Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕ за редакцією Крута П.В..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
3.99 Mб
Скачать

V. ТеорІ» роїулюканш національної економіки

215

де (}- кількість певного товару Р- ціна на певний товар

Величина попиту та характер його змін визначається впливом ряду факторів:

  • смаки і уподобання споживачів;

  • доходи споживачів;

  • ціни взаємопов'язаних товарів (товари-замінники та доповнювачі);

  • кількість споживачів на ринку;

  • очікування споживачів відносно майбутніх цін та доходів;

  • сезонні коливання попиту.

Реакцію споживачів на зміну ціни та вказаних факторів характеризує показник еластичності попиту.

Еластичність попиту показує, на скільки відсотків змінилась вели­чина попиту від зміни ціни або іншого чинника на 1% (5.1.1-5.1.3).

КО °/п Сі —Сі Р — Р

Е^ = ——— = — : — !■ - цінова еластичність попиту (5.1.1)

ЬР,% 0, Рх

г. (й>-а):(бі+й>)

Еа - ——— ——— - цінова еластичність попиту (5.1.2)

Д0,% 0,-0, ¥,-¥.

Еу = = =* і- : -* - еластичність попиту за доходом (5.1.3)

А¥,% 0, Ух

де 0 - кількість товару,

Р - ціна на даний товар,

¥- величина реального доходу населення.

Пропозиція - це така кількість товарів і послуг, яку товаровиробники готові продати на певному ринку за певного рівня цін у конкретний пері­од. На відміну від оберненої залежності між попитом і ціною, між ціною та пропозицією існує прямий взаємозв'язок, що виражається дією закону пропозиції:

За інших рівних умов зростання ціни товару веде до збільшення обсягів продукції, яку можуть і хочуть вивезти на ринок виробники.

Збільшення рівня цін за інших незмінних умов окрім ціни веде до збіль­ шення доходу і прибутків підприємця, що стимулює його до нарощення темпів і обсягів виробництва.

Графічно дію закону пропозиції можна представити наступним чином (рис. 5.1.3.), а зміну пропозиції під дією цінового фактору зображено на рис.5.1.4.

її

8

І

~~ ! ► ;

І ! 1 ь

0 Р, й 0" <32 (Зо <3,

Рис. 5.1.3. Крива пропозиції Рис. 5.1.4. Зміна кривої попиту На пропозицію крім цінового фактору, впливає також ряд нецінових: • ціни на ресурси (впливають на витрати на виготовлення товару, тобто закладаються у його собівартість); технології виробництва; кількість продавців на ринку; податки та субсидії; зміни цін інших товарів; очікування зміни цін; сезонні коливання. Еластичність пропозиції описується аналогічно до еластичності по­питу (5.1.4.).

Р2х

(5.1.4)

Д0,%_02-0,

Ез=-

еластичність пропозиції

ДР,% 0. Рх

В результаті взаємодії попиту і пропозиції (покупців і споживачів) під дією, в першу чергу, цінового фактору в ідеальному варіанті на ринку встановлюється так звана рівноважна ціна.

Рівноважна ціна - це такий стан на ринку, при якому інтереси спо­живачів та виробників збігаються, тобто споживачі готові купувати про­дукцію, а виробники мають намір постачати її на ринок в тому ж обсязі і за такого рівня цін.

Графічно ціну рівноваги визначає точка перетину кривих попиту і пропозиції (рис. 5.1.5.).

Рівноважна ціна встановлюється в наслідок постійного коливання цін на ринку, на які також впливає ряд економічних та неекономічних чинни­ків. За умов, коли ціна вища за рівноважну, виникає надлишок товарів у продавців, а якщо нижча - дефіцит. За умов зміни інших чинників зміню­ється і структура попиту та пропозиції, і, відповідно, рівноважна ціна.