Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

1.:Пневмонія

2.:Туберкульоз легень

3.:Брохоектатина хвороба

4.:Еозінофільний інфільтрат

5.:Рак легень

№2397

Хворий скаржиться на набряк обличчя і шиї, осиплість голосу, нежить, утруднення дихання. За годину до цього з’їв невелику кількість полуниці. Ваш діагноз?

1.:Поліноз.

2.:Набряк Квінке.

3.:Анафілактичной шок.

4.:Алергічна кропив’янка.

5.:Атопічний дерматит.

№2398

Хвора 18 років скаржиться на чхання переважно вранці 15-20 разів підряд, свербіж у носі, глотці, численні водянисті виділення з носа, нежить, біль в очах. Який з тестів найбільш корисний для діагнозу?

1.:Шкіряний тест негайної гіперчутливості

2.:Радіоалергосорбентний тест.

3.:Лейкоцитарна формула.

4.:Визначення рівня ig Е сироватки крові.

5.:Шкіряний тест негайної гіперчутливості.

№2399

У пожилых людей повышается частота возникновения опухолей. Одна из основных причин этого:

1.:Снижение активности клеточного иммунитета

2.:Снижение интенсивности образования антител

3.:Возрастание нарушения митозов

4.:Повышение активности образования антител

5.:Повышение активности клеточного иммунитета

№2400

Хвора 30р., протягом останніх 3-х років під час цвітіння тополі скаржиться на закладеність та слизові виділення з носу, чмихання, свербіж повік, сльозотечу. В анамнезі риносинусит. При вживанні перитолу стан хворої значно покращується. Який тип алергічної реакції характерний для даної патології?

2.:Гіперчутливість сповільненого типу

3.:Цитотоксичний

4.:Імунокомплексний

5.:Анафілактичний

№2401

Больной 28 лет после работы на даче поступил с жалобами на приступ удушья, преимущественно с затрудненным выдохом. Объективно состояние средней тяжести, сидит, упираясь руками о спинку кровати, ЧДД 32 в минуту. Над легкими перкуторно легочной звук с коробочным оттенком, множественные рассеянные сухие хрипы. Деятельность сердца ритмичная пульс 102/ мин., АД 140/90 мм рт. ст. В развитии этого патологического состояния основную роль играет?

1.:Ig E

2.:IgM.

3.:IgG.

4.:Ig A.

5.:Ig D.

№2402

72-річному хворому після операції з приводу холецистектомії в зв'язку з лихоманкою призначений гентаміцин (80 мг кожні 8 годин) та цефалотин (2 г кожні 6 годин). Через 10 днів у хворого підвищився креатинін до 310 мкмоль/л. АТ 130/80 мм рт. ст. Добова кількість сечі 1200 мл. У аналізах сечі без патології. УЗД: розміри нирок нормальні. Яка найбільш імовірна причина ниркової недостатності?

1.:Нефротоксичність гентаміцина

2.:Гострий гломерулонефрит

3.:Кортикальний некроз нирок

4.:Неадекватна інфузія рідини

5.:Гепаторенальний синдром

№2403

Хворому на бронхіальну астму, який постійно приймає преднізолон в таблетках та інгаляції сальмотерола у зв’язку з приєднанням бронхолегеневої інфекції були призначені ерітроміцин, бромгексин та теофіллін. На третій день лікування з’явився головний біль, прискорене серцебиття, зниження АТ, нудота та блювання. З токсичною дією якого препарата пов’язані ці симптоми?

1.:Теофіллін

2.:Ерітроміцин

3.:Преднізолон

4.:Сальмотерол

5.:Бромгексин

№2404

У чоловіка 30 років сильний головний біль, відчуття серцебиття. Хворіє протягом 2 років, коли вперше було встановлено підвищення АТ, яке періодично супроводжувалося вищевказаними симптомами. Об'єктивно: хворий збуджений, обличчя гіпереміроване, шкірні покриви зволожені. Пульс - 95/хв., АТ -180/95 мм рт. ст. Який препарат найдоцільніше призначити?

1.:Ніфедипін

2.:Лазикс

3.:Пропранолол

4.:Каптопріл

5.:Арфонад

№2405

Хворому 75 років з діагнозом пневмонія та супутнім діагнозом кардіосклероз НК II А ст. призначено курс гентаміцину (по 40 мг 3 р /добу) та фуросемід в/в протягом тижня. Добовий діурез - 1,5 л. Через декілька днів стан хворого погіршився, задишка збільшилась, підсилився набряковий синдром, добова кількість сечі - до 200-300 мл, креатин крові підвищився. Які чинники найбільш імовірно призвели до погіршення стану хворого?

1.:Нефротоксичність призначеної комбінації препаратів

2.:Передозування гентаміцину

3.:Алергія на фуросемід

4.:Корковий некроз нирок від фуросеміду

5.:Синдром дегідратації від діуретика

№2406

Хворий 33 років хворіє бронхіальною астмою та приймає під час нападів ядухи 2 таблетки еуфіліну, але покращення не відмічає. Яка вірогідна причина відсутності ефекту?

1.:Зниження концентрації кальцію в крові

2.:Низька біодоступність

3.:Швидке виведення нирками

4.:Блокада бета-адренорецепторів

5.:Недостатня концентрація еуфуліну в крові

№2407

Хворому 29 років з діагнозом системний червоний вівчак, хронічний перебіг з ураженням нирок та міокарду, гіпертензією слід призначити лікування. Який препарат з нижченаведених протипоказаний хворому?

1.:Преднізолон

2.:Делагіл

3.:Індометацин

4.:Гепарин

5.:Курантил

№2408

Хворому на ангіну призначено ампіцилін, який він неодноразово приймав раніше. На другий день лікування прояви ангіни почали зникати, загальний стан нормалізувався, температура знизилась, але на шкірі з'явились у великій кількості розеоли, що супроводжувались свербінням. Який найбільш імовірний діагноз:

1.:Гостра кропивниця

2.:Справжня гостра екзема

3.:Медикаментозна токсидермія

4.:Алергічний дерматит

5.:Простий дерматит

№2409

В процесі лікування хворому було призначено строфантин, середній темп насичення, але розвинулись симптоми дігіталісної інтоксикації: блювання, екстрасистоли, погіршення зору. Які з препаратів погіршать стан хворого і їх слід негайно відмінити?

1.:Панангін

2.:Дифенін

3.:Обзідан

4.:Кальцію хлорид

5.:Унітіол

№2410

Хворий 48 років страждає на ішемічну хворобу серця, стенокардію ІIф. к. та хронічний обструктивний бронхіт. Потрапив у терапевтичне відділення в зв'язку з погіршенням перебігу ІХС. Якому препарату у комплексному лікуванні ІХС слід надати перевагу:

1.:Теофілін

2.:Ніфедіпін-ретард

3.:Атровент

4.:Папаверіна гідрохлорид

5.:Анаприлін

№2411

Хворий 58 років страждає на гіпертонічну хворобу ІІБ ст., яка ускладнилась НК ІІФ ст. Який препарат найбільш доцільно призначити хворому?

1.:Пропранолол

2.:Раунатин

3.:Інгібітори АПФ

4.:Антагоністи кальцію

5.:Клофелін

№2412

Хворий 37 років, який страждає ревматизмом, недостатністю мітрального клапану Н І, раптово відчув напад прискореного серцебиття. При обстеженні виявлено тахісистолічну форму миготливої аритмії та збільшення проявів серцевої недостатності, хрипи в нижніх ділянках легенів. З анамнезу відомо, що раніше у хворого порушення ритму не було. Який препарат найдоцільніше призначити?

1.:Верапаміл

2.:Лідокаїн

3.:Аміодарон

4.:Дигоксин

5.:Пропранолол

№2413

У хворого 70 років, з ІХС та постінфарктним кардіосклерозом раптово з'явився напад прискореного серцебиття. Пульс - 140/хв, слабкий. АТ - 100/60 мм рт. ст. На ЕКГ - розширення комплексу QRS (0. 13 сек) та негативні зубці Т в класичних відведеннях. Рефлекторні засоби, які застосовуються для зняття нападів серцебиття, ефекту не дали. Який препарат найдоцільніше використати в цьому випадку?

1.:Лідокаїн

2.:Строфантин

3.:Норадреналін

4.:Дигітоксин

5.:Верапаміл

№2414

У хворої 30 років, яка знаходиться в терапевтичном відділенні з приводу ревматичного ендокардиту, раптово з'явився напад прискореного серцебиття. Пульс - 170/хв., ритмічний, слабкий. На ЕКГ інтервали R-R - рівні, шлуночкові комплекси не змінені. Супутнє захворювання - їронічний обструктивний бронхіт, дихальна недостатність ІІ ст. Який препарат найдоцільніше призначити хворій?

1.:Лідокаїн

2.:Верапаміл

3.:Пропранолол

4.:Коринфар

5.:Дигітоксин

№2415

У хворого 59 років, який 15 років страждає на гіпертонічну хворобу на фоні гіпертонічного кризу розвинулась гостра лівошлуночкова недостатність. Який препарат найдоцільніше призначити цьому хворому?

1.:Ніфедипін

2.:Верошпірон

3.:Нітропрусид натрія

4.:Анаприлін

5.:Каптоприл

№2416

У хворого 42 років 40 хвилин тому з'явився пекучий біль за грудиною, що ірадував в ліву руку, різка слабкість. Стан середньої тяжкості, свідомість ясна. Шкіра бліда, цианоз губ. Тони серця, глухі, ритмічні, ЧСС 86 на хвилину АТ 120/80 мм рт. ст. Дихання везикулярне. На ЕКГ - під'йом сегмента SТ на 8 мм у відведеннях I, аVL,V1- V4. Препарат, який ви призначите

1.:Реополіглікін

2.:Дігоксин

3.:Нітросорбіт

4.:Стрептокіназа

5.:Поляризуюча суміш

№2417

Чоловік 37 років надійшов до лікарні зі скаргами на біль в епігастральній ділянці через 2 години після їжі. Об'єктивно: АТ 110/70 мм рт. ст. Язик вологий, у кореня покритий білуватим нашаруванням. В епігастрії визначається локальна болючість і напруження м'язів. Ендоскопічно - хронічна виразка з локалізацією на луковиці дванадцатипалої кишки. Лікар призначив хворому фамотидин 40 мг за добу. З якою метою призначається фамотидин ?

1.:Антисекреторна дія

2.:Посилення синтезу простагландинів

3.:Бактеріцидний ефект

4.:Стимуляція репаративних процесів

5.:Зменшення запальних і дістрофічних змін

№2418

У хворого з явищами гіпопаратиреоідоза виникли судоми, ларингоспазм. При обстеженні в крові різко знижений рівень іонізованого кальцію і підвищена рН. Який із нижчезазначених препаратів перш за всеслід ввести хворому для корекції метаболічного алкалозу?

1.:Амонію гідроокис

2.:Натрію гідрокарбонат

3.:Амонію хлорид

4.:Хлорид калію

5.:Магнію окис

№2419

Хворому з посттравматичним гострим болем після введення морфіну стало значно легше Який з перелічених механізмів дії забезпечує противошоковий ефект морфіну у цього хворого?

1.:Блокада центральних холінорецепторів

2.:Збудження бензодіазепінових рецепторів

3.:Пригнічення дофамінової медіації

4.:Стимуляція опіатних рецепторів

5.:Підсилення ГАМК-ергічних реакцій

№2420

У хворого 66 років 3 години тому виник пекучий біль за грудиною з іррадіацією в шию, ліве передпліччя. Збільшилася задишка. Нітрогліцерин біль не зняв, але зменшив задишку. Багровий ціаноз обличчя (хворий курить). ЧД 28у 1 хвилину. Дихання везикулярне, одиничні свистячі хрипи. Тони серця глухі, ритм галопу. Тиск 100/хв., АТ 100/65 мм рт. ст. На ЕКГ - від’ємний зубець Т і V2 - V6. Який лікарський засіб здатен зменшити потребу серця в кисні не погіршивши перебіг захворювання?

1.:Атенолол

2.:Коринфар

3.:Эуфилін

4.:Ізосорбіт дінітрат

5.:Стрептокіназа

№2421

Хвору 40 років непокоїть біль в суглобах пальців рук, колінних та променевозап’ястковому зранку, у спокої і при навантаженні, скутість до обіду, підвищення температури тіла. Нижче правого колінного суглоба невеличкий еластичний вузлик. В крові: Ер. 2,9х1012/л; Нв 97 г/л; Л. 9,9х109/л. Сечова кислота 0,38 ммоль/л; сіалові кислоти 0,26 од. Реакція Ваалера-Роуза: титр 1: 64. Рентгенограма кисті: остеопороз. Який препарат є базисним для лікування ?

1.:Преднізолон

2.:Індометацин

3.:Алопурінол

4.:Кризанол

5.:Ревмогран

№2422

У чоловіка 56 років, який зловживає алкоголем, протягом 20 років неодноразово виникали інтенсивні оперізуючи болі в животі. Останні 2 роки з’явився неоформлений рясні випорожнення 2 -3 рази на добу. Схуднув на 8 кг за 2 роки. Об-но: живіт м’який безболісний. Амілаза крові 12 г/ч/литр. У аналізі калу - нейтральний жир 15 г/сут., зерна крохмалю. Для лікування хворого на даному етапі найбільш доцільно призначити:

1.:Левомицетин

2.:Иммодіум

3.:Амінокапронова кислота

4.:Панкреатин

5.:Контрикал

№2423

Лікар-інтерн призначив хворому на ентероколіт одночасно прийом фторхінолону (ципрофлоксацину) та обволікаючого засобу (сукральфату) . Зав. відділенням вважає це помилкою. Це так, тому що внаслідок сполучення цих ліків:

1.:Посилюється здатність сукральфату викликати запор

2.:Значно зменшується всмоктування фторхінолонів

3.:Фторхінолони посилюють свої алергічні прояви

4.:Посилюється токсичність фторхінолонів

5.:Підвищується ризик розвитку ниркової недостатності

№2424

Чоловіку 40 років з гіпертонічною хворобою був призначений лікарський засіб, який за 3 дні поліпшив стан хворого та нормалізував рівень артеріального тиску. Через деякий час пацієнт звернувся до лікаря зі скаргами на непродуктивний кашель ,який не змінювався під впливом протикашльових засобів і порушував сон хворого. У анамнезі обструктивних захворювань легенів немає. Який препарат найбільш імовірно приймав хворий?

1.:Резерпін

2.:Верапаміл

3.:Еналаприл

4.:Клофелін

5.:Анаприлін

№2425

Чоловіку 75 років з діагнозом ІХС: кардіосклероз атеросклеротичний, миготлива аритмія, СН 2Б стадії та хронічним пієлонефритом призначений дигоксин. Перші 6 днів доза дигоксину дорівнювала 0,25 мг двічі на добу, завдяки чому зменшились задишка, набряки, ціаноз. Однак на 7 добу у хворого з`явилась нудота, брадикардія. Яка найбільш імовірна причина інтоксикації дигоксином?

1.:Порушення елімінації препарату нирками

2.:Відсутність у комплексі лікування унітіолу

3.:Занадто довгий прийом насичуючої дози

4.:Перевищення добової насичуючої дози

5.:Порушення метаболізму дигоксину у печінці

№2426

Чоловіку 75 років з ІХС: стенокардією, склеротичною гіпертензією, брадикардією та цукровим діабетом був призначений ніфедипін у початковій дозі 5 мг. Найбільш імовірно, що така початкова доза призначена через

1.:Зниження толерантності до глюкози

2.:Уповільнення метаболізму препарату у печінці

3.:Збільшення періоду піввиведення ніфедипіну

4.:Підвищення ризику церебральної гіпоперфузії

5.:Гіпоглікемічний ефект ліків

№2427

Чоловік 67 років звернувся до лікаря із скаргами на задишку, відсутність апетиту, набряки на гомілках. Три роки тому переніс інфаркт міокарду. Об-но: миготлива аритмія, ЧСС =76 за хв. Який з серцевих глікозидів є найбільш небезпечний для нього:

1.:Дигоксин

2.:Корглікон

3.:Целанід

4.:Строфантин К

5.:Дигитоксин

№2428

Чоловік 45 років хворіє на гострий інфаркт міокарду. Об-но: ЧД -16 за хв.,ЧСС=ПС=72 за хв.,АТ - 130/80 мм рт. ст. Печінка не пальпується, набряків немає. В комплекси лікування був призначений анаприлін. Найбільш імовірно, що це зроблено з метою:

1.:Пригнічення активності реніну

2.:Зменшення серцевого викиду

3.:Підвищення рівня глюкози у крови

4.:Антиішемічної та антиарітмичної дії

5.:Зниження загального периферичного опору судин

№2429

У хворого гострий крупновогнищевий інфаркт міокарду ускладнився кардіогенним шоком. Останній протікає при низькому загальному периферійному опору та зниженому серцевому викиду. Назвіть антигіпотензивний лікарський засіб, який слід ввести хворому в першу чергу.

1.:Адреналін

2.:Преднізолон

3.:Норадреналін

4.:Дофамін

5.:Мезатон

№2430

Чоловік хворіє на хронічну серцеву недостатність ІІ стадії. Регулярно тричі на тиждень приймає фуросемід. У зв’язку з виникненням гострої бронхопневмонії лікарем призначена комбінована фармакотерапія. На п’ятий день проведення її у хворого погіршився слух. Назвіть лікарський засіб, який при сумісному приоймі з фуросемідом спричинив глуховатість.

1.:Лінекс

2.:Тавегіл

3.:Мукалтин

4.:Ністатін

5.:Амікацин

№2431

У хворого виник напад складного порушення ритму серця : миготіння передсердь, пароксизм шлуночкової тахікардії. Назвіть універсальний протиаритмічний лікарський засіб, який доцільно застосовувати в цьому випадку:

1.:Лідокаін

2.:Панангін

3.:Верапаміл

4.:Строфантин

5.:Новокаїнамід

№2432

У блок інтенсивного спостереження та реанімації доставлений хворий, 45 років, через 60 хвилин від початку гострого трансмурального переднього інфаркту міокарда. Захворів вперше. Біль був знятий до госпіталізації. Стан хворого середньої тяжкості, свідомість ясна, виразна синюшність губ. Тони серця глухі, ритмічні. АТ 140/80 мм рт. ст. Пульс 98 в 1 хв. Дихання у нормі, 19 в 1 хв. Печінка не збільшена. Набряків немає. Яке з указаних нижче призначень найбільш показане?

1.:Нітрати + гепарин.

2.:Гепарин + аспірін в/в.

3.:Глюкозо-калієва-інсулінова суміш.

4.:Стрептокіназа.

5.:Протиаритмічні препарати + гепарин в/в.

№2433

У хворого 65 років з гострим інфарктом міокарду на 2-у добу захворювання розвинулася повна атріовентрікулярна блокада з ЧСС 32 удари за хвилину. Який з перелічених препаратів найбільш показаний хворому для надання невідкладної допомоги:

1.:Платифілін.

2.:Еуфілін.

3.:Ніфедипін.

4.:Атропін.

5.:Міофедрин.

№2434

У хворого І., 54 років, з діагнозом: ішемічна хвороба серця - гострий трансмуральний передньо-перегородковий інфаркт міокарду, виникли часті шлуночкові екстрасистоли. Який з перелічених препаратів необхідно йому ввести:

1.:Лідокаїн.

2.:Фіноптин.

3.:Обзидан.

4.:Дігоксин.

5.:Строфантин.

№2435

У хворого дрібновузловий цироз печінки. Останні два місяці з`явилася задишка, набряки обох ніг, асцит. Хворий приймав:гепатопротектори, глюкокортикоїди. Яку комбінацію ліків найбільш доцільно додати до лікування, що вже проводиться?

1.:Спіронолактон + аскорутин

2.:Альбумін + аскорутин

3.:Ліпантил + гіпотіазид

4.:Спіронолактон + фуросемід

5.:Ретаболіл + фуросемід

№2436

Хворий Н., 45 років, 3 місяці тому переніс великовогнищевий інфаркт міокарду; скаржиться на періодичне відчуття серцебиття та задишку при прискореній ході. Тони серця дещо приглушені. АТ-170/90мм рт. ст. Печінка біля краю реберної дуги,переферичних набряків немає. На ЕКГ:ЧСС-94 за хв., рубцеві зміни в ділянці задньої стінки лівого шлуночку. Супутньої патології немає. Яку комбінацію ліків можна призначити для найбільш ефективної профілактики повторного інфаркту:

1.:Аспірін + обзидан

2.:Аспірин + нітронг

3.:Теонікол + нітросорбіт

4.:Тиклід + нітронг

5.:Курантіл + коринфар

№2437

У хворого В., виявлена ренопаренхіматозна артеріальна гіпертензія (зумовлена хронічним гломерулонефритом) та ознаки тяжкої хронічної ниркової недостатності. Який сечогінний препарат не доцільно використовувати при лікуванні такої гіпертензії?

1.:Фуросемід

2.:Хлорталідон

3.:Верошпірон

4.:Тріампур

5.:Гіпотиазід

№2438

У хворого постійно рецидивуючий синдром бронхіальної обструкції із зниженою чутливістю до холіно- і адренотропних засобів. З анамнезу відомо, що хворіє на бронхіальну астму біля 8 років. Що можна призначити хворому, щоб зменшити частоту приступів і тяжкість приступів бронхіальної астми?

1.:Інгаляцію комбінованого препарату беродуал

2.:Інгаляцію глюкокортикостероїдів

3.:Введення адреналіну гідрохлориду підшкірно у великій дозі

4.:Інгаляцію бета-адреноміметиків більше 5 разів на добу

5.:Інгаляцію М-холіноблокатора

№2439

У хворого на ІХС, стабільну стенокардію ІІІ ФК, постінфарктний кардіосклероз, СН ІІ ст. з‘явились приступи миготливої аритмії, шлуночкова екстрасистолія, ЧСС поза приступом - 78 на хв. ; АТ 110/70 мм. рт. ст. Який з антиаритмічних засобів найбільш ефективний на фоні антиангінальної терапії?

1.:Аміодарон

2.:Пропранолол

3.:Хінідін

4.:Верапаміл

5.:Аймалін

№2440

Хворий на ІХС, стабільну стенокардію IV ФК, СН І ст. Об‘єктивно: тони серця приглушені, ЧСС - 82 на хв., ритм правильний, АТ - 160/85 мм рт. ст. Набряків немає Яку схему антиангінальної терапії доцільно призначити?

1.:Бета-адреноблокатори, нітрати, серцеві глікозиди

2.:Нітрати, антиагреганти, бета-адреноблокатори

3.:Бета-адреноблокатори, антагоністи кальцію, серцеві глікозиди

4.:Нітрати, антагоністи кальцію, антиагреганти

5.:Нітрати, бета-адреноблокатори, антагоністи кальцію

№2441

При призначенні тіазидних діуретиків у хворих спостерігається зменшення АТ. Дану групу діуретиків використовують для довготривалого лікування гіпертонічної хвороби. Який основний механізм гіпотензивної дії вказаної групи препаратів?

1.:Різкого пригнічення активності карбоангідрази

2.:Нормалізації функції нирок із зменшенням виділення ренину.

3.:Виведення натрію та води з судинної стінки, зменшення її чутливості до пресорних впливів.

4.:Збільшення в організмі кількості іонів натрію та магнію.

5.:Цілеспрямованої дії на судиннорухові центри в ЦНС

№2442

В ургентну лікарню поступив хворий пароксизмальною тахікардією на фоні синдрому WPW . Який препарат не доцільно використовувати при даній патології ?

1.:Аміодарон

2.:Пропранолол

3.:Дігоксин

4.:Лідокаїн

5.:Верапаміл

№2443

До приймального відділення лікарні надійшла жінка 28 років із приступом бронхіальної астми, який виник під час виконання малярних робіт. Після першої інгаляції сальбутамолу стан поліпшився, але зберігаються задишка та дифузні сухі свистячі хрипи. Який серед зазначених препаратів найбільш доречний для лікування хворої?

1.:Преднізолон внутрішньовенно

2.:Інгаляції алупенту

3.:Адреналін підшкірно

4.:Теофілін внутрішньовенно

5.:Тербуталін підшкірно

№2444

У кардіологічного хворого виникла шлуночкова екстрасистолія. Який з перелічених протиаритмічних засобів треба йому призначити для пригнічення ектопічних вогнищ імпусльсоутворення?

1.:Верапаміл

2.:Аймалін

3.:Ізадрін

4.:Добутамін

5.:Лідокаїн

№2445

Хвору 52 років госпіталізовано зі скаргами на напади ядухи 1 раз в місяць протягом 3-х місяців. Напади відмічалися у денний час, супроводжувалися відходженням малої кількості в’язкого харкотиння. Об-но: патології легенів не виявлено. На рентгенограмі змін немає. В аналізі крові, харкотиння виявлена еозінофілія, індекс Тіфно становив 80 відсотків. З метою лікування хворої на данному етапі доцільно назначити :

1.:Інгаляційний симпатомиметик короткої дії

2.:Еуфілін в/м

3.:Піпольфен в/м

4.:Кортикостероїд перорально

5.:Інгаляційний кортикостероїд

№2446

У хворого, 38 років, виразка бульбарного відділу дванадцятипалої кишки. Імуноцитологічним дослідженням встановлено наявність Хелікобактер пілорі. Укажіть який лікарський препарат може бути засобом вибору.

1.:Де-нол

2.:Бускопан

3.:Актовегін

4.:Ранітідін

5.:Елоніл

№2447

Які з перелічених препаратів не призначаються при шлуночковій екстрасистолії?

1.:Строфантін

2.:Лідокаін.

3.:Етацизин.

4.:Новокаінамід.

5.:Кордарон.

№2448

Хворий М., 76 рокійв, з хронічним обструктивним бронхітом і загостренням остеоартрозу приймав:ацетилцистеїн, рокситроміцин, диклофенак натрію (150 мг/добу), атровент, преднізолон. Через 5 днів раптово відчув значну слабкість, запаморочення, з’явилась мелена. Діагностована гастородуоденальна кровотеча. Назвіть причину ускладнення:

1.:Побічна дія ацетилцистеїну

2.:Побічна дія атровенту

3.:Поєднання диклофенаку з рокситроміцином.

4.:Поєднання диклофенаку та преднізолону.

5.:Побічна дія рокситроміцину.

№2449

У клініку поступив хворий 18 років, зі скаргами на виражену задишку, кашель, свербіт шкіри. Захворів гостро, біля години тому після прийому ампіциліну. В дитинстві: кропивниця, харчова поліалергія. Об-но: параорбітальний набряк, почервоніння та набряк обличчя. Дихання свистяче. Рs 96 за 1 хв., АТ 80/50 мм рт. ст. Препаратом невідкладної допомоги буде:

1.:Мезатон

2.:Допамін

3.:Дімедрол

4.:Еуфілін

5.:Гідрокортизон

№2450

Хворого 58 років, що страждає на подагричний артрит, турбує головний біль, підвищення АТ. Об-но: пульс 56 уд/хв, ритм. АТ - 190/100 мм рт. ст. Аускультативно серцеві тони звучні, шуми не вислуховуються, акцент ІІ тону над аортою. Рівень сечової кислоти крові 0,52 ммоль/л. Який із гіпотензивних засобів найбільш доцільно призначити хворому?

1.:Тріампур

2.:Верапаміл

3.:Амлодипін

4.:Гідрохлортиазід

5.:Пропранолол

№2451

У хворого 49 років на хронічний гломерулонефрит, ХНН І ст. 3 роки тому виявлено артеріальну гіпертензію. Об-но: ЧСС 64 уд/хв., ритм. ; АТ 200/110 мм рт. ст. Аналіз крові: Нв- 100г/л, ШОЕ - 38 мм/год. Протеїнурія 0,5 г/л. ЕКГ - гіпертрофія лівого шлуночка. Виберіть найбільш оптимальний із гіпотензивних засобів для початкової терапії?

1.:Гідрохлортіазид

2.:Клофелін

3.:Тріампур

4.:Атенолол

5.:Еналаприл

№2452

55-річна жінка з надлишковою вагою, що страждає на артеріальну гіпертензію, відмічає рідкі напади задишки при навантаженні. Об-но: ЧСС 70 уд/хв., ритм. ; АТ 185/95 мм рт. ст. Цукор крові - 5,6 ммоль/хв. ЕКГ - гіпертрофія лівого шлуночка. PQ-0,24 с. Виберіть найбільш оптимальний гіпотензивний засіб?

1.:Атенолол

2.:Верапаміл

3.:Клофелін

4.:Раунатин

5.:Гідрохлортіазид

№2453

48-річний хворий скаржиться на задишку, напади загрудинного болю при фізичному навантаження, головний біль. Об-но: ЧСС 92 уд/хв. АТ 180/95 мм рт. ст. Систолічний шум на верхівці серця. Ехокардіографія: асиметричне потовщення стінок лівого шлуночка, зменшення порожнини лівого шлуночка. Виберіть найбільш оптимальний гіпотензивний засіб?

1.:Клофелін

2.:Метопролол

3.:Празозин

4.:Верапаміл

5.:Тріампур

№2454

Хворий 64 років впродовж 14 років хворіє на гіпертонічну хворобу. Об-но: Ps=ЧСС=84 уд/хв, ритм. АТ-170/110 мм рт. ст. Цукор крові 7,2 ммоль/л, холестерин 8,2 ммоль/л, бета-ліпопротеїди 65 од, тригліцериди 2,4 ммоль/л, рівень сечової кислоти 0,48 ммоль/л. Який із діуретичних засобів найбільш доцільно призначити хворому?

1.:Індапамід

2.:Альдактон

3.:Гідрохлортіазид

4.:Фуросемід

5.:Тріампур

№2455

Чоловік 52 років звернувся до лікаря зі скаргами на періодичний головний біль, запаморочення. В анамнезі: хронічний обструктивний бронхіт. Об’єктивно: ЧСС 80 в 1 хв., АТ 170/90 мм рт. ст. Серцеві тони ритмічні, акцент ІІ тону над аортою. Печінка не збільшена, набряків немає. Який препарат найдоцільніше призначити хворому в якості монотерапії?

1.:Індапамід

2.:Пропранолол

3.:Раунатин

4.:Фуросемід

5.:Клофелін

№2456

У хворого на виразкову хворобу 12-ти палої кишки встановлена наявність Хелікобактер пілорі. Під час комбінованої фармакотерапії кишковий вміст набув чорнозеленого кольору. Назвіть препарат, який спричинив таку зміну.

1.:Де-Нол

2.:Амоксицилін

3.:Актовегін

4.:Метронідазол

5.:Омепразол

№2457

Хворий 39 років протягом 20 років хворіє бронхіальною астмою. Останніх 5 років у зв’язку з важкими нападами ядухи, був призначен преднізолон. Під час госпіталізації до стаціонару скаржився на полідипсію, сухість у роті, підвищенний апетит та поліурію. В крові виявили рівень глюкози 10,9 ммоль/л. Ваш попередній діагноз?

1.:Гіпофізарний цукровий діабет

2.:Цукровий діабет 2 типу

3.:Нирковий діабет

4.:Стероідний цукровий діабет

5.:Цукровий діабет 1 типу

№2458

Хвора скаржиться на біль в епігастральній ділянці, в правому підребер'ї з ірадіацією в праву лопатку. Була блювота, яка не принесла полегшення. Температура тіла 37,6 0С. Живіт помірно здутий, напружений і болісний в епігастрії і правому підребер'ї. Тут же пальпується щільне, болісне утворення. Відмічається помірне напруження м'язів черевної стінки в правому підребер'ї. Сипмтом Ортнера позитивний. Сформулюйте попередній діагноз.

1.:Гострий апендицит.

2.:Перфоративна виразка шлунку.

3.:Гострий холецистит.

4.:Гостра кишкова непрохідність.

5.:Гострий панкреатит.

№2459

Хвору на протязі місяця турбують болі в правому підребер'ї, гіркота в роті, слабкість, зниження маси тіла на 12 кг, періодична блювота жовчю. Температура тіла ввечері 37,6 0С. При сонографії: жовчний міхур 5,5х2,7 см, стінка його 0,4 см, головна жовчна протока 0,8 см в діаметрі. В передньому сегменті печінки є округле гіпоехогене утворення до 5 см в діаметрі, поряд - ще два по 1,5 см, стінки утворень до 0.3 см товщиною. Сформулюйте попередній діагноз.

1.:Кістозний рак печінки.

2.:Рак печінки.

3.:Ехінокок печінки.

4.:Паравезикальні абсцеси печінки.

5.:Абсцес печінки.

№2460

Хворий скаржиться на раптовий біль в ділянці грижового вип'ячування в правій пахово-калитковій ділянці. Поява болю пов'язана з підйомом вантажу вагою 17 кг. В правій паховій ділянці визначається грижове вип'ячування розміром до 8 см в діаметрі, нижній полюс якого лежить в калитці. Пальпація утворення різко болюча, воно напружене, шкіра над ним не змінена, симптом кашльового поштовху не визначається. Сформулюйте попередній діагноз.

1.:Гострий орхоепідідіміт справа.

2.:Ущемлення пахово-калиткової грижі справа.

3.:Гематома яєчка.

4.:Ковзна грижа сечового міхура.

5.:Невправима пахово-калиткової грижі.

№2461

Хвора скаржиться на наявність вип’ячування в ділянці пупка, періодичні болі в ньому при навантаженнях. При огляді в ділянці пупка пухлиноподібне утворення до 4 см в діаметрі, еластичної консистенції, безболісне в момент огляду. В черевній стінці в проекції пупка округлий дефект кільцевидної форми до 3 см в діаметрі, при кашлі утворення черевної стінки збільшується в розмірах. Сформулюйте попередній діагноз.

1.:Параумбілікальна вправима грижа.

2.:Ліпома передньої черевної стінки.

3.:Передчеревна ліпома.

4.:Вправима пупкова грижа.

5.:Грижа білої лінії живота.

№2462

Хворий отримав опік полум'ям обох рук. На тильних і ладонних поверхнях кистей - пузирі, заповнені серозною рідиною. Область променево-зап'ясних суглобів гіперемована. Передпліччя в полум'ї не постраждали. Сформулюйте попередній діагноз.

1.:Опік полум'ям кистей ІV ступеня, площею 2% поверхні тіла.

2.:Опік полум'ям кистей ІІІ б ступеня, площею 4% поверхні тіла.

3.:Опік полум'ям кистей ІІІ а ступеня, площею 4% поверхні тіла.

4.:Опік полум'ям кистей ІІ ступеня, площею 2% поверхні тіла.

5.:Опік полум'ям кистей ІІ ступеня, площею 4% поверхні тіла.

№2463

Хворий 54 років, скаржиться на лихоманку, задишку, кашель із виділенням гнійного харкотиння до 100 мл за день. Хворіє 20 днів. Об’єктивно: ціаноз губ, блідий, задишка в спокої. Перкуторно справа від IV ребра вниз тупий звук, вверх - коробковий. Дихання нижче IV ребра не прослуховується. Рентгенограма: правосторонній гідропневмоторакс. Колапс легенів І ст. Який метод лікування буде доцільним?

1.:Торакоскопія.

2.:Пункція плевральної порожнини.

3.:Внутрішньоплевральне введення лікарських речовин.

4.:Бронхоскопія.

5.:Торакоцентез.

№2464

Чоловік 60 років, скаржиться на біль, часте сечовипускання, наявність пухлини у правій пахвинній ділянці ближче до надлобкової. Появу пухлини пов’язує з важкою працею. В правій пахвинній ділянці пухлиноподібне утворення, щільно-еластичної консистенції, розташоване медіально від сім`яного канатику, легко вправляється в черевну порожнину, але при цьому у хворого виникають позиви на сечовипускання. Симптом “кашльового поштовху” позитивний. Яка грижа у хворого?

1.:Пряма пахвинна грижа.

2.:Стегнова грижа.

3.:Коса пахвинна грижа.

4.:Грижа білої лінії живота

5.:Ковзна грижа сечового міхура.

№2465

У хворої 65 років, при пальпації живота в ділянці пупка і вище пальпується пухлина розмірами 13х8 см, помірно болісна при пальпації, не зміщується, пульсує. При аускультації систолічний шум. Зазначте діагноз?

1.:Пухлина лівої нирки.

2.:Аневризма черевної аорти

3.:Позаочеревинна пухлина.

4.:Кіста підшлункової залози.

5.:Пухлина сигмовидної кишки.

№2466

Хворий 30 років, скаржиться на біль в правій нижній кінцівці протягом року, переміжну кульгавість через 50-100 м, періодичні нічні болі. При огляді: кінцівка бліда, холодна. Артеріальна пульсація відсутня на гомілці. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Облітеруючий ендартеріїт.

2.:Тромбоз аорти.

3.:Емболія аорти.

4.:Синдром Рейно.

5.:Синдром Леріша.

№2467

У хворого 45 років, з постгеморагічною анемією (дві доби тому переніс операцію в зв’язку із закритою травмою черевної порожнини і розривом печінки) незабаром після переливання еритроцитарної маси з’явились біль в грудях, кровохаркання і пропасниця. Яка найбільш імовірна причина гемотрансфузійного ускладнення?

1.:Несумісність крові по резус-фактору.

2.:Недоброякісність донорської крові.

3.:Несумісність крові по груповим факторам системи АВО.

4.:Тромбоемболія легеневої артерії.

5.:Анафілактичний шок.

№2468

При операції з приводу правосторонньої паховій грижі у 30-річного чоловіка у грижовому мішку хірург знайшов appendix та гіпоплазоване яєчко. Яка грижа у цього хворого?

1.:Пахова грижа з кріпторхізмом.

2.:Вроджена пахова грижа.

3.:Коса пахова грижа.

4.:Пряма пахова грижа.

5.:Ковзна пахова грижа.

№2469

Хворому С., 49 років, виконана планова холецистектомія з приводу хронічного калькульозного холециститу з частими приступами печінкової коліки. Через 3 місяці відновилися больові приступи у правому підребер’ї по типу печінкової коліки. Двічі були епізоди короткочасної механічної жовтяниці (до 5-7 діб). На УЗО та РХПГ встановлено наявність розширеного гепатикохоледоха до 12 мм, з наявністю в ньому конкремента діаметром 0,6 см. Який з методів оперативного лікування при резідуальному холедохолітіазі найбільш доречний у даному випадку?

1.:Трансдуоденальна папілосфінктеротомія.

2.:Холедоходуоденостомія.

3.:Холедохоентеростомія.

4.:Ендоскопічна папілотомія.

5.:Холедохолітотомія.

№2470

Хворий 47 років, госпіталізований в хірургічне відділення зі скаргами на болі в животі спазматичного характеру, нудоту, багаторазову блювоту, сухість в роті. Хворіє на протязі 16 годин. В анамнезі - холецистектомія 2 роки тому. Подібні скарги з'явились після вживання бобових продуктів. Об'єктивно: живіт помірно здутий, болючий. Аускультативно: кишкові шуми посилені. Симптом Щоткіна-Блюмберга негативний. Гази відходять, затримка випорожнення. При рентгенографії черевної порожнини виявлені “арки” та “чаші Клойбера”. Який із діагнозів найімовірніший?

1.:Харчове отруєння

2.:Гостра тонкокишкова спайкова непрохідність.

3.:Ниркова коліка.

4.:Обтураційна товстокишкова непрохідність.

5.:Гострий панкреатит.

№2471

Хвора П., 25 років, госпіталізована в хірургічне відділення із скаргами на болі в правій сідниці, температуру до 39 оС. Із анамнезу відомо, що 9 діб тому з метою знеболювання в зону правої сідниці була виконана внутрішньом'язова ін'єкція анальгіну. Об'єктивно: в верхньо-зовнішньому квадранті правої сідниці визначається болючий інфільтрат 5 на 4 см., шкіра над ним гіперемована, гаряча на дотик. Поставте правильний діагноз.

1.:Післяін'єкційний абсцес правої сідниці

2.:Гематома правої сідниці.

3.:Рожисте запалення правої сідниці.

4.:Абсцедуючий фурункул правої сідниці.

5.:Карбункул правої сідниці.

№2472

Хворий 42 років, скаржиться на тянучі болі в правому підребер'ї, жовтушність шкіри, темну сечу, знебарвлений кал. Жовтуха на протязі 2 -х тижнів, до цього на протязі місяця відмічав дискомфорт, слабкість. Стан задовільний, шкіра жовтушна, пульс 82 удари на хвилину. Живіт м'який, в правому підребер'ї пальпується збільшений безболісний жовчний міхур. Симптомів подразнення очеревини немає. Який діагноз?

1.:Гемолітична жовтяниця.

2.:Рак жовчного міхура.

3.:Сироватковий гепатит.

4.:Жовчнокам'яна хвороба, холедохолітіаз.

5.:Рак головки підшлункової залози.

№2473

У хворого, який переніс резекцію 2/3 шлунка за Гофмейстером-Фінстерером, через 7 діб після операції з'явились скарги на розпираючі болі і почуття переповнення в епігастрії, які проходять після блювоти жовчю або прийому спазмолітиків, постійна гіркота в роті. Евакуація їжі із кукси шлунка не порушена. Яка форма хвороби оперованого шлунка розвинулась у хворого?

1.:Післяопераційний гастростаз.

2.:Функціональний синдром привідної петлі.

3.:Органічний синдром привідної петлі.

4.:Анастомозит.

5.:Синдром порушення дуоденальної прохідності.

№2474

Хвора М., 35 років, з ревматизмом в активній фазі, має стеноз мітрального клапану четвертої стадії, миготливу аритмію. 6 годин тому з'явились виражені болі у спокої в правій нижній кінцівці, при об'єктивному огляді відсутня артеріальна пульсація стегнової артерії зправа, температура шкіри ступні знижена, синюшного кольору, рух у ступні обмежений, чутливість збережена. Зазначте хворобу.

1.:Гострий тромбофлебіт глибоких вен правої гомілки.

2.:Гостре порушення мозкового кровообігу.

3.:Рожисте запалення правої гомілки.

4.:Гострий лімфангіт правої нижньої кінцівки.

5.:Гостра тромбемболія стегнової артерії зправа.

№2475

Хвора В., 68 років, скаржиться на біль при ходінні до 200 метрів в лівій нижній кінцівці, почуття затерпання в лівій ступні у нічний час. При об'єктивному огляді - температура шкіри лівої ступні знижена, артеріальна пульсація відсутня на підколінній артерії ліворуч. Зазначте діагноз.

1.:Облітеруючий атеросклероз судин нижніх кінцівок.

2.:Лімфангіт судин нижніх кінцівок.

3.:Гострий тромбофлебіт поверхневих вен лівої нижньої кінцівки.

4.:Ендартеріїт судин нижніх кінцівок.

5.:Гостре порушення мозкового кровообігу.

№2476

У хворого М., 68 років, на 5 добу після операції правосторонньої геміколектомії з приводу злоякісної пухлини сліпої кишки з'явилися болі та набряк правої гомілки. Симптом Хоманса позитивний праворуч. Зазначте післяопераційне ускладнення.

1.:Післяопераційна алергічна реакція

2.:Гостре порушення мозкового кровообігу

3.:Гострий післяопераційний тромбоз підколінної артерії праворуч.

4.:Гострий післяопераційний лімфангіт правої гомілки

5.:Гострий післяопераційний тромбофлебіт глибоких вен правої гомілки.

№2477

Хворий М., 63 років, хворіє варикозним розширенням вен правої нижньої кінцівки. Протягом 5 діб відмічає біль у правій гомілці та стегні, велика підшкірна вена при пальпації болюча, тверда, гіперемована у верхній треті гомілки та нижній третині стегна. Зазначте захворювання.

1.:Гострий тромбофлебіт вен правої нижньої кінцівки.

2.:Абсцес правої гомілки.

3.:Гострий лімфангіт правої нижньої кінцівки.

4.:Гострий артеріальний тромбоз підколінної артерії праворуч.

5.:Варикозне розширення вен правої нижньої кінцівки.

№2478

Хворому 43 роки, 6 років тому виконана холецистектомія з приводу хронічного калькульозного холециститу, останні півроку став відмічати болі в правому підребер'ї і періодично - жовтяницю. Остання 2 тижні жовтяниця не проходить. При обстеженні виявили стенозуючий папіліт на протязі 0,5 см. Виберіть найкращий варіант лікування хворого:

1.:Провести ендоскопічну папілосфінктеротомію.

2.:Провести трансдуоденальну папілосфінктеротомію.

3.:Проводити консервативне лікування: спазмолітики, антибіотики, протизапальні засоби.

4.:Провести зовнішнє дренування холедоха.

5.:Провести холедоходуоденостомію.

№2479

Хворому 40 років, тривалий час страдає виразковою хворобою шлунка. Відмітив, що останні 2 дні болі у нього стали менш інтенсивні, але в той же час з'явилась зростаюча слабкість, запаморочення. Сьогодні вранці при підйомі з ліжка, він на декілька секунд втратив свідомість. Хворий блідий. В епігастральній ділянці незначний біль. Симптомів подразнення очеревини нема. Яке ускладнення виразкової хвороби Ви запідозрили у хворого?

1.:Пенетрація виразки в печінку.

2.:Трансформація виразки в рак.

3.:Кровотеча.

4.:Прободіння виразки.

5.:Стеноз воротаря.

№2480

Хворий 55 років, доставлений в приймальне відділення з явними ознаками защемлення пахово-калиткової грижі. Защемлення розвинулось 5 годин тому. Дома хворий безуспішно пробував вправити грижу. Під час санітарної обробки грижа сама вправилась. Хворий відчув себе здоровим і попросив відпустити його додому. Ваша тактика?

1.:Хірургічне лікування в плановому порядку

2.:Госпіталізувати в хірургічне відділення і спостерігати на протязі доби. При погіршенні стану – операція.

3.:Екстрена герніопластика.

4.:Екстрена лапаротомія.

5.:Відпустити додому з рекомендацією повторного огляду через добу.

№2481

У хворої через 10 днів після внутрім'язевої ін'єкції утворилось болісне запальне утворення в ділянці верхньо-зовнішнього квадранта правої сідниці, температура тіла до 38 0С в вечірній час на протязі останніх 3 діб. Назвіть найбільш вірогідний діагноз.

1.:Жодне із перерахованих захворювань.

2.:Рожисте запалення.

3.:Гнійний натічник.

4.:Гематома сідниці.

5.:Постін'єкційний абсцес сідниці.

№2482

У хворого 8 років, на 10 день захворювання фолікулярною ангіною з’явились симптоми гострого апендициту. Під час операції підтверджено флегмонозний апендицит. В посівах гнійного випоту виявлено стрептокок. Який із нижче зазначених шляхів проникнення інфекції в червоподібний відросток в цьому випадку найбільш вірогідний?

1.:Змішаний.

2.:Лімфогенний.

3.:Гематогенний.

4.:--

5.:Ентерогенний.

№2483

Хворому К., 56 років, з відкритим переломом лівого стегна проводяться протишокові заходи. Лікар визначив за допомогою стандартних сироваток групу крові і отримав такий результат: О(І) - аглютинація А(ІІ) - аглютинація В(ІІІ) - відсутність аглютинації Яка група крові у постраждалого?

1.:А(ІІ)

2.:АВ(ІV)

3.:В(ІІІ)

4.:-

5.:О(І)

№2484

Хворому О., 46 років, який готується до операції з приводу раку шлунку, проводиться передопераційна інфузійна терапія. В ліктьову вену справа введено до 3,0 л рідини. На наступний день він відчув тягнучий біль в ділянці правого плеча. При огляді на внутрішній поверхні плеча відмічається повздовжня смуга гіперемії, набряклість шкіри, болючий тяж. Яке ускладнення розвинулося у хворого?

1.:Некроз паравенозної клітковини.

2.:Гострий тромбофлебіт.

3.:Гострий лімфангоіт.

4.:Флегмона паравенозної клітковини.

5.:Прокол вени та набряк паравенозної клітковини.

№2485

У хворого на виразкову хворобу дванадцятипалої кишки при рентгенологічному дослідженні виявлена затримка контрастної суміші у шлунку на термін від 6 до 12 годин. Зазначте діагноз?

1.:Виразкова хвороба. Стеноз пілоро-дуоденальної зони. Стадія субкомпенсації.

2.:Виразкова хвороба. Стеноз пілоро-дуоденальної зони. Стадія декомпенсації.

3.:Виразкова хвороба. Стеноз пілоро-дуоденальної зони. Стадія відносної компенсації.

4.:Виразкова хвороба. Стеноз пілоро-дуоденальної зони. Стадія компенсації.

5.:Виразкова хвороба. Даних за стеноз немає.

№2486

При дослідженні шлункової секреції за допомогою максимального гістамінового тесту у хворого з підозрою на виразкову хворобу дванадцятипалої кишки одержані показники ВАО - 21 мекв/л.год., МАО - 62 мекв/л.год. та ВАО<МАО на 72%. Для якого захворювання характерні ці показники?

1.:Виразка шлунка.

2.:Синдром Золінгера-Елісона.

3.:Норма.

4.:Виразка дванадцятипалої кишки.

5.:Рак шлунка.

№2487

У хворого діагностовано гострий розлитий перитонiт, паретичний стан кишківника, стадія поліорганної недостатності, з ЦВТ 10 мм.вд.ст., дефіцитом ОЦК 25%. Куди відбувається переміщення рідини?

1.:Просвіт кишковика.

2.:В клітини.

3.:Міжтканевий простір.

4.:В міжклітинний простір.

5.:В черевну порожнину.

№2488

До хірургічного відділення госпіталізовано хвору зі скаргами на переймоподібний біль та відчуття важкості у правому підребер'ї, нудоту, багаторазове блювання жовчю. Хворій виставлено діагноз “Гострий холецистит”. Про яку причину хвороби слід думати у першу чергу?

1.:Хронічний стенозуючий папіліт.

2.:Аскаридоз загальної жовчної протоки.

3.:Хронічний панкреатит.

4.:Перихоледохеальний лімфаденіт.

5.:Жовчнокам`яна хвороба.

№2489

У хворого на гостру ішемію обох нижніх кінцівок, що виникла одночасно, але має значніші прояви справа, відсутня пульсація на правій стегновій, підколінній артеріях та артеріях ступні. Визначається послаблення пульсації на лівій артерії стегна та інших артеріях лівої нижньої кінцівки. Визначити рівень оклюзії:

1.:Оклюзія правої клубової артерії.

2.:Тромб-"наїздник" біфуркації аорти.

3.:Оклюзія правої зовнішньої клубової та лівої внутрішньої стегнової артерії.

4.:Оклюзія обох стегнових артерій.

5.:Тотальний тромбоз біфуркації аорти.

№2490

Хворий 36 років, близько 3 годин назад отримав проникаюче ножове поранення лівої половини грудної клітини. Доставлений в важкому стані: ейфорія, шкірні покрови бліді. Тони серця глухі, тахікардія 130 уд./хв. АТ - 80/70 мм рт.ст. Пульс на зап'ястку ледь визначається. Рана грудної клітини 2 см., розташована зліва по парастернальній лінії на рівні ІІІ міжреберного проміжку. Дихання над лівою легенею послаблене, в задньо-нижніх відділах вкорочений перкуторний звук. Які лікувальні заходи найбільш доцільні ?

1.:Переливання крові.

2.:Комплекс реанімаційних заходів.

3.:Невідкладна торакотомія.

4.:Пункція перикарду.

5.:Плевральна пункція.

№2491

Хвора 34 років поступила до хірургічного відділення зі скаргами на важкість в надчеревній ділянці, слабкість, близьку до запаморочення після прийому солодких чи молочних страв, схуднення. Близько року тому перенесла резекцію двох третин шлунка по Більрот-ІІ з приводу виразкової хвороби дванадцятипалої кишки. Вірогідний діагноз:

1.:Синдром малого шлунку.

2.:Пептична виразка анастомозу.

3.:Синдром привідної петлі.

4.:Інсулома підшлункової залози.

5.:Демпінг-синдром.

№2492

Хворий скаржиться на наявність грижі у пахвинній ділянці, причому стверджує, що вона часто защемлюється. Защемлення супроводжуються тягнучими болями біля лобка, частими позивами на сечовипускання. Найбільш вірогідно у хворого:

1.:Ковзна грижа.

2.:Коса пахвинна грижа.

3.:Грижа запирального отвору.

4.:Стегнова грижа.

5.:Пряма пахвинна грижа.

№2493

У хворого 62 років, що палить і часто хворіє "пневмоніями", при оглядовій рентгенографії грудей в правій легені знайдено трикутної форми затемнення з вершиною, спрямованою до кореня легені і зміщення тіні серця те середостіння в бік ураження. Зазначте діагноз?

1.:Кіста легені.

2.:Периферичний рак легені.

3.:Абсцес легені.

4.:Центральний рак легені.

5.:Ателектаз легені.

№2494

Хвора 68 років, прооперована з приводу гострого холециститу при наявності супутньої патології - гіпертонічної хвороби II ст., ІХС, атеросклеротичного кардіосклерозу, правобічної стегнової кили, варикозного поширення вен нижніх кінцівок. Перші 3 дні післяопераційного періоду сприятливі. На 4 добу виявились ознаки гіпостатичної пневмонії. На 6 добу раптово розвинулось падіння серцевої діяльності з ціанозом верхньої половини тіла та втратою свідомості. Пульс 140/ хв.. АТ - 60 мм рт.ст. Екстрені реанімаційні засоби виявились безуспішними. Зазначте діагноз?

1.:Інфаркт міокарду.

2.:Набряк легенів.

3.:Гостре порушення мозкового кровообігу.

4.:Тромбоемболія легеневої артерії.

5.:Тромбоз мезентеріальних судин.

№2495

Хворий 42 років скаржиться на біль в нижніх кінцівках, особливо при ходінні, переміжну хромоту, відчуття оніміння в пальцях ступнів, похолодіння кінцівок, неспроможність пройти більше 100 м. Спить з опущеною ногою. Пацієнт палить з 16 років, зловживає алкоголем, страждає на ІХС, 5 років тому переніс відмороження лівої ступні. Ліва нижня кінцівка холодніша за праву, виявляється сухість шкіри кінцівок, пульсація на артеріях ступнів не визначається, на стегнових артеріях. Зазначте діагноз?

1.:Синдром Леріша.

2.:Діабетична ангіопатія.

3.:Тромбофлебіт.

4.:Хвороба Рейно.

5.:Облітеруючий ендартериїт.

№2496

Хвора 76 років доставлена КШД в важкому стані зі скаргами на різкий біль в лівій нижній кінцівці, який з'явився на протязі години і наростає. При ходінні відчуває відсутність твердої опори, похолодання ступні. Страждає на ІХС, цукровий діабет. При огляді ліва нижня кінцівка бліда до коліна, гомілка та ступня холодні, під шкірою простежуються дрібні судини. Больова чутливість порушена на гомілці та ступні зліва. Пульсація на ступні та в підколінній ямці відсутня зліва, на стегнових артеріях послаблена.

1.:Тромбоз підколінної артерії.

2.:Хвороба Рейно.

3.:Облітеруючий атеросклероз.

4.:Діабетична гангрена лівої нижньої кінцівки.

5.:Тромбофлебіт.

№2497

Вагітна М. (вагітність 22 тижня), 26 років, доставлена до лікарні ургентно зі скаргами на біль в животі, підвищення температури до 37,6 оС, нудоту. Захворіла добу тому гостро, біль спочатку виник в епігастральній ділянці, потім - в правій половині черева, була одноразово блювота. Живіт відповідає терміну вагітності, болісний вище правої здухвинної ділянки, напружений. Перітонеальні знаки слабопозитивні. Дізурічних явищ немає. Лейкоцитоз - 21*109/л. Найбільш вірогідний попередній діагноз?

1.:Загроза переривання вагітності.

2.:Гострий холецистит.

3.:Токсикоз вагітності.

4.:Гострий апендицит у вагітної.

5.:Перекрут кісти яєчника у вагітної.

№2498

Потерпілого Л., 44 років, оперують з приводу внутрішньочеревної кровотечі після автомобільної катастрофи. В яких випадках можна використовувати кров пацієнта з черевної порожнини з метою аутотрансфузії?

1.:Розрив селезінки.

2.:Розрив печінки.

3.:Розрив сечового міхура.

4.:Розрив тонкого кишківника.

5.:Розрив шлунка.

№2499

Сільська жителька 38 років звернулась зі скаргами на відчуття стороннього тіла у правому підребер'ї, особливо при переміні положення тіла. У минулому протягом 5 років декілька разів після огріхів у дієті виникав приступоподібний біль у правому підребер'ї, що самостійно проходив. При пальпації у правому підребер'ї визначається овальне, гладкоеластичне, дещо рухоме, неболюче пухлиноподібне утворення 5х4 см пов'язане з нижнім краєм печінки. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Гострий калькульозний обтураційний холецистит.

2.:Ехінококова кіста печінки.

3.:Водянка жовчного міхура.

4.:Рак жовчного міхура.

5.:Рак головки підшлункової залози.

№2500

Хвора 38 років госпіталізована зі скаргами на постійний біль у правому підребер'ї з іррадіацією у праву половину попереку, праве надпліччя, нудоту, тричі було блювання. Хворіє 2 доби. Температура тіла 38 оС. Пульс 96 уд. в хв., задовільний. Пальпаторно у правому підребер'ї визначається напруження м'язів та щільно-еластичне, болюче, утворення, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Лейкоцитоз 12*109/л, діастаза сечі 190 у.о. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Рак жовчного міхура.

2.:Гостра кишкова непрохідність.

3.:Водянка жовчного міхура.

4.:Гострий обтураційний деструктивний холецистит.

5.:Апендикулярний інфільтрат.

№2501

Хворий Д., 29 років, поступив із скаргами на швидку втому, відчуття холоду в нижніх кінцівках, появу болю в м'язах гомілок при проходженні відстані до 300 м. Вважає себе хворим протягом 6 років і пов'язує початок хвороби із переохолодженням. Шкірні покриви нижніх кінцівок на рівні стоп та нижньої третини гомілки з блідим відтінком, прохолодні на дотик, з бідним оволосінням на гомілці - витончені, сухі. Пульсацію на артеріях обох нижніх кінцівок визначено на стегновій артерії, на підколінній артерії - пульсація ослаблена, на артеріях ступні - відсутня. Який з попередніх діагнозів найбільш?

1.:Облітеруючий атеросклероз нижніх кінцівок.

2.:Хвороба Рейно.

3.:Облітеруючий ендартериїт нижніх кінцівок.

4.:Діабетична ангіопатія.

5.:Неспецифічний аорто-артеріїт.

№2502

При огляді в приймальному відділенні у хворого 28 років встановлено: передня черевна стінка не приймає участі в акті дихання, пальпаторно на всьому протязі визначається напруження м'язів, болючість, позитивні симптоми подразнення очеревини. Печінкова тупість відсутня, перистальтика не прослуховується. Який найбільш вірогідний попередній діагноз?

1.:Гостра кишкова непрохідність.

2.:Перфоративна виразка шлунка.

3.:Гострий панкреатит.

4.:Гострий апендицит.

5.:Гострий холецистит.

№2503

Хвора 50 років, в ургентному порядку госпіталізована в хірургічну клініку, обстежена, встановлено діагноз: жовчнокам'яна хвороба, гострий холецистит. Після консервативного лікування, значно зменшились болі, але з’явилась жовтяниця. Яка найімовірніша причина жовтяниці у хворої?

1.:Гострий вірусний гепатит А

2.:Доброякісна гіпербілірубінемія.

3.:Вірусний гепатит С.

4.:Ехінокок печінки.

5.:Міграція конкременту із жовчного міхура в холедох.

№2504

Хворому 56 років, госпіталізованому в ургентному порядку в хірургічну клініку, встановлено діагноз: гострий холецистит. При обстеженні визначались незначна м’язова напруга в правому підребер’ї, напружений болючий жовчний міхур, нечіткий симптом Щоткіна-Блюмберга. На протязі доби проводилось консервативне лікування (спазмолітики, антибіотики, аналгетики). Покращення стану не наступило. Як далі лікувати хворого?

1.:Доповнити лікування дезінтоксікаційною терапією.

2.:Доповнити лікування паранефральною блокадою.

3.:Продовжити призначену терапію, спостереження.

4.:Доповнити лікування гормонотерапією.

5.:Термінова операція – холецистектомія.

№2505

Хвора 59 років поступила зі скаргами на болі в правій підреберній ділянці, блювання, підвищення температури тіла до 38,4оС, появу жовтяниці після нападів болю. Зазначені скарги відмічає після погрішності в дієті. Рік тому була оперована з приводу гострого калькульозного холециститу в екстреному порядку. Субопераційної холангіографії не виконали. Відмічається жовтяниця шкіри та склер. Кал ахолічний. Сеча - кольору пива. Білірубін крові: загальний 137,5 ммоль/л, прямий 99,2 ммоль/л, непрямий 38,3 ммоль/л. Яка найбільш вірогідна причина жовтяниці?

1.:Рак головки підшлункової залози.

2.:Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки.

3.:Холедохолітіаз.

4.:Гострий холангіт.

5.:Гострий панкреатит.

№2506

Хворий 35 років скаржиться на переймоподібний біль в животі, нудоту, блювання, відсутність відходження газів та калу. Хворіє 5 годин. Рік тому хворому була виконана операція - резекція шлунка з приводу виразкової хвороби дванадцятипалої кишки. Стан хворого важкий. Пульс 102 ударів на хвилину. Язик сухий. Живіт здутий, асиметричний, м’який. Перкуторно-тимпаніт. Аскультативно-кишкові шуми не прослуховуються. При оглядовій рентгенограмі органів черевної порожнини - чашки Клойбера. Яка найбільш вірогідна патологія?

1.:Защемлена післяопераційна грижа.

2.:Рак товстої кишки.

3.:Апендикулярний інфільтрат.

4.:Гостра спайкова кишкова непрохідність.

5.:Злоякісна пухлина тонкої кишки.

№2507

У хворого 40 років по ходу тромбованої великої підшкірної вени посилився біль, шкіра над веною почервоніла, підвищилась температура тіла до 38,5 0С, хворого знобить. Який діагноз у хворого?

1.:Гострий тромбоз стегнової артерії.

2.:Бешиха.

3.:Посттромбофлебітичний синдром.

4.:Гострий поверхневий тромбофлебіт.

5.:Гострий лімфангоїт.

№2508

Хворому 60 років, з артеріальною емболією нижньої кінцівки через 20 годин від початку захворювання виконана операція - емболектомія з правої стегнової артерії, кровотік в судині відновлений. Відразу після операції стан хворого різко погіршився, з’явились ознаки важкої інтоксикації та порушення гемодинаміки. Вкажіть найімовірнішу причину погіршення стану хворого?

1.:Тромбоемболія легеневої артерії.

2.:Ускладнення анестезії.

3.:Гостра серцева недостатність.

4.:Гіпертонічний криз.

5.:Надходження продуктів некробіозу в загальний кровотік із ішемізованих тканин кінцівки.

№2509

Хвора 32 років доставлена в хірургічне відділення із скаргами на сильний біль в лівій нижній кінцівці, її набряк, підвищену температуру тіла до 39оС. Два тижні тому були пологи, в післяпологовому періоді перенесла ендометрит, погіршення стану три доби тому. Стан хворої важкий, пульс 104 удари за хвилину, ліва нижня кінцівка набрякла на всьому протязі, має місце розширення підшкірних вен, синюшність шкіри, пульс на артеріях визначається. Який діагноз у хворої?

1.:Гострий лівобічний тромбоз клубової артерії.

2.:Емболія лівої стегнової артерії.

3.:Гострий лівобічний тромбоз глибоких вен гомілки.

4.:Синя больова флегмазія.

5.:Гострий лівобічний іліофеморальний венозний тромбоз.

№2510

У хворої 70 років, яка перенесла апендектомію з приводу гострого гангренозного апендициту із зашиванням операційної рани черевної порожнини наглухо, на 5 післяопераційну добу діагностовано абсцес черевної порожнини з локалізацією у правій здухвинній ділянці. Вкажіть, який засіб був би ефективним у плані профілактики виникнення даного захворювання?

1.:Лікувальна фізкультура.

2.:Ретельний гемостаз.

3.:Раннє вставання з ліжка.

4.:Дренування черевної порожнини через контрапертуру.

5.:Фізіотерапевтичне лікування.

№2511

У хворого 32 років, який переніс апендектомію з приводу гангренозного апендициту, на 6 добу після операції при ректальному дослідженні виявлена клініка тазового абсцесу. Вкажіть оптимальний спосіб розкриття тазового абсцесу у хворого.

1.:Сакральним доступом.

2.:Через передню черевну стінку.

3.:Через пряму кишку.

4.:Через затульний отвір.

5.:Через післяопераційну рану.

№2512

Хвора 20 років госпіталізована у хірургічну клініку в ургентному порядку із симптомами гострої кишкової непрохідності. З анамнезу відомо, що 2 роки тому вона оперована з приводу гострого деструктивного апендициту. На протязі цих двох років її неодноразово непокоїли здуття живота та болі. Вкажіть, який з перелічених нижче етіологічних факторів призвів до виникнення кишкової непрохідності у хворої?

1.:Глистна інвазія.

2.:Доліхосигма.

3.:Порушення харчового режиму.

4.:Дивертикул клубової кишки.

5.:Спайки у черевній порожнині.

№2513

Хворий 25 років звернувся в травмпункт із приводу різаної рани правої кисті, планово прищеплений проти правця. Який захід неспецифічної профілактики проти правця необхідно провести?

1.:Введення протиправцевого імуноглобуліну.

2.:Первинна хірургічна обробка рани.

3.:Профілактичне призначення антибіотиків.

4.:Введення правцевого анатоксина.

5.:Введення ПСС.

№2514

Хворій 58 років в ургентному порядку виконана холецистектомія, дренування черевної порожнини. В післяопераційному періоді призначався гепарин, відмічено появу геморагічного синдрому. Назвіть препарат, який треба застосувати для усунення побічної дії гепарину?

1.:5% розчин амінокапронової кислоти.

2.:10% розчин хлориду кальцію.

3.:1% розчин протаміну сульфату.

4.:1% розчин вікасолу.

5.:1% розчин хлориду кальцію.

№2515

У хворого 47 років, з декомпенсованим стенозом пілоричного відділу шлунка виразкового генезу, з’явився судомний синдром. Назвіть найбільш вірогідне патогенетичне обґрунтування цього синдрому?

1.:Залізодефіцитна анемія.

2.:Гіпохлоремія.

3.:Кахексія.

4.:Гіповолемія.

5.:Ахлоргідрія.

№2516

Хворий 29 років, поступив зі скаргами на наявність різано-рваної рани нижньої третини правого стегна, через 8 годин з моменту травми. Назвіть головний засіб профілактики гнійно-септичних ускладнень в цьому випадку?

1.:Призначення антибіотиків

2.:Первинна хірургічна обробка рани

3.:Введення протигангренозної сироватки

4.:Введення правцевого анатоксину

5.:Імуностимулююча терапія

№2517

Хворий 71 року, на протязі багатьох років страждає закрепами. 3 дні тому після прийому послаблюючих ліків з'явились наростаючі болі в животі, нудота, стільця не було. При огляді шкірні покриви бліді, сіруваті. Пульс 104 уд./хв., аритмічний, АТ-90/60 мм рт.ст., язик сухий. Живіт здутий, болючий при пальпації по всій поверхні. В лівій здухвинній ділянці пальпується нерухомий щільний інфільтрат. Ампула прямої кишки пуста, анальний сфінктер атонічний. На оглядовій рентгенограмі живота-множинні рівні рідини в тонкій і товстій кишці. Визначте діагноз?

1.:Ускладнення хронічного виразкового коліта.

2.:Заворот сигмовидної кишки.

3.:Пухлина товстої кишки.

4.:Гіпомоторна дискінезія кишківника з копростазом.

5.:Защемлення кишки в паховому каналі.

№2518

В післяопераційному періоді у жінки 50 років, якій 3 дні тому виконали холецистектомію з інтраопераційною холангіографією, розвинулась задишка, загрудинні болі, кашель з мокротою “іржавого” кольору. АТ-110/70 мм рт.ст., пульс -90 уд./хв., число дихань - 30 в 1 хв., субфібрилітет. Яка ймовірна причина такого стану?

1.:Підпечінковий абсцес.

2.:Емболія гілок легеневої артерії.

3.:Панкреатит.

4.:Аспіраційна пневмонія.

5.:Холангіт.

№2519

На 4 добу після ушивання перфоративної виразки шлунку у хворого, який страждає емфіземою легень, розвинувся спонтанний пневмоторакс. Найбільш вигідним місцем дренування плевральної порожнини для усунення пневмоторакса є:

1.:Друге міжребір'я по середній ключичній лінії.

2.:Восьме міжребір'я по задній аксилярній лінії.

3.:П'яте міжребір'я по середній ключичній лінії.

4.:Шосте міжребір'я по передній пахвинній лінії.

5.:Сьоме міжребір'я по передній аксилярній лінії.

№2520

Хворий 50 років, скаржиться на переймоподібні болі в животі, здуття живота, нудоту, блювоту. Раніше оперований з приводу перфорації виразки дванадцятипалої кишки. Більше доби не відходять гази і кал. Пульс 102 уд/хв, язик сухий обкладений нальотом, живіт здутий, асиметричний, пальпаторно болісний у всіх відділах, позитивний симптом Склярова (шум плеску). Найбільш вірогідний діагноз:

1.:Динамічна кишкова непрохідність.

2.:Спайкова кишкова непрохідність.

3.:Хвороба Крона.

4.:Гострий панкреатит.

5.:Обтураційна кишкова непрохідність.

№2521

Хвора 57 років, скаржиться на наявність нориці в ділянці післяопераційного рубця на передній черевній стінці з виділенням незначної кількості прозорої рідини. Шкіра навколо нориці мацерована, хвилює свербіж. Три роки назад оперована з приводу деструктивного панкреатиту. Серединна рана заживала вторинним натягом. Сформулюйте правильний діагноз ?

1.:Шлункова нориця.

2.:Нориця підшлункової залози.

3.:Жовчна нориця.

4.:Нориця черевної порожнини.

5.:Нориця черевної стінки.

№2522

В поліклініку на прийом прийшов хворий С., 36 років, який працює м'ясником, зі скаргами на “фурункул” на правому передпліччі. На правому передпліччі визначається некротична виразка діаметром 5 мм з серозною рідиною і вдавленням в центрі, оточена вираженим запальним валиком і вінцем з везикул, розташованих на щільній основі. Виражений набряк м'яких оточуючих тканин. Вказане утворення:

1.:Флегмона передпліччя.

2.:Бульозна форма бешихи.

3.:Дифтерія рани.

4.:Сибіро-виразковий карбункул.

5.:Інфікована рана.

№2523

У жінки 45 років, яка страждає гіпертонічною хворобою на протязі 20 років, під час підвищення АТ до 240/160 мм.рт.ст. з'являлась багаторазова блювота з кров'ю. Доставлена в хірургічний стаціонар. При огляді - клініка гострої анемії. Виконана ургентна ФГДС - встановлені розриви слизової в кардіальному відділі шлунка, звідти надходить кров, іншої патології не виявлено. Зазначте діагноз.

1.:Синдром Мелорі-Вейса.

2.:Синдром Золлінгера-Елісона.

3.:Хвороба Рандю-Ослера.

4.:Гострий гастрит.

5.:Гострий панкреатит.

№2524

Хворий Н., 62 років доставлений в хірургічне відділення зі скаргами на раптовий біль в пупочній ділянці, який супроводжувався зомлінням, іррадіацією в спину, пахову область. Об'єктивно: стан важкий, біль при пальпації в пупочній ділянці, відмічається зниження АТ. Кишкові шуми послаблені. На УЗД: вільна рідина в черевній порожнині, потовщення стінки черевної аорти. Найбільше вірогідний діагноз:

1.:Гострий панкреатит.

2.:Перитоніт.

3.:Гострий апендицит.

4.:Розрив аневризми черевної аорти.

5.:Перфорація виразки шлунка.

№2525

У хворого 19 років, прооперованого через 12 годин з моменту захворювання, під час операції виявлено, що на передній стінці цибулини ДПК є перфоративний отвір до 0,4 см в діаметрі. У всіх відділах черевної порожнини визначається гнійний ексудат, петлі кишок роздуті. Яку операцію слід виконати?

1.:Резекцію шлунку.

2.:Стовбурову ваготомію, пілоропластику.

3.:Селективну ваготомію, пілоропластику.

4.:Стовбурову ваготомію, зашивання отвору.

5.:Зашивання перфоративного отвору.

№2526

Хворий 45 років, скаржиться на тупий постійний біль у правій здухвинній ділянці. Хворіє протягом 2 тижнів. Об’єктивно: субфебрильна температура. При пальпації в правій здухвинній ділянці болюче та щільне малорухоме, з чіткими контурами утворення. Виставлено діагноз: апендикулярний інфільтрат. Яка найбільш раціональна лікувальна тактика?

1.:Типова апендектомія.

2.:Ретроградна апендектомія.

3.:Апендектомія позаочеревинним доступом.

4.:Консервативне лікування.

5.:Апендектомія з серединної лапаротомії.

№2527

Хворий 64 років, скаржиться на біль, появу пухлиноподібного утворення в правій паховій ділянці, яке при ходьбі збільшується, опускається в калитку, а при перебуванні в горизонтальному положенні - зникає. Пальпаторно визначається розширення зовнішнього кільця правого пахового каналу. Про яке захворювання можна думати?

1.:Правобічна защемлена грижа.

2.:Водянка яєчка з правого боку.

3.:Правобічна пряма пахова грижа.

4.:Правобічний паховий лімфаденіт.

5.:Правобічна коса вправима пахова грижа.

№2528

Хвора 54 років, скаржиться на постійні болі в правому підребер’ї, нудоту, гіркоту в роті. При УЗД виявлені конкременти в жовчному міхурі. Об’єктивно: живіт м’який, болючий у правому підребер’ї. Симптоми Ортнера, Мюсі-Георгієвського позитивні. Лейк. крові 10,2х109/л, паличкоядерні нейтрофіли 9 %. Про який діагноз слід думати?

1.:Гастродуоденіт.

2.:Печінкова коліка.

3.:Гострий калькульозний холецистит.

4.:Гострий панкреатит.

5.:Загострення виразкової хвороба ДПК.

№2529

Хворий 33 років, скаржиться на тупі болі в прямій кишці, які посилюються при акті дефекації. Хворіє 4 доби. Температура тіла 37,8 оС. При пальцевому обстеженні прямої кишки, на глибині 6-7 см, по правій бічній стінці пальпується болюче ущільнення, розмірами 3х4 см, в центрі якого визначається флюктуація. Лейк. крові 11,4х109/л, паличкоядерні нейтрофіли 8 %. Який найвірогідніший діагноз?

1.:Поліп прямої кишки.

2.:Гострий підслизовий парапроктит.

3.:Гострий підшкірний парапроктит.

4.:Гострий внутрішній геморой.

5.:Хронічна транссфінктерна нориця.

№2530

В травматологічний пункт звернулася жінка 30 років, яку вранці укусив невідомий пес. В даний час лікується з приводу катаральної ангіни. Жінка вагітна, 6 місяців тому хворіла на вірусний гепатит С з тенденцією до хронізації. Чи є протипокази до антирабічної вакцинації?

1.:Хронічний гепатит.

2.:Протипоказів немає.

3.:Гостре інфекційне захворювання.

4.:Вагітність.

5.:Реконвалесцент після вірусного гепатиту С.

№2531

У хворого 30 років, з шлунковою кровотечею, при ендоскопічному дослідженні були виявлені лінійні розриви слизової оболонки стравоходу та кардіального відділу шлунка. Який висновок буде вірним?

1.:Синдром Менетріє.

2.:Гострі виразки шлунка.

3.:Хвороба Рандю-Ослера-Вебера.

4.:Синдром Маллорі-Вейса.

5.:Ерозивний гастрит.

№2532

У хворої 36 років, під час операції з приводу гострого катарального калькульозного холециститу, зовнішній діаметр холедоха був 14 мм і після холедохотомії під тиском стала виділятися каламутна з пластівцями жовч. Яке ускладнення холециститу має місце?

1.:Холангіт.

2.:Водянка.

3.:Абсцес.

4.:Емпієма.

5.:Панкреатит.

№2533

Хворий скаржиться на надзвичайно різкий біль в епігастрії. Хворіє виразковою хворобою 12 п. кишки на протязі 10 років. Положення хворого вимушене: на правому боці з приведеними до живота колінами. Живіт різко болісний в епігастрії, виражене захисне напруження м'язів черевної стінки. Сформулюйте попередній діагноз?

1.:Тромбоз мезентеріальних судин.

2.:Перфоративна виразка.

3.:Гострий панкреатит.

4.:Загострення виразкової хвороби.

5.:Пенетрація виразки в підшлункову залозу.

№2534

Хвора скаржиться на біль в епігастральній ділянці оперізуючого характеру, нудоту, багаторазову блювоту, здуття живота, зростаючу слабкість. Стан хворої важкий, виражена блідість шкіри. Пульс 100 уд. в хвилину. АТ - 110/50 мм рт. ст. Язик сухий, обкладений. Живіт здутий, але м'який при пальпації. Симптоми подразнення очеревини слабо-позитивні. Лейкоцитоз 26 Т/л. Амілаза крові 44. Сформулюйте попередній діагноз.

1.:Гострий тромбоз мезентеріальних судин.

2.:Гострий панкреатит.

3.:Гострий апендицит.

4.:Гострий холецистит.

5.:Перфоративна виразка шлунка.

№2535

Хворий скаржиться на наявність патологічного утворення, яке з'являється в правій паховій ділянці при фізичному навантаженні. Утворення округлої форми, діаметром біля 4 см, при пальпації м'яко-еластичної консистенції, локалізоване медіальніше пупартової зв'язки. Утворення розташоване досередини від сімя'ного канатика. Сформулюйте попередній діагноз.

1.:Варикозне розширення вен правого стегна.

2.:Правобічна коса пахова грижа.

3.:Правобічна пряма пахова грижа.

4.:Ліпома правої пахової ділянці.

5.:Правобічна стегнова грижа.

№2536

У хворого опік полум'ям ІІА, ІІІА, ІІІБ ступеня обох рук, грудей, живота. Загальна площа опіків біля 35% поверхні тіла, із них глибоких - 28% . Опік отримав 4 тижні тому. Загальний стан хворого важкий. Температура тіла 38,1оС, пульс - 92 уд. в хвилину., аритмичний, АТ - 125/70 мм рт.ст. Сформулюйте попередній діагноз?

1.:Опіковий шок.

2.:Гостра опікова токсемія.

3.:Опікова септикотоксемія.

4.:Реконвалесценція.

5.:Хронічний опіковий шок.

№2537

Жінка 45 років, захворіла 2 дні тому. Захворювання почалося з болю в епігастральній ділянці, а потім перемістилось вниз живота, більше в праву клубову ділянку. Субфебрильна температура, нудота, одноразове блювання. На 3-й день біль зменшився, але з’явилося пухлиноподібне утворення у правій клубовій ділянці, зберігалась субфебрильна температура. При пальпації живіт м’який, у правій клубовій ділянці болісне пухлиноподібне утворення щільно-еластичної консистенції, перитонеальні симптоми відсутні. Яке захворювання виникло у хворої?

1.:Апендикулярний інфільтрат.

2.:Пухлина сліпої кишки.

3.:Правобічний піосальпінкс.

4.:Абсцес простору Дугласа.

5.:Карценоїд апендикса.

№2538

Хвора 30 років. Скарги на біль, гіперемію вздовж підшкірних вен, підвищення температури тіла. При огляді великої підшкірної вени на гомілці - гіперемія, біль при натискуванні. Симптоми Хоманса та Люзеса - негативні. Який попередній діагноз?

1.:Лімфостаз.

2.:Тромбоз аорти.

3.:Емболія аорти.

4.:Гострий тромбофлебіт підшкірних вен.

5.:Гострий ілеофеморальний флеботромбоз.

№2539

Хворий Х., 40 років, під час покосу одержав різану рану в ділянці лівого підколінного згину. Кровотеча інтенсивна, кров фонтанує. Пальцевим притисненням артерії в паху кровотечу тимчасово зупинено. Для доставки потерпілого в хірургічне відділення вирішено накласти на стегно джут. Яка допустима тривалість накладання джгута?

1.:3 години.

2.:2 години.

3.:20 хвилин.

4.:4 години.

5.:0,5 години.

№2540

Хворий 30 років, скаржиться на нездужання, задишку, підвищення температури до 39 оС. Хворіє п'ять днів. Дихання не прослуховується над всією поверхнею правої легені. На рентгенограмі грудної клітини справа рівень рідини, що досягає ІІ ребра. Поставте діагноз?

1.:Тромбоемболія легеневої артеріі.

2.:Гангрена правої легені.

3.:Гострий абсцес правої легені.

4.:Гостра тотальна емпієма плеври справа.

5.:Гостра тотальна пневмонія справа

№2541

Хвора 51 року, оперована рік тому з приводу перфоративної виразки дванадцятипалої кишки. Виконали двобічну стовбурову ваготомію з висіченням виразки. Скаржиться на періодичну появу частого рідкого стулу, котрий виникає раптово (по 2-3 рази на добу протягом тижня), після чого самостійно нормалізується. Визначте діагноз?

1.:Синдром роздратованого кишковика.

2.:Хронічний коліт.

3.:Хронічний панкреатит з зовнішньосекреторною недостатністю.

4.:Демпінг - синдром.

5.:Післяваготомна діарея.

№2542

У хворого встановлено діагноз: закрита травма грудної клітини зліва, малий гемоторакс. Під час пункції плевральної порожнини зліва, вилучено 100 мл крові. Проба Рувілуа-Грегуара негативна. Яка подальша тактика лікування?

1.:Дренування плевральної порожнини за Бюлау.

2.:Торакотомія зліва.

3.:Повторні пункції плевральної порожнини та антиінфекційна терапія.

4.:Рентгенографія грудної клітини та динамічне спостереження.

5.:Антиінфекційна терапія та дихальна гімнастика.

№2543

Хворий, госпіталізований з діагнозом кишкова непрохідність, відмічає схуднення (12 кг за 2 місяці), слабкість, періодично - кров у калі. Про яку причину непрохідності слід подумати хірургу?

1.:Неспецифічний виразковий коліт.

2.:Копроліти.

3.:Пухлина кишковика.

4.:Глисна інвазія.

5.:Злукова хвороба.

№2544

Хворий Ю. 43 років, на протязі 10 років хворіє цукровим діабетом, тип ІІ, важка форма. Скаржиться на біль, появу пухлиноподібного утворення в міжлопатковій ділянці розмірами до 5 см в діаметрі з явищами вираженої гіперемії, набряку. В центрі 5 гнійних верхівок в діаметрі до 0,2-0,3 см. Пальпаторно різка болючість. Яке захворювання у даного хворого?

1.:Флегмона.

2.:Лімфангоїт.

3.:Карбункул.

4.:Фурункул.

5.:Абсцес.

№2545

Хворий 38 років, госпіталізований з скаргами на кашель з виділенням гнійного харкотиння (до 60-80 мл на добу), підвищення температури тіла до 39 оС. Захворювання пов’язує з переохолодженням. Пульс - 96 за 1 хв, ритмічний. Артеріальний тиск - 110 / 60 мм рт.ст. При огляді відставання правої половини грудної клітини при диханні. ЧД - 30 за 1 хв. Перкуторно локальне притуплення біля кута лопатки. Аускультативно - вологі різнокаліберні хрипи, амфоричне дихання. Який з попередніх діагнозів найбільш ймовірний?

1.:Гострий бронхіт.

2.:Гострий абсцес легені.

3.:Хронічний бронхіт.

4.:Вогнищева пневмонія.

5.:Емпієма плеври.

№2546

Хворий 25 років, після перенесеної простуди, госпіталізований через 4 дні із скаргами на кашель з виділенням незначного слизистого харкотиння. Через 2 дні одноразово виділилось біля 250 мл гнійного харкотиння з прожилками крові.. Стан середньої важкості. ЧД - 28-30 за 1 хв. PS - 96 за 1 хв., АТ - 110 / 70 мм. рт.ст. Дихання над лівою легенею везикулярне, над правою - ослаблене, вологі різнокаліберні хрипи над н/долею та амфоричне дихання біля кута лопатки. Попередній діагноз?

1.:Гострий абсцес легені.

2.:Гостра вогнищева пневмонія.

3.:Ексудативний плеврит.

4.:Емпієма плеври.

5.:Піопневмоторакс.

№2547

Хвора 48 років, оперована ургентно з приводу гострого деструктивного холециститу. Після лапаротомії встановлено наявність геморагічного ексудату, на набряклому сальнику багато вогнищ стеатонекрозу. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Жовчний перитоніт.

2.:Холедохолітіаз.

3.:Гострий асептичний некротичний панкреатит.

4.:Перихоледохальний лімфаденіт.

5.:Перфоративна виразка дванадцятипалої кишки.

№2548

Пацієнт скаржиться на наявність вип’ячень в ділянці анусу, які з’являються при мінімільному фізичному навантаженні і потребують вправлення. При огляді аноскопом вище гребінцевої лінії на 3, 7, 11 год. візуалізуються синюшні вип'ячування, розміром 1 на 2 см. Який попередній діагноз?

1.:Анальна тріщина.

2.:Зовнішній геморой.

3.:Гострий тромбоз гемороідальних вен.

4.:Внутрішній геморой.

5.:Гострий парапроктит.

№2549

Хвора 35 років, скаржиться на високу температуру тіла, біль в верхньо-зовнішному квандранті правої сідниці, які з'явились після ін'єкції. Хворіє 3 доби. В місці ін'єкції гіперемія шкіри, хворобливий інфільтрат з пом'якшенням в центрі. Встановлено діагноз: постін'єкційний абсцес правої сідниці. Подальша тактика хірурга?

1.:Розкриття абсцесу, санування і дренування порожнини.

2.:Жарознижуючі препарати, масаж і сухе тепло на праву сідницю.

3.:Пункція абсцесу, видалення гною з подальшим введенням антисептиків.

4.:Низькоінтенсивне лазерне опромінення по 10-15 хв. на праву сідницю.

5.:Госпіталізація хворого, призначення антибіотиків, УВЧ.

№2550

Хвора 25 років, у післяродовому періоді перенесла тромбоемболію легеневої артерії. Назвіть найбільш ефективний засіб профілактики рецидиву тромбоемболії легеневої артерії , який необхідно застосувати у хворої?

1.:Операція імплантації кава-фільтру.

2.:Профілактичне щоденне підшкірне введення фраксипарину.

3.:Еластичне бинтування обох нижніх кінцівок.

4.:Довічне застосування непрямих антикоагулянтів в профілактичній дозі.

5.:Періодичне накладання цинк-желатинової пов’язки Унна на скомпрометовану кінцівку.

№2551

У хворої 48 років, опік полум'ям обох китиць. На долонях та тильних поверхнях китиць видно відшарування епідермісу і утворення везикул, заповнених серозною рідиною. Передпліччя не уражені. Виберіть правильний діагноз?

1.:Термічний опік кистей ІІ – ІІІ А ст.

2.:Термічний опік кистей IV ст.

3.:Термічний опік кистей III Б ст.

4.:Термічний опік кистей I ст.

5.:Термічний опік кистей I-II ст.

№2552

Жінка 69 років, у важкому стані. Виснажена. Скаржиться на часте блювання кавовою гущею та свіжою кров'ю з домішками шматочків тканин, різку загальну слабкість, спрагу, сухість в роті, запаморочення. Після проведеного комплексного гемостатичного лікування з повторними гемотрансфузіями кровотеча зупинена. Стан хворої поступово покращився. Кал став нормального кольору, Нв з 68г/л піднявся до 90г/л. Рентгенологічно: в антральному відділі шлунку чашоподібний рак діаметром 6,5см. Яке лікування показане хворій на даний період?

1.:Хіміотерапія.

2.:Хірургічне лікування.

3.:Променева терапія.

4.:Догляд за хворим.

5.:Симптоматична терапія.

№2553

Чоловік 73 років, скаржиться на затримку калу, виділення змішаної з калом темної крові, втрату ваги. Періодично спостерігається затримка випорожнення і метеоризм. Хворіє 9 місяців. Який найвірогідніший діагноз?

1.:Гострий панкреатит.

2.:Сечокам'яна хвороба.

3.:Пухлина позаочеревинного простору.

4.:Проктосигмоїдит.

5.:Рак ободової кишки.

№2554

Будівельник 35 років, протягом останніх 6 місяців відмічає важкість в епігастральній ділянці. Не обстежувався. Напередодні ввечері зловживав горілкою. Ранком була блювота, а після фізичного напруження через 30 хвилин було запаморочення, гематемезіс великою кількістю. Про яку патологію слід думати в першу чергу?

1.:Синдром Золлінгера-Еллісона.

2.:Синдром Мелорі-Вейса.

3.:Хвороба Менетріє.

4.:Виразкова хвороба шлунка.

5.:Ерозивний гастрит.

№2555

У хворого 36 років, водія за фахом, годину тому виник різкий біль в епігастральній ділянці. Диспептичних явищ не відмічається. Ps - 56/хв. Язик сухий. Спостерігається блідість, пітливість. Положення вимушене. Живіт втягнутий з напруженням м'язів. Печінкова тупість не визначається. Позитивні симптоми подразнення очеревини. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гостра кишкова непрохідність.

2.:Гострий гастрит.

3.:Гострий холецистит.

4.:Перфоративна виразка.

5.:Гострий панкреатит.

№2556

Чоловік 52 років був збитий автомобілем. Після обстеження встановлено діагноз: відкритий перелом обох кісток лівої гомілки в середній третині. На передньо-медіальній частині гомілки рана розміром 4х3см, в рану виступає центральний відламок великої гомілкової кістки, прикритий згустками крові. Яка лікувальна тактика найбільш прийнятна для даного хворого в стаціонарі?

1.:Первинна хірургічна обробка рани та остеометалосинтез.

2.:Первинна хірургічна обробка рани. Накладання апарату зовнішньої фіксації.

3.:Після хірургічної обробки скелетний витяг.

4.:Накладання гіпсової пов’язки.

5.:Ручна репозиція відламків та гіпсова пов’язка.

№2557

У хворого після переохолодження з'явились болі у правій поперековій ділянці, підвищилась температура тіла до 39°С з лихоманкою, сеча стала каламутною. При об'єктивному огляді: пальпація правої нирки болісна, в сечі - білок 0,62г/л, лейк. - 20-30 в полі зору. На екскреторній урограмі змін немає. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гострий радикуліт.

2.:Гострий правобічний пієлонефрит.

3.:Гострий холецистит.

4.:Гострий паранефрит.

5.:Камінь правої нирки.

№2558

Хвора 43 років, скаржиться на біль в правій молочній залозі, підвищення температури до 37,2°C. Об'єктивно: молочна залоза набрякла, гіперемійована, сосок втягнутий. Пальпується нечіткий болючий інфільтрат, що займає нижні квадранти. При пункційній біопсії отримані клітини раку. Розпочати лікування даної хворої слід з:

1.:Променевої терапії.

2.:Мастектомії.

3.:Розкриття маститу.

4.:Протизапальної терапії.

5.:Хіміотерапії.

№2559

Пацієнт 56 років, задовільного стану, скаржиться на біль в правій нозі при ходьбі, відчуття холоду в пальцях правої ступні. Без зупинки, зумовленої болем в литкових м’язах, може пройти 150 м. Об’єктивно: шкіра пальців правої ступні бліда. Порівняно з лівою, її температура знижена. Пульсація на стегнових артеріях вище пупартової зв’язки задовільна, на підколінній справа - відсутня. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Хвороба Бюргера.

2.:Облітеруючий атеросклероз судин нижніх кінцівок, оклюзія підколінно-стегнового сегменту справа.

3.:Хронічний тромбофлебіт правої нижньої кінцівки.

4.:Гострий тромбофлебіт підшкірної вени стегна справа.

5.:Облітеруючий ендартеріїт, оклюзія стегнового сегменту справа.

№2560

Породілля 22 років, на другий день після пологів відчула наростаючий біль та важкість у правій нижній кінцівці. Об’єктивно: стан хворої середньої важкості. Пульс - 100 за хв., температура - 37,3°С, тони серця приглушені, ритм синусовий, в легенях дихання везикулярне, 18-20 за хв. Права нога на всій довжині набрякла, синюшна порівняно з лівою, температура знижена. Пульсація артерій правої ноги на всьому протязі пальпується, ослаблена. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Тромбоемболія легеневої артерії.

2.:Гострий тромбофлебіт.

3.:Післяпологовий сепсис.

4.:Тромбоемболія стегнової артерії.

5.:Гострий ілеофеморальний флеботромбоз.

№2561

Хвора 45 років, знаходиться на лікуванні з приводу ревматизму, активна фаза, комбінована вада мітрального клапану. Під час ранкового туалету раптово відчула біль в лівій руці з наступним її затерпінням. Біль та явища оніміння наростали. Об’єктивно: шкіра лівої руки бліда, порівняно холодна. Пульсація артерій руки на всьому протязі відсутня. Яка найбільш доцільна тактика лікування хворої?

1.:Призначення антибіотиків та протизапальних засобів.

2.:Призначення фібринолітиків, антикоагулянтів.

3.:Термінова емболектомія.

4.:Зондування серця.

5.:Термінова тромбінтимектомія.

№2562

У хворого 35 років діагностовано шлунково-кишкову кровотечу, що підтвердилось зниженням рівня Hb до 90 г/л та кількості еритроцитів до 2,7х1012/л. Загальний стан хворого задовільний. Який додатковий метод обстеження найбільш інформативний для підтвердження діагнозу?

1.:Рентгеноскопія шлунка.

2.:Визначення кислотності шлункового соку.

3.:Проба Холландера.

4.:Ендоскопічне дослідження.

5.:Лапароскопія.

№2563

Хвора 35 років. Хворіє 1 добу. Скарги на біль в епігастральній ділянці, нудоту, блювання. Біль виникає після прийому їжі. На час огляду біль змістився нижче пупка і вправо. Гази відходять, було випорожнення - кал неоформлений. Загальний стан задовільний. Температура - 37,8°С. Пульс - 80 за хв. АТ-130/80 мм рт.ст. Язик вологий. Живіт правильної форми, пальпаторно м'який, дещо напружений і болючий в правій здухвинній ділянці, симптом Щоткіна-Блюмберга сумнівний. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Гострий панкреатит.

2.:Ентероколіт.

3.:Гострий апендицит.

4.:Гастрит.

5.:Гострий холецистит.

№2564

Хворий 42 років, чотири роки тому переніс резекцію шлунка за Гофмейстером-Фінстерером з приводу виразки 12-палої кишки з пенетрацією в підшлункову залозу. Протягом останнього року відмічає біль в епігастрії і правому підребер'ї. Больовий синдром супроводжується масивним блюванням застійним вмістом з великою кількістю жовчі. Після блювання біль зменшується або проходить. Неодноразове стаціонарне лікування покращення не приносило. Хворий схуд на 12 кг. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Рецидив виразки.

2.:Пептична виразка гастроентероанастомозу.

3.:Пухлина кукси шлунка.

4.:Хронічний панкреатит.

5.:Синдром привідної петлі.

№2565

Хворий 62 років, звернувся в ургентне відділення зі скаргами на наявність болючого випинання в лівій паховій ділянці, що перестало вправлятися у живіт кілька годин тому, нудоту, блювання. Об'єктивно: язик підсихає, живіт здутий, болючий в ділянці випинання. Симптоми подразнення очеревини не визначаються, перистальтика дещо посилена. При пальпації живота випинання зникло. Хворий відмітив значне полегшення, пройшли біль та нудота. Яка найбільш доцільна тактика ведення хворого?

1.:Госпіталізація для спостереження.

2.:Госпіталізація для консервативної терапії.

3.:Проведення невідкладної операції.

4.:Рекомендація планової операції.

5.:Спостереження у приймальному відділенні протягом двох годин.

№2566

Хворий 62 років, скаржиться на наявність випинання в лівій паховій ділянці, яке поступово збільшувалось. Об'єктивно: в лівій паховій ділянці випинання розміром 5-6 см, щільне, еластичне, малоболюче, в черевну порожнину не вправляється, шкіра над ним не змінена, зовнішнє пахове кільце пропускає кінчик пальця. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Паховий лімфаденіт.

2.:Вправима лівобічна пахова грижа.

3.:Лівобічна защемлена пахова грижа.

4.:Невправима лівобічна пахова грижа.

5.:Пухлинне утворення.

№2567

Хвора 50 років, скаржиться на розпираючий біль в лівій нижній кінцівці, який посилюється при фізичному навантаженні, припухлість в ділянці гомілки та ступні. При огляді ліва гомілка та ступня пастозні, шкіра в нижній частині гомілки індурована, бронзового відтінку, розширені підшкірні вени, наявна виразка з некротичними масами. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Хронічна артеріальна недостатність.

2.:Тромбоз глибоких вен нижніх кінцівок.

3.:Гострий артеріальний тромбоз.

4.:Посттромбофлеботичний синдром.

5.:Гангрена нижньої кінцівки.

№2568

У хворого 29 років, 3 дні тому з'явився біль пульсуючого характеру в ділянці прямої кишки, підвищення температури тіла, загальна слабість. Пальпаторно: локальна болючість в анальній ділянці на 6 годині. При пальцевому дослідженні прямої кишки болючий інфільтрат, що досягає не вище гребінцевої лінії. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гострий простатит.

2.:Гострий парапроктит.

3.:Гостра анальна тріщина.

4.:Пухлина прямої кишки.

5.:Гострий геморой.

№2569

При ревізії черевної порожнини у хворого після тупої травми живота хірург знайшов масивну кровотечу з печінки. Виберіть найбільш раціональний спосіб тимчасової зупинки кровотечі.

1.:Прикласти холод до місця ушкодження.

2.:Накласти затискач на кровоточиву судину.

3.:Короткочасно пережати печінково-дванадцатипалу зв'язку.

4.:Обробити рану перекисом водню.

5.:Затампонувати рану печінки.

№2570

Вам довелись прийти на допомогу жінці 58 років, у якої виникла масивна кровотеча з розірваного варикозно розширенного вузла на лівій гомілці. Як надати першу допомогу?

1.:Операція Троянова-Тренделенбурга.

2.:Накладення джгута проксимально джерела кровотечі.

3.:Z-подібний шов на розірваний варикозний вузол.

4.:Підвищене положення кінцівки. Здавлююча стерильна пов'язка.

5.:Накладення джгута дистально джерела кровотечі.

№2571

Хворий 30 років скаржиться на біль в гомілках обох ніг, який посилюється при ходьбі. Хворий змушений зупинятися через 150-200м. Переміжна кульгавість з'явилась рік тому, відстань між зупинками скоротилася. Обидві ступні бліді, прохолодні. Пульс на тильних артеріях ступнів відсутній. Шкіра суха, на підошвах гіперкератоз, нігті потовщені, легко ламаються, матового кольору. На гомілках - ділянки облисіння. Яка стадія облітеруючого ендартериїту у даного хворого?

1.:І стадія - стадія функціональної компенсації.

2.:ІІ стадія - стадія субкомпенсації.

3.:V стадія.

4.:ІV стадія - стадія деструктивних змін.

5.:ІІІ стадія - стадія декомпенсації.

№2572

У хворої 48 років, 4 доби тому з'явились болі в правій половині черева, які спочатку наростали і до кінця другої доби стали поступово зменшуватися, підсилюючись при різких рухах та кашлі. Температура тіла спочатку була 38 оС і поступово знизилась до 37,5 оC. Стан задовільний, пульс 84 уд/хв. Язик вологий. В правій здухвинній ділянці відмічається слабо виражена напруга м'язів, через яку пальпується щільне болюче пухлиноподібне утворення з нерівним контуром і обмеженою рухливістю. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Пілефлебіт.

2.:Апендикулярний інфільтрат.

3.:Пухлина сліпої кишки.

4.:Правобічний аднексит.

5.:Апендикулярний абсцес.

№2573

Хвора 36 років госпіталізована зі скаргами на гострі болі за грудиною, які виникли після випадкового проковтування риб'ячої кістки. При езофагогастроскопії виявити стороннє тіло не вдалося. Біль підсилився, локалізувався між лопатками. Через добу підвищилась температура тіла, погіршився стан, підсилилась дисфагія. Яке ускладнення має місце?

1.:Ателектаз легені.

2.:Аспіраційна пневмонія.

3.:Обтурація стравоходу.

4.:Кровотеча стравоходу.

5.:Перфорація стравоходу з розвитком медіастиніту.

№2574

Хворій 32 років, видалили нижню частку лівої легені з приводу бронхоектатичної хвороби. Через декілька днів з`явився біль в лівій половині грудної клітини, задишка, температура тіла до 38°С. При пункції плевральної порожнини отримано гній. Яке найбільш імовірне ускладнення виникло у хворої?