Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

5.:Пневмонія

№5399

При профілактичному огляді дітей дитячого садка виявлено 2 випадки головного педикульозу. Яким препаратом доцільно провести обробку волосся?

1.:Ніттіфор

2.:Хлорофос

3.:АРРІВО

4.:Неопін

5.:Хлорамін

№5400

Дитина 11 років імунізована відповідно віку з дотриманням календарних строків. Яке щеплення треба зробити дитині в цьому віці?

1.:Проти поліомієліту

2.:Проти вірусного гепатиту В

3.:Проти кашлюку

4.:Проти дифтерії та правцю

5.:Проти туберкульозу

№5401

Дитина 5 місяців народилася доношеною, але в перші дні з’явилися симптоми гемолітичної хвороби новонароджених. В пологовому будинку ніяких щеплень не отримала. Якою вакциною її треба імунізувати в першу чергу?

1.:БЦЖ

2.:АКДП

3.:Корова

4.:АДП

5.:АДП-М

№5402

Хвору на кір дитину віком 5 років госпіталізовано в інфекційний стаціонар. Її брат 8 місяців на кір не хворів і проти цієї інфекції не щеплений. Застосуванням якого із заходів можна попередити захворювання на кір у цієї дитини?

1.:Хіміопрофілактика

2.:Фагопрофілактика

3.:Вакцинація

4.:Антибіотикопрофілактика

5.:Імуноглобулінопрофілактика

№5403

Дитина 5 років захворіла гостро: підвищилася температура тіла до 38,0° С, скарги на біль у горлі при ковтанні, відмічалося одноразове блювання, з’явилася дрібнокрапчаста екзантема на гіперемійованому фоні. Дільничний педіатр поставив діагноз “Скарлатина”, призначив стаціонар на дому. Який препарат слід обрати для етіотропної терапії

1.:Інтерферон

2.:Пеніцилін

3.:Тетрациклін

4.:Поліміксину М сульфат

5.:Ацикловір

№5404

Дитина 5 років захворіла раптово: підвищилась температура до 39,7° С, на стегнах і сідницях з’явився геморагічний висип зірчастої форми розміром від 0,5 до 3 см, акроціаноз, кінцівки холодні, ниткоподібний пульс. Лікар “швидкої допомоги” запідозрив менінгококцемію. Який антибіотик необхідно призначити дитині на догоспітальному етапі?

1.:Гентаміцин

2.:Цефазолін

3.:Левоміцетину сукцинат

4.:Рифампіцин

5.:Оксацилін

№5405

Дитина 6 років захворіла гостро: підвищилась температура до 39,5° С, з’явився сильний головний біль, нудота, блювання. При огляді дитина млява. Виражена ригідність потиличних м’язів, позитивні симптоми Керніга, Брудзинського. Ліквор каламутний, цитоз 1450 /мкл (90 % нейтрофіли), білок - 1,8 г/л, реакція Панді +++. Який антибіотик слід призначити для стартової терапії?

1.:Офлоксацин

2.:Тетрациклін

3.:Еритроміцин

4.:Рифампіцин

5.:Пеніцилін

№5406

Дитина 2 років захворіла гостро з підвищення температури до 38,5° С, одноразового блювання, проносу, незначного кашлю, нежиті. Через 3 дні температура знизилась до норми, а дитина перестала ставати на ноги. При обстеженні виявлено обмеження рухів, зниження тонусу м’язів, відсутність сухожилкових рефлексів на нижніх кінцівках, більше в проксимальних відділах. Чутливість збережена. Який попередній діагноз ?

1.:Грип

2.:Ротавірусна інфекція

3.:Менінгококова інфекція

4.:Герпетична інфекція

5.:Поліомієліт

№5407

Дитина 1 року доставлена в стаціонар в агональному стані. Хворіє першу добу. На фоні температури 40,0° С на шкірі нижніх кінцівок з’явився рясний геморагічно-некротичний висип. Через 1 годину температура тіла почала різко знижуватися, АТ - 20/0 мм рт. ст.., ЧД - 44 /хв., пульс ниткоподібний 200 /хв. Менінгеальні симптоми негативні. Через 3 години дитина померла, незважаючи на проведення реанімаційних заходів. Встановлено діагноз менінгококцемії. Назвіть найбільш вірогідну причину смерті?

1.:Гостра серцева недостатність

2.:Гостра ниркова недостатність

3.:Гостра дихальна недостатність

4.:Набряк головного мозку

5.:Крововилив у наднирники

№5408

Дитина 3 років хворіє 3 день: температура 38-38,5° С, незначний біль при ковтанні, збільшені передньошийні лімфовузли. При огляді піднебінні мигдалики набряклі, поверхня вкрита білувато-сірими нальотами з гладенькою поверхнею, щільно зв’язаними з прилеглими тканинами. Встановлено діагноз “дифтерія”. Який процес лежить в основі утворення нальотів?

1.:Дистрофічний процес

2.:Гнійне запалення

3.:Фібринозне запалення

4.:Некротичний процес

5.:Катаральне запалення

№5409

Дитина 8 років хворіє на скарлатину. Отримувала лікування: парацетамол, вітаміни. На 14 день хвороби з’явилась в’ялість, знизився апетит, блідість шкіри, пастозність та набряки обличчя, олігурія. В сечі: питома вага 1030, білок 1 г/л, еритроцити 60 в полі зору, гіалінові циліндри. Яке ускладнення розвинулось у дитини?

1.:Сечокам’яна хвороба

2.:Поліпи уретри

3.:Пухлина сечового міхура

4.:Пієлонефрит

5.:Гломерулонефрит

№5410

Дитина 3 років захворіла з підвищення температури до 37,5° С, кашля, сиплого голосу. Проти дифтерії не щеплена. На 3 день хвороби з’явилась задишка, виражені симптоми дихальної недостатності, афонія голосу. Протинабрякова терапія неефективна. Найбільш вірогідний діагноз?

1.:Гострий алергічний ларингіт

2.:Стороннє тіло дихальних шляхів

3.:Папіломатоз гортані

4.:Дифтерійний круп

5.:Респіраторний круп

№5411

Дитині 1 місяць, хворіє на коклюш. В один з приступів кашлю дитина посиніла, перестала дихати. Чим обумовлена зупинка дихання?

1.:Ларингоспазм

2.:Набряк слизової оболонки гортані

3.:Набряк легень

4.:Позамежне гальмування дихального центру

5.:Набряк головного мозку

№5412

Дитина 8 років захворіла гостро: температура 38,5° С, блювання, біль в животі. При огляді на 3 добу виявлено: жовтушність шкіри та склер, на шкірі тулуба, кистях, стопах гіперемія, дрібнокрапковий висип, збільшення печінки, селезінки. Напередодні хвороби їла салат із свіжої капусти. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Скарлатина

2.:Вірусний гепатит

3.:Інфекційний мононуклеоз

4.:Ентеровірусна інфекція

5.:Псевдотуберкульоз

№5413

Дитина 7 років захворіла раптово. Підвищилась температура до 39,0° С, головний біль, повторне блювання. При огляді хворого: позитивні менінгеальні симптоми (ригідність м’язів потилиці, симптом Керніга). Дитина 2 тижні тому контактна по паротитній інфекції в класі. Проти паротиту не щеплена. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Менінгіт ентеровірусний

2.:Менінгіт пневмококовий

3.:Менінгіт менінгококовий

4.:Менінгіт паротитний

5.:Менінгіт туберкульозний

№5414

В дитини 4 років при огляді виявлено неяскраву гіперемію мигдаликів, їх набряк. На обох мигдаликах ущільнені нашарування сіро-білого кольору, з гладкою поверхнею, які виступають над рівнем слизової, не знімаються тампоном. Було запідозрено дифтерію мигдаликів. Визначте першочергове в лікуванні хворого.

1.:Призначення глюкокортикоїдів

2.:Введення АДС-анатоксину

3.:Симптоматична терапія

4.:Антибактеріальна терапія

5.:Введення антитоксичної протидифтерійної сиворотки

№5415

Дитина 9 місяців захворіла гостро взимку з підвищення температури до 39,0° С, частого блювання, рідких випорожнень, неспокою, незначних катаральних проявів. Випорожнення водянисті, знебарвлені, безкалові, кожної години. Ознаки токсико-ексикозу 2 ст. При лабораторному обстеженні встановлено діагноз ротавірусної інфекції. Який основний напрямок лікування цієї дитини?

1.:Пробіотики

2.:Ферментні препарати

3.:Регідратаційна терапія

4.:Дієтотерапія

5.:Антибіотики

№5416

Дитина 2,5 років захворіла гостро з гавкаючого кашлю, помірних виділень з носу, температури 38,0° С. В першу добу захворювання прокинулась вночі від грубого кашлю, задишки. Задишка інспіраторного характеру, спостерігається як при збудженні, так і у спокої. У диханні бере участь допоміжна мускулатура. Відмічається нерізке западання поступливих місць грудної клітини та епігастрію, періоральний ціаноз, блідість, тахікардія. Дитина щеплена за віком. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Стороннє тіло дихальних шляхів

2.:Дифтерійний ларинготрахеїт

3.:Туберкульоз внутрішньогрудних лімфовузлів

4.:Бронхіальна астма

5.:ГРВІ, гострий стенозуючий ларинготрахеобронхіт

№5417

Хлопчик 6 років захворів на кір, в родині є ще дитина 8 місяців. Який основний протиепідемічний захід потрібно провести стосовно контактної дитини?

1.:Госпіталізувати в стаціонар

2.:Провести активну імунізацію проти кору

3.:Призначити антибіотики

4.:Ввести нормальний людський імуноглобулін

5.:Призначити противірусні препарати

№5418

Хлопчик 3-х років доставлений до стаціонару в тяжкому стані. Об’єктивно: невпинна блювота, температура тіла 39,9° С, ЧСС 160/хв., АТ 80/40 мм.рт.ст., сомнолентність, гіперрефлексія, судоми, гіперестезія, позитивний симптом Керніга, Брудзинського, ригідність м’язів потилиці. Яке дослідження необхідно провести в першу чергу?

1.:Ехоенцефалографія

2.:Рентгенографія черепа

3.:Люмбальна пункція

4.:Компьютерна томографія мозку

5.:Реоенцефалографія

№5419

У будинку немовлят зимою на протязі тижня захворіло 7 дітей. Загальний стан середнього ступеню тяжкості, температура - субфебрильна, повторне блювання, зниження аппетиту, гіперемія слизової оболонки ротоглотки. Живіт м'який, відмічається урчання. Випорожнення пінисті, водянисті, 7-10 разів на добу. Яке захворювання перш за все можна припустити?

1.:Ротавірусна інфекція

2.:Ентеровірусна інфекція

3.:Сальмонельоз

4.:Шигельоз

5.:Аденовірусна інфекція

№5420

До лікаря звернулася дитина 10 років зі скаргами на підвищення температури тіла до 38,3° С, біль у горлі, затруднення носового дихання. Об’єктивно: збільшення 3-х груп лімфатичних вузлів, лакунарна ангіна, гепатоспленомегалія. Запідозрений інфекційний мононуклеоз. Який лабораторний метод обстеження слід призначити для підтвердження діагнозу?

1.:Коагулограму.

2.:Загальний аналіз крові з визначенням віроцитів.

3.:Загальний аналіз сечі.

4.:Мазок із ротоглотки на мікрофлору та чутливість її до антибіотиків.

5.:Цитоскопічне дослідження пунктату з лімфатичних вузлів.

№5421

Ребенок 9 лет. 5-й день болезни. Объективно: в сознании, вял, лицо одутловато, катаральный конъюнктивит, склерит, влажный кашель, серозные выделения из носа. На коже за ушами, на лице - яркая, красного цвета, средних размеров пятнисто-папулезная сыпь, местами элементы сливаются. В зеве - разлитая гиперемия, на мягком небе - энантема, на слизистой щек на уровне нижних коренных зубов остатки белесоватой точечной сыпи, окруженной венчиком гиперемии. Ваш предполагаемый диагноз?

1.:Краснуха.

2.:Псевдотуберкулез.

3.:Корь.

4.:ОРВИ с синдромом экзантемы.

5.:Скарлатина.

№5422

У дитини 2 років, яка надійшла до стаціонару з приводу пневмоніі, на шкірі лиця, тулуба та кінцівок - пігментні плями. З анамнезу відомо, що напередодні пневмонії у дитини відмічалась лихоманка, катар верхніх дихальних шляхів, висип на шкірі. Яке захворювання перенесла дитина?

1.:Краснуху

2.:ЕСНО-екзантему

3.:Скарлатину

4.:Кір

5.:Вітряну віспу

№5423

У 5-летнего ребенка остро возник приступ сердцебиения, сопровождающийся тошнотой, головокружением, общей слабостью. На ЭКГ зафиксирована тахикардия с частотой сердечных сокращений 220/мин. Желудочковые комплексы деформированы и уширены. Зубец Р отсутствует. Какой первоочередной препарат Вы назначите для оказания неотложной помощи?

1.:Седуксен

2.:Строфантин

3.:Новокаинамид

4.:Изоптин

5.:Лидокаин

№5424

Больной 10 лет накануне перенес эпидемический паротит, после чего появилась боль в правой половине мошонки с иррадиацией в паховую область, увеличение правой половины мошонки, гиперемия мошонки, повышение температуры тела до 38°С. Яичко справа больших размеров, плотно-эластической консистенции, резко болезненное. Мошонка гиперемирована и отечна. Левое яичко на дне мошонки, безболезненное. Каков наиболее вероятный диагноз?

1.:Острая водянка яичка

2.:Перекрут яичка

3.:Опухоль яичка

4.:Орхиэпидидимит

5.:Перекрут гидатиды Морганьи

№5425

У хлопчика 10 років після укусу бджоли з’явилася набряклість у параорбітальній області обличчя, яка супроводжувалася гіперемією та свербінням. При клінічному обстеженні: ЧСС - 94/хв., АТ - 100/60 мм рт.ст. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Набряк Квінке

2.:Дерматоміозит

3.:Кропивниця

4.:Атопічний дерматит

5.:Анафілактичний шок

№5426

Дитина раптово втратила свідомість, з'явилась різка блідість шкіри і слизових оболонок, поширення зіниць. Реєструються окремі судомні вдохи. Пульс на променевій та сонній артерії не визначається. Вкажіть першочергові заходи :

1.:Терміново запросити досвідченого лікаря для консультації

2.:Терміново провести ЕКГ-дослідження

3.:Забезпечити доступ до центральної вени

4.:Опустити голову та підійняти ноги хворого

5.:Реаніміція за системою АВСД

№5427

Дитина 8 років, що страждає на протязі 3-х років цукровим діабетом, доставлена у відділення в стані гіперглікемічної коми. Первинну дозу інсуліну Ви призначите із розрахунку:

1.:0,05 ОД/кг маси тіла в годину

2.:0,1 - 0,2 ОД/кг маси тіла в годину

3.:0,3 - 0,4 ОД/кг маси тіла в годину

4.:0,4 - 0,5 ОД/кг маси тіла в годину

5.:0,2 - 0,3 ОД/кг маси тіла в годину

№5428

Дівчинка 12 років потрапила до стаціонару із школи, де під час уроку знепритомніла, почалися судоми. Протягом декількох років страждає на цукровий діабет. Об’єктивно: дівчинка непритомна, судом немає, менінгеальні ознаки відсутні. На шкірі рук та стегон багаточисленні сліди після ін’єкцій. Глюкоза крові - 1,6 ммоль/л. В якому стані перебуває дівчинка?

1.:Гіперглікемічна кома

2.:Надниркова недостатність

3.:Гіперосмолярна кома

4.:Молочнокисла кома

5.:Гіпоглікемічна кома

№5429

У дівчинки 13 років під час уроку фізкультури у школі з’явилися скарги на слабкість, запаморочення, частота серцевих скорочень понад 140 за хвилину. Викликаний лікар швидкої допомоги зареєстрував на електрокардіограмі пароксизмальну надшлуночкову тахікардію. Який захід невідкладної допомоги необхідно провести першим?

1.:0,1% розчин обзідану в/в

2.:0,05% розчин строфантину в/в

3.:Електроімпульсна терапія

4.:1\% розчин лідокаіну

5.:Механічні (рефлекторні) дії

№5430

У хлопчика двох років, що на протязі 3 діб хворіє на гостру пневмонію з токсичним синдромом, на фоні підвищення температури тіла до 40 (С розвилися тоніко-клонічні судоми. Який захід невідкладної допомоги необхідно провести першим?

1.:Сульфат магнію 25% в/м

2.:Дроперідол 0,25% в/м

3.:Гексенал 5% в/м

4.:Седуксен 0,5% в/м або в/в

5.:Манітол 20\% в/в крапельно

№5431

У дівчинки, що має тетраду Фалло, після психоемоційного збудження розвився задухо-цианотичний приступ. У цьому стані мати з дитиною звернулася до педіатра, що проводив прийом у дитячій поліклініці. Який захід невідкладної допомоги необхідно провести першим?

1.:Корглікон 0,06% в/в

2.:Калію хлорид 4\% в/в

3.:Інтубація трахеї

4.:Папаверін 2% в/м

5.:Обзідан per os або в/в

№5432

У дівчинки 8 років, що протягом трьох років хворіє на цукровий діабет розвилася гіперглікемічна кома. Яка причина могла привести до цього ускладнення?

1.:Призначення бігуанідів

2.:Недостатній прийом рідини

3.:Недостатнє приймання їжі

4.:Недостатнє введення інсуліну

5.:Надмірне введення інсуліну

№5433

Хлопчик двох років з дефектом міжшлуночкової перегородки знаходиться у кардіологічному відділенні з приводу тотальної серцевої недостатності. На четверту добу насичення дігоксіном у дитини розвилася пароксизмальна передсердна тахікардія. Спостерігаються ознаки глікозидної інтоксикації. Який засіб є найкращим для лікування цього ускладнення?

1.:Хлорид кальцію

2.:Фенобарбітал

3.:Хлорид калію

4.:Анапрілін

5.:Лідокаін

№5434

Дитина віком 4 років з 2-х річного віку хворіє цукровим діабетом. Скарги на головні болі, болі в животі. Запах ацетону з рота. Шкіра та видимі слизові сухі, “рум`янець” щік. Печінка + 4,5 см. Яка з ком найбільш вірогідна?

1.:Гіпоглікемічна

2.:Мозкова

3.:Гіперосмолярна

4.:Лактатацидемічна

5.:Кетоацидотична.

№5435

Дитина поступила в стаціонар з гострим інфекційно-алергічним міокардитом. На 2 добу перебування у стаціонарі у дитини розвинувся приступ пароксизмальної тахікардії. Який медикамент є препаратом вибору для зняття приступу?

1.:Морфін.

2.:Норадреналін.

3.:Серцеві глікозиди.

4.:Фіноптин ( ізоптин)

5.:Хінідин.

№5436

У дитини спостерігається раптове припинення дихання, посиніння шкіряних покровів, зникнення пульсу на магiстральних судинах та звуження зіниць. Ваші першочергові заходи?

1.:Штучна вентиляцiя легень, закритий масаж серця

2.:Промивання шлунку

3.:Внутрiшньовенне введення еуфiлiну

4.:Оксигенотерапiя

5.:Внутрiшньосерцеве введення адреналiну

№5437

Через декiлька хвилин після внутрішньом’язового ведення пенiцилiну дитині 6 рокiв стан рiзко погiршився. Спочатку вiдмiчалася рiзка слабкiсть, нудота, блiдiсть, холодний піт. Вiдмiчалася кропивниця. У матерi хворої дитини спостерiгалася медикаментозна алергiя на антибактерiальнi препарати. Якi невiдкладнi заходи ви проведете в першу чергу?

1.:Церукал

2.:Промити шлунок

3.:Парентеральне введення еуфiлiну

4.:Дати понюхати нашатирний спирт.

5.:Мiсце iн’єкцiї обколоти 0,5ml 1% розчином адреналiну

№5438

Пiд час внутрiшньом’язевого введення вакцини АКДП в полiклiнiцi у дитинi вiком 3 мiсяцi раптово з’явилися явища ларiнгоспазму, блiдiсть шкiрних покровiв, цiаноз губ, “крик півня”, зупинка дихання, напруження всього тiла iз запрокинутою головою. Алергологiчний анамнез дитини не обтяжений. Перед щепленням педiатр вiдхилень вiд норми не вiдмiчав. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз ?

1.:Менiнгоенцефалітична реакцiя, клонiко-тонiчнi судоми

2.:Спазмофiлiя, тонiчнi судоми

3.:Менiнгiзм клонiко-тонiчнi судоми

4.:Крововилив у головний мозок, тонiчнi судоми

5.:Анафiлактичний шок, клонiчнi судоми

№5439

З дому поступила дитина 3 років, у якої на фоні гіпертермічного синдрому, спричиненого грипом, впродовж 50 хвилин утримуються тоніко-клонічні генералізовані судоми. Терапія не проводилась. Для негайного лікування судомного синдрому необхідно:

1.:Фізичні методи охолодження

2.:Жарознижуючі

3.:Фенобарбітал перорально

4.:Ввести діазепам

5.:Ввести кальцій

№5440

Дівчинка 12 років доставлена в лікарню в непритомному стані. Хворіє цукровим діабетом, отримує інсулін. Після введення інсуліну не снідала. Через 2,5 години з’явилися запаморочення, сонливість та втрата свідомості. Шкіра бліда, “холодний піт”, дихання поверхневе. Гіпертонус м’яз ів, судоми. Найбільш вірогідний діагноз?

1.:Гіперглікемічна кетоацидотична кома

2.:Гіпоглікемічна кома

3.:Епілепсія

4.:Непритомність

5.:Гостра серцево-судинна недостатність

№5441

У переношеного новонародженого, що народився на 43-му тижні вагітності відмічається апное, блідість, дитина покрита зеленуватою амніотичною рідиною. Перші кроки в реанімації новонародженого включають:

1.:Застосування 100% кисню

2.:Катетеризація умбілікальної вени

3.:Штучна вентиляція із застосуванням маски з мішком

4.:Відсмоктування вмісту трахеї

5.:Штучна вентиляція із застосуванням ендотрахеальної трубки

№5442

Хлопчик 10 років доставлений в клініку після укусу бджоли: з’явився набряк губи, обличчя, шиї, відчуття жару і нестачі повітря. Дихання утруднене, шумне, пінисті виділення з рота, кашель. Шкіра бліда, холодна. Брадипноє. Тони серця глухі, аритмічні. Пульс ниткоподібний. Який діагноз поставить лікар-реаніматолог?

1.:Набряк Квінке

2.:Гостра серцево-судинна недостатність

3.:Церебральна кома.

4.:Бронхіальна астма

5.:Анафілактичний шок

№5443

Ребенок родился недоношенным. В первые часы жизни отмечалось обильное пенистое отделяемое изо рта. При попытке накормить и напоить отмечены приступы асфиксии. Через 8 часов после рождения стала нарастать одышка, апноэ. В легких масса разнокалиберных влажных хрипов. Наиболее вероятный диагноз?

1.:Пневмопатия.

2.:Диафрагмальная грыжа.

3.:Нарушение мозгового кровообращения.

4.:Трахео-пищеводный свищ.

5.:Аспирационная пневмония.

№5444

У ребенка 8 месяцев родителями отмечено снижени аппетита, бледность кожных покровов, увеличение живота в объеме за счет правой его половины. При пальпации правой половины живота определяется плотно эластической консистенции опухолевидное образование 10,0 на 7,0 см. Положительный симптом балотирования. Наиболее вероятный диагноз?

1.:Нефробластоми (опухоль Вильмса).

2.:Опухоль кишечника.

3.:Опухоль печени.

4.:Патология толстой кишки.

5.:Врожденный гидронефроз.

№5445

Дитина 5-ти місяців, захворіла гостро та поступила в інфекційне відділення з явищами діареї до 10 разів на добу. При огляді лікар констатував сухість та сповільнене розправлення шкірної складки. Про який із нижче перерахованих станів свідчить зниження еластичності шкіри?

1.:Склерема.

2.:Синдром мальабсорбції

3.:Рахіт

4.:Синдром дегідратації

5.:Гіпотрофія

№5446

У хлопчика 10 років встановлений діагноз цукровий діабет. Під час огляду відмічається запах ацетону з рота. В аналізах крові рівень цукру - 20,5 ммоль/л, цукор сечі - 20 г/л, ацетон у сечі - (+++). Чим можна пояснити з`явлення ацетону у видихаємому повітрі та сечі ?

1.:Послаблення процесів гліколізу

2.:Порушення процесів фосфорилювання глюкози.

3.:Порушенням водно – електролітного балансу.

4.:Порушення кислотно – лужного балансу.

5.:Посиленим розпадом кетогенних амінокислот та ліпідів.

№5447

Хвора А., 3 роки, знаходиться на лікуванні в реанімаційному відділенні з діагнозом: Гостра ниркова недостатність, олігоанурична стадія. На ЕКГ: високий зубець Т, розширення комплексу QRS, зміщення інтервалу S-Т нижче ізолінії. Про яке порушення електролітного балансу можна думати?

1.:Гіпокаліємію

2.:Гіпокальціємію

3.:Гіперкальціємію

4.:Гіперкаліємію

5.:Гіперфосфатемію

№5448

Дівчинка 7 років, знаходиться у відділі інтенсивної терапії з приводу гострої ниркової недостатності. В біохімічному аналізі крові рівень калію становить 7 ммоль/л. Даний стан загрозливий виникненням:

1.:Гіперкапнії

2.:Гіпоксемії

3.:Анорексії

4.:Анурії

5.:Асистолії

№5449

У хлопчика 4-х місяців через 15 хвилин після другого щеплення вакциною АКДП були зафіксовані ознаки набряку Квінке. Який препарат Ви використаєте для надання дитині невідкладної допомоги?

1.:Гепарин

2.:Преднізолон

3.:Адреналін

4.:Фуросемід

5.:Седуксен

№5450

У мальчика, страдающего бронхиальной астмой, приступы удушья начали наблюдаться несколько раз в день. Во время последнего приступа ингаляция астмопента эффекта не дала. Интенсивная терапия приступ не купировала. Ребенок переведен в реанимационное отделение с диагнозом: астматический статус II степени. Что явилось ведущим механизмом развития этого состояния у ребенка?

1.:Усиленная секреция тучными клетками биологически активных веществ

2.:Полная рефрактерность (блокада) бета 2 адренорецепторов

3.:Спазм гладких мышц бронхов

4.:Отек слизистой оболочки бронхов

5.:Воспаление слизистой оболочки бронхов

№5451

У доношеної новонародженої дитини діагностовано гемолітична хвороба новонароджених по резус-фактору. Цифри білірубіну критичні. Група крові дитини В(III), матері - А (II). Показано замінне переливання крові. Який добір донорської крові необхідний для цього?

1.:Група крові А(II), резус фактор позитивний

2.:Група крові А(II), резус фактор негативний

3.:Група крові В(III), резус фактор позитивний

4.:Група крові В(III), резус фактор негативний

5.:Група крові О(I), резус фактор позитивний

№5452

Ребенок родился в сроке 40 недель с весом 3000гр , оценкой по шкале Апгар 7-8 баллов. У матери АВ (IY) Rh (-) отр. Кровь, у ребенка В (III) Rh(+) пол. Желтуха появилась в первые сутки. Общий билирубин - 200 мкмоль/л, непрямой -190, прямой - 10 мкмоль/л, Hb-160 г/л, ретикулоциты 4,4\%. Печень +4 см, селезенка + 1,5.Моча светлая, кал окрашен. Проба Кумбса положительная. Ваш диагноз:

1.:Физиологическая желтуха

2.:Фетальный гепатит

3.:Гемолитическая болезнь новорожденных

4.:Геморрагическая болезнь новорожденных

5.:Синдром Криглера-Найяра

№5453

Ребенку 1 мес. Родители жалуются на рвоту, объем иногда превышает съеденную пищу, с примесью створоженного молока. Рвота появилась на третьей неделе жизни. Замедленная прибавка массы. Какое обследование необходимо провести?

1.:Лапароскопия

2.:Определение катехоламинов в моче

3.:Рентгенография органов брюшной полости с контрастированием.

4.:Бактериологический посев кала

5.:Обзорная рентгенография органов брюшной полости

№5454

В новонародженого у віці одного дня виникла жовтяниця. Загальний білірубін сироватки крові 144 мкмоль/л, непрямий білірубін 130 мкмоль/л. Тест Кумбса позитивний. Дитина від першої вагітності. Мати має ґрупу крові - 0(I) Rh(-). Найімовірніша причина жовтяниці?

1.:Кон’югаційна жовтяниця.

2.:Атрезія жовчних шляхів.

3.:АВО-несумісність.

4.:Фізіологічна жовтяниця.

5.:Фетальний гепатит.

№5455

У новонародженого з гемолітичною хворобою за Rh - фактором група крові О (I) Rh (+) , у матері А (П) Rh(-). Яку кров необхідно переливати при операції замінного переливання?

1.:О (I) Rh (-)

2.:В(III) Rh(-)

3.:A (II) Rh(+)

4.:A (II) Rh (-)

5.:O (I) Rh (+)

№5456

Новонароджена дитина, термін гестації 36 тижнів, при народженні маса 2400 г, ріст 51 см. Дитина збуджена, тремор кінцівок, не смокче, виражене диспноє, гепатоспленомегалія. Наприкінці першого дня з’явилася жовтяниця шкіри і слизових, на другий день - висипка на шкірі - пухирці в області грудної клітки. Який Ваш попередній діагноз?

1.:Фізіологічна жовтяниця новонародженого

2.:Гіпоксично-ішемічна енцефалопатія.

4.:Внутрішньоутробна інфекція.

5.:Гемолітична хвороба новонародженого.

№5457

Дівчинка 5 років госпіталізована в нефрологічне відділення з вираженими набряками обличчя, попереку, передньої черевної стінки, зовнішніх статевих органів, олігурією. Об'єктивно: шкіра бліда, суха, печінка + 5 см, асцит. АТ - 90/50 мм рт. ст. В аналізі сечі: білок - 9,2 г/л, мікрогематурія, циліндрурія. В крові різко збільшена ШЗЕ, гіпоальбумінемія, гіперхолестеринемія. Який препарат патогенетичної терапії необхідно призначити?

1.:Верошпірон

2.:Свіжезаморожена плазма

3.:Преднізолон

4.:Лазікс

5.:Циклофосфан

№5458

Ребенок родился с массой 3700 с оценкой по шкале Апгар 8-10 баллов. На 5 сутки жизни ребенок был выписан домой. На 8 сутки жизни на коже ребенка появилась везикуло-пустуллезная сыпь в местах естественных складок. Общее состояние ребенка не нарушено. Общий анализ крови без особенностей. Сформулируйте диагноз:

1.:ВУИ. Краснуха

2.:Эпидермическая пузырчатка новорожденных. Доброкачественная форма.

3.:Везикулопустуллез

4.:Врожденный сифилис

5.:Эксфолиативный дерматит Риттера

№5459

У новонародженого з підозрою на внутрішньочерепну родову травму проведено люмбальну пункцію. Було отримано кров`янистий ліквор. Який крововилив має місце у цьому випадку ?

1.:Субарахноїдальний

2.:Епідуральний

3.:Супратенторіальний

4.:Субтенторіальний

5.:Кефалогематома

№5460

Новонароджений від вагітності з важким гестозом другої половини, народився на 41 тижні гестації, з вагою тіла 2400 г, зріст - 50 см. При об’єктивному обстеженні: шкіра брезкла, підшкірно-жирова клітковина тонка, м’язова гіпотонія, рефлекси періоду новонародженості знижені. Внутрішні органи без патологічних змін. Як оцінити дану дитину?

1.:Недоношений

2.:Доношений з нормальною масою тіла

3.:Незрілий

4.:Доношений із затримкою внутрішньоутробного розвитку

5.:Переношений

№5461

При проведении скрининг-исследования у 2-недельного новорожденного была выявлена фенилкетонурия. Какое лечение необходимо назначить ребенку для предупреждения тяжелых осложнений в будущем?

1.:Солнечные ванны

2.:Витаминотерапию

3.:Специальную диету

4.:Антибиотикотерапию

5.:Гормональную терапию

№5462

Дитина 2 дiб, яка народилася на 34-ому тижні вагiтності з масою 2200г i оцiнкою за Апгар 6 балiв, має дихальнi розлади у виглядi втягнення мечовидного відростка та міжреберних промiжкiв, участь крил носа в диханнi. Перкуторних змiн немає, при аускультацiї - вологi рiзнокалiбернi хрипи з обох бокiв. Вродженi рефлекси викликаються. Акроцiаноз шкiри. Вкажіть найбільш вiрогiдну причину дихальних розладів.

1.:Вроджена пневмонія

2.:Хвороба гiалiнових мембран

3.:Первинний ателектаз легень

4.:Аспiрацiйний синдром

5.:Пологова травма

№5463

Дитина від ІІ вагітності, пологи в строк у жінки з І (0) групою крові, Rh (+). З перших днів життя у дитини мала місце жовтяниця, непрямий білірубін 328 ммоль/л. На 3 добу з'явились зригування, погане смоктання. Печінка та селезінка збільшені. Hb - 140 г/л, ер. 4*1012/л. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Кон'югаційна жовтяниця

2.:Гемолітична хвороба новонароджених

3.:Атрезія жовчних шляхів

4.:Фізіологічна жовтяниця

5.:Фетальний гепатит

№5464

У новорожденного, с оценкой по шкале Апгар при рождении - 7 баллов, при повторном осмотре через час обращает на себя внимание повышенное возбуждение и двигательное беспокойство. Новорожденный беспричинно кричит, пронзительно вскрикивает, стонет, дыхание поверхностное, тонус мышц снижен, коленный и пяточный рефлексы вялые. Кожа бледная, выражен периоральный цианоз. Глаза открыты, устремлены в одну точку (симптом открытых глаз), периодически появляется сходящееся косоглазие. О какой патологии можно думать?

1.:Внутричерепная родовая травма

2.:Родовая травма спинного мозга

3.:Пневмопатия новорожденных

4.:Асфиксия новорожденного тяжелой степени

5.:Кровоизлияние в надпочечники

№5465

У доношенного новорожденного с 3-го по 10 день жизни отмечалась желтуха. Общее состояние оставалось удовлетворительным. Максимальный уровень билирубина в крови в этот период-102 мкмоль/л, из них 8,2 мкмоль/л за счет конъюгированного. Развитие какого состояния наиболее вероятно у этого ребенка?

1.:Гемолитическая болезнь новорожденных

2.:Атрезия желчевыводящих путей

3.:Фетальный гепатит

4.:Физиологическая желтуха

5.:Наследственная гемолитическая микросфероцитарная анемия

№5466

У новорожденного ребенка на третий день жизни на передней грудной клетке появилось красное, плотное, горячее на ощупь, болезненное при пальпации пятно с четкими границами. В течение нескольких часов оно значительно увеличилось в размере, на следующий день цвет его стал сине-багровым и возникло размягчение в центре. Каков наиболее вероятный диагноз?

1.:Некротическая флегмона новорожденных

2.:Рожистое воспаление новорожденных

3.:Псевдофурункулез

4.:Эксфолиативный дерматит Риттера

5.:Пузырчатка новорожденного

№5467

У роділлі 26 років народилась жива дитина вагою 4000 г, довжиною 54 см. Шкіра обличчя та кінцівок ціанотичні, тіло рожеве; дитина дихає, крик слабкий; серцебиття 100/хв.; переважає тонус згинальних м'язів; на подразнення відповідає гримасою. Якою має бути оцінка новонародженого за шкалою Апгар?

1.:5 балів

2.:7 балів

3.:6 балів

4.:8 балів

5.:9 балів

№5468

У доношеної дитини від 1-ї неускладненої вагітності, обтяжених пологів, мала місце кефалогематома. На 2 добу з'явилась жовтяниця, на 3-ю - зміни в неврологічному стані: ністагм, синдром Грефе. Сеча жовта, кал золотисто-жовтого кольору. Група крові матері А (II) Rh-, дитини - А (II) Rh+. На 3 добу Hb у дитини 200г/л, ер - 6,1х10*12/л, білірубін у крові - 58 мкмоль/л за рахунок незв'язаної фракції, Ht - 0,57. Чим пояснити жовтяницю у дитини?

1.:Гемолітичною хворобою новонароджених

2.:Фетальним гепатитом

3.:Черепно-мозковою пологовою травмою

4.:Атрезією жовчовивідних шляхів

5.:Фізіологічною жовтяницею

№5469

Після народження дитина бліда, має неритмічне дихання, яке не поліпшується на тлі оксигенотерапії. Пульс слабкий і швидкий, артеріальний тиск важко виміряти. Набряків немає. Яка найвірогідніше причина цих симптомів?

1.:Асфіксія

2.:Внутрішньочерепний крововилив

3.:Застійна серцева недостатність

4.:Внутрішньоутробний сепсис

5.:Внутрішньоутробна пневмонія

№5470

Дитина віком 12 годин народилася вiд другої вагiтностi на тлi токсикозу у жiнки, яка хворiє хронiчним аднекситом. Маса - 2900 г, довжина - 52 см. Оцiнка по Апгар: 4-6 б. Об'єктивно: стан дитини важкий. Крик тихий, вродженi рефлекси пригнiченi, м'язевий тонус знижений. Шкiра із сiруватим вiдтiнком, акроціаноз. Дихання поверхневе, неритмiчне, 70/хв. Аускультативно - послаблене дихання, вологi рiзнокалiбернi хрипи. ЧСС- 140/хв. Печiнка - +2 см. Меконiй вiдходив. Який попередній дiагноз?

1.:Пізня постнатальна пневмонiя

2.:Первиннi розсiянi ателектази

3.:Сепсис

4.:Рання постнатальна пневмонiя

5.:Внутрiшньоутробна пневмонiя

№5471

Дитина народилася глибоко недоношеною. Після народження у дитини наростають симптоми ДН, загальний набряк, дрiбномiхурцевi вологi хрипи над нижньою долею правої легенi. З другої доби приєднались множиннi шкiрнi екстравазати, кривава пiна з рота. На рентгенограмi органiв грудної клітки - ателектаз нижньої долi правої легенi. Гемоглобiн кровi -100 г/л, гематокрит - 0,45 г/л. Який дiагноз найбiльш iмовiрний?

1.:Синдром дисемiнованого внутрiшньосудинного згортання

2.:Хвороба гiалiнових мембран

3.:Вроджена пневмонiя

4.:Набряково-геморагiчний синдром

5.:Набряк легень

№5472

Дитині 2 днi. Народилась доношеною з ознаками внутрiшньоутробного iнфiкування, в зв'язку з чим дитинi призначено антибiотики. Вкажiть, чому iнтервал мiж введенням антибiотикiв у новонароджених дiтей бiльший у порiвняннi зі старшими дiтьми i дорослими, а дози - нижчi?

1.:У новонароджених бiльш низька концентрацiя бiлка i альбумiнiв у кровi

2.:У новонароджених бiльш високий гематокрит

3.:У новонароджених знижена активнiсть глюкуронiлтрансферази

4.:У новонароджених бiльш низький рiвень клубочково фiльтрацiї

5.:У новонароджених знажений рН кровi

№5473

У ребенка, находящегося в стационаре по поводу септикопиемической формы пупочного сепсиса, установлена стафилококковая природа заболевания. Каков наиболее оптимальный вид специфической терапии?

1.:Антистафилококковый иммуноглобулин

2.:Трансфузии нативной плазмы

3.:Переливание крови

4.:Стафилококковый бактериофаг

5.:Стафилококковый анатоксин

№5474

У новорожденного ребенка правая рука приведена туловищу, разогнута во всех суставах, ротирована внутрь в плече, пронирована в предплечье, кисть находится в состоянии ладонного сгибания. Отсутствуют спонтанные движения в плечевом и локтевом суставах, пассивные движения безболезненны. Каков наиболее вероятный диагноз?

1.:Остеомиелит правой плечевой кости

2.:Верхний проксимальный тип акушерского пареза Дюшенна-Эрба

3.:Полиомиелит

4.:Нижний дистальный тип акушерского пареза Дежерин-Клюмпке

5.:Тотальный тип акушерского пареза

№5475

Ребенок родился на 38-й неделе гестации. Какая масса тела при рождении может свидетельствовать о его недоношенности?

1.:Менее 2800,0 г

2.:Менее 3000,0 г

3.:Менее 2500,0 г

4.:Менее 2000,0 г

5.:Этот ребенок вне зависимости от массы тела считается доношенным

№5476

У недоношенного новорожденного с назофарингеальным зондом на первые сутки жизни возникла рвота алой кровью. Тест Апта положительный. Свертываемость крови по Ли-Уайту - 6 мин. Какова наиболее вероятная причина кровотечения?

1.:Заглатывание материнской крови

2.:Коагулопатия

3.:ДВС-синдром

4.:Травма при введении зонда

5.:Геморрагическая болезнь новорожденных

№5477

На 3-й день жизни у новорожденного ребенка отмечено повышение температуры тела до 38,5 С. Объективно: беспокоен, слизистые оболочки и кожные покровы сухие. Какова наиболее целесообразная тактика ведения больного?

1.:Инфузионная терапия

2.:Назначение литической смеси

3.:0,1 мл 50% р-ра анальгина в мышцу

4.:Антибиотик

5.:Освободить ребенка от пеленок, дополнительно назначить внутрь 5% раствор глюкозы до 100 мл

№5478

В роддоме у ребенка на 3-й день жизни появилась геморрагическая сыпь, рвота с кровью, стул черного цвета. Обследование выявило анемию, удлинение времени свертывания крови, гипопротромбинемию, нормальное количество тромбоцитов. Какова оптимальная терапевтическая тактика лечения этого больного?

1.:Фибриноген

2.:Витамин К

3.:Е-аминокапроновую кислоту

4.:Глюконат кальция

5.:Этамзилат натрия

№5479

У ребенка при рождении открыты большой и малый роднички. К какому возрасту у этого ребенка должен закрыться малый родничок?

1.:К 1-1,5 годам

2.:К 4-8 неделям после рождения

3.:К 6-му месяцу

4.:К 4-му месяцу

5.:К 10-12 неделям после рождения

№5480

Ребенку 16 дней ввиду гипогалактии у матери необходимо назначение докорма. Какую смесь следует назначить?

1.:"Малютка"

2.:Кефир

3.:Ацидофильное молоко

4.:Цельное коровье молоко

5.:"Малыш"

№5481

Роды завершились живой, доношенной девочкой, без асфиксии. Объективно: ребенок вялый, кожа бледная, слегка желтоватая. Отеков нет. Живот мягкий, печень и селезенка увеличены. Исследования крови на резус принадлежность показали, что у матери группа крови - А[II], Rh -, у ребенка - А[II], Rh +. Какую патологию новорожденного можно предположить?

1.:Физиологическая желтуха

2.:Внутричерепная мозговая травма

3.:Аномалии развития паренхиматозных органов

4.:Нарушение мозгового кровообращения

5.:Гемолитическая болезнь новорожденного

№5482

Доношена дитина масою 3150.0 г народилася від другої вагітності. Перша вагітність перервано штучним абортом. У матері - Rh-негативна кров, у дитини - Rh- позитивна. У новонародженого через 1 годину взята пуповинна кров на білірубін. Перший аналіз - 60 мкмоль/л, другий - 71 мкмоль/л. Який приріст білірубіну в сироватці крові є показанням для замінного переливання крові?

1.:10-11 мкмоль/л

2.:12-15 мкмоль/л

3.:7-10 мкмоль/л

4.:2-4 мкмоль/л

5.:5-7 мкмоль/л

№5483

Доношена дитина вагою 3100 г народилася від третьої вагітності. Перша вагітність - штучний аборт, друга - самовільний викидень в 12-13 тижнів. Оцінка дитини за шкалою Апгар - 9 балів. Плацента велика, масою 800 г. В першу добу з’явилося жовтушне забарвлення шкіри, дитина в'яла. У матері В(ІІІ) Rh - негативна група крові, у дитини - А(ІІ) Rh-позитивна. Збільшена печінка та селезінка. В пуповинній крові - білірубін - 80 мкмоль/л; Нв - 116 г/л, еритроцити - 2,0х10*12/л, наявність молодих форм еритроцитів - норма еритробластів. Яка найдоцільніша лікувальна тактика у даному випадку ?

1.:Покращення кон'югаційної функції печінки

2.:ОВПК

3.:Дезінтоксикація

4.:Фототерапія

5.:Використання ентеросорбентів

№5484

Стан новонародженого через добу після народження погіршився. Із анамнезу відомо, що у матері - 0(1)Rh [-] група крові, у батька - А(II)Rh[+]. Перша вагітність закінчилась самовільним викиднем. Дитина бліда, в'яла судомні тремтіння кінцівок, збільшена печінка. З'явилось жовтушний колір шкіри, слизових оболонок. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Внутрішньоутробне інфікування

2.:Транзиторна гіпербілірубінемія

3.:Інфекційний гепатит

4.:Гемолітична хвороба новонароджених

5.:Внутрішньочерепна травма

№5485

У дитини віком 2 доби, народженої на 32 тижні вагітності з вагою 1700 г Нарощуються зміни з боку дихальної системи, які з'явились через 8 годин після народження. У матері дитини 3-я вагітність, другі пологи, абортів не було. Попередня народжена дитина загинула від синдрому дихальних розладів. Об'єктивно: оцінка за шкалою Сільвермана 6 балів, дихання з порушеним ритмом, апное, звучний видих, кивання головою при диханні, зниження тонусу м'язів. При аускультацїі дихання помірно послаблене, багато хрипів з обох боків. При рентгенологічному дослідженні встановлено нодозно-ретікульозну сітку. Чим обумовлений синдром дихальних розладів у дитини?

1.:Набряково-геморагічним синдромом

2.:Синдромом гіалінових мембран

3.:Внутрішньоутробною пневмонією

4.:Ателектазами легенів

5.:Діафрагмальною грижею

№5486

Вагітна Р., 26 років, надійшла до пологового будинку в потужному періоді. Дана вагітність друга, перша закінчилась передчасним пологами мертвого плоду. Через 30 хвилин від початку потуг народилась жива дівчинка масою 3600 г, крик з’явився відразу, шкіра блідна, трохи жовтушна, визначається збільшення печінки та селезінки. Послід відшарувався та виділився через 15 хвилин, маса плаценти - 800 г. У матері - резус-негативний тип крові 0(1) групи, у дитини - 0(1) група, резус-позитивний. В крові дитини білірубін складає 64 мкмоль\л, гемоглобін 160 г\л. Який з наступних діагнозів найбільш вірогідний?

1.:Внутрішньочерепна пологова травма новонародженого

2.:Асфіксія новонародженого важкого ступеню

3.:Гемолітична хвороба новонародженого, жовтушно-анемічна форма.

4.:Внутрішньоутробне інфікування

5.:Пологова пухлина

№5487

Дитина народилася на 8-му місяці вагітності. У неї встановлено: мікроцефалію, катаракту, ваду серця. Мати дитини на 2-му місяці вагітності хворіла: був нетривалий підйом температури до 37,50С, збільшення лімфатичних вузлів т дрібноплямистий висип на обличчі, тулубі і кінцівках, який пройшов без залишкових явищ. Який найбільш імовірний попередній діагноз у дитини?

1.:Цитомегаловірусна інфекція.

2.:Герпетична інфекція.

3.:Краснуха.

4.:Токсоплазмоз.

5.:Хламідійна інфекція.

№5488

Дівчинка народилась від 5-ї вагітності, 2-х пологів. Мати має А(ІІ) Rh-негативний, дитина - А(ІІ) Rh-позитивний тип крові. Білірубін в пуповинній крові дорівнював 32 мкмоль/л (непр. - 32 мкмоль/л, пр.- 0). Через 5 годин стан дитини погіршився, з'явились симптоми інтоксикації, іктеричність склер, жовтяниця шкіри, в'ялість, фізіологічні рефлекси пригнічені. Рівень білірубіну підвищився до 110 мкмоль/л (за рахунок непрямої фракції). Ваша терапевтична тактика?

1.:Операція замінного переливання крові

2.:Гемотрансфузія, сеанси фототерапії

3.:Гемодіаліз, форсований діурез

4.:Гемосорбція

5.:Інфузія альбуміну, фенобарбітал, холестирамін

№5489

Хлопчик народився в асфіксії на 40 тижні 6-ї патологічної вагітності (мала місце загроза зриву, гестоз І типа ІІ-ї половини), 3-х пологів . Матері 40 років. Стан дитини важкий, вага 2 кг, мають місце ознаки недозрілості, симптом гідроцефалії. Шкіра бліда, жовта, акроціаноз. Тони серця глухі, грубий систолічний шум в усіх точках аускультації. Живіт збільшений, печінка +3 см. Сеча насичена, кал світлий. Окулістом виявлено хоріоретиніт. Ваш попередній діагноз.

1.:Гемолітична хвороба новонароджених

2.:Уроджений токсоплазмоз

3.:Сепсіс

4.:Уроджений гепатит

5.:Уроджена вада серця

№5490

Дівчинка від третьої вагітності народилася доношеною із помітною жовтяницею шкіри і слизових оболонок. Навколоплідні води зафарбовані жовтозелений колір. Запідозрено гемолітичну хворобу новонароджених. Що з перерахованого підтвердить діагноз найбільш вірогідно?

