофренія

3.:Соматогенний психоз

4.:Реактивний психоз

5.:Алкогольний психоз

№1976

Хвора скаржиться на неприємні відчуття, що виникають в різних частинах тіла та внутрішніх органах, а іноді “дуже тягосне почуття стягування, скручення, перевертання”. Неодноразово зверталась до лікарів, проходила обстеження в терапевтичній клініці, після чого направлена до психіатра. Встановіть психопатологічний розлад.

1.:Сенестопатії.

2.:Деперсоналізація.

3.:Синестезії.

4.:Парестезії.

5.:Іпохондрія.

№1977

Хворий доставлений в приймальне відділення психіатрична лікарні . Причина госпіталізації - агресивні тенденції відносно родичів. При опитуванні - повідомляє, що члени злочинної організації “опромінюють” його новим видом випромінювання, чує їх “голоси”, які наказують не видавати їх наміри. “Голоси” звучать в середині голови. У процесі бесіди ці ідеї корекції не піддаються. Влаштування в лікарню пояснює злим наміром родичів. Визначити синдром захворювання.

1.:Присмерковий стан.

2.:Параноїдний.

3.:Галюцинаторно-параноїдний.

4.:Галюцінаторний.

5.:Делірій алкогольний.

№1978

Хворий скаржиться на вкрай неприємний стан відчуженості від власних відчуттів, нездатність переживати емоції. Оточуючі предмети сприймає як несправжні, люди здаються йому двомірними “картонними” фігурками. Хворому важко пояснити іншим свій стан, він не відчуває себе реально існуючим. Визначити психічний розлад.

1.:Дисморфоманія.

2.:Синдром дереалізації та деперсоналізації.

3.:Парафренне маячення.

4.:Порушення сприйняття.

5.:Несправжні галюцинації.

№1979

Мова хворого непослідовна, між твердженнями відсутній логічний зв’язок. Зміст висловлювань відірваний від змісту реальної дійсності. На питання: “Як ви поступили до лікарні?” - відповідає: “Через двері”. Визначити психічний розлад.

1.:Формальне мислення.

2.:Скачка ідей.

3.:Олігофазія.

4.:Зісковзування.

5.:Уповільнене мислення.

№1980

Хворий 21 року, боїться інфікуватися своїми випорожненнями, тому “готується” до акту дефекації, а після нього використовує велику кількість туалетних папірців і миє руки занадто довго. Цілий день зайнятий тільки цим, нічим іншим не цікавиться , перестав учитися, став байдужим до оточуючих. Безпідставно впевнений, що захворює. В бесіді корекції не піддається. Визначити вид психічного розладу.

1.:Синдром Котара.

2.:Маячні ідеї з надцінними ідеями.

3.:Ананкастичний синдром.

4.:Іпохондричний синдром.

5.:Маячні ідеї з нав’язливостями.

№1981

Хворий 50 років, на фоні ейфоричного піднесеного настрою розповідає про “будівництво мосту з Шепетівки до Австралії, по якому будуть переходити кролі, яких він буде перепродавати австралійцям по 1 гривні, а потім купить бочки з діамантами”. Називає себе “генералісимусом всього світу”, прохає у лікаря “дві гривні на комбікорм для кролів”. Назвіть, для якого захворювання найбільш специфічні подібні маячення, при яких є сполучення ідей глобальності та нікчемності.

1.:Алкоголізм.

2.:Маніакально-депресивний психоз.

3.:Шизофренія.

4.:Прогресивний параліч.

5.:Церебральний атеросклероз.

№1982

У пацієнтки сумний вираз обличчя, уповільнене мислення. Відмічає пригнічений настрій, зниження працездатності, апетиту. Переважають думки про власну неповноцінність, безнадійність своєї життєвої ситуації та песимістичні прогнози на майбутнє. Визначте психічний розлад.

1.:Дисфорія.

2.:Апатія.

3.:Депресія.

4.:Амнезія.

5.:Астенія.

№1983

В приймальне відділення психіатричної лікарні доставлено хворого М. В останні дні збуджений, багатомовний, на роботі співав, читав вірші, давав “провідні вказівки” адміністрації підприємства. При огляді: настрій підвищений, перебиває лікаря, жартує, посміхається. Говорить швидко, хрипким голосом, часто перескакує з однієї теми на іншу, рифмує слова. Схильний до переоцінки своїх можливостей і здібностей. Вважає себе “чудовим спеціалістом”, майстром “золоті руки”, “першим фахівцем держави”. Просить дозволу “заспівати що-небудь” і починає голосно співати, пританцьовувати. Визначте психопатологічний стан.

1.:Катотонічне збудження.

2.:Алкогольне сп’яніння.

3.:Маніакальний стан.

4.:Істеричний розлад особистості.

5.:Парафренний синдром.

№1984

Хвора похилого віку, на вигляд спокійна, привітна, одягнена охайно. У вільний час дивиться телевізор. Переглядаючи телесеріал, бурхливо висловлює свої думки, коментує, плаче, переживаючи за героїв фільму. Довго готується до зустрічі з рідними, чекає, а побачивши їх плаче від радості. Під час розмови роздратовується, ображається, свариться, бо їй здається, що її не слухають. Визначити психічний розлад.

1.:Депресія.

2.:Астеноневротичний синдром.

3.:Слабкодухість.

4.:Психомоторне збудження.

5.:Обсесивно-фобічний стан.

№1985

Емоційний стан - суміш тривоги, депресії та жаху, що виникає періодично, властиві безпідставні або неадекватні реальній ситуації прояви пригніченого озлоблення, похмурої депресивності, бурчливого незадоволення, спалахи гніву, лютої агресивності та руйнівних дій. Визначте розлад.

1.:Патологічний афект.

2.:Гнівлива манія.

3.:Дисфорія.

4.:Ажитована депресія.

5.:Дистимія.

№1986

Хворий нерухомо лежить в спокійній, але незручній позі. Коли очі відкриті, поглядом спостерігає за оточуючими об’єктами. Якщо очі закриті - опирається намаганням лікаря їх відкрити. Рефлекси не порушені. Визначити синдром.

1.:Тривожно- депресивний стан.

2.:Психогенний ступор.

3.:Кататонічний ступор.

4.:Аменція.

5.:Онейроїд.

№1987

Хворий активний, рухливий, метушливий. Протидіє обстеженню. Розмовляє швидко, голосно, висловлювання спонтанні, непослідовні. Визначити психопатологічний стан.

1.:Делірій.

2.:Кататонічне збудження.

3.:Параноїдний синдром.

4.:Поведінковий розлад.

5.:Психомоторне збудження.

№1988

У хворого в соматичному стаціонарі на фоні високої температури розвилось психомоторне збудження. Намагався бігати по відділенню, вважав, що по стінах тече вода, а по підлозі бігають пацюки, таргани тощо. Заявляв, що знаходиться у гуртожитку, “пізнавав” знайомих. Після введення седативних ліків заснув. На ранок зберіг спогад про перенесений стан. Визначити психопатологічний стан.

1.:Маніакальний синдром.

2.:Онейроїдний синдром.

3.:Галюцінаторно-параноїдний синдром.

4.:Смерковий розлад свідомості.

5.:Деліріозний синдром.

№1989

Хворий 32 років доставлений швидкою допомогою з вулиці, де був помічений випадковим перехожим у непритомному стані. У відділенні прийшов до тями. Контакт малопродуктивний за рахунок сплутанності мислення. Повідомляє тільки паспортні данні, за змістом речової продукції можна запідозрити наявність зорових галюцинацій. Рухова активність у межах ліжка. Весь час хаотично рухає руками, смикає постільну білизну, крутить ґудзики тощо. Визначити стан пацієнта.

1.:Онейроїдний синдром.

2.:Аментивний синдром.

3.:Синдром смеркового розладу свідомості.

4.:Деліріозний синдром.

5.:Сопор.

№1990

Хворий малорухливий, більшу частину часу проводить у ліжку. Відповідає лише на дуже прості питання, задані гучним голосом. Відповіді короткі, після тривалої паузи. З анамнезу: зловживає алкоголем, перед госпіталізацією брав участь у бійці. Визначити стан пацієнта.

1.:Оглушеність.

2.:Обнубіляція.

3.:Сопор.

4.:Алкогольний абстинентний синдром.

5.:Депресивний синдром.

№1991

Яка назва синдрому, при якому у хворого безперервно повторюються небажані, настирні, нерідко обтяжливі думки, уявлення, сумніви та потяги. Він намагається, але не здатний від них позбавитися зусиллям волі, тому для усунення жахів виконує різного роду “перевірки”, “очищення” та страждає від поступового відтворення дистимічного або депресивного стану.

1.:Обсесивно-компульсивний.

2.:Іпохондричний.

3.:Ананкастичний.

4.:Депресивний.

5.:Фобічний.

№1992

Синдром екзогенно-органічного генезу, основними проявами якого є мнестичні розлади (неспроможність запам’ятовувати, зберігати та відтворювати нову інформацію; псевдоремінісценції, конфабуляції або криптомнезії) та втрата психічної ініціативи (психічна інактивність) зветься:

1.:Органічний психосиндром (психоорганічний синдром)

2.:Синдром деменції.

3.:Синдром псевдодеменції.

4.:Корсаковський синдром.

5.:Аментивний синдром.

№1993

Прогресуюче порушення когнітивних функцій (пам’яті, суджень, абстрактного мислення, математичних здібностей), розпад емоційної сфери та особистості в цілому, втрата рухових навичок (особливо мовних та зорово-простірного компоненту праксису), а також навичок самообслуговування є:

1.:Косаківський синдром.

2.:Синдром псевдодеменції.

3.:Органічний психосиндром (психоорганічний синдром)

4.:Аментивний синдром.

5.:Синдром деменції.

№1994

Хворий тримається осторонь, жестикулює, говорить, свариться без наявності співбесідника. Не заперечує, що чує “голоси” чоловіків, котрі звертаються до нього, залякують, насміхаються, ставлять вимоги та віддають накази. Вірно називає паспортні дані, орієнтується в часі та місці перебування. Визначте синдром.

1.:Делірій.

2.:Маніакальний стан.

3.:Галюциноз.

4.:Алкогольне сп’яніння.

5.:Аменція.

№1995

Хворий 27 років, доставлений швидкою допомогою у приймальне відділення в зв’язку з агресивними тенденціями відносно родичів, при опитуванні повідомляє, що родичі його “опромінюють новим видом випромінювання, бажаючи примусити його виконувати завдання злочинної організації”. Хворий говорить, що чує “голоси” керівників цієї організації, що наказують йому не видавати їх наміри. “Голоси” звучать в середині голови. У процесі бесіди ці ідеї корекції не піддаються. Влаштування в лікарню пояснює злим наміром родичів.

1.:Синдром Котара.

2.:Синдром психічних автоматизмів.

3.:Галюцінаторно- параноїдний.

4.:Делірій.

5.:Парафренний.

№1996

Хвора 75 років не може назвати місяць, число, пору року. Після довгих роздумів називає своє ім’я. Настрій дратівливо-незадоволений. Постійно носить з собою вузлик з речами, ховає у себе на грудях у білизні пакуночки з хлібом та свої черевики, “безцінні книги”. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Розлад особистості (психопатія).

2.:Атеросклеротична (лакунарна) деменція.

3.:Стареча деменція.

4.:Розлад поведінки.

5.:Пресенільна меланхолія.

№1997

Хвора похилого віку (виглядає на 65-70 років), доставлена швидкою допомогою з вулиці. Розгублена, метушлива. Називає своє ім’я, по-батькові, не може згадати свій вік, не розуміє навколишніх обставин, дезорієнтована в часі та місцезнаходженні. Емоційно слабкодуха, за щось просить пробачення, сльозлива. Встановіть діагноз.

1.:Старече недоумство

2.:Інволюційна меланхолія.

3.:Маніакально-депресивний психоз.

4.:Шизофренія.

5.:Атеросклеротична (лакунарна ) деменція.

№1998

У чоловіка 30 років, півроку тому була виявлена серопозитивна реакція на ВІЛ. Останні 3 місяці - скарги на загальну слабкість, втомлюваність, головний біль. Останні 2 тижні - тривожність, боязливість, пригніченість. 5 днів назад з’явились розлади пам’яті та афазія. Неохайний зі своїми речами. Ваш діагноз:

1.:Деменція при СНІДі.

2.:Тривожно-депресивний синдром у ВІЛ-інфікованого.

3.:Органічний психосиндром.

4.:Енцефалопатія у пацієнта з ARC (AIDS-related complex).

5.:Соматоформна депресія.

№1999

Хворий 34 років прийшов на прийом з метою “підлікувати нерви та довести дружині, що випиваю як усі”. Розповів, що важко працює на нервовій роботі, пов’язаній з людьми. Вживає алкоголь переважно після роботи в компанії співробітників “для заспокоєння”. Інколи забуває деякі епізоди застілля. На наступний ранок почуває себе погано. Для покращення вживає 1-2 пляшки “Джин-тоніку”. Себе хворим не визнає на підставі досить довгих періодів повної тверезості. При розмові на алкогольну тематику спостерігається деяке збудження та гіперсалівація. Встановіть діагноз.

1.:Астенічний синдром.

2.:Циклотимія.

3.:Хронічний алкоголізм II ст.

4.:Зловживання алкоголем.

5.:Розпад особистості (психопатія) за збудливим типом.

№2000

Хворий 45 років доставлений швидкою допомогою з відділення міліції, куди звернувся по допомогу, при цьому скаржився на переслідування з боку колишньої дружини. За словами пацієнта, вона найняла вбивць, які почали переслідувати хворого близько 6 вечора. Нібито бачив переслідувачів (і серед них дружину), чув їх розмови. На прийомі: збуджений, вкритий холодним потом, кінцівки тремтять. Відмічається тахікардія.

1.:Галюцінаторно-параноїдний синдром.

2.:Алкогольний делірій.

3.:Пресенильний параноїд.

4.:Шизофренія, синдром психічного автоматизму.

5.:Психогенно-реактивне збудження.

№2001

Хворий 17 років, звернувся до терапевта зі скаргами на погане самопочуття, знобливість, нежить, біль у м’язах та суглобах, нудоту та пронос. Прохає виписати йому побільше знеболюючих та заспокійливих (“трамадол або солпадеін, котрі краще допомагають, та діазепам”). Слизиста зіву блідо-рожева, чиста. В легенях - везикулярне дихання. Тахікардія. Зіниці розширені, реакція на світло в’яла. На шкірі передпліч - сліди ін’єкцій. При обстеженні тримається розв’язно, роздратовано, грубий, брехливий. Встановіть діагноз.

1.:Токсикоманія при зловживанні транквілізаторів.

2.:Опійна наркоманія.

3.:Гостре респіраторне захворювання.

4.:Харчова токсикоінфекція.

5.:Узалежнення від знеболюючих.

№2002

Захворів за 1 рік до госпіталізації: почав скаржитись на неприємні відчуття в тілі. Перед госпіталізацією відчув “стан невгамовності” і одночасно з цим “підказку”, що хтось хоче його обдурити та незвичайно на нього дивляться. Через місяць з’явились думки про вплив “біотоком”, що пояснив “як дію інопланетян”, тихий голос в “середині голови” наказував робити ті чи інші вчинки. Малодоступний щодо контакту, скаржиться на “важкість в голові”, заявляє, що його організм “отруєний”. Соматоневрологічний стан - без відхилень. Встановіть діагноз, форму та тип перебігу хвороби.

1.:Шизофренія, параноїдна форма, безперервно-прогредієнтний тип перебігу.

2.:Шизофреноподібний психоз.

3.:Шизофренія, параноїдна форма, приступоподібно-прогредієнтний тип перебігу.

4.:Шизофренія, іпохондрична форма, безперервно-прогредієнтний тип перебігу.

5.:Шизофренія, параноїдна форма, рекурентний тип перебігу.

№2003

До дільничного терапевта звернулась хвора А., 22 роки, із скаргами на підвищену втомлюваність, погіршення пам’яті, поганий апетит, порушення сну, зниження уваги. Свій стан пояснює перевтомою. При огляді виявлена тахікардія, помірне підвищення артеріального тиску. Стан було кваліфіковано як вегето-судинна дистонія, призначено вітаміни, мікстуру Кватера, еленіум на ніч. Через два тижні повторно звернулась по допомогу за наполяганням матері у зв’язку з погіршенням стану схудла на 2,5 кг, зник апетит, їжа здається несмачною, скаржиться на сухість в роті, запор, припинення місячних. Відчуває стиснення у прекардіальній області. Покинула відвідувати заняття в інституті. На питання відповідає односкладно; мова тиха, повільна, обличчя сумне, голова схилена. Відмічає “тяжкий” стан в ранковий час. Вважає себе “негодящою”, “винною перед батьками, у яких забирає час”, нібито примушує їх хвилюватися і піклуватися про себе”. Заявляє, що “завжди була гірша за інших”, вважає свій стан безнадійним. Встановіть вид розладу.

1.:Депресивний розлад.

2.:Іпохондричний розлад.

3.:Астенічний синдром.

4.:Апатично-абулічний синдроми.

5.:Синдром хронічної втоми.

№2004

Інженер Г. чудово справляється з роботою. Ніхто із співробітників не знає, що у нього страх переходити через мости. “Я боюся каже він, - що міст може впасти, коли я по ньому буду йти. Бачу, як по мосту їдуть автомобілі, ходять люди. Розумію, що він капітальний і не провалиться. Усвідомлюю абсурдність мого страху, намагаюсь боротися з ним, але перебороти його не можу”. Як тільки я роблю спробу заставити себе пройти по мосту, мене охоплює тривога, непереборний страх, майже жах, з’являється серцебиття і я не можу зробити жодного кроку". Визначити синдром.

1.:Неврастенія.

2.:Пароноїдний.

3.:Іпохондричний.

4.:Обсесивно-компульсивний.

5.:Тривожно-фобічний.

№2005

Епілептичний статус - це такий стан, при якому у хворого:

1.:формується резидуальний параноїдний епілептичний психоз

2.:раптово та значною мірою збільшується кількість судомних нападів

3.:сформувався епілептичний дефект психіки

4.:відмічається післянападова кома та наступна афазія

5.:багаторазові повторні судомні напади, між якими хворий не приходить в стан нормальної свідомості

№2006

Хворий, 30 років. З тих пір, як пам’ятає себе хотів стати дівчинкою, грався ляльками, одягався як дівчинка. Відвідував гурток юних медиків, вживав жіночі статеві гормони, від чого збільшилися молочні залози, виникла лакторея. Демонструючи це у військкоматі та міліції, добився зняття з військового обліку. Змінив ім’я та стать на жіночі в документах - став Мариною. Пройшов психопатологічне обстеження та переніс операцію зміни статі. Вступив в інтимні стосунки з чоловіком, оформив з ним шлюб, імітував вагітність, таємно від чоловіка всиновив дитину, працює вихователем у дитсадку. Встановіть діагноз.

1.:Адаптаційне порушення.

2.:Розлад особистості (психопатія).

3.:Порушення поведінки.

4.:Хвороба Піка.

5.:Шизофренія.

№2007

З характеристики за місцем роботи: постійно намагається зацікавити оточуючих неправдоподібними історіями, в яких фігурують знайомства з відомими людьми, прагне завжди знаходитись у центрі уваги, носить яскравий одяг, безсоромний, брехливий, виховним заходам не піддається. Співчуття будь-кому висловлює занадто театрально, демонстративний. Встановіть діагноз.

1.:Циклотимія.

2.:Хорея Гентингтона.

3.:Адаптаційний розлад.

4.:Розлад поведінки.

5.:Розлад особистості (психопатія) істероїдного типу.

№2008

Хворий, 56 років, спадковість не обтяжена, за спеціальністю слюсар. Був одружений, дружина померла. Має двох дорослих синів, взаємини з ними погані: не встигне пожити у одного сина, як йому говорять, щоб він повертався до іншого. Окремого житла не має. Не бачив виходу з ситуації, з’явились думки про самогубство, госпіталізований у лікарню після суїцидальної спроби. Вірно орієнтований у часі, місцезнаходженні, своїй особистості, говорить тихим голосом, на очах сльози. Не бачить виходу з ситуації, настрій знижений, шукає допомоги та співчуття, суїцидальних думок не виказує. Встановіть діагноз.

1.:Депресивний невроз.

2.:Реактивна депресія.

3.:Маніакально-депресивний психоз.

4.:Адаптаційний розлад.

5.:Алкоголізм.

№2009

Хвора 18 років, росла допитливою, рухливою, вчилась на “відмінно”, мала багато друзів. У пубертатному періоді при зрості 158 см важила 58 кг, вважала себе “товстою”, скаржилась батькам, що в школі її називають “пончиком”. З 16 років захоплюється “косметичним голодуванням”, обмежує себе в їжі, цікавиться дієтами, часто після їжі викликає у себе блювоту, від чого вага тіла останнім часом знизилася до 35 кг (при зрості 162 см). Дратівлива, швидко втомлюється, продовжує обмежувати себе в їжі, хворою себе не вважає. Госпіталізована для обстеження в психіатричну клініку. Ймовірний діагноз:

1.:Циклотимія.

2.:Адаптаційне порушення.

3.:Неврогенна булімія.

4.:Нервова анорексія.

5.:Шизофренія.

№2010

У дівчинки 16 років зріст 135 см, коротка шия з шкіряними крилоподібними складками, первинна аменорея, слабкість пізнавальних інтересів, слабке диференціювання емоцій, нечіткість понять, навчаючись у спеціалізованій школі двічі залишалася на другий рік. Встановіть діагноз.

1.:Затримка психічного розвитку при гіпотиреозі.

2.:Церебральний гіпонанізм.

3.:Дебільність при синдромі трисомії Х.

4.:Дитячий аутизм.

5.:Олігофренія при синдромі Шершевського-Тернера.

№2011

Хвора 38 років звернулась до лікаря з проханням виписати їй заспокійливі ліки, краще діазепам. Розповідає, що 1,5 місяці тому, після лайки з чоловіком з’явились почуття грудки в горлі, млосність, неспроможність самостійно стояти та ходити, “відбирання кінцівок”. Всі ці явища ліквідувалися, після введення лікарем швидкої допомоги 2 мл діазепаму внутрішньовенно. З того часу хвора на протязі 2 тижнів приймала по 1 таблетці діазепаму тричі на день, потім тиждень - по 1 таблетці 4 рази на день, потім - по 1 табл. зранку, вдень та ввечері, та по 2 таблетки на ніч. Вважає таке дозування недостатнім, скаржиться на тривожність, оніміння кінцівок, пітливість, відсутність апетиту, нудоту, запаморочення та безсоння при припиненні прийому препарату. Поставте діагноз.

1.:Залежність від транквілізаторів.

2.:Вегето-судинна дистонія.

3.:Істеричний невроз.

4.:Маскована депресія.

5.:Істероїдний розлад особистості (психопатія).

№2012

Хвора П., 12 років. Після перенесеної важко пневмонії стала скаржитись на слабкість, втомлюваність, поганий сон, дратівливість, сльозливість. Знизилась пам'ять, увага. Стан погіршується в другій половині дня. Під час уроку нагрубила вчительці, тут же розплакалась. Дома плаксива, дратується на дрібницях. Схильна до песимістичної оцінка майбутнього. Дайте оцінку психопатологічному синдрому.

1.:Депресивний синдром.

2.:Астенічний синдром.

3.:Аментивний синдром.

4.:Психоорганічний синдром.

5.:Психопатоподібний синдром.

№2013

Дівчинка 14 років щойно на уроці математик отримала незадовільну оцінку, з приводу чого одержала догану вчителя i довго плакала. Після уроку раптово впала в класi i втратила свідомість. При оглядi дитини покриви шкіри блідо-рожевого кольору, пульс 100 за хв., задовільних властивостей, артеріальний тиск110/70. Повіки щільно стуленi при спробі їх відкрити. Видимих пошкоджень не відмічено. Який можна поставити попередній діагноз?

1.:Ваготонiчне зомління.

2.:Епілепсія.

3.:Істеричне запаморочення.

4.:Симпатикотонiчний колапс.

5.:Синдром подовженого інтервалу Q-Т.

№2014

Больной 45 лет поступил с жалобами на повышенную раздражительность, тревогу в трезвом состоянии, непреодолимую тягу к приему спиртных напитков. Начал употреблять алкоголь с 19 лет. Толерантность к алкоголю повышена (1,2 л), рвотный рефлекс утрачен. Характер пьянства запойный. Похмельный синдром стойкий, с выраженным сомато-вегетативным компонентом. Какой диагноз можно поставить пациенту?

1.:Шизофрения, осложненная сиптоматическим алкоголизмом

2.:Алкоголизм, I стадия

3.:Алкоголизм, III стадия

4.:Острая алкогольная энцефалопатия

5.:Алкоголизм, II стадия

№2015

Чоловік 27 років, виглядає старшим за свій вік, дратівливий, довгий час “нюхає порошок”, після чого настає стан ейфорії з відчуттям підйому сил, активності, прискорення плину думок, з'являється балакучість, прагнення до діяльності, рухове збудження, з відчуттям легкості у всьому тілі. Який діагноз найбільш вірогідний у даному випадку?

1.:Гашишоманія

2.:Кокаїноманія

3.:Морфінізм

4.:Барбітуроманія

5.:Нікотиноманія

№2016

Хвора Н., 52 роки, направлена на консультацію до психіатра гінекологом, до якого звернулася з приводу розладу місячних. На прийомі вкрай тривожна, не може всидіти, розгублена. Переживає, що з рідними станеться нещастя, висловлює побоювання стосовно свого здоров'я, життя.

1.:Інволюційний психоз.

2.:Реактивний психоз.

3.:Істероїдна психопатія.

4.:Шизофренія.

5.:Маніакально-депресивний психоз.

№2017

У психічному стані хворої Н., 35 років спостерігається зниження настрою, утруднення асоціативного процесу, мовно-рухова загальмованість. Висловлює маячні ідеї самозвинувачення, самоприниження. Стан покращується в другій половині дня. Стоїть на обліку 6 років. Визначте діагноз.

1.:реактивна депресія.

2.:циркулярна шизофренія.

3.:інволюційний психоз.

4.:неврастенія.

5.:маніакально-депресивний психоз.

№2018

Хвора П., 40 років, стоїть на обліку у психіатра 10 років. В клінічній картині поряд з тугою, утрудненням асоціативного процесу, мовно-руховою загальмованістю, ідеями самозвинувачення та самоприниження періодично спостерігається тривожне збудження, ажитація. Які препарати призначити?

1.:ноотропи.

2.:антидепресанти седативної дії.

3.:нейролептики седативної дії.

4.:антидепресанти стимулюючої дії.

5.:психостимулятори.

№2019

Хворий, 45 років, знаходиться в стані повної нерухомості, на запитання лікаря відповідає окремими словами, вибірково. Вираз обличчя скорботний. Зіниці розширені, тиск 100/60 мм рт. ст., пульс 100 уд/хв. Визначте емоційно-вольове порушення:

1.:галюцинаторно-маячний ступор.

2.:кататонія.

3.:депресивний ступор.

