Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

4.:Пневмонія

5.:Менінгококова інфекція

№1319

Початок хвороби хворої 18 років був раптовим: озноб, температура-39°С, головний біль, критичне погіршення стану протягом декількох годин. Об'єктивно: стан вкрай тяжкий, адинамія, прострація, температура-36°С, численні геморагічні висипи на кінцівках, тулубі, сідницях. Менінгеальний синдром помірний. ЧСС-130/хв. АТ-60/20 мм рт. ст. Напередодні 3 дні відчувала легкій біль у горлі, закладання носа. Який антибіотик буде препаратом вибору?

1.:Левоміцетина сукцінат

2.:Пеніцилін

3.:Гентаміцин

4.:Ампіокс

5.:Цефалоспоріни

№1320

Чоловік 37 років, фермер, скаржиться на загальну слабкість, спастичний біль у нижніх відділах живота, переважно у лівій здухвинній ділянці, частий рідкий стул до 18 разів на добу з домішками слизу та крові. Захворювання почалося гостро, три дні тому з ознобу, відчуття жару, головного болю. Випорожнення часто мізерні і складались з густого слизу з прожилками крові, тенезми. Загальний стан середньої важкості, темература 37,8°С. Сигмовидна кишка спазмована і болюча. Який діагноз найбільш імовірний?

1.:Неспецифічний виразковий коліт

2.:Ієрсиніоз

3.:Сальмонельоз

4.:Дизентерія

5.:Амебіаз

№1321

У хворого 68 років, через 3 місяці після операції у зв'язку з аденомою передміхурової залози погіршився апетит, почала наростати загальна слабість, а через тиждень від початку хвороби з'явились артралгія, важкість у правом підребір'ї. При огляді - виражені симптоми загальної інтоксикації, температура тіла - 37,2°С, помірна жовтяниця шкіри та склер. Печінка збільшена на 3 см; селезінка збільшена, м'яка. Найбільш імовірним збудником захворювання у даного хворого є:

1.:Арбовіруси

2.:Рабдовіруси

3.:Реавіруси

4.:Пікорновіруси

5.:Гепаднавіруси

№1322

Жінка 23 років скаржиться на періодичні озноби з підвищенням температури тіла до 40°С відчуття жару, яке змінюється проливним потом. Хвора вже перенесла 3 таких приступи, вони виникали через день продовжувались 12 год, супроводжувались болем у голові, попереку та м'язах. Протягом останніх трьох місяців мешкала в одній з країн тропічної Африки. Обличчя бліде з жовтизною. Губи ціанотичні. Печінка, селезінка - збільшені. В крові: еритроцити - 2,5*1012/л. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гемолітична анемія

2.:Малярія

3.:Сепсис

4.:Лєптоспіроз

5.:Висипний тиф

№1323

Жінка 28 років скаржиться на загальну слабисть, головний біль, підвищення температури до 39-40°С, незначний біль у горлі. Хворіє третій день. Її чоловік хворіє на ангіну слизової ротоглотки. Об'єктивно: шкіра бліда, губи ціанотичні. Гіперемія 1 зіва з ціанотичним відтінком, набряклі язичок, піднебінні дужки, мигдалики. На поверхні мигдаликів - суцільні щільні білуваті з перламутровим відтінком нальоти, які знімаються шпателем з великим зусиллям, після їх видалення підлегла слизова оболонка кровоточить. Збільшені підщелепні лімфатичні вузли. Набряк шиї. Тахікардія. АТ - 105/65 мм рт. ст. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гострий лейкоз

2.:Дифтерія ротоглотки

3.:Інфекційний мононуклеоз

4.:Аденовірусна інфекція

5.:Ангіна

№1324

Жінка 32 років скаржиться на тонічне напруження жувальних м'язів, внаслідок чого не може відкрити рот. За 12 днів до захворювання її покусав пес, який здоровий. Виражене напруження та судомне скорочення жувальних м'язів. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Невралгія тройничного нерва

2.:Правець

3.:Істерія

4.:Тетанія

5.:Сказ

№1325

Жінка 24 років звернулась до лікаря в зв'язку з довготривалою лихоманкою, нічною пітливістю. За останні три місяці схудла на 7 кг. Мала безпорядні статеві стосунки. При об'єктивному дослідження знайдено збільшення всі груп лімфатичних вузлів, гепатолієнальний синдром. В крові: лейкоцити - 2,2*109/л. Яке захворювання необхідно запідозрити ?

1.:ВІЛ-інфекція

2.:Інфекційний мононуклеоз

3.:Туберкульоз

4.:Хроніосепсис

5.:Лімфогрануломатоз

№1326

Хворий 34 років, геолог, скаржиться на сильний головний біль, біль в правому паху, де помітив дуже болюче ущільнення. Повернувся з однієї з країн Африки. В порту спостерігав велику кількість щурів. Об'єктивно температура 40°С. Хворий збуджений, лице почервоніле, з ціанотичним відтінком, одутле. Хода хитка. Язик обкладений білим нальотом, ніби натертий крейдою. Пульс - 140 за 1 хв., м'який. В правій пахвинній ділянці різко виражений набряк, збільшений, болючий, лімфатичний вузол, шкіра над ним напружена, з синюшним відтінком. Який діагноз найбільш імовірний?