1.:Погодинний приріст білірубіну.

2.:Група крові та Rh-належність матері і дитини.

3.:Рівень білірубіну в пуповинній крові.

4.:Рівень еритроцитів та Hb у пуповинній крові.

5.:Акушерський анамнез матері.

№5491

Доношений новонароджений масою тіла 3800 ґ, що відповідає терміну ґестації, важить на 3-й день життя 3200 ґ. Втрата маси -

1.:Перевищує норму.

2.:Відповідає нормі.

3.:Інший варіант відповіді.

4.:Не можна оцінити.

5.:Менше норми.

№5492

Новонароджений масою 4300 ґ народився з утрудненим виведенням плечей після тривалих пологів. При огляді спостерігаються ціаноз, западання грудини та роздування крил носа. Немовля потрібно обстежити в плані

1.:Паралічу Дежерін-Клюмпке.

2.:Паралічу діафрагмального нерва.

3.:Однобічного паралічу гортанного нерва.

4.:Двобічного паралічу гортанного нерва.

5.:Паралічу Ерба.

№5493

В дитини віком 40 годин спостерігаються гіперестезія, пригнічення ЦНС, порушення апетиту. Є підозра на сепсис. З чим слід провести диференціальний діагноз?

1.:Гіпокальціемію.

2.:Гіпомагніємію.

3.:Гіпоглікемію.

4.:Гіперкаліємію.

5.:Гіпербілірубінемію.

№5494

У доношеної дитини віком 6 днів на різних ділянках шкіри виявляються еритема, мляві міхурі, ерозивні поверхні, тріщини, лущення епідермісу. Немовля виглядає ніби ошпарене окропом. Виявлено позитивний симптом Нікольського. Загальний стан дитини важкий. Виражений неспокій, гіперестезія, фебрильна температура. Найімовірніший діагноз у цьому випадку?

1.:Епідермоліз

2.:Псевдофурункульоз Фігнера.

3.:Міхурчатка новонародженого.

4.:Ексфоліативний дерматит Ріттера

5.:Флегмона новонародженого.

№5495

У передчасно народженої дитини на шкірі стегна виявлено везикулярні висипання. Загальний стан дитини не порушений. З яким інфекційним агентом можна пов’язати ці зміни?

1.:Лістерія.

2.:Мікоплазма.

3.:Стрептокок

4.:Стафілокок

5.:Бліда спірохета.

№5496

Доношений новонароджений з проявами риніту, гепатоспленомегалією та десквамацією шкіри долонь, стоп і ділянки промежини міг бути інфікованим

1.:Блідою спірохетою.

2.:Токсоплазмою.

3.:Мікоплазмою.

4.:Вірусом герпесу.

5.:Цитомегаловірусом.

№5497

Доношена дівчинка від II вагітності. Пологи в лицевому передлежанні. Після народження неспокійна, свідомість не порушена, клонічні судороги. М'язовий тонус підвищений, сухожильні рефлекси високі, фізіологічні рефлекси підвищені. Велике тім'ячко напружене, пульсує. Позитивний симптом Грефе. Який синдром ураження ЦНС зумовив тяжкість стану?

1.:Синдром порушення вітальних функцій

2.:Синдром лікворної гіпертензії

3.:Синдром вогнищевих розладів

4.:Синдром спинального шоку

5.:Синдром мозкової коми

№5498

Дівчинка у віці 36 годин. Народилась у сідничному передлежанні, оцінка за шкалою Апгар 4/6 балів. Вага 4000 г. Адинамічна, м'язова гіпотонія (більше в ручках). Рефлекси спинального автоматизму не викликаються. На огляд реагує болісним криком. ЧД 70 в хв., втягування поступливих місць грудної клітини. Дихання пуерільне. Епізоди брадиарітмії. Для лікування дихальних розладів найбільш необхідно:

1.:Санація трахеобронхіального дерева

2.:Введення сурфактанту

3.:Призначення серцевих глікозидів

4.:Призначення антибіотиків

5.:Імобілізація шийного відділу хребта

№5499

Доношений хлопчик 5 діб життя з клінічними проявами кардиту, серцевої недостатності. При якій частоті серцевих скорочень введення серцевих глікозидів найбільш раціональне?

1.:160 в хвилину

2.:100 в хвилину

3.:120 в хвилину

4.:80 в хвилину

5.:130 в хвилину

№5500

Доношена дівчинка у віці 7 діб. Оцінка за шкалою Апгар 6/7 балів. Вага 3400 г, зріст 50 см. Окружність голови 36 см, грудей - 35 см. З народження в неврологічному статусі: неспокій, поверхневий сон, тремор кінцівок та підборіддя, м'язова дистонія, підвищення безумовних рефлексів. Велике тім'ячко 2,5х2,5 см. Дані нейросонографії без патологічних змін. Неврологічні прояви зменшились на 7 добу. Найбільш вірогідний синдром пошкодження ЦНС:

1.:Судорожний

2.:Гідроцефальний

3.:Коматозний

4.:Гіперзбудливості

5.:Гіпертензійний

№5501

При огляді новонародженого запідозрено фенілкетонурію. Яке скріннінгове дослідження необхідно провести для підтвердження діагнозу?

1.:Дослідження дерматогліфіки

2.:Проведення нейросонограми головного мозку

3.:Проба Фелінга

4.:Визначення полового хроматину

5.:Визначення каріотипу

№5502

У новорожденного (роды патологические) с первого дня жизни отсутствуют активные движения в правой руке. Состояние нарушено. Рефлекс Моро справа не вызывается. Резко снижены сухожильно-периостальные рефлексы на пораженной руке. Вероятнее всего у ребенка:

1.:Травматический перелом правой плечевой кости

2.:Внутричерепная родовая травма

3.:Остеомиелит правой плечевой кости

4.:Травматический плексит, дистальный тип

5.:Травматический плексит, тотальный тип

№5503

У ребенка, рожденного в сроке 32 недели через 4 часа после рождения появилась клиника СДР. При осмотре кровянисто-пенистое отделяемое изо рта, аускультативно - в легких ослабленное дыхание, рассеянные крепетирующие и незвучные мелкопузырчатые хрипы. Рентгенологически - уменьшение размеров легочных полей, “размытая” рентгенологическая картина. Укажите наиболее вероятный диагноз.

1.:Внутриутробная пневмония

2.:Транзиторное тахипноэ

3.:Первичные ателектазы

4.:Болезнь гиалиновых мембран

5.:Отечно-геморрагический синдром

№5504

У ребенка группа крови В (ІІІ) Rh - отрицательная, у матери А (II) Rh - положительная. На 12 сутки уровень общего билирубина 150 мкмоль/л, прямого 7,8 мкмоль/л, непрямого 142,2 мкмоль/л. Состояние не нарушено. Укажите наиболее вероятный диагноз у ребенка.

1.:Физиологическая желтуха

2.:Гемолитическая болезнь новорожденных, желтушная форма, резус-конфликт

3.:Механическая желтуха

4.:Гемолитическая болезнь новорожденных, желтушная форма, групповая несовместимость

5.:Конъюгационная желтуха

№5505

Немовля народилося від V вагітності (попередні вагітності переривалися у першому триместрі), що перебігала з гестозом, анемією вагітних, у матері хронічний сальпінгоофорит. При народженні у дитини спостерігалися аномалія розвитку очей (вроджена катаракта лівого ока), агенезія зовнішнього слухового отвору, вроджена вада серця. Внаслідок чого найбільш можливе виникнення зазначених аномалій розвитку?

1.:Генні аномалії

2.:Вплив екологічно забрудненого середовища

3.:Вплив професійної шкідливості

4.:Внутрішньоутробна інфекція

5.:Хромосомні аномалії

№5506

Дівчинка народилась на 35-му тижні ґестації. Маса при народжені 2450г, довжина тіла - 46 см. Період адаптації протікав гладко. Виписується додому на 8-у добу життя з масою 2500г. Вигодовується груддю. В якій групі здоров'я слід спостерігати цю дитину?

1.:ІІ-Б

2.:ІV

3.:ІІ-А

4.:ІІІ

5.:І

№5507

Дитина 30 днів, народилася недоношеною, вага при народженні 2300г. У матері агалактія , а можливості годувати донорським молоком немає. Яку з штучних молочних сумішей лікар може призначити для цієї дитини як найбільш оптимальну?

1.:"Малиш"

2.:"Малютка"

3.:5% манна каша

4.:"Лофенолак"

5.:"Прособі"

№5508

У хлопчика 4 діб життя з’явились прояви геморагічної хвороби новонароджених у вигляді мелени. Який препарат повинен був призначити лікар в перші години життя для профілактики цього захворювання?

1.:Вітамін С

2.:Глюконат кальцію

3.:Епсилон-амінокапронову кислоту

4.:Дицинон

5.:Вікасол

№5509

Доношена дівчинка від II вагітності, що протікала на фоні пієлонефриту, кольпіту. З 3-ї доби життя відзначається поява та зростання іктеричності шкіри на фоні млявості, зниження апетиту. В легенях дихання пуерільне. Тони серця приглушені. Живіт помірно здутий. Печінка +3 см. Селезінка +0,5 см. Сеча має колір "пива", кал звичайного кольору. Загальний білірубін 168 мкмоль/л, прямий 138 мкмоль/л. Найбільш вірогідний діагноз?

1.:Фізіологічна жовтяниця новонароджених

2.:Атрезія жовчовивідних шляхів

3.:Жовтяниця від материнського молока

4.:Гемолітична хвороба новонароджених

5.:Внутрішньоутробний гепатит

№5510

Хлопчик народився на 32-му тижні ґестації. Через 2 години після народження з'явились дихальні розлади. Тяжкість СДР за шкалою Сільвермана 5 балів. В динаміці дихальні розлади зростають, дихальна недостатність не ліквідується при проведенні СДППТ за Мартином-Буйєром. На рентгенограмі: в легенях відзначається ретикулярно-нодозна сітка, повітряна бронхограма. Напевне синдром дихальних розладів обумовлений:

1.:Природженою емфіземою легень

2.:Хворобою гіалінових мембран

3.:Набряково-геморагічним синдромом

4.:Сегментарними ателектазами

5.:Бронхолегеневою дисплазією

№5511

У новонародженої, на вигляд здорової дівчинки на 2 добу життя спостерігаються блювання з домішками крові, мелена. Найвірогідніший діагноз?

1.:Геморагічна хвороба новонародженого

2.:Тромбоцитопатія

3.:Вада розвитку шлунково-кишкового тракту.

4.:Пологова травма.

5.:ДВЗ-синдром.

№5512

У новонародженого терміном ґестації 31 тиждень спостерігаються гіпотонія та пригнічення свідомості. Гематокрит 35\%, а в загальному аналізі ліквору виявлено підвищену кількість еритроцитів, білка та знижений вміст глюкози. Ці дані відповідають клінічній картині:

1.:Внутрішньоутробна інфекції.

2.:Анемії

3.:Сепсису.

4.:Менінгіту.

5.:Внутрішньочерепного крововиливу.

№5513

У новонародженої дівчинки, яка народилася від 2 термінових пологів з масою 3500 г, оцінкою за шкалою Апгар 8-8 балів, на 1 добу життя з`явилася жовтяниця. Непрямий білірубін в крові 80 мкмоль/л, через 6 годин - 160мкмоль/л. Виберіть правильний метод лікування

1.:Призначення фенобарбіталу

2.:Ентеросорбенти

3.:Операція замінного переливання крові

4.:Фототерапія

5.:Інфузійна терапія

№5514

Новонароджена, вага тіла 2000 г. Термін ґестації 30 тижнів. Через три години після народження з'явилась задуха, акроціаноз. ЧД - 80 за 1 хв., експіраторні шуми, ЧСС - 186 за 1 хв. Перкуторно - звук скорочений, вислуховується крепітація. Лікар запідозрив синдром дихальних розладів. Яке дослідження потрібно провести?

1.:Біохімічне дослідження сироватки крові

2.:R-графія органів дихання

3.:Аналіз крові

4.:Вимірювання артеріального тиску

5.:Електрокардіографія

№5515

Дитина від матері, що страждає хронічним холециститом, на 6-м місяці вагітності перенесла ГРВІ. У пологах тривалий безводний період. Маса тіла 3100 г. Пуповина відпала на 7 добу. Додому виписаний на 8-й день життя. З 10 дня став млявим, погано ссе, зригував. На 17 добу маса тіла 3150 г, шкіра сіра, з пупочної рани гнійне відділяєме. Стілець із зеленню, рідкий. Хірургом діагностовано гнійний остеомієліт плечової кістки. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину?

1.:Внутрішньоутробний сепсис

2.:Гнійний омфаліт

3.:Сепсис новонароджених

4.:Ентероколіт

5.:Остеомієліт

№5516

У дівчинки на 7-й день життя з'явилося збільшення правої грудної залози. При пальпації права грудна залоза щільна, дитина плаче. Шкіра в місці інфільтрації гіперемована. Знижений апетит. З вивідних протоків грудної залози виділяється гній. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює дану клиніку?

1.:Некротична флегмона

2.:Мастит новонародженого

3.:Сепсис новонародженого

4.:Гінекомастія

5.:Статевий криз

№5517

Дитина від матері, що страждає хронічним пієлонефритом, перед пологами перенесла ГРВІ. Пологи термінові, тривалий безводний період. На 2-й день у дитини з'явилося ерітематозне висипання, в подальшому - пухирі розміром біля 1см, наповнені серозно-гнійним вмістом. Симптом Нікольского позитивний. Після розтинання пухирів з’являються ерозії. Дитина млява. Температура тіла субфебрільна. Діагноз?

1.:Пухирчатка новонародженого

2.:Дерматит Ріттера

3.:Сепсис

4.:Псевдофурункульоз

5.:Везикулопустульоз

№5518

Дитина народилася у гестаційному віці 34 тижні у тяжкому стані. Ведучими були симптоми дихальних розладів: звучний подовжений видих, участь додаткових м’язів у диханні, наявність крепітуючих хрипів на фоні жорсткого дихання. Оцінка за шкалою Сільвермана при народженні 0 балів, через 3 години - 6 балів з наявністю клінічних даних. Який метод діагностики дозволить встановити вид пневмопатії у дитини?

1.:Імунологічне дослідження.

2.:Протеїнограма.

3.:Рентгенологічне дослідження органів грудної клітини.

4.:Встановлення газового складу крові.

5.:Клінічний аналіз крові.

№5519

Хлопчик народився від V вагітності, яка перебігала з токсикозом І і ІІ-ї половини, на 33 тижні ґестації з масою 1400 г. Перші 4 вагітності у матері закінчилися спонтанними абортами. У дитини діагностовано гідроцефалію, вроджену ваду серця, гепатит, хоріоретиніт. Яка внутрішньоутробна інфекція має місце у хворого?

1.:Краснуха.

2.:Лістеріоз.

3.:Токсоплазмоз.

4.:Сифіліс.

5.:Цитомегалія.

№5520

У новонародженої дитини з 3-го дня життя з'явилися кривава блювота, рясні-3-4 рази на день криваві випорожнення темно-коричневого кольору, кровотеча із пупкової ранки а також геморагічна висипка на шкірі. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Гемолітична хвороба новонароджених.

2.:Сепсис новонароджених

3.:Синдром проковтнутої крові.

4.:Геморагічна хвороба новонароджених.

5.:Гастроентероколіт

№5521

У 3-х денної доношеної новонародженої дитини, спостерігається рівень непрямого білірубіну - 345 мкмоль/л, погодинний приріст - 6,8 мкмоль/л. Стан дитини важкий - зниження рефлексів, гіпотонія м'язів, тремор кінцівок. Кров дитини та матері несумісна за Rh- фактором. Який метод лікування найбільш ефективний?

1.:Прийом фенобарбіталу

2.:Лікування не потребує

3.:Гемосорбція.

4.:Замінне переливання одногрупної та Rh- сумісної крові.

5.:Фототерапія

№5522

Дитина народилася від І вагітності в гестаційний строк 37 тижнів шляхом кесаревого розтину з масою тіла 5100 г. Мати хворіє на цукровий діабет протягом 5 років. Під час огляду: коротка шия, гіпертрихоз. Встановіть попередній діагноз.

1.:Гіпотіреоз

2.:Хвороба Дауна

3.:Діабетична фетопатія

4.:Гіпертіреоз

5.:Хвороба Іценко-Кушинга

№5523

Дитина народилася недоношеною від ІІІ вагітності в гестаційний строк 34 тижня з масою тіла 2000 г. Попередні вагітності закінчилися народженням мертвих дітей. Дитині встановлено діагноз: токсоплазмоз. Призначте лікування.