4.:каталепсія

5.:психогенний ступор

№2020

Больная И., 32 года. Предъявляет жалобы на пониженное настроение. Слышит “голоса” соседей, которые ей угрожают, комментируют ее действия. Считает, что они следят за ней через стены, на улице, в магазине. Определите синдром:

1.:Паранойяльный

2.:Парафренный

3.:Депрессивный

4.:Параноидный

5.:Галлюциноз

№2021

Больная Г., 60 лет, пенсионерка, работала зам. директора НИИ. Изменения в поведении появились 2 года назад после смерти мужа: перестала за собой следить, не выходила из дома; затем перестала убирать в квартире, готовить еду. В психстатусе: Дезориентировка во времени. Не понимает многих вопросов, растеряна. Не знает, как сварить борщ, застегнуть пуговицу. Речь с запинками и логоклониями. Не узнает лиц врачей, больных. Часто и много плачет, причину слез объяснить не может. Какой вероятный механизм патологии:

1.:Нарушение обмена мелатонина

2.:Атеросклеротические изменения сосудов головного мозга

3.:Нарушение превращения дофамина в норадреналин

4.:Дефицит серотонина

5.:Атрофия коры головного мозга

№2022

Больной В., 45 лет. Данное состояние развилось к вечеру второго дня после запоя. Соматически - тахикардия, АД 160/90 мм рт. ст. ; печень на 2 см ниже края реберной дуги. Неврологически - рассеянная органическая микросимптоматика. В психстатусе: Аллопсихическая дезориентировка при сохранности ориентировки аутопсихической. Испытывает истинные зрительные устрашающие галлюцинации. Просит защитить его от чертей и пауков, которых видит вокруг себя. Испытывает страх. Двигательно возбужден. Критики к своему состоянию нет. Предварительный диагноз:

1.:Параноидный синдром

2.:Онейроидный синдром

3.:Аментивный синдром

4.:Галлюциноз

5.:Делириозный синдром

№2023

Больной П., 26 лет. Работает автослесарем, в течение последних 2-х лет участились конфликты на работе. С 16-ти лет употребляет спиртное, похмеляется. Алкоголь употребляет практически ежедневно “понемногу”. Дважды в неделю напивается до выраженной степени опьянения. Лечебная тактика относительно данной персоны?

1.:Принудительное лечение

2.:Консультации психолога

3.:Направление в лечебно-трудовой профилакторий

4.:Направление в МСЭК с целью решения вопроса о трудоспособности

5.:Добровольная консультация и лечение у нарколога

№2024

Больной К., 35 лет. По характеру тревожно-мнительный. В течение месяца испытывал трудности в связи с переходом на новую работу. Нарастали усталость, раздражительность, утомляемость, появились головные боли, бессонница. Сомато-неврологически - без патологии. В психстатусе: Ориентирован правильно. Мышление в замедленном темпе. Быстро устает, просит разрешения отдохнуть. Жалуется, что раздражают обычные звуки, свет. Считает себя тяжело больным, просит помочь. Предварительный диагноз:

1.:Истерический невроз

2.:Психастеническая психопатия

3.:Неврастения

4.:Простая шизофрения

5.:Астеническая психопатия

№2025

Дівчинка 5 років випадково була замкнена на кілька хвилин в темній кімнаті. Коли двері було відчинено, дитина стояла нерухомо посеред кімнати, погляд фіксований в одній точці, на обличчі застигла гримаса жаху, на подразники не реагує. Через 40 хвилин стан дівчинки змінився плачем. Наступного дня нічого не пам`ятала про вчорашній випадок. Який найбільш ймовірний механізм даної реакції?

1.:Ендогенно-органічний.

2.:Ендогенний.

3.:Умовно-рефлекторний.

4.:Екзогенно-органічний.

5.:Психогенний.

№2026

Хворий Д., 39 років, три дні тому був прооперований з приводу гострого апендициту. Післяопераційний період проходив без ускладнень, відмічено деяку подразливість, неспокійний сон. Ввечері на третю добу після операції став неспокійним, метушливим, чув , як на вулиці співають дівчата. Відганяв від себе “білих мух”, кричав, що в кімнаті повно пацюків. Вважає, що він у себе вдома, в часі дезорієнтований. Соматично: гіпергідроз, АТ=160/100 мм. рт. ст., Т= 37,4, тахікардія. За повідомленням родичів багато років зловживає спиртним. Діагностуйте психіатричний розлад

1.:Синдром Ганзера.

2.:Гіпертоксична шизофренія.

3.:Алкогольний делірій.

4.:Гострий шизо-афективний психоз.

5.:Токсико-інфекційний психоз.

№2027

Хворий Л., 37 років, захворів під час навчання в інституті: був задумливим, внутрішньо зосередженим, уникав розмов. Вперше лікувався в психіатричному закладі з явищами психічних автоматизмів: вважав, що його думки всім відомі, його мозком керує військова розвідка. Говорить про все це спокійно, байдуже. В поведінці безініціативний, мало спілкується. Який діагноз у даного хворого?

1.:Параноїдна шизофренія.

2.:Шизо-афективний психоз.

3.:Параноїчний розлад.

4.:Інволюційна парафренія.

5.:Реактивний параноїд.

№2028

Хворий Т., 19 років, знаходиться в інфекційній лікарні з приводу гепатиту. Наступного дня після госпіталізації став дратівливим, наполягав на виписці, казав, що в палаті дуже холодно. Поступово розвинулись чхання, нежить, сльозо- і слинотеча. Не може знайти собі місця, скаржиться на болі в усьому тілі, “кожна клітинка болить”. Відмічаються спазми шлунка і кишок, проноси. По ходу поверхневих вен обох верхніх кінцівок свіжі та задавнені сліди ін`єкцій, явища флебіту. Діагностуйте психіатричний розлад хворого.

1.:Тривожний розлад, панічна атака.

2.:Синдром Ганзера.

3.:Опійна наркоманія, стан абстиненції.

4.:Іпохондрична депресія.

5.:Токсико-інфекційний психоз.

№2029

Службовець багато років зловживає спиртними напоями, переніс важкий алкогольний делірій, після якого з`явились масивні порушення пам`яті. Не запам`ятовує поточних подій. Настрій нестабільний, швидко астенізується під час бесіди. Біографічні дані пам`ятає достатньо. Соматично ослаблений, АТ= 160/95 мм. рт. ст., тони серця приглушені, в легенях поодинокі свистячі хрипи. Печінка дещо збільшена, чутлива при пальпації. Яка група психотропних препаратів найбільш доцільна?

1.:Психостимулятори.

2.:Ноотропи.

3.:Нейролептики.

4.:Транквілізатори.

5.:Препарати літію.

№2030

Хвора А., 36 років, бібліотекар. Захворіла в віці 23 років, захворювання почалось з тривоги, поганого настрою, вважала, що всі навколо неї її обговорюють, чула в телевізійних передачах натяки на свою адресу. Неодноразово лікувалась в психіатричному стаціонарі. Останні 2 роки відмічається стан нестабільної ремісії з ідеями стосунку, слуховими галюцинаціями індиферентного змісту. Постійно лікується амбулаторно, приймає нейролептичну терапію. Останній тиждень клозапін було замінено на галоперідол. У хворої з`явились судоми м`язів шиї, язика, окуломоторних м`язів. Призначте корекцію нейролептичного синдрому.

1.:Протисудомні препарати.

2.:Препарати антипаркінсонічної дії.

3.:Піротерапія.

4.:Психотерапія.

5.:Аміназин.

№2031

Хворий С., 16 років. Протягом останнього року поступово змінилась поведінка: став усамітнюватись, втратив інтерес до друзів, навчання. Став байдужим до рідних, був безпричинно брутальним, сам до себе говорив або сміявся. На питання відповідає формально вірно, малослівно. Вважає себе цілком здоровим, але дещо втомленим, каже, що обмірковує написання книги “Проекція людства на площину Всесвіту”, носить при собі зошит, сторінки якого заповнені безліччю однакових хрестиків. Встановіть діагноз.

1.:Шизофренія.

2.:Депресивний розлад.

3.:Хвороба Піка.

4.:Шизоїдний розлад особистості.

5.:Аутистичний розлад особистості.

№2032

Лариса Д., 16 років, учениця ліцею. За вдачею честолюбна, сумлінна, в усьому прагне досконалості. При зрості 158 см важить 32 кг. Ще два роки тому мала дещо надмірну вагу. Вирішила схуднути. Притримувалась суворої дієти, годинами виконувала гімнастичні вправи. За цей час змінилась поведінка: менше уваги приділяє друзям, навчанню, думки зосереджені навколо дієти, ваги і фігури. Стала гірше вчитись, не може довго зосереджуватись. Втратила відчуття голоду та ситості. Який розлад спостерігається у пацієнтки?

1.:Параноїчний розлад.

2.:Істеричний реактивний психоз.

3.:Неврастенія.

4.:Параноїдна шизофренія.

5.:Нервова анорексія.

№2033

Хлопець 15 років, направлений на консультацію до підліткового психіатра в зв`язку із поведінковими відхиленнями: зробився дратівливим, різким, став прогулювати школу, цілими днями проводив час біля гральних автоматів, вдома закривається в своїй кімнаті і слухає музику через навушники, з рідними розмовляє “крізь зуби”. Кілька днів тому був затриманий при спробі крадіжки компакт-дисків з магазину. При бесіді: роздратований, напружений, не відразу розкриває свої переживання, особливо дратівливим стає при обговоренні стосунків в сім`ї. Пізніше встановлено, що хлопець випадково підслухав розмову батьків щодо їх розлучення. Яку тактику слід застосувати ?

1.:Інсуліно-шокову терапію.

2.:Комплексну терапію в умовах виправного закладу.

3.:Поведінкову терапію.

4.:Нейролептичну фармакотерапію.

5.:Психотерапія (сімейна, індивідуальна).

№2034

Хворий 34 роки звернувся з приводу фолікулярної ангіни з високою температурою. Зловживає спиртним напоями останні 12 років. До вечора в день госпіталізації з'явилася тривога, не лежав у постелі, багаторазово виходив з палати, звертався до чергового персоналу з різними скаргами. Побачив у палаті багато павуків на стінах, велика кількість мух, чув з коридору погрози у свою адресу. Здивувався й обурювався, що інші хворі цього не чують. Перестав орієнтуватися в навколишніх. Визначите психопатологічний синдром у хворого.

1.:Астенічна сплутаність

2.:Деліріозний

3.:Сутінковий розлад свідомості

4.:Онейроідний

5.:Агентивний

№2035

Хворий 26 років алкоголем не зловживає. З приводу пневмонії знаходиться у стаціонарі. Скаржився на слабість, сонливість, кашель. До вечора порушення, голосно скрикував; “Відійдіть. … Не убивайте мене. …допоможіть. . . ”. Не розумів, де знаходиться; чув “голосу” загрозливого характеру. Бігав по палаті, намагався підхопитися на підвіконня. Не дізнавався навколишніх. Після призначення седативних препаратів заснув, ранком зміг згадати лише окремі фрагменти учорашнього вечора. Який діагноз хворого?

1.:Алкогольний делірій

2.:Судинний психоз

3.:Соматогенний психоз

4.:Шизофренія

5.:Психогенний психоз

№2036

Хвора 58 років. Біля 2-х років тому почала слабшати пам'ять. Останнім часом забула багато подій свого життя, не пам'ятає, чи є онуки, діти, не може нічого запам'ятати нового. Кілька разів виходила з квартири і не могла знайти дорогу назад. У квартирі погано орієнтується. Не може приготувати собі їжу, не зачісується, не може самостійно одягтися. Апатична, бездіяльна. Ознак хвороби Паркінсону, Гентінгтону, а також вираженої судинної патології не виявлено. До свого стану некритична. Визначіть діагноз.

1.:Судинна деменція

2.:Хвороба Альцгеймера

3.:Косаківський психоз

4.:Хвороба Піка

5.:Травматична деменція

№2037

Хвора Д., 57 років. Три роки тому посварилась з сусідкою. Психічний стан: постійно чує “голоси”, які “йдуть” із-за стіни та вікон і сприймаються як звичайна людська мова. При посиленні “голосів” хвора стає тривожною, підбігає до вікна, кричить, що зараз вбивають її дітей, а вона нічим не може їм допомогти. Визначіть психопатологічний синдром.

1.:деліріозний

2.:галюцинаторний

3.:депресивний

4.:параноїдний

5.:паранойяльний

№2038

Хворий 28 років, шофер. З метою зігрітись, випив з каністри рідини, думаючи що то спирт. Психічний стан: Аутопсихічне орієнтування збережене, алопсихічне - порушене. Скаржиться на наявність в роті “волосся, клубка ниток”. Час від часу на обличчі хворого з’являється вираз жаху, він схоплюється з ліжка і кричить. Визначіть психопатологічний синдром.

1.:Хореатичний

2.:Параноїдний

3.:Сутінковий

4.:Деліріозний

5.:Аментивний

№2039

Хвора Д. 34 років заявляє, що чує голоси сусідки, яка хоче її вбити за те, що вона королева Європи, найбагатша жінка планети, видатна “артистка” всіх театрів світу. Визначіть психопатологічний синдром.

1.:паранойяльний

2.:параноїдний

3.:парафренічний

4.:маніакальний

5.:дисфоричний

№2040

Хворий 32 року, шофер. Зловживає алкоголем з 22 років, останні 3 роки похмеляється, толерантність до 1,5 л горілки. Став байдужний до родини, дітям, витрачає багато грошей на спиртне. Часто з'являється в громадських місцях п'яним. Може пити кілька днів підряд, потім після короткої перерви знову повертається до спиртного. Звільнений з роботи, періодично працює вантажником, по довгу не залишається на одному місці через пияцтво. Дружина подала заяви на розвід. Визначити діагноз.

1.:Алкоголізм, I стадія

2.:Алкоголізм, III стадія

3.:Побутове пияцтво

4.:Алкоголізм, II стадія

5.:Дипсоманія

№2041

Хвора 21 рік надійшла в лікарню зі скаргами на тугу, тривогу. Занедужала після незначних неприємностей на роботі, з якими раніш звичайно легко справлялася. Знизився апетит, не змогла продуктивно працювати, удома нічим не займалася, стала байдужної до турбот близьким. Особливо погано почувала себе рано ранком. Спала до 3-4 годин ранку. До вечора самопочуття небагато поліпшувалося. Схудла, скаржилася на запори, серцебиття, сухість у роті. Згадувала свої різні непорядні вчинки і думки. У день госпіталізації ранком, коли усі спали, спробувала повіситися, але люстра, на яку вона накинула мотузку, обірвалася, і шум розбудив чоловіка. У клініці смутна, не засуджує себе за суїцид. Який препарат необхідно призначити хворий?

1.:Амітриптілін

2.:Аміназин

3.:Літію карбонат

4.:Хлорпротиксен

5.:Эглоніл

№2042

Хвора 16 років, учениця 11 класу. Місяців назад у компанії друзів почула у свою адресу грубе зауваження з приводу зайвої повноти. Вирішила схуднути. Стала вивчати різні дієти, різко обмежила себе в їжі. Коли не могла удержатися і наїдалася, викликала в себе блювоту. Потім блювота початку виникати всякий раз, як вона що-небудь з'їдала. Утратила 20 кг ваги. Погіршилася успішність, стала швидко утомлюватися, з'явилася аменорея. Обстеження в терапевта, ендокринолога, гінеколога не знайшло ніякої патології. Який діагноз найбільш ймовірний у хворий?

