Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

4.:Гострий перикардит

5.:Розрив міокарда

№110

Жінка 37 років скаржиться на задуху, стискаючий біль за грудиною. Тиждень тому перенесла грип. Об’єктивно: акроціаноз, ЧСС 98/хв, АТ 90/75 мм рт. ст., частота дихання 26/хв. Межі серця розширені вліво i вправо на 3 см. Тони серця ослаблені, над верхівкою протодiастолiчний ритм галопу, систолічний шум. Гемоглобін 100 г/л, ШОЕ 25 мм/год. Який може бути попередній діагноз?

1.:Дилатаційна кардiомiопатiя

2.:Ексудативний перикардит

3.:IХС, стенокардія

4.:Iнфекцiйно-алергічний міокардит

5.:Міокардіодистрофія

№111

Студентка 18 років скаржиться на задишку при значному фізичному навантаженні. Стан погіршився півроку тому. Об’єктивно: пульс 88/хв, високий. АТ 180/20мм рт. ст. Шкіра бліда. Межі серця розширені вліво, доверху. В II міжребер’ї систоло-діастолічний шум, II тон над легеневою артерією підсилений. На ЕКГ ознаки гіпертрофії обох шлуночків. При рентгенологічному дослідженні грудної порожнини - пульсація та вибухання легеневого стовбура, лівого шлуночка. Якою повинна бути тактика лікаря?

1.:Продовження дослідження

2.:Звільнення від фізичних навантажень

3.:Диспансерне спостереження

4.:Призначення терапевтичного лікування

5.:Консультація кардіохірурга

№112

Жінка 25 років скаржиться на задишку при невеликому навантаженні, запаморочення, біль в ділянці серця стискаючого характеру. Захворіла після пологів. Ревматизмом не хворіла. Об’єктивно: шкіра без особливостей. АТ 90/60 мм рт. ст., частота дихання 24/хв, пульс 76/хв, ритмічний, слабкий. З боку серця: прекардіальна пульсація правого шлуночка, акцент II тону над легеневою артерією. На ЕКГ ознаки гіпертрофії правого шлуночка, рентгенологічно - збільшення правих відділів серця, випинання конусу легеневої артерії, центральний тип застою. Яка терапія доцільна в цьому випадку?

1.:Інгібітори АПФ + серцеві глікозиди

2.:Серцеві глікозиди + сечогінні

3.:Антагоністи кальцію + антикоагулянти

4.:Нітропрепарати + серцеві глікозиди

5.:Сечогінні + інгібітори АПФ

№113

Чоловік 49 років скаржиться на задишку мішаного характеру, кашель, набряки гомілок, збільшення живота за рахунок асциту. Хворіє більш ніж 20 років на хронічний бронхіт. Останні 3 роки є інвалідом II групи через зміни з боку серця. Об’єктивно: ціаноз, набряки. Пульс 92/хв, ритмічний, АТ 120/70 мм рт. ст., частота дихання 24/хв. Акцент II тону над легеневою артерією. Над легенями - коробковий звук. Сухі хрипи над усією поверхнею легень. Який механізм розвитку змін з боку серця у цього хворого?

1.:Кардіоваскулярний рефлекс

2.:Рефлекс Бейнбріджа

3.:Дихальний рефлекс

4.:Рефлекс Китаєва

5.:Рефлекс Ейлера-Лільєстранда

№114

Жінка 40 років госпіталізована до клініки в зв’язку з загостренням хронічного обструктивного бронхіту. Скаржиться на задуху при фізичному навантаженні, кашель з виділенням харкотиння, набряки нижніх кінцівок. Об’єктивно: температура тіла 37,2° С, частота дихання 24/хв, пульс 90/хв, ритмічний, АТ 110/70 мм рт. ст. Акцент ІІ тону над легеневою артерією. Пальпується збільшена на 4 см печінка. Які зміни ЕКГ найбільш ймовірні у хворої?