1.:Піріметамін

2.:Аміноглікозиди

3.:Бісептол

4.:Антибіотики цефалоспоринового ряду

5.:Нітрофурани

№5524

Дитина народилася від І вагітності в гестаційний строк 42 тижня з масою тіла 4300 г. Під час огляду відмічається великий живіт, пупочна грижа. Обличчя пастозне, перенісся широке, пласке, язик висунутий; очі маленькі, губи товсті. Низький тембр голосу. Шкіра суха, жовтяниця, лущиться, холодна напомацки. ЧСС - 120 за хв. Яке захворювання можна запідозрити?

1.:Природжений гіпотиреоз

2.:Хондродистрофія

3.:Хвороба Гіршпрунга

4.:Хвороба Дауна

5.:Гемолітична хвороба новонароджених

№5525

Дитина народилася від ІІІ пологів з масою тіла 1200 г. у гестаційний строк 34 тижні. Перебіг вагітності з анемією, погрозою переривання. Через декілька годин після народження встановлений діагноз “СДР”. Призначте етіопатогенетичне лікування.

1.:В/в інфузії глюкози

2.:Оксігенотерапія

3.:Інгаляції сурфактанту

4.:В/в інфузії сольових розчинів

5.:Антибактеріальна терапія

№5526

Новонародженій дитині віком 23 години встановлено діагноз: гемолітична хвороба новонароджених за резус-фактором. Рівень загального білірубіну становить 200,57 мкмоль/л за рахунок непрямого білірубіну. Яка тактика неонатолога?

1.:Фототерапія

2.:Спостереження за дитиною і лабораторний контроль

3.:Гемосорбція

4.:Операція замінного переливання крові

5.:Консервативна терапія

№5527

У новонародженої дитини відзначаються вади розвитку: ранній фетальний кардит, незрощення верхньої губи. В який період внутрішньоутробного розвитку відбулась дія можливого етіологічного чинника?

1.:22-й тиждень внутрішньоутробного розвитку

2.:Останній тиждень

3.:Перший триместр вагітності

4.:32-й тиждень внутрішньоутробного розвитку

5.:28-й тиждень внутрішньоутробного розвитку

№5528

Немовля народилась від другої доношеної вагітності, других термінових пологів від матері, яка має групу крові А (II) Rh (-). Група крові дитини - 0 (I), Rh (+). Рівень непрямого білірубіну у крові з пуповини складав 45 мкмоль/л. Через 3 години був отриманий показник вмісту непрямого білірубіну у сироватці крові дитини 105 мкмоль/л. У цей момент дитині слід призначити:

1.:Замінне переливання крові.

2.:Інфузійну терапію.

3.:Ентеросорбенти.

4.:Фенобарбітал.

5.:Фототерапію.

№5529

Дитина народилася від перших пологів, термін гестації 39 тижнів. Вага при народженні 3.500. Через 18 годин з’явилась жовтяниця. Рівень білірубіну становив 110 мкмоль/л. Перинатальних ускладнень не було. Що з перелічених чинників жовтяниці найменш вірогідне?

1.:ГХН по Rh-фактору або АВО-системі

2.:Фетальний гепатит

3.:Фізіологічна жовтяниця

4.:Сепсис

5.:Вроджена гемолітична анемія

№5530

Новонароджений госпіталізований з блювотою та явищами дегідратації. При огляді - дитина стабільна, мінімальна гіперпігментація навколо сосків. Концентрація Na+ та K+ в сироватці - 120 ммоль/л та 9 ммоль/л. Ваш діагноз ?

1.:Адреногенітальний синдром

2.:Вторинний гіпотиреоідизм

3.:Гіперальдостеронізм

4.:Пангіпопітуітаризм

5.:Пілоростеноз

№5531

Використання 100 \% кисню під час реанімації новонародженого:

1.:Дозволяється в окремих випадках.

2.:Забороняється.

3.:Дозволяється протягом першої доби життя.

4.:Дозволяється протягом перших годин.

5.:Дозволяється протягом кількох хвилин.

№5532

Новонароджена дівчинка народилася з масою тіла 2400,0г, довжиною 50 см. Термін гестації 40 тижнів. При огляді: підшкірно-жирова основа відсутня на тулубі і кінцівках. Про яку патологію можна думати?

1.:Внутрішньоутробна інфекція

2.:Пологова травма

3.:Вроджені дизморфії

4.:Внутрішньоутробна гіпотрофія

5.:Недоношеність

№5533

У новонародженої дівчинки на 20-у добу життя з`явились прояви везікулопустульозу. Яка найбільш вірогідна етіологія захворювання?

1.:Гриби роду Candida

2.:Стафілокок

3.:Кишкова паличка

4.:Протей

5.:Синьогнійна паличка

№5534

У доношеного хлопчика г на 2 добу життя виникла помірна жовтяниця шкіри та слизових оболонок. Загальний стан дитини не порушений. В крові: непряма гіпербілірубінемія - 120 мкмоль/л . Група крові дитини А(ІІ) Rh(+), група крові матері В(ІІІ) Rh (+). Якою повинна бути тактика лікаря?

1.:Провести замінне переливання крові

2.:Утриматись від медикаментозної терапії

3.:Призначити ентеросорбенти

4.:Призначити холекінетики

5.:Призначити преднізолон

№5535

Хлопчик народився від ІІІ вагітності. Перші дві вагітності закінчилися медичними абортами. Білірубін пуповинної крові 41 мкмоль/л. На початку 2 доби з’явилась іктеричність шкіри і слизових оболонок. Білірубін дорівнював 136 мкмоль/л за рахунок непрямої фракції. У матері група крові 0 (І) Rh+, у дитини - А (ІІ) Rh+. Укажіть механізм виникнення жовтяниці.

1.:Порушення обміну білірубіну.

2.:Порушення відтоку жовчі із печінки.

3.:Зниження активності глюкуронілтрансферазної системи печінки.

4.:Гемоліз еритроцитів за АВО -конфліктом.

5.:Запальний процес в печінці.

№5536

Лікар оглядає недоношену новонароджену дитину. Об’єктивно спостерігалося одиничне апное тривалістю до 5 сек. Якою основною функціональною особливістю дихальної системи можна пояснити приступи апное у недоношеної дитини?

1.:М'якість хрящів трахеї та бронхів.

2.:Схильність слизових оболонок до набряку та гіперсекреції

3.:Недостатня дренажна та захисна функція бронхів

4.:Звуження просвіту дихальних шляхів

5.:Функціональна незрілість дихального центру

№5537

Дитині 12 днів. Мати скаржиться на щоденні зригування малими порціями. Випорожнення щоденні. Вагу набирає добре. З боку внутрішніх органів патології не виявлено. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Парентеральна диспепсія

2.:Пілоростеноз.

3.:Кишкова інфекція

4.:Пілороспазм.

5.:Проста диспепсія

№5538

Дитина доношена, оцінка за Апгар 6 бал. Бліда, геморагії на шкірі, загальний набряк: гепатоспленомегалія. Мати О (І) Rh (-), дитина О (І) Rh (+). Гемоглобін пуповинної крові 70 г/л, Ер. 1,5Т/л; ретикулоцитів 15%, в периферичній крові є еритробласти. Білірубін при народженні 58 мкмоль/л, некон’югований. У жінки викідні в анамнезі. Найбільш вірогідний діагноз?

1.:Сепсис новонародженого

2.:Вроджений лейкоз

3.:Фетальний гепатит

4.:Спадкова гемолітична анемія

5.:Резус-конфлікт, набрякова форма

№5539

Доношений новонароджений від першої вагітності і перших пологів. Мати О (І) Rh (+), дитина А (ІІ) Rh (+). Жовтяниця з 2 доби життя, швидко прогресує. Білірубін крові на 3 добу життя 250 мкмоль/л, некон’югований 240 мкмоль/л. Пряма проба Кумбса слабопозитивна. Анемія, Нt-0,55. Найбільш вірогідний діагноз?

1.:АВО-конфлікт

2.:Фізіологічна жовтяниця

3.:Фетальний гепатит

4.:Кон’югаційна жовтяниця

5.:Жовтяниця від грудного молока

№5540

Новонароджений від нормальної вагітності і пологів. На 12 добу життя виражена жовтяниця шкіри. Гепатоспленомегалії немає. Дитина активна. Нв крові 140 г/л, Ер. 4,8 Т/л, Ht-0,45. Група крові матері В (ІІІ) Rh (+), дитини - В (ІІІ) Rh (+). Білірубін крові 130 мкмоль/л, некон’югований 100 мкмоль/л. Найбільш вірогідний діагноз?

1.:Фізіологічна жовтяниця

2.:Кон’югаційна жовтяниця

3.:Синдром холестазу

4.:Жовтяниця за АВО-конфлікт

5.:Гепатит

№5541

У новонародженої дитини діагностовано фізіологічна жовтяниця. Для цього стану характерно:

1.:Тривалість жовтяниці більш ніж 10 днів

2.:Появлення жовтяниці впродовж 1 доби життя

3.:Знебарвлені випорожнення

4.:Повторне зростання інтенсивності жовтяниці

5.:Появлення жовтого забарвлення шкіри на 2-3 день життя

№5542

Хлопчик, народжений від здорової матері із рубцем на матці шляхом кесарського розтину, протягом перших секунд життя залишався нерухомим, мав поодинокі дихальні рухи і частоту серцевих скорочень 70 в 1 хвилину. Найвірогіднішою причиною цього стану є ?

1.:Внутрішньоутробний сепсис.

2.:Менінгіт.

3.:Внутрішньоутробна пневмонія.

4.:Застійна серцева недостатність.

5.:Асфіксія.

№5543

Дитина народилася здоровою з масою 3 500, довжина 51 см, оцінка за Апгар 8 балів. У жінки перша необтяжена вагітність, пологи в строк. Мати О (І) Rh (-), батько А (ІІ) Rh (+), дитина О (І) Rh (+). Який метод профілактики Rh-конфлікту треба призначити породіллі?

1.:Антигістамінні препарати

2.:Не потребує профілактики

3.:Анти-Rh-імуноглобулін

4.:Ентеросорбенти

5.:Вітаміни

№5544

У дитини при народженні жовтяниця, блідість, спленогепатомегалія. Кров В (ІІІ) Rh (+); Нв крові 150 г/л, еритроцитів 4,2 Т/л, ретикулоцитів 9%. Білірубін крові 58 мкмоль/л, некон’югований. Мати В (ІІІ) Rh (-), титр анти- Rh-антитіл під час вагітності 1:128; 1:256. Який метод спостереження найбільш вірогідно допоможе визначити тактику

1.:Приріст білірубіну за годину

2.:Рівень гепатоспецифічних ферментів

3.:Клінічне спостереження

4.:Протеїнограма

5.:Загальний аналіз крові

№5545

Новонароджений масою 1200 г народився в терміні гестації 29-30 тижнів. За Апгар 4-6 балів. Клінічно є ознаки СДР І ст та некротичний ентероколіт І ст. Який метод годування Ви виберете?

1.:Годування з пляшечки з соскою

2.:Парентеральне живлення

3.:Не годувати

4.:Годування через зонд

5.:Грудь матері

№5546

У новонародженого терміном ґестації 31 тиждень наростає млявість, м‘язова гіпотонія та пригнічення свідомості. Аналіз ліквору: підвищена кількість еритроцитів, білка та підвищений вміст глюкози. Ваш діагноз?

1.:Менінгіт.

2.:Сепсис.

3.:Внутрішньоутробна інфекції.

4.:Анемія.

5.:Внутрішньочерепний крововилив.

№5547

При обстеженні новонародженої дитини діагностовано почервоніння шкірних покривів, яке з’явилось відразу після народження, а максимальної сили набуло на другу добу життя. Який попередній діагноз можна виставити?

1.:Вузлувата еритема

2.:Токсична еритема

3.:Транзиторна еритема

4.:Проста еритема

5.:Анулярна еритема

№5548

У дитини на 3 добу життя шкіра набула жовтого кольору. Дитина народилась з вагою 3,200 кг, довжина тіла 52 см. Активна. Над легенями пуерильне дихання. ЧД - 36 за хв. Тони серця ритмічні. ЧСС - 130 за хв. Живіт м’який. Печінка виступає з-під реберної дуги на 2 см. селезінка не пальпується. Стілець у вигляді меконію. Найбільш вірогідний діагноз:

1.:Анемія Міньковського-Шафара

2.:Атрезія жовчних шляхів

3.:Фізіологічна жовтяниця

4.:Гемолітична хвороба новонароджених

5.:Сепсис новонароджених

№5549

Дитині 2 доби. Народилась з вагою 2900 г, довжиною 50 см. При огляді шкіра інтенсивно червоного кольору, еластична, тургор збережений. Дихання пуерильне. ЧД - 40 за хв. Тони серця ритмічні, гучні. ЧСС 138 за хв. Живіт м’який. Печінка виступає на 2 см з-під реберної дуги. Діурез достатній. Стілець у вигляді меконію. Ваше заключення:

1.:Токсична еритема новонародженого

2.:Ексфоліативний дерматит Ріттера

3.:Бешихове запалення

4.:Флегмона новонародженого

5.:Фізіологічна еритема новонародженого

№5550

У новонародженої дитини при огляді шкіри спостерігають наявність пушкового волосся на спині, плечах, верхніх кінцівках. Шкіра суха, зморщена. Підшкірно-жирова клітковина розвинута слабо. Обвід голови - 34 см. Велике тім’ячко 3х3 см, мале тім’ячко 0.5х0.5см. Тони серця ритмічні, ЧСС 140 за хв. ЧД - 38 за хв. Над легенями пуерильне дихання. Живіт м’який. Ваше заключення:

1.:Ознаки гіпотрофії

2.:Ознаки гідроцефалії

3.:Ознаки рахіту

4.:Ознаки незрілості

5.:Ознаки доношеності

№5551

Доношена дитина, народилась з масою тіла 3200 г, довжиною тіла 50 см, з оцінкою за шкалою Апгар 8-10 балів. Який оптимальний строк першого прикладання до грудей ?

1.:Після 48 годин

2.:В перші 48 годин

3.:В перші 30 хвилин

4.:В перші 6 годин

5.:В перші 24 години

№5552

Стан доношеної дитини при народженні був розцінений за шкалою Апгар 8-10 балів. На протязі перших часів життя у дитини відмічається кашель, поперхування, задуха, ціаноз під час годування. Яке захворювання найбільш вірогідне?

1.:Внутрішньоутробна пневмонія

2.:Гостре респіраторне захворювання

3.:Трахео-стравохідна нориця

4.:Хвороба гіалінових мембран

5.:Ателектаз легень

№5553

Ребенок от юной, курящей роженицы, роды осложнены слабостью родовой деятельности, были затруднения при выведении головы и плечиков. Родился с оценкой по шкале Апгар - 4 балла. Что из указанного является фактором риска спинальной травмы?

1.:Вредные привычки

2.:Слабость родовой деятельности

3.:Затруднение при выведении головы и плечиков

4.:Юный возраст матери

5.:Хроническая гипоксия

№5554

Новорожденный ребенок родился с оценкой по Апгар 9 баллов. Когда ребенка следует приложить к груди?

1.:Ч/з 12 часов

2.:Ч/з 2 часа

3.:На 2-е сутки после рождения

4.:На 3-и сутки после рождения

5.:В родильном зале

№5555

У ребенка в возрасте 3-х недель на коже груди, живота, образовались крупные вялые, быстро лопающиеся пузыри с гнойным содержимым. Укажите предположительный диагноз:

1.:Везикулопустулез

2.:Сифилитическая пузырчатка

3.:Псевдофурункуллез

4.:Токсическая эритема

5.:Пузырчатка новорожденных

№5556

У 3-х дневного новорожденного выражены явления интоксикации, повышенная температура тела, в области нижней трети левого бедра багрово-синюшное пятно с признаками локального воспаления и тенденцией к распространению. Поставьте предварительный диагноз:

1.:Перелом бедренной кости

2.:Сепсис

3.:Флегмона бедра

4.:Гематогенный остеомиелит бедренной кости

5.:Артрит левого коленного сустава

№5557

В конце первых суток у новорожденного состояние ухудшилось - повысилась температура тела до 38 С, появились цианоз, беспокойство, одышка до 85 в минуту, втяжение межреберий на вдохе. На губах- пенистое отделяемое. Над легкими “мозаичный” перкуторный звук, дыхание ослаблено, хрипы не выслушиваются. Тоны сердца приглушены, тахикардия, систолический шум. В крови лейкоцитоз, сдвиг влево. Поставьте предварительный диагноз:

1.:Постнатальная пневмония

2.:Обструктивный бронхит

3.:Пневмопатия

4.:Интранатальная пневмония

5.:Болезнь гиалинових мембран

№5558

У доношенного ребенка 6-ти дней с третьих суток отмечается желтуха. Уровень непрямого билирубина -100 мкмоль/л, прямого 10 мкмоль/л. Определите дальнейшую тактику.