1.:Сибірка

2.:Туляремія

3.:Бешиха

4.:Чума

5.:Флегмона

№1327

Хворий Г., 17 років, захворів раптово: підвищилась температура до 40°С, кричить від різкого головного болю, рухове збудження, часте блювання. Тремор пальців кінцівок. З'явилась геморагічна висипка, неправильної форми різних розмірів, частіше у вигляді зірок, переважно на сідницях, стегнах, гомілках, на тулубі. Менінгеальні знаки позитивні. Який найбільш вірогідний діагноз у хворого?

1.:Лептоспіроз

2.:Енцефаліт

3.:Грип з геморатічним синдромом

4.:Кір

5.:Менінгококова інфекція

№1328

Хворий 25 років, надійшов в інфекційне відділення на 3-й день захворювання зі скаргами на головний біль, біль у попереку, литкових м'язах, високу гарячку, озноб. Стан середньоважкий. Склери іктеричні. Зі гіперемований. Язик сухий, обкладений сухим коричневим нальотом. Живіт вздутий. Печінка + 2 см. Селезінка не збільшена. Пальпація м'язів, особливо литкових, болісна. Сеча темна. Кал звичайного кольору. Назвіть найбільш вірогідний діагноз:

1.:Малярія

2.:Вірусний гепатит А

3.:Інфекційний мононуклеоз

4.:Єрсиніоз

5.:Лептоспіроз

№1329

Хворого Н., 35 років, доставили до стаціонару у тяжкому стані. Адинамія, дезорієнтація, інверсія сну. Інтенсивна жовтяниця склер, шкіри, геморагії на шкірі, скорочення розмірів печінки. У хворого сильна нудота, повторні блювання, другу добу біль животі. Анорексія. Хворіє 6-й день. Захворювання почалося гостро з підвищення температури до 38°С, болю в суглобах, слабкості, зниження апетиту. Приймав аналгетики. На другий день потемніла сеча, на третій - з'явилася жовтяниця склер, потім шкіри. Останні 2 доби - біль у животі, наросла слабкість. Протромбіновий індекс - 45%. В анамнезі- 4 місяці тому оперували прободну виразку шлунка з гемотрансфузією. Що обумовлює описаний стан?

1.:Перфорація кишки

2.:Інфекційно- токсичний шок

3.:Гостра печінкова енцефалопатія

4.:Гостра судинна недостатність

5.:Побічна дія медікаментів

№1330

До лікарні поступив хворий 20 років на 2-й день хвороби зі скаргами на озноб, підвищення температури до 39°С, головний біль, переважно в ділянці чола і скронь, в очних яблуках, м'язах, світобоязнь, розбитість закладання носа. Об'єктивно: стан середньої тяжкості. Гіперемія обличчя, кон'юнктив, блиск очей. Слизова оболонка носоглотки, м'якого та твердого піднебення гіперемійована, набрякла. В легенях дихання жорстке, тахікардія. Яка ланка патогенезу найбільш характерна для цього захворювання?

1.:Токсемія

2.:Септицемія

3.:Рікетсемія

4.:Вірусемія

5.:Бактеріємія

№1331

Хворий 36 років, лісоруб захворів гостро: підвищилась темпе ратура до 39,6 °С, головний біль. На третю добу з’явився біль у попереці та симптом Пастернацького. Потім виникла блювота та носова кровотеча. Розвинулась олігурія, сеча кольору м’ясних помиїв. На сьому добу розвинулась поліурія (5-7 л за добу). Діагноз захворювання ?

1.:Отруєння сулемою

2.:Гострий гломерулонефрит

3.:Геморагічна гарячка з нирковим синдромом

4.:Сепсис

5.:Лептоспіроз

№1332

Хворого турбують напади лихоманки, якi повторюються перiодично кожний третiй день. Вiдмiчається жовтяниця склер i шкiрних покривiв, гепатоспленомегалiя. Який iз перерахованих нижче дiагнозiв найбiльш ймовiрний?

1.:Малярiя.

2.:Вiрусний гепатит.

3.:Сепсис.

4.:Лептоспiроз.

5.:Ієрсиніоз

№1333

У хворого з дисфункцiєю кишківника (сильний пронос, блювання "фонтаном") температура тiла нормальна, болів у животi немає. Виражена дегiдратацiя, сухiсть шкiри i слизових оболонок, шкiра збирається в складку, як не розгладжується; тахiкардiя, рiзке зниження артерiального тиску, тотальний цiаноз, афонiя, анурiя. Який аналiз необхiдний для встановлення діагнозу?

1.:Видiлення культури збудника з калу.

