Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕ за редакцією Крута П.В..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
3.99 Mб
Скачать

IX. Національна економіка і економічна безпека

• розробляють і здійснюють у межах своїх повноважень заходи із за­ безпечення економічної безпеки.

Громадяни та об'єднання громадян:

  • отримують у відповідності з чинним законодавством інформацію про діяльність державних органів із забезпечення економічної безпеки та беруть безпосередню участь у забезпеченні економічної безпеки;

  • привертають увагу суспільства та державних органів до небезпеч­них явищ і процесів у сфері економічної безпеки;

  • захищають власні права щодо реалізації особистих економічних інтересів засобами, які передбачені чинним законодавством.

Особливу увагу нині слід звернути на таку вимогу до системи націо­нальної економічної безпеки, як законність її функціонування. Ця закон­ність повинна грунтуватись на відповідній нормативно-правовій базі, що забезпечуватиме ефективне функціонування системи.

Нормативно-правова база з забезпечення економічної безпеки на­ціональної економіки повинна виконувати такі основні функції:

  • встановлювати та регулювати взаємовідносини між суб'єктами на­ціональної економічної безпеки, визначати їхні права, обов'язки та від­повідальність;

  • встановлювати порядок створення та застосування сил і засобів за­безпечення національної економічної безпеки.

Конституційне закріплення терміну «економічна безпека» стало важ­ливим кроком до створення системи економічної безпеки та розробки відповідної законодавчої бази.

Концепція економічної безпеки України - це документ, який виступає стратегічним орієнтиром на 10-20 років та закладає основи економічної безпеки на більш тривалий період. Концепція економічної безпеки ви­значає життєво важливі національні економічні інтереси, індикатори та загрози економічній безпеці, передбачає створення системи національної безпеки, вказує механізми забезпечення економічної безпеки.

На базі Концепції економічної безпеки розроблено Закон України «Про економічну безпеку України». Таким чином, ці два документи ви­ступають підґрунтям для розробки національного законодавства у сфері економічної безпеки. Зазначені концепція і закон покликані стати своє­рідними орієнтирами, за якими звірятимуть свої дії всі, починаючи від вищих посадових осіб держави та вищих органів державної влади до державних службовців, органів місцевої державної влади і місцевого са­моврядування, підприємств, установ і організацій. Підлягатимуть кори­гуванню відповідно до цих основних документів всі раніше прийняті за­кони, укази, постанови, програми тощо.

Надалі видається за доцільне розробити також Концепцію законо­давства у сфері економічної безпеки та відповідну Програму підготовки

404

Національна економіка

IX. Національна економіки і економічна безпека

405

нормативно-правових актів, пов'язаних із забезпеченням економічної безпеки, що дасть можливість уникнути хаотичності та безсистемності в цій справі.

Доцільно здійснити наукову експертизу всіх раніше виданих норма­тивно-правових актів на предмет відповідності їх вимогам економічної безпеки. У разі виявлення будь-якої невідповідності, а також порушень законності, протиріч слід розробляти пропозиції щодо скасування цих актів чи внесення до них відповідних змін. Також необхідно здійснювати наукову експертизу всіх нормативно-правових актів, що розробляються. Це дасть можливість забезпечити якість, обґрунтованість, узгодженість, своєчасне прийняття, виявлення позитивних і негативних наслідків дії таких актів, визначення їхнього місця в системі чинного законодавства.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

  1. У чому полягає відмінність між національною та економічною безпе­кою?

  2. Які основні структурні елементи економічної безпеки?

  3. Яка теорія лежить в основні вчення про економічну безпеку?

  4. Які основні напрями реалізації економічної безпеки в Україні?

  5. В чому полягає основа критеріїв класифікації економічних інтересів?

  6. Які основні загрози виділяють для економічної безпеки України?

  7. Поясніть значення розрахунку рівня ризику для національної еконо­мічної безпеки.

  8. Що таке національні ризики? Які складові включають в себе націо­нальні ризики? Роль країнових ризиків у групі національних.

  9. Що таке стратегічні ризики? їхні особливості.

  10. Поясніть механізм управління стратегічними ризиками у розрізі на­ціональної безпеки.

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