Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕ за редакцією Крута П.В..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
3.99 Mб
Скачать

228 Національна економіка

Продовження таблиці 5.2.2.

1

2

3

Концерн

Становить статутне об'єднання промис­лових, наукових чи фінансових організа­цій та підприємств на основі фінансової залежності від одного чи групи підпри­ємств. Найчастіше контроль в таких об'єднаннях зосереджений у найвпливо-віших фінансових групах. Учасниками такої ІКС можуть бути інші корпорації чи корпоративні об'єднання, які поєдну­ють свої ресурси та можливості в ринко­вій стратегії. Головна особливість кон­церну полягає в тому, що він може в над­лишку концентрувати усі наявні ресурси учасників в результаті об'єднання в дану структуру різногалузевих підприємств.

Максимізація зусиль у напрям­ку охоплення певної галузі чи підгалузі економіки. Най­частіше працюють у галузях масового виробництва, сферах використання високих техно­логій - вертикально інтегрова­на структура

Синдикат

Об'єднання однорідних промислових одиниць, яке характеризується тим, що розподіл доходів, закупка сировини і реа­лізація виробленої продукції здійснюєть­ся через єдиний збутовий центр. Учасни­ки втрачають комерційну самостійність.

Концентрація зусиль на забез­печенні максимальних ринко­вих вигод від збуту продукції однорідного профілю - гори­зонтально інтегрована струк­тура.

Конгломерат

Об'єднання підприємств за принципом фінансової залежності при повній ви­робничій незалежності. Формуються переважно у процесі злиттів та погли­нань.

Прагнення охопити в рамках своєї діяльності різні за профі­лем та спрямованістю ринкові сегменти - вертикально інте­грована структура.

ФПГ

Інтегрований комплекс, в рамках якого об'єднуються виробничі, фінансові, на­уково-дослідні, збутові тощо одиниці. Яскравий приклад сіткової організації сучасної економіки. До його структури можуть входити господарські одиниці різного рівня інтеграції та специфіки діяльності.

Прагнення охопити в рамках своєї діяльності різні за профі­лем та спрямованістю ринкові сегменти або галузь економіки переважно на національному та міжнаціональному рівнях - вертикально інтегрована структура.

Картель

Об'єднання підприємств, на яких вироб­ляють переважно однорідну продукцію, укладають угоду про поділ ринків збуту, розміри виробництва, рівень цін на продук­цію. При цьому підприємства зберігають виробничу та економічну самостійність.

Максимізація ринкового ефек­ту від певного виду діяльності компаній переважно в умовах жорсткої конкуренції в галузі - горизонтально інтегрована структура.

V. Теорія регулювання національної економіки 229

Продовження таблиці 5.2.2.

1

2

3

Консорціум

Об'єднання, засноване за угодою між декількома банками чи промисловими компаніями для здійснення великих фінансових операцій по випуску цін­них паперів, розміщення або реалізації проектів будівництва промислових та інших об'єктів. Створюються на тимча­совій чи постійній основі.

Створюється переважно для високоякісного виконання тер­мінових та довгострокових замовлень і проектів. Рідко займається безпосередньо ви­робництвом - вертикально ін­тегрована структура.

Асоціація

Добровільне об'єднання господарських одиниць на договірній основі з метою швидкої реалізації спільної для учасни­ків мети.

Формується для реалізації спільної переважно некомер-ційної мети, що не може бути досягнута за короткий період часу або з низькими затратами окремими її учасниками - мо­же бути як вертикально, так і горизонтально інтегрованою структурою.

Пул Стратегічний альянс

Домовленість про кооперацію зусиль між невеликим колом господарських одиниць на базі об'єднання і взаємо-доповнення стратегічних ресурсів компанії.

За кінцеву мету має реаліза­цію певної комерційної мети, яка досягається з найменши­ми витратами та зниженням конкурентного навантаження шляхом об'єднання стратегіч­них ресурсів постачальників, споживачів і, навіть, конкурен­тів. Найчастіше зусилля об'єд­нуються у сфері НІОКР, висо-котехнологічних виробництв, освоєнні нових ринків - може бути як вертикально, так і го­ризонтально інтегрованою структурою.

Тимчасове об'єднання, в якому прибу­ток накопичується в єдиному фонді, а потім за результатами діяльності учас­ників об'єднання розподіляється між ними. Носить тимчасовий характер.

Об'єднання зусиль для втри­мання позицій у сферах тор­гівлі, фінансів та інвестицій - переважно горизонтально інтегрована структура.

За своєю внутрішньою архітектонікою та зовнішніми формами участі в розвитку національної економіки корпорації значно відрізняються від приватних та державних підприємств.