Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

1.:Гіпертонічна хвороба

2.:Остеохондроз хребта з корінцевим синдромом

3.:Синдром Рейно

4.:Вібраційна хвороба

5.:Ішемічна хвороба серця

№1535

Чоловік 50 років скаржиться на загальну слабкість запаморочення, інтенсивний біль в попереку, правому підребер'ї, періодичну втрату свідомості, які з'явились після порушення технологічного процесу у виробництві фарб. Шкіра землистого відтінку, склери іктеричні, акроціаноз. АТ-100/60 мм рт. ст. Тони серця приглушені, печінка +3 см, край щільний. В крові: ер. - 2,0?1012/л, Hb-90 г/л, тільця Гейнца-Ерліха, лейк. - 4,6?109/л, ШЗЕ-15 мм/год. Метгемоглобін - 62%, загальний білірубін -84,0 мкмоль/л, непрямий - 71,7 мкмоль/л. Який з діагнозів є найбільш імовірним ?

1.:Гемолітична анемія

2.:Хронічне отруєння цианідами

3.:Гостре отруєння аніліном

4.:Гострий вірусний гепатит

5.:Гостре отруєння толуолом

№1536

Чоловіка доставлено в лікарню з нападами ядухи та скаргами на задишку в спокої, вологий кашель з виділенням слизистого харкотиння. Захворів після обприскування пестицидами колгоспного саду. Об'єктивно: шкірні покриви ціанотичні, ринорея. Гіперсалівація, міоз, фібрилярні посмикування мімічної мускулатури. При аускультації: дихання везикулярне, ослаблене, розсіяні сухі та вологі хрипи. ЧСС - 46/хв, АТ-140/90 мм рт. ст. Живіт м'який, болючий по ходу товстої кишки. Активність холінестерази крові знижена. Який з наведених діагнозів є найбільш імовірним ?

1.:Гостре отруєння пестицидами, що містять миш'як

2.:Гостре отруєння нітрофенольними пестицидами

3.:Гостре отруєння хлорорганічними пестицидами

4.:Гостре отруєння фосфорорганічними пестицидами

5.:Гостре отруєння ртутьорганічними пестицидами

№1537

Чоловік через 1 год після початку роботи по очистці цистерни з-під пестициду відчув різку загальну слабкість, запаморочення. З'явилось блювання і потім він втратив свідомість. Об'єктивно: від шкіри хворого, з рота йде різкий неприємний запах. Холодний піт. Гіперсалівація, повторне блювання. Зіниці різко звужені, реакція на світло відсутня. Відмічається арефлексія, різко виражена гіпотонія м'язів кінцівок, мимовільне виділення сечі і дефекація. Судомні посмикування м'язів всього тулуба і обличчя хвилеподібного характеру. Дихання прискорене до 50 за хв, в легенях велика кількість сухих хрипів. Пульс 60 ударів в 1 хв, АТ - 119/70 мм рт. ст. Який метод діагностики є найбільш інформативним у даному випадку?

1.:Визначення С-реактивного білка

2.:Визначення карбоксігемоглобіну

3.:Визначення активності холінестерази

4.:Визначення білкового спектру сироватки крові

5.:Визначення метгемоглобіну

№1538

Після обробки механізатором поля отрутохімікатами в нього з'явилась виражена слабість, головний біль, нудота, блювота, пронос, порушення зору, сльозотеча. При огляді хворий збуджений, відмічається гіперсалівація, гіпергідроз, фібриляція м'язів язика, повік. Зіниці звужені, тахікардія, в легенях вислуховуються вологі дрібно- і середньоміхурчаті хрипи. В крові визначається зниження активності холінестерази. Який найбільш вірогідний діагноз у хворого?

1.:Інтоксикація похідними карбамінової кислоти

2.:Інтоксикація миш'яквмісними пестицидами

3.:Інтоксикація ртутьорганічними пестицидами

4.:Інтоксикація фосфорорганічними пестицидами

5.:Інтоксикація хлорорганічними пестицидами

№1539

У клініку поступила хвора 53 р., після зняття приступу бронхіальної астми. 20 років працювала на фармацевтичній фабриці і займалась таблетуванням аміназину і сульфаніламідних препаратів. 10 років відмічає часті респіраторне захворювання. Пізніше появилась задишка, періодично субфебрилітет. У даний час при роботі в запиленому середовищі і виході з теплого приміщення на холод появляються приступи ядухи, ознаки серцевої декомпенсації відсутні. Який імовірний діагноз у хворого?

1.:Серцева астма

2.:Професійна бронхіальна астма, атопічна форма

3.:Хронічний обструктивний бронхіт

4.:Бронхіальна астма, інфекційно-алергічна форма

5.:Хронічний необструктивний бронхіт

№1540

У хворого М., 48 років, який 20 років працював в типографії виявлено хронічну свинцеву інтоксикацію. Які препарати найбільш ефективні для лікування в даному випадку?

1.:Ізонітразин

2.:Тетацин-кальція

3.:Унітіол

4.:Натрія тіосульфат

5.:Вітамін групи В,С

№1541

Хворий К., 42 роки, 10 років заправляє акумулятори. Скарги на періодичні болі в животі і закрепи, загальну слабість. В крові: анемія, базофільна зернистість еритроцитів, підвищена кількість амінолевулінової кислоти. Яке захворювання найбільш імовірне?

