Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник Гірняк, Лазановський Менеджмент.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать

Тема 11. Конфлікти в менеджменті 229

Г. Прагнути уникати розмов про службові справи, роботу, бути посередником у спілкуванні, бути невимушеним, уважним до інших.

СИТУАЦІЯ 8.

Підлеглий вдруге не виконує Вашого завдання у зазначений термін, хоча обіцяв, що подібного більше не повториться. Ваші дії?

А. Дочекаюся виконання завдання, а потім суворо поговорю наодинці, попереджу в останній раз.

Б. Не дочекавшись виконання завдання, переговорю з ним про причини повторного зриву, добиватимусь виконання завдання, потім покараю за зрив матеріально.

В. Пораджуся з досвідченим робітником, що має авторитет у колективі, як поступити з порушником? Якщо такого робітника немає, винесу питання про недисциплінованість робітника на обговорення зборів колективу.

Г. Не дочикавшись виконання завдання, передам питання при покарання робітника на розгляд профспілкового комітету. Надалі посилю вимогливість і контроль за роботою підлеглого.

СИТУАЦІЯ 9.

Підлеглий ігнорує Ваші поради і вказівки, робить все по-своєму, не звертає увагу на зауваження, не виправляє помилок, на які Ви йому вказуєте. Як Ви будете поводитись з цим підлеглим?

А. Розберуся у мотивах впертості, і якщо переконаюся у їх безпідставності, застосую адміністративні засоби покарання.

Б. В інтересах справи постараюся викликати його на відверту розмову, спробую знайти з ним спільну мову, встановити діловий контакт.

В. Звернусь до активу колективу з проханням дати належну оцінку поведінці підлеглого, застосувати щодо нього засоби громадського впливу.

Г. Спробую розібратися, чи не роблю я сам помилок у взаємовідносинах з цим підлеглим, а потім прийму остаточне рішення.

СИТУАЦІЯ 10.

У трудовий колектив, де є конфлікт між двома угрупуваннями з питання впровадження нововведення, прийшов новий керівник, запрошений зі сторони. Яким чином, на Вашу думку, йому краще діяти, щоб нормалізувати психологічний клімат в колективі?

А. Не зважаючії на докази прихильників старого порядку, встановити діловий контакт з прихильниками нововведення, розпочати роботу із впровадження нового, впливаючи на противників силою свого прикладу і прикладу інших.

Б. Спробувати переконати у необхідності нововведення і залучити на свою сторону прихильників попереднього стилю роботи, противників змін.

В. Спертися на актив, доручити йому розібратися і запропонувати дієві заходи щодо нормалізації обстановки у колективі, заручитися підтримкою адміністрації та громадських організацій.

Г. Вивчити можливості розвитку колективу і покращення якості продукції, що випускається, поставити перед колективом нові перспективні завдання, враховуючи кращі досягнення і трудові традиції колективу, не протиставляючи нове старому.

СИТУАЦІЯ II.

У найбільш напружений період завершення виробничої програми один з працівників Вашого колективу захворів. Кожний з підлеглих зайнятий виконанням своєї роботи. Необхідно виконати в строк й роботу відсутнього. Як будете діяти в цих умовах?

А. Визначу, хто з працівників є менш завантаженими, розподілю між ними роботу відсутнього.

Б. Запропоную колективу: "Давайте разом поміркуємо над тим, як вийти з цього положення".

В. Звернусь до активу колективу з проханням висловити свої пропозиції, попередньо обговоривши їх із членами колективу, після чого прийму рішення.

Г. Викличу до себе найбільш досвідченого і надійного робітника і попрошу його, враховуючи обставини, виконати роботу відсутнього.

СИТУАЦІЯ 12.

У Вас склалися напружені відносини з колегою. Причини цього Вам не зовсім зрозумілі, але нормалізувати відносини необхідно, оскільки від цього потерпає робота. Що б Ви зробили у першу чергу?

А. Викличу колегу на відверту розмову, щоб з'ясувати справжні причини ускладнення взаємовідносин.

Б. Насамперед спробую розібратися у власнііі поведінці по відношенню до нього, зроблю висновки.

В. Звернуся до колеги зі словами: "Від наших ускладнених взаємин страждає справа. Час домовитися, як будемо працювати далі"'.

Г. Звернуся за допомогою до інших колег, які є в курсі наших взаємовідносин і можуть бути посередниками в їх нормалізації.

СИТУАЦІЯ ІЗ.

Вас нещодавно обрали керівником трудового колективу, в якому Ви протягом кількох років працювали рядовим працівником. На 8 г. 15 хв. Ви викликали до себе в кабінет підлеглого для з'ясування причин його частих запізнень на роботу, але самі несподівано спізнилися на 15 хв. в той час, коли підлеглий прийшов вчасно і чекає на Вас. Як Ви почнете бесіду при зустрічі?

А. Незалежно від свого запізнення, одразу ж вимагатиму його пояснень щодо запізнень на роботу.

Б. Вибачусь перед підлеглим і почну бесіду.

В. Привітаюсь, поясню причину свого запізнення, потім запитаю його: "Як Ви думаєте, що можна чекати від керівника, який так само запізнюється на роботу, як і Ви?".

Г. В інтересах справи відміню бесіду, перенесу її на інший час.

СИТУАЦІЯ 14.

Ви працюєте бригадиром вже другий рік. Молодий робітник звертається до Вас з проханням відпустити його з роботи на чотири дні за власний рахунок в зв'язку з одруженням.

  • Чому на чотири? - питаєте Ви.

  • А коли одружувався Коваль, Ви йому дозволили на чотири, - відповідає робітник і подає заяву. Ви підписуєте заяву на три дні згідно діючого положення. Але підлеглий

230

МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум