Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

1.:Інфаркт міокарда

2.:Дилатаційна кардіоміопатія

3.:Гостра пневмонія

4.:Гострий дифузний міокардит

5.:Сухий фібринозний перикардит

№46

Хворий 67 років протягом останніх 4 років переніс два Q-інфаркти. Звернувся до лікаря зі скаргами на біль за грудиною стискаючого характеру, з іррадіацією в ліву руку і ліву половину нижньої щелепи. Тривалість болю 3-5 хвилин, знімається прийомом нітрогліцерину. Біль виникає при ходьбі по рівній місцевості в звичайному темпі на відстані до 200 м, при підйомі на 1 поверх. Болі за грудиною виникають і при вдиханні морозного повітря, в стресових ситуаціях. Який функціональний клас стенокардії у хворого?

1.:ІІІ

2.:ІІА

3.:ІV

4.:I

5.:ІІ

№47

Хвора 62 років вступила до приймального відділення з нападом ядухи. Хворіє на гіпертонічну хворобу 16 років, 3 роки тому перенесла інфаркт міокарда. Об’єктивно: ортопное, шкіряні покриви бліді, холодний піт, акроціаноз. АТ 230/130 мм рт. ст., пульс 108/хв, частота дихання 36/хв. Аускультативно: розсіяні сухі хрипи над усіма ділянками легень, в нижніх відділах - вологі середньопухирчасті. Яке найбільш імовірне ускладнення?

1.:Напад бронхіальної астми

2.:Гостра правошлуночкова недостатність

3.:Гострий інфаркт міокарда

4.:Гостра лівошлуночкова недостатність

5.:Тромбоемболія легеневої артерії

№48

Хворий 45 років вступив до травматологічного відділення з діагнозом “закрита черепно-мозкова травма, закритий перелам лівого стегна”. При вступі АТ 110/70 мм рт. ст., пульс 114/хв, частота дихання 26/хв. Після витягування стан різко погіршився, з’явились ціаноз верхньої половини тулуба, задишка. Перкуторно - ясний легеневий звук. АТ 60/40мм рт. ст., ЧСС 156/хв. На ЕКГ - правограма. Що є найбільш ймовірною причиною погіршення стану хворого?

1.:Пневмоторакс

2.:Емболія легеневої артерії

3.:Порушення з боку ЦНС

4.:Інфаркт міокарда

5.:Больовий шок

№49

Хворий 57 років протягом року відмічає появу стискаючого болю за грудиною під час емоційного напруження та перебування на холоді. Перкуторно - розширення меж серця вліво. Аускультативно - тони ритмічні, ослаблені, систолічний шум над верхівкою. Пульс 68/хв, ритмічний, помірного напруження. Поза нападом ЕКГ без змін. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:ІХС, варіантна стенокардія

2.:Дилатаційна кардіоміопатія

3.:НЦД з кардіалгією

4.:Гострий інфаркт міокарда

5.:ІХС, стабільна стенокардія

№50

Хворий скаржиться на задишку при фізичному навантаженні, ниючі болі в ділянці серця, серцебиття. Аускультативно: над верхівкою - посилений I тон, діастолічний шум, додатковий тон через 0,10 с після ІІ тону, акцент II тону над легеневою артерією. Артеріальний тиск 120/80 мм рт. ст., пульс 78/хв. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Недостатність аортального клапана

2.:Стеноз лівого атріовентрикулярного отвору

3.:Стеноз трикуспідального клапана

4.:Стеноз гирла аорти

5.:Недостатність мітрального клапана

№51

При обстеженні хворого 74 років у ІІ міжребер’ї справа виявлено систолічний шум та акцент ІІ тону, АТ 175/80 мм рт. ст. Вкажіть причину виявленого шуму.

1.:Коарктація аорти

2.:Стеноз гирла легеневої артерії

3.:Аортосклероз

4.:Незрощення міжшлуночкової перетинки

5.:Недостатність мітрального клапана

№52

Під час чергового профілактичного медичного огляду у хворого 47 років, викладача вузу, за даними анкети Роуза запідозрена ІХС, стенокардія напруження. Виберіть показання для проведення хворому проби з дозованим фізичним навантаженням із наведених нижче:

1.:Часті напади стенокардії

2.:Наявність ознак недостатності кровообігу

3.:Помірна артеріальна гіпертензія

4.:Наявність супутньої ендокринної патології

5.:Відсутність типового больового синдрому та змін ЕКГ у спокої

№53

Больную 45 лет беспокоят резкая слабость, полиурия, повышение АД до 210/120 мм рт. ст. В крови калий - 3,12 ммоль/л, натрий - 148 ммоль/л, альдостерон - 715 нмоль/л. Наиболее вероятный диагноз:

1.:Синдром Иценко-Кушинга

2.:Синдром Конна

3.:Диабетический гломерулосклероз, ХПН

4.:Гипертоническая болезнь III ст., ХПН

5.:Хронический пиелонефрит, ХПН

№54

Пацієнт 72 років, з дрібновогнищевим інфарктом міокарда в анамнезі, скаржиться на серцебиття, задуху при помірному фізичному навантаженні. Об’єктивно: ритм серцевої діяльності неправильний, ЧСС - 96/хв, тони серця ослаблені, систолічний шум над аортою, частота дихання - 16/хв. На ЕКГ: відсутність зубців Р в усіх відведеннях, різні інтервали R-R, хвилі f найкраще виражені у V1. Про яке порушення ритму серцевої діяльності слід думати?

1.:Передсердну екстрасистолію

2.:Неповну блокаду правої ніжки пучка Гіса

3.:Шлуночкову екстрасистолію

4.:Миготливу аритмію

5.:Атріовентрикулярну блокаду

№55

У жінки 52 років, яка хворіє на гіпертонічну хворобу, після стресу раптово з’явились головний біль, серцебиття, біль в ділянці серця, відчуття тривоги, страху. Об’єктивно: хвора збуджена, пульс - 120/хв, АТ - 210/110 мм рт. ст. Тони серця ритмічні, акцент II тону над аортою. Які препарати найбільш доцільно призначити в даному випадку?

1.:Бета-адреноблокатори

2.:Інгібітори АПФ

3.:Адельфан

4.:Ніфедипін

5.:Папаверин

№56

Хворий 60 років скаржиться на біль за грудиною стискаючого характеру при ходьбі на відстані до 200 м. Біль триває до 10 хвилин, супроводжується відчуттям нестачі повітря, пітливістю. Протягом останніх 2 тижнів біль з’являвся в спокої, став частішим, перестав зніматись однією таблеткою нітрогліцерину. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:ІХС: стабільна стенокардія IV ФК

2.:ІХС: стабільна стенокардія III ФК

3.:ІХС: варіантна стенокардія

4.:ІХС: прогресуюча стенокардія

5.:ІХС: дрібновогнищевий інфаркт міокарда

№57

У чоловіка 59 років, хворого на хронічний обструктивний бронхіт, емфізему легень, з дихальною недостатністю ІІ-ІІІ ступеня, є скарги на періодичні болі в ділянці серця. АТ 150/100 мм рт. ст. На ЕКГ зареєстровано різке відхилення електричної осі вправо з SІ=6 мм і RІІІ=8 мм, QRS - 0,09 c, депресія ST ІІ-ІІІ до 1,5 мм і інверсія ТІІ-ІІІ, а також РІІ-ІІІ=3 мм. Яке Ваше трактування ЕКГ?

1.:Гіпертрофія лівого шлуночка і лівого передсердя

2.:Гіпертрофія правого і лівого шлуночка

3.:Блокада лівої ніжки пучка Гіса

4.:Блокада правої ніжки пучка Гіса

5.:Гіпертрофія правого шлуночка і правого передсердя

№58

Чоловік 58 років, що перебував одну добу в палаті інтенсивної терапії з приводу інфаркту міокарда, раптово втратив свідомість. Об'єктивно: шкіра бліда, пульс на а. carotis відсутній, на ЕКГ - фібриляція шлуночків. Які заходи найбільш доцільно провести?

1.:Внутрішньовенне введення лідокаїну

2.:Вагусні проби

3.:Електроімпульсну терапію

4.:Черезстравохідну кардіостимуляцію

5.:Внутрішньосерцеве введення адреналіну

№59

Хвора 65 років скаржиться на напад задухи, біль в серці, серцебиття після фізичного навантаження. Три місяці тому перенесла великовогнищевий інфаркт міокарда. Шкіра вкрита холодним потом, акроціаноз, вени шиї набряклі, пульс 110/хв, АТ 100/60 мм рт. ст. Тони серця ослаблені. Дихання важке, чутне на відстані. Під час кашлю виділяється піняве харкотиння рожевого кольору. Що обумовлює розвиток цього стану?

1.:Гостра судинна недостатність