2.:Дослідження електролітів крові

3.:Гемокультура.

4.:Копрологiчне дослiдження.

5.:Клiнiчний аналiз кровi.

№1334

Пацiєнт С., 25 рокiв, захворiв гостро. Над ранок з'явились сильний бiль голови, багаторазове блювання, температура тiла пiдвищилась до 39,9оС. Приймав жарознижуючi, однак стан погiршувався. Увечерi втратив свiдомiсть рiзко вираженi ригiднiсть м'язiв потилицi, симптом Кернiга. Лейкоцити крові - 18, 0*10 9/л. Який найвiрогiднiший дiагноз у пацiєнта?

1.:Бактеріальний менiнгiт

2.:Грип, гіпертоксична форма

3.:Висипний тиф, тифозний стан.

4.:Вiрусний менiнгоенцефалiт.

5.:Сепсис, iнфекцiйно-токсичний шок.

№1335

У травмпункт звернувся фермер, який пiд час роботи в полi поранив праву ступню. Коли був щепленим, не пам'ятає, в армiї не служив. При оглядi правої ступнi виявлено забруднену рану довжиною 5-6 см з нерiвним краями. Тактика лікаря.

1.:Ввести правцевий анатоксин і протиправцеву сироватку.

2.:Тільки хірургічна обробка рани

3.:Призначити антибіотик

4.:Ввести протиправцеву сироватку

5.:Ввести правцевий анатоксин

№1336

Хворий 33 років, шахтар, поступив у клініку інфекційних хвороб на 7 день захворювання зі скаргами на різку слабкість, високу температуру, біль у м'язах ніг і попереку, жовтяницю, темний колір сечі, головний біль. Захворів гостро - озноб, температура 40 оС, головний біль. біль в литкових м’язах та попереку. На 4 день - жовтя-ниця, носова кровотеча, крововилив у склери. Тривалість гарячки 6 днів. Діурез 200 мл. Вірогідний діагноз ?

1.:Лептоспіроз

2.:Ієрсиніоз

3.:Черевний тиф

4.:Вірусний гепатит А

5.:Сепсис

№1337

Хворий 28 років, госпіталізований на 9 день хвороби з скаргами на підвищення температури до 39 °С, головний біль, загальну слабкість, затримку випорожнення і порушення сну. На животі одиночні розеоли, пульс 78 /хв., печінка збільшена на 2 см. Вірогідний діагноз?

1.:Черевний тиф

2.:Бруцельоз

3.:Сепсис

4.:Лептоспіроз

5.:Висипний тиф

№1338

В інфекційне відділення поступило 8 осіб із скаргами на головний біль, болючість у литкових м’язах, набряк обличчя і повік, болі у грудній клітці при диханні, підвищення температури тіла до 40о С. Всі хворі 10 днів тому були на полюванні і їли м’ясо дикого кабана. Ваш попередній діагноз?

1.:Трихінельоз.

2.:Лептоспіроз.

3.:Бруцельоз.

4.:Черевний тиф.

5.:Псевдотуберкульоз.

№1339

Протягом 2-х днів хворий 50 років скаржиться на болючість, почервоніння шкіри на правій литці. Об’єктивно: температура тіла 38,5о С, збільшені і болючі лімфатичні пахові вузли з правого боку, шкіра червона, кордони між почервонінням і здоровою шкірою чіткі, є набряк, пухирці з геморагічною рідиною в середині, пальпація болюча. Ваш діагноз?

1.:Тромбофлебіт.

2.:Екзема.

3.:Флегмона.

4.:Бешиха, геморагічна форма.

5.:Сибірка, шкірна форма.

№1340

У хворого, 56 років, два дні тому з’явилися приступи болю в лівій половині грудної клітини, загальна слабкість, пропасниця, головний біль. При огляді: по ходу 4-5 міжреберних проміжків зліва на еритематозному та набряклому фоні - численні згруповані міхурці з напруженою покришкою, наповнені прозорим вмістом 2-4 мм в діаметрі. Для якого захворювання це характерно?

1.:Бешиха

2.:Герпес простий.

3.:Cтрептококове імпетиго.

4.:Вітряна віспа

5.:Герпес оперізувальний.

№1341

Жінка, яка повернулася з туристичної поїздки, на другий день викликала “швидку допомогу”. Із анамнеза відомо, що протягом тижня температура тіла була помірно підвищеною. Скаржиться на поганий сон, апетит, здуття живота. При обстеженні хворої виявлено, що на блідій шкірі грудей і живота є розеоли. Пульс нормальний, але температура 38,20С, гепатоспленомегалія. Ваш попередній діагноз?

1.:Висипний тиф.

2.:Лептоспіроз.

3.:Ентеровірусна інфекція.

4.:Черевний тиф.

5.:Грип.

