Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

4.:Гострий перикардит

5.:Ателектаз лівої легені.

№3885

Дитина 6 місяців поступила в хірургічну клініку через 16 годин з моменту захворювання, яке розпочалося раптово. Стала неспокійною, терла ніжками, відмовлялась від годування. Приступ неспокою був короткочасним. Хлопчик заспокоївся та заснув. Прокинувся через 20 - 25 хвилин, з’явилися блювота і повторний виражений неспокій. Дитина бліда, адинамічна. Пелюшка вимащена темно - червоним виділенням. Який попередній діагноз?

1.:Інвагінація кишечника.

2.:Ентероколіт.

3.:Дивертикуліт Меккеля.

4.:Глистна кишкова непрохідність.

5.:Пухлина черевної порожнини.

№3886

У дитини 1,5 місяців у тім’яно-скроневій ділянці справа з народження батьки відзначають пухлиноподібне утворення темно - багряного кольору, яке підвищується над поверхнею шкіри, не зникає при надавлюванні, розмірами 3*2 см. Який попередній діагноз ?

1.:Пігментна пляма.

2.:Кавернозна гемангіома.

3.:Ангіофіброма.

4.:Природжена судинна пляма.

5.:Лімфангіома.

№3887

У дитини 6 років виникли гостро болі в животі, блювання, субфебрильна температура тіла, що супроводжуються частими позивами на дефекацію, рідкими випорожненнями зі слизом, дізуричнми явищами. Яка з атипових локалізацій хробакоподібного паростка при його запаленні може давати подібну картину?

1.:Центральна.

2.:Підпечінкова.

3.:Тазова.

4.:Ретроцекальна.

5.:Медіальна.

№3888

Дитина 5 місяців доставлена до клініки через 6 годин від початку захворювання бліда, переймоподібно збуджена, з повторним блюванням. Останній раз випорожнення були 4 години тому. З анамнезу встановдено, що дитина впеpше отpимала манну кашу в якостi пpикоpму. При огляді дитина бліда, насторожена, тахікардія, чоло вкрите холодним потом. Живіт не здутий, м’який, сліпу кишку в типовому місті знайти не вдається, при ректальному огляді - кров у вигляді малинового желе. З яким захворюванням Ви маєте справу?

1.:Поліп прямої кишки.

2.:Тріщина слизової анального отвору.

3.:Виразка шлунку.

4.:Інвагінація.

5.:Дизентерія.

№3889

У новонародженої дитини через 1 годину після народження поступово почали наростати ознаки дихальної недостатності. Під час повторних оглядів відмічено поступове зміщення серцевої тупості праворуч. Ліва половина грудної клітки випинає, відстає у акті дихання, перкуторно справа звичайний легеневий звук, зліва - періодично визначається тимпаніт, а під час аускультації вислуховуються “булькаючі” шуми. На оглядовій рентгенограмі органів грудної клітки - середостіння зміщено вправо, зліва до рівня 2 ребра визначаються повітряні порожнини різного розміру З якою патологією Ви маєте справу у новонародженої дитини?

1.:Пневмонія.

2.:Аспірація навколоплодними водами.

3.:Вада розвитку серця.

4.:Атрезія стравоходу.

5.:Діафрагмальна грижа.

№3890

У дитини з перших хвилин після народження з рота та носа рясно виділяється спінена слина, зростає задуха, ціаноз. Живіт запавший, але піддутий у епігастральній ділянці. При проведенні зонду до шлунку - зонд завертається. З якою вадою розвитку Ви маєте справу?

1.:Атрезія хоан.

2.:Атрезія стравоходу.

3.:Атрезія стравоходу з норицею до дихальних шляхів.

4.:Атрезія товстої кишки.

5.:Атрезія тонкої кишки.

№3891

При огляді дитини у пологовому залі встановили, що у дитини вагою 2800 г живіт здутий в епігастральній ділянці, при зондуванні шлунку отримано 30 мл вмісту жовтуватого кольору. Меконій не відходив. На оглядовій рентгенограмі: на фоні відсутності пневматизації кишечнику знайдено два рівні газу та рідини у епігастрії. Яка вада розвитку спостерігається у дитини?

1.:Атрезія стравоходу.

2.:Атрезія здухвинної кишки.

3.:Aтрезія 12-палої кишки.

4.:Атрезія товстої кишки.

5.:Атрезія хоан

№3892

При огляді дитини у пологовому залі встановили, що у дитини вагою 2600 г живіт - звичайний на всьому протязі, при зондуванні шлунку отримано 10 мл прозорого вмісту. Меконій не відходив. Катетер, введений через анус, пройшов на 2 см. На оглядовій рентгенограмі - пневматизація кишечнику на всьому протязі, рівні газу та рідини. З якою вадою розвитку Ви маєте справу?

1.:Атрезія прямої кишки.

2.:Атрезія здухвинної кишки.

3.:Атрезія 12-ти палої кишки.

4.:Атрезія анального отвору та прямої кишки .

5.:Атрезія стравоходу

№3893

У дитини 9 років з’явився біль у верхній третині правої гомілки, підвищилась температура до 39°С, дитина не може стати на ногу. В анамнезі мав травму гомілки та переніс ангіну. З яким захворюванням Ви найбільш вірогідно маєте справу?

1.:Гострий ревматизм.

2.:Гострий гематогенний остеоміеліт.

3.:Злоякісна пухлина.

4.:Туберкулезний остеоміеліт.

5.:Перелом кістки.

№3894

Новонароджена дитина 8 діб виписана з пологового будинку. Має мокнуття пупка. Одну добу тому з’явилось почервоніння правої молочної залози, вона тверда і болюча при натисканні. Дитина неспокіна, стала пагано їсти, температура тіла 38°С. Ваш діагноз?

1.:Мастит новонародженого.

2.:Лімфангіома.

3.:Мастопатія.

4.:Рожисте запалення.

5.:Пухирчатка.

№3895

На іригограмі у дитини віком 2 років відмічено звуження в ділянці прямої і сигмовидної кишки зі супрастенотичним розширенням ободової кишки вище цього місця. Ваш діагноз?

1.:Доліхосигма.

2.:Хвороба Гіршпрунга.

3.:Атрезія стравоходу.

4.:Атрезія тонкої кишки.

5.:Атрезія прямої кишки.

№3896

У дитини віком 1,5 роки запори від народження, здуття живота, гіпотрофія, задуха. На іригограмі відмічено звуження в ділянці прямої кишки зі супрастенотичним розширенням ободової кишки вище цього місця. При аноманометрії аноректальний рефлекс негативний. Ваш діагноз?

1.:Доліхосигма.

2.:Діафрагмальна грижа.

3.:Хвороба Пайра.

4.:Хвороба Гіршпрунга.

5.:Атрезія товстої кишки.

№3897

У новонародженої дитини безпосередньо після пологів з'явилась велика кількість слизу у ротовій порожині і ротоглотці. Під час першого годування відмічалося атонічне блювання незміненим молоком. Спроба ввести зонд у шлунок виявилась безуспішною. Про який діагноз можна думати?

1.:Атрезія стравоходу.

2.:Стриктура стравоходу.

3.:Пілороспазм.

4.:Ахалазія стравоходу.

5.:Пологова травма.

№3898

У новонародженої дитини через деякий час відмічено блювання застійного характеру з домішками кишкового вмісту. Меконій відсутній. Випорожнення у вигляді тонких слизових прожилок. Про який діагноз можна думати?

1.:Хвороба Гіршпрунга.

2.:Сепсис.

3.:Низька кишкова непрохідність.

4.:Пілороспазм.

5.:Муковісцидоз.

№3899

Хлопчик 12 років госпіталізований зі скаргами на повторне блювання, переймистий біль у животі, затримку відходження газів. В анамнезі - апендектомія. Об’єктивно: шкіра бліда, пульс 90 ударів за 1 хвилину, АТ -110/80 мм рт.ст., температура тіла 37,2°С. Живіт помірно здутий, асиметричний, дещо резистентний у нижніх відділах. Кишкові шуми надмірно посилені. Симптом Щеткіна-Блюмберга негативний. При пальцевому обстеженні ампула прямої кишки розширена, порожня, тонус сфінктера послаблений. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Гостра злукова кишкова непрохідність.

2.:Харчове отруєння.

3.:Ниркова коліка.

4.:Гострий панкреатит.

5.:Печінкова коліка.

№3900

У новонародженої дитини на першому тижні життя з`явилось блювання після годування, уповільнилося прибавки у масі тіла. На 3 день захворювання спостерігалися задишка, кашель, ціаноз, підвищення температури тіла, праворуч під кутом лопатки - на фоні послабленого дихання вологі дрібнопухирцеві хрипи. При рентгенологічному обстеженні встановлено правобічну пневмонію. При езофагографії з барієм виявлені складки шлунка вище діафрагми. Який патологічний процес ускладнився розвитком пневмонії?

1.:Перфорація стравоходу.

2.:Пілороспазм.

3.:Пілоростеноз.

4.:Трахео-стравохідна нориця.

5.:Халазія стравоходу.

№3901

Дівчинка 2,5 років вступила в приймальне відділення лікарні на другу добу захворювання, яке почалося з підвищення температури тіла до 38 °С, багаторазового блювання, скарг на болі в животі. Дитина погано спала вночі, відмовлялась від їжі, дефекація залишалась нормальною. У дівчинки виражені явища токсикозу, в контакт не вступає, чинить опір під час огляду. Який попередній діагноз?

1.:Глистна інвазія.

2.:Гострий менінгоенцефаліт.

3.:Гострий аппендицит.

4.:Інвагінація кишечника.

5.:Кишкова інфекція.

№3902

В клініку дитячої хірургії доставлено хлопчика 12 років зі скаргами на наявність двох фістул у нижній третині лівого стегна, підвищення температури тіла, загальну слабкість. Півроку тому переніс гострий гематогенний остеомієліт лівої стегнової кістки. На рентгенограмі лівого стегна - тотальний секвестр стегнової кістки розмірами 12*3 см. який попередній діагноз?

1.:Туберкульоз.

2.:Остеоід-остеома.

3.:Вторинний хронічний остеомієліт.

4.:Патологічний перелом стегнової кістки.

5.:Саркома Юінга.

№3903

В поліклініку звернулися батьки хлопчика 2-х років зі скаргами на відсутність у дитини в мошонці правого яєчка. При огляді виявляється гіпоплазія правої половини мошонки, відсутність в ньому яєчка. Останнє зменшене в розмірах, пальпується по ходу пахового каналу, але в мошонку не низводиться. Який діагноз?

1.:Ретракція правого яєчка [псевдокрипторхізм].

2.:Ектопія правого яєчка, лобкова форма.

3.:Лівобічний монорхізм.

4.:Правобічний крипторхізм, черевна форма.

5.:Правобічний крипторхізм, пахова форма.

№3904

У дитячому відділенні районної лікарні знаходиться хлопчик у віці 6 тижнів, якому клінічно і рентгенологічно встановлено діагноз: вроджений гіпертрофічний пілоростеноз. На протязі 10 днів приймає спазмолітичну, інфузійну і загальноукріплюючу терапію. Зі слів педіатра, стан дитини дещо покращився. Подальша лікувальна тактика?

1.:Внутрішньоорганний електрофорез спазмолітиків.

2.:Призначення антибіотиків.

3.:Оперативне втручання.

4.:Амбулаторне спостереження.

5.:Механічна пілороділятація.

№3905

У дитини 5 місяців раптово з'явились нападоподібні болі в животі, багаторазове блювання, затримка випорожнення і газів. При огляді: живіт м'який, в правому підребер'ї визначається пухлиноподібне утворення, рухоме, злегка болюче. При обстеженні через пряму кишку: на пальці сліди крові. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Поліпоз.

2.:Пухлина черевної порожнини.

3.:Пухлина кишечника.

4.:Інвагінація.

5.:Перитоніт.

№3906

У новорожденого з тривалим безводним періодом з перших годин життя відмічається задишка, яка посилюється у горизонтальному положенні. При огляді: ліва половина грудної клітки вибухає, серцева тупість зміщена праворуч, справа дихання пуерильне, зліва прослуховуються кишкові шуми. Живіт запавший. Який нійбільш вірогідний діагноз?

1.:Левобічний пневмоторакс.

2.:Напруженна кіста лівої легені.

3.:Двобічна аспіраційна пневмонія.

4.:Діафрагмальна грижа зліва.

5.:Напруженна лобарна емфізема.

№3907

Дитина 1,5 років захворіла гостро 8 годин тому, коли з’явились болі в животі, а потім приєдналась блювотата частий рідкий стул. Стан дитини середньої важкості. Млявий. Температура тіла 38°С. В загальному аналізі крові: лейк.- 18х109/л. При пальпації живота під час сну відмічено напруження м’язів передньої черевної стінкив правій здухвинній ділянці. При проведені глибокої пальпації в цій ділянці дитина прокинулась та почала плакати. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Гостра энтеровірусна інфекція.

2.:Кишкова інфекція.

3.:Ниркова коліка.

4.:Гострий мезаденіт.

5.:Гострий аппендицит.

№3908

У новонародженого хлопчика на третьому тижні життя протягом 7 діб спостерігається блювання фонтаном з вмістом кислого запаху, без домішків жовчі; втрата ваги, видима перистальтика в епігастрії, з'явились запори. Апетит збережено. Яка патологія відповідає даній клінічній картині?

1.:Мембрана дванадцятипалої кишки.

2.:Пухлина шлунку.

3.:Вроджений пілоростеноз.

4.:Пілороспазм.

5.:Аберантна судина.

№3909

У дитини 3 років з моменту народження спостерігається затримка випорожнення, кожні 3 - 4 дні мати робить очисні клізми. Хлопчик відстає від своїх однолітків у фізичному розвитку. Відмічається блідість шкіряних покривів, здуття живота. Яке захворювання у дитини слід припустити?

1.:Копростаз.

2.:Глистна інвазія.

3.:Хвороба Гіршпрунга.

4.:Пухлина кишківника.

5.:Перитоніт

№3910

Дитинi 1,5 мiсяцi. Мати скаржиться на щоденне періодичне блювання зразу пiсля годування “фонтаном”. Об'єм блюватних мас завжди бiльший вiд спожитої їжi. Хворiє з 2-тижневого вiку. Дитина в'яла, шкiра блiда, збирається в складки, якi повiльно розправляються. Дефiцит маси тiла 24%. Чiткий симптом “пiскового годинника”. Відмічаються запори. Сечi мало. Який дiагноз найбільш вірогідний?

1.:Гiпервiтамiноз Д.

2.:Адреногенiтальний синдром.

3.:Пiлоростеноз.

4.:Кардiостеноз.

5.:Пiлороспазм.

№3911

У новорожденого в пологовому будинку відмічено напад кашлю після прийому їжі. Виписаний на 18 добу у зв’язку з перенесеною пневмонією. На протязі 1,5 місяців двічі переніс пневмонію. Періодично відмічаються напади кашлю після прийому їжі, особливо на левому боку. Об’ективно: гіпотрофія ІІ ст.; одиничні вологі хрипи, задишка. Стул та діурез не порушені. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Стороннє тіло бронху зліва.

2.:Грижа стравохідного отвору діафрагми.

3.:Постгіпоксична енцефалопатія

4.:Вроджена трахео-стравохідна нориця.

5.:Трахеобронхомаляція.

№3912

У дитини 3,5 років діагностована двобічна вірусно-бактеріальна пневмонія. Останні 4 доби стан дитини погіршився. Наросла задишка, блідість шкірних покривів, відмічена фебрильна температура. Відмовляється від прийому їжі. Об’ективно: права половина грудної клітки вибухає, міжреберні проміжки зглажені. Перкуторно справа - тупой звук, дыхання не прослуховується. Межі серця зміщены ліворуч. В загальному аналізі крові: гіперлейкоцитоз, нейтрофільний зсув, токсична зернистість лейкоцитів. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Пухлина правої легені.

2.:Релаксація правого купола діафрагми.

3.:Двобічна вірусно-бактеріальна пневмонія, піоторакс справа.

4.:Туберкульоз легень, правобічний плеврит.

5.:Ателектаз правої легені.

№3913

Дитина 5 років отримує комплексну терапію з проводу двобічної вірусно-бактеріальної пневмонії. На останній рентгенограмі поряд зі зменшенням інфільтрації легеневих полів відмічена поява мілких порожнин, що містять рідину. Піл час їжі дитина закашлялась, стала різко безпокійною, наросла задишка. Объективно: ціаноз слизових оболонок, випенання лівої половини грудної клітки. Перкуторно зліва на верхівці легені - тимпаніт, від ІІІ ребра донизу - притупленне, дихання не прослуховується. Межі серця зміщені праворуч. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Напруженна кіста лівої легені.

2.:Лобарна емфізема зліва.

3.:Двобічна вірусно-бактеріальна пневмонія, піопневмоторакс зліва.

4.:Стороннє тіло лівого бронху.

5.:Защемлена діафрагмальна грижа зліва.

№3914

У хлопчика 6 років, що страждає частими болями в животі, виявили зміни в аналізі сечі - лейкоцитурія, піурія. В умовах соматичного відділення проведена екскреторна урографія. На рентгенограмах виявлено значне розширення чашечок и лоханки зліва. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Гострий нефрит.

2.:Лівобічний гідронефроз, вторинний піелонефрит.

3.:Лімфангіома черевної порожнини.

4.:Пухлина левої нирки.

5.:Кіста нирки.

№3915

Після раніше перенесеного гнійного отиту у однорічного хлопчика почали турбувати болі у верхній третині левого стегна, підвищилась температура тіла до 39°С. Об’єктивно: припухлість стегна у верхній третині та зглаженість пахової складки. Кінцівка у знаходиться у напівзігнутому положенні. Активні и пасивні рухи неможливі через різкі болі. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Остеосаркома.

2.:Міжм’язова флегмона.

3.:Абсцес Броді

4.:Гострий коксит.

5.:Гострий гематогенний остеомієліт.

№3916

Дитина 10 років після перенесеної напередодні тупої травм промежини відмічає біль та припухлість левої половини ккалитки, подвищення температури тіла до 37,6°С. Ліва половина калитки збільшена, шкіра набрякла. Ліве яєчко болюче та поряд ним пальпується різко болюче утворення. Праве яєчко на дні калитки. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Перекрут левого яєчка.

2.:Перекрут гідатиди Морганьї.

3.:Орхоепідеміт.

4.:Посттравматичний орхіт.

5.:Гостра водянка яєчка.

№3917

Дитина 8 років доставлена до клініки через 1 час після травми живота. Загальний стан дитини важкий. Бліда. Живіт збільшений в об’ємі. Перкуторно над животом на всьому протязі - тимпаніт, печінкова тупість на визначається. Разлита болючість по всій поверхні живота, виражений дефанс м’зів предньої черевної стінки. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Пошкодження порожнистого органу, перитоніт.

2.:Підкапсульна гематома печінки.

3.:Розрив підшлунової залози, перитоніт.

4.:Розрив печінки, внутрішньочеревна кровотеча.

5.:Позаочеревинний розрив сечового міхура.

№3918

Дівчинка 12 років захворіла гостро 6 годинв тому, коли з’явились нападоподібні болі в животі, нудота, багатократна блювота раніше прийнятою їжею. Стул и гази не відходили. Два місяці тому хвора перенесла апендектомію. На передній черевній стінці праворуч від пупка контурується пухлиноподібне утворення зі звуком високого тимпаніта над ним. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Злукова кишкова непрохідність.

2.:Гострий гнійний правобічний паранефрит.

3.:Запальний інфільтрат черевної порожнини.

4.:Пухлина черевної порожнини.

5.:Інвагінація кишечнику.

№3919

Дитина 11 місяців поступила втретє до хірургічного відділення з діагнозом гостра інвагінація кишечнику. Попередні рази проводилась консервативна дезінвагінація. Яка із перелічених причин є найбільш вірогідною для виникнення рецидивуючої інвагінації кишечника?

1.:Порушення вікового годування.

2.:Механічні фактори.

3.:Порушення введення підгодівлі.

4.:Гастроентероколіт.

5.:Порушення режиму годування.

№3920

У новонародженого з перших хвилин життя відмічається виділення слини з піною із ротової порожнини та носа, дихальна недостатність. Який метод діагностики треба використати неонатологу пологового будинку для підтвердження вади розвитку?

1.:Зондування стравоходу зондом та пробою Елефанта.

2.:Обзорна рентгенографія грудної клітки.

3.:Рентгенконтрастне дослідження.

4.:Фіброезофагоскопія.

5.:Зондування стравоходу м’яким зондом.

№3921

Дитині 5 років. Перебуває в дитячому хірургічному відділенні у зв’язку з лівобічною дрібновогнищевою пневмонією, ускладненою гнійним плащевидним плевритом. Стан дитини погіршується, кількість вмісту в плевральній порожнині зростає. Який метод місцевого лікування плащевидного плевриту доцільніший ?

1.:Дренування плевральної порожнини за Бюлау.

2.:Бронхоскопія з санацією бронхолегеневої системи.

3.:УВЧ на грудну клітку.

4.:Метод постійних плевральних пункцій.

5.:Дренування плевральної порожнини з активною аспірацією.

№3922

При обстеженні новонародженої дівчинки масою тіла 3 кг виявили відсутність анального отвору. Яке дослідження необхідно провести для визначення рівня атрезії?

1.:Визначення симптому поштовху.

2.:Пункція промежини.

3.:Оглядова рентгенограма черевної порожнини.

4.:Електроміографія промежини.

5.:Сонографія.

№3923

У дівчінки 5 років з правобічною пневмонією погіршуеться стан, зростають симптоми дихальної і судинної недостатності. Живіт здутий, випорожнень не було, аускультативно - відсутність кишкових шумів. Яка основна причина виникнення паралітичної непрохідності у хворої?

1.:Періодична блювота

2.:Прийняття лікарських препаратів

3.:Інтоксікація

4.:Затримка сечовипускання

5.:Збільшення печінки

№3924

У тритижневої дитини визначаються неспокій, температура 38,3°С, збільшення та гіперемія правої молочної залози, болючсть при її пальпації. Діагноз: мастит. Як треба здійснювати місцеве лікування, щоб не виникло ускладнень з боку молочної залози?

1.:Дугоподібним розрізом відкрити гнійник.

2.:Пункційним методом вскрити гнійник.

3.:Надсічками за "глаховою" схемою відкрити гнійник.

4.:Радіальними розрізами-надсічками до ореоли відкрити гнійник.

5.:Ретромамарно підводити антибіотики.

№3925

У дитини 3 років відзначаються періодичні масивні кровотечі кров кольору "стиглої вишні " при нормальному випорожненні. Під час огляду анального отвору та промежини - патології не знайдено. Який найбільш вирогідний чинник даної кровотечі?

1.:Виразка Мекелева дивертикула.

2.:Виразковий ентероколіт.

3.:Поліп прямої кишки.

4.:Тріщіна анального каналу.

5.:Геморой.

№3926

Дитина 12 років хворіє 2 доби. Скаржиться на гіпертермію, біль у нижній третині правого стегна та в колінному суглобі. В анамнезі - отримала травму 3 доби тому. При дослідженні помірне підвищення локальної температури, незначна інфільтрація м'яких тканин. При перкусії цієї ділянки локальний біль посилюється. Попередній діагноз: гострий гематогений остеомієліт нижньої третини правого стегна. Чим зумовлений біль за умов остеомієліту в перші дні захворювання?

1.:Підвищення внутрішньокісткового тиску.

2.:Підвищення внутрішньоартикулярного тиску.

3.:Відшаруванням окістя.

4.:Травмою.

5.:Контрактурою колінного суглоба.

№3927

Дівчинка 8 років госпіталізована у хірургічне відділення через 3 години від початку захворювання зі скаргами на біль у животі, температуру 38°С, блювоту. При дослідженні - біль при пальпації над всією поверхнею живота, напруга м'язів передньої черевної стінки, незначні слизові виділення з піхви, в аналізі крові - значний лейкоцитоз. Про яке захворювання можна думати?

1.:Гострий аппендицит.

2.:Вульво-вагініт.

3.:Дивертикуліт.

4.:Мезаденіт.

5.:Первинний перитоніт.

№3928

Дитина 7 місяців доставлена у хірургічне відділення через 8 годин після початку захворювання зі скаргами на нападопоподібний неспокій, болі у животі, одноразову блювоту. При огляді у правій половині живота пальпується пухлиноподібне утворення. При ректальному дослідженні - кров у вигляді " малинивого желе ". Про яке захворювання можна думати?

1.:Глистна інвазія.

2.:Ентерокістома.

3.:Інвагінація.

4.:Пухлина черевної порожнини.

5.:Подвоєння кишечника.

№3929

Двомісячна дитина госпіталізована у хірургічне відділення із скаргами на температуру 38,5°С, набряк, гіперемію і відсутність рухів у ділянці лівого плечового суглобу. У анамнезі - омфаліт, псевдофурункульоз. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Метаепіфізарний остеомієліт.

2.:Пошкодження плеча.

3.:Плексіт.

4.:Параліч Єрба.

5.:Флегмона новонародженого.

№3930

Немає тексту задачі.

1.:Меконіевий ілеус.

2.:Первинний перитоніт новонародженого.

3.:Висока кишкова непрохідність.

4.:Низька кишкова непрохідність.

5.:Некротичний ентероколіт.

№3931

У хлопчика у віці 1 місяця з’явилися спонтанні епізоди блювоти зтвороженим молоком, які носять постійний характер. У дитини явища гіпотрофії 2 ст., ексикозу, «голодні» закрепи, виражена сегментуюча перистальтика в епігастрії, пілорус не пальпується . Наведіть найбільш малоінвазивий метод верифікації діагнозу?

1.:У З обстеження.

2.:Фіброгастроскопія.

3.:Ірігографія.

4.:Контрастна ренгенографія шлунка.

5.:Оглядова ренгенографія.

№3932

У дитини 6-ти місячного віку через 12 годин від початку захворювання клінічно і рентгенологічно діагностовано інвагінацію. Яка найбільш вірогідна відповідь відносно тактики лікування?

1.:Сифонна клізма, спостереження.

2.:Операція в плановому порядку.

3.:Термінова операція.

4.:Пневмоірігографія.

5.:Консервативне розправлення інвагінату.

№3933

У дитини 5 років з’явилися нападоподібні болі в животі, блювота, рідкий стул зі слідами крові. Живіт не здутий, м’який при пальпації, перистальтика посилена, симптомів запалення очеревини немає. В пра-вому підреберному просторі пальпується пухлиноподібний утворення з чіткими контурами, помірно болюче, рухоме. Підозра на інвагінацію. Ваша тактика відносно уточнення діагноза. Яка найбільш вірогідна відповідь?

1.:Пневмоірігографія.

2.:Ірігоскопія.

3.:Ірігографія з барієвою сумішю.

4.:Оглядова ренгенографія органів черевної порожнини.

5.:Пальпація живота під наркозом.

№3934

У новонародженної дитини з першого дня життя з’явилися періодичні зригування. На 2 добу життя з’явилась блювота з домішками жовчі. Меконій сірого кольору відійшов у малій кількості. Живіт не здутий, м’який, піддутий в епігастральній області. Відмічається загальна слабкість,сонливість. На оглядовій ренгенограмі органів черевної порожнини наявність двох рівнів рідини. Який найбільш вірогідний діагноз.

1.:Атрезія 12-ти палої кишки нижче Фатерового сосочка.

2.:Артеріо-мезентеріальна непроходність.

3.:Синдром Ледда.

4.:Пілоростеноз.

5.:Гостра форма хвороби Гіршпрунга.

№3935

Вами оперована дитина 2-х місячного віку з приводу пілоростенозу. Вага дитини 2,8 кг. Операція пройшла без ускладнень. Призначте годування дитини у післяопераційному періоді.

1.:Ентеральне годування протипоказано.

2.:Годування з призначенням спазмолітиків.

3.:Годування по 5-10 мл через 6 годин після операції.

4.:Початок годування в повному обємі через 6 годин після операції.

5.:Повне парантеральне годування.

№3936

У дитини 4-х років від народження 12 годин тому виникло защемлення лівобічної пахової грижі. Дитина неспокійна, плаче, при пальпації відмічається різка болючість над місцем защемлення. Останнє не вправляється в черевну порожнину. Пахове кільце пропальпувати неможливо.Виберіть найбільш вірогідну тактику лікування.

1.:Призначення знеболюючих.

2.:Комплекс консервативних заходів, розрахованих на самостійне вправлення грижі.

3.:Термінова операція.

4.:Ручне вправлення грижі.

5.:Вправлення грижі під наркозом.

№3937

У дитини 2 років біля 8 годин тому виникли різкі болі в животі. Була одноразова блювота, затримка відходження стула, субфебрильна температура. Дитина капризна. При огляді відмічено нечіткий дефанс м’язів живота, сумнівні симптоми запалення очеревини. В аналізі крові - помірний лейкоцитоз, аналіз сечі - без змін. Яка ваша найбільш вірогідна тактика.

1.:Огляд під час медикаментозного сну.

2.:Ректальне обстеження.

3.:Знеболюючі, холод на живіт.

4.:Після ректального обстеження спостереження в динаміці.

5.:Термінова операція.

№3938

Дитині віком 1 рік 10 місяців встановлено діагноз правобічного крипторхізму. Вкажіть тактику і терміни хірургічного лікування.

1.:Хірургічне лікування в плановому порядку.

2.:Хірургічне лікування в період статевого визрівання.

3.:Хірургічне лікування у 6-річному віці.

4.:Лікування у ендокрінолога.

5.:Спостереження на протязі 2-х років.

№3939

У дитини 3 років зі скаргами на періодичні болі у животі та піурією при УЗД виявлена збільшена нирка та округлої форми порожнини, які сполучені з розширеною мискою. Права нирка не змінена. Який діагноз буде правильним?

1.:Мультикістоз.

2.:Гідронефроз.

3.:Кораловидний камень нирки.

4.:Ехінококоз.

5.:Полікістоз.

№3940

У новонародженої дитини віком 2 години встановлено діагноз атрезії стравоходу. Що треба робити для профілактики ускладнень даного захворювання у передопераційному періоді?

1.:Годування на фоні інтубації трахеї.

2.:Годування дрібними порціями.

3.:Відмовитися від годування; відсмоктування слизу з ротової порожнини.

4.:Годування через шлунковий зонд.

5.:Тільки поїти.

№3941

Дитина 2-х років на пртязі 9 місяців страждае закрепами, здуттям живота. На іригограмі є звужена зона у дистальних відділах товстої кишки з воронкоподібним переходом у супростенотичне розширення. Який вирогідний діагноз ?

1.:Хвороба Крона

2.:Синдром мегаколона невідомої етіології.

3.:Доліхосигма.

4.:Подвоення кишковика.

5.:Хвороба Гіршпрунга.

№3942

Дитина віком 2 доби народилася з вагою 3200 г. В кінці 1 доби життя відмічено багатократне блювання з домішкою жовчі. Живіт не здутий, спостерігаються вибухання в епігастральній ділянці, яке зникає після блювання. Випорожнення після клізми - світлий слиз. Сечовипускання самостійне. Рентгенологічно визначено дві чаші Клойбера. Ваш вірогідний діагноз?

1.:Вроджена висока кишкова непрохідність.

2.:Динамічна кишкова непрохідність.

3.:Низька кишкова непрохідність.

4.:Атрезія стравохода.

5.:Пілоростеноз.

№3943

В дитяче хірургічне відділення госпіталізовано хлопчика віком 1 місяць, якому пренатально встановлено діагноз лівобічної пієлоектазії. На основі аналізу даних інфузійно-краплинної урографії, цистографії, УЗД у дитини виявлено гідронефроз початкової стадії. Даних щодо вторинного пієлонефриту немає. Яка тактика ведення доцільна у цього хворого?

1.:Антибактеріальна терапія.

2.:Немає потреби у нагляді та лікуванні.

3.:Операція Андерсена-Хайнса.

4.:Термінова нефростомія.

5.:Спостереження впродовж 6 місяців.

№3944

Хворий 2 років потрапив у стаціонар з підозрою на опік страховоду. Коли після травми необхідно провести діагностичну езофагоскопію?

1.:На 3-4 добу.

2.:На 12 добу.

3.:На 1-2 добу.

4.:Після рентгенографії та рентгеноскопії стравоходу.

5.:Після стабілізації стану.

№3945

Защемлення пахової кили виникло у дівчинки у віці 3 років. Давність защемлення 1 година. Виберіть метод лікування.

1.:Ручне вправління кили.

2.:Комплекс консервативних заходів, розрахований на самовправлення кили.

3.:Короткочасний накоз.

4.:Негайне оперативне втручання.

5.:Клізма з хлоралгідратом.

№3946

Защемлення пахової кили виникло у хлопчика у віці 1 року. При огляді та пальпації килового випину відмічається гіперемія та пастозність тканин. Виберіть метод лікування.

1.:Комплекс консервативних заходів, розрахованих на самовправління кили.

2.:Негайне вправлення кили під короткочасним наркозом.

3.:Ручне вправління кили.

4.:Призначення барбітуратів.

5.:Негайне оперативне втручання.

№3947

Дитина у віці 3 років направлена на госпіталізацію з діагнозом гострого апендициту. При огляді в приймальному відділенні даних за гострий апендицит немає. Ваша тактика.

1.:Відпустити додому під нагляд хірурга поліклініки.

2.:Відпустити додому. Активний виклик педіатра поліклініки.

3.:Відпустити додому.

4.:Госпітулізувати для нагляду у динаміці.

5.:Відпустити додому. Рекомендації повторного огляду при появі болю у животі.

№3948

Дитина 3 років захворіла 16 годин тому, коли раптово підвищилась температура до 39°С, з’явився біль у ділянці пупка. Було багаторазове блювання, рідкий стул. При огляді стан важкий, пульс 140 ударів за 1 хвилину. Відмічається м’язове напруження у правій клубовій ділянці. Який діагноз у даної дитини?

1.:Обмежений перитоніт.

2.:Гастроентероколіт.

3.:Гастродуоденіт.

4.:Гострий гастрит.

5.:Гострий аппендицит.

№3949

Дитина 2 років захворіла 20 годин тому, коли з’явився неспокій, дитина почала хапатись за живіт, двічі була блювота, а потім з’явився частий рідкий стул. Температура тіла 38,7° С. Язик обкладений білим нальотом, сухий. Живіт малоактивний в диханні, пальпацію провести не вдається через виражений неспокій дитини. При пальцьовому ректальному дослідженні виявлено нависання передньої стінки прямої кишки. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Первинний перитоніт.

2.:Гострий аппендицит, перитоніт.

3.:Гострий неспецифічний мезаденіт.

4.:Гостра кишкова інфекція.

5.:Ентеровірусна інфекція.

№3950

У дівчинки 6 років 5 годин тому з’явились гострі нелокалізовані болі в животі, головний біль, багатократна блювота, частий рідкий стул. Температура тела 38,9°С. Живот напружений та різко болючий у всіх відділах, особливо в нижніх. Позитивний симптом Щеткіна-Блюмберга. З піхви виділяютться слизисто-гнійні, липкі виділення. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Гострий неспецифічний мезаденіт.

2.:Ентеровірусна інфекція.

3.:Гостра кишкова інфекція.

4.:Первинний пельвіоперитоніт.

5.:Гострий апендицит, перитоніт.

№3951

У хлопчика, що народився з вагою 4100 г та обвиттям пуповиною з оцінкою за шкалою Апгар 5 балів, до кінця першої доби з’явилась блювота з домішком жовчі. Живіт ладдєвидної форми, м’який. Меконій не відходив. На оглядовій рентгенограмі черевної порожнини в епігастральній ділянці визначаються 2 газових міхура?. В нижніх відділах газ відсутній. Який діагноз найбільш вірогідний?

1.:Вроджена висока кишкова непрохідність.

2.:Вроджена ниька кишкова непрохідність.

3.:Меконіальний ілеус.

4.:Постгіпоксична енцефалопатія, динамічна кишкова непрохідність.

5.:Вроджений пілоростеноз, гостра форма.

№3952

Хлопчика 13 років почали турбувати болі у верхній третині лівого стегна, підвищилась температура тіла до 39°С. Була відмічена припухлість стегна у верній третині та зглаженість пахової складки. Кінцівка у напівзігнутому положенні. Активні та пасивні рухи неможливі через різкі болі. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Абсцес Броді.

2.:Остеосаркома.

3.:Гострий гематогенний остеомієліт.

4.:Міжм’язева флегмона.

5.:Гострий коксит.

№3953

У дитини 10 років з двобічною вірусно-бактеріальною пневмонією стан погіршився. Наросла задишка та блідість шкірних покривів, відмічається фебрильна температура тіла, дитина відмовляється від їжі. Права половина грудної клітки відстає в акті дихання, міжреберні проміжки зглажені. Перкуторно праворуч - тупой звук, диханння не прослуховується. Границі серца зміщені ліворуч. В аналізі крові - лейкоцитоз, нейтрофільний зсув, токсична зернистість лейкоцитів. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Пухлина правої легені.

2.:Двобічна вірусна-бактеріальна пневмонія, піопневмоторакс справа.

3.:Релаксація правого купола диафрагми.

4.:Ателектаз правої легені.

5.:Туберкульоз легень, правобічний плеврит.

№3954

Дитину 12 років 1 годину тому вдарили у живіт. Стан дитини середньої важкості, відмічено вимушене положення у постелі. Шкірні покрови бліді. Пульс 122 ударів за 1 хвилину. Нагрузка на леву реберну дугу дещо болюча. Позитивні симптоми Вейнерта, Куленкампфа. Макроскопічно сеча не змінена. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Разрив подшлункової залози.

2.:Разрив печінки, внутрішньочеревна кровотеча.

3.:Разрив селезінки, внутрішньочеревна кровотеча.

4.:Разрив левої нирки, заочеревинна гематома.

5.:Разрив порожнистого органу, перитоніт.

№3955

У новородженого через 12 годин після народження відмічено пінисті виділення з носових ходів, ціаноз носогубного трикутника При спробі годування дитини з ріжка - дитина поперхується та синіє. Що для уточнення диагнозу повинен зробити педіатр пологового будинку в первшу чергу?

1.:Зондування стравоходу.

2.:Езофагографію.

3.:Пробу Элефанта.

4.:Оглядову рентгенографію органов грудної клітки та черевної порожнини.

5.:Викликати на консультацію дитячого хірурга.

№3956

У матері, що страждає хронічним панкреатитом, народилась дівчинка, у якої на 5 добу після народження відмічено вздуття живота. Петлі кишечнику контуруються на передній черевній стінці. Після клізми відійшов меконій в невеликій кількості і дитина зригнула. На іригограмі виявлено звуження в ректальній зоні, а вище - діаметр толстой кишки значно збільшений у діаметрі. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Гостра форма хвороби Гіршпрунга.

2.:Механічна непрохідність.

3.:Динамічна кишкова непрохідність.

4.:Інвагінація кишківнику.

5.:Синдром Ледда.

№3957

В клініку дитячої хірургії з пологового будинку переведений новонароджений з відсутністю анального отвору через 3 години після народження. Якою повинна бути діагностична тактика дитячого хірурга?

1.:Рентгенологічне обстеження за Вангенстіном через 8 годин від моменту народження.

2.:УЗД органів черевної порожнини.

3.:Оглядова рентгенографія оргпнів черевної порожнини.

4.:Екстренне рентгенологічне обстеження за Вангенстіном відразу після поступлення.

5.:Дослідження сечі на наявність меконію.

№3958

Хлопчик 12 років поступив до дитячої клініки зі скаргами на болі та припухлість правої половини калитки, підвищення температури тела до 37,9°С. Напередодні була травма. Праве яєчко щільне, різко болюче, фіксоване в ділянці корня калитки біля зовнішнього пахового кільця. Ліве яєчко пальпується на дні калити, неболюче. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Перекрут правого яєчка.

2.:Перекрут гідатиди Морганьї.

3.:Гостра водянка правого яєчка.

4.:Орхоепідидиміт.

5.:Посттравматичний орхіт.

№3959

У новонародженого відсутній анальний отвір, сеча інколи відходить чиста, інколи з домішками меконію. Яка вада розвитку має місце?

1.:Атрезія заднього проходу з норицею в піхву.

2.:Атрезія заднього проходу, прямої кишки.

3.:Атрезія заднього проходу з норицею в сечовипускний канал.

4.:Атрезія заднього проходу з норицею в сечовий міхур.

5.:Атрезія заднього проходу.

№3960

Дівчинка, 5 років, звернулася в приймальне відділення зі скаргами на біль в животі, блювання. При обстеженні живота виявлено локальний біль та позитивний симптом порівняльної дозованої перкусії. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Гострий гастродуоденіт.

2.:Гострий аппендицит.

3.:Кіста яєчника.

4.:Гострий гастрит.

5.:Мезаденіт.

№3961

На прийом до лікаря звернувся хлопчик 12 років, у якого протягом 3-х днів відмічається біль у животі, підвищена температура тіла. При огляді виникла підозра на інфільтрат черевної порожнини. Який найбільш ефективний метод верифікації діагнозу?

1.:ФЕГДС.

2.:Контрастне обстеження шлунково-кишкового тракту.

3.:Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини.

4.:УЗ – обстеження.

5.:Ректороманоскопія.

№3962

Хлопчик 10 років госпіталізований в хірургічне відділення через 12 годин з моменту захворювання зі скаргами на переймистий біль в животі, багаторазову блювоту, наявність болючого пухлиноподібного утворення в правій паховій ділянці. Біль з'явився після підняття вантажу. Об'єктивно: пульс 112 ударів за 1 хвилину, язик сухий, живіт здутий, помірно болючий при пальпації. В правій паховій ділянці і в правій половині калитки пальпується пухлиноподібне різкоболюче утворення щільно еластичної консистенції. Рентгенологічно: гіперпневматоз тонкої кишки, подекуди - чаші Клойбера. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Невправима правобічна пахова грижа.

2.:Защемлена правобічна пахово-калиткова грижа.

3.:Гостра кишкова непрохідність.

4.:Водянка правого яєчка.

5.:Семінома правого яєчка.

№3963

Хворий доставлений в лікарню з скаргами на різкі болі в лівій половині грудної клітки, задишку. З анамнезу відомо, що добу тому хворий впав з висоти 2,5 метра. На оглядовій рентгенограмі органів грудної клітки визначається перелом 6, 7, 8 ребер, горизонтальний рівень рідини, що доходить до 4 ребра. Встановлений діагноз - гемопневмоторакас. Що необхідно виконати?

1.:Пункцію плевральної порожнини і торакоцентез в 5 міжребер'ї по середній пахвовій лінії зліва.

2.:Пункцію плевральної порожнини і торакоцентез в 7 міжребер'ї по задній пахвовій лінії зліва.

3.:Пункцію плевральної порожнини у 2 міжребер'ї по середньо-ключичній лінії зліва.

4.:Пункцію плевральної порожнини в 7 міжребер'ї по задній пахвовій лінії

5.:Пункцію плевральної порожнини і торакоцентез у 2 міжребер'ї по середньо-ключичній лінії зліва.

№3964

У пологовому будинку народився хлопчик з масою тіла 3700 г. Загальний стан дитини задовільний. У центрі живота виявляється утворення діаметром біля 12 см. Утворення покрите гладкими оболонками, крізь які просвічуються петлі кишок і печінка. Діагноз?

1.:Гастрошизис;

2.:Пупкова грижа;

3.:Ускладнена грижа пупкового канатика;

4.:Вентральна грижа;

5.:Неускладнена грижа пупкового канатика;

№3965

Дитина 3 років захворіла 18 годин назад, коли появився неспокій, болі у животі, двічі було блювання, а потім появився частий рідкий стул. Температура тіла 38,7°С. Язик обкладений, сухий. Живіт щадить при диханні, через неспокій дитини пальпацію провести не вдається. При пальцьовому ректальному дослідженні виявлено нависання передньої стінки прямої кишки. Який діагноз найбільш вірогідний?

1.:Гострий неспецифічний мезаденіт.

2.:Первинний перитоніт.

3.:Гострий апендицит, перитоніт.

4.:Гостра кишкова інфекція.

5.:Гостра аденовірусна інфекція.

№3966

Під час обстеження новонародженого в пологовому залі виявлено, що зонд не проходить до шлунку, проба Елефанта позитивна, здуття шлунку немає. Яке додаткове обсеження необхідно провести в першу чергу для одержання інформації з метою встановки діагнозу?

1.:Оглядову рентгенографію органів грудної клітки та черевної поржнини із введенням рентгенконтрастної речовини в

2.:Оглядову рентгенографію органів грудної клітки та черевної порожнини з рентгенконтрастним зондом у стравоході

3.:Оглядову рентгенографію органів грудної клітки та черевної поржнини в горизонтальгому положенні

4.:Оглядову рентгенографію органів грудної клітки та черевної поржнини з введенням рентгенконтрастної в шлунок.

5.:Оглядову рентгенографію органів грудної клітки та черевної поржнини з рентгенконтрастним зондом в шлунку.

№3967

На іригограмі у дитини віком 3 роки з хворобою Гіршпрунга зображено звуження в ділянці прямої та сигмовидної кишок. Яка анатомічна форма хвороби Гіршпрунга спостерігається у цього пацієнта?

1.:Субтотальна

2.:Pектосигмовидна

3.:Тотальна

4.:Ректальна.

5.:Анальна

№3968

В пологовому будинку під час першого годування у немовляти виявлено постійне витікання молока із носу. Про яку аномалію розвитку може свідчити цей симптом?

1.:Вовча паща

2.:Мікростома

3.:Заяча губа

4.:Бронхіогені нориці

5.:Макростома

№3969

Немовля, від 2 вагітності, яка перебігала з токсикозом першої половини, із загрозою внутрішньоутробної інфекції, переведена у першу добу з пологового будинку з клінікою кишкової непрохідності. Під час оперативного втручання виявлено меконієвий ілєус. Що лежить в основі патогенезу цього захворювання.

1.:Внутрішньоутробна інфекція

2.:Запалення підшлункової залози

3.:Порушення функції підшлункової залози (кістофіброз)

4.:Травма підшлункової залози під час пологів

5.:Порушення та ферментативна недостатність шлунково-кишкового тракту

№3970

Хлопчик 5 років протягом тижня хворіє на гостру вірусну інфекцію, госпіталізований в хірургічне відділення у тяжкому стані за рахунок дихальної недостатності. При аускультації зліва жорстке дихання, справа - не прослуховується. Рентгенологічно зправа - зверху просвітленння, знизу від 5 ребра гомогенне затемнення з рівнем рідини, межистіння не зміщене. Який необхідно поставити попередній діагноз дитині?

1.:Гостра деструктивна пневмонія, напружений правосторонній піопневмоторакс

2.:Гостра деструктивна пневмонія, правосторонній піопневмоторакс.

3.:Гостра деструктивна пневмонія

4.:Гостра деструктивна пневмонія, правосторонній пневмоторакс

5.:Гостра деструктивна пневмонія, бульозна форма

№3971

У немовляти на кінець першої доби життя появилось блювання з домішками жовчі, яка повторювалась після кожного годування. Меконій відходив у вигляді сірих пробок зі слизом. Живіт ладдєвидної форми, м’який. На оглядовій рентгенограмі в епігастральній ділянці визначаються два газових міхурі, в нижче розташованих відділах кишковий газ відсутній. Який діагноз найбільш вірогідний?

1.:Висока кишкова непрохідність.

2.:Хвороба Гіршпрунга, гостра форма.

3.:Низька кишкова непрохідність.

4.:Меконіальный ілеус.

5.:Вроджений пілоростеноз

№3972

У дитини 9 місяців з деструктивною пневмонією стан раптово погіршився: наросла задуха, стала неспокійною, підвищилась температура тіла до 38,4°С. На рентгенограмі грудної клітки відмічено сліва гомогенне затемнення до третього ребра, органи середостіння зміщені вправо. Найбільш вірогідний діагноз?

1.:Зливна пневмонія

2.:Піоторакс

3.:Напружений піопневмоторакс

4.:Діафрагмальна грижа

5.:Ателектаз легені

№3973

За консультацією звернулась мама дитини 6 місяців, в якої була діагностована кавернозна гемангіома. При огляді дитини - малиноподібне утворення в діаметрі до 3 см, із чіткими межами, без ознак периферійного запалення, розташоване на шкірі правого плеча. За останній місяць ознак росту пухлини не спостерігалось. Ваша тактика по відношенню до цієї гемангіоми?

1.:Біопсія із наступним гістологічним дослідженням

2.:Близькофокусна рентгентерапія

3.:Хіміотерапія

4.:Термінове хірургічне висічення в межах здорових тканин

5.:Динамічне спостереження

№3974

Пацієнт С., 14 р., скаржиться на підвищенні температури тіла. Об-но: в ділянці спини наявний округлий інфільтрат діаметром 7см, шкіра багряно-червона, навколо - набряк. В центрі наявний перфоративний отвір, з якого виділяється гнійно-кров’яниста рідина. Яке лікування слід застосувати після розкриття карбункула?

1.:Застосування протеолітичних ферментів

2.:УВЧ - терапія

3.:Дренування, загальна антибіотикотерапія

4.:Напівспиртові компреси, мазі із антибіотиками

5.:УФО крові

№3975

Дівчинка 3-х місяців протягом 12 годин періодично стає неспокійною, плаче, корчиться. Між тими приступами лежить спокійно. Декілька раз була блювота. Стілець - слиз із кров”ю /малинове желе/. Живіт при пальпації м”який, справа по ходу висхідної кишки пальпується досить болючий утвір еластичної консистенції. Про яку патологію слід думати?

1.:Гострий апендицит

2.:Спастична непрохідність кишечнику

3.:Дизентерія

4.:Внутрішнє защемлення

5.:Інвагінація

№3976

У дитини із діагнозом стрептококова пневмонія раптово з‘явилася задишка. На рентгенограмі - правобічний напружений пневмоторакс. Першочерговим буде?

1.:Довенне введення серцевих глікозидів

2.:Визначення газів крові

3.:Переведення на ШВЛ

4.:Довенне введення глюкокортикоїдів

5.:Негайна дренування плевральної порожнини.

№3977

Дитина 10 років поступила в клініку з різкими болями в животі. При обстеженні болючість розповсюджена по всьому животу. Метеоризм, явища перитонізму. Температура 38°С. Лейкоцитоз 12*109/л без вираженого зсуву вліво. Звертають на себе дрібні крововиливи на слизовій порожнини рота, геморагічної екзантеми на симетричних ділянках тіла. Про яке захворювання слід подумати в цьому ввипадку?

1.:Кір

2.:Дизентерія

3.:Пурпура Шенляйн-Геноха

4.:Гемофілія

5.:Гострий гастроентерит

№3978

Зі слів матері у 6-місячної дитини після першого догодовування овочевим пюре появився неспокій, плач, повторна блювота. Стан середньої важкості. Живіт м'який, чутливий в правій клубовій ділянці. При ректальному дослідженні злегка кров'янистий слиз. Про яке захворювання слід подумати в першу чергу?

1.:Шлунково-кишкова кровотеча

2.:Кишкова інфекція

3.:Диспепсія

4.:Поліпоз кишечника

5.:Інвагінація

№3979

Дитину трьох років направили в приймальне відділення з підозрою на гострий апендицит. Скарги на біль в животі, повторне блювання, температуру тіла 37,4°С. Черговий хірург гострої хірургічної патології не знайшов. Яка подальша тактика чергового лікаря?

1.:Госпіталізація, спостереження хірургом

2.:Спостереження по місцю проживання

3.:Повторний огляд через 24 години

4.:Лікування за місцем проживання

5.:Повторний огляд через 12 годин

№3980

При огляді дитини у віці 3 міс. виявлене збільшення правої половини калитки, м’яко-еластичній консистенції, розміри якого зменшуються під час сну, і збільшуються при плачі та натуженні. Який метод дослідження дозволяє уточнити діагноз?

1.:Пункція калитки

2.:Пальпація стовщеного тяжа, що перетинає лонний горбок [симптом шовкової рукавички].

3.:Пальпація зовнішнього пахового каналу

4.:Дослідження виявленого утворення в положенні Тренделенбурга.

5.:Діафаноскопія.

№3981

Дівчинка, 2,5 р., вступила в приймальне відділення на другу добу захворювання, що розпочалося з підвищення температури тіла до 38°С, повторного блювання, болю в правій здухвинній ділянці. Дитина погано спала, вередувала, дефекація залишилася нормальною. Виражені явища токсикозу, в контакт не вступає, опирається під час огляду. Попередній діагноз?

1.:Гострий менінгоенцефаліт.

2.:Інвагінація кишечника.

3.:Глистна інвазія.

4.:Кишкова інфекція.

5.:Гострий апендицит

№3982

Доставлена дівчинка 6 років із скаргами на біль в животі. Температура тіла 38,5°С, двічі було блювання. Стан середньої важкості, язик сухий, обкладений. Живіт обмежено бере участь у диханні, при пальпації болючий у всіх відділах, позитивний симптом Щоткіна в здухвинних ділянках, слизово-гнійні виділення із статевих шляхів. Попередній діагноз?

1.:Первинний перитоніт.

2.:Глистна інвазія.

3.:Інвагінація кишечника.

4.:Гострий мезаденіт.

5.:Гострий апендицит.

№3983

У відділенні знаходиться дитина 26 днів з діагнозом: пупковий сепсис. Під час обходу звернули увагу на наявність набряку правого плеча, відсутність активних рухів в плечовому суглобі, звисання правої кисті. Мати відзначає погіршення стану дитини за останню добу, підвищенням температури тіла до 38,8°С. Попередній діагноз?

1.:Перелом ключиці.

2.:Флегмона плеча.

3.:Перелом плечової кістки.

4.:Травматичний брахіоплексит.

5.:Епіфізарний остеомієліт плечової кістки.

№3984

У клініку дитячої хірургії доставлено хлопчика 12 років зі скаргами на наявність двох фістул у нижній третині лівого стегна, підвищення температури тіла, загальну слабкість. 6 місяців тому переніс гострий гематогенний остеомієліт лівої стегнової кістки. На рентгенограмі лівого стегна - тотальний секвестр 12*3 см. Попередній діагноз?

1.:Остеоїд - остеома.

2.:Саркома Юінга.

3.:Первинний хронічний остеомієліт.

4.:Вторинний хронічний остеомієліт.

5.:Туберкульоз

№3985

Через 6 годин після хірургічного лікування (нанесення розрізів) дитині 3-х тижнів з некротичною флегмоною новонароджених куприкової ділянки спостерігається розповсюдження гіперемії та інфільтрації на сідничній ділянці. Яка подальша тактика лікаря?

1.:Нанесення додаткових розрізів.

2.:Використання мазевих пов’язок.

3.:Використання пов’язок з антисептиками.

4.:Застосування фізіотерапії.

5.:Обколювання розчином новокаїну з антибіотиками.

№3986

У соматичному відділенні хлопчик 6 міс., який знаходиться з приводу гострої пневмонії. В дитини виникло защемлення пахвинної кили. З моменту защемлення пройшло 30 хв. Якою має бути тактика хірурга, що викликаний на консультацію?

1.:Рекомендувати планове оперативне лікування.

2.:Динамічне спостереження.

3.:Спробувати вправити грижу.

4.:Термінове оперативне втручання.

5.:Підсилення терапії гострої пневмонії.

№3987

У дитячому відділенні районної лікарні знаходиться хлопчик віком 6 тижнів, якому на підставі клінічних, рентгенологічних та додаткових методів обстеження встановлено діагноз: вроджений гіпертрофічний пілоростеноз. Призначена спазмолітична, інфузійна та загальнозміцнююча терапія. Зі слів педіатра, стан дитини дещо покращився. Яка подальша лікувальна тактика?

1.:Призначення антибіотиків.

2.:Внутрішньоорганний електрофорез спазмолітиків.

3.:Амбулаторне спостереження.

4.:Оперативне лікування.

5.:Механічна пілородилятація.

№3988

Дитина 6 міс., вступила в клініку через 16 годин з початку захворювання, що розпочалося раптово. Стала неспокійною, відказувалася від їжі. Приступ неспокою був короткочасним. Хлопчик заспокоївся та заснув. Прокинувся через 20-25 хв., з’явилось блювання та повторний різкий неспокій. Пелюшка вимащена темно-червоним виділенням. Попередній діагноз?

1.:Пухлина черевної порожнини.

2.:Дивертикуліт Меккеля.

3.:Глистна кишкова непрохідність.

4.:Ентероколіт.

5.:Інвагінація кишечника.

№3989

У дитини 1,5 міс. у тім’яно-скроневій ділянці справа з народження батьки відзначають пухлиноподібне утворення розмірами 3*2 см, темно-багряного кольору, що підвищується над поверхнею шкіри. При надавлюванні не зникає, але змінює колір на блідий. Який діагноз?

1.:Ангіофіброма.

2.:Пігментна пляма.

3.:Кавернозна гемангіома.

4.:Лімфангіома.

5.:Природжена судинна пляма.

№3990

Хлопчик 12 років доставлений у приймальне відділення зі скаргами на різкі болі в ділянці правого яєчка, які іррадіюють в пахову ділянку та в низ живота. При пальпації праве яєчко різко болюче, щільної консистенції, рівномірно збільшене в розмірах, підтягнуте до кореня калитки. Сім’яний канатик болючий, потовщений і щільний. Відмічається виражений набряк і гіперемія калитки. Ваш діагноз?

1.:Защемлена пахова грижа

2.:Водянка яєчка

3.:Перекрут гидатиди Морганьї

4.:Варикоцелє

5.:Перекрут яєчка

№3991

В дитяче відділення поступив хлопчик у віці 3 місяців з абсцесом в правій підпахвинній ділянці, пустульзною висипкою на шкірі обличчя, пахової ділянки. При обстеженні виявлено збільшення підпахвинних і пахових лімфовузлів, збільшення печінки та селезінки. Після проведеного антибактеріального лікування пустульозна висипка значно зменшилась. В ділянці абсцесу сформувалася нориця, появились гнійні виділення. Дефект якої ланки імунітету у дитини?

1.:Комбінованого

2.:Системи комплементу

3.:Фагоцитарного

4.:Клітинного

5.:Гуморального

№3992

У хлопчика 13 років після укусу оси появилось відчуття жару, висипання на місці укусу, головокружіння. Потім розвинулась слабість. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, кінцівки холодні, липкий піт. Пульс нитковидний, АТ 80/40 мм рт. ст. Який препарат вибору під час проведення інтенсивної терапії?

1.:Кордіамін

2.:Адреналін

3.:Норадреналін

4.:Сульфокамфокаїн

5.:Мезатон

№3993

Дитина 10 років поступила у стаціонар з приводу закритої черепно-мозкової травми з підозрою на набряк мозку. Стан важкий. Дитина без свідомості, задуха, тахікардія, артеріальна гіпертензія. М’язовий тонус підвищений, відмічається ністагм, порушені зіничні та окорухові реакції. Обов’язковим компонентом інтенсивного лікування є дегідратація. Який діуретик є адекватним в даному випадку?

1.:Дихлотіазид

2.:Модуретик

3.:Спіронолактон

4.:Фуросемід

5.:Маннітол

№3994

У п’ятимісячного хлопчика в калитці відсутнє ліве яєчко. Праве яєчко в калитці, не змінене. При пальпації в проекції лівого пахового каналу визначається овальне утворення 2 х 1,5 см. Якй ваш попередній діагноз?

1.:Фунікулоцеле

2.:Ектопія яєчка

3.:Аплазія яєчка

4.:Монорхізм

5.:Крипторхізм

№3995

Під час обстеження хлопчика 12 років, який упав на спину з висоти 5 метрів, виявлено різкі болі в хребті, скованість рухів. Яке додаткове обстеження доцільно провести в першу чергу?

1.:Рентгенографія хребта в боковій проекції

2.:Рентгенографія хребта в передньо-задній і боковій проекціях

3.:Магнітно-ядерно резонансна томографія хребта

4.:Рентгенографія хребта в передньо-задній проекції

5.:Комп'ютерна томографія хребта

№3996

У дитини на 21 добу після народження пупок набряклий, гіперемія розповсюджується на пупкову ямку, гнійні виділення із пупка. Яке захворювання у немовляти?

1.:Некротична флегмона немовлят

2.:Флегмонозний омфаліт

3.:Карбункул

4.:Пупкова нориця

5.:Фурункул

№3997

У новонародженого відсутній анальний отвір, сеча інколи відходить чиста, інколи з домішками меконію. Який вид вади?

1.:Атрезія заднього проходу з норицею в піхву

2.:Атрезія заднього проходу

3.:Атрезія заднього проходу, прямої кишки

4.:Атрезія заднього проходу з норицею в сечовий міхур

5.:Атрезія заднього проходу з норицею в сечовипускний канал

№3998

Визначити оперативну тактику у новонародженої дитини з гострою формою хвороби Гіршпрунга при неефективності консервативної терапії.

1.:Операція Соаве

2.:Операція Дюамеля

3.:Операція Свенсона

4.:Ентеростома

5.:Колостома

№3999

Дитина 2,5 років звернулася в приймальне відділення зі скаргами на болі в животі, блювання, температуру тіла 37,6°С. Черговий лікар не виявив гострої хірургічної патології. Якими повинні бути наступні дії хірурга?

1.:Повторне спостереження через 24 години

2.:Відпустити дитину додому

3.:Повторне спостереження через 12 годин

4.:Відпустити дитину додому під спостереження за місцем проживання

5.:Обов’язково госпіталізувати та продовжити спостереження

№4000

Дівчинка, 5 років, звернулася в приймальне відділення зі скаргами на біль у животі, блювання. При обстеженні живота виявлено локальний біль та позитивний симптом порівняльної дозованої перкусії. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Кіста яєчника

2.:Гострий апендицит

3.:Харчове отруєння

4.:Гострий гастрит

5.:Гострий гастродуоденіт

№4001

На прийом до лікаря звернувся хлопчик 12 років, у якого протягом 3-х днів біль в животі, підвищена температура тіла. При огляді виникла підозра на інфільтрат черевної порожнини. Який найбільш ефективний метод верифікації діагнозу?

1.:Контрастне обстеження шлунково-кишкового тракту

2.:ФЕГДС

3.:УЗ - обстеження

4.:Ректороманоскопія

5.:Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини

№4002

Батьки хлопчика 5 років скаржаться на вентральне викривлення статевого члена. При огляді зовнішній отвір сечівника на верхівці головки статевого члена, крайня шкірочка у вигляді каптура.

1.:Крипторхізм

2.:Хвороба Пейроні

3.:Прихований статевий член

4.:Епіспадія головки

5.:Гіпоспадія без гіпоспадії

№4003

Дитина 2,5 років захворіла 10 годин назад, коли появився неспокій, болі в животі, підвищилась температура тіла до 38,0°С, а через 7 годин стан погіршився, появились блювання і частий рідкий стул. Язик обкладений, сухий. Живіт слабо приймає участь в акті дихання, пальпацію не вдається провести через неспокій дитини. При пальцьовому ректальному дослідженні відмічено нависання передньої стінки прямої кишки. Найбільш вірогідний діагноз?

1.:Гострий апендицит, перитоніт.

2.:Гостра аденовірусна інфекція.

3.:Первинний перитоніт.

4.:Гостра кишкова інфекція

5.:Гострий мезаденіт.

№4004

До хірургічного відділення лікарні надійшов хлопчик у першу добу після народження зі скаргами на пінисті виділення із носа та рота, напади ціанозу. При рентгенологічному обстеженні з контрастним зондом виявили сліпий кінець стравоходу на рівні II грудинного хребця, газовий міхур шлунку під лівим куполом діафрагми. Поставте попередній діагноз.

1.:Атрезія стравоходу без нориці

2.:Атрезія стравоходу тотальна

3.:Бронхо-стравохідна нориця

4.:Параезофагеальна грижа стравохідного отвору діафрагми

5.:Атрезія стравоходу з трахео-стравохідною норицею.

№4005

Потерпілого вилучено з-під уламків зруйнованого будинку через 6 годин. При огляді: синдром довготривалого здавлювання обох кінцівок, некомпенсована ішемія II ступеню. Проводиться комплексна інтенсивна терапія. Які комбінації інфузійних засобів найбільш доцільно використати на догоспітальному етапі?

1.:Фізіологічний розчин, сода

2.:10% розчини глюкози

3.:Розчин Рінгера, “Лактосол”

4.:Свіжозаморожена плазма

5.:Желатиноль, альбумін

№4006

Під час виконання аварійно-рятувальних робіт у теплотрасі 2 робітника водо-каналізаційної служби не піднялися на поверхню до контрольного часу. Бригада рятівників знайшла потерпілих біля внутрішнього стоку без протигазів у непритомному стані. Дихання самостійне, ціаноз, судоми, зіниці звужені. Яка речовина спричинила тяжкий стан потерпілих?

1.:СО2 (диоксид вуглецю)

2.:СО (чадний газ)

3.:NО2 (диоксид азоту)

4.:NН3 (аміак)

5.:Н2S (сірководень)

№4007

Під час зруйнування будинку чоловіку було притиснуто протягом 12 годин нижні кінцівки. Після звільнення стан потерпілого одразу погіршився. Спостерігаються різкий біль та набряк у пошкоджених місцях, озноб, тахікардія з ЧСС до 140/хв, зниження АТ - 70/30 мм рт.ст., занепокоєння. Чим найвірогідніше зумовлено погіршення стану хворого?

1.:Токсико-інфекційний шок

2.:Синдром десимінованого внутрішньосудинного згортання