Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕ за редакцією Крута П.В..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
3.99 Mб
Скачать

IV. Чинники розвитку національної економіки я 79 Економічне зростання

Реальний приріст обсягу валового внутрішнього продукту в результаті збільшення кількості факторів виробництва чи вдосконалення техніки і технології

Збільшення реального обсягу валового внутрішнього продукту на душу населення

Перший підхід базується на абсолютних оцінках динаміки розвитку країни в цілому і пов'язує економічне зростання із збільшенням реально­го валового внутрішнього продукту за певний період часу. Таке тлумачен­ня цього поняття використовується при дослідженні макроекономічних проблем оцінки рівня розвитку країни, формування її бюджету тощо.

Явище економічного зростання за першим підходом до його розумін­ня графічно можна показати двома способами - на основі кривої пропо­зиції™ кривої виробничих можливостей (рис. 4.1.2, 4.1.3).

В класичному варіанті крива пропозиції відображає зв'язок між ціною (Р) і кількістю продукції (0), яку виробник готовий виробити та продати за певного рівня цін. Економічне зростання супроводжується зростанням виробництва товарів і може бути відображене графічно переміщенням кри­вої пропозиції вправо (показано стрілкою) із положення 8, в положення 8 .

Збільшення потенційного обсягу виробництва через вдосконалення його факторів

А.Томпсон: це кількісне і якісне вдосконалення продукту і факторів економічного зростання

П.Самуельсон: це збільшення реального обсягу продукції на душу населення

Сучасні теорії: це збільшення виробничих можливостей суспільства; це темпи зростання економічного добробуту чи національного доходу на душу населення

Ч У

Рис. 4.1.1. Деякі визначення категорії „ економічне зростання "

Оцінка змін економічного зростання, як правило, відображається від­носними величинами - індексів та темпів. Індекси показують співвідно­шення рівнів показників за певний період.

Індекс зростання - це відношення приросту певного показника за звітний період до цього ж показника базового періоду. Динаміка еконо­мічного зростання визначається його темпами.

Темп зростання показує кількісне зростання суспільного продукту.

Можна виділити два підходи до оцінки та розуміння змісту категорії економічного зростання - на основі абсолютних і на основі питомих по­казників.

0 Ол (Ь Випуск, 0

Рис.4.1.2. Економічне зростання як переміщення кривої пропозиції

Економічне зростання як збільшення кількості товарів і послуг, які створює національна економіка, може також бути відображене як зміна параметрів кривої виробничих можливостей (рис.4.1.3.).

Якщо припустити, що у відносно короткому періоді технологія та ор­ганізація виробництва, обсяги та комбінація ресурсів незмінні, то кіль­кість виробничих благ можна описати кривою виробничих можливостей АВ, яка характеризує обсяги співвідношень виробництва предметів спо­живання (0>к) та засобів виробництва (Ор). Вона може бути використана Для характеристики варіантів виробничої комбінації будь-яких двох змін­них (товарів). Крива АВ окреслює і відображає межу виробничих можли­востей підприємств, будь-яка точка на ній показує конкретні обсяги ви­пуску засобів виробництва та предметів споживання (або того чи іншого товару) в певному співвідношенні із граничними абсолютними значен­нями 0: О^к, або Ор, 0. Неповне чи нераціональне використання ресурсів призведе до зменшення можливих обсягів виробництва. В той же час,

180

Національна економіка