1.:Депресивна фаза МДП

2.:Обсесивно-компульсивний розлад

3.:Нервова анорексія

4.:Шизофренія

5.:Реактивна депресія

№2043

Хвора 23 року, по характері недовірлива, сентиментальна, не може постояти за себе. Останній рік була змушена багато працювати практично без відпочинку. Удома з чоловіком часті сварки, який дорікає їй за недостатню увагу до родині. Останні 2-3 місяця стала дратівливою, погано спить, знизився апетит, схудла, з'явилася слабість, стомлюваність, найбільш виражені в другій половині дня. Турбує серцебиття, болі в серце, головний біль. Терапевт не виявляє патології з боку серця. Визначите діагноз хворої.

1.:Циклотимія

2.:Гостра реакція на стрес

3.:Неврастенія

4.:Астенічна психопатія

5.:Шизофренія

№2044

На амбулаторний прийом звернулася жінка з проханням направити у психіатричну лікарню свого 20-річного сина, який відмовляється від їжі, неодноразово ображав Ії брутальною лайкою, безпідставно бив, бо переконаний що вона не є його рідною матір'ю, пов'язана із злочинною групою і хоче його отруїти. Останнім часом не знімає кашкета навіть вночі, а сьогодні силоміць відняв ключі, виштовхнув із квартири, зачинив двері та погрожував її "удавити". Які Ваші дії ?

1.:Викликати оперативну групу міліції

2.:Направити до психiатричної лікарні

3.:Викликати спеціалізовану психіатричну бригаду

4.:Направити до дільничного міліціонера

5.:Направити до дільничного психіатра

№2045

В приймальне відділення доставлений хворий після перенесеного великого судомного нападу. Всі види орієнтування збережені, але сповільнені. Мислення сповільнене, відповіді короткі, після тривалої паузи. Визначити стан пацієнта.

1.:Сопор

2.:Депресивний синдром

3.:Обнубіляція

4.:Алкогольний абстинентний синдром

5.:Оглушеність

№2046

Хвора, 47 років, безперервно пересувається по палаті, заламує руки, б`є себе кулаками по голові, дряпає обличчя. Просить лікаря зробити їй "смертельний укол", благає спасти її родину, якій загрожує небезпека. Хвора дуже тривожна. Стан хворої можна розцінити як:

1.:Тривожна депресія

2.:Ажитована депресія

3.:Ендогенна депресія

4.:Тривожно-депресивний синдром

5.:Депресивно-параноїдний синдром

№2047

Больной Г., 20 лет. В школе конфликтовал с учителями и одноклассниками, часто бывал брутальным, мог наброситься с кулаками. Задерживался милицией за участие драках; был осужден. Менял несколько мест работы в связи с конфликтами и агрессией. В психстатусе: Ориентирован правильно. На вопросы отвечает громко, с употреблением нецензурных выражений. Требует “оставить его в покое”, потому что он “себя не контролирует”. В отделении проявляет агрессию по самым незначительным причинам. Предварительный диагноз:

1.:Истерический невроз

2.:Истерическая психопатия

3.:Эксплозивная психопатия

4.:Шизофрения

5.:Маниакально-депрессивный психоз

№2048

Хвора Л., 32 роки, скаржиться на відчуття лінощів, зниження працездатності, безперспективності життя. Мають місце суїцидальні думки. Раніше на протязі двох тижнів спостерігалась підвищена активність, нестримні веселощі, легковажність. Поставити діагноз.

1.:Депресивний епізод.

2.:Біполярний афективний розлад.

3.:Маніакальний епізод.

4.:Шизоафективний розлад.

5.:Рекурентний депресивний розлад.

№2049

Жінка 25 років, хворіє на параноїдну шизофренію протягом трьох років. В період загострення захворювання напружена, чує “голоси”, які наказують вбити себе. Який препарат доцільніше призначити хворій у даному випадку?

1.:Сонапакс

2.:Амітриптілін

3.:Аміназин

4.:Седуксен

5.:Галоперідол

№2050

Хвора Т., 30 років. В психіатричному відділенні демонстративна, вередлива, балакуча, постійно привертає увагу оточуючих. Скаржиться на болі у всьому тілі. Побачивши лікаря - стогне, хватається за голову, голосить, демонструє неможливість ходити, тримається за оточуючі предмети. Наодинці вільно ходить по палаті, співає, накладає макіяж. Визначити стан хворої.

1.:істеричний невроз.

2.:шизофренія.

3.:іпохондричний розвиток особистості.

4.:маніакально-депресивний психоз.

5.:невроз нав'язливих станів.

№2051

Хвора П., 9 років, після конфлікту з батьками перестала розмовляти, була тривожною, невпевненою в собі, уникала контактів, в школі виконувала тільки письмові завдання. Яке порушення мови спостерігається у дитини?

1.:Афазія.

2.:Негативізм.

3.:Логоневроз.

4.:Мутизм.

5.:Парафазія.

№2052

До лікаря звернулась жінка 35 років з ураженням шкіри кістей і нижньої третини передпліччя у вигляді значного набряку, гіперемії, везикуляції, мокнуття. Захворювання розвилось після використання для прання білизни порошку “Лотос”, яким хвора користується на протязі місяця. Раніше дерматологічних захворювань не було. Підберіть найбільш вірогідний діагноз?

1.:Токсикоалергічний дерматит.

2.:Простий дерматит.

3.:Мікробна екзема.

4.:Обмежений нейродерміт.

5.:Алергічний дерматит.

№2053

У 12-річної дівчинки після вживання двох твблеток аспірину через 5 годин температура тіла підвищилася до 39-40оС. Скаржиться на загальне нездужання, запаморочення, несподівану появу червоних плям на шкірі з утворенням пухирів або відшаровуванням епідермісу - ерозуванням поверхні. Ураження на шкірі нагадували опіки другого ступеня. Симптом Нікольського - позитивний . Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Пухирчатка вульгарна.

2.:Бульозний дерматит.

3.:Гострий епідермальний некроліз - синдром Лайєла.

4.:Герпетиформний дерматоз Дюринга.

5.:Поліморфна ексудативна еритема.

№2054

Хворий 60 років працює на фермі, де худоба часто хворіє на лишаї. Скаржиться на нездужання, головний біль, підвищення температури до +38оС., появу “вузлів” на волосистій частині голови. Об'єктивно: на шкірі волосистої частини голови декілька різко відокремлених осередків ураження, поверхня яких вкрита гноячковими кірками. Симптом “медових стільників” позитивний. Підщелепні та шийні лімфатичні вузли збільшені, болючі. Яка найбільш вірогідна патологія зумовлює таку картину?

1.:Глибока трихофітія

2.:Фавус

3.:Фурункул

4.:Себорея

5.:Акантолітична пухирчатка

№2055

На прийом до лікаря звернувся хворий, у якого 2 дні тому з'явились сильний біль у лівій половині грудної клітки, загальне нездужання, підвищення температури, головний біль. Об'єктивно: зліва по ходу 4-5-го міжреберних нервів на гіперемійованій шкірі є групи тісно скупчених пухирців із серозним прозорим вмістом. Розміри пухирців від 2-4 мм до горошини. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Пухирчатка

2.:Герпес оперезуючий

3.:Стрептококове імпетіго

4.:Простий герпес

5.:Герпетиформний дерматоз Дюрінга

№2056

У хворого 52 років понад два роки спостерігаються висипання на бороді і вусах. Самолікування - настойкою лілії. Протизапальні мазі давали тимчасовий ефект. Об'єктивно: в ділянці бороди і вусів - запальні вогнища з чіткими межами. На фоні гіперемійованої і інфільтрованої шкіри -остіофолікуліти і фолікуліти, згруповані жовті кірки. Температура тіла не підвищена. Який діагноз найбільш імовірний?

1.:Паразитарний сікоз

2.:Вульгарні вугрі

3.:Дерматит

4.:Екзема обличчя

5.:Вульгарний сікоз

№2057

Хвора 20 років звернулась до гінеколога зі скаргами на появу якихось «виростів» в ділянці статевих органів. Оглянувши хвору, лікар виявив на великих і малих соромітних губах сосочкоподібні розростання, що нагадують кольорову капусту, м'якої консистенції, не болючі, не ерозовані. Хвору направлено на консультацію до дерматолога. Який діагноз найбільш імовірний в цьому випадку?

1.:Вегетуюча міхурчатка

2.:Гранульоматозний кандидоз

3.:Широкі конділоми

4.:Папіломатоз

5.:Гострокінцеві конділоми

№2058

Хворому 72 роки. Звернувся до лікаря зі скаргами на появу виразки на статевому члені. Виразка округлої форми з чіткими межами, пологими краями, гладеньким дном. Дно має вигляд свіжого м'яса, а в центрі сальний наліт. Шкіра навколо виразки не змінена. Пахові лімфатичні вузли справа збільшені у вигляді пакета, рухомі, неболючі. На тулубі дрібні рожеві плями, що не лущаться, і не турбують. Який найвірогідніший діагноз?

1.:Спіноцелюлярна епітеліома

2.:Вторинний свіжий сифіліс

3.:Короста, коростяна ектима

4.:Шанкриформна піодермія

5.:Первинний сифіліс

№2059

Хворий 17 років звернувся до венеролога із скаргами на рясні виділення з уретри, біль на початку сечовипускання. Хворобу пов'язує із статевим контактом, який був 4 дні тому. Об'єктивно: з уретри помітні виділення гною. Губки уретри припухлі, набряклі. Проба Ядасона позитивна, каламутність в першій склянці. В мазках - диплококи. Який найвірогідніший діагноз?

1.:Передній гонорейний уретрит

2.:Латентна гонорея

3.:Гонорейний уретро-простатит

4.:Тотальний гонорейний уретрит

5.:Задній гонорейний уретрит

№2060

На прийом з’явилася жінка 22 років із скаргами на виникнення виразки на великій статевій губі. Суб’єктивні відчуття відсутні. В анамнезі - місяць тому був статевий контакт з малознайомим чоловіком. Яке дослідження необхідно зробити в першу чергу для встановлення діагнозу?

1.:Обстеження на хламідії

2.:Обстеження на гриби

3.:Обстеження на трихомонади

4.:Обстеження на бліду трепонему

5.:Обстеження на гонококи

№2061

До лікаря-терапевта звернувся хворий 30 років зі скаргами на свербіж шкіри, що підсилюється ввечері. Хворіє 1,5 місяця. Об'єктивно: на шкірі міжпальцевих складок рук, згинальних поверхнях кінцівок, животі, стегнах, сідницях спостерігається висип, що складається з парних папул, покритих кров'янистими кірочками, а також є лінійні розчухи. Які додаткові методи обстеження слід провести для уточнення діагнозу?

1.:Визначення дермографізму

2.:Визначення рівня глюкози в крові

3.:Серологічне дослідження крові

4.:Обстеження на гельмінти

5.:Дослідження зіскобу висипних елементів

№2062

Хворий 62 років скаржиться на висипання в ділянці лівої гомілки. Хворіє більше 2-х місяців. Лікувався самостійно, застосовуючи різні мазі та компреси, але без покращення. Об'єктивно: на передній поверхні лівої гомілки вогнище хронічного запального характеру з чіткими краями. Поверхня нерівна, є сосочкоподібні розростання. При надавлюванні виділяються краплі гною. Хворий відчуває незначний біль. RW, РІТ, РІФ, реакція Манту - негативні. Яка найбільш вірогідна

1.:Хвороба Боровського

2.:Туберкульозний вовчак

3.:Хронічна вегетуюча піодермія

4.:Третинний сифіліс

5.:Бородавчатий туберкульоз

№2063

Хвора 52 років звернулась до дерматолога зі скаргами на появу пухирців на тулубі, слизовій ротової порожнини. Хвороба з'явилась несподівано. Об'єктивно: на незміненій шкірі є пухирці розміром з горошину, наповнені серозним вмістом, нестійкі, на їхньому місці утворюються ерозії, кірки. Який найбільш ефективний метод верифікації діагнозу?

1.:Біопсія враженої шкіри

2.:Цитологічне дослідження на лімфоцити

3.:Ідентифікація флори вмісту міхура

4.:Проба Ядасона

5.:Цитологічне дослідження на клітині Тцанка

№2064

Хвора 23 років звернулась до гінеколога зі скаргами на припухлість правої великої соромітної губи, відчуття незручності. Загальний стан задовільний, температура - 36,8°С. Об'єктивно: права велика соромітна губа припухла, щільна, нечутлива при пальпації. Шкіра застійно-червона з чіткими межами. Правобічний лімфаденіт. Реакція Васермана негативна. Який діагноз є найбільш вірогідним ?

1.:Індуративний набряк

2.:Обмежений набряк Квінке

3.:Холодний абсцесс

4.:Однобічний бартолініт

5.:Обмежена слоновість

№2065

Робітник ливарного цеху 45 років скаржится на помірний свербіж, сухість, лущення шкіри стопи. Хворіє 3 роки. Об'єктивно: Уражені усі міжпальцові складки обох стоп, відмічаєтся лущення, тріщини. Шкіра підошв інфільтрована, суха, дифузно почервоніла, де не де у складках відмічаєтся муковидне лущення. Процес розповсюджується також на гладку шкіру пальців стопи. Який діагноз є найбільш вірогідним ?

1.:Вторинний сифіліс

2.:Спадкова кератодермія

3.:Епідермофітія

4.:Рубромікоз

5.:Псоріаз

№2066

Лікаря-дерматолога було викликано на консультацію до дитини 20 днів життя. З розповіді матері хворої дитини на 3 день після народження з'явились висипи на язиці та слизовій оболонці ротової порожнини. Об'єктивно: на слизовій оболонці язика, щік, ясен, м'якого піднебіння видно наліт білого кольору, якій знаходиться на гіперемійованому фоні слизової оболонки . Місцями наліт зливається в суцільну плівку, яка досить легко знімається. Болючість не відмічається. Який діагноз є найбільш вірогідним ?

