Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник Гірняк, Лазановський Менеджмент.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать

Тема 9. Керівництво та лідерство в організації

175

сер

УЦ? тах

тіп

Рис 9.4. Діаграма необхідних і достатніх якостей менеджера

за яких умов. Для того, щоб знайти межу між-необхідними й достатніми якостями, слід використати коефіцієнт межі (Кг = 4/3). Якщо є п якостей, то межа буде проходити по вазі, р' ійпКг. Наприклад, п= 14. то: пКг= 14ґґ4/ З = 18.67.

Якості, що мають власну вагу пКг є достатніми.

Визначення необхідних і достатніх якостей суттєво впливає на подальший розрахунок.

4. Студент оцінює себе, як генерального директора (головного менеджера) за шкалою вибраних якостей, тобто визначає свою здатність займати таку посаду. Для розрахунку використовується самооцінка (С) окремо за необхід­ ними і достатніми якостями шляхом множення оцінки власної якості (СКІ) згідно зі значеннями таблиці 9.2 на її вагу (V ;) згідно з даними таблиці 9.3:

С і =СКі х УКі

/=і і=і Далі значення С підсумовуються окремо за необхідними та достатніми якостями за якими в цілому й визначається таким чином загальна самооцінка

( X сі )• Якщо значення самооцінки за необхідними якостями є вищими за

значення самооцінки за достатніми якостями, то це вказує на наявність у претендента якостей, що дають йому шанси посісти посаду генерального директора. Але кінцевий висновок можна зробити на основі порівняння значень індивідуальної самооцінки з оптимальною оцінкою якостей гене­рального директора (С ) і середньою (С).

5. Порівняльний аналіз оцінки своїх якостей.

Знайдіть Сп для генерального директора фірми (головного менеджера), використовуючи максимальні бали за шкалою вибраних якостей (табл. 9.2) та середні ваги (¥^-р )•

176

МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум

п

7=1

Порівнюється власне з Сп. Визначте якості, які слід виховувати в собі в першу чергу. Знаходиться середнє С всієї групи і порівнюється з власним і Соп. Середнє С розраховується:

Л' п

1 Хс,

N 6. Викладач підводить підсумки ділової гри, зазначає позитивні моменти, оцінює учасників гри за їхню активність.

. 5. "Визначення недоліків у керівництві менеджера на основі системи "смертних гріхів " Вольфганга "

Мета роботи: Виявити власні можливі недоліки у підходах до керівництва.

Для успішного впровадження основних функцій менеджера, потрібно позбутися "смертних гріхів", які підстерегають невдалого менеджера. Ось вони:

  1. Ухихилент від відповідальності. Деякі менеджери свої невдачі пояснюють або випадковістю, або результатом сприятливих обставин. Є й такі, котрі перекладають відпові-дальність за свої промахи на підлеглих.

  2. Перешкода росту талантів. Люди, які не мають зацікавленості в праці і не прагнуть до самовдосконалення, не можуть працювати добре.

  3. Виключна орієнтація на результат. Якщо менеджер думає тільки про результат і. забуває про думки та сподівання своїх співпрацівників, його підстерігають не­вдачі.

  4. Нехтування прибутком. Менеджер, який забуває про свій вклад у справи фірми, переважно стає непотрібним. Менеджер повинен вміти направляти свої зусилля і на справи фірми і на благо підлеглих.

  5. Розходження слова і діла. Менеджер, який вимагає від співпрацівників прояву лояльності, повинен і сам вміти проявляти лояльність. Розходження слова та діла наносить менеджеру невиправну втрату.

6. Відсутність індивідуального підходу до людей. Кожен співпрацівник - особистість. Він має свою долю, свої особливості: походження, освіту, характер. Менеджер, який сприймає всіх на одне лице, не може розраховувати на успіх.

7. Спрямованість до дрібниць. Постійна зайнятість дрібними проблемами не дає менеджеру можливості зосередитись на головному. Той, хто захоплюється дрібницями, довго не затримується в кріслі керівника.

8. Прагення домінувати. Менеджер, який силою нав'язує свою волю не може працювати ефективно. В демократичному суспільстві керівник повинен бути для своїх підлеглих не лише начальником, але й товаришем.

9. Зневага менеджерськими заповідями. Менеджер, який відхиляється в своїх діях