Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕ за редакцією Крута П.В..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
3.99 Mб
Скачать

II. Характеристико економічного потенціалу національної економіки 1 01

20000 - - - -

18000 -у£-

16000 ; -^

14000 ——7^-

12000 -ф^в;;---—. ^

10000 —!!!!^=а»й

8000 - - - — - - -і

6000

4000 - -— _ -

2000 — -

2000 2001 2002 2003 2004

■♦—Обсяг реалізованої інноваційної продукції, млн грн.

Рис. 2.4.3. Динаміка обсягів реалізованої інноваційної продукції в Україні

Під технологічним парком розуміють науково-виробничий комп­лекс, до якого входять дослідний центр і компактна виробнича зона, що прилягає до нього, де на орендних чи інших умовах розташовані малі наукоємні фірми, які виконують завдання зі створення та впровадження нових розробок, виготовлення сучасного обладнання та приладів. На по­чаток 2005 року в Україні було зареєстровано вісім технопарків, з яких працювало 4.

Під бізнес-інкубатором розуміють інноваційну структуру, головним завданням якої є створення локального сприятливого для діяльності ма­лих ризикових фірм підприємницького середовища. В Україні налічуєть­ся близько 50 бізнес-інкубаторів. Вони, як правило, виникають при реа­лізації програм зарубіжної технічної допомоги Україні або як реакція на власні потреби підприємницьких виробничих мереж.

Таким чином, пріоритетні напрями розвитку підприємницького сек­тора в Україні полягають у залученні передового світового досвіду в роз­будові нових видів відносин та форм організації в його середовищі та підприємницьких виробничих мереж різного роду.

Загалом розвиток інноваційної діяльності в Україні вирізняється слаб­кою мірою розвитку - понад 80% промислових підприємств не викону­вали жодної інноваційної роботи. На його заваді стоять незначна увага Держави до реалізації інноваційної стратегії розвитку її регіонів, брак коштів, дуже низька інвестиційна привабливість більшості промислових об'єктів, особливо для іноземних інвесторів.

Ю2

Національна економіка

Основні фактори сучасного зростання реальної економіки України залишаються екстенсивними. Економічне зростання 2002-2004 років не пов'язане з підвищенням конкурентоспроможності через поліпшення технологічного рівня. Воно обумовлене прискоренням темпів зростан­ня українського експорту через сприятливу кон'юнктуру зовнішнього ринку.

Активне пожвавлення в економіці, тривалі тенденції зростання об­сягів виробництва, капіталовкладень в основний капітал, інші здобутки останніх років у реальній економіці України не призвели до формуван­ня основ інноваційної моделі розвитку. Інноваційні процеси в нашій країні пов'язані з використанням науково-технічних надбань минулих років, що пов'язано з відсутністю інвестиційного підкріплення їх роз­витку. В 2006 році на 17,8% знизилась частка підприємств, які впрова­джували інновації.

Недостатньо ефективно функціонував Державний банк реконструкції і розвитку - основи дієздатної системи довгострокового інвестиційного кредитування суб'єктів економіки. Не розбудовано інноваційну інфра­структуру, передбачену Законом „Про інноваційну діяльність" - спеці­ального уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань інноваційної політики та спеціалізованих небанківських інноваційних фінансово-кредитних установ у регіонах. Основними факторами знижен­ня науково-технічного потенціалу України, яке відбулося за останній час, стали переважання застарілих технологій виробництва, низький рівень упровадження НДДКР з підвищення якості продукції, низький рівень державного фінансування НДДКР, зниження рівня людського розвитку (освіти, охорони здоров'я, соціальної активності, психологічних настро­їв), значне відставання темпів НДДКР у реальній економіці від країн -світових економічних лідерів та ін.