Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕ за редакцією Крута П.В..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
3.99 Mб
Скачать

III. Господарський комплекс національної економіки 1 його аруктура л 6 1

Коростень, Шепетівка, Здолбунів, Помішня, П'ятихатки, ст. ім. Т. Шев­ченка та ін.

Важливою проблемою для України в плані її інтеграції в європейську єдину залізничну систему є приведення ширини української колії (1524 мм) до європейського зразку (1435 мм), як в Польщі, Словаччині, Угор­щині, Румунії та ін. Необхідно також ввійти в європейську програму бу­дування швидкісних магістралей (швидкість 200-300 км/год).

Автомобільний транспорт міцно утримує перше місце за перевезен­ням пасажирів та друге - за вантажообігом. Протяжність автошляхів біля 170 тис. км (155 тис. км доріг має тверде покриття), якість їх за європейським стандартами - незадовільна. Недосконалий автопарк та відсутність необхід­ного сервісу на дорогах роблять автотранспорт одним з найдорожчих видів транспорту. Внаслідок переважно рівнинного характеру рельєфу України ав­томобільний транспорт розвивається більш менш рівномірно по всій її тери­торії, правда, більш густа мережа автошляхів - на заході держави.

Велике значення автотранспорт має для обслуговування АПК, пере­везень на великі відстані та доставки вантажів і пасажирів у важкодос-тупні райони. Україна має досить рівномірно розміщену густу мережу автошляхів (середня густота 280 км доріг на 1000 кв. км території). Важ­ливі вузли: всі обласні і багато районних центрів (Київ, Львів, Харків та ін.). Через територію країни прокладені важливі міждержавні та міжре­гіональні автомагістралі: Москва - Київ - Львів - Ужгород - країни Цен­тральної Європи; Санкт-Петербург - Одеса; Москва - Харків - Севасто­поль; Київ - Дніпропетровськ - Донецьк та ін. В перспективі планується зв'язати Україну сучасними швидкісними магістральними автошляхами з країнами Західної та Центральної Європи. Планується вдосконалення транспортних засобів, перехід на екологічно чисті види палива (поки що автотранспорт - один з найбільших забруднювачів атмосфери), створен­ня розгалуженої автосервісної мережі і т.д.

Морський транспорт. Морський транспорт включає судна різних типів і призначень, морські порти й шляхи, судноремонтні підприємства та суднопідйомне устаткування, засоби зв'язку та електрорадіонавігації тощо. Широко використовується для внутрішніх і, особливо, міжнарод­них перевезень. Характеризується високою ефективністю перевезень по­рівняно з іншими видами транспорту; виконує більше половини всіх зо­внішньоторговельних зв'язків країни.

Питома вага вантажообігу морського транспорту у вантажообігу транспортної системи країни становить більше 30%.

Морський транспорт концентрується виключно на півдні країни - на побережжі Чорного і Азовського морів, тобто в Азово-Чорноморському басейні, який через Босфор і Дарданелли зв'язаний із Середземномор'ям, а потім - зі Світовим океаном.

у\ 22 Національно економіка

Організаційно морський транспорт України складається з трьох мор­ських пароплавств: Чорноморського, Азовського і Українського Дунай­ського. Головними вантажами є нафта і нафтопродукти, залізна руда, зер­нові вантажі, будівельні вантажі та ін.

Морський транспорт забезпечує основні імпортні та експортні по­ставки вантажів, а також здійснює транзитні перевезення.

Морські порти. Найбільші морські порти України розміщені в Азово-Чорноморському басейні.

До складу Чорноморського пароплавства входять морські порти Оде­са, Іллічівськ, Південний, Білгород-Дністровський, Миколаїв, Очаків, Херсон, Євпаторія, Севастополь, Ялта, Феодосія. Управління пароплав­ства розміщене у м. Одеса.

Азовському морському пароплавству (центр управління в Маріуполі) підпорядковані морські порти Маріуполь, Бердянськ, Керч.

До складу Українсько-Дунайського пароплавства (управління в Ізмаї­лі) входять морські порти Ізмаїл, Кілія, Рені.

Постійно діють три міжнародні паромні переправи - українсько-бол­гарська Одеса-Варна, українсько-грузинська Одеса-Поті та українсько-російська Керч-Тамань.

Річковий транспорт здійснює перевезення вантажів переважно вну­трішніми водними (природними і штучними) шляхами. Довжина внут­рішніх судноплавних шляхів, що експлуатуються в Україні, становить 4,5 тис.км, у т.ч. довжина штучних водних судноплавних шляхів - 2,2 тис. км. Щорічний вантажообіг річкового транспорту не перевищує в серед­ньому 10 млрд-т/км.

У складі річкового флоту країни понад 1500 різноманітних суден, близько 600 одиниць службово-допоміжного флоту, 9 портів, 3 суднобу­дівних і судноремонтних заводи. Найбільшими механізованими річкови­ми портами із сучасними перевантажувальними машинами, портальни­ми і плавучими кранами та іншою технікою є Київський, Дніпропетров­ський, Дніпродзержинський. Запорізький, Херсонський, Кременчуцький, Черкаський, Миколаївський, Чернігівський. Основний обсяг перевезень вантажів здійснюється по Дніпру та Десні. Особливе значення має Дунай, який зв'язує Україну з Румунією, Болгарією, Сербією, Угорщиною, Сло­ваччиною, Австрією, Німеччиною. Річкові порти Київ, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Херсон, Миколаїв та інші зайняті переробкою зовнішньо­торгових вантажів. Загалом же річковим транспортом України щорічно перевозиться понад 1,3 млн.т зовнішньоторгових вантажів. Найбільша частка в обслуговуванні зовнішньоторгового обігу належить Миколаїв­ському річковому порту, який здійснює експортні перевезення та забезпе­чує транзит вантажів через територію України. Імпорт вантажів в Україну здійснюють три порти - Київський, Херсонський і Дніпропетровський,