№1342

Юнак 17 років скаржиться на головний біль, біль у горлі, підвищену температуру. Хворіє 2 дні. При огляді: стан важкий, температура - 38оС, слизова ротоглотки помірно гіперемійована, є набряк, плівчасті нашарування на мигдаликах, піднебінні, язичку знімаються важко. Пальпаторно - підщелепні лімфатичні вузли збільшені, підшкірна клітковина на шиї набрякла. Ваш попередній діагноз?

1.:Ангіна Сімановського-Венсана.

2.:Паратонзилярний абсцес.

3.:Інфекційний мононуклеоз

4.:Туляремія, ангінозно-бубонна форма.

5.:Дифтерія ротоглотки.

№1343

З діагнозом менінгіт у лікарню доставлений хворий М. 20 років у стані сопора. Турбує головний біль, постійна блювота, яка не дає полегшення. Вогнищевих симптомів немає, менінгеальні знаки позитивні, температура 39о С. На шкірі є висипка, розташована на животі, стегнах, сідницях. Яка висипка зустрічається при цьому захворюванні?

1.:Папульозна з тенденцією до злиття.

2.:Пустульозна.

3.:Геморагічна з некрозом у центрі.

4.:Везикульозна.

5.:Розеольозна.

№1344

Пацієнтка 47 р. звернулася до лікаря із скаргами на підвищення температури, болі у животі, суглобах, рідкі випорожнення. При огляді шкіра звичайного кольору, є розеольозно-папульозна висипка на кінцівках, живіт болючий в ілеоцекальній ділянці, симптоми подразнення очеревини сумнівні, суглоби не змінені. Випорожнення рідкі з домішками слизу. Ваш попередній діагноз?

1.:Черевний тиф.

2.:Гострий апендицит.

3.:Дизентерія.

4.:Сальмонельоз.

5.:Кишковий єрсиніоз.

№1345

Хворий 30 років за 3 доби перед госпіталізацією їв м’ясо домашнього копчення. Працював, але відчував наростаючу слабкість, нудоту, до лікаря не звертався. В день огляду скарги на сухість в роті, зміни голосу, погіршення зору: подвоєння предметів, нечіткі контури, закреп. Який першочерговий метод лікування?

1.:Антибіотикотерапія.

2.:Глюкокортикостероїди

3.:Серотерапія.

4.:Регідратаційна терапія.

5.:Імунокорегуюча терапія.

№1346

В інфекційне відділення поступив хворий 30 років з підозрою на сальмонельоз у важкому стані (гіповолемічний шок Ш ступеня, судоми кінцівок). Що з перерахованих нижче засобів невідкладної допомоги є найбільш адекватним?

1.:5% розчин глюкози з рибоксином внутрішньовенно крапельно.

2.:Струменеве введення сольових розчинів

3.:Введення нативної плазми.

4.:Мезатон.

5.:Кортикостероїди у ін’єкціях.

№1347

Больной 25 лет заболел остро, когда с ознобом повысилась температура до 39,7оС, появилась головная боль в лобно - височных областях, боль в глазных яблоках, ломота во всем теле, заложенность носа. На 2-й день болезни присоединился сильный сухой кашель, было носовое кровотечение. Объективно: яркая, разлитая гиперемия слизистой ротоглотки, единичные петехии, мелкая зернистость на мягком небе. В легких дыхание жестковатое, хрипы не выслушиваются. Наиболее вероятный диагноз?

1.:Энтеровирусная инфекция.

2.:Аденовирусная инфекция

3.:Грипп.

4.:Сыпной тиф.

5.:Лептоспироз.

№1348

Больной 19 лет заболел остро, когда повысилась температура до 39,2оС, появилось покашливание, заложенность носа, насморк, боли в мышцах, суставах. На 3-й день болезни присоединилась мелкая сливная сыпь на туловище, конечностях, гиперемия и отечность кистей и стоп. При обследовании выявлены генерализованная лимфоаденопатия, гиперемия миндалин, увеличенная печень. Предполагаемый диагноз.

1.:Сыпной тиф.

2.:ЕСНО - экзантема

3.:Грипп

4.:Инфекционный мононуклеоз.

5.:Псевдотуберкулез

№1349

У больной утром возникла тошнота, неприятные ощущения в животе, однократная рвота, сухость во рту. Вечером отметила нарастающую общую слабость, двоение предметов перед глазами, затруднение при глотании твердой пищи. . При осмотре выявлен птоз, мидриаз, анизокория, отсутствие рвотного и глоточного рефлекса, сухость слизистых. Накануне вечером был обильный ужин с консервированными продуктами и алкогольными напитками. Предполагаемый диагноз?

1.:Полиомиелит

2.:Пищевая токсикоинфкция

3.:Острое нарушение мозгового кровообращения

4.:Ботулизм

5.:Отравление неизвестным ядом

№1350

У больного 30 лет, заболевание началось с повышения температуры до субфебрильных цифр, недомогания. В последующие дни состояние ухудшалось. К 5 дню болезни температура достигла 39,50С, беспокоила умеренная головная боль. При поступлении в стационар состояние тяжелое. Бледен, вял. Язык сухой, в центре обложен серым налетом. Живот умеренно вздут, болезненный в правой подвздошной области. Выявлена гепатоспленомегалия. Предварительный диагноз.

