Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕ за редакцією Крута П.В..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
3.99 Mб
Скачать

III. Господарський комплекс національної економіки і його структура 1 55

3. Галузі, які можуть бути розміщені як в районах зосередження сирови­ни, так і в районах споживання готової продукції (м'ясна, борошно­мельна). До цієї групи входять і ті галузі, в яких стадії технологічного процесу можуть бути територіальне відокремленими. Зокрема, в ра­йонах виробництва сировини здійснюються первинні стадії перероб­ки сировини, а в районах споживання - стадії, що завершують процес переробки напівфабрикатів (тютюнова, виноробна галузі промисло­вості).

Цукрова промисловість є традиційною галуззю спеціалізації України. Україна дає до 60% цукру країн СНД. Більшість цукрових заводів розмі­щені в Лісостепу. До складу галузі входить 214 підприємств у тому чис­лі 192 цукропіскові та 7 рафінадних заводів. Найбільшими виробниками цукру є Вінницька, Київська, Хмельницька, Тернопільська, Черкаська, Полтавська області.

Борошномельно-круп'яна промисловість є однією з найдавніших галузей. Значна кількість її підприємств зосереджена як у районах сиро­вини, так і в місцях споживання, зокрема в степових і лісостепових об­ластях. Найбільші центри - Київ, Харків, Дніпропетровськ, Звенигород-ка, Миронівка, Тальне (Черкаська обл). Основне завдання - підвищення якості продукції, виробництво борошна і круп вищих сортів.

Хлібопекарна та кондитерська промисловість. їх об'єднує схожа сировинна база та головний фактор орієнтації - споживач. У великих та найбільших містах - Києві, Харкові, Одесі, Луганську, Львові, Житомирі, Донецьку, Дніпропетровську тощо - працюють найпотужніші хлібоком-бінати і кондитерські фабрики України.

М'ясна промисловість щороку дає до 2,5 млн. тонн м'яса, яке над­ходить у торгівельну мережу в свіжому вигляді, як ковбаси, копченості, м'ясні консерви. Крім цього постачає іншим галузям шкіри, кістки, же­латин тощо. Найбільшими виробниками м'яса є Київська, Дніпропетров­ська, Донецька, Харківська, Вінницька, Чернігівська області та Крим. В структурі виробництва м'яса на першому місці - яловичина та телятина; свинини, м'яса птиці, баранини виробляється менше.

Молокопереробна промисловість охоплює маслоробну, сироварну, молочноконсервну галузі, а також виробництво продуктів з незбираного молока. На сировину орієнтуються маслоробні, сироварні та молочно­консервні заводи. В районах споживання розміщують підприємства, що випускають продукцію з незбираного молока. В Україні працює близько 500 підприємств молокопереробної промисловості та 10 молококонсерв-них заводів, всі вони розміщені в районах зосередження сировини.

Олійно-жирова промисловість виробляє олію та маргарин. Основою Для її розвитку в Україні є значні посіви соняшнику. Галузь щороку дає До 1 млн. тонн олії та 200 тис. тонн маргарину. Комбінати галузі тяжіють

156

Національно економіка

до сировини. Найбільшими виробниками продукції є Дніпропетровська, Одеська, Запорізька, Донецька, Чернівецька, Кіровоградська області.

Підприємства плодоовочевої промисловості здійснюють усі види пе­реробки плодів і овочів, а також їх зберігання. Найбільші підприємства галузі (консервні та овочесушильні заводи, засолювальні пункти) розмі­щуються в південних та західних областях України (Херсонська, Мико­лаївська, Одеська, Кіровоградська, Черкаська, Полтавська, Закарпатська, Вінницька, Тернопільська області, республіка Крим).

Виноробна промисловість як сировину використовує виноград, фрукти, ягоди. Первинне виноробство розміщене у районах виробництва сировини, а вторинне виноробство та розлив вина розміщені як у райо­нах виробництва сировини, так і у місцях споживання. Найбільшими ви­робниками різних виноградних вин та коньяків є міста Криму, Одеської, Херсонської, Миколаївської та Закарпатської областей. У Донбасі, При­дніпров'ї, деяких обласних центрах лісостепової зони, де багато садків та ягідників, виробляються плодово-ягідні вина.

Спиртова промисловість, як правило, розміщується в невеликих містах, орієнтується на сировинну базу - мелясу, зерно (пшениця, жи­то, ячмінь, кукурудза), картоплю тощо. Виробництво винного спирту та спирту-сирцю сконцентровано в Черкаській, Вінницькій, Київській, Чер­нігівській та інших областях.

Крохмале-патокова промисловість виробляє крохмаль, що вико­ристовується в основному в харчовій промисловості. Сировинний фак­тор є вирішальним в картопле-крохмальному виробництві, оскільки для одержання І тонни крохмалю необхідно майже 6 тонн картоплі. Най­більшими виробниками картопляного крохмалю є Чернігівська і Жито­мирська області. Останнім часом виробляють крохмаль з пшениці, ку­курудзи, рису. На переробці кукурудзи спеціалізується Верхньодніпров­ський комбінат.

Рибна промисловість розміщена у Південному економічному районі та прив'язана до портів Керчі, Бердянська, Маріуполя, Одеси, Севасто­поля, Очакова, Херсона, Вилкова, Ізмаїла, Кілії. Там переробляють і реа­лізують рибу, виловлену у Світовому океані. У деяких містах, віддалених від моря, переробляють рибу місцевих водоймищ.