Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕ за редакцією Крута П.В..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
3.99 Mб
Скачать

IV. Чинники розвитку національної економіки 1 95

на економічному зростанні, при якому крива сукупної пропозиції 8, транс­формується в криву 8Г Обсяг виробництва збільшується від V, до ¥2, тоб­то пропорційно до зростання довгострокової сукупної пропозиції і потен­ційного ВВП. Це відбувається за умови відповідності динаміки сукупного попиту динаміці потенційного ВВП в довгостроковому періоді. Оскільки зростання сукупного попиту випереджає короткострокову сукупну про­позицію, то зростають і ціни, що створює мотивацію для збільшення по­тенційного ВВП.

Довгострокове зростання обсягів виробництва за рахунок збільшення потенційного ВВП при відповідному зростанні сукупного попиту роз­криває сутність економічного зростання.

Ціна,р|

0 V, *2 ВВП,¥

Рис.4.2.5. Економічне зростання на умовах зростання сукупної пропозиції Поряд із типами та способами розробляються відповідні моделі еко­номічного зростання, які показують конкретне співвідношення та роль задіяних факторів суспільного виробництва, а також його матеріальну основу. В екстенсивних моделях основою зростання є збільшення обся­гів традиційних ресурсів, тобто зростання їх кількісної визначеності. В моделях економічного зростання інтенсивного типу, на відміну від моде­лей екстенсивного типу, переважають якісні фактори впливу на кінцеві результати. Матеріальною основою економічного зростання в моделях інтенсивного типу є інновації, які забезпечують зростання якісної визна­ченості та підвищення ефективності використання залучених ресурсів.

Використання тієї чи іншої моделі залежить від рівня розвитку та ін­ших можливостей і визначається окресленими цілями та прагненнями. Існування різних матеріальних основ у цих моделях породжує різні сти­мули в отриманні обсягів прибутку для окремих суб'єктів господарюван­ня. Екстенсивна модель економічного зростання забезпечує отримання середнього прибутку, а інтенсивна відкриває можливості до отримання надприбутку, хоча й пов'язана з певним ризиком.

4.3. Фактори економічного зростання

В будь-якому суспільстві прагнення до розвитку невпинне. При цьому основною проблемою забезпечення економічного зростання є з'ясування чинників впливу і побудова моделей та механізмів збільшення обсягів валового внутрішнього продукту в довгостроковому періоді, який є кри­терієм економічного добробуту суспільства.


Природні — кількість і якість природних ресурсів


Капітал — кількість і якість використовуваного капіталу


Праля — кількість і якість трудових ресурсів


Технологія — способи сполучення елементів виробництва


[><хххх><>^<ххххххххх><хххкххх><ххт-


Інновації — результат науково -технічного прогресу


Інформаційні — інформаційне забезпечення виробництва



Заробітна плата — зростання збільшує попит Заощадження — знижують



Темпи та якість економічного зростання залежать від певних чинни­ків зовнішнього та внутрішнього характеру (рис.4.3.1.).

Структурна політика- забезпечує оптимальний розподіл ресурсів