1.:Гіпертрофія правого шлуночка

2.:Патологічний зубець Q

3.:Блокада лівої ніжки пучка Гіса

4.:Миготлива аритмія

5.:Гіпертрофія лівого шлуночка

№115

Хворий 60 років при вступі до лікарні скаржиться на відчуття розпирання за грудиною, яке з’являється під час швидкої ходьби та при фізичному навантаженні. Біль триває приблизно 5 хвилин і проходить самостійно в стані спокою. Об’єктивно: пульс 75/хв, АТ 140/80 мм рт. ст. Межі серця без змін. Тони серця дещо ослаблені, ритмічні, чисті. На ЕКГ змін не виявлено. Який попередній діагноз?

1.:Варіантна стенокардія

2.:Міозит

3.:Міжреберна невралгія

4.:Вегетосудинна дистонія

5.:Стенокардія напруження

№116

Хворий 42 років скаржиться на сильні пекучі болі за грудиною, які виникли приблизно годину тому, після фізичного перенавантаження, холодний піт, різку загальну слабкість. Об’єктивно: шкіра чиста, бліда. Пульс 72/хв, АТ 190/100 мм рт. ст. Межі серця не змінені. Тони ослаблені, чисті. На ЕКГ ритм синусовий, правильний. Амплітуда зубця Q у відведеннях ІІ, ІІІ, aVF дорівнює амплітуді зубця R, тривалість 0,04 с. У цих же відведеннях зареєстровано елевацію сегмента ST на 4 мм вище ізолінії. Яка найімовірніша локалізація інфаркту міокарда?

1.:Передньоперетинковий

2.:Циркулярний

3.:Передньобоковий

4.:Задньодіафрагмальний

5.:Базальний

№117

Хворий 50 років 5 днів перебував у відділенні реанімації з діагнозом “трансмуральний інфаркт міокарда”. З’явилась задуха, кашель, стискаючий біль за грудиною, нудота. Об’єктивно: ціаноз, ЧСС 82/хв, АТ 90/70 мм рт. ст., частота дихання 30/хв. Акцент ІІ тону над легеневою артерією. Шум тертя плеври. На ЕКГ відхилення електричної осі серця вправо, неповна блокада правої ніжки пучка Гіса, інверсія зубців Т у відведеннях V1-V6. Поява якого ускладнення зумовлює ці зміни?

1.:Плевропневмонія

2.:Синдром Дресслера

3.:Тромбоемболія легеневої артерії

4.:Кардіогенний шок

5.:Серцева астма

№118

Хворий 48 років скаржиться на частий стискаючий біль за грудиною з іррадіацією в ліве плече і ліву лопатку. Напади виникають вночі, в стані повного спокою, тривають 10-15 хв. Змін загального стану та порушень на ЕКГ при обстеженні в поліклініці не виявлено. Яке обстеження є найнеобхіднішим для уточнення діагнозу?

1.:Велоергометрія

2.:Катетеризація порожнин серця

3.:Повторна ЕКГ через тиждень

4.:Холтерівське моніторування

5.:Ехокардіографія

№119

Хворий 56 років скаржиться на появу болю за грудиною стискаючого характеру з іррадіацією в ліве плече, що виникає при фізичному навантаженні підвищеної інтенсивності. Об’єктивно: змін стану серцево-судинної системи та ЕКГ не виявлено. При проведенні проби з дипіридамолом у хворого виник біль за грудиною. Які зміни будуть на ЕКГ, що реєструвалась під час проби?

1.:Поява патологічного зубця Q

2.:Змін на ЕКГ не буде

3.:Деформація комплексу QRS

4.:Поява дельта-хвиль

5.:Горизонтальна депресія сегмента ST

№120

Хворий 50 років скаржиться на появу три тижні тому сильних ангінозних нападів, болів за грудиною з іррадіацією в шию та нижню щелепу, тривалістю до 10 хв. За останній час болі почастішали до 10-15 разів на добу. В анамнезі - зловживання алкоголем. Який найімовірніший діагноз?