1.:УЗИ печени и желчевыводящих путей;

2.:Наблюдение;

3.:Исследовать маркеры гепатита

4.:Определить почасовой прирост билирубина;

5.:Провести операцию заменного переливания крови;

№5559

При осмотре трёхдневного ребенка выявлена кровавая рвота, петехиально-пятнистая сыпь, частый жидкий стул черного цвета. В крови: Эр. 4,2х 10-12/л, Нв-128 г/л,тромбоциты-200х10 9/л, протромбиновый индекс 40\%, тест Апта: после добавления щелочи цвет раствора не изменился. Назовите ведущий механизм геморрагического синдрома у ребенка:

1.:Коагулопатия потребления

2.:Наличие материнских антител к тромбоцитам ребенка

3.:Низкий уровень витамин-К зависимых факторов

4.:Инфекционное воздействие на костномозговое кроветворение

5.:Низкий уровень YIII и IX факторов свертывания крови

№5560

У ребенка через 10 часов после рождения появилась желтуха, гипотония, гипорефлексия, выявлена умеренная гепатоспленомегалия. Стул и моча обычного цвета. Билирубин пуповинной крови 51 мкмоль/л за счет непрямого, в венозной крови- Эр3,5х10 12/л, Нв-140 г/л, ретикулоциты-1,5\%, билирубин-111 мкмоль/л, прямой-11 мкмоль/л, АЛаТ-0,4, АСаТ -0,3. Группа крови матери-А (II) Rh (-), ребенка А(II) Rh (+). Какое лабораторное исследование подтвердит Ваш диагноз:

1.:Определение в эритроцитах глюкоз-6-фосфат дегидрогеназы

2.:Исследование маркеров вирусного гепатита

3.:Эритроцитометрия

4.:Проба Кумбса

5.:Определение осмотической резистентности эритроцитов

№5561

Ребенок родился на дому. После родов ребенка запеленали и уложили в кровать. Первичный туалет новорожденного не проводился. ’’Скорая помощь ‘’ приехала за матерью и ребенком через 60 минут после родов. К груди приложен на вторые сутки. С 3-го дня развилась склерема. Какое профилактическое действие врача могло предупредить развитие склеремы у данного ребенка?

1.:Ввести кортикостероиды

2.:Ввести антибиотик

3.:Приложить ребенка к груди

4.:Провести первичный туалет новорожденного

5.:Обложить ребенка грелками

№5562

У ребенка через 10 часов после рождения появилась желтуха, гипотония, гипорефлексия, выявлена умеренная гепатоспленомегалия. Стул и моча обычного цвета. Билирубин пуповинной крови-51 мкмоль/л, за счет непрямого. В венозной крови Эр.-3,5 х10 12/л.Нв-140 г/л, ретикулоциты 26\%о, билирубин венозной крови-125 мкмоль/л, прямой 10 мкмоль/л, АЛТ-0,4, АСТ-0,3.Группа крови матери А(II) Rh (-), ребенка А(II) Rh(+). Проба Кумбса положительная. Какую кровь Вы используете для заменного переливания?

1.:АВ(IY) Rh(-)отрицательную

2.:О(I) Rh(+) положительную

3.:А(II) Rh(-) отрицательную

4.:А(II) Rh(+) положительную

5.:О(I) Rh (-) отрицательную

№5563

Ребенок родился от 1 беременности, протекавшей с гестозом 1 и 2-ой половины. Роды путем кесарева сечения, оценкой по шкале Апгар 6 баллов, с весом 3000 гр. Грудь сосал активно, не срыгивал. Через две недели появилась рвота ’’фонтаном’’, с примесью створоженного молока, объем превышал съеденный. Стал вялым, плохо прибавил в весе, реже мочится и оправляется. Предположительный диагноз:

1.:Пилороспазм

2.:Кишечная непроходимость

3.:Острая кишечная инфекция

4.:Пилоростеноз

5.:Адреногенитальный синдром

№5564

У новонародженого спостерігається зростаюча адинамія, мляве смоктання, здуття живота, пізнє відходження меконію, товста шкіряна складка, сухість шкіри, інтенсивна та пролонгована жовтяниця, запізнене відпадіння пупкового залишку, помірна брадикардія. Який діагноз можна припустити?

1.:Вроджений гіпотиреоз

2.:Гемолітичну хворобу новонародженого

3.:Сепсис новонародженого

4.:Пологову травму

5.:Хворобу Гіршпрунга.

№5565

На 5-й день життя у дитини, яка народилась в строк з масою тіла 3000 г, піднялась температура тіла до 37,5°С, дитина почала в’яло ссати. До грудей була прикладена на 3-ю добу в зв’язку з післяпологовим ендометритом у матері, яка лікувалась під час вагітності з приводу кольпіту. Об’єктивно: дитина активна, на шкірі грудей, живота, стегон присутні в’ялі пухирці з мутним вмістом діаметром від 5 до 15 мм. Деякі з них поруйнувались, при цьому відкрилась яскраво-рожева поверхня. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

1.:Пухирчатка новонароджених

2.:Ексфоліативний дерматит Ріттера

3.:Синдром Лаєла

4.:Синдром Стівена-Джонса

5.:Везікулопустульоз

№5566

Доношений хлопчик народився від ІІІ вагітності. Перші вагітності були перервані медичним абортом. Оцінка за шкалою Апгар 1 хв - 8б, 2 хв - 8б. Через 3 години після пологів з’явилось жовте забарвлення шкіри, дитина стала в’ялою. Білірубін крові - 48 мкмоль/л, через 3 години - 96 мкмоль/л, реакція непряма. Печінка на 2,5 см виступає з-під краю реберної дуги, селезінка - на 1,5 см. сеча жовтого кольору, випорожнення - меконій. Група крові дитини В(ІІІ), Rh- (негат), мати - 0(І), Rh+ (позитив), гемоглобін 159 г/л, еритроцити 4,5(1012 /л. Вкажіть найбільш вірогідну причину жовтяниці.

1.:Хвороба Жильбера

2.:Фізіологічна жовтяниця

3.:Гемолітична хвороба новонароджених

4.:Атрезія жовчовивідних шляхів

5.:Гепатит новонароджених

№5567

У новонародженого, що народився в результаті стрімких пологів, спостерігається парез м’язів кисті. Хапальний рефлекс відсутній, не вдається викликати долонно-ротовий рефлекс. Чутливість кисті відсутня. Ваш діагноз?

1.:Парез діафрагми

2.:Парез Дежерін-Клюмпке

3.:Синдром Горнера-Бернара

4.:Тотальне ураження плечового сплетення

5.:Парез Дюшена-Ерба

№5568

У новонародженої недоношеної дитини з гестаційним віком 34 тижні на через 2 години після народження спостерігалися збільшення частоти дихальних рухів до 80 за хвилину, шумне стрідорозне дихання. За даними клініко-ренгенологічно дослідження встановлена хвороба гіалінових мембран. Провідним фактором розвитку пневмопатії у цієї дитини є:

1.:Структурно-функціональна незрілість органів дихання

2.:Паління матері під час вагітності

3.:Пологова травма

4.:Внутрішноутробні інфекції.

№5569

У новорожденного, перенесшего асфиксию в родах на 3-и сутки жизни появилось кровотечение из пупочной ранки. В лабораторных данных - гипокоагуляция, тромбоцитопения, гипотромбинемия. Чем обусловлены клинико-лабораторные изменения?

1.:Тромбоцитопенической пурпурой

2.:Врожденной ангиопатией

3.:Геморрагической болезнью новорожденных

4.:ДВС- синдромом

5.:Травмой пупочного сосуда

№5570

У девочки 4-х недельного возраста наблюдается многократная рвота "фонтаном", не связанная с приемом пищи. Периодически жидкий стул. При осмотре: ребенок обезвожен, истощен. Обращает на себя внимание гипертрофия клитора. О каком заболевании вероятнее всего идет речь?

1.:Истинный гермафродитизм

2.:Адреногенитальный синдром, сольтеряющая форма

3.:Пилоростеноз

4.:Высокая кишечная непроходимость

5.:Острая кишечная инфекция

№5571

У девочки 4-х лет с отставанием в физическом развитии при осмотре отмечены короткая шея, низкий рост волос на голове сзади, укорочение и искривление пятых пальцев. Интеллект не нарушен. Кариотип содержит 45 хромосом (45,ХО). Каков наиболее вероятный диагноз?

1.:Врожденный гипотиреоз

2.:Гипофизарный нанизм

3.:Синдром Клайнфельтера

4.:Синдром Шерешевского-Тернера

5.:Синдром Дауна

№5572

У високорослих хворих з гіпергонадотропним гіпогонадізмом та з поєднаним вмістом Х та Y-хроматину в буккальному епітелії для заключної діагностики захворювання необхідно дослідити:

1.:Каріотип

2.:Генеалогічне дослідження

3.:Морфологічний стан зони гіпофізу

4.:Продукцію соматотропіну

5.:Продукцію інсуліноподібних факторів росту

№5573

Дівчинці 2,5 місяці. Скарги на часте блювання незалежно від прийому їжі, втрата маси, слабкість. Хворіє понад 1,5 місяця. Народилась з вагою 3400 г. Теперішня вага - 2900 г. Бліда, підшкірна клітковина відсутня, пенісоподібний клітор. Тони серця послаблені, тахікардія. Калій крові - 9,4 ммоль/л, натрій - 86 ммоль/л. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Адреногенітальний синдром

2.:Часткова кишкова непрохідність

3.:Пілоростеноз

4.:Ентероколіт

5.:Дисбактеріоз кишечника

№5574

У девочки 2-х лет в анамнезе повторные пневмонии, протекающие с явлениями обструкции. В легких выслушиваются разнокалиберные влажные и сухие хрипы, дыхание ослаблено. С трудом отхаркивается густой вязкий секрет. Отмечено наличие "барабанных палочек", отставание в физическом развитии. Какой предварительный диагноз?

1.:Врожденный поликистоз легких

2.:Бронхиальная астма

3.:Рецидивирующий бронхит

4.:Муковисцидоз, легочная форма

5.:Туберкулез легких

№5575

У ребенка 2-х лет наблюдается задержка роста, выраженная деформация ног, гипофосфатемия, нормокальцемия и гиперфосфатурия. О какой патологии идет речь?

1.:Дизметаболическая нефропатия

2.:Фосфат-диабет

3.:Хондродистрофия

4.:Рахит

5.:Нефронофтиз Фанкони

№5576

У ребенка при осмотре после рождения отмечена брахицефалическая форма черепа, деформация ушных раковин в виде выступающего противозавитка, эпикант, косой разрез глаз, укорочение мизинца, двусторонняя поперечная складка на ладони. При аускультации сердца выслушивается грубый систолический шум с максимумом в 3-4 межреберьях по левому краю грудины. Какой врожденный порок сердца наиболее часто сопровождает эту патологию?

1.:Коарктация аорты

2.:Пороки Фалло

3.:Стеноз легочной артерии

4.:Фиброэластоз

5.:Открытый артериальный проток

№5577

У ребенка с рождения отмечаются рецидивирующие бактериальные инфекции Выявлена гипоплазия лимфоидной ткани. После дополнительного обследования установлена болезнь Брутона. Каким должно быть основное направление терапии?

1.:Назначение Т-активина, тималина

2.:Сеансы лечебного плазмафереза

3.:Введение иммуноглобулинов

4.:Назначение противовирусных препаратов

5.:Превентивная антибиотикотерапия

№5578

В результате обследования у мальчика 3,5 лет выявлены пансинуит, отит, обратное расположение внутренних органов. Предположен синдром Картагенера. Какой недостающий патогномоничный признак в данной картине заболевания?

1.:Энцефалопатия

2.:Врожденный порок сердца

3.:Гепатоспленомегалия

4.:Полидактилия

5.:Бронхоэктазы

№5579

Хлопчик 2,5 років страждає на хворобу Брутона . Якою повинна бути терапевтична тактика лікаря?

1.:Введення імуноглобуліну людини із розрахунку 300 мг g-глобуліну (18 мл/кг) щомісячно

2.:Використання імуномодуляторів (левамізол 3-5 мг/кг протягом 5-6 днів нуклеїновокислого натрію 50 мг/кг

3.:Трансфузії лейкомаси під час захворювання гнійно-бактеріальною інфекцією

4.:Введення g-глобуліну під час розвитку гнійної інфекції любої локалізації

5.:Проведення циклів лікування препаратами вилочкової залози 1 раз в 6 міс

№5580

У хлопчика 3 років, хворого на гостру пневмонію та гнійний отит, під час проведення імунологічного дослідження виявлено : IgА 0,1 г/л, IgМ 0,2 г/л IgG 0,3 г/л, загальна кількість лімфоцитів 1,8х106/л, Т-лімфоцитів 80\%, В-лiм-фоцитів 20\%. В протеїнограмі : альб. 70\%, глобуліни : a1 - 5\%, a2 - 10\%, b- 15\%, g- сліди. УЗ дослідження - вилочкова залоза звичайних розмірів. В анамнезі хлопчик хворів на бактеріальний ентероколіт, рецидивуючий отит. Сестра 6 років - здорова. Вкажіть причину частих інфекційно-запальних захворювань :

1.:Комбінована імунологічна недостатність швейцарського типу

2.:Аплазія вилочкової залози (синдром Ді-Джорджи)

3.:Лімфатико-гіпопластичний діатез

4.:Агамаглобулінемія, зчеплена з Х-хромосомою (хвороба Брутона)

5.:Атаксія-телеангіоектазія (синдром Луї-Бар).

№5581

У дитини 2 років відмічаються часті, тривалі респіраторні захворювання та панкреатогенну форму мальабсорбції було запідозрено муковісцидоз. Яке дослідження необхідно провести для підтвердження цього діагнозу:

1.:Каріотипування.

2.:Вивчення стану імунітету.

3.:Дослідження мукоціліарного кліренсу.

4.:Бронхоскопію.

5.:Вміст хлоридів в потовій рідині.

№5582

У пацієнта з фенотипічними проявами “гаргоілізму” підвищеною екскреція глікозаміногліканів з сечею. Який діагноз Ви вважаєте вірним?

1.:Хвороба Німана – Піка

2.:Гіпотіреоз.

3.:Маннозідоз

4.:Муколіпідоз

5.:Мукополісахарідоз

№5583

Дитина народилася в строк, з низькою вагою, у тяжкому стані: мікроцефалія з дефектами шкіри черепа, мікрофтальмія, розділення губи та піднебіння, полідактилія на руках і ногах, комбінована вада серця, геніталії без чітких статевих відмінностей. Матері 38 років. Каріотип - трисомія 13. Найбільш імовірний діагноз.

1.:Синдром Шерешевського-Тернера

2.:Синдром Патау

3.:Синдром Едвардса

4.:Синдром Дауна

5.:Синдром Клайнфельтера

№5584

Хлопчик народився з низькою масою. Голова з виступаючою потилицею, деформація вушних раковин, короткі очні щілини, гіпертелоризм, мікрогнатія, короткі шия та грудина, маленький таз з вивихом стегон, I та V пальці знаходяться над ІІІ та ІV, п'яткововальгусні стопи, вада серця, гідронефроз, крипторхізм. Каріотип - трисомія 18. Встановіть діагноз?

1.:Синдром Едвардса

2.:Синдром Клайнфельтера

3.:Синдром Дауна

4.:Синдром Шерешевського-Тернера

5.:Синдром Патау

№5585

Дитині - 1,5 роки. На основі даних: непродуктивний кашель з виділенням гнійного харкотиння, ядуха, відставання у фізичному розвитку, поліфекалія, підвищення хлоридів поту до 150 мекв/л, розвитку захворювання з 2-х місячного віку. Встановлено діагноз: муковісцидоз. Виберіть найкращу терапію.

