Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕ за редакцією Крута П.В..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
3.99 Mб
Скачать

3.5. Транспорт і зв'язок

Транспорт є важливою сферою інфраструктурнол селення та народного господарства України, складове мунікаційної інфраструктури поряд із зв'язком та елек

В Україні отримали розвиток всі види транспорту, спортними вузлами, вони утворюють транспортний ю» Тектонічна стабільність, рівнинний рельєф, давні госп

160

Національно економіка

території та деякі інші фактори сприяють розвитку транспортної мережі. Велику роль відіграють зв'язки між всіма видами транспорту.

За транспортно-географічним положенням Україна знаходиться в над­звичайно вигідних умовах. Це особливо стосується напрямку захід - схід (з Західної та Середньої Європи до Східної Європи та Азії, і навпаки), а також північ - південь (з Північної Європи до Ближнього Сходу, і на­впаки). До сьогоднішнього часу ці переваги транспортно-географічного положення практично не використовувалися.

Найважливіша функція транспорту - переміщення людей та вантажу. Звідсіля витікає розподілення транспорту за об'єктами переміщення на пасажирський та вантажний. За середовищем переміщення виділяють сухопутний, водний і повітряний транспорт. Вищезгадані види транспор­ту можна розподілити за способом переміщення. В сухопутному тран­спорті - це автомобільний, залізничний та трубопровідний транспорт. У водному - річковий та морський. Повітряний представлений одним ви­дом - авіаційним транспортом.

Залізничний транспорт отримав в Україні досить високий рівень розвитку. Займає перше місце за вантажообігом і друге (після автомо­більного)- за пасажирообігом, відповідно 14,6% і 9,5%. Він виконує важливі функції по перевезенні пасажирів та вантажу у внутрішньодер­жавному і особливо в міждержавному сполученні. Загальна довжина за­лізниць становить на 2007 рік 23 тис. км (2/3 з них - електрифіковані). Приблизно стільки ж (до 25 тис. км) становить протяжність залізниць підприємств (у т.ч. під'їзних шляхів та відгалужень). Середня густота ме­режі залізниць - 38 км на 1 000 км2 території. Найгустішу мережу заліз­ниць мають промислові райони Донбасу, Придніпров'я та західні області України. Діє п'ять залізниць, що відрізняються напрямком, характером вантажів і функціями. Донецька і Придніпровська залізниці найбільш за­вантажені, здійснюють великий обсяг перевезень промислової сировини (вугілля, залізні та марганцеві руди) та продукції (сталь, прокат, машини і обладнання тощо). Придніпровська та Південно-Західна залізниці коопе­руються з річковим транспортом в районах дніпровських портів. Львів­ська та Одеська залізниці здійснюють більшу частину експортно-імпорт­них операцій (Одеська також тісно взаємодіє з морським транспортом). Залізниці здійснюють прямий та транзитний зв'язок України з Росією, Білоруссю, країнами Балтії, Молдовою, Польщею, Чехією, Угорщиною, Словаччиною, ФРН, Румунією.

Основні вантажі (до 90% в залізничному транспорті України займає саме перевезення вантажів і лише 10% - пасажирів): будівельні матеріали, вугілля, залізні та марганцеві руди, чавун, сталь, нафта, зерно, ліс тощо.

Найбільші залізничні вузли: Харків, Київ, Одеса, Львів, Запоріжжя, Дніпропетровськ, Дебальцеве, Жмеринка, Чоп, Лозова, Стрий, Ковель,