Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕ за редакцією Крута П.В..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
3.99 Mб
Скачать

IV. Чинники розвитку національної економіки

181

збільшення обсягів виробництва понад теперішні виробничі можливості потребує кількісних чи якісних змін у застосовуваних ресурсах чи інших факторах впливу, тобто економічного зростання. Це буде характеризува­ти уже нові економічні можливості, які на графіку відображені кривою трансформації СВ. Нарощування виробничих можливостей відбувається під впливом певних чинників економічного зростання, а її крива відобра­жає взаємодію цих чинників. Засоби виробництва, Ор

0>2

(Зк,

Ор! Орг Предмети споживання, С^к

Рис.4.1.3. Зображення економічного зростання як кривої виробничих можливостей

Другий підхід до розуміння економічного зростання базується на пи­томих оцінках динаміки розвитку країни з врахуванням кількості її на­селення і виражає його через зростанням обсягу валового внутрішнього продукту на душу населення за певний період часу. Це дає можливість досліджувати соціально-економічні проблеми добробуту, оцінки рівня життя тощо.

Якщо у певний період ВВП відтворюється у тих самих обсягах, що й у попередньому періоді, то це свідчить про нульове економічне зростан­ня. Якщо в розрахунковому періоді обсяг ВВП скорочується, то відбу­лося від'ємне зростання, і якщо ВВП зріс, то має місце власне (додатне) зростання.

Економічне зростання перш за все проявляється у зростанні обсягів виробництва. Залежно від цілей економічного аналізу розміри вироб­ництва можна виразити різними макроекономічними показниками - ва­ловим внутрішнім продуктом (ВВП), валовим національним продуктом (ВНП), національним доходом (НД). Однак, основним показником націо­нального виробництва є валовий внутрішній продукт (ВВП), на базі яко­го визначаються основні показники економічного зростання. При цьому

оцінюється динаміка змін ВВП за певний період, як правило за рік, в ці­лому або на душу населення. Темпи економічного зростання розрахову­ють відношенням абсолютного приросту ВВП до його початкового зна­чення. До основних показників економічного зростання належать:

1. Індекс економічного зростання ВВП - розраховується як відношен­ ня ВВП звітного періоду до цього ж показника базового періоду і по­ казує, у скільки разів він змінюється:

Ізр = ВВП/ ВВП0, (4.1.1.)

де Ізр - індекс економічного зростання;

ВВП, - валовий внутрішній продукт звітного року, грн; ВВП0 - валовий внутрішній продукт базового року, грн.

2. Темп економічного зростання (приросту) ВВП (Тпр) -визначається як відношення абсолютного приросту ВВП до його початкового зна­ чення і показує процентну зміну ВВП:

Тпр = [ (ВВП, - ВВП0)/ ВВП0]*х 100, % (4.1.2.)

3. Темп приросту ВВП на душу населення - розраховується як відно­ шення абсолютного приросту ВВП у розрахунку на душу населення до початкового значення цього показника:

Тпр/осіб = [(ВВП,/осі6 _ВВП0/осі6)/ ВВП0/осі6] * 100 % (4.1.3.)

де Тпр/осіб - темп економічного зростання у розрахунку на душу насе­лення, %;

ВВП,/осіб - валовий внутрішній продукт у розрахунку на душу насе­лення даного періоду, грн.;

ВВП0/осіб - валовий внутрішній продукт у розрахунку на душу насе­лення базового періоду, грн.

На величину цього показника впливає не тільки зміна обсягів ВВП, але й чисельності населення.

Економічне зростання економіки в цілому пов'язане із збільшенням річного обсягу виробництва товарів і послуг як в цілому, так і в окремих галузях. Тому економічне зростання можна визначити за показником ва­лового національного продукту (ВНП) національного господарства або темпах зростання виробництва по окремих галузях виробництва в ціло­му і на душу населення.

Категорія економічного зростання відноситься до динамічних понять і відображається різними динамічними характеристиками. Можна визна­чити декілька ознак, які дають можливість здійснити класифікацію окре­мих видів економічного зростання.

• За ознакою перервності змін виділяють безперервне та перервне еко­номічне зростання.

182

Національна економіка

А

Показники динаміки економічного зростання

V

11

і'

;'

Річний приріст обсягу ВВП

Річні темпи приросту

ВВП у розрахунку на

душу населення

Рівень і якість життя населення

і [

1'

Річні темпи приросту

виробництва основних

галузей економіки

Показники

економічної

ефективності

є

Показники виміру економічного зростання

І

І

=1

Темп приросту ВВП

Індекс зростання ВВП

Темпи приросту ВВП на душу населення