1.:Свинцева інтоксикація

2.:Отруєння солями ртуті

3.:Марганцева інтоксикація

4.:Отруєння тетраетилсвинцем

5.:Отруєння берилієм

№1542

Хворий Н., 42 роки, тракторист, доставлений в клініку попутним транспортом. Відомо, що 3 години тому працював на складі з отрутохімікатами. Загальний стан хворого важкий. Відмічається різке звуження зіниць, тремор судоми м'язів всього тіла, розлад функції сфінктера. Активність холінестерази крові - 40%. Який діагноз найбільш ймовірний у хворого?

1.:Гостре отруєння миш'яквмісними сполуками

2.:Гостре отруєння ртутьорганічними сполуками

3.:Гостре отруєння фосфоорганічними сполуками

4.:Гостре отруєння хлорорганічними сполуками

5.:Гостре отруєння нітрофенольними сполуками

№1543

Хвора Ф., 34 р., мала контакт з гранозаном. Через декілька годин після роботи у хворої з'явились головний біль, нудота, блювота, гіперсалівація, металічний присмак в роті, спрага, тремтіння рук. Загальний стан хворої середньо важкості. Хвора збуджена, пульс 80 уд/хв, ритмічний. АТ 140/90 мм. рт. ст. Діяльність серця ритмічна, тони звучні. В легенях везикулярне дихання. Живіт при пальпації дещо болючий в правому підребер'ї, печінка не збільшена. Яке отруєння найбільш імовірне?

1.:Гостре отруєння фосфорорганічними сполуками

2.:Гостре отруєння миш'яквмісними сполуками

3.:Гостре отруєння хлорорганічними сполуками

4.:Гостре отруєння нітрофенольними сполуками

5.:Гостре отруєння ртутьорганічними сполуками

№1544

Шліфувальник комбайнового заводу, 50 років, звернувся до цехового лікаря зі скаргами на загальну слабість, затерпання кінцевих фаланг пальців і інтенсивний біль в них. Об’єктивно: блідість шкіри пальців рук. При обстеженні - зниження больової, тактильної і температурної чутливості за типом "високих рукавичок". Зі сторони інших органів і систем відхилень не було. Яке захворювання у шліфувальника найбільш вірогідне?

1.:Остеоартроз

2.:Сірінгомієлія

3.:Поліневрит.

4.:Вібраційна хвороба

5.:Хвороба Рейно.

№1545

Швачка-мотористка, 46 років, звернулась в медико-санітарну частину швейної фабрики зі скаргами на болі в ділянці серця, загальну слабість, зниження слуху, шум у вухах. Об’єктивно: блідість шкірних покривів, пульс - 80 уд/хв. Серцева діяльність ритмічна. АТ - 120/85 мм рт. ст. На аудіограмі виявлено зниження порогу слухової чутливості. Яке захворювання можливе у пацієнтки?

1.:Вібраційна хвороба.

2.:Сенсо-невральна приглухуватість

3.:Порушення кісткової провідності.

4.:Хвороба Рейно.

5.:Нейроциркулярна дистонія.

№1546

Робітник-поліграфіст, 49 років, звернувся до дільничного терапевта із скаргами на субфебральну температуру, загальну слабість, запаморочення та втрату апетиту. Об’єктивно: сірий відтінок обличчя, сіро-бузкова кайм на яснах. Зі сторони шлунково-кишкового тракту - постійні коліки в області епігастрію, періодичні закрепи. При дослідженні крові виявлено: ер. - 3,8?109/л, Нв-105 г/л, КП-0,9, базофільну зернистість еритроцитів, підвищена кількість копропорфірину при аналізі сечі. Яке найбільш імовірне захворювання у пацієнта?

1.:Хронічний гастрит.

2.:Хронічний ентероколіт.

3.:Вегето-судинна дистонія.

4.:Гіпохромна анемія.

5.:Отруєння свинцем.

№1547

У клініку поступив хворий зі скаргами на головокружіння, головні болі, зниження гостроти зору, нудоту, відчуття страху. Захворів у зв’язку із застосуванням хлорофосу на присадибній ділянці. Об’єктивно відзначаються: міоз потовиділення, салівація, блювота, артеріальний тиск підвищений, помірна тахікардія. Попередній діагноз: отруєння фосфорорганічними речовинами. Які з перелічених досліджень крові необхідно додатково провести для уточнення діагнозу?

1.:Визначити активність лужної фосфатази

2.:Визначити активність амінотрансфераз

3.:Визначити активність холінестерази

4.:Визначити вміст глюкози

5.:Визначити білкові фракції

№1548

Хворий 55 років, працює на складі отрутохімікатів. Після розвантаження пестицидів з розгерметизованою упаковкою появився головний біль, зниження зору, збільшення слиновиділення, утруднення видиху, задишка, періодичний біль у животі. Об'єктивно: хворий збуджений, на лобі краплини поту, зіниці звужені. Пульс - 90 за хв. АТ - 175/95 мм рт. ст. Тони серця глухі, акцент ІІ тону на аорті. В легенях жорстке дихання, сухі та великопухирцеві хрипи. Живіт м'який, біль по ходу товстого кишечнику. Печінка, селезінка не збільшені. Яке захворювання найбільш імовірне?

1.:Гостре отруєння фосфорорганічними пестицидами.

2.:Бронхіальна астма.

3.:Гіпертонічна хвороба . Гіпертонічний криз.