Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕ за редакцією Крута П.В..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
3.99 Mб
Скачать

VIII. Національна економіка в світовому господарстві 363

В процесі буржуазної модернізації в Україні сформувалося 2 промисло­вих райони. Центром важкої промисловості були Харків, Миколаїв, Одеса. Тут мали великий вплив іноземні підприємці та іноземний капітал. Нала­годжувалися науково-технічні обміни між капіталістичними державами.

Другий промисловий район склався у Київській, Подільській, Волин­ській губернії - центрах цукрово-гуральної промисловості. Але поряд із найновішими формами організації промисловості існували й відсталі, та­кі, як мануфактура, дрібні кустарні промисли.

У другій половині XIX ст. - початку XX ст. не лише в Україні, а й за її межами були відомі підприємці-землевласники Терещенки, Харитонен-ки, Яхненки, Симиренки.

Національна економіка XX століття. У дореволюційній Україні ринкове капіталістичне підприємництво успішно розвивалося у деяких релігійних, соціальних і етнічних групах (старообрядців, молокан, ду­хоборів, купецтва, німців, євреїв). Але основна маса населення не мала ринкових мотивацій.

На початку XX століття Україна, як шлях між Європою і Москвою, опинилася в центрі революцій 1905-1907 рр. та 1917 р. Лютнева револю­ція 1917 року відкрила нову сторінку в історії України, розпочався склад­ний суперечливий етап у суспільно-політичному житті. У цей час Украї­на відстоює незалежність, набуває її, втрачає і повністю стає підвладною Росії. Радянський період створив високі трудові мотивації колективного типу, відновив інтеграційні зв'язки міждержавного рівня, але й обмеж­ив їх ідеологічними спрямуваннями. Самостійний вихід України на між­народну арену відбувся після другої світової війни, коли Україна стала самостійним членом Організації Об'єднаних Націй.

Таблиця 8.3.1. Систематизація пріоритетів національної економіки України за етапами історичного розвитку

Період

Сфера діяльності

Форма власності

Формування доходів

Київська Русь

Торгівля, кредитні відносини

Феодальна (панські маєтки)

Збирання подат­ків (данини)

Козацтво

Торгівля, сільськогос­подарський промисел

Колективна влас­ність на угіддя

Оподаткування (пряме і непряме)

Капіталістичне середовище

Промисловість, тор­гівля

Приватна власність на засоби вироб­ництва

Рента

Радянська Україна

Державне підприєм­ництво, державне за­мовлення

Державна власність на землю і на засо­би виробництва

Примусовий пе­рерозподіл

364

Національна економіко

Процес економічної інтеграції України у світове господарство в сучасному розумінні розпочався на початку 90-х років після розпаду СРСР. Але еволюційне входження до світового господарства було об­межене неможливістю різкої кардинальної зміни соціального устрою держави, наявністю у людей психологічних, соціальних установок на державне забезпечення та очікування допомоги, яка не передбача­ється ринковими умовами функціонування світового господарства. Відсутність достатніх заощаджень у населення, недовіра до цінних паперів, відсутність кредитної системи та неадаптованість до віль­них міждержавних трансферів ще на певний час загальмувало цей процес.

Послідовність кроків у становленні самостійної держави поступово сформувало національну економіку сучасної України.

Наприкінці 90-х років основною формою інтеграції України у світо­ве господарство було обрано створення територій пріоритетного роз­витку і формування вільних економічних зон. Станом на 1.11.2001 року в Україні було зареєстровано 11 ВЕЗ і 9 ТПР. Загальна територія, на яку розповсюджувався режим ВЕЗ і ТПР 6360 тис. га (10,5% території України).

У цій було роботі задіяно 12 областей, 41 район, 58 міст. Ці зони та території задекларували розвиток майже всіх напрямів народного гос­подарства України: сільське господарство, мисливство та лісове гос­подарство; рибне господарство; добувна промисловість (видобування енергетичних матеріалів, неенергетичних матеріалів, руд кольорових металів); обробна промисловість (харчова промисловість та переробка сільськогосподарських продуктів, текстильна промисловість та пошит­тя одягу, виробництво шкіри та шкіряного взуття, виробництво дереви­ни та виробів з деревини, целюлозно-паперова промисловість, видав­нича справа, виробництво коксу, продуктів нафтопереробки та ядерно­го палива, хімічне виробництво, виробництво гумових та пластмасових виробів, виробництво інших неметалевих мінеральних добрив, мета­лургія та обробка металу, виробництво машин та устаткування, ви­робництво електричного та електронного устаткування, виробництво транспортного устаткування); виробництво електроенергії, газу та во­ди; будівництво; оптова і роздрібна торгівля; торгівля транспортними засобами; послуги з ремонту; готелі та ресторани; транспорт; операції з нерухомістю, здавання під найм та послуги юридичним особам; охо­рона здоров'я та соціальна допомога; колективні, громадські та осо­бисті послуги.

Основні характеристики ВЕЗ України (табл. 8.3.2) та рейтингову оцінку ВЕЗ і ТПР за інвестиційною привабливістю (табл. 8.3.3) на мо­мент призупинення їх діяльності (2005 р.) надано нижче.