1.:Острый бруцеллез

2.:Иерсиниоз.

3.:Сепсис.

4.:Сыпной тиф.

5.:Брюшной тиф.

№1351

Сочетание потери массы тела, потливости, рецидивирующего афтозного стоматита и опоясывающего герпеса, лимфоаденопатии, позволили врачу предположить у больного ВИЧ-инфекцию. При дополнительном обследовании может быть выявлено:

1.:Сдвиг нейтрофильной формулы влево

2.:Лимфомоноцитоз

3.:Гиперэозинофилию.

4.:Уменьшение соотношения Т4- Т8 лимфоцитов

5.:Увеличение соотношения Т4- Т8 лимфоцитов

№1352

Больной 30 лет, жалуется на боли внизу живота приступообразного характера, частый жидкий стул до 10 раз в сутки. В первые 3 дня была высокая температура, со 2-го дня болезни - жидкий необильный стул с примесью слизи. При пальпации выявлена болезненность всех отрезков толстого кишечника. Сигма спазмирована. Предварительный диагноз?

1.:Кишечный амебиаз.

2.:Острая дизентерия

3.:Балантидиаз

4.:Сальмонеллез

5.:. Холера

№1353

У больной Р., работницы свинофермы, на фоне полного здоровья появился потрясающий озноб, повысилась температура до 39,9оС, возникла интенсивная головная боль, тошнота. На следующий день отметила боли в мышцах нижних конечностей, носовое кровотечение. При поступлении на 3-й день болезни состояние тяжелое. Лицо гиперемировано, склерит, субиктеричность склер. Печень + 3 см. Суточный диурез - 700 мл. Предполагаемый диагноз?

1.:Иерсиниоз.

2.:Грипп

3.:Вирусный гепатит.

4.:Лептоспироз.

5.:Геморрагическая лихорадка с почечным синдромом

№1354

У врача реанимационного отделения при плановом обследовании обнаружено повышение уровня АлАТ до 2,8 - 3,4 ммоль/ч/л, увеличение печени до 2 см. Билирубин в пределах нормы. Больным себя не считает. Заподозрен вирусный гепатит. Какой вирусный гепатит наиболее вероятен у больного?

1.:С

2.:D

3.:Е

4.:А

5.:В

№1355

Больной 20 лет в течении 3-х дней жаловался на насморк и небольшие боли в горле. После переохлаждения состояние резко ухудшилось: потрясающий озноб, повышение температуры до 40оС, головная боль. На коже нижних конечностей, туловища и ягодиц разной величины и неправильной формы геморрагическая сыпь с цианотичным оттенком. Сознание сохранено. Менингеальные знаки отсутствуют. Предполагаемый диагноз?

1.:Сыпной тиф.

2.:Лептоспироз

3.:Менингококковая инфекция. Менингококцемия.

4.:Грипп

5.:Геморрагическая лихорадка

№1356

Больной 30 лет заболел остро, когда с ознобом повысилась температура до 39,9оС, появилась боль в эпигастральной области, многократная рвота, через 30 минут - частый, обильный, пенистый, с неприятный запахом стул. На 3-й день болезни уменьшилось количество мочи. Какой диагноз наиболее вероятен?

1.:Эшерихиоз

2.:Ротавирусный гастроэнтерит

3.:Острая дизентерия

4.:Холера

5.:Сальмонеллез

№1357

Ребенок 4 лет не привит. 2-ой день болезни. Жалобы: кашель, насморк, температура - 38,1оС. Вял. Кожа без сыпи. Конъюнктивы гиперемированы. Энантема на небе, на слизистой щек - белесоватые точки с венчиком гиперемии. В легких - жесткое дыхание. Наиболее вероятный диагноз?

1.:Корь

2.:Скарлатина

3.:Энтеровирусная инфекция

4.:Краснуха

5.:ОРВИ

№1358

Ребенок 8 лет. Болеет 9 дней. Жалобы на слабость, головную боль, бессонницу. Температура к 3-му дню болезни достигла 38,5-39,5оС. Бледен. На коже живота три розеолы. Язык обложен. Живот умеренно вздут. Увеличены печень и селезенка. Какое заболевание наиболее вероятно?

1.:Сепсис.

2.:Брюшной тиф.

3.:Иерсиниоз.

4.:Инфекционный мононуклеоз.

5.:Лептоспироз.