1.:Кандидоз

2.:Червоний плескатий лишай

3.:Стоматит афтозний

4.:Акантолітична пухирчатка

5.:Лейкоплакія

№2067

Хворий 65 років, раніше працював на фермі. Скаржиться на нездуження, головний біль, підвіщення темпіратури до +38°С, появу “вузлів” на волосистій частині голови. Об'єктивно: на шкірі волосистої частини голови - кілька різко відокремленних вогнищ ураження, поверхня яких вкрита кірками. Відмічається симптом “медових сот”. Підчелюсні та шийні лимфатичні вузли збільшені, дещо болючі. Яка найбільш вірогідна патологія зумовлює таку картину ?

1.:Глибока трихофітія

2.:Стафілококове імпетиго

3.:Фурункул

4.:Себорея

5.:Фавус

№2068

Батьки дівчинки 10 років скаржаться на появу протягом 3-х тижнів у неї вогнищ облисіння шкіри голови. Об'єктивно: на шкірі волосистої частини голови - кілька невеликих вогнищ овальної форми з нечітко окресленими краями. Шкіра у вогнищах рожево-червоного кольору, волосся зламане на рівні 4-5 мм, або на рівні шкіри . Під лампою Вуда не відмічається світіння вогнищ. Яка найбільш вірогідна патологія ?

1.:Сифілітична алопеція

2.:Фавус

3.:Мікроспорія волосистої частини голови

4.:Ідеопатична алопеція

5.:Тріхофітія волосистої частини голови

№2069

Хворий 30 років скаржиться на висип та свербіж шкіри ступнів. Хворіє біля 7 років. Об'єктивно: в області шкіри підошв спостерігаються группи пухірців, схожих на розварені “сагові зерна”, а також ерозії з обривками мацерованого епідермісу по периферії вогнищ. У міжпальцевих складках обох ступнів є тріщини, ерозії. Яка найбільш вірогідна патологія?

1.:Вторинний сифіліс

2.:Псоріаз

3.:Епідермофітія ступнів

4.:Дерматит

5.:Руброфітія ступнів

№2070

Мати 3-х місячної дитини скаржиться на почервоніння шкіри між сідницями та у пахвинних ділянках дитини на 16 день після народження. Об'єктивно: шкіра яскраво-червоного кольору, вогнища великих розмірів з чіткими краями, поверхня їх волога. По периферії вогнищ - бордюр з мацерованого епідермісу. На поверхні вогнищ - плівка білого кольору, яка легко знімається. При мікроскопічному дослідженні: міцелій та спори грибка. Яка найбільш вірогідна патологія?

1.:Епідемічна міхурниця

2.:Кандидоз

3.:Пелюшковий дерматит

4.:Сифілітична міхурниця

5.:Епідермофітія складок

№2071

Хворий 28 років скаржиться на висип та свірбіж шкіри обох рук. Хворіє 1,5 роки. Загострення хвороби пов'язує з контактом на виробництві з формальдегідними смолами. Об'єктивно: вогнища ураження локалізуються на обох кистях симетрично. На фоні еритеми з нечіткими краями - папули, везикули, ерозії, кірочкі, луска. Яка найбільш вірогідна патологія?

1.:Простий контактний дерматит

2.:Багатоформна ексудативна еритема

3.:Ідеопатична екзема

4.:Алергічний дерматит

5.:Професійна екзема

№2072

Хворий 28 років звернувся до лікаря з приводу появи новоутворення на шкірі 4-го пальця правої руки. Працює на ринку м'ясником, часто травмує шкіру кисті. Об'єктивно: на тильній поверхні 4-ого пальця бородчасті розростання розмірами 3 - 8 мм, не болять, поверхня суха, м'яко-еластичної консистенції, зпаяні з підлежачими тканинами, запалення шкіри по перифирії розростань немає. Яка найбільш вірогідна патологія?

1.:Звичайні бородавки

2.:Професійний дерматит

3.:Вегетуюча піодермія

4.:Бородавчастий туберкульоз шкіри

5.:Заразливий молюск

№2073

Хворий 65 років скаржиться на біль у правій половині обличчя, головну біль, підвищення температури. Хворіє 3 дні, захворювання пов'язує з переохолодженням. Об'ективно: в області правої половини шкіри чола - яскрава гіперемія, набряк, окремі пухирі, ерозії з некротичним нальотом. По краям вогнища - дрібні пухирці з запальною гіперемією. Яка найбільш вірогідна патологія?

1.:Екзема

2.:Дерматит

3.:Червоний плескатий лишай

4.:Оперізуючий лишай

5.:Бешиха

№2074

Хворий 24 років скаржиться на гострий біль та появу пухирців на лівій половині тулуба. Захворювання пов'язує з переохолодженням. Об'єктивно: на шкірі тулуба зліва по ходу ребер згруповані дрібні пухирці, по периферії пухирців - запальна ерітема. Яка найбільш вірогідна патологія?

1.:Оперізуючий лишай

2.:Простий пухирчатий лишай

3.:Герпетиформний дерматоз Дюрінга

4.:Екзема

5.:Дерматит

№2075

Молодий чоловік 24 років звернувся з приводу появи пухирців в кутку рота. Хворіє 3 роки. Захворювання рецидивує 2-3 рази на рік, як правило, після переохолодження. Об'єктивно: в правому куті рота є згруповані пухирці розміром 2-3 мм, шкіра біля пухирців яскраво-червоного кольору. Яка найбільш вірогідна патологія?

1.:Кандидоз

2.:Герпес оперізуючий

3.:Вторинний сифіліс

4.:Герпес простий

5.:Стрептококова заїда

№2076

До лікаря звернувся хворий зі скаргами на незначні виділення з уретри; притуплений біль в промежені, який стає сильнішим при дефекації, а також послаблення ерекції і прискорення еякуляції. З анамнезу відомо, що хворий після випадкових статевих контактів неодноразово застосовував самолікування великими дозами антибіотиків. В мазках та посівах виділень з уретри гонококи, трихомонади, та інші бактерії не виявлені. Про яке захворювання можна думати?

1.:Проктосигмоїдит

2.:Хламідійний уретрит

3.:Хронічний простатит

4.:Парапроктит

5.:Хронічний уретрит

№2077

Жінка хворіє протягом року, коли вперше після пологів з'явилася багаточисельна висипка, незначний свербіж. Об'єктивно: на бокових поверхнях тулубу, на згинальних поверхнях передпліч, стегон полігональні папули червоно-синюшного кольору. Частина з них має перламутровий блиск та пупкоподібні вдавленням у центрі. На слизовій оболонці рота білісуваті утворення по типу "листків папоротника". Визначте попередній діагноз:

1.:Короста

2.:Червоний плоский лишай

3.:Псоріаз

4.:Нейродерміт

5.:Парапсоріаз

№2078

Хворий Д., 16 років звернувся до лікаря зі скаргами на появу висипки та сильний свербіж, що посилюється ввечорі. Об'єктивно: патологічний процес носить розповсюджений характер і локализується на шкірі нижньої частини живота, внутрішній поверхні стегон, де є парно розташовані папули, вкриті кірочками. Який діагноз найбільш ймовірний у даному випадку?

1.:Короста

2.:Екзема

3.:Нейродерміт

4.:Алергічний дерматит

5.:Парапсоріаз

№2079

Хворий 72 років скаржиться на свербіж шкіри лівої гомілки навкруги трофічної виразки. Шкіра почервоніла та набрякла, місцями мокнуття, поодинокі жовтуваті кірочки. Межі вогнища ураження чіткі. Який діагноз найбільш ймовірний у даному випадку?

1.:Туберкульоз шкіри

2.:Мікробна екзема

3.:Стрептодермія

4.:Себорейна екзема

5.:Алергічний дерматит

№2080

У хворої 35 років протягом двох тижнів після застосування синтетичного миючого засобу трималося почервоніння шкіри нижньої третини передпліч та рук, свербіж Об'єктивно: гіперемія, набряк, дисеміновані папульозні елементи. Який діагноз найбільш імовірний у даному випадку?

1.:Простий дерматит

2.:Токсикодермія

3.:Алергічний дерматит

4.:Обмежений нейродерміт

5.:Професійна екзема

№2081

До лікаря звернувся чоловік 27 років зі скаргами на посилене випадіння волосся протягом останніх тижнів. При огляді на голові є багаточисельні неправильної форми вогнища різкого порідіння волосся розмірами до 10 мм у діаметрі. Шкіра у цих місцях не змінена, фолікулярний апарат збережений. Суб'єктивних відчуттів немає. З анамнезу встановлено, що 4 місяці тому у хворого на тулубі був висип, який зник без лікування приблизно за 2-3 тижні. Для якого діагнозу найбільш характерна ця клінічна картина?

1.:Сифіліс вторинний рецидивний

2.:Сифіліс вторинний свіжий

3.:Гніздова плешивість

4.:Мікроспорія

5.:Поверхнева трихофітія

№2082

До лікаря звернулася хвора 28 років, в якої в області зовнішніх статевих органів та заднього проходу розташовані багаточисельні, вегетуючі утворення з широкою основою та ерозивною поверхнею, що мокне. По періферії цього висипу - багаточисельні лентикулярні папули. Іншого висипу на шкірі немає. Загальний стан хворої задовільний. Який попередній діагноз є найбільш імовірним?

1.:Гострокінцеві кондиломи

2.:Сифіліс вторинний рецидивний

3.:Кандидоз шкіри

4.:Вегетуюча міхурчатка

5.:Бородавчата форма туберкульозу шкіри

№2083

Хвора Н., 47 років скаржиться на появу висипу у підлопаточних ділянках та на сідницях. При огляді у цих місцях маються горбики розміром до 7 мм у діаметрі, темно-червоног коліру з бурим відтінком, напівсферичної форми, щільно-еластичної консистенції. Елементи мають правильні обриси, розташовані у вигляді окремих груп, ізольовані один від одного. Реакція Васермана негативна. Який діагноз найбільш імовірним?

1.:Сифиліс вторинний рецидивний

2.:Туберкульозний вовчак

3.:Фурункульоз

4.:Лейтманіоз шкіри

5.:Сифіліс третинний горбиковий

№2084

До лікаря звернувся хворий 48 років, при дослідженні крові якого реакція Васермана та осадові реакції тричі були позитивними. Дослідження крові на РІБТ дало також позитивний результат. При обстеженні хворого клінічних проявів сифілісу ані з боку шкіри, ані з боку внутрішніх органів та нервової системи не виявлено. Який діагноз є вірним?

1.:Сифиліс прихований ранній

2.:Третинний сифиліс

3.:Вторинний рецидивний сифиліс

4.:Сіфіліс прихований рецидивний

5.:Первинний серопозитивний сифіліс

№2085

У вагітної 20 років у жіночій консультації виявлені різко позитивні реакції на сифіліс. При огляді знайдено широкі кондиломи у ділянці промежини, поодинокі згруповані розеольозні плями на тулубі, сифілітичну лейкодерму на шії. З боку внутрішніх органів та нервової системи патології не знайдено. Про яку стадію сифіліса у жінки йде мова?

1.:Сифиліс вторинний рецидивний

2.:Сифиліс первинний серопозитивний

3.:Сифиліс третинний горбиковий

4.:Сифиліс вторинний свіжий

5.:Сифиліс прихований

№2086

У хворого на тулубі численні гіпопігментні плями різної конфігурації та розмірів, ізольовано розташовані на загорілій шкірі. Вони з’явилися після літнього сезону. Місцями відмічаються поодинокі жовтувато-бурі плями з чіткими межами та висівкоподібним лущенням. Про який дерматоз слід думати в даному випадку?

1.:Pізнокольоровий лишай.

2.:Сифілітична лейкодерма.

3.:Склеродермія.

4.:Рожевий лишай.

5.:Вітиліго.

№2087

У хворої 35 років після сильного нервового переживання на тильній поверхні рук з’явилося почервоніння і набряк. В подальшому на цьому фоні утворилися невеликі запальні вузлики, міхурці, а потім і ерозії із значним виділенням серозної рідини. Процес супроводжується сильним свербіжем. Поставте клінічний діагноз.

1.:Простий контактий дерматит.

2.:Mікробна екзема

3.:Tоксикодермія.

4.:Алергічний дерматит.

5.:Справжня екзема.

№2088

У хворої 53 років без явних причин на слизових оболонках ротової порожнини з’явилися яскраво-червоні ерозії діаметром до 1 см. Процес супроводжується болючістю, що утруднює приймання їжі, поступово прогресує. Який найбільш ймовірний діагноз?.

1.:Оперізуючий лишай.

2.:Cифілітична міхурчатка

3.:Вульгарна міхурчатка.

4.:Простий міхурцевий лишай.

5.:Aфтозний стоматит.

№2089

До дерматолога звернулася жінка 34 років з приводу ураження шкіри кистей і нижньої третини передпліч у вигляді значного набряку, гіперемії, везикуляції, мокнуття. Захворювання виникло після застосування упродовж 4 місяців для прання білизни порошка “Лотос”. В минулому шкірних захворювань у хворої не було. Який найбільш ймовірний діагноз у хворої?

1.:Kонтактний алергічний дерматит

2.:Справжня екзема.

3.:Mікробна екзема.

4.:Tоксикодермія.

5.:Простий контактний дерматит.

№2090

На прийом до дерматолога звернувся хворий із скаргами на періодичну появу упродовж року болючих ерозій на статевому члені. При огляді: на головці статевого члену є згруповані міхурці і ерозії поліциклічних обрисів, з чіткими межами, м’які при пальпації. Який найбільш ймовірний діагноз ?

1.:Герпес генітальний.

2.:Піодермія статевого члена.

3.:Вульгарна міхурчатка

4.:Первинний сифіліс.

5.:Kороста.

№2091

На прийом до дерматолога звернувся хворий із скаргами на появу висипки, яка супроводжується свербіжем і поколюванням. При огляді: справа в ділянці кутика рота на ерітематозному фоні - згруповані дрібні міхурці, наповнені прозорим серозним вмістом та дрібні ерозії. Для якого захворювання характерна вказана вище клінічна картина?

1.:Герпес оперізуючий.

2.:Первинний сифіліс.

3.:Герпес простий.

