Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

2.:Інфаркт міокарда

3.:Набряк легень

4.:Пароксизм шлуночкової тахікардії

5.:Гостре легеневе серце

№141

У хворої на ревматизм визначається діастолічне тремтіння грудної стінки (“котяче муркотіння”), посилений І тон над верхівкою, діастолічний шум з пресистолічним посиленням, щиглик відкриття мітрального клапана, акцент ІІ тону над легеневою артерією. Яка вада серця у хворої?

1.:Стеноз легеневої артерії

2.:Стеноз лівого атріовентрикулярного отвору

3.:Недостатність клапанів аорти

4.:Відкрита артеріальна протока

5.:Недостатність мітрального клапана

№142

Хворий 70 років за 2 тижні до госпіталізації відмічав підвищення температури до 38° С. З діагнозом “пневмонія” був направлений до лікарні. При огляді: блідість шкіри, тахікардія. Над нижніми відділами легень - дрібнопухирчасті хрипи. В V точці - короткий протодіастолічний шум. АТ 140/40 мм рт. ст. Пальпується нижній край селезінки. Гемоглобін 60 г/л, еритроцити 2,5*1012/л, лейкоцити 2*109/л, ШОЕ 35 мм/год. На ЕКГ депресія ST в V5-V6. В сечі - протеїнурія. Назвіть найбільш імовірний діагноз:

1.:Гострий міокардит

2.:Ревматична вада серця

3.:Бактеріальний ендокардит

4.:Гострий перикардит

5.:Хронічний мієлолейкоз

№143

Хворий 18 років поступив зі скаргами на головний біль. Рік тому виявлено підвищення АТ. Стан задовільний. Межі відносної серцевої тупості розширені вліво. Тони серця звучні. АТ 170/110 мм рт. ст Систолічний шум над аортою та у міжлопатковій ділянці зліва. Пульс на артеріях стоп ослаблений. Назвіть найбільш вірогідний метод дослідження для постановки діагнозу артеріальної гіпертензії у цього хворого

1.:Внутрішньовенна пієлографія

2.:Селективна ниркова ангіографія

3.:Рентгенографія органів грудної порожнини

4.:Ультразвукова допплерографія нижніх кінцівок

5.:Ехокардіографія

№144

Жінку 25 років оглянув лікар з метою оцінки серцевого шуму. Скарг у пацієнтки немає. В анамнезі відсутні свідчення про ревматизм. Систолічний шум вислуховується давно і вважається функціональним. АТ 120/70 мм рт. ст., пульс 72/хв. Виражене, стійке розщеплення ІІ тону серця. Невеликий, м’якого тембру, систолічний шум в другому міжребер’і зліва. Рентгенологічна картина серця і легень нормальна. Найімовірніший діагноз:

1.:Мітральний стеноз

2.:Аортальний стеноз

3.:Пролапс мітрального клапана

4.:Мітральна недостатність

5.:Дефект міжпередсердної перетинки

№145

Жінка 40 років, хвора на мітральний стеноз, скаржиться на задишку, кволість, які поступово прогресують. На сьогодні може виконувати легку домашню роботу Найбільш адекватною терапією для цієї хворої є:

1.:Діуретики

2.:Вазодилататори

3.:Серцеві глікозиди

4.:Біцилінотерапія

5.:Хірургічне втручання

№146

Жінка 40 років, що хворіє на мітральний стеноз ревматичного генеза, скаржиться на задишку, кашель з харкотинням, втому, які поступово прогресують. У теперішній час не може виконувати легку домашню роботу. Оберіть найбільш доцільну тактику лікування:

1.:Антикоагулянти

2.:Мітральна комісуротомія

3.:Біцилінотерапія

4.:Препарати дигіталісу

5.:Імплантація штучного клапана

№147

Жінка середнього віку, яка хворіє на аортальний стеноз ревматичного генеза, звернулася зі скаргами на задишку Об’єктивно: загальний стан задовільний, шкіряні покриви бліді. Над легенями - дихання везикулярне. Межі серця розширені вліво, тони ослаблені, над аортою - грубий систолічний шум, який проводиться на судини шиї. ЧСС 100/хв, АТ 90/60 мм рт. ст. Печінка збільшена на 2 см, край м’який, чутливий при пальпації. Набряки нижніх кінцівок. Який з препаратів протипоказаний хворій?

1.:Рибоксин

2.:Верапаміл

3.:Каптоприл

4.:Аспаркам

5.:Фуросемід

№148

Хворий 28 років скаржиться на ниючий біль в ділянці серця, серцебиття, пітливість, підвищення температури тіла до 39° С, яке супроводжується остудою. Місяць тому була екстракція зуба. Об’єктивно: шкіра бліда, поодинокі петехії на верхніх кінцівках, легкий ціаноз губ. Над легенями - везикулярне дихання. Межі серця розширені вліво. Діяльність серця ритмічна, ослаблення тонів, діастолічний шум над аортою та в точці Боткіна. Пульс celer et altus, 122/хв, АТ 100/55 мм рт. ст. Печінка збільшена на 3 см, селезінка збільшена на 4 см. Суглоби не змінені. В крові еритроцити 3,3*1012/л, гемоглобін 118 г/л, колірний показник 0,7, лейкоцити 14,7*109/л, паличкоядерні - 8 %, ШОЕ 24 мм/год. Дослідження крові на стерильність: знайдено стафілокок. Яке дослідження буде найбільш інформативним для визначення діагнозу?

1.:Рентгенологічне дослідження органів грудної порожнини

2.:Ехокардіографія

3.:Протеїнограма

4.:Гострофазові показники

5.:Імуноферментні дослідження

№149

Чоловік 45 років скаржиться на інтенсивний біль за грудиною, що іррадіює в нижню щелепу, виникає в стані спокою, вночі, перебігає у вигляді серій тривалістю 10-15 хвилин. Під час больового нападу на ЕКГ реєструється підйом сегменту SТ у відведеннях V3-V4. Ваш діагноз?

1.:Стенокардія Принцметала