№1359

Хворий, 15 років, доставлений у лікарню зі скаргами на приступи ядухи, біль у горлі. Об’єктивно: пульс почащений. Обличчя бліде. Відмічається цианоз губ, носогубного трикутника. Дихання затруднено. Вдих супрводжується свистячим шумом. В диханні приймає участь допоміжна мускулатура. В ротоглотці - слизова гіперемійована з цианотичним відтінком. Мигдалики збільшені, поширені білісувато-сірі плівчасті нашарування, які важко знімаються, оголюючи кровоточиву слизову, погано розтираються шпателем. У даного хворого ведучим фактором в розвитку гострої дихальної недостатності є:

1.:Ураження дихального центру

2.:Спазм мускулатури гортані

3.:Фібринозне запалення гортані

4.:Парез дихальної мускулатури

5.:Набряк слизової оболонки гортані

№1360

Хворий 18 років, поступив у лікарню на 8 день захворювання з скаргами на лихоманку, слабкість, безсоння, незначний біль в правій здухвинній ділянці. При огляді: Т-39,7оС, пульс 85 /хв. Шкіра бліда, на шкірі живота одиничний розеольозний висип. Язик сухий, обкладнений налітом з відбитками зубів на боковий поверхні. Живіт м’який, безболючий при пальпації, помірно здутий. Визначається симтпом Падалки. Печінка на 3 см нижче реберноі дуги. Пальпується край селезінки. Передбачений діагноз підтвердженний виділенням гемокультури. В патогенезі данного захворювання ведучим є:

1.:Проникнення і розмноження збудника в гепатоцити

2.:Проникнення збудника в ендотеліоцити кровоносних судин

3.:Стимулювання токсином аденілатциклазної системи ентероцитів

4.:Проникнення збудника в лімфатичні утворення тонкого кишечника

5.:Проникнення збудника в ентероцити тонкого кишечника

№1361

Хворий 16 років, поступив у лікарню на 9 день хвороби. Захворювання пов`язує з вживанням недостатньо прожареної свинини. Захворювання почалось з появи періорбітальних набряків, пропасниці. При огляді: температура - 38,5оС. Обличчя одутловате. Різко виражений набряк повік. Пальпація м`язів кінцівок, тулуба викликає різку болючість. В аналізу крові: лейкоцитів - 20,0*109/л, еозинофіли - 40%. Вкажіть етіологію захворювання.

1.:Трихинели

2.:Опісторхіси

3.:Сальмонели

4.:Аскариди

5.:Ехінококи

№1362

Хвора К, 35 років, поступила в лікарню на 3 день хвороби з скаргами на слабкість, подвоення у очах, зниження гостроти зору, порушення ковтання. Захворювання почалось з нудоти, двократного блювання, послаблення стільця. Напередодні їла консервовані гриби. Одночасно захворів чоловік хворої, у якого з’явились аналогічні скарги. При огляді: температура -36,7о С. Стан тяжкий. Адинамічна. Шкіра бліда. Голос гнусавий. Виражений птоз. Мідріаз. Анізокорія. Діплопія. Язик сухий. Живіт м’який, безболісний при пальпації. Метеоризм. Печінка та селезінка не збільшені. В патогенез данного захворювання ведуче значення має:

1.:Проникнення збудника в лімфоїдні утворення тонкого кишечика

2.:Проникнення збудника в ентероцити

3.:Проникнення та фіксування збудника у нейронах продовгуватого мозку, гіпокампа

4.:Стимуляція екзотоксином аденілатциклази

5.:Порушення передачі нервового імпульсу

№1363

Хворий, 47 років, звернувся до лікаря на 7 день хвороби. Захворів гостро: після ознобу підвищілась температура тіла до 40оС, котра трималась до 7 годин, після чого різко понизилась із послідуючим профузним потом. Подібних приступів, котрі повторювались через день, було три. Два тижні тому прибув із Африки. При огляді: шкіра бліда. Склери субіктеричні. Значно збільшені печінка і селезінка. Чим обумовлений розвиток приступу пропаснииці при данному захворюванні?

1.:Тканевою шизогонією

2.:Еритроцитарною шизогонією

3.:Гаметоцитами

4.:Дією екзотоксину збудника

5.:Дією ендотоксину збудника

№1364

Хворий, 27 років на 2 день хвороби скаржиться на нестерпний головний біль, багаторазове блювання. Об’єктивно: температура-39,5оС, пульс 120/хв, АТ-130/80 мм рт. ст. Стан тяжкий. В свідомості. Адинамічний. В ліжку займає вимушене положення із запрокинутою головою. Шкіра без висипу. Виражені ригідність м`язів потилиці, симптоми Керніга, Брудзинського. Чим обумовлено ведучий синдром захворювання?

1.:Лікворна гіпотензія

2.:Крововиливи в надниркові залози

3.:Лікворна гіпертензія

4.:Гіпертермія

5.:Враження ядер черепномозкових нервів

№1365

Хворий 27 років доставлений на 2 день хвороби із скаргами на виснажуючий головний біль, багаторазове блювання. Об’єктивно: температура-37оС, пульс 120 /хв, АТ-80/50 мм рт. ст. Стан тяжкий. В свідомості. Адинамічний. В ліжку займає вимушене положення із запрокинутою головою. На шкірі нижніх кінцівок, сідниць, тулубу значний геморагічний висип з некрозами у центрі. Виражена ригідність м`язів потилиці, симптоми Керніга, Брудзинського. Чим обумовлено зниження артеріального тиску?

1.:ДВС-синдром

2.:Зневоднення

3.:Інфекційно-токсичний шок

4.:Гіперпродукція імуноглобулинів класу Е

5.:Синдром набухання-набряку головного мозку

№1366

Хворий, 27 років. Поступив в лікарню на 8 день хвороби із скаргами на зниження апетиту, нудоту, болі в суглобах, жовтяницю. Захворів поступово: з`явились слабкість, головний біль, зник апетит. На 6 день хвороби помітив темну сечу. Об’єктивно: стан важкий. Шкіра та склери жовтушні. Живіт м`якийї. Печінка на 3 см нижче реберної дуги, помірно болюча при пальпації. Ан. крові: АЛТ - 8,5 ммоль/год/л, загальний білірубін 180 мкмоль/л, зв’язаний - 125 мкмоль/л. Чим обумовлена перевага зв`язаного білірубіну в печінковому комплексі у крові ?

1.:Наявністю механічного перешкодження для відтоку жовчі

2.:Порушенням виділення зв`язаного білірубіну гепатоцитами

3.:Порушенням зв`язування вільного білірубіну гепатоцитами

4.:Порушенням захвату вільного білірубіну гепатоцитами

5.:Підвищенним гемолізом єритроцитів

№1367

Чоловік, 25 років, звернувся в медпункт з травмою (різана рана руки); триразово щеплений правцевим анатоксином; з моменту останнього щеплення пройшло 3 роки. Як здійснити екстренну профілактику правцю?

1.:1,0 мл АП-анатоксину і 3000 МО ППС

2.:0,5 мл АП-анатоксину і 250 МО ППЛІ

3.:0,5 мл АП-анатоксину

4.:Hічого не вводити

5.:3000 МО ППС

№1368

Після дня народження у 3 із 6 гостей на наступний день з’явилися симптоми гастроентериту, а через декілька годин порушення ковтання і зору. Який із продуктів, які їли гості, міг бути фактором передачі інфекції для даного захворювання?

1.:Ковбаса варена

2.:Фаршировані яйця

3.:Мариновані гриби

4.:Салат зі свіжих овочів

5.:Відбивні котлети

№1369

Хворий, 24 роки, скаржиться на загальну слабість, головокружіння, підвищення температури до 37,5о С, болі в горлі, набряк шиї, збільшення підщелепних лімфовузлів. При огляді - слизова ротоглотки набрякла та ціанотична, мигдалики збільшені, вкриті плівками, що поширюються за їх межі, знімаються важко. Який основний механізм розвитку даного захворювання?

1.:Алергічний

2.:Бактеріємія

3.:Дія бактеріального ендотоксину

4.:Дія бактеріального екзотоксину

5.:Накопичення недоокислених продуктів

№1370

Хворий, 32 років, скаржиться на частий водянистий стілець до 30 разів на добу, повторну блювоту, м’язеву слабість, осиплість голосу, періодичні судоми без втрати свідомості. При огляді - температура-36,0оС, шкіра суха, тургор знижений. Яка основна причина виникнення судом?

1.:Гіпокаліємія

2.:Підвищена збудливість нервової системи

3.:Підвищений вміст ЦАМФ

4.:Метаболічний ацидоз

5.:Гіпохлоремія

№1371

Хвора, 72 років, захворіла гостро з появи головного болю, різкої слабості, температура 39оС. З 4-го дня почала марити. На 5-ий день появився висип. Обличчя гіперемоване, набрякле, склерит, коньюнктивіт. Язик збільшений, висувається поштовхоподібно. На шкірі тулуба і кінцівок рясний розеольозно-петехіальний висип. Пульс 130 /хв. АТ 110/70 мм рт. ст. Глухість тонів серця. Печінка збільшена на 2 см. Під час Вітчизняної війни вся сім`я хворіла на висипний тиф. Яке захворювання можна запідозрити?

1.:Сепсис

2.:Менінгококова інфекція

3.:Хвороба Брила

4.:Єрсиніоз

5.:Черевний тиф

№1372

Студент 20 років, лікувався з приводу "ГРЗ" амбулаторно протягом 3 днів у зв`зку з підвищенням температури до 38оС. При черговому огляді - скарги на погіршення апетиту, наростаючу втому при нормальній температурі і відсутніх катаральних проявах верхніх дихальних шляхів. Лікар виявив збільшення і помірну болючість печінки. В групі були випадки вірусного гепатиту А. Який метод дослідження дозволить виявити причину даного стану?