4.:Заїда кандидозна.

5.:Щілиноподібне імпетиго.

№2092

Учень 5 класу скаржиться на висипку на шкірі, яка супроводжується інтенсивним свербіжем, переважно в нічний час. Хворіє 2 тижні, не лікувався. При огляді: в ділянці міжпальцевих складок обох рук, згинальної поверхні передпліч, на шкірі живота та сідниць спостерігаються дрібні червоні папули, а також мікровезикули. Елементи мають тенденцію до попарного розташування. Відмічаються також кров’янисті кірочки та окремі екскоріації. Який найбільш ймовірний діагноз у хворого?

1.:Дерматит алергічний розповсюджений.

2.:Короста.

3.:Почесуха дитяча.

4.:Нічого з вище перерахованого.

5.:Екзема дитяча

№2093

Хвора 17 років скаржиться на наявну упродовж 3 років висипку в лівій підщелепній ділянці. Хвороба загострюється в весняний період. При огляді: в цій ділянці - ціанотичні вузли величиною з велику фасолину, тістоватої консистенції, помірно болючі при пальпації, а також виразки неправильної форми з м’якими підритими синюшними краями, з незначним гнійним виділенням на дні, яке покрите грануляціями, що легко кровоточать. На місці раніше існувавших висипань - нерівні рубці з містками здорової шкіри. Який найбільш ймовірний діагноз ?

1.:Скрофулодерма. .

2.:Третинний сифіліс.

3.:Рак шкіри.

4.:Фурункульоз.

5.:Лейшманіоз шкіри

№2094

Хворий 37 років, шахтар, скаржитьса на ураження нігтьових пластинок упродовж 2 років. При огляді: нігтьові пластинки І, ІІ, ІІІ пальців обох ступнів та ІІ, ІІІ - кистей потовщені, тьмяні, з явищами піднігтьового гіперкератозу. По вільному краю нігті обламані. На підошвах та правій долоні - гіперкератоз, в складках шкіри - муковидне лущення. Інші ділянки шкіри без висипки. Які додаткові методи дослідження необхідно провести для уточнення діагнозу?

1.:Біопсія шкіри

2.:Мікроскопічне та бактеріологічне дослідження лусочок.

3.:Загальний аналіз крові.

4.:Cерологічне дослідження крові.

5.:Aналіз крові на цукор.

№2095

На прийом до дерматолога звернувся хворий із скаргами на свербіж та висипку на шкірі, яка виникла 2 тижні тому після відрядження. При огляді: на слизовій щік та губ бляшки сіровато-білого кольору, які мають вигляд мережива, а на шкірі передпліч - багаточисельні лентикулярні полігональні папули з блискучою поверхнею та точковим вдавленням в центрі. Поставте хворому діагноз.

1.:Багатоформна ексудативна еритема.

2.:Червоний плоский лишай

3.:Сифіліс вторинний.

4.:Кандидоз.

5.:Псоріаз.

№2096

Хворий 28 років скаржиться на появу висипки на шкірі статевого члена, яка з’явилася 2 тижні тому і хворого сбьективно не турбує. Три дні тому хворий помітив у себе збільшення пахвинних лімфатичних вузлів. При огляді: на шкірі головки статевого члена - виразка правильної округлої форми, до 1 см в діаметрі; дно та краї виразки щільні; шкіра навколо виразки не змінена. Пахвинні лімфатичні вузли збільшені до розмірів великої фасолини, рухливі, безболісні, щільно-еластичної консистенції. Поставте діагноз.

1.:Ракова виразка статевого члена

2.:Cифіліс третинний.

3.:Сифіліс первинний.

4.:Вульгарна ектима.

5.:Герпес генітальний.

№2097

Водій 27 років скаржиться на раптову появу висипки на шкірі тулуба, яка з’явилася тиждень тому. Появі висипки передували: слабкість, біль в м’язах, болі в суглобах, які підсилювалися вночі. На шкірі багаточисельна висипка у вигляді рожево-червоних плям, діаметром до 0,5 см, з чіткими межами. Елементи розташовані ізольовано, при діаскопії - зникають. Периферичні лімфатичні вузли помірно збільшені, безболісні, щільно-еластичної консистенції, рухливі, не спаяні. Поставте діагноз.

1.:Краснуха.

2.:Рожевий лишай Жибера.

3.:Сифіліс вторинний

4.:Різнокольоровий лишай.

5.:Токсикодермія.

№2098

Хворий 36 років скаржиться на висипку на шкірі, яка з’явилася тиждень тому і хворого не турбує. Пр огляді: на шкірі долоней та підошв - множинні лентикулярні дисеміновані папули, які не підвищуються над рівнем шкіри, застійно-червоного кольору, частково покриті скупченням рогових лусочок, щільні при пальпації. Поставте попередній діагноз хворому.

1.:Омозолілості долоней та підошв.

2.:Множинні бородавки.

3.:Руброфітія долоней та підошв

4.:Долонно-підошовний псоріаз.

5.:Сифіліс вторинний.

№2099

Хворий 47 років скаржиться на висип на шкірі упродовж 2 місяців. Спочатку з’явилися щільні, підвищені над рівнем шкіри вузлики, темно-червоного кольору. Вони поступово регресували, залишаючи після себе пігментні рубчики. Три роки тому хворий спостерігав на тому ж місці пову рожево-червоних плям, які без лікування зникли. При огляді: на шкірі правої бокової поверхні тулуба - різко відмежовані від здорової шкіри невеликі горбики, які, зливаючись між собою, утворюють кільце, в центрі якого - мозаїчний рубець. Поставте попередній діагноз.

1.:Руброфітія гладкої шкіри.

2.:Сифіліс третинний.

3.:Туберкульоз шкіри.

4.:Лепра.

5.:Сифіліс вторинний.

№2100

Хворий 34 років скаржиться на випадіння волосся на голові та бровах, яке почалося 2 тижні тому без явної на те причини. Соматичних захворювань у хворого немає. При огляді: на шкірі волосистої частини глови в ділянці потилиці та висків є багаточисельні дрібні осередки порідіння та випадіння волосся округлої форми. Шкіра в цих осередках не змінена. Поряд з цим, на шкірі тулуба відмічаються поодинокі щільні лентикулярні папули мідно-червоного кольору, без ознак запалення шкіри навколо них. Поставте попередній діагноз.

1.:Поверхнева трихофітія.

2.:Oсередкова алопеція

3.:Червоний плоский лишай.

4.:Себорейна алопеція.

5.:Сифіліс вторинний. .

№2101

Хворий 56 років скаржиться на біль при рухах в колінному суглобі та довго не заживаючі виразки, які утворилися 4 місяці тому на місці щільних новоутворень. 2 роки тому на шкірі тулуба у нього була розповсюджена висипка, яка без лікування самостійно зникла. На шкірі правої гомілки та стегна розташовано декілька округлих виразок з глибоким дном та рівними щільними краями, оточених гіперемічним вінчиком. Навколо виразок спостерігаються поодинокі щільні горбики. КСР - негативний. Поставте попередній діагноз.

1.:Лейшманіоз шкіри.

2.:Сифіліс третинний. .

3.:Множинні ектими.

4.:Сифіліс вторинний.

5.:Туберкульоз шкіри

№2102

Хворий 33 років скаржиться на рецидивуючу висипку на губах, яка супроводжується пекучістю. Захворювання загострюється після переохолодження, простуди, гострої їжі. При огляді: на червоній смужці нижньої губи - дрібні згруповані міхурці, заповнені серозним та серозно-гнійним вмістом. Який діагноз Ви поставите?

1.:Сифіліс первинний.

2.:Хейліт.

3.:Імпетиго стрептококове

4.:Герпес простий. .

5.:Епітеліома нижньої губи.

№2103

Хворий звернувся до лікаря із скаргами на загальну слабкість, лихоманку, болючу висипку на шкірі тулуба. Хворіє лише 3 дні. При огляді: на лівій боковій поверхні тулуба на фоні гіперемії та набряку відмічаються згруповані міхурці з серозно-мутним та геморагічним вмістом. Який діагноз Ви поставите хворому?

1.:Дерматит контактний алергічний.

2.:Мікробна екзема.

3.:Герпетиформний дерматоз Дюрінга

4.:Герпес оперізуючий.

5.:Дерматит простий контактний.

№2104

У чоловіка 23 років на розгинальній поверхні кінцівок виявлено горбики червоно-синюшного кольору, округлої форми, розміром до малої горошини, з некротичним центром, а також поодинокі розсіяні дрібні поверхневі “штамповані” рубчики. Поставте попередній діагноз.

1.:Почесуха дорослих.

2.:Папуло-некротичний туберкульоз шкіри.

3.:Лейшманіоз шкіри.

4.:Третинний сифіліс.

5.:Алергічний васкуліт.

№2105

При профогляді хлопчика в дитячому будинку встановлено, що він відстає у фізичному та інтелектуальному розвитку від одноліток. Шкірні покриви дитини без патологічної висипки, лімфатичні вузли не збільшені. Череп має сідницеподібну форму, ніс дещо сідлоподібний, піднебіння високе. Обидва передні верхні різці мають діжкоподібну форму з вирізкою у вигляді напівмісяця на вільному краї. Поставте попередній діагноз.

1.:Сифіліс вроджений ранній.

2.:Сифіліс вроджений латентний.

3.:Сифіліс третинний.

4.:Сифіліс прихований пізній.

5.:Сифіліс вроджений пізній

№2106

Хворий скаржиться на болючість, почервоніння шкіри на правій литці. Об’єктивно: температура тіла 38,5 С; збільшені і болючі лімфатичні пахвинні вузли з правого боку; кордони між почервонінням і здоровою шкірою чіткі; є набряк а також пухирці з темною рідиною в середині; пальпація болюча. Ваш попередній діагноз?

1.:Вітряна віспа.

2.:Сибірка, шкірна форма.

3.:Бешиха, геморагічна форма.

4.:Флегмона ноги.

5.:Герпетична інфекція

№2107

Дитина, 15 днів, народилася від матері, котра не має постійного місця проживання. Об`єктивно: на шкірі рясний плямистий висип яскраво-червоного кольору, розмірами з сочевицю. На долонях та підошвах міхурі, навколо яких вінчик мідно-червоного кольору. Окремі ерозії. Навколо рота шкіра інфільтрована, з глибокими тріщинами. Підшкірно-жировий шар розвинутий недостатньо, лімфатичні вузли збільшені. Ваш діагноз?

1.:Епідемічна міхурниця новонароджених

2.:Ексфоліативний дерматит Ріттера

3.:Вроджений бульозний епідермоліз

4.:Алергічний дерматит

5.:Вроджений ранній сифіліс

№2108

Скотар 38 років, скаржиться на головній біль, підвищення температури до +37,8С, появу «вузлів»на волосистій частині голови. Об`єктивно: на шкірі голови осередки різко окреслених уражень, вкритих великою кількістью гнійних сочних кірок, після зняття яких з волосяних фолікулів виділяється гній, що нагадує мед у медових стільниках. Ваш попередній діагноз?

1.:Мікроспорія

2.:Сифілітична алопеція

3.:Iнфільтративно-гнійна трихофітія

4.:Фавус

5.:Карбункул

№2109

Хвора 43 років, скаржиться на висип на шкірі правої ноги, біль, слабкість, підвищення температури до +38,5С. Захворіла гостро. Об`єктивно: на шкірі правої ноги в області ступні набряк, та різко окреслена яскраво-червоного кольору пляма гаряча на дотик, контур неправильної форми, у вигляді язиків вогнища. В осередку є поодинокі пухирці. Ваш попередній діагноз?

1.:Контактний дерматит

2.:Токсикодермія

3.:Васкуліт геморагічний

4.:Мікробна екзема

5.:Бешиха

№2110

Хворий 45 років скаржиться на появу безболісних вузликових елементів на шкірі поясниці та кінцівок, схильних до периферичного росту та злиття. Хворіє 2 роки. Загострення переважно весною. Із анамнезу відомо, що у батька хворого було подібне ураження шкіри. Об`єктивно: патологічні елементи представлені краплевидними та монетовидними вузликами та бляшками, вкритими білими лусочками. Ваш попередній діагноз?

1.:Себорейна екзема

2.:Нейродерміт

3.:Розовий лишай

4.:Червоний плоский лишай

5.:Псоріаз

№2111

Хворий 30 років звернувся до лікаря з приводу появи на шкірі статевого органу бородавкоподібних утворень. Об`єктивно: на шкірі в області вінчикової борозни головки є згруповані плоскі та сосочковидні вузлики діаметром до 3 мм, м`якої консистенції, блідо-рожевого кольору. Вони мають часточкову будову, на вузькій ніжці, нагадують гребень півня. Ваш попередній діагноз?

1.:Вегетуюча міхурница

2.:Бородавки

3.:Гострокінцеві кондиломи

4.:Плоскоклітинна епітеліома

5.:Сифілітичні широкі кондиломи

№2112

Хворий 30 років, звернувся до дерматолога з приводу появи розростань на шкірі 5-го пальця правої руки. Об`єктивно: на шкірі тильної частини пальця вузликові розрастання підвищені над рівнем шкіри, величиною з сочевицю та горошину, безболісні, сухі, без запалення навколо. Вони м`якої еластичної консистенції, спаяні з підлеглою тканиною. Із анамнезу: працює рубщиком м`яса, часто травмує шкіру рук. Ваш діагноз?

1.:Бородавковий папульозний сифіліс

2.:Прості бородавки

3.:Бородавковий туберкульоз

4.:Контагіозний молюск

5.:Псоріаз

№2113

Хворий 20 років, скаржиться на появу різкого болю та висипу на задній поверхні шиї, підвищення температури до +38,2С, головний біль. Об`єктивно: на шкірі задньої поверхні шиї різко болісний щільний, глибокий інфільтрат, розміром з грецький оріх. Шкіра над інфільтратом синюшно-червона, набрякла, без різких меж. На дотик - дуже болючий. Ваш діагноз?

