Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕ за редакцією Крута П.В..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
3.99 Mб
Скачать

5.3. Державне регулювання економіки: бюджетне, податкове, фінансово-кредитне регулювання

Інститут держави як явище суспільного характеру вже досить трива­лий період знаходиться під пильною увагою вчених. Найбільшу цікавість завжди викликали питання про те, які саме функції повинні бути закрі­плені за його бюрократичним апаратом, а які ні, якою є природа держави, якими мають бути межі між суспільством і державою і чи мають вони бути взагалі.

Протягом останніх двохсот років функції держави і її роль у суспіль­стві значно розширились, система механізмів державного регулювання соціально-економічних процесів стала більш структурованою, динаміч­ною. Поштовхом до перегляду місця і ролі держави в економічній сис­темі стала депресія 30-их років, що довела неспроможність ринкового механізму вирішувати ряд соціальних, екологічних, правових та суто економічних питань. Саме в цей період кейнсіанський напрям економіч­ної науки обґрунтовує об'єктивну необхідність в активному втручанні, антикризовому регулюванні, управлінні макроекономічними процесами та соціальними явищами з боку держави.

В 50-60-ті роки на хвилі зростання нових ідей посилення соціальної та економічної політики, відбулося небачене раніше розширення діяльності уряду в таких сферах як охорона здоров'я, житлове будівництво, освіта, трудові відносини, екологічна відповідальність бізнесу, управління ма­кроекономічними процесами, участь у розв'язанні міжнародних соціаль­но-економічних проблем тощо. Подальші спеціалізація і кооперація праці, інтеграційні та глобалізаційні взаємозв'язки між країнами, поява транс­національного бізнесу стали причиною посилення регулюючого впливу держави на економічну та інші сфери життєдіяльності суспільства.

Ринковий механізм регулювання має об'єктивний характер і є ви­правданим з точки зору забезпечення саме економічної діяльності (еконо­мічної свободи і демократії у взаємовідносинах між суб'єктами ринку),

242

Націонолшо економіка

проте він не має таких всеосяжних взаємозв'язків і його закономірності не завжди є виправданими в інших підсистемах суспільства. Тут його дія є обмеженою.

Економічну сферу

Екологічну сферу

Соціальну сферу

Політичну сферу

Культурну сферу

Як доводить історичний досвід людства держава - це і є та особлива, універсальна інституція, що має публічну, державну владу та спеціалі­зований апарат для регулювання системи суспільних відносин загалом. Жодна з суспільних інституцій не спроможна підмінити роль держави у суспільстві (рис.5.3.1.).

Держава

—► —►

Управляє

Регулює

Координує

Рис. 5.3.1. Сфери впливу держави на складові суспільної системи

У курсі „Національна економіка" досліджується аспект державного регулювання та управління економікою.

Державне регулювання економіки є частиною господарського меха­нізму національної економіки, який представляє собою 1) процедуру, процес впливу суб'єктів регулювання (ринку, корпорацій, держави) на спосіб і характер дій всіх суб'єктів економічної системи відповідно до розвитку їх внутрішньої суті, цілей, структури та місця в економічній ієрархії; 2) сукупність основних форм і методів координації елементів і підсистем господарського комплексу суспільства, а також використання економічних законів, розв'язання суперечностей економічної системи, реалізації базових економічних відносин, а також розвитку людини та узгодження найважливіших типів інтересів.

Відповідно,! державне регулювання економіки (ДРЕ) - це: 1) сис­тема прийняття рішень та практичного здійснення заходів та проце­дур, спрямованих на задоволення соціально-економічних потреб сус­пільства та індивідів, що витікають з вихідних умов стану і розвитку національної економіки; 2) процес впливу державних органів влади на умови, способи, характер дій суб'єктів економічної підсистеми відпо­відно до стратегії загально національного розвитку. Відмінною рисою