Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕ за редакцією Крута П.В..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
3.99 Mб
Скачать

III. Господарський комплекс національної економіки і його структура 1 63

але їх частка у перевезеннях імпортних вантажів країни незначна (менше 4%), оскільки такі перевезення здійснюються морськими портами.

Суднами річкового флоту перевозяться вантажі у порти Дніпра і Ду­наю, Чорного, Азовського і Середземного морів. Здійснюється регулярне перевезення вантажів на дев'яти основних лініях: Італійська лінія (Трі­єст, Венеція, Равенна, Генуя, Анкона, Барі); Грецька лінія (Салоніки, Пі-рей, Александруполіс); Югославська лінія (Масленіца, Рієка, Пула, Спліт, Белград, Кладово); Румунська лінія (Галац, Бреїла, Констанца); Турець­ка лінія (Стамбул, Зонгулдак, Ізміт, Ізмір, Іскандерон); Болгарська лінія (Варна, Бургас, Русе, Силістра); Дунайська лінія; Кримсько-Кавказька лінія (Туапсе, Новоросійськ, Сочі, Поті, Батумі); Азовська лінія (Керч, Маріуполь, Таганрог). Також налагоджено перевезення вантажів у порти Франції, Іспанії, Північної Африки, Близького Сходу, а також Балтійсько­го і Північного морів.

Судна річкового флоту України перевозять: мінерально-будівельні ван­тажі (більше 80% вантажообігу річкового транспорту), вугілля і нафтококс, металобрухт і руди металів, метали різноманітного асортименту, труби і ліс, будівельні матеріали і конструкції, вантажі у контейнерах і ліхтерах, мінеральні добрива, каучук, зерно, плоди, овочі та консерви тощо.

Збільшився розрив між обсягами вантажних перевезень водним тран­спортом у 2007 році порівняно з початком 90-х років. Темпи скорочення перевезень становлять за вказаний період 37%. Понад 70% вантажних пе­ревезень виконуються головними власниками транспортного торговель­ного флоту - Чорноморським морським пароплавством (24% загального обсягу перевезень), Українською Дунайською акціонерною компанією (22%), акціонерною компанією "Укррічфлот" (20%), а також орендним підприємством "Азовське морське пароплавство" (8%»).

Морськими і річковими портами переробляється щорічно більше 40 млн.т вантажів. Для морських портів характерним є переробка експорт­них вантажів (54% до загального обсягу переробки) та транзитних (33%); для річкових вантажі внутрішнього сполучення. Найбільші потоки екс­портних вантажів проходять через Запорізький і Миколаївський річкові та Іллічівський, Ізмаїльський і Південний морські порти. Імпортні ван­тажі направляються переважно через Іллічівський і Одеський морські порти. Половина загальних обсягів транзитних вантажів транспортуєть­ся через Одеський і Маріупольський морські порти. Найбільшими пе­реробниками вантажів внутрішнього сполучення є Дніпропетровський і Київський річкові порти. Силами і засобами морських та річкових портів обробляється біля 18 тис. суден за рік.

Трубопровідний транспорт поділяється на магістральний (загаль­ного користування) і технологічний. Він об'єднує магістральні нафто­проводи, нафтопродуктопроводи, газопроводи і відводи від них, а також

164

Націонояшо економіка

магістральні водопроводи, призначені для транспортування води на ве­ликі відстані, крім того до нього належать етиленопроводи, аміакопро-води, вуглепроводи тощо.

В Україні функціонує велика кількість магістральних газопроводів. Перший магістральний газопровід довжиною 70 км був збудований від м. Дашава до Львова. Від м. Дашава збудований газопровід до Києва, який продовжено через Брянськ (Росія) до Москви. Також діють газопроводи Шебелинка- Харків, Шебелинка- Полтава- Київ, Шебелинка- Дні­пропетровськ - Кривий Ріг - Ізмаїл та інші. Споруджено газопроводи із Прикарпаття до Мінська, Риги, Польщі.

Введено в дію магістральний газопровід "Братерство" від м. Долина до м. Шаля.

Територією України проходять газопроводи „Союз" та Уренгой - По-мари - Ужгород; трансконтинентальна нафтомагістраль „Дружба"; ма­гістральний нафтопровід Лисичанськ-Кременчук; магістральний нафто­провід Центр - Захід; нафто-продуктопроводи від нафтопереробних за­водів Кременчук - Лубни - Київ, Кременчук - Кіровоград - Черкаси, Лисичанськ - Нижньодніпровське та ін.

Найбільша густота трубопровідного транспорту відмічається на заході України, дещо менша - в її середній частині. Пересічно в державі на І тис. км2 території припадає 71 км трубопроводів. Загальна довжина трубопро­водів України складає 40,2 тис.км, з них на газопроводи припадає 34,8 тис. км (87%), нафтопроводи - 2,5 тис.км (6%), нафтопродуктопроводи - 2,9 тис.км (7%). Середня відстань відправлення однієї тонни вантажів трубо­провідним транспортом загального користування дорівнює 766 км.

Сучасна система нафто- і нафтопродуктопроводів дозволяє перека­чувати більше 120 млн.т за рік нафти і нафтопродуктів. У порівнянні з попередніми роками транзит нафти у 2006 році збільшився на 5%, га­зу зменшився на 3%. Загалом же, найбільшого спаду (в 2 рази) зазнало транспортування нафтопродуктів, що пов'язано зі зменшенням випуску продукції на нафтопереробних заводах.

Повітряний транспорт. За об'ємом відправок пасажирів знаходить­ся на останньому місці (не беручи до уваги трубопровідний транспорт) - 2 млн. пасажирів, або 0,1%. За об'ємом відправлень вантажів також утримує останнє місце - 0,1 млн. тонн, або 0,01%.

Повітряний транспорт - один з наймолодших видів сполучення. Його почали ширше використовувати для пасажиро- та вантажоперевезень тіль­ки в повоєнний час. Перевагами повітряного транспорту є швидкість, ціло-річність функціонування, можливість доставки вантажів у важкодоступні райони. Має важливе значення для перевезення пасажирів, пошти, цінних та термінових вантажів. Здійснює переважну більшість трансконтинен­тальних пасажироперевезень та перевезень товарів з невеликим терміном