1.:Хронічна вегетуюча піодермія

2.:Туберкульоз шкіри

3.:Карбункул

4.:Абсцесс

5.:Аспергільоз

№2114

Хворий 26 років, скаржиться на висип на обличчі, свербіж, печію, біль. Хворіє 1,5 року. Об`єктивно: на шкірі обличчя в області підборіддя інфільтроваі ділянки яскраво-червоного кольору, «засіяні» пустулами та кірками, є багаточисленні ерозії, по периферії розташовані папуло-пустульозні елементи. Ваш діагноз?

1.:Паразитарний сикоз

2.:Звичайний сикоз

3.:Звичайні вугри

4.:Контактний дерматит

5.:Екзема

№2115

Неодружений чоловік 22-х років звернувся до дерматовенеролога із скаргами на появу ерозії на головці статевого члену. В анемнезі статевий контакт з невідомою жінкою 7 тижнів тому. Якою має бути тактика по відношенню обстеження хворого?

1.:Провести аналіз на кандідозні інфекції

2.:Провести аналіз на стрептококову інфекцію

3.:Виконати аналіз на акантолітичні клітини

4.:Провести серологічні дослідження

5.:Виконати аналіз на хламідійну інфекцію

№2116

Хворий 35 років скаржиться на висипку і свербіж у пахвинно-стегновій ділянці, де є запальні червоні плями із чіткими фестончастими краями. Також є виражений запальний валік по периферії; певна схильність до периферійного росту, а на поверхні - лущення. Яка найвірогідніша патологія у цього чоловіка7

1.:Фіксована еритема

2.:Еритразма

3.:Дерматомікоз

4.:Дерматит

5.:Екзема

№2117

У хворої 40 років на правій руці між 3 і 4 пальцями в глибині складки є ерозія, обрамлена облямівкою білого відшарованого епідермісу. Яка можлива етіологія цієї патології?

1.:Дріжджові грибки

2.:Стафілококи

3.:Мікроспори

4.:Стрептококи

5.:Механічне тертя

№2118

У молодика 25 років через 30 днів після випадкового статевого контакту з’явились дрібні виразки на статевому члені. Під час огляду хворого на внутрішньому листку передньої шкірочкі виявлено декілька округлих обрисів ерозій до 0,2 см в діаметрі, з рівними краями, без помітного запалення навколо. Який найбільш вірогідний двагноз?

1.:М’який шанкр.

2.:Простий герпес.

3.:Шанкриформна піодермія.

4.:Первинний сифіліс.

5.:Короста, ускладнена піококами

№2119

Студент 20 років 2 тижня скаржиться на інтенсивний свербіж шкіри, переважно вночі. Об’єктивно: на шкірі тулуба, помітні дрібні парно розташовані папули, розчухи, корочки. Який найвірогідніший діагноз?

1.:Короста.

2.:Екзема.

3.:Алергічний дерматит.

4.:Крапив’янка.

5.:Нейродерміт.

№2120

Хворий 45 років звернувся до лікаря зі скаргами на наявність висипки на шкірі, яка проте не супроводжується суб’єктивними відчуттями. Об’єктивно: на шкірі тулуба і кінцівок велика кількість рожевих плям розмірами 0,3 - 0,7 см. Поверхня їх не лущиться і вони не зливаються. Є поліаденіт. На крайній плоті ерозія, що епітелізується. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Вторинний рецидивний сифіліс.

2.:Сипний тиф

3.:Вторинний свіжий сифіліс

4.:Медикаментозна токсикодермія

5.:Черевний тиф

№2121

Хворий 52-х років скаржиться на гострозапальне ураження шкіри, мокнуття та свербіж. Все це з’явилося в ділянці правої гомілки на місці подряпини. Об’єктивно: в ділянці нижньої третини правої гомілки шкіра еритематозно змінена, поверхня вкрита пустулами, дрібними везикулами та папулами. Місцями є острівці мокнуття. Вогнище ураження чітко обмежене. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Вузловата еритема.

2.:Мікоз гладенької шкіри.

3.:Екзема істинна.

4.:Дерматит контактний

5.:Мікробна екзема.

№2122

До лікаря звернувся хворий із скаргами на висипку на шкірі шиї, яка супроводжується болем. Об”єктивно: на задній поверхні шиї різко болючий інфільтрат діаметром до 4 см. Шкіра над ним яскраво-червоного кольору. Навколо місця ураження - набряк. На поверхні інфільтрату є отвір, з якого видавлюється гній. При дослідженні крові - лейкоцитоз, прискорена ШЗЕ. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Стрептококкова ектіма.

2.:Герпетиформний дерматит Дюринга.

3.:Сифілітична ектіма.

4.:Скрофулодерма.

5.:Фурункул шкіри шиї.

№2123

На тулубі хворого розповсюджені елементи висипки до 1 см у діаметрі рожево-червоного кольору, які не змінюють рель’єфу та малюнку шкіри. Пальпаторно не знайдено змін консистенції шкіри порівняно з вільними від висипу ділянками. Про які морфологічні елементи йде річ?

1.:Розеоли.

2.:Еритема.

3.:Гіперпігментація.

4.:Петехії.

5.:Телеангіектазії.

№2124

У хворого В. 34 років симетрично на шкірі тилу кистей, живота та стегон наявні вогнища ураження різного розміру з неясними межами, де на ериматозному фоні відмічаються дрібні папули, везікули, поодинокі пустули, а у центрі - ерозії та корки, мокнуття. Поставте діагноз.

1.:Мікробна екзема.

2.:Короста.

3.:Стрептодермія.

4.:Нейродерміт.

5.:Істина екзема.

№2125

На тулубі хворого розповсюджені елементи рожево-червоного кольору, які змінюють також рель’єф та малюнок шкіри. Пальпаторно не знайдено змін структури шкіри порівняно з вільними від висипу ділянками. Про які морфологічні елементи йде мова?

1.:Вегетації.

2.:Розеоли

3.:Папули

4.:Ерітему.

5.:Бугорки.

№2126

Хвора 23 років захворіла 3 тижні тому, коли у неї з’явилось дуже болюче затвердіння у лівій підкрильцевій впадині. Через 4-5 днів воно вскрилось з виходом великої кількості гною. Пізніше навколо з’явились нові інфільтрати. До цього випадку шкірними хворобами не хворіла. Ваш діагноз?

1.:Фурункул.

2.:Гідраденіт.

3.:Стрептодермія.

4.:Мікоз.

5.:Оперізуючий герпес.

№2127

У дівчинки 12 років у ділянці правого плеча є відокремлене, округле вогнище ураження запального характеру. Його центр дещо западає та покритий висівкоподібною лускою. В ділянці периферійної зони ураження - пухирці, кірочки. Поставте клінічний діаггноз.

1.:Кандидоз.

2.:Мікотична екзема.

3.:Токсикодермія.

4.:Мікоз гладкої шкіри

5.:Псоріаз.

№2128

На прийом прийшов чоловік 55 років зі скаргами на з’явлення сипу на слизовій оболонці м’якого та твердого піднебіння, що заважають під час їжи, особливо твердих страв. При огляді: розсіяні ерозії яскраво-червоного кольору, округлі, без запалення навкруги. Ваш діагноз?

1.:Герпес.

2.:Вульгарна пухирчатка.

3.:Стрептодермія.

4.:Афтозний стоматит

5.:Кандидоз.

№2129

До дерматолога звернувся шахтар із скаргами на значний свербіж у міжпальцевій області ступнів. Хворіє біля місяця. Захворювання пов’язує із носінням резинових чобіт. При огляді міжпальцевої області ступнів - мацерація епідермісу, ерозії. Які методи додаткового обстеження хворого необхідні для встановлення діагнозу?

1.:Мікроскопічне обстеження на паразити.

2.:Мікроскопічне обстеження на дріжжєподібні клітини.

3.:Мікроскопічне обстеження на бліду трепонему.

4.:Мікроскопічне обстеження на акантолітичні клітини.

5.:Мікроскопічне обстеження на гриби.

№2130

Хворий С., 68 років, скаржиться на висипку на лівій гомілці, яка супроводжується сильним свербіжем. Хворіє півроку. Об'єктивно: в нижній і середній третині лівої гомілки спостерігається вогнищеве ураження розмірами 2,0х1,7 см, в якому шкіра має синюшньо-червоний колір, тверду консистенцію. На її поверхні є багаточисленні міліарні папули, мікровезікули, серозно-гнійні кірки. Вогнище ураження по периферії чітко відмежоване. В центрі є трофічна виразка розмірами 0,2х0,4 см, вкрита гнійним нальотом. Поставте діагноз ?

1.:Контактний дерматит

2.:Істинна екзема

3.:Дифузний нейродерміт

4.:Хронічна виразкова піодермія

5.:Мікробна екзема

№2131

Хворий М. скаржиться на виділення із уретри, які супроводжуються біллю та різзю при сечовипусканні. Захворів на третій день після позашлюбного статевого контакту. Об'єктивно: головка статевого члену гіперемійована та припухла, губки зовнішнього отвору уретри набряклі. Із уретри виділяється велика кількість жовтувато-зеленого гною. Поставте попередній діагноз.

1.:Гарднерелльоз

2.:Уреаплазмоз

3.:Хламідіоз

4.:Трихомоніаз

5.:Свіжа гонорея

№2132

Хвора Л. скаржиться на висипку на шкірі, що без видимої причини з’явилася тиждень назад і не визиває порушення загального стану здоров’я Об’єктивно: на тулубі і плечах спостерігаються багаточисленні симетрично розташовані плями круглявої форми, діаметром 0,7-0,9 см, які мають блідо-рожевий колір, не злущуються, не зливаються. В обох пахвинних областях прощупуються збільшені до квасолі лімфатичні вузли. Вони мають тверду консистенцію, гладеньку поверхність, рухливі, не спаяні між собою та шкірою. Поставте клінічний діагноз.

1.:Черевний тиф

2.:Вторинний свіжий сифіліс

3.:Токсикодермія

4.:Мікроспорія гладенької шкіри

5.:Різнокольоровий лишай

№2133

Хворий С. скаржиться на появу виразки на статевому члені, хоча вона і не викликає суб'єктивних розладів. Об'єктивно: на голівці статевого члену є ерозія правильної круглої форми, діаметром 0,7 см. Вона має блюдечкоподібний вид, рівні края, колір свіжого м'яса, мізерне серозне виділення. Запальні явища навколо ерозії відсутні. Пальпаторно в споді ерозії визначається інфільтрат твердопластичної консистенції. Поставте клінічний діагноз.

1.:М'ягкий шанкр

2.:Плоскоклітиннкй рак

3.:Первинний сифіліс

4.:Фіксована еритема

5.:Шанкриформна піодермія

№2134

Хвора С., 35 років, скаржиться на висипку в області геніталій, яка з’явилася більше місяця назад. Об’єктивно: на великих статевих губах спостерігаються тверді синюшно-червоного кольору папули діаметром від 0,7 до 1,5 см з нерівною горбкуватою поверхнею. Значна частина їх мацерована та вкрита серозно-каламутним нальотом. Поставте клінічний діагноз.

1.:Інфільтративно-гнійна трихофітія

2.:Гострокінцеві кондиломи

3.:Вульво-вагініт

4.:Вторинний рецидивний сифіліс

5.:Гемороїдальні вузли

№2135

Мати привела на прийом хлопчика 5 років зі скаргою на висипку на обличчі, що з'явилася 5 днів тому назад. Об'єктивно: на обличчі є декілька пухирів розмірами 0,5-1,3 см в діаметрі з тонкою дряблою покришкою, наповнених серозно-каламутним ексудатом та розташованих на гіперемійованій, набряклій основі. Поряд з цим в вогнищах ураження спостерігаються ерозії та товсті медово-жовті кірки. Поставте клінічний діагноз.

1.:Дитяча екзема

2.:Кандідоз

3.:Вульгарне імпетиго

4.:Простий пухирковий лишай

5.:Контактний дерматіт

№2136

До лікаря звернулася хвора із скаргами на появу “виразок” на статевих органах, які помітила 2 дні тому. Під час обстеження на великих соромітних губах виявлена безболісна блюдцеподібна ерозія розміром 0,3х0,2см. з рівними краями, без помітних запальних явищ, на споді якої визначається інфільтрат хрящової твердості. Який попередній діагноз?

1.:Сифіліс первинний

2.:Короста

3.:Прогенітальний герпес

4.:Новоутворення шкіри

5.:Шанкерформна піодермія

№2137

У хворого 2 дні тому з’явився різкий біль у лівій половині грудної клітини, загальна слабкість, лихоманка та головний біль. Під час огляду хворого зліва в 4-5 міжребер’ї на ерітематозному фоні - множинні згруповані пухирці, наповнені прозорим вмістом. Для якого захворювання характерна вказана вище симптоматика?

1.:Пухирчатка

2.:Оперізуючий герпес

3.:Стрептококове імпетиго

4.:Герпетиформний дерматоз Дюрінга

5.:Простий герпес

№2138

На прийом до лікаря звернувся хворий із скаргами на болючі ерозії на статевому члені. З анамнезу відомо часте винекнення та існування подібного висипу на протязі року. Під час огляду: на головці статевого члена є згруповані пухирці та ерозії з фестончатими краями, м’які при пальпації. Вони є досить болючими. Для якого захворювання найбільш характерна клінична картина?

1.:Шанкерформна піодермія

2.:Короста

3.:Новоутворення шкіри

4.:Прогенітальний герпес

5.:Первинний сифіліс

№2139

Які лікарські препарати застосовують для лікування корости?

1.:Флуцинар мазь

2.:Зовіракс мазь

3.:Нізорал шампунь

4.:33 % сірчана мазь

5.:Тетрациклінова мазь

№2140

У хворого на розгинальних поверхнях кінцівок та спині спостерігається розсіяна папульозна висипка яскраво-червоного кольору розміром від просяного зерна до сочевиці. Поверхня цих папул в центрі вкрита білуватими лусочками. Застосовуючи метод зішкрябування, можна виявити симптом “стеаринової плями”, “термінальної плівки” та “кров’яної роси”. Про яке захворювання слід думати?

1.:Червоний плоский лишай

2.:Папульозно-некротичний туберкульоз шкіри

3.:Атопічний дерматит

4.:Псоріаз

5.:Вторинний сифіліс

№2141

При яких дерматозах застосовують гіпосенсибілізуючі лікарські препарати ?