1.:Вітаміни+антибіотики

2.:Жовчогінні препарати+адаптогени

3.:Панкреатичні ферменти+антибіотіки

4.:Вітамінотерапія + муколітики

5.:Н2-блокатори + гепатопротектори

№5586

У дівчинки віком 5 років з перших місяців життя рецидивуючі пневмонії з проявами обструкції і виділенням в’язкого харкотиння, відставання маси тіла і зросту, деформація фаланг пальців - “барабанні палички”, гепатомегалія, випадіння прямої кишки. Гемоглобін крові 93 г/л, еритроцити 3,1.10 * 12/л, кольоровий показник 0,7, загальний білок сироватки крові 54 г/л. Блискучі, з великою кількістю жиру, у великому обсязі випорожнення. Який діагноз вважаєте найбільш вірогідним?

1.:Хронічний бронхіт

2.:Дефіцит дисахаридаз кишок.

3.:Целіакія.

4.:Муковісцидоз.

5.:Обструктивний бронхіт.

№5587

У дитини 8 місяців відставання нервово-психічного розвитку, м’язова гіпертонія, гіперрефлексія, тремор кінцівок, мікроцефалія, світле волосся, голубі очі, “мишиний” запах сечі. У сироватці крові вміст кальцію складає 2,35 ммоль/л, фосфору - 2,0 ммоль/л; підвищення вмісту фенілаланіну; реакція сечі на фенілпіровиноградну кислоту позитивна. Який вид лікування слід вважати базовим?

1.:Вітамінотерапія.

2.:Дієтотерапія.

3.:Терапія антиконвульсантами.

4.:Терапія ноотропами.

5.:Ферментотерапія.

№5588

Хлопчик 4 років. Дід по лінії матері хворів геморагічним захворюванням. Дитина народилася з кефалогематомою. Під час прорізування зубів відмічалася кровотеча, в подальшому - носові кровотечі, міжм’язові гематоми, гемартрози. При обстеженні: кількість тромбоцитів 320.109/л, довготривалість кровотечі 2 хвилини 10 секунд, згортання крові більш 10 хвилин, дефіцит фактора VIII скипання крові до 5\% норми. Яке захворювання найбільш вірогідне у дитини?

1.:Хвороба Мошковиця.

2.:Геморагічний васкуліт.

3.:Тромбоцитопатія.

4.:Гемофілія А.

5.:Гемофілія В.

№5589

У дитини 3 тижнів, яка знаходиться на природному вигодовуванні, з перших днів життя є зригування, розріджені пінисті випорожнення, постійна жовтяниця, відсутність наростання маси тіла, гепатоспленомегалія. В крові рівень глюкози становить 2,9 ммоль/л, загального білірубіну - 48 мкмоль/л, АЛТ - 1,7 ммоль/(ч.л), АЛТ - 1,3 ммоль/(ч.л), підвищений рівень галактози; у сечі - галактозурія, аміноацидурія, циліндрурія, рівень білку - 0,72 г/л. Які профілактичні заходи, спрямовані на запобігання гіпотрофії?

1.:Ферментотерапія.

2.:Призначення адаптованих сумішей на основі коров’ячого молока.

3.:Призначення безлактозних сумішей.

4.:Призначення анаболічних препаратів.

5.:Введення докорму.

№5590

Дівчинці 3 років виставлено діагноз нервово-артритичний діатез. Відомо, що в його основі лежить генетично обумовлене порушення метаболізму деяких кислот. Яких саме?

1.:Лимонна кислота

2.:Поліненасичені жирні кислоти

3.:Янтарна кислота

4.:Сечова кислота

5.:Піровіноградна кислота

№5591

Сім’я звернулася за прогнозом потомства у зв’язку з народженням дитини з тяжким дефектом закриття невральної трубки. Дитина померла у неонатальному періоді. Ваша порада родині:

1.:Провести цитогенетичне обстеження батьків.

2.:У випадку вагітності - провести біопсію хоріону, кордоцентез

3.:Провести преконцепційну профілактику, запланувати вагітність, провести пренатальну діагностику.

4.:Відмовитися від народження дітей.

5.:Планувати вагітність, оскільки це більше не повториться

№5592

Дівчинка 4 днів, народилася від II жаданої вагітності, II пологів у строк 39 тижнів. Ознаки затримки внутришньоутробного розвитку, крилоподібні складки на шиї, лімфатичний набряк кистей та стоп, який пройшов самостійно у першу добу. Який Ваш попередній діагноз ?

1.:Дитина здорова

2.:Вада розвитку лімфатичної системи

3.:Синдром Шерешевського-Тернера

4.:Склерема

5.:Вроджений гіпотиреоз

№5593

Дівчинка 15 років. Скарги на затримку росту, відсутність місячних, вторинних статевих ознак. Ріст 153 см, антимонголоїдний розріз очей, широка шия, крилоподібні складки шиї, низька лінія росту волосся на шиї, плечовий пояс переважає над тазовим, молочні залози нерозвинені, відсутнє волосіння на лоні. Виявлено гіпоплазію матки. Ваш діагноз?

1.:Нанізм

2.:Нейрофіброматоз

3.:Синдром Шерешевського-Тернера

4.:Аменорея I

5.:Гіпогеніталізм

№5594

З 4 місяців життя, коли дитину відлучили від груді, у нього стали з'являтися простудні захворювання, потім - пневмонії. Антибіотики приносили тимчасовий ефект. В сімейному анамнезі - померлі до року діти. При імунологічному дослідженні ІGА не визначається. Внутрішньовенне введення сандоглобіну дає ремісію протизапальних процесів до 1 місяця. Вкажіть діагноз.

1.:Дефіцит системи комплементу.

2.:Сепсис.

3.:Дефекти кормління.

4.:Рецидивуюча пневмонія.

5.:Вроджений імунодефіцит(селективний дефіцит ІGА).

№5595

Дитина 2 років відстає у фізичному і нервово-психічному розвитку. Виявлено біля 20 стигм дизембріогенезу. Встановлено хворобу Дауна Які рекомендації батькам слід вважати найбільш доцільними для запобігання народження у майбутньому дитини з подібною хворобою?

1.:Раціональне харчування майбутньої матері.

2.:Профілактика інфекційних хвороб у вагітної жінки.

3.:Запобігання контакту зі шкідливими речовинами вагітної жінки.

4.:Консультація і обстеження в медико-генетичному центрі.

5.:Запобігання прийому медикаментів вагітною жінкою.

№5596

У ребенка 6 месяцев наблюдается резкое отставание в психомоторном развитии, бледная кожа с экзематозными изменениями, белокурые волосы, голубые глаза, приступы судорог. Какой из следующих лабораторных анализов крови и мочи вероятнее всего позволит установить диагноз?

1.:Определение концентрации гистидина

2.:Определение концентрации лейцина

3.:Определение концентрации фенилпирувата

4.:Определение концентрации валина

5.:Определение концентрации триптофана

№5597

У новонародженої дівчинки природжений лімфатичний набряк кистей та стоп, коротка шия с шкірними складками, антимонголоїдний розріз очей, епікант. У буккальному зіскобі статевий хроматин (тільце Бара) відсутній. Діагноз:

1.:Синдром Дауна

2.:Синдром Патау

3.:Синдром Клайнфельтера

4.:Синдром Едвардса

5.:Синдром Шерешевського-Тернера

№5598

За якими показниками можна дати комплексну оцінку природного освітлення в класі середньої школи розміром 4,0 х 12,0 м, трьома вікнами розмірами 1,8 х 2,2 м кожне, верхній край яких знаходиться на відстані 2,5м від підлоги, висота підвіконня 0,8м.

1.:Світловий коефіцієнт, коефіцієнт заглиблення

2.:Кут падіння

3.:Коефіцієнт природної освітленості, кут падіння

4.:Кут падіння, коефіцієнт заглиблення

5.:Світловий коефіцієнт, коефіцієнт заглиблення, коефіцієнт природної освітленості

№5599

В радіологічному відділенні лікарні для лікування злоякісних новоутворень використовують закриті джерела іонізуючих випромінювань. Які з перерахованих заходів треба використовувати для захисту персоналу при роботі з ними?

1.:Збільшення відстані до джерела та виконання правил індивідуальної гігієни

2.:Герметизація установок та організація вентиляції приміщення

3.:Систематична очистка поверхонь від радіоактивних забруднень та скорочення часу роботи

4.:Скорочення часу роботи та екранування джерела

5.:Екранування джерела та використання засобів індивідуального захисту органів дихання

№5600

На території міста відмічено підвищений рівень марганцю в атмосферному повітрі, питній воді та продуктах харчування сільсько-господарського походження. Яка дія вказаних чинників на здоров'я населення?

1.:Роздільна

2.:Поєднана

3.:Синергічна

4.:Комбінована

5.:Комплексна

№5601

Лікарю необхідно визначити інтенсивність ультрафіолетової радіації біологічним методом. Біодозиметр закрепили в області нижньої третини живота дитини, що приймала сонячну ванну. Тривалість опромінення шкіри у першому віконці складала 2 хв., у другому - 3 хв., у третьому - 4 хв., у четвертому - 5 хв., у п'ятому - 6 хв., у шостому - 7 хв. Через 8 годин після опромінення медична сестра виявила на шкірі дві червоні смужки. Вкажіть біологічну (еритемну) дозу ультрафіолетового опромінення.

1.:30 секунд

2.:5 хвилин

3.:6 хвилин

4.:10 хвилин

5.:3 хвилини

№5602

Для забезпечення оздоровчого впливу ультрафіолетової радіації лікарю необхідно визначити профілактичну дозу. Біодозиметр був закреплений в області нижньої третини живота дитини, що приймала сонячну ванну. Тривалість опромінення шкіри у першому віконці складала 1 хв., у другому - 2 хв., у третьому - 3 хв., у четвертому - 4 хв., у п'ятому - 5 хв., у шостому - 6 хв. Через 8 годин після опромінення медична сестра на шкірі в ділянці нижньої третини живота виявила три червоних смужки. Вкажіть профілактичну (антирахітичну) дозу ультрафіолетового опромінення.

1.:30 секунд

2.:60 секунд

3.:2,5 хвилини

4.:5 хвилин

5.:10 хвилин

№5603

У 67-річної хворої на неспецифічний поліартрит напередодні різкої зміни погоди в умовах стаціонару з'явились додаткові скарги на задишку, набряк суглобів, головний біль та біль у ділянці серця, шкірні висипання, білок та кров у сечі, підвищення температури тіла. Який клінічний симптом, крім задишки, серцевих та головних болей, найбільш метеозалежний?

1.:Набряк суглобів

2.:Підвищення температури тіла

3.:Гематурія

4.:Білок у сечі

5.:Шкірні висипання

№5604

Під час обслідування гігієнічних умов навчання у технічному ВУЗі виникла необхідність оцінити умови роботи зорового аналізатору студентів, що навчаються з 9.00 до 15.00. Який показник природнього освітлення буде найбільш інформативним та адекватним завданню?

1.:Коефіцієнт природної освітленості

2.:Час інсоляції кімнати

3.:Світловий коефіцієнт

4.:Наявність сумісного (верхньо-бокового) освітлення

5.:Коефіцієнт заглиблення

№5605

Спортсмен з групи альпіністів, які щойно повернулися після сходження на снігову вершину гори, звернулися до лікаря зі скаргами на відчуття “піску” в очах, неможливість дивитися на яскраве світло. Об’єктивно спостерігається гіперемія та набряк кон’юнктиви очей. Захисні окуляри спортсмен загубив на початку сходження. Поставте діагноз захворювання та вкажіть, який фактор спричинив дане захворювання.

1.:Катаракта. Інфрачервоне випромінювання.

2.:Фотоофтальмія. Ультрафіолетове випромінювання.

3.:Фотоалергія. Ультрафіолетове випромінювання.

4.:Фототоксикоз. Білий сніг.

5.:Кон’юнктивіт. Яскраве сонячне світло.

№5606

Для створення радіаційної безпеки медичного персоналу рентгендіагностичного кабінету використані захисні засоби типу екранів: просвинцьоване скло на екрані рентгенапарата, велика і мала пересувні захисні ширми, запона та захисні рукавиці з просвинцьованої гуми. Які ще засоби екранування необхідні?

1.:Гумові чоботи з додатком свинцю

2.:Нагрудний фартух з просвинцьованої гуми

3.:Обмеження тривалості робочого дня

4.:Дистанційне управління рентгенапаратом

5.:Вказаних заходів досить

№5607

У радіологічному відділенні для внутрішньопорожнинної терапії використовується гама-установки типа “Агат”, джерелом випромінювання якої є ізотоп кобальту, що знаходиться в стальній ампулі. Який з перелічених способів захисту персоналу від впливу іонізуючого випромінювання необхідно використовувати в першу чергу з урахуванням типу джерела?

1.:Використання засобів індивідуального захисту та санітарна обробка персоналу

2.:Устаткування приміщень ефективною вентиляцією

3.:Герметизація установки

4.:Екранування джерела

5.:Заходи планувального характеру (зонування приміщення)

№5608

Студенту запропоновано оцінити параметри мікроклімату навчальної кімнати. Який з перерахованих показників при цьому немає необхідності визначати, тому що він не відноситься до параметрів мікроклімату?

1.:Вологість повітря.

2.:Освітленість приміщення

3.:Радіаційна температура поверхонь

4.:Температура повітря

5.:Швидкість руху повітря

№5609

Пацієнт у стані алкогольного сп’яніння після декількагодинного перебування у сніговому заметі був доставлений до лікарні з діагнозом „Загальна гіпотермія”. Який шлях тепловіддачі переважав у пацієнта за вказаних умов?

1.:Потовиділення.

2.:Кондукційний.

3.:Конвекційний.

4.:Радіаційний.

5.:Випромінювання.

№5610

Величина біодози ультрафіолетового опромінення пацієнта виміряна у хвилинах. Яким приладом визначалася біодоза?

1.:Радіометром.

2.:Кататермометром.

3.:Актинометром.

4.:Ультрафіолетметром.

5.:Приладом Горбачова.

№5611

Мікроклімат відповідного приміщення характеризується наступними його параметрами: температура повітря - 400С; відносна вологість - 70%; швидкість руху повітря - 0,1 м/с; радіаційна температура - 80-900С. Позначте найбільш вірогідний патологічний стан організму, який може виникнути в даних мікрокліматичних умовах:

1.:Загальна гіпертермія (тепловий удар)

2.:Місцева гіпертермія

3.:Зниження працездатності

4.:Зрушення фізіологічного стану в системі кровообігу

5.:Зрушення фізіологічного стану з боку дихальної системи

№5612

Для визначення впливу мікроклімату на функціональний стан організму досліджувались наступні фізіологічні показники напруження функцій органів і систем, які приймають участь у теплообмінних процесах: пульс, артеріальний тиск, кількість дихальних рухів за хвилину, температура шкіри чола та кисті руки, величина потовиділення за хвилину, швидкість зорової та слухової реакцій. Назвіть показник, що найбільш об’єктивно відображає напруження процесів терморегуляцій організму:

1.:Кількість дихань за хвилину

2.:Потовиділення за хвилину

3.:Температура шкіри чола та кисті руки

4.:Швидкість зорової та слухової реакції

5.:Пульс і артеріальний тиск

№5613

Для освітлення приміщень використовують різноманітну освітлювальну арматуру. Який вид освітлювальної арматури найбільш доцільно використовувати для освітлення учбових приміщень?

1.:Арматуру розсіяного світла

2.:Арматуру прямого світла

3.:Арматуру напіввідбитого світла

4.:Арматуру комбінованого світла

5.:Арматуру відбитого світла

№5614

При дозиметричному контролі приміщення терапевтичного стаціонару, що будується, потужність дози зовнішнього гама-випромінюванна дорівнює 0,6 мкЗв/год (60 мкР/год). Оцініть рівень опромінювання у порівнянні з допустимим для приміщень з постійним перебуванням людей.

1.:Перевищує в 6 раз.

2.:Перевищує в 4 рази.

3.:Не перевищує.

4.:Перевищує в 3 рази.

5.:Перевищує в 2 рази.

№5615

Індивідуальна ефективна доза лікаря-рентгенолога складає 30 мЗВ/рік (3 Бер/рік). Для гігієнічної оцінки оберіть ліміт річної дози індивідуального опромінення, встановлений для даної категорії осіб.

1.:100 мЗв (10 Бер)

2.:300 мЗв (30 Бер)

3.:200 мЗв (20 Бер)

4.:50 мЗв (5 Бер)

5.:400 мЗв (40 Бер)

№5616

На території міста N. протягом доби спостерігалось підвищення частоти загострення ішемічної хвороби серця при зміні погоди (посилення вітру - до 10 м/с, зміни температури та атмосферного тиску - на 80С та 12 мм.рт.ст. відповідно; коливання електромагнітного поля). Визначте тип дії даної погоди.

1.:Нестійкий.

2.:Дратівний.

3.:Гіпоксичний.

4.:Спастичний.

5.:Гострий.

№5617

Вкажіть ліміт ефективної дози за рік для категорії А (особи, які постійно або тимчасово працюють безпосередньо з джерелами іонізуючих випромінювань) відповідно до норм радіаційної безпеки України (НРБУ-97)

1.:2 мЗв/рік (0,2 Бер/рік)

2.:10 мЗв/рік (1 Бер/рік)

3.:20 мЗв/рік (2 Бер/рік)

4.:40 мЗв/рік (4 Бер/рік)

5.:5 мЗв/рік (0,5 Бер/рік)

№5618

У результаті аварії на АЕС, яка супроводжувалась викидом радіаційного палива в атмосферу, відбулося забруднення великої території радіонуклідами, що призвело до підвищення радіаційного фону. Збільшення частоти яких захворювань слід очікувати у населення цих територій?

1.:ЛОР – захворювання

2.:Злоякісні новоутворення

3.:Очні хвороби

4.:Серцево–судинні захворювання

5.:Захворювання шлунково–кишкового тракту

№5619

Військовий підрозділ після тривалого маршу зупинився на 3 доби для відпочинку поряд з населеним пунктом. За даними санітарно-епідеміологічної розвідки виявлено декілька джерел води. Необхідно вибрати джерело, яке найбільше відповідає гігієнічним вимогам до питної води у польових умовах.

1.:Дощова вода

2.:Вода артезіанських свердловин

3.:Вода джерельна

4.:Вода шахтного обвіддязя

5.:Вода річна

№5620

З метою вивчення впливу мікроклімату на організм людини необхідно організувати систематичне спостереження за температурою повітря протягом 3 діб. Оберіть прилад, який дозволить найбільш точно зареєструвати температуру:

1.:Термограф

2.:Психрометр Ассмана

3.:Спиртовий термометр

4.:Психрометр Августа

5.:Ртутний термометр

№5621

В инструментальном цехе производится поверхностная заточка с использованием токов высокой частоты. Условия труда характеризуются превышением предельных уровней шума, ЭМП, пыли, содержащей железо, молибден, двуокись кремния. При обсследовании инструментальщика диагностирована вегето-сосудистая дистония, неврастения, нарушения эндокринной регуляции. Этиологическим фактором является:

1.:ЭМП

2.:Железосодержащая пыль

3.:Шум

4.:Двуокись кремния

5.:Молибденсодержащая пыль

№5622

У рабочего-аккумуляторщика, 39 лет внезапно появились жалобы на слабость, потерю аппетита, схваткообразные боли в животе без четкой локализации, тошноту. Объективно: кожные покровы серого цвета, на деснах серовато-лиловая полоска, живот мягкий резко болезненный. В крови - эритроциты с базофильной зернистостью, анемия. В прошлом рабочий перенес язвенную болезнь желудка. Случаются запои 3-4 дня. Какой наиболее вероятный предварительный диагноз?

1.:Острый холецистит

2.:Перфорация язвы желудка

3.:Хронический алкоголизм

4.:Острый аппендицит

5.:Сатурнизм (отравление свинцом)

№5623

Чоловік під час роботи в гарячому цеху раптово втратив свідомість. При обстеженні виявлено: температура тіла - 40,60С, шкіра суха і гаряча, пульс і дихання прискорені. Цеховим терапевтом встановлено діагноз: теплове ураження, важка форма. У результаті порушення якого механізму тепловіддачі виникає тепловий удар?

1.:Конвекція, кондукція, проведення та випаровування води

2.:Проведення та кондукція

3.:Випаровування води

4.:Конвекція та кондукція

5.:Конвекція

№5624

На одній із дільниць залізничної станції, де проводиться розвантаження вагонів з пеком навалом, при фізіолого-гігієнічному дослідженні характеру роботи вантажників, що вручну лопатою розбивають запечену масу і перевалюють її, встановлено, що їх праця відноситься до ІІІ ступеню важкості. За яким із перерахованих критеріїв могла бути проведена оцінка праці вантажників?

1.:Величина статичного навантаження за зміну.

2.:Максимальна маса вантажу, що переміщується.

3.:Інтелектуальна напруженість.

4.:Час пасивного спостереження, % до тривалості зміни.

5.:Час активних дій, % до тривалості зміни.

№5625

Робітники холодильних цехів рибних промислів працюють в умовах низьких температур оточуючого повітря - від -50С до -150С. Які з перерахованих змін в організмі робітників є найбільш характерними і провідними при наведених впливах?

1.:Зміни систолічного об'єму крові.

2.:Прискорення дихання.

3.:Звуження судин шкіри і м'язів.

4.:Збільшення споживання кисню.

5.:Зміни хвилинного об'єму крові.

№5626

Робітники рибних промислів підпадають під впливв низьких температур оточуючого повітря - від -50С до -150С. Захворювання яких органів і систем найчастіше зустрічаються у робітників цих виробництв?

1.:Печінки.

2.:Дихальної системи.

3.:Серцево-судинної.

4.:Шлунково-кишкового тракту.

5.:Крові.

№5627

При проведенні періодичного медогляду у слюсаря-складальника, що працює на пайці деталей припаюванням, скарг на стан здоров'я не було. При поглибленому дослідженні виявлено ознаки астено-вегетативного синдрому, в крові - еритроцити з базофільною зернистістю і дещо підвищена кількість ретикулоцитів, в сечі - підвищений вміст дельта-амінолевулінової кислоти. На яке професійне захворювання вказує комплекс зазначених симптомів?

1.:Оловом.

2.:Етанолом.

3.:Свинцем.

4.:Марганцем.

5.:Ртуттю.

№5628

В механічному цеху токар карусельного верстату зазнає дії високих рівнів шуму, що перевищують ГДР. При такому впливі через 6-8 років роботи за даною професією у нього може розвинутись нейросенсорна приглухуватість. Назвіть найбільш значущі профілактичні заходи, спрямовані на недопущення розвитку цього професійного захворювання.

1.:Заходи індивідуального захисту

2.:Заходи технічного характеру

3.:Заходи медичної профілактики

4.:Планувальні заходи

5.:Заходи технологічного характеру

№5629

Ефективним заходом попередження виникнення пневмоконіозів у робітників, які працюють в умовах дії фіброгенних видів пилу, є максимальне зменшення вмісту пилу в зоні дихання працюючих. Цього можна досягти шляхом:

1.:Організації провітрювання робочих приміщень протягом робочого дня

2.:Зрошення повітря водою

3.:Розбавлення запиленого повітря чистим

4.:Встановлення перегородок між різними видами обладнання, яке є джерелом пилу

5.:Дистанційного керування технологічним процесом з інших приміщень

№5630

При вивченні умов праці робітників теплиць встановлено, що в період збирання врожаю, завантаженість робочої зміни становить 85%. При вимірюванні параметрів мікроклімату отримані такі результати: температура повітря +350С, відносна вологість - 98%, швидкість руху повітря - 0 м/с. Переважно тепловіддача в цих умовах відбувається:

1.:Конвекцією та кондукциєю

2.:Випроміненням

3.:Кондукцією

4.:Конвекцією

5.:Випаровуванням

№5631

Хворий 38 років скаржиться на біль і відчуття стиснення у грудях, задишку при фізичному навантаженні, кашель без мокротиння. Об’єктивно: крайова емфізема легень, бронхіт, при пробі з навантаженням - слабо виражена функціональна недостатність дихальної та серцево-судинної систем. Для якої стадії силікозу характерні ці скарги і симптоми?

1.:Період одужання

2.:І стадія

3.:ІІ стадія

4.:ІІ стадія

5.:Інкубаційний період

№5632

Выполнение ремонтных работ в закрытом автомобильном боксе проводилось при работающем двигателе. Через 30-40 мин. у слесарей-ремонтников появилась сильная головная боль в области висков, шум в ушах, тошнота, рвота. Для какого острого профессионального отравления характерны указанные признаки?

1.:Оксидом азота

2.:Масляным аэрозолем

3.:Тетраэтилсвинцом

4.:Оксидом углерода

5.:Парами бензина

№5633

Условия труда работников парникового хозяйства характеризуются неблагоприятным микроклиматом: температура воздуха составляет 31,00С, температура ограждений - 23,00С, относительная влажность - 95%, скорость движения воздуха - 0,2 м/с. Укажите наиболее эффективный путь отдачи тепла телом работников в этих условиях?

1.:Испарение влаги с выдыхаемым воздухом

2.:Конвекция

3.:Кондукция

4.:Испарение пота

5.:Радиация.

№5634

Працівник склодувної майстерні скаржиться на головний біль, роздратованість, послаблення зору - він бачить оточуючі предмети ніби крізь сітку. Об'єктивно: гіперемія склери, потовщення рогівки, зниження прозорості зіниць, гострота зору лівого ока - 0,8, правого - 0,7. Індивідуальними захисними засобами робітник не користується. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Блефароспазм

2.:Катаракта

3.:Кератит

4.:Прогресуюча міопія

5.:Кон’юнктивіт

№5635

При производстве кокса в воздухе рабочей зоны концентрация пыли на протяжении многих лет превышает ПДК в 4-8 раз. Назовите заболевание, развитие которого наиболее вероятно у рабочих данного производства.

1.:Биссиноз

2.:Сидероз

3.:Силікоз

4.:Антракоз

5.:Асбестоз

№5636

Заготівельниці автокамер працюють стоячи, нахиляючись на кут 32° триста разів за зміну. Одночасно спостерігають за 5 об'єктами. Тривалість робочих операцій - 2-4сек. Активні дії займають 87% від тривалості зміни. За якими показниками, зазначеними у задачі, можна визначити монотонність праці?

1.:За відсотком активних дій

2.:За кількістю нахилів

3.:За кількістю об'єктів спостереження

4.:За тривалістю виконання операції

5.:За нахилами тулуба

№5637

Оператор автокамерної лінії шинного заводу працює стоячи, нахиляючись на кут більше 300 близько 400 разів за зміну, енерговитрати при цьому дорівнюють 25 Вт. Під час праці у оператора пульс становить близько 110 уд/хв. У кінці зміни зменшується увага, знижується витривалість. Який із вказаних показників найбільш імовірно свідчить про важкість праці?

1.:Зниження витривалості

2.: Робоча поза

3.:Частота пульсу

4.:Витрати енергії

5.:Нахил корпусу

№5638

Робітники працюють в умовах високих рівнів запиленості. Для виникнення професійних пилових захворювань мають значення хімічні (вміст двооксиду кремнію) та фізичні властивості аерозолів пилу. Яка головна фізична властивість аерозолів пилу з позицій імовірності виникнення пневмоконіозу?

1.:Електрозарядженість

2.:Намагнічування

3.:Розчинність

4.:Іонізація

5.:Дисперсність

№5639

Праця в умовах впливу електромагнітних хвиль може викликати функціональні розлади певних систем організму. Які системи є найбільш вразливими при дії електромагнітних хвиль діапазону радіочастот?

1.:Серцево-судинна система і водно-сольовий обмін

2.:Нервова і серцево-судинна системи

3.:Нервова система і шлунково-кишковий тракт

4.:Серцево-судинна і дихальна системи

5.:Шлунково-кишковий тракт і дихальна система

№5640

Працівник 39 років звернувся до лікаря зі скаргами на ниючий біль та відчуття оніміння у кистях та передпліччях, зниження м'язової сили рук, порушення сну, роздратованість та зниження слуху. Дані професійного анамнезу свідчать про те, що робітник протягом 12 років працює бурильником, використовуючи свердло вагою 20 кг. Об'єктивно: шкіра кистей має синюшний відтінок; відмічається набряк кінчиків пальців, стертість шкірного малюнка, легка деформація міжфалангових суглобів, зниження тактильної, температурної та больової чутливості. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Вібраційна хвороба, зумовлена впливом загальної вібрації

2.:Нейро-циркуляторна дистонія

3.:Хвороба Рейно

4.:Вібраційна хвороба, зумовлена впливом локальної вібрації

5.:Ревматичний поліартрит

№5641

Анализируя результаты периодического медицинского осмотра рабочих-шлифовальщиков художественного стекла было выявлено, что у 40% рабочих с длительным стажем в возрасте 30-45 лет установлен диагноз - неврит локтевого нерва, у 21% - вегетативно-чувствительный полиневрит, у 12% - вегетомиофасциит верхних конечностей. Рабочие шлифуют изделия с помощью вращающегося абразивного диска. С действием какого неблагоприятного фактора связано возникновение данных заболеваний?

1.:Вибрация

2.:Неблагоприятный микроклимат

3.:ЭМП

4.:Пыль

5.:Шум

№5642

При проведении очистных работ в шахте концентрация угольной пыли в воздухе рабочей зоны составляет 450 мг/м3 (ПДК - 10 мг/м3). Развитие какого профессионального заболевания органов дыхания возможно у горнорабочих очистного забоя?

1.:Биссиноз

2.:Аллергический ринофарингит

3.:Антракоз

4.:Сидероз

5.:Талькоз

№5643

С целью пылеподавления и газоудаления на промышленных предприятиях используются различные средства, однако их эффективность не всегда достаточна. Чем необходимо руководствоваться при установлении периодичности контроля за состоянием воздуха рабочей зоны?

1.:Концентрацией пыли и химических веществ в воздухе

2.:Механизмом пылеобразования

3.:Технологией производственного процесса

4.:Состоянием систем и средств пылеподавления и газоудаления

5.:Классом опасности выделяющихся вредных веществ

№5644

На предприятии по производству синтетических моющих средств участились случаи заболеваний ринитами, вазоринитами, фарингитами, дерматитами. В воздухе рабочей зоны присутствует пыль моющих средств. Специалисты полагают, что клинические проявления и рост заболеваемости обусловлены воздействием пыли. Какие особенности действия пыли лежат в основе патогенеза?

1.:Фиброгенное действие

2.:Аллергическое действие

3.:Общетоксическое действие

4.:Мутагенное действие

5.:Канцерогенное действие

№5645

В токсикологічну лабораторію надійшла нова синтезована речовина ДФК-4. При токсикологічних дослідженнях і оцінці визначених показників токсикометрії за ГОСТ 12.1.007-76 “Вредные вещества. Классификация и общие требования безопасности” одержані такі результати: СL50 - 650 мг/м3 (2 кл.), DL50 - 250 мг/кг (3 кл.), КМІО - 2 (4 кл.), зона гострої дії - 5,0 (1 кл.), ОБРД - 2,0 мг/м3 (3 кл.). Який показник токсикометрії є лімітуючим при визначенні класу небезпеки дослідженої речовини?

1.:DL50

2.:СL50

3.:ОБРД

4.:КМІО

5.:Зона гострої дії

№5646

При аудіометрічному дослідженні слухової функції робітника-токаря встановлено, що наприкінці робочої зміни тимчасовий зсув порогу слухової чутливості становив 5 дБ на обидва вуха. Як можна оцінити ці функціональні зміни у слуховому аналізаторі робітника?

1.:Втома

2.:Стомлення

3.:Приглухуватість

4.:Перевтома

5.:Адаптація

№5647

Рабочий-сталевар пребывает в условиях температуры воздуха 26,00С, относительной влажности воздуха 40%, скорости движения воздуха 0,5 м/сек и радиационной температуры 35,00С. Выполняемая физическая работа характеризуется средней степенью тяжести. В этих условиях отдача тепла организмом невозможна :

1.:Путем конвекции

2.:Путем радиации

3.:Путем испарения влаги со слизистых дыхательных путей при выдохе

4.:Путем испарения

5.:Путем кондукции

№5648

На химическом заводе с целью оптимизации условий труда планируется провести замену токсичных сырьевых материалов на нетоксичные, оборудование общеобменной вентиляции, применение средств индивидуальной защиты, сокращение времени работы, снижение тяжести труда. Какие мероприятия относятся к первичным профилактическим?

1.:Сокращение времени работы

2.:Снижение тяжести труда

3.:Замена токсических материалов на нетоксических

4.:Оборудование общеобменной вентиляции

5.:Применение средств индивидуальной защиты

№5649

У ковальсько-пресовому цеху, де важка фізична праця поєднується з несприятливими метеоумовами (температура повітря 40 - 500С, інтенсивне інфрачервоне випромінювання), один із робітників втратив свідомість. Лікар медпункту засвідчив: блідість обличчя, вологість шкіри, сильне потовиділення, поверхневе дихання з частотою - 50/хв., пульс - 100уд/хв. слабкого наповнення, температура тіла 39,90С. Найбільш імовірний діагноз у даному випадку:

1.:Сонячний удар

2.:Судомна хвороба