1.:Імунофлюоресцентне дослідження носоглоткового змиву

2.:УЗД печінки

3.:Визначення активності амінотрансфераз крові

4.:Визначення білірубіна крові

5.:Визначення кількості бета-ліпопротеїдів

№1373

Хворий, 25 років, поступив в інфекційну лікарню зі скаргами на болі внизу живота, частий рідкий стілець, спочатку кашового характеру, потім мізерний зі слизом і кров’ю у вигляді “ректального плювка”. Живіт при пальпації м’який, болючий в ділянці сигмоподібної кишки, виражений її спазм. З боку інших органів патології не виявлено. Який метод діагностики вирішальний в постановці діагнозу?

1.:Визначення амінотрансфераз крові

2.:Копрологічний

3.:Загальний аналіз крові

4.:УЗД органів черевної порожнини

5.:Бактеріологічний

№1374

Хворий 37 років поступив у інфекційну лікарню на третю добу від початку хвороби в дуже важкому стані. За два тижні до того перебував у Індії. Скаржиться на високу гарячку і різку загальну слабість, сильний біль у пахвовій ділянці. Об'єктивно: свідомість затьмарена, температура - 41оС, в правій пахвовій ділянці пакет із збільшених, спаяних лімфовузлів, нерухомий, щільний, нечітко контурований, дуже болючий, шкіра над ним почервоніла. Через добу виник біль у правій ділянці грудної клітки, кашель з кривавим харкотинням. Хворий марить. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Сепсис

2.:Чума.

3.:СНІД

4.:Туляремія.

5.:Сибірка.

№1375

Дівчина 18 років, не щеплена, захворіла гостро:Незначні нежить, кашель, болі в животі, послаблення стулу 2-3 рази, температура 38,5о С. До третього дня катаральні явища зникли, температура 36,6о С. На четвертий день хвороби слабість в правій нозі. Об`єктивно: активні рухи в нозі відсутні, пасивні - болючі, чутливість збережена. М’язи стегна мляві, болючість по ходу нервових стовбурів. Колінний і ахіловий рефлекс на правій нозі не викликаються, симптом “триніжника” позитивний. В крові лейкоцити - 4,2*109/л., ШОЕ - 6 мм/год. Попередній діагноз?

1.:Ботулізм

2.:Кліщовий енцефаліт

3.:Енцефаломієліт

4.:Полінейропатія

5.:Поліомієліт

№1376

Хворий 50 років госпіталізований у тяжкому стані зі скаргами на озноб, високу температуру тіла, сухість у роті, багаторазове блювання, болі в епігастрії, частий водянистий стілець з неприємним запахом, брудно-зеленого кольору, пінистий. Язик та шкіра сухі, АТ - 80/40 мм рт. ст. Яка невідкладна допомога хворому?

1.:Переливання свіжозамороженої плазми

2.:Гемосорбція

3.:Симпатоміметики

4.:Призначення поліглюкіну

5.:Внутрішньовенне введення сольових розчинів

№1377

Хворий 30 років захворів гостро, коли з`явились частий водянистий стілець потім рясна блювота без нудоти, спрага. Об’єктивно: температура тіла 35,4оС. Стан важкий, шкіра холодна. Тургор тканин та еластичність шкіри значно знижені. Риси обличчя загострені. Голос сиплий, акроціаноз. Пульс 130 за хвилину, слабкий. АТ - 60/30 мм. рт. ст. Язик сухий. Живіт запалий, неболючий, при пальпації виражене гуркотіння в кишечнику. Анурія. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз.

1.:Харчова токсикоінфекція

2.:Ротавірусний гастроентерит

3.:Холера

4.:Сальмонельоз

5.:Дизентерія

№1378

Хворий 38 років захворів гостро, коли появились багаточисленна блювота з домішками їжі, біль в епігастрії, водянистий стілець зеленуватого кольору, підвищення температури до 39оС. Об’єктивно: стан важкий. Тягнучі болі в м’язах нижніх кінцівок. Виражена блідість, акроціаноз. Пульс 120 на хвилину, частий. АТ - 80/60 мм. рт. ст. Тони серця приглушені. Язик сухий, обкладений біло-коричневим нальотом. Живіт здутий, болючий в епігастральній та ілеоцекальній областях. За 12 годин до захворювання їв холодець. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз.

1.:Холера

2.:Вірусний гастроентерит

3.:Ешерихіоз

4.:Сальмонельоз

5.:Дизентерія

№1379

Хворий 36 років, сантехнік, скаржиться на сильний головний біль, загальну слабкість, безсоння, гарячку до 39оС. Захворів поступово. Об’єктивно: шкіряні покрови бліді, на животі одиничні розеоли. Язик з відбитками зубів та білим нальотом, краї та кінчик чисті. Метеоризм. Збільшені печінка і селезінка. Притуплення перкуторного звуку в правій здухвинній ділянці. Пульс 70 на хвилину. АТ - 100/60 мм. рт. ст. В легенях - розсіяні сухі хрипи, жорсткувате дихання. Аналіз крові: лейк. - 3,1*109/л, ШОЕ - 25 мм/год, еоз. - 0%, пал. - 9%, сегм. - 51%, лімф. - 31%, мон. - 5%. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз.