Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

5.:Пневмонія.

№1793

Чоловік 40 р. Відмічає кашель близько трьох років. Два місяці тому звільнився з місць позбавлення волі. Захворів гостро: посилився кашель, з`явилася задишка, підвищилась t° тіла до 38,0°С. Госпіталізований у стаціонар з підозрою на пневмонію. На рентгенограмі у верхніх частках легень виявлені дрібні вогнищеві тіні, слабкої інтенсивності, з розмитими контурами. Який діагноз ймовірніше у хворого?

1.:Дисемінований туберкульоз

2.:Вогнищева пневмонія.

3.:Вогнищевий туберкульоз.

4.:Хронічний бронхіт.

5.:Карциноматоз.

№1794

Больная 39 лет. При рентгенологическом обследовании во 2-ом сегменте правого легкого выявлен участок затемнения до 3 см в диаметре, средней интенсивности, с четкими ровными контурами и наличием малоинтенсивных очаговых теней в окружающей легочной ткани. Над нижними отделами легких выслушивается ослабленное везикулярное дыхание и единичные сухие хрипы. Анализ крови в пределах нормы, проба Манту с 2ТЕ - инфильтрат диметром 20 мм. Какой наиболее вероятный диагноз у больного?

1.:Туберкулема правого легкого.

2.:Инфильтративный туберкулез правого легкого.

3.:Рак верхней доли правого легкого.

4.:Эозинофильный инфильтрат правого легкого.

5.:Пневмония верхней доли правого легкого.

№1795

Больной 60 лет. Обратился к врачу с жалобами на надсадный кашель в течение нескольких месяцев, повторяющееся кровохарканье, слабость, потерю массы тела, рентгенологически в нижней доле правого легкого выявлен участок затемнения до 4 см в диаметре, средней интенсивности с нечеткими тяжистыми контурами. СОЭ - 32 мм в час. Проба Манту с 2ТЕ - отрицательная. Какой наиболее вероятный диагноз у больного?

1.:Рак нижней доли правого легкого.

2.:Пневмония нижней доли правого легкого.

3.:Инфильтративный туберкулез нижней доли правого легкого.

4.:Доброкачественная опухоль нижней доли правого легкого.

5.:Туберкулема нижней доли правого легкого.

№1796

Больной, 37 лет. При профосмотре флюорографическим методом выявлены изменения в легких. Объективно патологии не выявлено В крови: СОЭ - 18 мм в час. Проба Манту с 2ТЕ - инфильтрат диаметром 19 мм. Рентгенологически: во 2-м сегменте правого легкого определяется участок затемнения средней интенсивности с ровными, четкими контурами с наличием серповидного просветления у дренирующего бронха. Какой наиболее вероятный диагноз у больного?

1.:Туберкулема правого легкого в фазе распада.

2.:Абсцедирующая пневмония верхней доли правого легкого.

3.:Инфильтративный туберкулез в фазе распада.

4.:Распадающийся периферический рак верхней доли правого легкого.

5.:Аспергилема верхней доли правого легкого.

№1797

Больной 22 лет. Впервые при профосмотре флюорографическим методом выявлены малоинтенсивные очаговые тени в 1 и 2 сегментах правого легкого с нечеткими контурами. Отмечает повышение температуры тела в вечернее время до 37,1?-37,2?С. При объективном осмотре патологических изменений не выявлено. Анализ крови в пределах нормы. В мокроте МБТ не обнаружены. Проба Манту с 2 ТЕ - инфыльтрат диаметром 11 мм. Какой наиболее вероятный диагноз у больного?

1.:Метастатический рак легкого

2.:Диссеминированный туберкулез легких

3.:Очаговый туберкулез 1 и 2 сегментов правого легкого в фазе инфильтрации, МБТ -

4.:Очаговая пневмония верхней доли правого легкого

5.:Инфильтративный туберкулез 1 и 2 сегментов правого легкого, МБТ -

№1798

Больной И., 32 лет обратился к врачу с жалобами на периодически возникающую колющего характера боль в грудной клетке, кашель. Отец болел туберкулезом. Объективно патологии не выявлено. Анализ крови в пределах нормы. Рентгенологически в 1 и 2 сегментах правого легкого определяется участок затемнения до 3,5 см в диаметре, средней интенсивности, с четкими, бугристыми контурами. В окружающей легочной ткани имеются очаговые тени различной интенсивности на фоне пневмосклероза. Какой наиболее вероятный диагноз у больного?

1.:Очаговая пневмония верхней доли правого легкого.

2.:Туберкулема правого легкого.

3.:Инфильтративный туберкулез правого легкого.

4.:Саркоидоз II ст.

5.:Периферический рак верхней доли правого легкого.

№1799

Больная 9 лет. Заболела остро, когда повысилась температура тела до 39?С, появилась одышка, сухой кашель. Имела контакт с больным открытой формой туберкулеза. Выражен цианоз губ. Хрипы в легких не выслушиваются. В анализе крови: лейкоциты - 12.х109, н. 10%, м - 10%, СОЭ - 45 мм в час. В мокроте МБТ не обнаружены. Проба Манту с 2ТЕ - инфильтрат диаметром 8 мм. Рентгенологически: на всем протяжении легочных полей, больше в верхне-кортикальных отделах, определяются малоинтенсивные мелкоочаговые тени с нечеткими контурами. Какой наиболее вероятный диагноз у больного?

1.:Диссеминированный туберкулез легких в фазе инфильтрации, МБТ - .

2.:Эозинофильные инфильтраты легкого.

3.:Фиброзно-очаговый туберкулез.

4.:Милиарный туберкулез, МБТ - .

5.:Очаговый туберкулез легких в фазе инфильтрации, МБТ - .

№1800

Больной 37 лет. Обратился к врачу с жалобами на кашель с небольшим количеством мокроты и нарастающую одышку, рентгенологически выявили очаговые тени в легких разной формы, величины и интенсивности, расположенные с двух сторон симметрично, преимущественно в верхних отделах на фоне пневмосклероза. В легких выслушиваются единичные рассеянные сухие хрипы. В анализе крови: лейкоциты - 9. 4х109/л, СОЭ - 28 мм в час. В мокроте МБТ не обнаружены. Проба Манту с 2 ТЕ - инфильтрат диаметром 15 мм. Какой наиболее вероятный диагноз у больного?

1.:Милиарный туберкулез

2.:Метастатический процесс в легких

3.:Фиброзно-кавернозный туберкулез

4.:Диссеминированный туберкулез легких в фазе инфильтрации, МБТ -

5.:Саркоидоз легких II ст.

№1801

Больная, 18 лет обратилась к врачу с жалобами на повышение температуры тела до 38-39?С, боль в груди, усиливающуюся при глубоком вдохе, нарастающую одышку. Перкуторно над правым легким определяется укорочение легочного звука, переходящее в нижнем отделе - тупой звук. Дыхание над правым легким резко ослаблено. В анализе крови: лейкоциты - 10. 2х109/л, СОЭ - 32 мм в час. Рентгенологически: правое легочное поле гомогенно затемнено, более интенсивно в нижнелатеральном отделе. Сердце смещено влево. Проба Манту с 2 ТЕ - инфильтрат диаметром 19 мм. Какой наиболее вероятный диагноз у больной?

1.:Неспецифический правосторонний экссудативный плеврит.

2.:Правосторонний экссудативный плеврит туберкулезной этиологии.

3.:Правосторонняя плевропневмония .

4.:Цирротический туберкулез правого легкого.

5.:Ателектаз правого легкого.

№1802

У студента 18 років з’явились клінічні ознаки лівобічного ексудативного плевриту. Склад плеврального випоту - білок 30 г/л, проба Рівальта позитивна, лейкоцити - 30 в полі зору, з них лімфоцити складають 100%. Якої етіології рідина в плевральній порожнині?

1.:Парапневмонічний плеврит.

2.:Кардіогенний випіт.

3.:Специфічної етіології.

4.:Травматичний плеврит.

5.:Бластомного генезу.

№1803

Чоловік 32 років звернувся зі скаргами на нездужання, слабкість, кашель. При об’єктивному дослідженні особливих змін не виявлено. Була виконана рентгенографія грудної порожнини у прямій проекції. На верхівці лівої легені виявлено групу дрібних вогнищевих тіней малої інтенсивності з нечіткими нерівними контурами. Який діагноз Ви можете встановити?

1.:Вогнищевий туберкульоз лівої легені.

2.:Запалення верхньої долі лівої легені

3.:Пневмоконіоз легенів.

4.:Рак верхівки лівої легені.

5.:Диссемінований туберкульоз лівої легені.

№1804

У хлопчика 6 років мати відзначає поганий апетит, млявість, верпедливість, підвищення температур тіла д 37, 8?С, Перкуторно - ясний легеневий звук, аускультативно - дихання везикулярне. На оглядовій рентгенограмі - легеневі поля прозорі, в правому корені визначається інтенсивне затемнення. Проба Манту - інфільтрат діаметорм 15 мм з везикулами. Який клінічний діагноз у хворого?

1.:Туберкульоз внутрішньогрудних лімфатичних вузлів справа.

2.:Саркоїдоз лімфатичних вузлів середостіння.

3.:Лімфогранульоматоз.

4.:Пухлина правого головного бронху.

5.:Правобічна бронхопневмонія.

№1805

Хлопчик 6 років. У батька виявили інфільтративний туберкульоз верхньої частки правої легені в фазі розпаду, МБТ(+). Проба Манту з 2 ТО - інфільтрат діаметром 12 мм. В минулому році проба Манту була негативною. Скарг немає. При об’єктивному обстеженні і на оглядовій рентгенограмі органів грудної клітки патологічних змін не виявлено. Який препарат слід призначити дитині з метою профілактики?

1.:Етамбутол 25мг/кг протягом 2-3 місяців.

2.:Рифампіцин 10мг/кг протягом 2-3 місяців.

3.:Піразинамід 30мг/кг протягом 2-3 місяців.

4.:Етіонамід 12мг/кг протягом 2-3 місяців.

5.:Ізоніазид 10мг/кг протягом 2-3 місяців.

№1806

У хворого 25 років при профілактичному флюорографічному обстеженні в 1 - 2 сегментах лівої легені виявлені тіні 4 - 10 мм. в діаметрі неправильної форми малої інтенсивності без чітких контурів. Реакція на пробу Манту з 2 ТО - інфільтрат діаметром 7 мм. В аналіз крові: лейкоцити - 9,9х109/л , ШОЕ - 26 мм/год. Який діагноз є найвірогіднишим?

1.:Туберкульома лівої легені.

2.:Вогнищевий туберкульоз.

3.:Єозинофільний інфільтрат.

4.:Інфільтративний туберкульоз.

5.:Вогнищева пневмонія.

№1807

Хворий 42 років, Більше року приймає преднізолон з приводу поліартриту. Три місяці тому у нього з`явився кашель, став витрачати масу тіла (8 кг) , ввечері підвищується температура тіла до 38,5?. На оглядовій рентгенограмі в обох легенях, у верхніх частках, - вогнищеві тіні малої і середньої інтенсивності без чітких контурів. Аналіз крові : лейкоцити - 11,0 х109 /л , ШОЕ - 45 мм/год. Проба Манту з 2 ТО - інфільтрат діаметром 16 мм. Який діагноз є найвірогідніши ?

1.:Кандідоз легень.

2.:Саркоідоз легень.

3.:Інфільтративний туберкульоз.

4.:Карциноматоз легень.

5.:Дисемінований туберкульоз.

№1808

Хвора 37 р. При профілактичному огляді на флюорограмі грудної клітки в S6 правої легені виявлено тінь 3х3,5 см. круглої форми з чіткими контурами неоднорідної структури, з медіальним проясненням у вигляді серпа . Аналіз крові : лейк. - 10,5 · 109 г/л , ШОЕ - 30 мм/год. Проба Манту з 2 ТО - інфільтрат діаметром 13 мм. Який діагноз є найвірогіднішим?

1.:Туберкульома.

2.:Заповнена кіста.

3.:Гамартома.

4.:Рак легень.

5.:Аспергільома.

№1809

Хворий 30 років прибув в стаціонар з місць позбавлення волі , де з його слів , лікувався з приводу туберкульозу 2 місяці . Скарги на кашель після сну , нестійку температуру тіла . На рентгенограмі легень справа в 1 - 2 сегментах знаходиться замкнена кільцеподібна тінь розміром 3 х 3 см.,товщина стінок 2 - 3 мм., внутрішній контур чіткий , зовнішній розмитий , навколо порожнини поодинокі вогнища . Аналіз крові : лейк. - 9,0 · 109 г/л , е - 6 \% , п/я - 10 \% , с/я - 60 \% , лімф. - 19 \% , м - 5 \% , ШЗЕ - 22 мм/год . Проба Манту з 2 ТО - папула 7 мм. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз .

1.:Рак легені , що розпадаеться

2.:Вогнищевий туберкульоз правої легені

3.:Інфільтративний туберкульоз правої легені

4.:Фіброзно - кавернозний туберкульоз

5.:Абсцес легені

№1810

Хворий 40 р. Перебуває на обліку в наркологічному диспансері з приводу хронічного алкоголізму. Рентгенологічно не обстежений більше 2 років. На оглядовій рентгенограмі у верхній частці лівої легені визначається порожнина, розміром 4 х 4,5 см. в діаметрі, яка має чіткий внутрішній контур, і розмитий - зовнішній. Навколо порожнини і в нижній частці відмічається велика кількість вогнищ, що зливаються місцями в фокуси. В аналізі мокроти знайдено МБТ - 15 - 20 в полі зору. Яка клінічна форма туберкульозу хворого?

1.:Дисемінована.

2.:Казеозна пневмония.

3.:Туберкульома.

4.:Фіброзно - кавернозна.

5.:Інфільтративна.

№1811

Хвора 28 р. Перебуває на обліку в протитуберкульозному диспансері 2 роки . Основний курс лікування в стаціонарі закінчила рік тому. На контрольній рентгенограмі верхня частка правої легені зменшена в об`ємі, за рахунок тіні високої інтенсивності та неоднорідної структури; корінь і середостіння зміщені вправо. В корені наявні кальцинати. В харкотиння - МБТ(+), 2 колонії. Яка форма туберкульозу є найвірогіднішою?

1.:Фіброзно - кавернозний.

2.:Інфільтративний туберкульоз.

3.:Казеозна пневмонія.

4.:Туберкульозний бронхоаденіт.

5.:Циротичний туберкульоз.

№1812

Юнак 18 р., студент. З приводу віражу туберкулінової проби взятий на облік 6 місяців тому. Профілактичне лікування не приймав. Два тижні тому з`явився біль в грудях, сухий кашель, задишка, підвищилась температура до 38?С. При огляді права половина грудної клітки відстає при диханні. На рентгенограмі в правій легені, від ІІІ ребра до діафрагми, виявлено однорідне затемнення, високої інтенсивності. Верхня межа тіні має вигляд косої лінії, а нижня зливається з діафрагмою. Аналіз крові: лейкоцити - 12,0х109/л, ШОЕ - 50 мм/год . Проба Манту з 2 ТО - інфільтрат діаметром 18 мм. Який діагноз у хворого найвірогідніший?

1.:Інфільтративний туберкульоз.

2.:Фібрінозний плевріт.

3.:Крупозна пневмонія.

4.:Ексудативний плеврит.

5.:Казеозна пневмонія.

№1813

Школяр 13 р. Захворів місяць тому. З`явився сухий кашель, підвищена втома , погіршився апетит, знизилась успішність в школі. Перебуває на обліку з приводу віражу туберкулінової проби 8 місяців. Об`єктивно - шкіряний покрив блідий, периферичні лімфовузли збільшені до розмірів квасолі; неболючі, м`які. Проба Манту з 2 ТО - інфільтрат - діаметром папула 17мм. Аналіз крові: лейкоцити - 10,0х109/л, ШОЕ-30 мм/год. На рентгенограмі легень - правий корінь розширений до 3 см., зовнішній контур розмитий. Який діагноз найвірогідніший?

1.:Туберкульозна інтоксикація.

2.:Первиннй туберкульозний комплекс.

3.:Саркоідоз внутрішньогрудних лімфовузлів.

4.:Лімфогрануломатоз.

5.:Туберкульозний бронхоаденіт.

№1814

У жінки, яка проживає в гуртожитку, виявлена активна форма туберкульозу, МБТ+. Які профілактичні заходи в першу чергу слід провести в гуртожитку серед осіб, які були в контакті?

1.:Вакцинація .

2.:Флюорографія.

3.:Хіміопрофілактика.

4.:Ревакцинація.

5.:Рентгеноскопія.

№1815

У хворого 40 років виявлений дисемінований туберкульоз легень , фаза розпаду , МБТ+ . Він живе в однокімнатній квартирі з дружиною та дитиною. До якої категорії належить цей осередок ?

1.:V категорія.

2.:ІІІ категорія

3.:ІІ категорія

4.:ІV категорія

5.:І категорія

№1816

Хвора 60 р. Госпіталізована терапевтичне відділення с діагнозом “яправостороння бронхопневмоні”. Проведена протягом двух тижнів антибактеріальна терапія ефекту не дала, Відмічається субфебрильна температура тіла. На рентгенограмі органів грудної клітки в верхніх частках обох легень визначено м’яковогнищеві тіні, місцями зливного характеру. В аналіз крові: лейкоцити - 11х10,9/л, ШОЕ - 40 мм/г. Який діагноз у хворої найвірогідніший?

1.:Десемінований туберкульоз легень.

2.:Карциноматоз.

3.:Вогнищева пневмонія.

4.:Синдром Хаммана-Рича.

5.:Екзогенний алергічний альвеоліт.

№1817

Больной 25 лет, Жалуется на общую слабость, сухой кашель, потливость. субфебрильную температуру. Объективно: при перкуссии и аускультации в легких изменений не выявлено На флюорограмме в 1-2 сегментах правого легкого выявлены очаговые тени высокой интенсивности. Реакция Манту - инфильтрат диаметром 16 мм. Какая клиническая форма туберкулеза наиболее вероятна?

1.:Милиарная.

2.:Туберкулема.

3.:Диссеминированная.

4.:Очаговая.

5.:Инфильтративная.

№1818

У больного 30 лет флюорографически во 2 сегменте правого легкого выявлена округлая тень до 5 см в диаметре, средней интенсивности с четкими ровными контурами и серповидным просветлением. В окружающей легочной ткани и в нижней доле справа определяются единичные малоинтенсивные очаговые тени. В мокроте обнаружены МБТ. Установлен диагноз туберкулемы. Какая фаза процесса.

1.:Инфильтрации.

2.:Рассасывания.

3.:Рубцевания.

4.:Уплотнения.

5.:Распада и обсеменения.

№1819

Хвора 38 р. Госпіталізована зі скаргами на погане самопочуття впродовж 2-х місяців, субфебрильну температуру. Вважає себе хворою протягом 2,5 місяців, коли після перенесеного ГРЗ з’явились вказані скарги. Батько хворів на відкриту форму туберкульозу. В легенях вислуховується везикулярне дихання, хрипи немає. Рентгенологічно: у верхівково-задньому сегменті лівої легені наявні округлі тіні середньої інтенсивності,, деякі з них з нечіткими контурами діаметром до 1 см. Ан. крові та сечі нормальні. В промивних водах бронхів МБТ не виявлені. Який імовірний діагноз у хворого?

1.:Метастатичне ураження легень.

2.:Вогнищева неспецифічна пневмонія.

3.:Саркоїдоз легень, легенева форма.

4.:Вогнищевий туберкульоз лівої легені.

5.:Новоутворення легень.

№1820

Якого характеру вогнищеві тіні спостерігаються при хронічному дисемінованому туберкульозі легень ?

1.:Однорідні мілкі

2.:Поліморфні

3.:Однорідні крупної величини

4.:Однорідні середньої величини

№1821

Чоловік 50 р. Хворіє на туберкульоз легень. На рентгенограмі у легенях багато вогнищ 3-6 мм в діаметрі, місцями вони зливаються в інфільтрати. На верхівках - бульозна емфізема. Після сильного кашлю у хворого раптово виник біль у лівій половині грудей, задишка, з’явились ціаноз, тахікардія. Перкуторно - зліва тимпаніт, дихання ослаблене. ЕКГ - синусова тахікардія. Яке ускладнення виникло у хворого?

1.:Легенева кровотеча.

2.:Хронічне легеневе серце.

3.:Спонтанний пневмоторакс.

4.:Ателектаз.

5.:Ексудативний плеврит.

№1822

У чоловіка 35 р. підвищилась t° тіла до 38,2°С, з`явився сухий кашель. Був госпіталізований з підозрою на пневмонію. Аускультативно: послаблене дихання над верхньою часткою правої легені. В аналізі крові: лейкоцити - 4. 9х109/л., е-3%, п-4%, с-67%, л-18%, м-8%, ШОЕ - 12 мм/год. На оглядовій рентгенограмії у верхній частці правої легені визначена тінь 3х4 см з доріжкою до коренюя. Який діагноз є наймовірнишим?

1.:Туберкульома.

2.:Периферичний рак.

3.:Абсцес легень.

4.:Інфільтративний туберкульоз.

5.:Позагоспітальна пневмонія.

№1823

Больной 50 лет, болен туберкулезом около 10 лет. Обратился к врачу по поводу легочного кровотечения. Рентгенологически определяется цирроз верхней доли правого легкого, в нижних и средних отделах справа одиночные малоинтенсивные очаговые тени с нечеткими контурами. Анализ крови в пределах нормы. МБТ в мокроте не обнаружены. Что из перечисленного является наиболее вероятной причиной легочного кровотечения?

1.:Образование пролежня в стенке сосуда.

2.:Изъязвление стенки кровеносного сосуда.

3.:Повышенная порозность стенок капилляров.

4.:Разрыв стенки сосуда.

5.:Высокое давление в малом круге кровообращения.

№1824

В роддоме родился ребенок весом 3 кг. 200 гр., здоров. Вакцинацию против туберкулеза проведете

1.:Вакциной БЦЖ - М в дозе 0,01 мг

2.:Вакциной БЦЖ - 1 в дозе 0,05 мг

3.:Вакциной БЦЖ - М в дозе 0,025 мг

4.:Вакциной БЦЖ - 1 в дозе 0,5 мг

5.:Вакциной БЦЖ - М в дозе 0,05 мг

№1825

Больной 19 лет. Обратился к врачу в связи с внезапно возникшим кровохарканьем. Перкуторно над верхней долей правого легкого определяется укорочение легочного звука. Здесь же выслушивается бронхиальное дыхание, хрипов нет. Рентгенологически: во 2-м сегменте правого легкого определяется негомогемогенный участок затемнения до 5см. в диаметре, малой интенсивости с нечеткими контурами и наличием просветления в центре. Який з переисленных диагнозов наиболее вероятен?

1.:Рак центральный.

2.:Внегоспитальная пневмония.

3.:Абсцесс .

4.:Рак периферический.

5.:Инфильтративный туберкулез.

№1826

Чоловік 25 р. Скаржиться на кашель з харкотинням, підвищення t° тіла до 38,9°С, слабість, задишку. В анамнезі алергічний риніт. Працює на сталеливарному підприємстві, багато палить. На рентгенограмі у верхній частці правої легені визначена тінь 3х3,5 см з розмитими контурами та доріжкою до кореня легені. Аускультативно - в легенях везикулярне дихання. Який діагноз ймовірніше у хворого?

1.:Абсцес легени.

2.:Рак легені.

3.:Туберкульома.

4.:Інфільтративний туберкульоз.

5.:Позагоспітальна пневмонія.

№1827

Чоловік 45 р. Скаржиться на кашель з великою кількістю харкотиння, підвищену t° тіла - 37,6°С. З підозрою на абсцес легені госпіталізований у пульмонологічне відділення. На рентгенограмі у верхній частці лівої легені відмічається затемнення 3х4 см з чітким зовнішнім контуром та ділянкою просяснення розміром 1,5х2 см. В аналізі крові: лейкоцити - 4. 8·109 /л., ШОЕ - 20 мм/год. Харкотиння - сіре, слизове, лейк. - 10-12 у полі зору, еластичні волокна. Проба Манту з 2ТО - інфільтрат діаметром 12 мм. Який діагноз найіше у хворого?

1.:Кіста легені.

2.:Абсцес легені.

3.:Туберкульома.

4.:Периферичний рак.

5.:Туб. Інфільтрат.

№1828

Жінка 50 років працює кондитером. Як часто вона повинна проходити профілактичне флю-орографічне обстеження з метою своєчасного виявлення туберкульозу і запобігання можли-вого інфікування населення?

1.:1 раз в 5 років

2.:1 раз в 3 роки

3.:1 раз на рік

4.:2 рази на рік

5.:1 раз в 2 роки

№1829

У жінки 24 років хворої на вогнищевий тубер-кульоз верхньої частки правої легені у фазі ін-фільтрації і розпаду МБТ(+) народилася в строк здорова доношена дитина вагою 3500 г. Після народження дитина зразу була ізольована від хворої матері. Якою повинна бути тактика лікаря стосовно дитини?

1.:Провести хіміопрофілактику ізоніазидом.

2.:Провести вакцинацію вакциною БЦЖ.

3.:Зробити рентгенограму органів грудної клітки.

4.:Провести вакцинацію вакциною БЦЖ- М.

5.:Провести пробу Манту з 2 ТО ППД-Л.

№1830

Чоловік 30 р. Хворіє на туберкульоз легень 5 років. Зараз скаржиться на підвищення температури тіла до 38?С, схуднення, слабість, кашель з виділенням харкотиння, кровохаркання. Об’єктивноо: стан тяжкий, у верхніх відділах правої легені - притуплення перкуторного звуку, аускультативно - бронхіальне дихання. В харкотинні МБТ(+). На оглядовій рентгенограмі: у верхній частці правої легені - порожнина розпаду діаметром 6 см з широкими стінками, навколо - виражений фіброз, поліморфні вогнища. Для якої форми туберкульозу характерні такі клініко-рентгенологічні зміни?

1.:Інфільтративний туберкульоз.

2.:Фіброзно-кавернозний туберкульоз.

3.:Туберкульома легень .

4.:Циротичний туберкульоз.

5.:Вогнищевий туберкульоз.

№1831

Під час профілактичного огляду у студента на флюорограмі виявлені поліморфні вогнищеві тіні у 1-2-му сегментах правої легені. Скарг немає. При обстеженні: у верхніх відділах правої легені вислуховується везикуло-бронхіальне дихання. У гемограмі змін немає, в промивних водах бронхів МБТ(-). Для якої клінічної форми туберкульозу характерні такі прояви?

1.:Фіброзно-кавернозний туберкульоз.

2.:Вогнищевий туберкульоз.

3.:Інфільтративний туберкульоз.

4.:Циротичний туберкульоз.

5.:Туберкульома легень.

№1832

Хворому на інфільтративний туберкульоз легень призначено 5 проти-туберкульозних препаратів. Який з перелічених препаратів виявляє побічну дію на зоровий нерв?

1.:Стрептоміцин.

2.:Ізоніазид.

3.:Рифампіцин.

4.:Етамбутол.

5.:Піразинамід.

№1833

У хворого на інфільтративний туберкульоз верхньої частки правої легені на рентгенограмі виявляється ніжна слабко інтенсивна тінь з не-чіткими розмитими контурами. Якої рентгенологічної форми інфільтрат?

1.:Лобулярний інфільтрат

2.:Перисцисуріт

3.:Лобіт

4.:Округлий інфільтрат

5.:Хмароподібний інфільтрат

№1834

Дитині в 7 років у школі зробили ревакцинацію БЦЖ. У віці 8 років післявакцинного рубця немає. В якому віці необхідно зробити повторну ревакцинаці БЦЖ?

1.:15 років.

2.:12 років.

3.:9 років.

4.:8 років.

5.:14 років.

№1835

Проба Манту з 2 ТО виявила у дитини 6 років інфільтрат розміром 18 мм. Дайте оцінку проби Манту.

1.:Поствакцинна алергія

2.:Негативна

3.:Помірна

4.:Позитивна

5.:Гіперергічна

№1836

Дівчинка 5 років мешкає у вогнищі туберкульозної інфекції. Проба Манту з 2 ТО - іефільтрат діаметром 14 мм. Скарг немає. При об’єктивному обстеженні і на оглядовій рентгенограмі органів грудної клітки патологічних змін не виявлено. Яка тактика є доцільною окрім диспансерного нагляду?

1.:Призначення імуностимуляторів.

2.:Призначення ізоніазиду.

3.:Призначення вітамінів.

4.:Призначення протизапальних засобів.

5.:Проведення ревакцинації БЦЖ.

№1837

Дівчинка 7 років, здорова. Планово проведено пробу Манту з 2 ТО. Реакція негативна Контакту з хворим на туберкульоз немає. Проведенню яких профілактичних заходів підлягає дитина ?

1.:Призначенню хіміопрофілактики.

2.:Проведенню проби Манту з 10 ТО.

3.:Проведенню повторної проби Манту з 2 ТО.

4.:Ревакцинації БЦЖ.

5.:Проведенню проби Коха.

№1838

Хлопчик 10 місяців. Народився з пологовою травмою, у зв’язку з чим не був щеплений вакциною БЦЖ. Яке обстеження необхідно зробити перед вакцинаціє при відсутності протипоказань?

1.:Загальний аналіз крові.

2.:Пробу Коха.

3.:Вигначення імунограми

4.:Пробу Манту з 2 ТО.

5.:Рентгенограму органів грудної клітки.

№1839

Дівчинка 6 років. Скаржиться на загальну слабість, пітливість, субфебрильну температуру тіла, втрату апетиту. Проба Манту - інфільтрат діаметром 17мм. Об’єктивно: блідість, мікрополіаденіт. В легенях дихання везикулярне. Тони серця чисті, ритмічні. Рентгенологічно: корені не змінені, легеневі поля прозорі, синуси вільні. Який клінічний діагноз є ймовірнішим?

1.:Первинний туберкульозний комплекс.

2.:Туберкульоз внутрішньогрудних лімфатичних вузлів.

3.:Туберкульозний плеврит.

4.:Дисемінований туберкульоз.

5.:Туберкульозна інтоксикація.

№1840

Чоловік 40 р. Хворіє на кавернозний туберкульоз верхньої частки правої легені. Дві години тому після підйому важкого предмету з’явився різкий біль у правому боці, задишка, тахікардія, ціаноз губ. Права половина грудної клітки відстає в акті дихання. Перкуторно в правій легені визначається тимпаніт, аускультативно - дихання відсутнє. Чим ускладнився перебіг захворювання?

1.:Пневмотораксом.

2.:Тромбоемболією легеневої артерії.

3.:Ексудативним плевритом.

4.:Ателектазом.

5.:Плевропневмонією.

№1841

У хворого діагностовано вогнищевий туберкульоз верхніх часток легень. Призначено протитуберкульозну терапію. Після двотижневого прийому препаратів у хворого з’явились жовтушність склер, нудота, біль у правому підребер’ї. В біохімічному аналізі крові виявлено підвищення вмісту АСТ, АЛТ. Який з даних препаратів найймовірніше викликав ускладнення?

1.:Піразинамід.

2.:Ізоніазид.

3.:Стрептоміцин.

4.:Етамбутол.

5.:Рифампіцин.

№1842

Больной, 42 лет. Жалоб не предъявляет. 16 лет назад переболел туберкулезом легких, с учета снят. На флюорограмме легких, при устройстве на работу, выявлено: в правом легком, на верхушке, - локальный пневмосклероз, в среднем поле - очаг Гона и крупные кальцификаты в области корня легкого. Какие исследования целесообразно выполнять в данном случае?

1.:Профилактическую флюорографию 1 раз в год

2.:Компьютерную томографию.

3.:Рентгеноскопию легких через 1 месяц.

4.:Томографию правого легкого.

5.:Анализ мокроты на МБТ.

№1843

Студент 20 р. При проходженні профілактичного флюорографічного обстеження виявлено вогнищевий туберкульоз верхньої частки лівої легені в фазі інфільтрації, МБТ (-). Скарг хворий не пред’являв. При об’єктивному обстеженні хворого змін не виявлено. Загальний аналіз крові в нормі. Що необхідно провести студентам, які займаються з ним в одній групі?

1.:Провести флюорографічне обстеження.

2.:Зробити біохімічний аналіз крові.

3.:Провести пробу Манту з 2ТО ППД-Л.

4.:Зробити імунологічне дослідження.

5.:Зробити загальний аналіз крові.

№1844

У жінки 30 років, хворої на інфільтративний туберкульоз верхньої частки правої легені в фазі розпаду, МБТ (+), народилася в строк здорова доношена дитина, яка отримала 9 балів за шкалою Апгар. Після народження дитина зразу була ізольована від хворої матері. Якою повинна бути тактика лікаря по відношенню до дитини?

1.:Зробити рентгенограму органів грудної клітки.

2.:Провести вакцинацію вакциною БЦЖ-М.

3.:Провести вакцинацію вакциною БЦЖ.

4.:Провести хіміопрофілактику ізоніазидом.

5.:Провести пробу Манту з 2ТО ППД-Л.

№1845

У хворого на хронічний дисемінований туберкульозом легень, з’явився біль у правій половині грудної клітки, посилилась задишка. Яке обстеження насамперед треба зробити хворому?

1.:Рентгенографія.

2.:Спірографія

3.:Бронхоскопія.

4.:Загальний аналіз крові.

5.:Електрокардіографія.

№1846

Хворийо 40 р. Хворіє на фіброзно-кавернозний туберкульоз легень. Останнім часом у хворого з’явилися набряки на нижніх кінцівках. В аналізі сечі відмічається протеінурія, циліндрурія, гіпостенурія., лейкоцити 2-3, ер. 0-2 у полі зору. Креатіні крові 90 мкмоль/л. Яка найвірогідніша причина змін в аналізах сечі?

1.:Пієлонефрит

2.:Гломерулонефрит

3.:Амілоїдоз.

4.:Туберкульоз нирок.

5.:Хронічна ниркова недостатність.

№1847

Хворий 36 р. Протягом 5 років страждає на фіброзно-кавернозний туберкульоз легень. Звернувся до дільничного фтизіатра із скаргами на гострий біль в нижній частині правої половини грудної клітки, посилення задишки інспіраторного характеру. Об’єктивно: загальний стан хворого середнього ступеня важкості. Шкірні покриви бліді, сухі на дотик. Над нижньою частиною правої легені відмічається значне послаблення голосового тремтіння, перкуторно - тимпаніт, аускультативно - відсутність дихання. Рентгенологічно: по периферії правого гемітораксу відмічається ділянка, позбавлена легеневого малюнку, яка відділена від легені чіткою межею. Для якого ускладнення найбільш характерна така клінічна симптоматика та рентгенологічні дані?

1.:Полікістоз.

2.:Ателектаз легені.

3.:Бульозна емфізема.

4.:Ексудативний плеврит.

5.:Пневмоторакс.

№1848

Хворий 45 р. При зверненні до дільничного терапевта пред’являв скарги на підвищення температури тіла до 37,3°С протягом останніх трьох тижнів, сухий кашель, загальну слабкість, пітливість. Об’єктивно: загальний стан хворого задовільний. Периферичні лімфатичні вузли при пальпації не збільшені. Перкуторно над легенями відмічається ясний легеневий звук, аускультативно - ослаблене дихання. В загальному аналізі крові: лейкоцити - 15,0х109/л, лімфоцити - 20%, ШОЕ - 20 мм/год. Яке додаткове дослідження необхідно першочергово призначити хворому для встановлення діагнозу?

1.:Дослідження функції зовнішнього дихання.

2.:Проба Манту з 2ТО ППД-Л.

3.:Повторити загальний аналіз крові.

4.:Комп’ютерна томографія.

5.:Рентгенограма органів грудної клітки.

№1849

Хворий 27 років. Знаходиться на стаціонарному лікуванні впродовжі 6 місяців з діагнозом: інфільтративний туберкульоз верхньої частки лівої легені в фазі розпаду та обсіменіння, МБТ (+). В результаті антимікобактеріальної терапії симптоми інтоксикації зникли, нормалізувався загальний аналіз крові, досягнуто припинення бактеріовиділення, рубцювання порожнини розпаду та розсмоктування інфільтративних тіней в легенях. Яка подальша тактика ведення хворого?

1.:Продовжити стаціонарне лікування.

2.:Призначити амбулаторне лікування.

3.:Направити на санаторно-курортне лікування.

4.:Виписати хворого додому.

5.:Направити хворого на МСЕК.

№1850

Хворий 40 р. 5 років тому лікувався з приводу інфільтративного туберкульозу верхньої частки лівої легені в фазі розпаду, МБТ (+). Досягнуто розсмоктування вогнищ інфільтрації, припинення бактеріовиділення, нормалізація загального стану, відновлення працездатності. За 5 років нагляду всі ці критерії підтверджувались. Яка подальша тактика ведення цього пацієнта?

1.:Зняти з диспансерного обліку.

2.:Наглядати в 7Б гр. диспансерного обліку.

3.:Рекомендувати полегшену працю.

4.:Наглядати в 7А гр. диспансерного обліку.

5.:Проведення хіміопрофілактики.

№1851

Хвора 20 р. Скаржиться на слабість, кашель з харкотинням, t° тіла 37,5°С увечері. В дитинстві був“віраж” туберкулінової проби Манту з 2 ТО. Самопочуття задовільне. В легенях хрипи не вислуховуються. На рентгенограмі у верхній долі правої легені затемнення з розмитими контурами 3х4 см з ділянкою прояснення та вогнищами біля тіні. У крові: ШОЕ - 20 мм/год., лейкоцитів - 7,6х109/л. Який діагноз найбільш імовірний?

1.:Абсцеруюча пневмонія.

2.:Рак з розпадом.

3.:Вогнищевий туберкульоз.

4.:Туберкулома легень.

5.:Інфільтративний туберкульоз.

№1852

При встановленні у дитини або підлітка на рентгенограмі вперше внутрішньогрудних лімфовузлів з бічною кальцинацією, що ви забов’язані зробити?

1.:Взяти на диспансерний нагляд

2.:Призначити хіміопрофілактику одним препаратом

4.:Призначити хіміопрофілактику двома препаратами

5.:Взяти на диспансерний облік і призначити лікування

№1853

Постраждалий 14 років витягнутий з води в зимовий час через 15хв. після утоплення без будь-яких ознак життя. Які заходи необхідно здійснити?

1.:Не витрачаючи часу на видалення води з дихальних шляхів, перейти до серцево-легеневої реанімації.

2.:Транспортувати потерпілого в найближче тепле приміщення для проведення там реанімаційних заходів

3.:Транспортувати потерпілого в найближчий лікувальний заклад для проведення реанімаційних заходів

4.:Звільнити дихальні шляхи від води, створити дренажне положення та перейти до проведення заходів серцево-легено

5.:Не проводити реанімаційні заходи.

№1854

Чоловік 48 років, хворий на інфаркт міокарда, раптово втратив свідомість, дихання та серцебиття не визначаються. На ЕКГ- великохвильова фібриляція шлуночків. Проведені 3 підряд спроби дефібриляції нормальну серцеву діяльність не відновили. Який препарат слід ввести для підвищення чутливості до дефібриляції?

1.:Атропін

2.:Пропранолол

3.:Строфантин

4.:Лідокаін

5.:Кордарон

№1855

Хворого 20 років доставлено бригадою швидкої медичної допомоги в коматозному стані. Зіниці різко звужені, цианоз та сухість слизових оболонок, шкіра обличчя і тулуба бліда, волога та холодна. Ps - 60/хв., АТ - 80/60 мм рт. ст. ЧД - 8-10/хв. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Отруєння барбітуратами

2.:Отруєння опіатами

3.:Отруєння атропіном

4.:Отруєння сурогатами алкоголю

5.:Отруєння бензодіазепіновими похідними

№1856

Хворий 35 років четверту добу знаходиться у відділенні інтенсивної терапії після перенесеної кровотечі і геморагічного шоку. Добовий діурез 50мл. Другу добу відзначає блювання, неадекватно визначає свій стан. ЦВТ - 159 мм вод. ст. ; при аускультації в легенях останні 3 години відзначаються поодинокі вологі хрипи; ЧД - 32 за 1 хв. ; в аналізах крові: залишковий азот - 82 ммоль/л, К - 7,1 ммоль/л, Cl - 78 ммоль/л, Na - 130 ммоль/л, Ht - 0,32, Hb - 100г/л, креатинін крові - 0,9 ммоль/л. Яке ускладнення найбільш імовірно розвинулось у хворого?

1.:Дегідратація у зв'язку з гіповолемією

2.:Гостра ниркова недостатність

3.:Гіпостатична пневмонія

4.:Постгіпоксична енцефалопатія

5.:Гостра серцева недостатність

№1857

Жінці 35 років з приводу пневмонії був призначений ампіцилін. Через 30 хвилин після внутрішньом'язової ін'єкції препарату хвора відчула різку слабість, свербіння обличчя, рук, нудоту, з'явився кашель, задишка, біль у грудні клітці. Об'єктивно: ціаноз, набряк повік, обличчя з червоними висипаннями; пульс - 120 за 1 хв., АТ - 70/20 мм рт. ст. ; тони серця глухі, дихання часте, поверхневе, з різнокаліберними вологими хрипами. Варикозне розширення вен на правій гомілці. Яка найбільш вірогідна причина раптового погіршення стану хворої?

1.:Кропив'янка