Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕ за редакцією Крута П.В..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
3.99 Mб
Скачать

VIII. Національна економіка в світовому господарстві 349

Вартісний вираз платіжного балансу відображає співвідношення між вартістю, яку одержує країна, і вартістю, що вивезена за кордон. Платіж­ний баланс складається або у національній, або в іноземній валюті між­народних розрахунків, наприклад у євро.

Структура платіжного балансу:

  • торговельний баланс (співвідношення між грошовими виплатами і надходженнями по всіх товарних операціях: експорт, імпорт);

  • платіжні надходження за послуги (пошта, фрахтування, страхування, туризм, брокерські послуги тощо);

  • грошові потоки, пов'язані з рухом капіталу (інвестиції, кредити, пози­ки, займи, депозити в іноземних банках, виплати відсотків і дивіден­дів іноземним інвесторам тощо);

  • грошові перекази приватних осіб, громадських організацій, держав­них установ (перекази грошей родичам за кордон, пенсії громадянам, доброчинні перекази, міжнародна допомога тощо).

Більшість операцій між економічними агентами пов'язані із еквіва­лентним обміном цінностями, тобто зустрічними економічними пото­ками, що врівноважують один одного. В рахунках платіжного балансу повинні відображатися обидва потоки. Тому кожна операція фіксується в рахунках платіжного балансу подвійним записом.

Наприклад, якщо українське підприємство експортувало за кордон то­вари вартістю 150 млн. євро, ця операція буде відображена таким чином:

Товари (млн. євро) кредит - (+ 150);

Іноземна валюта (млн. євро) дебет - (- 150);

Баланс сальдо (0).

Операції відносять або до кредиту, або до дебету.

Кредит - відтік за межі країни цінностей, які мають бути компенсо­вані надходженням цінностей (платежів) до країни.

Дебет - надходження цінностей у країну від нерезидентів, яке має бути компенсоване відтоком цінностей за межі країни.

Сальдо платіжного балансу - це різниця між надходженнями і ви­тратами країни (кредитом та дебетом), де експорт зараховується із знаком „+" (кредит), імпорт із знаком „-" (дебет).

Сальдо платіжного балансу може бути активним та дефіцитним (па­сивним).

Активне сальдо платіжного балансу (якщо у підсумку виходить додатня величина) означає, що виробниче і невиробниче споживання країни, яке задовольняється, у тому числі, і за рахунок імпорту, менше за вироблений національний продукт. Звідси перевищення валютних над­ходжень від експорту над витратами валюти від імпорту.

Дефіцитне сальдо платіжного балансу (якщо у підсумку виходить від'ємне підсумкове сальдо) означає, що країна споживає більше, ніж

350

Національна економіка

VIII. Націонояьна економіка і світовому господарстві

351

виробляє. Вона не має що продати на суму, еквівалентну її закупівлям за кордоном.

Кожна країна прагне до нульового сальдо платіжного балансу, для чо­го застосовуються такі заходи:

  • валютна інтервенція - втручання національного банку в операції на валютному ринку через купівлю-продаж іноземної валюти з метою впливу на національну валюту;

  • скорочення зовнішньоекономічних зв'язків;

  • зміни внутрішньої фіскальної і грошово-кредитної політики;

  • зміни валютного курсу.