1.:Екзема

2.:Фурункул

3.:Мікроспорія

4.:Герпес простий

5.:Новоутворення шкіри

№2142

На прийом до лікаря звернулася мати з хлопчиком 6 років, який захворів позавчора. При огляді: на шкірі лоба і правої щоки мають місце вогнища червоного кольору, на поверхні яких є плоскі ненапружені пухирі ерозії, вологі корки. Про який дерматоз з приведених нижче можна думати?

1.:Дитяча екзема

2.:Оперізуючий лишай

3.:Пухирчатка

4.:Стрептококове імпетиго

5.:Герпетіформний дерматоз Дюрінга

№2143

У 12 річного школяра на волосистій частині голови спостерігається пляма круглої форми до 1,5 см у діаметрі. Шкіра в області плями рожевого кольору, вкрита борошнистими лусочками, волосся обламане на висоті 5-7 мм. над рівнем шкіри. Суб’єктивних відчуттів не має. Про яке захворювання іде мова?

1.:Гніздове облисіння

2.:Склеродермія

3.:Мікроспорія волосистої частини голови

4.:Псоріаз

5.:Червоний вовчак

№2144

У хворої 14 років шкіра тулуба та кінцівок помірно рожевого кольору, інфільтрована, вкрита папульозними елементами, екскоріаціями. Відтворюється білий дермографізм. Хворіє з раннього дитинства. Загострення хвороби виникають переважно у разі нервового стресу. Про яке захворювання можна подумати?

1.:Рожевий лишай

2.:Кропив’янка

3.:Атопічний дерматит

4.:Алергічний дерматит

5.:Екзема

№2145

Хворий 65 років скаржиться на біль у правій боковій ділянці грудної клітки, слабкість. Об'єктивно: шкіра суха, гіперемійована і на ній розміщено біля десятка дрібних везикул, розташованих дуже близько одна від одної.. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину?

1.:Простий лишай.

2.:Оперізуючий лишай.

3.:Алергічний дерматит

4.:Псоріаз

5.:Бульозний дерматіт.

№2146

Деякі форми шкірної висипки, що виникають у хворих різного віку та статі характеризуються обов'язковою зміною лише консистенції шкіри при тому, що колір та рельеф такої ділянки може бути зовсім незміненним. Вкажіть назву такого елементу для якого це є характерним.

1.:Вузол

2.:Розеола

3.:Уртіка

4.:Папула

5.:Везікула

№2147

У чоловіка 35 років раптово на шкірі тулуба з'явилася багаточисельна гострозапальна неупорядкована висипка, що складається з розеол., папул, уртік, які розкидані по шкірі переважно фокусно і виникли через кілька годин після відвідання ним ресторану. Який діагноз найбільш імовірний у хворого?

1.:Алергічний дерматит

2.:Контактний дерматит

3.:Екзема

4.:Екзема

5.:Токсикодермія

№2148

У чоловіка 45 років на шкірі тулуба поступово протягом 2-х тижнів з'явилася багаточисельна запальна висипка, що складається з папул, вкритих у центрі білісуватою лускою. Елементи висипки розкидані по шкірі неупорядковано та переважно фокусно. Подібного характеру висипання вже кілька років тому виникали у нього взимку і поступово в кінці весни самостійно зникали Який діагноз найбільш імовірний у хворого?

1.:Псоріаз

2.:Нейродерміт

3.:Алергічний дерматит

4.:Контактний дерматит

5.:Екзема

№2149

У чоловіка 30 років на шкірі тулуба з'явилася багаточисельна висипка, що складається з дрібних парних елементів, що розкидані по шкірі неупорядковано але переважно фокусно і супроводжуються зудом. Висипка виникла через кілька днів після відвідання ним спортивно-оздоровчого центру та сауни. Який діагноз найбільш імовірний у хворого?

1.:Екзема

2.:Короста

3.:Контактний дерматит

4.:Алергічниий дерматит

5.:Нейродерміт

№2150

У чоловіка 39 років раптово на шкірі тулуба з'явилася висипка, що складається з дрібних сверблячих протягом дня висипань червоного кольору. Елементи висипки розкидані по шкірі неупорядковано, фокусно. Появу висипки хворий пов'язуе з тим, що за декілька днів до цього він був у спортивно-оздоровчого центру та сауні. Який діагноз найбільш імовірний у хворого?

1.:Екзема

2.:Контактний дерматит

3.:Короста

4.:Алергічниий дерматит

5.:Вошивість

№2151

У жінки 20 років на шкірі тулуба з'явилася висипка на шкірі розгинальних поверхонь верхніх та нижніх кінцівок, що складається з запального характеру полігональних папул, розміщених на ерітематозному фоні і які супроводжуються інтенсивним зудом. Появу висипки хвора пов'язуе з перенесеною нею перед цим стресовою ситуацією під час відвідання нею спортивно-оздоровчого центру та сауни. Який діагноз найбільш імовірний у неї?

1.:Екзема

2.:Короста

3.:Алергічниий дерматит

4.:Нейродерміт

5.:Контактний дерматит

№2152

Який з нижченаведених елементів висипки є типовим для псоріазу?

1.:Луска

2.:Пустула

3.:Папула

4.:Вузол

5.:Розеола

№2153

Що з нижченаведеного є вірним по відношенню до типової клінічної картини екземи?

1.:Мокнуття

2.:Pозеольозна висипка

3.:Бульозна висипка

4.:Ерітематозна висипка

5.:Папульозна висипка

№2154

Яка з нижченаведених серореакцій є найбільш специфічною щодо діагностики сифілісу?

1.:РІБТ

2.:РІФ

3.:Імуноферментний аналіз

4.:Реакція мікропреципітації

5.:Реакція Вассермана

№2155

Для якої дерматологічної патології є патогномонічним наявність блискучих полігональних папул з пупковидним вдавленням в центрі?

1.:Екзема

2.:Вторинний сифіліс

3.:Туберкульоз шкіри

4.:Псоріаз

5.:Нейродерміт

№2156

Яке лікування показане вагітній жінці у випадку якщо вона 7 років тому хворіла на сифіліс, отримала з цього приводу повноцінне специфічне лікування та була після його завершення знята з диспансерного обліку в ШВД ?

1.:Профілактичне лікування

2.:Пробне лікування

3.:Вітамінотерапія

4.:Превентивне лікування

5.:Специфічне лікування

№2157

Яке лікування показане чоловіку, що мав статтевий контакт з хворою на сифіліс жінкою 100 днів тому назад, а взнав про її хворобу тільки вчора?

1.:Профілактична терапія

2.:Специфічна терапія

3.:Превентивна терапія

4.:Диспансерний нагляд

5.:Пробна терапія

№2158

Як лікар має правильно оцінити низький титр ( 1: 5, 1 : 10, 1 : 20 ) реагінів при позитивній КСР?

1.:Як прояв первинного сифілісу

2.:Як прояв раннього скритого сифілісу

3.:Як прояв рецидивного сифілісу

4.:Як прояв пізднього скритого сифілісу

5.:Як прояв раннього скритого сифілісу

№2159

Проявом якої патології є наявність на шкірі хворого еритеми Фурнье?

1.:прояв первинного сифілісу

2.:прояв третинного сифілісу

3.:прояв рецидивного сифілісу

4.:прояв раннього скритого сифілісу

5.:прояв вторинного свіжого сифілісу

№2160

Наявність позитивного симптому Нікольского дає підставу виставити діагноз?

1.:Сімейна пухирчатка

2.:Акантолітична пухирчатка

3.:Доброякісна пухирчатка

4.:Неакантолітична пухирчатка

5.:Пухирчатка новонароджених

№2161

Які ще хвороби крім сифілісу найчастіше можуть обумовлювати позитивні результати RW?

1.:Гельмінтоз

2.:СНІД

3.:Туберкульоз

4.:Доброякісна пухирчатка

5.:Токсоплазмоз

№2162

Хворий 29 років поступив в стаціонар із скаргами на діарею (до 3-4 раз на день), різке схуднення, затруднене дихання, кашель. При обстеженні виявлено пневмоцистну пневмонію. В анамнезі - багаточисленні статеві контакти з маловідомими жінками. На предмет якого захворювання найбільш доцільно почати обстеження?

1.:Третинний сифіліс

2.:Сіндром набутого імунодефіциту

3.:Неспецифічний виразковий коліт

4.:Туберкульозний мезаденіт

5.:Дизентерійна діарея

№2163

У жінки, яка звернулася до лікаря із скаргами на ураження шкіри тулуба, обличчя та кінцівок після перорального прийому бісептолу, встановлено діагноз медикаментозної токсикодермії. Які методи лікування найбільш ефективні для пацієнтки?

1.:Антигістамінна терапія

2.:Протизапальна терапія.

3.:Дезінтоксікаційна терапія

4.:Екстракорпоральна терапія

5.:Імунотерапія.

№2164

Хвора 42-х років скаржиться на висипку на шкірі обличчя. Пов’язує її появу з ультрафіолетовим опромінюванням. Об’єктивно: на шкірі обличчя інфільтровані бляшки, покриті лусочками. Відокремлення лусочок з поверхні бляшки досить болісне (симптом Беньє-Мещерського). Позитивний симптом “жіночого каблучка”. Невеликих розмірів плями розміщені на шиї, на шкірі грудей, спини. Діагноз?

1.:Рожеві вугрі.

2.:Дисемінований червоний вовчак.

3.:Екзема.

4.:Алергічний дерматит.

5.:Туберкульозний вовчак.

№2165

До лікаря звернувся хворий із скаргою ми на болючі ерозії на статевому члені, які з'явилися після захворювання на грип. Об'єктивно: На головці статевого члена є сгруповані пухирці та ерозії з фестончатими краями, з чіткими межами, м'які при пальпації, Вони супроводжуються болючістю. Для якого захворювання найбільш характерна така клінічна картина?

1.:Короста

2.:Оперезуючий герпес

3.:Шанкерформна піодермія

4.:Генітальний герпес

5.:Первинний сифіліс

№2166

У хлопчика 7 років на шкірі обличчя є численні напівкулясті вузлики, блідо-рожевого кольору діаметром 2-4 мм. В їх центрі спостерігається пупкоподібна западинка, через яку при стискуванні пінцетом із боків виділяється кашоподібна білувата маса, що складається із зроговілих клітин епідермісу та овоїдних молюскових тілець. Для якого захворювання найбільш характерна така клінічна картина?

1.:Червоний плоский лишай

2.:Бородавки

3.:Фолікуліт

4.:Заразливий молюск

5.:Псоріаз

№2167

Хворий скаржиться на появу сверблячих висипів, підвищення температури тіла до +39С, загальне нездужання. Висипання ці з’явилися після прийому антибіотиків під час захворювання на бpoнхіт. Об'єктивно: на тулубі, обличчі, кінцівках спостерігається розеольозно-папульозний висип червоного кольору з дрібно-пластивчатим лущенням. Про яке захворювання можна подумати?

1.:Кропивка

2.:Рожевий лишай

3.:Короста

4.:Екзема

5.:Токсикодермія

№2168

Хвора скаржиться на висипку на шкірі тулуба, волосистої частини голови, із загостреннями у зимовий період. Об'єктивно: На шкірі волосистої частини голови, тулуба спостерігається розсіяна папульозна висипка яскраво-червоного кольору, розміром від 1,0 до 5,0 мм, поверхня яких вкрита сріблясто-білими лусочками. Для якого захворювання найбільш характерна така клінічна картина?

1.:Вторинний сифіліс

2.:Атопічний дерматит

3.:Червоний плоский лишай

4.:Туберкульоз шкіри

5.:Псоріаз

№2169

Молодий шофер вважає себе хворим біля 4-х років. Хвороба загострюється тільки влітку і проявляється появою на відкритих ділянках тіла інфільтрованих коловидних поверхонь з чіткими контурами та частковим лущенням, що на щоках нагадує своєю формою метелика і супроводжується посиленням телеангіоєктазій. Суб’єктивно висипання майже не турбують. Ваш діагноз?

1.:Сонячна екзема

2.:Дисемінований червоний вовчак

3.:Системний червоний вовчак

4.:Дискоїдний червоний вовчак

5.:Сонячний дерматит

№2170

Хвора скаржиться на періодичну появу протягом року висипки в ділянці ліктьових та колінних суглобів. Вперше висипка з’явилась після стресу. Зараз вона складається з багатьох бляшок, поверхня центральної частини яких вкрита сріблястою лускою. Ваш діагноз?

1.:Ерітематоз

2.:Псоріаз

3.:Червоний плоский лишай

4.:Екзема

5.:Дерматит

№2171

В клініку поступив чоловік 30 років з численними висипаннями на шкірі передніх поверхонь кінцівок у вигляді синюшно-червоних вузликів неоднакової величини і форми, з восковидним блиском, без явних ознак лущення, але з відчуттям значного свербіжу. Ваш діагноз?

1.:Алергічний дерматит

2.:Екзема

3.:Червоний вовчак

4.:Токсикодермія

5.:Червоний плоский лишай

№2172

В ендокринологічному диспансері до лікаря звернулася 52-х жінка, що хворіє не цукровий діабет зі скаргою на появу зуду на бокових поверхнях 3-4 пальців правої руки . В цих ділянках утворилось декілька дрібних ерозій по краю яких є залишки епідермісу білісуватого кольору. Ваш діагноз?

1.:епідермофітія

2.:алергічний дерматит

3.:екзема

4.:дерматіт контактний

5.:кандідоз

№2173

Через 5 днів після психоемоційної травми на шкірі переважно розгинальних поверхонь кінцівок з’явилась багаточисельна дрібна папульозна висипка, поверхня якої лише частково покрита білісуватою лускою. Симптом Полотебнова позитивний. Ваш діагноз?

1.:токсикодермія

2.:екзема

3.:алергічний дерматит

4.:псоріаз

5.:контактний дерматіт

№2174

Пенсіонеру, що звернувся в ЦРЛ з приводу гіпертонічної хвороби, хронічного гепатиту та цукрового діабету, вперше встановлено діагноз третинного гумозного сифілісу. Про своє захворювання раніше не знав, яких-небудь проявів сифілісу не помічав, не лікувався. Укажіть головну причину розвитку третинного сифілісу у данного хворого: