Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

4.:Пневмонія

5.:Стенокардія напруги

№3370

Хвора М. 47 років, поступила в клініку з різкими болями в правому підребер’ї з ірадіацією в лопатку, блюванням жовчю. Хворіє впродовж останніх 2 років, коли періодично з’являються гострі болі, які зникають після введення спазмолітиків. Стан хворої задовільний. Р-s 98 уд/хв. АТ 140/90 мм рт. ст. Об-но: живіт болючий в правому підребер’ї, позитивні симптоми Грекова-Ортнера, Мерфі, Мюссі. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Жовчнокам’яна хвороба.

2.:Розрив порожнистого органу.

3.:Гострий гастродуоденіт.

4.:Пухлина печінки.

5.:Гострий панкреатит.

№3371

Хвора 65 років, поступила в хірургічне відділення за скаргами на різкий біль на ділянці пупка та епігастрії, нудоту, блювання, затримку випорожнень. Захворіла 3 години тому назад. Об’єктивно: живіт напружений, болючий. В ділянці пупка випинання 6х8 см, напружене та болюче. Яка лікувальна тактика ?

1.:Спазмолітики та спостереження впродовж 6 годин

2.:Спазмолітики, очисна клізма

3.:Сифонна клізма

4.:Спазмолітики, вправлення грижі

5.:Термінова операція

№3372

Хворий 67 років, ургентно поступив у хірургічне відділення з приводу кишкової непрохідності. Хворіє 3 місяці, схуд на 10 кг. Живіт здутий. Перистальтика посилена. Пальпаторно в лівій здухвинній області визначається пухлиноподібне утворення близько 8 см в найбільшому вимірі, обмежено рухоме, помірно болюче, горбисте. При пальцевому ректальному дослідженні ампула пуста, стінки податливі, на рукавичці кров і слиз. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Гострий лейкоз.

2.:Амебіаз.

3.:Спайкова хвороба.

4.:Рак сигмоподібної кишки.

5.:Параколічний абсцес.

№3373

Хворий 62 років скаржиться на задишку, кашель з відходженням слизового харкотиння з прожилками крові. Рік тому хворів на пневмонію. Два місяці тому з'явились біль за грудиною, підвищення t тіла до субфебрильних цифр, задишка. Аускультативно: справа вологі хрипи, в нижніх відділах дихання відсутнє. В крові: Hb - 100 г/л. ШЗЕ - 42 мм/год. При рентгенографії: легеневий рисунок відсутній в нижній долі правої легені. Яка патологія найбільш вірогідно зумовлює таку картину?

1.:Лімфосаркома

2.:Туберкульоз правої легені

3.:Лімфогранульоматоз

4.:Правостороння пневмонія.

5.:Центральний рак нижньодольового бронха справа

№3374

Хвора 43 років скаржиться на наявність новоутворення, болі в правій грудній залозі, підвищення t тіла до 37,2оС на протязі останніх 3 місяців.Самопочуття погіршується перед місячними. Об'єктивно: права грудна залоза набрякша, гіперемована, сосок втягнений. Пальпується нечіткий болючий інфільтрат, що займає нижні квадрати. Найбільш вірогідний діагноз ?

1.:Правосторонній гострий мастит

2.:Хронічний мастит зправа

3.:Передменструальний синдром

4.:Туберкульоз правої грудної залози

5.:Рак правої грудної залози.

№3375

Хворий 65 років скаржиться на тупий біль в прямій кишці під час та після дефекації, наявність слизу та невеликої кількості крові, що виділяється впереміжку зі слизом та калом, має темно-червоний колір, іноді невеликі згустки. Хворіє біля 8 місяців, схуд. Об'єктивно: при пальцевому ректальному дослідженні на висоті 4-5 см від ануса колоподібне звуження кишки інфільтратом. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Хвороба Крона

2.:Хронічний парапроктит

3.:Рак середньоампулярного відділу прямої кишки

4.:Неспецифічний виразковий коліт

5.:Рубцевий стеноз прямої кишки

№3376

Хворий 73 років скаржиться на затримку калу, виділення змішаної з калом темної крові в невеликій кількості і слизу, втрату ваги. Періодично спостерігаються затримка випорожнення і метеоризм. Хворіє 9 місяців. Об(єктивно: в лівій здухвинній ділянці при пальпації незначні ригідність черевної стінки та болючість. Hb крові - 90 г/л. ШОЕ - 42 мм/год. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Внутрішній геморой.

2.:Неспецифічний виразковий коліт.

3.:Рак ободової кишки, лівої половини.

4.:Хронічний коліт.

5.:Поліпоз сигмовидної кишки.

№3377

До лікаря звернувся чоловік 49 років зі скаргами на болі в колінних суглобах, сухий кашель. Раніше не хворів. Хронічний курець. При обстеженні: деформації суглобів немає. ШОЕ - 48 мм/год. Проби на ревматизм позитивні. На рентгенограмах - в прикореневій зоні тяжистість, в середній долі правої легені кругле неоднорідне затемнення з променистими контурами. Найбільш вірогідний діагноз.

1.:Вогнищева пневмонія. Ревматоїдний артрит

2.:Абсцесс легені. Ревматоїдний артрит

3.:Ехінокок легені в комбінації з ревматичним артритом

4.:Рак легені з артропатією

5.:Туберкульоз легені з ураженням суглобів

№3378

Больной 52 лет, жалуется на кашель с трудно отделяемой мокротой, повышение температуры до 38оС, ознобы, ночные поты, общую слабость, осиплость голоса. При осмотре: справа над ключицей безболезненный, плотный, эластический, размером 3 х 4 см лимфоузел, не спаянный с кожей. В легких жёсткое везикулярное дыхание, сухие хрипы. Рентгенография лёгких: легочные поля повышенной прозрачности, выражен диффузный пневмофиброз. Пункция лимфатического узла: лимфогистиоцитарный склероз, пролиферация лейкоцитов, единичные клетки Березовского - Штернберга. Ваш предварительный диагноз?

1.:Лимфосаркома

2.:Туберкулёз лёгких, туберкулёзная лимфаденопатия.

3.:Метастазы рака желудка

4.:Лимфогранулематоз

5.:Острый лимфаденит

№3379

У хворого 60 років на протязі 6 тижнів прогресує безбольова жовтяниця, шкіряне свербіння, схуднення до 8 кг, ахолія. Пальпується позитивний симптом Курвуазьє. Оберіть попередній діагноз:

1.:Рак жовчного міхура

2.:Хвороба Боткіна

3.:Малярія

4.:Рак підшлункової залози

5.:Рак печінки

№3380

Женщина 36 лет обратилась к врачу с жалобами на увеличение правой молочной железы. При осмотре: правая молочная железа увеличена в размерах, уплотнена; сосок с ареолой пастозны и отечны, имеют вид “лимонной корочки”. В правой подмышечной области пальпируется лимфоузел до 1,5 см в диаметре, плотной консистенции, малоподвижный. Каков Ваш диагноз?

1.:Диффузная мастопатия

2.:Острый мастит

3.:Рак Педжета

4.:Отечно-инфильтративный рак молочной железы

5.:Рожисто-подобный рак молочной железы

№3381

У 54 річного чоловіка при перевірочному рентгенологічному дослідженні органів порожнини грудної клітини у шостому сегменті правої легені знайдена округла бугриста тінь діаметром до 4 см. Зовнішні контури тіні бугристі, місцями нерізкі. Легенева тканина в оточенні не змінена. Назвіть найбільш імовірний діагноз.

1.:Абсцес легені.

2.:Легенева бронхогенна кіста.

3.:Доброякісна пухлина.

4.:Туберкульома.

5.:Злоякісна пухлина

№3382

Чоловіка 65 років турбує наявність виразки на слизовій оболонці щоки зправа у місці травматизації її протезом. Виразка існує біля року, медикаментозному лікуванню не піддається; за останні 3 місяці збільшилась вдвічі. Розмір виразки 2-2,5 см., дно - некротичне. Регіонарні лімфовузли - підщелепні до 2 см., м’яко-еластичні, обмежено рухомі у кількості 3-х. Найбільш вірогідний діагноз:

1.:Афтозний стоматит

2.:Аспірінова виразка

3.:Лейкоплакія

4.:Рак слизової оболонки ротової порожнини

5.:Декубітальна виразка

№3383

Хвора 80 років самостійно виявила в правій молочній залозі рухоме, безболісне утворення, щільної консистенції. Шкіра над ним не змінена. Периферичні лімфатичні вузли не збільшені. Про який характер захворювання слід в першу чергу подумати.

1.:Кіста правої молочної залози

2.:Рак правої молочної залози

3.:Туберкульоз правої молочної залози

4.:Фіброаденома правої молочної залози

5.:Мастит правої молочної залози

№3384

Больная 55 лет жалуется на постоянную боль в эпигастральной области, возникающую через 30 мин после еды, рвоту. Исхудание за полгода на 10 кг, анорексию. В анамнезе язвенная болезнь желудка в течение 5 лет. Клинический анализ крови - Нb-56 г/л, СОЭ-27 мм/ч. Сформулируйте наиболее вероятный диагноз:

1.:Язвенная болезнь желудка, фаза обострения

2.:Хронический панкреатит

3.:Рак желудка

4.:Высокая кишечная непроходимость

5.:Перфоративная язва желудка

№3385

Хвора 64 років скаржиться на постійний тупий біль у правій здухвинній ділянці, схуднення на 20 кг за 6 місяців, стійкі закрепи, відсутність апетиту. Об’єктивно: шкіра землистого кольору, тургор її знижений. В правій здухвинній ділянці пальпується інфільтрат 6х8 см, щільний, мало рухливий, неболючий. Вільна рідина в черевній порожнині не визначається. При аускультації - посилення кишкових шумів. Hb крові - 80 г/л. Реакція Грегерсена позитивна. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Рак сліпої кишки

2.:Заочеревинна пухлина.

3.:Рак правої нирки.

4.:Апендикулярний інфільтрат.

5.:Злоякісна пухлина тонкої кишки.

№3386

Хворий 62 років скаржиться на біль за грудиною, погане проходження твердої і рідкої їжі, неприємний запах з роту, підвищене виділення слини, схуднення на 15 кг за 2 місяці. Апетит збережений. Об’єктивно: риси обличчя загострені. Шкіра бліда з землистим відтінком, тургор її знижений. Печінка не збільшена. Hb крові - 86 г/л. Реакція Грегерсена позитивна. Яка патологія зумовила дану клінічну картину?

1.:Рак стравоходу.

2.:Хронічний неспецифічний езофагіт.

3.:Ахалазія стравоходу.

4.:Рубцеве звуження стравоходу.

5.:Доброякісна пухлина стравоходу.

№3387

На боковій поверхні грудної клітини у хворої 30 років видалено амбулаторно темно-коричневого кольору “родимку”. Гістологічне дослідження не проводили. Через 4 міс в пахвовій ділянці з’явився конгломерат лімфатичних вузлів. Рубець в ділянці видаленного утворення гладенький, м’який. Ваш діагноз.

1.:Лімфостаз верхньої кінцівки

2.:Метастази меланоми після нерадикального видалення пухлини

3.:Банальний запальний аксилярний лімфаденіт

4.:Лімфогранулематоз

5.:Туляремійний бубон

№3388

До районної поліклініки звернулася жінка 29 років зі скаргами на зміну шкіри соска лівої молочної залози у вигляді потемніння, яке супроводжується появою великої кількості виразкувань у білясосковій ділянці, набряком молочної залози, відчуттям печії. Хворіє 3 місяці. Раніше зверталась до дерматолога - лікування без позитивного ефекту. При обстеженні лівої пахвової ділянки визначається лімфатичний вузол до 1,5 см, щільної консистенції. Вкажіть найбільш імовірний діагноз.

1.:Лімфома молочної залози

2.:Хронічний мастит

3.:Рак соска молочної залози (хвороба Педжета)

4.:Алергійний дерматит

5.:Екзема соска

№3389

Хворий 62 р. Скарги на біль за грудиною, важке проходження страви, неприємний запах з роту, підвищене виділення слюни, схуд на 15 кг за 2 місяці. Апетит збережений. Риси обличчя загострені. Шкіра бліда з землистим відтінком, тургор її знижений. Яка патологія обумовила данну клінічну картину?

1.:Кардіоспазм

2.:Рак стравоходу

3.:Післяопікові рубці

4.:Езофагіт

5.:Лейкоплакія

№3390

Больной 58 лет жалуется на вздутие кишечника, запоры, резкую слабость, исхудание. В течение последнего месяца стул только после приема слабительных. При пальпации живота определяется плотное образование в левой подвздошной области. Каков наиблее вероятный диагноз?

1.:Опухоль забрюшинного пространства слева

2.:Рак сигмовидной кишки

3.:Рак нисходящей ободочной кишки

4.:Опухоль брыжейки толстой кишки

5.:Рак левого мочеточника

№3391

Больной 76 лет жалуется на запоры, вздутие живота. Кал жидкий, иногда с примесью яркой крови. На протяжении 15 лет страдает хроническим колитом. Ухудшение последние 2 месяца. Осмотр хирурга: пальцевое исследование прямой кишки - патологических изменений не выявлено. Какова дальнейшая тактика?

1.:Санаторное лечение

2.:Кровеостанавливающая терапия

3.:Наблюдение

4.:Колоноскопия

5.:Противовоспалительная терапия

№3392

У хворого 47 років на рак шлунку встановлено наявність метастазу Вірхова. Метастаз в який орган чи систему присутні у даного хворого?

1.:Метастаз в пупок

2.:Метастаз у яєчник

3.:Метастатичний вузол у малому тазі

4.:Метастаз у селезінку

5.:Метастаз у надключичні лімфовузли

№3393

Хвора 28 рокiв звернулася до лiкаря зi скаргами на тупий бiль в правiй молочнiй залозi, набряк та почуття важкостi i дискомфорту, особливо перед мiсячними. Хворiє 3 мiсяцi. Патологiчних видiлень iз залози немає, ареола не змiнена. Пальпаторно в зовнiшньо-верхньому квадрантi визначається пухлина 3х3 см, досить рухома, помiрно болiсна та щiльна. Шкiра над нею не змiнена. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз ?

1.:Рак молочної залози

2.:Дифузна мастопатiя

3.:Вогнищева фiброзно-кистозна мастопатiя

4.:Хвороба Педжета

5.:Фiброаденома молочної залози

№3394

У хворої 30 років декілька місяців тому з'явилася "родимка" на шкірі правого стегна. "Родимка" швидко збільшувалася у розмірах, у зв'язку з чим хвора звернулася за консультацією до онколога. Який метод діагностики найбільш показаний у даному випадку?

1.:Ексцизійна біопсія

2.:Імунологічний метод

3.:Пункційна біопсія

4.: Термографія

5.:Радіоізотопний метод

№3395

У хворого 67 років утворення на шкірі обличчя у вигляді виразки, з кірочкою, з білуватим обідком навколо, розміром 2х3см, з приводу якого самостійно лікувався протягом 2 років. Попередній діагноз: рак шкіри обличчя T2N0M0, кл.гр.ІІ. Який метод найбільш доцільно використати для підтвердження діагнозу?

1.:Інцизійної біопсії

2.:Широкого висічення пухлини

3.:Термографії

4.:Радіоізотопних досліджень

5.:Цитологічне дослідження шкребка з пухлини

№3396

У хворого підозрюється центральний рак легені . Який метод дослідження найбільш інформативний для верифікації та локалізації первинної пухлини при даній патології?

1.:Поліпозиційна рентгенографія

2.:Комп'ютерна томографія

3.:Бронхографія

4.:Оглядова рентгенографія

5.:Бронхоскопія з біопсією

№3397

В приймальне відділення лікарні звернувся хворий 62 років зі скаргами на напади кашлю при прийомі рідкої їжі. Два місяці тому хворому встановлено діагноз - рак верхньої третини стравоходу. Одержував променеву терапію. Про яке ускладнення може йти мова?

1.:Медіастиніт

2.:Стеноз трахеї

3.:Дуоденостеноз

4.:Стравохідно-трахеальна нориця

5.:Двостороння пневмонія.

№3398

Хворий 64 років, з механічною жовтяницею оперований з підозрою на камінь загальної жовчної протоки. Під час операції з'ясувалось, що у хворого рак фатерового сосочка з переходом на стінку загальної жовчної протоки. Міхурова протока прохідна, жовчний міхур різко розтягнутий і напружений. Яку операцію доцільно виконати в даному випадку?

1.:Випадок розцінити як неоперабельний

2.:Зовнішнє дренування холедоха

3.:Холецистоентеростомію

4.:Панкреатодуоденальну резекцію

5.:Видалити пухлину в межах здорових тканин, накласти біліодигестивни анастомоз

№3399

Хворого 70 років, прооперовано у негайному порядку з приводу механічної жовтяниці. При ревізії виявлено, що причиною її є рак голівки підшлункової залози. Загальна жовчна протока здавлена. Жовчний міхур великий, наповнений жовчу. Міхурова і печінкова протоки розширені. Пухлина проростає в аорту. Екстирпація залози неможлива. Тактика хірурга:

1.:Накласти холецитоентероанастомоз з ентероентероанастомозом

2.:Призначити променеву терапію

3.:Провести панкреатодуоденальну резекцію

4.:Призначити хіміотерапію

5.:Провести паліативну резекцію підшлункової залози

№3400

Больная 70 лет жалуется на резкую слабость, исхудание, чередование запоров и поносов. Выявлена положительная реакция на скрытую кровь. При пальпации живота в правом фланке пальпируется плотное образование диаметром до 6 см, в крови - анемия. Какой наиболее вероятный диагноз ?

1.:Опухоль забрюшинного пространства справа

2.:Рак восходящей ободочной кишки

3.:Рак слепой кишки

4.:Опухоль правой почки

5.:Рак печеночного угла ободочной кишки

№3401

Больная 73 лет жалуется на резкую слабость, исхудание на 16 кг за месяц, болезненность правой половины живота, повышение температуры тела в вечерние часы до 37,7° С. В крови - анемия. При пальпации живота определяется образование в правой подвздошной области - плотное, болезненное, диаметром до 6 см, без четких границ. Какой наиболее вероятный диагноз?

1.:Болезнь Крона (терминальный илеит)

2.:Туберкулёз слепой кишки

3.:Актиномикоз слепой кишки

4.:Рак слепой кишки

5.:Аппендикулярный инфильтрат

№3402

2 года тому назад больному выполнена правосторонняя гемитиреоидэктомия по поводу опухоли. Гистологическое заключение утеряно. В настоящее время беспокоят постоянные головные боли, боли в костях таза. При рентгенографии - множественные изменения остеолитического характера в костях черепа, подвздошных костях. Какая вероятнее всего гистологическая структура опухоли щитовидной железы у больного?

1.:Микрофолликулярная аденома

2.:Аденома из клеток Гюртля

3.:Папиллярный рак

4.:Макрофолликулярная аденома

5.:Фолликулярный рак

№3403

Больной 43 года жалуется на боли в животе через 1 час после еды, тошноту, рвоту, плохой аппетит. Болеет 3 месяца. В левой надключичной области плотный лимфоузел до 2 см. Живот мягкий, болезненный в эпигастрии, ближе к правому подреберью. Печень плотная, бугристая, ниже подреберья на 5 см. В брюшной полости свободная жидкость. Каков наиболее вероятный диагноз у больного ?

1.:Лимфааденит надключичной области

2.:Язвеная болезнь в стадии рубцевания

3.:Лимфогранулематоз

4.:Гепатит

5.:Рак желудка

№3404

Больной 70 лет обнаружил в области пупка уплотнение. Отмечает затрудненное прохождение твердой пищи.Объективно: периферические лимфоузлы не увеличены. Живот мягкий, умеренно болезненный в эпигастрии. В области пупка - плотной консистенции опухоль до 1,5 см, кожа над ней не изменена. Пальцевое исследование прямой кишки - выше предстательной железы - плотный неподвижный узел до 3 см. Какое обследование должен назначить врач в первую очередь?

1.:УЗИ предстательной железы

2.:Фиброгастроскопию

3.:Консультация проктолога

4.:Ректороманоскопию

5.:Ирригоскопию

№3405

При обстеженні хворого 50 років виявлено ендофітний рак тіла шлунку. Хворий підготовлений для хірургічного лікування. Яка операція показана у даному випадку?

1.:Субтотальна проксимальна резекція

2.:Гастроентеростомія

3.:Гастроектомія

4.:Накладення гастростоми

5.:Субтотальна дистальна резекція

№3406

У хворого рак стравоходу. Для якої країни найбільш характерна ця локалізація пухлинного процесу?

1.:Україна

2.:Німеччина

3.:Японія

4.:Казахстан

5.:Білорусія

№3407

У хворого 50 років з'явилися скарги на виділення крові при акті дефекації, тенезми. При обстеженні виявлена пухлина 4Х3 см на відстані 3 см від анального отвору. Пахвинні лімфовузли не збільшені. Гістологічно - аденокарцинома. З діагнозом: рак нижньоампулярного відділу прямої кишки T2NxM0, кл.гр. ІІ-А приназначене хірургічне лікування. Яка операція показана хворому?

1.:Операція Гартмана

2.:Черевно-анальна резекція

3.:Внутрішньочеревинна резекція

4.:Накладення anus praeternaturalis

5.:Черевно-промежинна екстирпація

№3408

Хворий 45 років скаржиться на виділення крові, слизу під час акту дефекації. При обстеженні хворого встановлено діагноз: рак середньо-ампулярного відділу прямої кишки, стадія ІІ, кл.гр. ІІ-А. Виконана черевно-анальна резекці прямої кишки. Визначені показання до адьювантної хіміотерапії. Який з хіміопрепаратів найбільш показаний хворому?

1.:Прокарбазін

2.:5-фторурацил

3.:Метотрексат

4.:Цитозар

5.:6-меркаптопурин

№3409

У хворого 60 років рак голівки підшлункової залози. Показане радикальне хірургічне лікування. Яка операція показана хворому?

1.:Холецистостомія

2.:Резекція тіла підшлункової залози

3.:Холедохоєюностомія

4.:Резекція головки підшлункової залози

5.:Панкреато-дуоденальна резекція

№3410

При обстеженні хворого19 років виявлено ураження лімфатичних вузлів у лівій та правій шийно-надключичних ділянках та середостінні. Проведена інцизійна біопсія одного з лімфовузлів, гістологічне дослідження якого виявило лімфогрануломатоз, змішано-клітинний варіант. Захворювання протікає без симптомів інтоксикації. Яка стадія захворювання?

1.:Стадія 4

2.:Стадія 3-Б

3.:Стадія 2-Б

4.:Стадія 2-А

5.:Стадія 3-А

№3411

При обстеженні хворого 53 років в онкологічному диспансері було встановлено діагноз: рак головного бронха правої легені з метастазами в лімфатичні вузли кореня легені на стороні ураження, T2N1M0, клінічна група II-а. Морфологічна структура пухлини - аденокарцинома. Який обсяг хірургічного втручання показаний хворому?

1.:Комбінована лобектомія

2.:Лобектомія

3.:Пульмонектомія

4.:Білобектомія

5.:Резекція сегменту легені

№3412

При обстеженні хворого 44 років на рак легенів виявлено синдром Горнера. Яка клінічна форма раку легенів у цього хворого:

1.:Карциноматоз легенів

2.:Рак Панкоста

3.:Центральний рак

4.:Периферичний рак

5.:Медіастинальний рак

№3413

При обстеженні хворого 49 років, встановлено рак правої легені ІІА стадії. Яка комбінація TNM відповідає цій стадії?

1.:Т1N1M0

2.:T1N2M0

3.:T2N2M0

4.:T2N0M0

5.:T2NXM0

№3414

У жінки 47 років рак правої молочної залози відповідає T3N2M0. Яка стадія захворювання?

1.:IV

2.:ІІ-А

3.:ІІІ-А

4.:ІІІ-Б

5.:ІІ-Б

№3415

Хвора 36 рокiв, скаржиться на наявнiсть пухлиноподiбного утворення в нижньовнутрiшньому квадрантi лiвої молочної залози. При пальпацiї: пухлина розмiрами 4х3 см, помiрної щiльностi та болючостi, рухома, лiмфовузли не змiненi. Пункцiйна бiопсiя суттєвого внеску у верифiкацiю дiагнозу не внесла. Загальний стан хворої задовiльний. В загальних аналiзах кровi i сечi без помiтних змiн. Яка найбiльш доцiльна тактика при данiй клiнiчнiй ситуацiї ?

1.:Ампутацiя залози, оваректомiя

2.:Операцiйна бiопсiя пухлини та кiлькох лiмфовузлiв

3.:Мастектомiя

4.:Повторна пункцiйна бiопсiя i нагляд за хворою

5.:Секторальна резекцiя залози с цитодiагностикою новоутворення

№3416

Хворий 65 років звернувся до лікаря зі скаргами на біль в правій здухвинній ділянці, схуднення, відсутність апетиту, слабкість, стійкі закрепи. Захворів більше 6 місяців тому. Шкіра суха, бліда. При пальпації правої половини черевної порожнини - інфільтрат 8х10 см, який майже не зміщується, при перкусії над ним - тупий перкуторний звук. Аускультативно - посилення кишкових шумів. Hb крові - 86 г/л. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину?

1.:Злоякісна пухлина сліпої кишки, ЧКН

2.:Поліп сліпої кишки

3.:Рак правої нирки

4.:Апендикулярний інфільтрат

5.:Позаочеревинна пухлина

№3417

Хвора 60 років звернулася до лікаря зі скаргами на біль в правій здухвинній ділянці, схуднення, відсутність апетиту, слабкість. Захворіла більше 8 місяців тому. Шкіра землиста, суха. При пальпації правої половини черевної порожнини - неболючий інфільтрат 10х7 см, який майже не зміщується. Hb крові - 86 г/л. При іригографії знайдено дефект наповнення в сліпій кишці. На УЗД печінки метастазів не виявлено. Діагностовано злоякісну пухлину сліпої кишки. Який найбільш адекватний метод хірургічного лікування?

1.:Резекція сліпої кишки

2.:Цекостомія

3.:Трансверзостомія

4.:Правобічна геміколектомія

5.:Ілеотрансверзостомія

№3418

У хворого 57 років на шкірі обличчя в ділянці правої носогубної складки є кровоточиве пухлиноподібне утворення розміром до 1,5 см в діаметрі, в правій підщелепній ділянці - твердий лімфовузол до 2 см. Виконана біопсія. Морфологічно: плоскоклітинний неороговіючий рак шкіри з метастазами в підщелепні лімфовузли. Який найбільш ймовірний клінічний

1.:T1N2M0, клінічна група 1-А

2.:T2N2M0, клінічна група 2-А

3.:T2N1M0, клінічна група 2-А

4.:T1N1M0, клінічна група 2-А

5.:T2N2M0, клінічна група 3

№3419

Чоловік 57 років хворіє на хронічні закрепи. При обстеженні виявлено стеноз нисхідного відділу товстої кишки. Яка найбільш ймовірна причина такого стану?

1.:Хвороба Крона

2.:Дивертикул

3.:Пухлина товстої кишки

4.:Ішемічний коліт

5.:Гранулеметозний поліп

№3420

У хворої 32 років на шкірі внутрішньої сторони правої гомілки під загальною анестезією видалена "родимка". При гістологічному дослідженні - меланома. Чим визначається, насамперед, прогноз у цієї хворої?

1.:Розміром пухлини у сантиметрах

2.:Рівнем пігментації

3.:Локалізацією пухлини

4.:Глибиною інвазії по Бреслоу

5.:Гістологічним типом пухлини

№3421

У жінки рак молочної залози, пухлина - до7 см повністю проросла в шкіру, розпадається з утворенням виразки, лімфовузли не пальпуються. Який метод лікування показаний цій хворій на першому етапі?

1.:Хіміотерапія

2.:Імунотерапія

3.:Променева терапія

4.:Гормонотерапія

5.:Операція

№3422

При обстеженні хворої 46 років встановлено діагноз: рак лівої молочної залози T2N2M0, кл. гр. ІІ-а. Який план лікування цієї хворої?

1.:Променева терапія+операція+хіміотерапія

2.:Тільки операція

3.:Тільки променева терапія

4.:Тільки хіміотерапія

5.:Операція+променева терапія

№3423

Хворому 55 років після обстеження в онкодиспансері встановлено діагноз: рак нижньогрудного відділу стравоходу. Показано хірургічне лікування. Яку операцію слід здійснювати в даному випадку?

1.:Операція Дюкена

2.:Операція Гарлока

3.:Гастроентеростомія

4.:Операція Льюіса

5.:Операція Торека

№3424

Хворий 52 років тривалий час хворіє на хронічний коліт, знаходиться під наглядом ентеролога. Під час чергового обстеження за допомогою іригоскопії виявлено дефект наповнення в області висхідного відділу товстої кишки без ознак стенозування. Фіброколоноскопією з біопсією підтверджено наявність раку висхідного відділу товстої кишки, гістологічно: високодиференційована аденокарцинома. Який метод лікування показано хворому?

1.:Променева терапія+операція

2.:Операція+променева терапія

3.:Хіміотерапія

4.:Променева терапія

5.:Хірургічне лікування +хіміотерапія

№3425

При обстеженні жінки 42 років, хворої на рак лівої молочної залози, в лівій пахвовій ділянці виявлено 2 окремих твердих лімфатичних вузли до 2 см в діаметрі. При визначенні діагнозу за системою TNM це:

1.:M1

2.:Mx

3.:N3

4.:N2

5.:N1

№3426

У хворої 42 років папілярний рак лівої долі щитовидної залози І стадії. Яке оптимальне радикальне лікування показане хворій?

1.:Гемітиреоїдектомія з резекцією перешийка

2.:Клиноподібна резекція

3.:Субтотальна резекція

4.:Комбіноване лікування

5.:Тотальна тиреоїдектомія

№3427

Під час обстеження хворого 54 років виявлено рак висхідного відділу ободової кишки, показане хірургічне лікування. Який обсяг хірургічного втручання потрібно провести хворому ?

1.:Правобічна геміколонектомія

2.:Лівобічна геміколонектомія

3.:Резекція ілеоцекального кута

4.:Ілеотрансвенозоанастомоз

5.:резекція висхідної кишки

№3428

У хворого 47 років діагностовано рак прямої кишки. Пухлина інфільтрує м'язовий шар стінки кишки, є метастази в один із навколокишкових лімфовузлів. Яка найвірогідніша стадія захворювання у хворого?

1.:ІІ-Б

2.:І

3.:IV

4.:ІІІ

5.:ІІ

№3429

При обстеженні хворої 67 років виявлено рак сліпої кишки. Що з нижче перерахованого є найбільш характерним для цієї локалізації злоякісної пухлини?

1.:Кишковий дискомфорт

2.:Анемія

3.:Характерних симптомів немає

4.:Біль у правій половині живота

5.:Кишкова непрохідність

№3430

У пацієнта 62 років під час операції з приводу гострої кишкової непрохідності виявлено пухлину ректосигмовидного кута, яка повністю перикрива просвіт кишки. Обвідна кишка проксимальніше перешкоди розширена, переповнена калом і газами. Петлі тонкої кишки не змінені. В малому тазу і бокових каналах-невелика кількість серозної рідини світлого кольору. Який вид операції буде найоптимальніший в даному випадку?

1.:Обструктивна резекція за Гартманом.

2.:Операція Кеню-Майлса.

3.:Черевно-анальнарезекція з низведенням сигми.

4.:Сигмостомія

5.:Передня резекція прямої кишки.

№3431

У пацієнтки 72 років виявлено інфільтративно-набрякову форму раку молочної залози. Які препарати доцільно застосовувати для гормонотерапії даній ситуації?

1.:Кортикостероїди.

2.:Кортикостероїди та антиестрогени.

3.:Андрогени та антиестрогени.

4.:Естрогени та прогестини.

5.:Інгібітори ароматази.

№3432

Жінка 64 років звернулася до хірурга із скаргами на затруднену дефекацію, що супроводжується болем і тенезмами. Кал стрічкоподібної форми з домішками крові і слизу. При пальцевому обстеженні анальний канал не пропускає пальця через циркулярну пухлину. Цитологічно - плоскоклітинний рак. Яку операцію необхідно виконати в даній ситуації ?

1.:Сигмостомія.

2.:Обструктивна резекція.

3.:Черевно-промежинна екстирпація.

4.:Черевно-анальна резекція з низведенням сигми.

5.:Внутрішньо-очеревинна резекцію

№3433

У хворої, 58 рокiв, пiд час проведення курсу хiмiотерапiї з приводу онкологiчного захворювання, з'явився бiль у горлi. При обстеженнi у глотцi на мигдаликах, слизовiй оболонцi виявленi дiлянки некрозу. Багато карiозних зубiв .В кровi на фонi лейкопенiї майже повнiстю вiдсутнi нейтрофiльнi гранулоцити. Лейкоцити представленi в основному лiмфоцитами та моноцитами. Про яке з перелiчених захворювань слiд думати у

1.:Aнгiна лакунарна

2.:Aнгiна агранулоцитарна

3.:Дифтерiя

4.:Aнгiна сифiлiтична

5.:Aнгiна Венсана-Симановського

№3434

Хвора Р., 48 років, поступила в хірургічне відділення з діагнозом - рак антрального відділу шлунку. Під час оперативного втручання пухлина виявилась резектабельною. Розпочато мобілізацію шлунку по малій кривині. Під час пересікання печінково-шлункової зв'язки біля кардіального відділу виникла сильна артеріальна кровотеча. Пошкодження якої судини відбулося?

1.:Лівої шлунково-ободової артерії

2.:Правої шлункової артерій

3.:Загальної печінкової артерії

4.:Лівої шлункової артерії

5.:Короткої артерії шлунку

№3435

Больной, 42 лет, беспокоит наличие опухоли под ключицей в течение полугода, не увеличивается. В левой подключичной области в подкожно-жировой клетчатке безболезненная опухоль до 4,5 см. Кожа над ней не изменена. Какой наиболее вероятный диагноз?

1.:Фиброма

2.:Атерома

3.:Липома

4.:Метастаз Вирхова

5.:Липосаркома

№3436

Хворому 63 років з шлунково-кишковою кровотечею перелито 250 мл одногрупної сумісної крові. Під кінець трансфузії хворий почав скаржитись на головний біль, біль у попереку, різке збліднення лиця, збудження, почуття туги, сповільнення дихання, серцевої діяльності, падіння кров'яного тиску, паморочення. Установлений діагноз посттрансфузійного шоку. Який головний патогенетичний механізм розвитку цього стану?

1.:Вплив ангіорецепторів на центральну нервову систему

2.:Розширення серця при швидкому переливанні

3.:Спазм судин нирок

4.:Аглютинація та гемоліз еритроцитів

5.:Спазм періферійних судин

№3437

У чоловіка 42 років рецидивуюча виразка шлунку. При гастробіопсії - виразка шлунку з проліферацією епітелію та кишковою метаплазією епітелію. Найефективнішим методом профілактики раку шлунку у хворого є:

1.:Санаторно-курортне лікування

2.:Консервативне противиразкове лікування

3.:Селективна проксимальна ваготомія

4.:Резекція шлунку

5.:Дотримання дієти

№3438

Хворий 50 років знаходиться на обліку в обласному онкологічному диспансері з приводу раку ободової кишки. Визначена ІІ клінічна група. Що вона означає?

1.:Запідозрено рак

2.:Є передракове захворювання

3.:Хворий знаходиться в інкурабельній фазі

4.:Хворий підлягає спеціальному лікуванню

5.:Пухлинне захворювання виліковане

№3439

У 60-річного чоловіка розвинулась дисфагія, яка невпинно і скоро прогресує на протязі декількох тижнів. Відмічена втрата ваги, анемія. Найбільш імовірний діагноз:

1.:Стороннє тіло стравоходу

2.:Рак стравоходу

3.:Ахалазія кардії

4.:Кила стравохідного отвору діафрагми

5.:Дивертикул стравоходу

№3440

У хворого 43 років тиждень тому з‘явилася блювота після кожного прийому їжі. При обстеженні виявлено рак вихідного відділу шлунку з метастазами в лімфатичний вузол лівої надключичної ділянки. Визначте стадію захворювання.

1.:IV

2.:Недостатньо інформації

3.:II

4.:III

5.:I

№3441

Больная, 68 лет, обратилась к врачу с жалобами на наличие опухоли в левой молочной железе. При осмотре в верхнем внутреннем квадранте левой молочной железы имеется образование диаметром до 2,5 см, плотное, бугристое, безболезненное при пальпации. Регионарные лимфоузлы не увеличены. Каков наиболее вероятный диагноз?

1.:Мастопатия.

2.:Липома.

3.:Рак.

4.:Киста.

5.:Фиброаденома.

№3442

Больная, 48 лет, обратилась к врачу с жалобами на наличие опухоли в правой молочной железе. При осмотре в верхнем наружном квадранте правой молочной железы опухоль диаметром 2,5 см, плотная, бугристая, с втяжением кожи над ней, без четких границ. В правой подмышечной области единичный, плотный лимфоузел до 1 см в диаметре. Каков предположительный диагноз?

1.:Узловая мастопатия.

2.:Липома.

3.:Рак.

4.:Фиброаденома.

5.:Киста.

№3443

Больной 55 лет. Жалобы на наличие запоров, примесь крови в кале, отвращение к мясной пище, общую слабость. Объективно: в паховой области слева плотно - эластический л/у до 1,5 см в диаметре. При пальцевом исследовании прямой кишки на ее передней стенке на 5 см от кожно-анальной складки выявлено образование до 3 см в диаметре плотной консистенции с изъязвлением, занимающее более половины окружности кишки. Предварительный диагноз?

1.:Рак прямой кишки.

2.:Ворсинчатая опухоль.

3.:Меланобластома.

4.:Полип.

5.:Сифилис.

№3444

Хвора 43 років скаржиться на наявність новоутвору, болі в правій грудній залозі, підвищення t тіла до 37,2°С. Об'єктивно: права грудна залоза набрякша, гіперемована, сосок втягнений. Пальпується нечіткий болючий інфільтрат, що займає нижні квадранти. Найбільш вірогідний діагноз та клінічна форма захворювання?

1.:Хронічний мастит зправа.

2.:Правосторонній гострий мастит.

3.:Саркома правої грудної залози.

4.:Рак правої грудної залози. Набряково- інфільтративна форма.

5.:Туберкульоз правої грудної залози.

№3445

Женщина 46 лет обнаружила узел в области щитовидной железы размером 2-3 см , смещаемый при глотании, с четкими границами. При сканировании определен холодный узел в правой доле щитовидной железы. Лимфоузлы шеи не увеличены. Какова тактика?

1.:Наблюдение

2.:Удаление узла со срочным гистологическим исследованием.

3.:Лучевое лечение

4.:Гемиструмэктомия с иссечением клетчатки шеи по Крайлю

5.:Гемисрумэктомия

№3446

У мужчины 54 лет , при плановой флюрографии, обнаружена округлая тень в верхней доле правого легкого. Жалоб не предъявляет температура и кашля нет, выделяется небольшое количество серовато слизистой мокроты, по утрам раньше туберкулезом не болел. На рентгенограмме легкого тень 3х4 см с четкими, но неровным контуром. Дыхание везикулярное хрипов нет, лимфоузлы не увеличины. В корнях легких с обеих сторон петрификаты. Какой диагноз ?

1.:Абсцес легкого

2.:Очаговая пневмония.

3.:Туберкулез.

4.:Эхинококк

5.:Рак легкого

№3447

Хворий, госпіталізований з діагнозом кишкова непрохідність відмічає у себе схуднення (12 кг за 2 місяці), слабкість, періодично кров в калі. Про яку причину непрохідності слід подумати хірургу?

1.:Копроліти.

2.:Пухлина кишечника.

3.:Неспецифічний виразковий коліт.

4.:Злукова хвороба

5.:Глистна інвазія.

№3448

Больная 69 лет жалуется на боли в области заднег прохода и на наличие крови смешанной с калом. Какой предположительный диагноз ?

1.:Парапроктит

2.:Полип

3.:Острый практит

4.:Рак прямой кишки

5.:Геморрой

№3449

Женщина,43 лет,обнаружила на шее опухоль. На шее слева определяются 2 плотных безболезненных лимфоузла размером 0,5 и 0,8 см. На левой доле щитовидной железы плотноэластической консистенции опухоль до 2,5 см.Пункционная биопсия щитовидной железы, цитологически - клетки эпителия щитовидной железы,эритроциты. Как правильно поступить с больной?

1.:Консультация у онколога

2.:УЗИ щитовидной железы

3.:Определение гормонов щитовидной железы

4.:Наблюдение

5.:Лечение у эндокринолога

№3450

У ребенка 5 лет в конце августа повысилас температура до 38,5 градусов, появились головная боль, боль в горле, тошнота, частый жидкий стул. Спустя несколько дней указанные нарушения исчезли, но ребенок стал подтягивать при ходьбе левую ногу. Выявлены ограничение объема произвольных движений в левых тазобедренном и коленном суставах, снижение тонуса мышц, отсутствие левого коленного рефлекса. Определите клинический диагноз.

1.:Острый поперечный миелит.

2.:Острый полиомиелит.

3.:Инфекционно-токсическая невропатия бедренного нерва.

4.:Острый энцефалит.

5.:Острый энцефаломиелит.

№3451

У жінки 25 років в анамнезі рання поява менструацій, хвора на гіпотиреоз, ожиріння. Зараз хворіє на рак молочної залози. Яка патогенетична форма хвороби?

1.:Не визначена

2.:Яєчникова

3.:Надниркова

4.:Тиреоїдна

5.:Інволютивна

№3452

Жінка 55 років, менопауза 5 років, яка хворіє на холецистит, ожиріння, цукровий діабет, гіпертонічну хворобу, зараз хвора на рак молочної залози. Яка патогенетична форма хвороби?

1.:Яєчникова

2.:Не визначена

3.:Тиреоїдна

4.:Надниркова

5.:Інволютивна

№3453

Дівчина 23 років,яка мешкає у південній області України, звернулася до лікаря зі скаргами на наявність численних "родимок" на шкірі тулуба та кінцівок. Хвору хвилює можливість переродження їх у меланому. Який з можливих у неї невусів є меланомонебезпечним?

1.:Монгольська пляма

2.:Папіломатозний невус

3.:Внутрішньодермальний невус

4.:Суміжний невус

5.:Верукозний невус

№3454

У жінки 79 років, яка знаходиться в стійкій менопаузі (більше 15 років)при обстеженні встановлено діагноз: рак правої молочної залози T2N1M0, кл.гр. ІІ. Яка патогенетична форма хвороби?

1.:Не визначена

2.:Надниркова

3.:Яєчникова

4.:Тиреоїдна

5.:Інволютивна

№3455

До якої патогенетичної форми слід віднести рак молочної залози у жінки 36 років з порушенням функції яєчників, зі схильністю до дисгормональної гіперплазії молочних залоз, з пізніми першими пологами?

1.:Яєчникова

2.:Гіпотиреоїдна

3.:Інволютивна

4.:Надниркова

5.:Не визначена

№3456

При обстеженні хворої 45 років на рак щитовидної залози виявлено зміну рівня секреції кальцитоніну. Який морфологічний тип раку у цієї хворої?

1.:Плоскоклітинний

2.:Папілярний

3.:Фолікулярний

4.:Недиференційований

5.:Медулярний

№3457

Больной, 63 лет, травмировал опухоль, которая у него на протяжении 15 лет не увеличивалась. На коже передней стенки грудной клетки опухоль мягко-эластической консистенции коричневого цвета на широком основании, с ворсинчатой поверхностью. Вокруг опухоли ободок гиперемии, единичные кровянистые корки.О каком заболевании можно подумать в первую очередь?

1.:Папиллома

2.:Меланобластома

3.:Базалиома

4.:Плоскоклеточный рак

5.:Дерматофиброма

№3458

Хворий С., 67 років, скаржиться на загальну слабкість, втомлюваність, іноді темний стілець. Об’єктивно: шкіра та слизові оболонки бліді, чисті. АТ - 120/80. Пульс 90 за 1 хв., ритмічний. Систолічний шум на верхівці серця. В легенях везикулярне дихання. Язик чистий, вологий. Живіт м’який безболючий. Печінка та селезінка не збільшені. Аналіз крові: еритроцити - 2,6*1012/л, Hb - 80г/л, лейкоцити - 7,6*109/л, ШОЕ - 30 мм/год. Копрограма - колір темний. Реакція Грегерсена позитивна. Лейкоцити - 5-6 в п/зору, еритроцити - 20-30 в п/зору, багато нейтрального жиру. Ваш попередній діагноз?

1.:Пухлина правої половини товстої кишки.

2.:Хронічний коліт, тотальний, загострення.

3.:Хронічний пієлонефрит.

4.:Хронічний аппендицит.

5.:Хронічний ентерит.

№3459

Хворому А-ко, 42 років, у зв'язку з гострою кровотечею, крововтратою ІІІ ступеня було перелито 1,8 л одногрупної та однорезусної консервованої крові та еритромаси. Після переливання у хворого виникли неприємні відчуття за грудиною, знизився артеріальний тиск до 100/60 мм рт.ст., з'явились судоми. При обстеженні рівень кальцію сироватки крові дорівнює 1,7 ммоль/л. Який механізм розвитку цього

1.:Цитрат зв’язує калій, викликаючи тяжку гіпокаліемію

2.:Підвищена кількість цитрата призводить до судом

3.:Цитрат викликає розвиток метаболічного ацидозу

4.:Цитрат кардіотоксичний та нефротоксичний

5.:Цитрат зв'язує іони кальцію, гіпокальціемія погіршує функцію міокарду

№3460

Больной 40 лет, 2 месяца назад появилась прогрессирующая дисфагия. Он похудел, но аппетит сохраняется хорошим, никаких изменений в анализе крови не обнаружено. При рентгенологическом исследовании в нижней части пищевода обнаружен довольно большой “дефект наполнения” со стороны правой стенки пищевода, но контуры “дефекта” ровные, хотя перистальтика на этом уровне отсутствует. Диагноз ?

1.:Рак пищевода

2.:Опухоль средостения

3.:Аневризма аорты

4.:Туберкулез пищевода

5.:Лейомиома

№3461

У хворого підозрюється центральний рак легені. Який метод дослідження найбільш інформативний для веріфікації та локалізації первинного вузла при даній патології?

1.:Бронхографія

2.:Поліпозиційна рентгенографія.

3.:Оглядова рентгенографія.

4.:Комп'ютерна томографія.

5.:Бронхоскопія з біопсією.

№3462

Хворого, 54 років, взяли на операцію з приводу ендофітної пухлини антрального відділу шлунку. При ревізії виявили щільні збільшені лімфатичні вузли гепатодуоденальної зв'язки. Якими повинні бути дії хірурга?

1.:Виконання обхідного анастомоза

2.:Відмова від операції і направлення на променеву терапію.

3.:Екстирпація шлунку з спленектомією.

4.:Біопсія лімфатичних вузлів із терміновим гістологічним дослідженням.

5.:Відмова від операції і назначення хіміотерапії.

№3463

Хвора, 50 років, госпіталізована в хірургічний стаціонар зі скаргами на виражену слабість, головокружіння, періодичну блювоту, похудіння, помірні болі в верхній половині живота,жовтяницю.Страждає на протязі 4 міс.При дослідженні виявлена пухлина підшлункової залози, яка проросла в дванадцятипалу кишку,кровоточить. В аналізі крові: гемоглобін-80г/л, білірубін-150 мкмоль/л. Виберіть лікувальну тактику.

1.:Целіакографія з пробою селективної емболізації кровоточивої судини.

2.:Формування біліодигестивного анастомозу на виключеній кишці по Ру.

3.:Виконання радикальної операції Панкреатодуоденальної резекції.

4.:Тільки симптоматичне лікування.

5.:Черезшкірне черезпечінкове дренування жовчних шляхів.

№3464

У хворого 66 років з'явилися скарги на виділення крові при акті дефекації, тенезми. При обстеженні виявлена пухлина 2х3 см на відстані 4 см від анального отвору. Пахвинні лімфоузли не збільшені. Гістологічно - аденокарцинома. Вкажіть найчастішу локалізацію віддаленних метастазів:

1.:Селезінка

2.:Кістки тазу

3.:Підшлункова залоза

4.:Печінка

5.:Легені

№3465

Больная 47 лет, обратилась к врачу с жалобами на наличие опухоли в левой молочной железе. При осмотре в верхнем внутреннем квадранте молочной железы имеется образование диаметром 3,0 см, плотное, бугристое, без чётких границ, безболезненое при пальпации. Регионарные лимфоузлы не увеличены. Каков наиболее вероятный диагноз?

1.:Paк

2.:Мастопатия

3.:Киста

4.:Липома

5.:Фиброаденома

№3466

Больная 20 лет, жалуется на наличие образования в молочной железе. При осмотре на границе наружных квадрантов правой молочной железы пальпируется образование до5 см в диаметре плотной, консистенции, с чёткими контурами, подвижное, безболезненое при пальпации. Регионарные лимфоузлы не увеличены. Каков наиболее вероятный диагноз?

1.:Мастит

2.:Узловая мастопатия

3.:Киста

4.:Рак

5.:Фиброаденома

№3467

Больной 63 года обратился с жалобами на боли в области желудка. При фиброгастроскопии у больного обнаружена язва тела желудка до 9 см в диаметре. Биопсия . Цитологически и гистологически-воспалительный процесс. Какая тактика лечения наиболее правильная в данном случае?

1.:Симптоматическое лечение

2.:Хирургическое лечение

3.:Санаторно-курортное лечение

4.:Противоязвенное в условиях местной больницы

5.:Наблюдение

№3468

Хвориий, госпіталізований у клініку зі скаргами на біль в надчеревній ділянці, нудоту, блювоту. На протязі 6 місяців схуд на 15 кг. При рентгенологічному дослідженні шлунку виявлено відтіснення його вперед. Ваша вірна відповідь.

1.:Стеноз брамника

2.:Пухлина товстой кишки

3.:Виразкова хвороба шлунку

4.:Пухлина підшлункової залози

5.:Пістряк (рак) шлунку

№3469

Хвора, 67 років, на протязі 6 місяців скаржиться на слабкість, зниження апетиту, періодичні болі в правій половині живота, більше в здухвинній області, схуднення, чередування проносів та закрепів. В аналізі крові анемія. У аналізі кала виявлена прихована кров. При іригоскопії: дефект наповнення сліпої кишки 2х3 см з нерівними горбистими контурами. Ваш діагноз?

1.:Дивертикул сліпої кишки.

2.:Апендикулярний інфільтрат.

3.:Пухлина сліпої кишки.

4.:Полип сліпої кишки.

5.:Неспецифічний виразковий коліт.

№3470

До лікаря звернулася жінка 28 років зі скаргами на збільшення розміру пігментного невуса, який був наявний від народження, мокнуття, свербіж. Який метод дослідження не слід застосовувати для діагностики в даному випадку?

1.:Радиоізотопна діагностика

2.:Реакція Якша

3.:Мазок-відбиток

4.:Інцизійна біопсія

5.:Термографія

№3471

На боковій поверхні грудної стінки в хворої 30 років видалено амбулаторно темно-коричневого кольору “родимку”. Гістологічне дослідження видаленої пухлини - папіломатозний невус з ознаками малігнізації. Через 10 міс у пахвовій ділянці поступово почались збільшуватись лімфатичні вузли (розмірами до 2см). Рубець у ділянці видаленного утворення гладенький, м’який. Ваш діагноз.

1.:Банальний запальний аксилярний лімфаденіт

2.:Метастази меланоми у пахвові лімфатичні вузли

3.:Туляремійний бубон

4.:Лімфостаз верхньої кінцівки

5.:Лімфогранулематоз

№3472

Чоловіка 65 років турбує наявність виразки на слизовій оболонці щоки зправа в місці травматизації її протезом. Виразка утворилась рік тому, медикаментозному лікуванню не піддається; за останні 3 місяці збільшилась удвічі. Розмір виразки 2-2,5 см., дно - некротичне. Регіонарні лімфовузли - підщелепні до 2 см. , м'яко-еластичні, обмежено рухомі. Діагноз:

1.:Аспірінова виразка

2.:Афтозний стоматит

3.:Рак слизової оболонки ротової порожнини

4.:Декубітальна виразка

5.:Лейкоплакія

№3473

Чоловік 55 років скаржиться на біль та відчуття стороннього тіла в прямій кишці, здуття живота, закріпи, що чергуються з проносами, наявність слизу та крові в калі. Хворіє протягом 6 місяців, не лікувався. Об'єктивно: живіт здутий, печінка біля краю реберної дуги, симптоми подразнення очеревини негативні. Загальний аналіз крові - без змін. При пальцьовому дослідженні прямої кишки визначається щільний вал з горбкуватою поверхнею, болісний при пальпації; на рукавичці після дослідження - сліди крові. При ректороманоскопії - на 3 см від анусу визначається щільний вал з горбкуватою ерозованою поверхнею, контактно кровоточить. Ваш діагноз.

1.:Неспецифічний виразковий проктит

2.:Геморой

3.:Дизентерія, колітична форма, тяжкий перебіг.

4.:Поліп прямої кишки

5.:Рак прямої кишки

№3474

На боковій поверхні грудної стінки в хворої 30 років видалено амбулаторно темно-коричневого кольору “родимку”. Гістологічне дослідження видаленої пухлини - папіломатозний невус з ознаками малігнізації. Через 10 міс у пахвовій ділянці поступово почались збільшуватись лімфатичні вузли (розмірами до 2см). Рубець у ділянці видаленного утворення гладенький, м’який. Ваш діагноз.

1.:Лімфогранулематоз

2.:Лімфостаз верхньої кінцівки

3.:Туляремійний бубон

4.:Банальний запальний аксилярний лімфаденіт

5.:Метастази меланоми у пахвові лімфатичні вузли

№3475

Чоловіка 65 років турбує наявність виразки на слизовій оболонці щоки зправа в місці травматизації її протезом. Виразка утворилась рік тому, медикаментозному лікуванню не піддається; за останні 3 місяці збільшилась удвічі. Розмір виразки 2-2,5 см. , дно - некротичне. Регіонарні лімфовузли - підщелепні до 2 см. , м'яко-еластичні, обмежено рухомі. Ваш діагноз.

1.:Аспірінова виразка

2.:Рак слизової оболонки ротової порожнини

3.:Лейкоплакія

4.:Декубітальна виразка

5.:Афтозний стоматит

№3476

Чоловік 55 років скаржиться на біль та відчуття стороннього тіла в прямій кишці, здуття живота, закріпи, що чергуються з проносами, наявність слизу та крові в калі. Хворіє протягом 6 місяців, не лікувався. Об'єктивно: живіт здутий, печінка біля краю реберної дуги, симптоми подразнення очеревини негативні. Загальний аналіз крові - без змін. При пальцьовому дослідженні прямої кишки визначається щільний вал з горбкуватою поверхнею, болісний при пальпації; на рукавичці після дослідження - сліди крові. При ректороманоскопії - на 3 см від анусу визначається щільний вал з горбкуватою ерозованою поверхнею, контактно кровоточить. Діагноз:

1.:Рак прямої кишки

2.:Геморой

3.:Дизентерія, колітична форма, тяжкий перебіг.

4.:Поліп прямої кишки

5.:Неспецифічний виразковий проктит

№3477

Хвора, 25 років. Вагітність 38 тижнів. Тиксикозу в першу та другу половини вагітності не відмічала. При огляді в гінеколога відмічено інфільтрат до 5,0 см у верхньозовнішньому квадранті лівої молочної залози. Шкіра над ним набрякла, червоно-фіолетового кольору. Про який характер процесу слід думати:

1.:Фіброаденома лівої молочної залози

2.:Кіста або фіброаденома

3.:Лактаційний мастит

4.:Рак лівої молочної залози

5.:Туберкульоз молочної залози

№3478

До районної поліклініки звернулася жінка 29 років зі скаргами на зміну шкіри соска лівої молочної залози у вигляді утворення ерозій та виразок на ньому. Хворіє 3 місяці. Раніше зверталась до дерматолога - лікування без позитивного ефекту. При обстеженні лівої пахвової ділянки визначається лімфатичний вузол до 1,5 см, щільної консистенції. Ваш діагноз.

1.:Хронічний мастит

2.:Алергійний дерматит

3.:Рак соска молочної залози

4.:Лімфома молочної залози

5.:Екзема соска

№3479

До хірурга звернувся хворий 46 років, у якого на нижній губі є безболісна виразка розмірами 0,5х0,5 см. Протягом останнього року на нижній губі спостерігались лусочки, які періодично відпадали. Виразка з'явилась 2 місяці тому. У лівій підщелепній ділянці виявлені щільні лімфатичні вузли розмірами 0,5х1,0 см. Ваш діагноз.

1.:Базаліома нижньої губи

2.:Рак нижньої губи з метастазами в підщелепні лімфатичні вузли

3.:Herpes Labialis

4.:Лейкоплакія.

5.:Твердий шанкр нижньої губи

№3480

Хвора 60 років звернулась до лікаря-терапевта зі скаргами на часті закрепи, що змінюються поносами, метеоризм, переймисті болі у всьому животі. З 30 років страждала хронічним спастичним колітом. Останнім часом усі ці скарги посилились. Аналіз крові: Ер. - 4,2х1012/л., Л-7,8х109/л, ШОЕ - 18 мм/год. Аналіз сечі в нормі. Проведена ірігографія - в ділянці селезінкового кута визначається дефект наповнення. Ваш діагноз.

1.:Спленомегалія

2.:Поліп селезінкового кута ободової кишки

3.:Дивертикул ободової кишки

4.:Пухлина хвоста підшлункової залози

5.:Рак селезінкового кута ободової кишки

№3481

Хворий 58 років звернувся до терапевта зі скаргами на різке здуття живота, болі по всьому животу, постійні закрепи. Стан хворого погіршився за останні два місяці. Щоб викликати випорожнення хворий регулярно приймає проносне, ставить клізми. Зник апетит. Об’єктивно: задовільної вгодованості, живіт здутий, чути активну перистальтику. При ректороманоскопії ректоскоп уведений на 15 см і упирається в циркулярне звуження, проведена біопсія. Ваш діагноз.

1.:Запальна псевдопухлина прямої кишки

2.:Поліп верхньоампулярного відділу прямої кишки

3.:Рак верхньоампулярного відділу прямої кишки

4.:Копростаз

5.:Рак ректосигмоїдного відділу прямої кишки

№3482

Хвора, 25 років. Вагітність 38 тижнів. Токсикозу в першу та другу половини вагітності не відмічала. При огляді в гінеколога відмічено інфільтрат до 5,0 см у верхньозовнішньому квадранті лівої молочної залози. Шкіра над ним набрякла, червоно-фіолетового кольору. Про який характер процесу слід думати?

1.:Туберкульоз молочної залози

2.:Фіброаденома лівої молочної залози

3.:Лактаційний мастит

4.:Рак лівої молочної залози

5.:Кіста або фіброаденома

№3483

До районної поліклініки звернулася жінка 29 років зі скаргами на зміну шкіри соска лівої молочної залози у вигляді утворення ерозій та виразок на ньому. Хворіє 3 місяці. Раніше зверталась до дерматолога - лікування без позитивного ефекту. При обстеженні лівої пахвової ділянки визначається лімфатичний вузол до 1,5 см, щільної консистенції. Ваш діагноз.

1.:Лімфома молочної залози

2.:Хронічний мастит

3.:Алергійний дерматит

4.:Рак соска молочної залози

5.:Екзема соска

№3484

До районної поліклініки звернувся чоловік 34 років, ВІЛ-інфікований, зі скаргами на наявність утворень на шкірі обох гомілок, які з’явилися біля 2-х років тому. При огляді: хворий зниженного харчування, на ліктьових згинах сліди від внутрішньовенних ін'єкцій, на шкірі гомілок утворення до 1,0 см, щільні, синьо-коричневого кольору, безболісні, деякі з них ерозовані. Пахові лімфатичні вузли не збільшені. Ваш діагноз.

1.:Короста

2.:Множинний рак нижніх кінцівок

3.:Трофічні виразки нижніх кінцівок

4.:Саркома Капоши

5.:Екзема

№3485

До хірурга звернувся хворий 46 років, у якого на нижній губі є безболісна виразка розмірами 0,5х0,5 см. Протягом останнього року на нижній губі спостерігались лусочки, які періодично відпадали. Виразка з'явилась 2 місяці тому. У лівій підщелепній ділянці виявлені щільні лімфатичні вузли розмірами 0,5х1,0 см. Ваш діагноз.

1.:Рак нижньої губи з метастазами в підщелепні лімфатичні вузли

2.:Твердий шанкр нижньої губи

3.:Herpes Labialis

4.:Лейкоплакія.

5.:Базаліома нижньої губи

№3486

Хвора 60 років звернулась до лікаря-терапевта зі скаргами на часті закрепи, що змінюються поносами, метеоризм, переймисті болі у всьому животі. З 30 років страждала хронічним спастичним колітом. Останнім часом усі ці скарги посилились. Аналіз крові: Ер. - 4,2х1012/л., Л-7,8х109/л, ШОЕ - 18 мм/год. Аналіз сечі в нормі. Проведена ірігографія - в ділянці селезінкового кута визначається дефект наповнення. Ваш діагноз.

1.:Пухлина хвоста підшлункової залози

2.:Поліп селезінкового кута ободової кишки

3.:Спленомегалія

4.:Дивертикул ободової кишки

5.:Рак селезінкового кута ободової кишки

№3487

Хвора 78 років ургентно поступила до хірургічного відділення з приводу хронічної кишкової непрохідності. При обстеженні виявлено різке звуження анального отвору за рахунок щільної горбкуватої пухлини, яка займає більш як половину кола анального кільця. В ампулі прямої кишки при пальцьовому дослідженні - щільні, як камінь, калові маси. Ваш діагноз.

1.:Поліп анального відділу прямої кишки

2.:Геморой

3.:Атрезія анального каналу

4.:Хронічний парапроктит

5.:Рак анального відділу прямої кишки

№3488

Хворий 58 років звернувся до терапевта зі скаргами на різке здуття живота, болі по всьому животу, постійні закрепи. Стан хворого погіршився за останні два місяці. Щоб викликати випорожнення хворий регулярно приймає проносне, ставить клізми. Зник апетит. Об’єктивно: задовільної вгодованості, живіт здутий, чути активну перистальтику. При ректороманоскопії ректоскоп уведений на 15 см і упирається в циркулярне звуження, проведена біопсія. Ваш діагноз.

1.:Поліп верхньоампулярного відділу прямої кишки

2.:Рак верхньоампулярного відділу прямої кишки

3.:Копростаз

4.:Запальна псевдопухлина прямої кишки

5.:Рак ректосигмоїдного відділу прямої кишки

№3489

Хворий 62 років звернувся до терапевта з приводу болю в мезогастральній області, яка іррадіює в поперекову ділянку, загальної слабкості, поганого апетиту, втрату ваги. Об'єктивно: хворий зниженого харчування, шкіра і склери світло-жовтого кольору, живіт м'який. В правому підребер'ї пальпується збільшений, безболісний жовчний міхур. Сеча темного кольору, кал безбарвний. Ваш діагноз.

1.:Паренхіматозна жовтяниця

2.:Гемолітична жовтяниця

3.:Цироз печінки

4.:Рак голівки підшлункової залози, механічна жовтяниця

5.:Жовчно-кам’яна хвороба, механічна жовтяниця

№3490

Хворий 60 років звернувся до лікаря із скаргами на біль в поперековій ділянці, який був розцінений як радикуліт, в зв’язку з чим були призначені теплові процедури. Стан хворого погіршувався, проведені аналізи сечі і крові. У сечі виявлена велика кількість еритроцитів і лейкоцитів, білок - 5%, температура тіла 37,5 - 38,5oС. Позитивний синдром Пастернацького зліва, у лівій половині живота пальпується болісний утвір розмірами 8х6 см, який досягає лівого підребер’я. При екскреторній пієлографії - ліва нирка різко збільшена, погано контурується. Під час ретроградної пієлографії - контрастна речовина проникає тільки до верхньої третини лівого сечоводу. Ваш діагноз.

1.:Спленомегалія

2.:Лівосторонній пієлонефрит

3.:Камінь лівої нирки

4.:Рак лівої нирки

5.:Кіста лівої нирки

№3491

Хвора 78 років ургентно поступила до хірургічного відділення з приводу хронічної кишкової непрохідності. При обстеженні виявлено різке звуження анального отвору за рахунок щільної горбкуватої пухлини, яка займає більш як половину кола анального кільця. В ампулі прямої кишки при пальцьовому дослідженні - щільні, як камінь, калові маси. Ваш діагноз.

1.:Поліп анального відділу прямої кишки

2.:Атрезія анального каналу

3.:Рак анального відділу прямої кишки

4.:Хронічний парапроктит

5.:Геморой

№3492

Хворий 62 років звернувся до терапевта з приводу болю в мезогастральній області, яка іррадіює в поперекову ділянку, загальної слабкості, поганого апетиту, втрату ваги. Об'єктивно: хворий зниженого харчування, шкіра і склери світло-жовтого кольору, живіт м'який. В правому підребер'ї пальпується збільшений, безболісний жовчний міхур. Сеча темного кольору, кал безбарвний. Ваш діагноз.

1.:Гемолітична жовтяниця

2.:Паренхіматозна жовтяниця

3.:Рак голівки підшлункової залози, механічна жовтяниця

4.:Цироз печінки

5.:Жовчно-кам’яна хвороба, механічна жовтяниця

№3493

Больной, 72 лет, находится на диспансерном учете в течение 10 лет по поводу гиперплазии простаты. Отмечается поллакиурия, странгурия, гематурия. При ультрасонографии - простата объемом 105 мл, соотношение её зон нарушено за счет увеличения центральной, в просвете мочевого пузыря гиперэхогенное образование 5х3 см с акустической тенью, смещается при перемене положения тела. В общем анализе мочи - мочевой синдром. Какая наиболее рациональная лечебная тактика?

1.:Контактная литотрипсия

2.:Простатэктомия, цистолитотомия

3.:Цистолитотомия

4.:Фитотерапия

5.:Динамическое наблюдение

№3494

Больной 52 лет упал с высоты 3 м на ровную поверхность земли правой поясничной областью. Жалуется на боль в поясничной области справа. В моче: микрогематурия. Экскреторная урография: функция почек удовлетворительная. Каков наиболее вероятный диагноз?

1.:Множественные разрывы почки

2.:Ушиб почки

3.:Субкапсулярный разрыв почки

4.:Отрыв почки

5.:Паранефральная гематома

№3495

Больного беспокоят внезапно возникающие приступообразные боли в правой поясничной области. Спустя 2 часа после возникновения болей возникла гематурия. На обзорном снимке поясничной области патологических теней не видно. По данным УЗИ - пиелокаликоэктазия справа, слева - норма. Наиболее вероятный диагноз?

1.:Камень правой почки, почечная колика

2.:Острый аппендицит

3.:Заворот кишечника

4.:Перекрут кисты правого яичника

5.:Опухоль лоханки правой почки

№3496

Хворий 70 років, скаржиться на підвищення температури до 38,5С протягом 1 місяця. Ефекту від застосування антибіотиків немає. Періодично безбольова макрогематурія. АТ 130/80 мм рт. ст. , Hb 165 г/л, ШОЕ 54 мм/год. Який діагноз можна припустити?

1.:Рак нирки

2.:Полікістоз нирок

3.:Сечокам’яна хвороба

4.:Хронічний гломерулонефрит

5.:Амилоїдоз

№3497

Больной 40 лет поступил в ургентном порядке с жалобами на боли приступообразного характера в правой поясничной области и в правом подреберье, вздутие живота. Беспрерывно меняет положение тела. Анализ крови и мочи без особенностей. По данным УЗИ внутренних органов выраженная пиелокаликоуретерэктазия справа. О каком заболевании следует думать в первую очередь?

1.:Острый пиелонефрит

2.:Острый панкреатит

3.:Острая кишечная непроходимость

4.:Мочекаменная болезнь, камень правого мочеточника

5.:Острый холецистит

№3498

Больная 32 лет госпитализирована с жалобами на тупые ноющие боли в правой поясничной области. По данным обзорной и инфузионной урографии выявлен коралловидный камень правой почки 5х3 см с отсутствием функции почки. Функция левой почки сохранена. Обращают на себя внимание головные боли, повышение АД до 180/110 мм рт.ст. Какая наиболее целесообразная лечебная тактика в данном случае?

1.:Литолитическая терапия

2.:Дистанционная или контактная литотрипсия

3.:Санаторно-курортное лечение

4.:Открытое хирургическое пособие

5.:Антибактериальная терапия

№3499

Мужчина 70 лет жалуется на учащенное мочеиспускание ночью (до 4-5 раз). В моче патологии нет. При пальцевом исследовании простата 5х4 см, гладко-эластической консистенции, междолевая бороздка сохранена. Остаточной мочи 80 мл. По данным УЗИ в просвет мочевого пузыря выступает дополнительное образование в виде "холма" с гладкими четкими контурами. Каков наиболее вероятный диагноз?

1.:Хронический простатит

2.:Гиперплазия простаты

3.:Склероз предстательной железы

4.:Рак простаты

5.:Рак мочевого пузыря

№3500

В приймальний покій швидкою допомогою доставлено хворого 46 років зі скаргами на різкий, нападоподібний біль в правій поперековій ділянці, іррадіюючий в пахову ділянку, на внутрішню поверхню стегна. Біль з'явився раптово кілька годин тому. Напередодні у хворого з'явилась профузна безбольова гематурія зі згустками крові черв'якоподібної форми. Раніше нічим не хворів. Про яке захворювання слід думати в першу чергу?

1.:Гострий гломерулонефрит

2.:Сечокам'яна хвороба, камінь правої нирки

3.:Некротичний папіліт

4.:Рак правої нирки

5.:Пухлина сечового міхура

№3501

Больная 32 лет была сбита автомобилем. Жалобы на боль внизу живота, над лобком с иррадиацией в промежность, прямую кишку, учащенное, затрудненное и болезненное мочеиспускание малыми порциями, примесь крови в моче. При объективном обследовании определяется напряжение над лобком, перкуторно - притупление, распространяющееся на подвздошную область. Какой предварительный диагноз?

1.:Разрыв уретры

2.:Разрыв мочеточника

3.:Разрыв почки

4.:Ушиб почки

5.:Внебрюшинный разрыв мочевого пузыря

№3502

Больной 60 лет поступил с жалобами на боли в правой поясничной области, повышение температуры тела до 38 C. Анализ мочи: лейкоциты - все поле зрения. Обзорная урография в проекции правой почки выявила коралловидный конкремент размерами 5х4 см. Какой из методов обследования позволит уточнить функциональное состояние почек и мочевыводящих путей?

1.:Компьютерная томография почек и мочевыводящих путей

2.:Инфузионная урография

3.:МРТ

4.:Ретроградная уретеропиелография

5.:УЗИ

№3503

Больной получил производственную травму - удар вагонеткой в левую поясничную область. Появились жалобы на боль в указанной области, тошноту, вздутие живота, частые позывы к мочеиспусканию, макрогематурию. АД - 60/20 мм. рт. ст. Пульс 130 /мин, мягкий, нитевидный. В левой половине живота эластичное болезненное образование 20х18 см, напряжение мышц над лобком в левой поясничной и подвздошной областях. Какой предварительный диагноз?

1.:Разрыв мочеточника

2.:Субкапсулярный разрыв левой почки

3.:Ушиб почки

4.:Закрытый разрыв левой почки

5.:Закрытый внутрибрюшинный разрыв мочевого пузыря

№3504

Больной 62 лет обратился с жалобой на периодическое отхождение червеобразных кровяных сгустков с мочой. В правой половине живота при пальпации определяется бугристое, безболезненное, подвижное образование. Какой из перечисленных методов обследования необходимо применить в первую очередь?

1.:Цистоскопию

2.:УЗИ почек и забрюшинного пространства

3.:Хромоцистоскопию

4.:Компьютерную томографию таза

5.:Экскреторную урографию

№3505

Больной жалуется на интенсивные боли в левой поясничной области, ознобы, сопровождающиеся повышением температуры тела до 38° С. Живот мягкий, болезненный в левом фланге. Пальпация области почек болезненная слева. Анализ крови: лейкоциты 28,0х109/л, СОЭ - 63 мм/час. Ан. мочи: реакция кислая, лейкоциты - все поле зрения. По данным УЗИ - правая почка без особенностей, контуры левой почки увеличены. О каком заболевании можно думать в данном случае?

1.:Левосторонний паранефрит

2.:Острый гнойный левосторонний пиелонефрит

3.:Опухоль левой почки

4.:Туберкулез левой почки

5.:Поликистозная дегенерация почек

№3506

Потерпілий з вогнепальним пораненням поперекової ділянки, з клінічними ознаками поранення нирки з довготривалою внутрішньою кровотечею, гострою анемією, гематурією та симптомами великої зачеревинної гематоми, був доставлений в ОМедБ. Які лікувальні заходи треба вжити негайно?

1.:Повне утримання від їжі та пиття

2.:Холод на живіт, введення антибіотків

3.:Негайна операція

4.:Внутрішньовенне введення консервованої крові

5.:Внутрішньоартеріальне нагнітання крові

№3507

Хворий 76 років, скаржиться на почащене, затруднене сечовипускання вночі, до 3-х разів, відчуття неповного випорожнення сечового міхура. Хворіє на протязі 2-х років, коли вперше відмітив почащений сечопуск. При об'єктивном огляді після акту сечовипускання перкуторно над лоном визначається притуплення. С-м Пастернацького від'ємний. Зовнішні статеві органи без особливостей. При дослідженні через відходову кишку - передміхурова залоза збільшена у 2-3 рази, гладка, еластична, симетрична з чіткими контурами. Слизова кишки над нею рухома. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину?

1.:Хронічний простатит.

2.:Аденома простати.

3.:Рак простати..

4.:Туберкульоз простати

5.:Абсцес передміхурової залози.

№3508

Хворий 67 років, скаржиться на біль в правій половині калитки, збільшення останньої в розмірах, підвищення температури тіла до 38,40 С, озноб. Вважає себе хворим протягом доби. Початок захворювання пов'язує з простудним фактором і фізичним навантаженням. При об'єктивному огляді права половина калитки збільшена в розмірах, шкіра напружена гіперемована. Пальпуються збільшені та різко болючі праве яєчко і придаток. Сім'яний канатик потовщений болючий. Загальний аналіз крові: еритроцити - 4,0х1012/л, гемоглобін - 124 г/л, лейкоцити - 9,2х109/л, паличкоядерні -10%, сегментоядерні -54%, лімфоцити -27%, моноцити -9%; ШОЕ -12 мм/год. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину?

1.:Водянка оболонок правого яєчка.

2.:Перекрут сім'яного канатика.

3.:Пухлина правого яєчка.

4.:Защемлена правобічна коса пахвинна грижа.

5.:Гострий правобічний епідидиміт.

№3509

Чоловік 48 років звернувся до уролога поліклініки за рекомендацією. Відомо, що після переохолодження спостерігав домішки крові у сечі без розладів сечопуску. Через 12 годин макрогематурія зникла. Яка із перелічених рекомендацій найбільш доцільна ?

1.:Призначити гемостатичну терапію з метою профілактики.

2.:Виконати комплекс лабораторних досліджень з метою з'ясування подальшого лікування.

3.:Виконати спеціальні дослідження спрямовані на визначення джерела гематурії.

4.:Звернутися для обстеження під час повторної гематурії.

5.:Консультація лікаря нефролога.

№3510

Жінка 46 років потрапила до клініки зі скаргами на загальну слабкість, швидку втомленість, сухість у роті, спрагу. Шкіряні покрови бліді. АТ 180/110 мм рт. ст. Пальпуються збільшені, горбисті нирки. Сироваточна концентрація залишкового азоту 105 ммоль/л. добове коливання відносної питомої ваги сечі 1010-1012. Відомо, що бабуся хворої померла у віці 43 років від невідомого захворювання нирок. Який із перелічених діагнозів найбільш імовірний ?

1.:Двобічний гідронефроз.

2.:Туберкульоз нирок.

3.:Солітарні кісти нирок.

4.:Пухлини нирок.

5.:Полікістоз нирок.

№3511

Юнак 18 років потрапив до приймального відділення із скаргами на приступи болю у правій половині черева з ірадіацією до мошонки, нудоту, блювання. Захворів гостро вперше. Пальпаторно виявляється напруження м'язів правій половині черева. Симптом Щіткіна сумнівний. Симптом Пастернацького слабо позитивний з правого боку. Температура 37,7°С. Кількість лейкоцитів 8,0х109/л. В аналізі сечі 3-5 еритроцитів у полі зору. Який із перелічених діагнозів найбільш імовірний ?

1.:Перфоративна виразка 12 палої кишки.

2.:Непрохідність кишок.

3.:Ниркова колька.

4.:Гострий холецистіт.

5.:Гострий апендицит.

№3512

Жінці 40 років проведена екстирпація матки. На другу добу виник значний біль у попереку зліва. Пальпаторно визначається болючий нижній край лівої нирки. Симптом Пастернацького позитивний. Який із перелічених методів обстеження може підтвердити передбачений. Вами діагноз ?

1.:Внутрішньовенна хромоцистоскопія.

2.:Ретроградна уретерографія.

3.:Екскреторна урографія і катетеризація лівого сечовода

4.:Радіоізотопна ренографія.

5.:Сонографія нирок.

№3513

Чоловік 35 років звернувся до клініки зі скаргами на головний біль, високий АТ 200/115мм рт.ст. Гіпотензивна терапія малоефективна. На екскреторних урограмах контури та функція правої нирки не визначаються. Що із переліченого має підтвердити діагноз ?

1.:Радіоізотопна ренографія.

2.:Комп'ютерна томографія нирок.

3.:Радіоізотопне сканування нирок.

4.:Ниркова ангіографія.

5.:Сонографія .

№3514

Чоловік 45 років потрапив до клініки ургентно зі скаргами на гіпертермію до 38оС, приступи болю у попереці та череві зліва, часті поклики на сечопуск. Пальпаторно визначається збільшена болюча ліва нирка. Симптом Пастернацького позитивний зліва. Кількість лейкоцітів 9х109/л, паличкоядерних форм 7%. На екскреторних урограмах зліва велика "біла нирка". Який із перелічених методів дозволяє уточнити місце локалізації обструкції сечовода ?

1.:Ретроградна уретеропієлографія.

2.:Хромоцистоскопія.

3.:Динамічна сцинтиграфія нирок.

4.:Сонографія нирок.

5.:Радіоізотопна ренографія.

№3515

Хворий Р., 50 років, поступив зі скаргами на наявність крові в сечі. Біль, порушення сечопуску не спостерігалось. Гематурія продовжується протягом 3 днів. О'бєктивно: нирки не пальпуються, надлобкова ділянка без особливостей, зовнішні статеві органи без патології. При ректальному дослідженні - передміхурова залоза не збільшена, не болюча, нормальної будови . При цистископії змін не виявлено Про яке захворювання слід думати?

1.:Туберкульоз сечового міхура.

2.:Варікоцеле.

3.:Рак нирки.

4.:Дистопія нирки.

5.:Некротичний папілліт.

№3516

Хвора поступила в урологічне відділення зі скаргами на різкий приступоподібний біль в лівій поперековій ділянці (не залежачий від положення тіла), нудоту, періодичну блювоту, червону сечу, почащений сечопуск. Захворіла гостро декілька годин назад, після їзди в машині. Після прийому ванни біль дещо зменшився, але через декілька годин знову різко посилився. Об'єктивно визначається різка болючість при пальпації в ділянці лівої нирки, позитивний симптом Пастернацького зліва. Про яке захворювання слід думати?

1.:Сечокам'яна хвороба, лівобічна ниркова колька.

2.:Гострий пієлонефрит, абсцес нирки.

3.:Адіссонова хвороба, криз.

4.:Уретероцеле, гидроуретеронефроз.

5.:Полікістоз нирок, загострення хронічного пієлонефриту.

№3517

У хворого скарги на постійний, ниючій біль в промежині і надлобковій ділянці, вялий струмінь сечі, почащений, утруднений, болючий сечопуск, никтурію Хворіє на протязі декількох місяців, коли поступово почав утруднюватись сечопуск, появився біль в промежині. При ректальному дослідженні - простата збільшена в розмірах (більше за рахунок правої долі), щільна, асиметрична, центральна борозна зглажена, права доля кам'янистої щільності, неболюча,

1.:Туберкульоз простати.

2.:Склероз простати.

3.:Сечокам'яна хвороба, камінь правої долі простати.

4.:Хронічний конгестивний простатит

5.:Рак простати.

№3518

Хворий К., 27 років, поступив в лікарню зі скаргами на різкий біль в правій половині калитки, збільшення її в розмірах, підвищення температури тіла до 39оС, пітливість, загальну слабкість. Захворів після переохолодження, коли зявився і поступово посилилився біль в калитці, підвищилась температура збільшилась права половина калитки. Травм не було. При об'єктивному дослідженні - праве яєчко з додатком збільшені в розмірах, щільні, різко болюче при пальпації, шкіра калитки гіперемована. В загальному аналізі крові лейкоцитоз з ссувом формули вліво. Про яке захворювання слід думати?

1.:Гострий тромбоз вен сім'яного канатика .

2.:Гострий орхіт.

3.:Гострий колікуліт.

4.:Гострий орхоепідідіміт .

5.:Гострий фунікуліт.

№3519

Больной В., 34 лет. Жалуется на интенсивные боли в правой поясничной области, ознобы, сопровождающиеся повышением температуры тела до 39° С. Живот мягкий, болезненный в правом фланге. Пальпация области почек болезненная справа. В анализах крови: лейкоциты 30,0х109/л, СОЭ - 50 мм/час. В ан. мочи: реакция кислая, лейкоциты на все поле зрения. По данным УЗИ - левая почка без особенностей, размеры правой почки увеличены. О каком заболевании можно думать в данном случае?

1.:Поликистозная дегенерация почек

2.:Правосторонний паранефрит

3.:Острый гнойный правосторонний пиелонефрит

4.:Опухоль правой почки

5.:Туберкулез правой почки

№3520

Хворий 43 роки, доставлений в клініку з приводу болю в лівій половині поперекової області, який з’явився після падіння з висоти 2 м. Після травми, під час дворазового сечовипускання помітив наявність макрогематурії. Стан середнього ступеня важкості. АТ та пульс в нормі. Зі сторони органів грудної клітки та черевної порожнини патологічних змін не знайдено. Має місце невелика болюча припухлість в лівій поперековій ділянці. Вкажіть попередній діагноз?

1.:Сечокам’яна хвороба

2.:Пухлина нирки

3.:Гострий піелонефрит

4.:Закрите пошкодження нирки

5.:Туберкульоз нирок

№3521

Хворий 44 роки. Вважає себе хворим на протязі одного року, коли вперше з’явився біль у поперековій області та лівій здухвинній частині живота різкого характеру. Біль знімався після прийому спазмолітичних препаратів (но-шпа, баралгін) та гарячої ванни. Місяць тому біль у поперековій ділянці та області живота зник, але почали турбувати різі при почащеному сечовипусканні. Біль іррадіює в головку статевого члену. Струмінь сечі часто перервний, в положенні стоячи сечовипускання різко обмежене. В положенні лежачи і на боці струмінь сечі не переривається. Періодично відмічається тотальна або термінальна гематурія.Який попередній діагноз?

1.:Дивертикул сечового міхура

2.:Сечокам’яна хвороба. Камінь сечового міхура ниркового походження

3.:Пухлина сечового міхура

4.:Рак простати

5.:Гіперплазія передміхурової залози

№3522

У хворого 43 років тривала субфебрильна температура тіла, відсутність апетиту. Хворіє на протязі року. За цей час схуд на 15 кг. В лівому підребер’ї пальпується пухлиноподібний утвір розміром 10(8 см з щільною горбистою поверхнею. Відмічається підвищена ШОЕ (до 60 мм/год),анемія ( гемоглобін - 68 г/л, еритроцити - 3,2*1012 /л).Який попередній діагноз?

1.:Полікістоз нирок

2.:Спленомегалія

3.:Пухлина нирки

4.:Туберкульоз нирок

5.:Піонефроз

№3523

Хвора 45 років. Скарги на тупий біль у лівому боці, наявність субфебрильної температури, часте болісне сечовипускання малими порціями. Хворіє 3 роки. Довгий час страждає циститом з частими загостреннями. В анамнезі туберкульоз легень. В аналізах сечі - мікрогематурія, лейкоцитурія. Назвіть попередній діагноз.

1.:Довготривалий пієлонефрит.

2.:Пухлина нирки.

3.:Хронічний цистит.

4.:Сечокам’яна хвороба.

5.:Туберкульоз нирки і сечового міхура.

№3524

Хворий 42 років, доставлений до травматологічного відділення 2 години тому. Рентгенологічно - перелом кісток тазу. Вивели з шоку. Самостійно не мочиться. Уретрорагія. Пальпується збільшений сечовий міхур. Болісна припухлість у ділянці промежини. Поставте попередній діагноз.

1.:--

2.:Гостра ниркова недостатність.

3.:Рефлекторна затримка сечовипускання.

4.:Травма сечового міхура.

5.:Травма уретри.

№3525

Больная 52 лет жалуется на боли постоянного характера в проекции левой почки (повышение температуры до 38С, озноб). В правой боковой области живота пальпируется болезненное эластичное образование 12х18 см. В общем анализе мочи пиурия, протеинурия. Какой из дополнительных методов обследования следует применить в первую очередь у этой пациентки?

1.:Хромоцистоскопия

2.:Экскреторная урография

3.:Обзорная урография

4.:Ультразвуковое исследование почек

5.:Скеннирование почек

№3526

Больной 42 лет жалуется на приступообразные боли в левой поясничной области, тошноту, рвоту. Заболел остро 6 часов назад. Пальпация в проекции левой почки болезненна. Симптом поколачивания поясничных областей положительный слева. В общем анализе мочи - микрогематурия, оксалаты. На УЗИ - пиелокаликоэктазия слева( в/з левого мочеточника расширена). О каком заболевании можно думать у пациента?

1.:Оксалатный диатез

2.:Острый пиелонефрит слева

3.:Опухоль мочеточника

4.:Уретерогидронефроз слева

5.:Камень левого мочеточника

№3527

Больной 53 лет жалуется на примесь крови в моче, частые мочеиспускания. В общем анализе мочи - протеинурия, гематурия. На УЗИ емкость мочевого пузыря 150 мл, в области дна имеется дополнительное образование на широком основании до 3 см. О каком заболевании можно думать ?

1.:Хронический цистит

2.:Камень мочевого пузыря

3.:Опухоль мочевого пузыря

4.:Гиперплазия простаты

5.:Инородное тело мочевого пузыря

№3528

Больной 65 лет жалуется на боли в поясничном отделе позвоночника, умеренную дизурию. Болеет около полугода. Объем простаты-45 см3 ( имеются гипоэхогенные узлы в обеих долях, инвазия капсулы). Простат-специфический антиген-60 нг/мл. По данным биопсии простаты имеется аденокарцинома. Какой из дополнительных методов исследования позволит установить стадию опухолевого процесса у этого больного?

1.:Компьютерная томография органов малого таза

2.:Экскреторная урография

3.:Рентгенография поясничного отдела позвоночника

4.:Рентгенография органов грудной клетки

5.:Сканнирование костей

№3529

Больная 48 лет жалуется на тупую боль в правой поясничной области. Страдает более трех лет. На УЗИ почки обычных размеров, в области верхнего полюса правой почки- жидкостное образование до 12 см. в диаметре. На экскреторных урограммах слева - норма, справа - деформация верхней группы чашечек, функция удовлетворительная. О каком заболевании можно думать в данном наблюдении?

1.:Гидронефроз справа

2.:Мультикистоз правой почки

3.:Опухоль правой почки

4.:Поликистоз почек

5.:Простая киста правой почки

№3530

Больной 64 лет обратился к урологу с жалобами на затрудненное, вялой струей мочеиспускание. При ректальном исследовании обнаружены изменения простаты, не позволяющие дифференцировать аденому и рак. Какое исследование нужно провести для уточнения диагноза?

1.:Определение количества остаточной мочи

2.:Уретроцистографию

3.:Определение уровня мочевины и креатинина сыворотки крови

4.: Общий анализ секрета простаты

5.:Исследование крови на простатоспецифический антиген

№3531

Больной 64 лет в течение суток не выделяет мочу. До этого отмечал затрудненное, вялой струей мочеиспускание. Ощущает незначительные позывы мочиться. В течение 20 лет периодически с мочой отходили мелкие камни. Необходимо дифференцировать анурию и ишурию. Какое нужно провести исследование?

1.:Уретрографию

2.:Катетеризацию мочевого пузыря

3.:Хромоцистоскопию

4.:Экскреторную урографию

5.:Цистографию

№3532

У пятимесячного мальчика в мошонке отсутствует левое яичко. Правое яичко в мошонке, не изменено. При пальпации в проекции левого пахового канала определяется овальное образование 2 х 1,5 см. Какой ваш предварительный диагноз?

1.:Крипторхизм

2.:Эктопия яичка

3.:Аплазия яичка

4.:Монорхизм

5.:Фуникулоцеле

№3533

У годовалої дитини мати при купанні знайшла пухлиноподібне утворення черевної порожнини зліва. Дитина бліда,вираженний сечовий синдром При рентгенологічному обстеженні виявлено розширення чашко-лоханкової системи лівої нирки. Попередній діагноз - гідронефроз. Яка із нижче приведенних ознак не є типовою для гідронефрозу?

1.:Лейкоцитурія

2.:Дізуричні розлади

3.:Рентгенологічно: розширення чашко-лоханкової системи

4.:Пухлиноподібне утворення черевної порожнини

5.:Жовтяниця

№3534

Хворий М., 42 років доставлений у приймальне відділення з діагнозом “ниркова колька”. Яка з нижче перечислених ознак найбільш вірогідна для хворого?

1.:Гематурія

2.:Білірубінемія

3.:Наявність цукру у сечі

4.:Лейкоцитоз

5.:Зниження показників червоної крові

№3535

Чоловік 66 років потрапив до клініки зі скаргами на інтенсивний біль у попереку зліва, присутність крові у сечі. Раніше не хворів на урологічні захворювання. Захворів гостро. PS - 94/хв., аритмічний. Тони сердця глухі, ритм порушено за типом мерехтливої аритмії. Симптом Пастернацького позитивний зліва. В аналізі сечі 180 еритроцитів. Який із наступних діагнозів найбільш вірогідний ?

1.:Інфаркт нирки.

2.:Пухлина нирки.

3.:Некроз ниркового пиптика лівої нирки.

4.:Туберкульоз нирки.

5.:Сечокам'яна хвороба, камінь лівої нирки.

№3536

Жінка 45 років потрапила до клініки із скаргами на загальну кволість, швидку втомленість, сухість у роті, спрагу. Шкіряні покрови бліді. АТ 170/105 мм рт. ст. Промацуються збільшені горбисті нирки. Сироваточна концентрація залишкового азоту 100 ммоль/л. Добове коливання відносної питомої ваги сечі 1010-1012. Відомо, що бабуся хворої померла у віці 43 років від невідомого захворювання нирок. Який із перелічених методів найбільш інформативний для підтвердження діагнозу ?

1.:Сонографія нирок.

2.:Дінамічна сцинтиграфія.

3.:Видільна урографія.

4.:Хромоцистоскопія.

5.:Радіоізотопна ренографія.

№3537

Чоловік 46 років потрапив до клініки зі скаргами на виражений тупий біль у нижньому відділі правої половини огруддя, присутність крові у сечі. Позначені симптоми з'явилися одразу після падіння та забиття правої половин тулуба о металеву балку. Пульс 90 уд/хв., АТ 120/70 мм рт. ст. Пальпаторно виражена болючесть у правому підребер'ї. В аналізі сечі еритроцітів 90. Який із перелічених методів найбільш доцільніший для визначення діагнозу?

1.:Хромоцистоскопія.

2.:Ретроградна уретеропієлографія.

3.:Екскреторна урографія.

4.:Сонографія нирки.

5.:Радіонуклідна ренографія.

№3538

Хвора Н., 20 років, скаржиться на частий сечопуск, хибні позиви до сечопуску, біль, печію в надлобковій ділянці, що посилюються під час сечопуску. З сечею в останній порції сечі з'являється декілька крапель крові. Хворіє на протязі декількох днів, коли після переохолодження з'явився частий сечопуск. Хвора відмічала подібне двічи на протязі минулого року, але до лікарів не зверталась. Температура не підвищувалась. Сеча мутна, при лабораторному дослідженні - лейкоцити в великій кількості в полі зору, білок - 0,099 г/л. Про яке захворювання потрібно думати?

1.:Гострий цистит .

2.:Пухлина сечового міхура.

3.:Хронічний цистит в стадії активного загострення.

4.:Загострення хронічного парациститу.

5.:Гострий уретрит.

№3539

Хворий 32 роки, на протязі тривалого часу відмічає болі в поперековій області справа, інколи почащене болюче сечовипускання , субфебрилитет. Живіт м’який, нирки не пальпуються, симптом Пастернацького від’ємний. Аналіз сечі: рН - 5,4; питома вага 1022, лейкоцити - 20-25, еритроцити - 5-7 в полі зору. При бактеріальному дослідженні сечі росту мікрофлори немає.На оглядовій урограмі в проекції верхнього полюсу правої нирки тінь неправильної форми, яка нагадує контурами деформовану верхню чашечку. На екскреторних урограмах вказана тінь відповідає верхній чашечці, співпадаючи з її тінню, заповненій контрастною речовиною. Який попередній діагноз?

1.:Пухлина нирки

2.:Піонефроз

3.:Сечокам’яна хвороба

4.:Солітарна кіста нирки

5.:Туберкульоз нирок

№3540

Хворий 55 років. Скарги на слабкість, спрагу, нудоту, головний біль, постійний біль в попереку з обох сторін. Шкірні покрови бліді, сухі. Пальпуються обидві збільшені нирки: щільні, бугристі, помірно болісні. Назвіть попередній діагноз.

1.:Пухлина нирки.

2.:Полікістоз нирок.

3.:Довготривалий пієлонефріт.

4.:Сечокам’яна хвороба.

5.:Туберкульоз нирок.

№3541

60-ти річний алкоголік потрапив у приймальне відділення з клінічними проявами анурії. Після того, як Ви впевнилися, що гемодинамічні показники не порушені, першим кроком в подальшому діагностичному обстеженні пацієнта буде:

1.:Хромоцистоскопія

2.:Ультразвукове дослідження нирок та сечових шляхів

3.:Катетеризація сечоводів

4.:Видільна урографія

5.:Радіоізотопна ренографія

№3542

В 50-ти річної жінки після гінекологічного оперативного втручання відмічено гіпертермію, гостру біль в крижах справа та зліва, анурія. При УЗД виявлено наявність двохстороннього уретерогідронефроза. Що із переліченого найбільш придатне для виявленя рівня обструкції сечоводів?

1.:Катетеризація сечоводів

2.:Видільна урографія

3.:Динамічна сцинтіграфія

4.:Ретроградна уретерографія

5.:Радіоізотопна ренографія

№3543

Больной 43 лет жалуется на боли в правой поясничной области, общую слабость, снижение аппетита, похудание, повышение температуры тела до 38оС, повышение артериального давления до 180 мм.рт.ст. На компьютерной томограмме забрюшинного пространства правая почка представлена мягкотканным образованием 18х12х8см. Параортальные и паракавальные лимфоузлы увеличены до 3 см. О каком заболевании можно говорить у данного пациента?

1.:Опухоль правой почки

2.:Пионефроз справа

3.:Туберкулёз правой почки

4.:Гидронефроз справа

5.:Камень правой почки

№3544

Больной 64 лет жалуется на частые затрудненные мочеиспускания, вялую струю мочи, чувство неполного опорожнения мочевого пузыря. При ректальном исследовании железа увеличена, плотно-эластической консистенции, междолевая борозда сглажена, слизистая прямой кишки над железой подвижная. По данным УЗИ объем предстательной железы 45мл, консистенция однородная, капсула сохранена на всем протяжении. Объем мочевого пузыря-300мл,остаточной мочи-160 мл, PSА-2,8 нг/мл. Укажите наиболее вероятный диагноз?

1.:Гиперплазия простаты

2.:Рак простаты

3.:Абцесс предстательной железы

4.:Хронический простатит

5.:Склероз простаты

№3545

Чергового лікаря викликали у приймальний покій до потерпілого, який отримав побої. Пацієнт скаржиться на біль в попереку, загальну слабість, нудоту. Об’єктивно: живіт м’який, симптоми подразнення очеревини відсутні, позитивний симптом Пастернацького справа. Загальний аналіз крові без особливостей, у сечі виявлена гематурія. Яку патологію можна очікувати?

1.:Забій м’яких тканин попереку справа

2.:Позаочеревна травма правої нирки

3.:Травматичний розрив сліпої кишки

4.:Травматичний розрив печінки

5.:Розрив сечового міхура

№3546

Хвора М., 35 років скаржиться на частий, болючий, утруднений сечопуск, постійні позиви до сечопуску, появу декількох крапель крові у сечі в кінці сечопуску. Захворіла раптово після переохолодження. При УЗД - в сечовому міхурі мало сечі, стінки сечового міхура набряклі, рівномірно потовщені. В аналізах сечі лейкоцити - 30-40 в полі зору, білок - 0,099 г/л, еритроцити незмінені- 5-7 в полі зору. Визначте діагноз?

1.:Гострий сальпінгоофорит.

2.:Пухлина сечового міхура.

3.:Уретероцеле

4.:Камінь сечового міхура.

5.:Гострий цистит.

№3547

Хвора З., 65 років, поступила зі скаргами на присутність масивної макрогематурії з відходженням безформених згортків крові, частий болючий сечопуск Відзначає також помірне похудіння протягом 3-4 місяців. Макрогематурія, що не супроводжувалась болями та дизурією, вперше з’явилась 3 місяці тому без видимих причин, і через декілька днів кровотеча самостійно припинилась.. Про яке захворювання слід думати?

1.:Пухлина нирки

2.:Гострий цистит

3.:Сечокам’яна хвороба

4.:Пухлина сечового міхура

5.:Хронічний цистит

№3548

В поліклініку звернулись батьки хлопчика 2-х років зі скаргами на відсутність у дитини в калитці правого яєчка. При огляді виявляється гіпоплазія правої половини калитки, яєчко при пальпації відсутнє. Воно зменшене в розмірах, пальпується по ходу пахвинного каналу, але в калитку не виводиться. Який діагноз?

1.:Правобічний крипторхізм, пахова форма.

2.:Лівобічний монорхізм.

3.:Ектопія правого яєчка, лобкова форма.

4.:Правобічний крипторхізм, абдомінальна форма.

5.:Ретракція правого яєчка (псевдокрипторхізм).

№3549

Хвора М., 35 років скаржиться на частий, болючий, утруднений сечопуск, постійні позиви до сечопуску, появу декількох крапель крові у сечі в кінці сечопуску. Захворіла раптово після переохолодження. При УЗД - в сечовому міхурі мало сечі, стінки сечового міхура набряклі, рівномірно потовщені. В аналізах сечі лейкоцити - 30-40 в полі зору, білок - 0,099 г/л, еритроцити незмінені- 5-7 в полі зору. Визначте діагноз?

1.:Уретероцеле

2.:Пухлина сечового міхура.

3.:Гострий сальпінгоофорит.

4.:Гострий цистит.

5.:Камінь сечового міхура.

№3550

У хворого В., 58 років, добу назад раптово почався приступ різкого, колючого болю в поперековій ділянці зліва з іррадіацією в статеві органи і внутрішню поверхню стегна, що супроводжувались нудотою, блюванням, позивами до сечопуску. З початку приступу не мочився. В анамнезі - аплазія правої нирки. Симптом Пастернацкого різко позитивний зліва, справа негативний. При оглядовій урографії в проекції лівої миски округла чітка тінь 12х15 мм, при в/в урографії - ліва нирка 126х81 мм, функція лівої нирки відсутня.

1.:Сечокам’яна хвороба, гостра ренальна ниркова недостатність.

2.:Сечокам’яна хвороба, камінь єдиної лівої нирки, гостра затримка сечі.

3.:Сечокам’яна хвороба, камінь єдиної лівої нирки, анурія.

4.:Ехінококова кіста лівої нирки, гостра ниркова недостатність, анурія.

5.:Гострий інтерстиціальний нефрит, обтураційна анурія.

№3551

Больной 64 лет обратился к урологу с жалобами на затрудненное, вялой струей мочеиспускание. При ректальном исследовании обнаружены изменения простаты, не позволяющие дифференцировать аденому и рак. Какое исследование нужно провести для уточнения диагноза?

1.:Уретроцистографию

2.: Определение количества остаточной мочи

3.:Исследование крови на простатоспецифический антиген

4.:Общий анализ секрета простаты

5.:Определение уровня мочевины и креатинина сыворотки крови

№3552

Больной 35 лет поступил с болями внизу живота. Шесть часов на зад в нетрезвом состоянии получил удар в надлобковую область. При позывах к мочеиспусканию боли усиливаются. Самостоятельно помочиться не может. Живот болезненный в нижних отделах. Мочевой пузырь не пальпируется. В горизонтальном положении боли усиливаются. Предположено повреждение мочевого пузыря. Какое исследование позволит установить диагноз?

1.:Восходящая цистография

2.:Катетеризация мочевого пузыря

3.:УЗИ мочевого пузыря

4.:Радионуклидная ренография

5.:Цистоскопия

№3553

Больной 19 лет сутки назад получил травму при падении с высоты 1,5 метра “сел верхом” на деревянный брус. Мочеиспускание резко затруднено, макрогематурия, уретроррагия. На промежности и мошонке - гематома. При уретрографии выявлено затекание контрастного вещества в мембранозном отделе уретры. Какая должна быть лечебная тактика?

1.:Бужирование уретры

2.:Операция эпицистостомия

3.:Выполнение первичного шва уретры

4.:Холод на промежность, гемостатическая терапия

5.:Катетеризация мочевого пузыря для отведения мочи

№3554

Больной 64 лет в течение суток не выделяет мочу. До этого отмечал затрудненное, вялой струей мочеиспускание. Ощущает незначительные позывы мочиться. В течение 20 лет периодически с мочой отходили мелкие камни. Необходимо дифференцировать анурию и ишурию. Какое нужно провести исследование?

1.:Уретрографию

2.:Экскреторную урографию

3.:Катетеризацию мочевого пузыря

4.:Хромоцистоскопию

5.:Цистографию

№3555

У больного 65 лет в течение 6 месяцев затрудненное, вялой струей безболезненное мочеиспускание, периодическое ощущение неполного опорожнения мочевого пузыря. Ночью мочится 3-4 раза. При УЗИ после мочеиспускания в мочевом пузыре определяется 100 мл мочи. Как называется это состояние?

1.:Хроническая ишурия

2.:Странгурия

3.:Никтурия

4.:Опсоурия

5.:Олигакиурия

№3556

Врача-уролога вызвали в травматологическое отделение к больному с острой задержкой мочи, у которого вследствие автодорожной травмы множественные переломы переднего полукольца таза с повреждением уретры. Над лоном пальпируется увеличенный мочевой пузырь. Какое пособие показано в данном случае?

1.:Катетеризация мочевого пузыря металлическим катетером

2.:Эпицистостомия

3.:Внутритазовая новокаиновая блокада

4.:Капиллярная пункция мочевого пузыря

5.:Катетеризация мочевого пузыря мягким катетером

№3557

Пострадавшая 12 лет извлечена из холодной морской воды через 15 мин после утопления без признаков жизни. Какие меры необходимо предпринять?

1.:Освободить дыхательные пути от воды, создать дренажное положение, приступить к проведению мероприятий сердечно

2.:Не проводить СЛР, вследствие большого промежутка времени после утопления

3.:Транспортировать пострадавшую в ближайшее лечебное учреждение для проведения СЛР

4.:Не теряя времени на удаление воды, приступить к легочно-сердечной реанимации

5.:Выполнить коникотомию

№3558

Мужчина 30 лет пострадал в результате автодорожной катастрофы. Сознание отсутствует. Пульс на сонной артерии не прощупывается, дыхания нет. На уровне пояса у пострадавшего широкий кожаный ремень. Какие действия необходимо предпринять?

1.:Повернуть пострадавшего на правый бок

2.:Проводить искусственную вентиляцию легких и наружный массаж сердца после предварительного снятия ремня

3.:Уложить пострадавшего спиной на щит

4.:Немедленно начать проведение искусственной вентиляции легких и наружного массажа сердца, не теряя времени

5.:Не трогать пострадавшего до прибытия работников ГАИ

№3559

У хворого 48 років з діагнозом гостра ниркова недостатність на фоні краш синдрому, анурії розвинулись зміни на ЕКГ у вигляді підвищення зубця Т, подовження інтервалу P-Q, з'явились деформовані комплекси QRS, К+ плазми 6,7 ммоль/л. В першу чергу хворому слід призначити:

1.:100мл 40% глюкози в/в + інсулін 10од. п/ш, CaCl 10% 10мл в/в, 100мл 4% NaHCO3 в/в, готувати хворого на гемодіа

2.:Пляризуюча суміш, строфантин 0,05% 0,5мл

3.:Стимулювання діурезу, р-н манітолу 15г в/в

4.:7% р-н сорбітола per os по 20мл кожну годину, лазікс 100мг в/в

5.:Нічого не вводити і швидко готувати хворого до гемодіалізу

№3560

Електрик 27 років отримав електротравму, доторкнувшись рукою до оголеної електричної проводки. Спостерігалась зупинка кровообігу та дихання. Реанімаційні заходи забезпечили відновлення серцевої діяльності через 5 хв. Яке з ускладнень найбільш можливе через кілька годин чи навіть днів після ураження електричним струмом?

1.:Гостра печінкова недостатність

2.:Набряк легень

3.:Зупинка дихання

4.:Зупинка кровообігу

5.:Гостра ниркова недостатність

№3561

У хворого 32 років з діагнозом: Політравма. Закрита травма черепа та грудної клітки. Закритий перелом правого стегна. АТ - 100/60 мм рт.ст., ЧСС - 124 за 1 хв., частота дыхання - 28 за 1 хв. Через 2 години після проведення скелетного витягування під м/а лідокаїном, відбулося різке погіршення стану: з'явився ціаноз обличчя і шиї, АТ - 60/40 мм рт.ст., ЧСС - 160 уд. за 1 хв., ЧД - 44 за хв. Яке ускладнення найбільш вірогідно збільшило важкість політравми?

1.:Гостра анемія

2.:Жирова емболія легеневої артерії

3.:Інфаркт міокарду, кардіогенний шок

4.:Тромбоемболія легеневої артерії

5.:Больовий шок

№3562

Хворому 20 років для уточнення функціонального стану нирок проводиться рентгенологічне дослідженя з в/в введенням кардіотрасту. В кінці введення стан хворого різко погіршився, з'явилась задишка, гіперемія шкіри, сверблячка. АТ - 60/20 мм рт. ст., ЧСС - 132/хв. Аналогічне дослідження проводилось 3 місяці тому, побічних ефектів не спостерігалось. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Медикаментозний анафілактичний шок

2.:Непритомність внаслідок стресу на проведену маніпуляцію