Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник Гірняк, Лазановський Менеджмент.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать

Тема 8. Комунікації в менеджменті 145

хотілося б прочитати вдома. Майже всі менеджери, які посідають посади високого й нижчого рівня, спікаються з потоком інформації, що зростає з кож­ним днем. Багато керівників могли б значно скоротити число документів, які вони проглядають у вільний від роботи час. Секрет простий: потрібно навчитися швидче читати.

За даними статистики більшість менеджерів читає дуже повільно і сприймає дуже мало інформації з прочитаного. Тим часом 90% керівників можуть подвоїти або навіть потроїти швидкість читання і. що ще важливіше, значно підвищити ступінь засвоєння матеріалу.

Тому, хто повільно читає, може здатися нереальним збільшення швидкості чи ступеню засвоєння інформації. Він, можливо, вважає, шо вміння швидкого читання - це наче дар з неба, яким наділеї ю небагатьох вибраних. Але у великій швидкості читання немає нічого містичного. Вмі нйя швидко читати - це справа звички, і той, хто повільно або погано читає, може стати добрим читачем завдяки тренуванням.

Одним із шляхів надбання навичок швидкого читання є відвідування спеціальних семінарів або робота з приватним викладачем. Завдяки цьому швидкість читання в середнього керівника може бути підвищена у два або три рази. Навчання базується на використанні наукових методів аналізу помилок. які допускаються при читанні, наприклад, можна сфотографувати рух Ваших очей при читанні. На основі фотографій складають графік, що відображає кількість фіксацій очей, які припадають на один рядок, кількість зворотних рухів і час, який затрачується на прочитування певної кількості слів.

Чи можна покращити свої навички читання самостійно, без допомоги спеціаліста? Так, якщо Ви готові вчитися й тренуватися. Просто прочитати книжку про те, як збільшити швидкість читання, недостатньо. Стати сильним можна тільки тоді, коли Ви не просто читаєте про фізичні вправи, але й виконуєте їх.

Наведемо декілька основних принципів. Експерти визначили, що основна маса керівників є надто обережною. Вони читають кожне слово, тому що бояться щось пропустити. Читання цілих абзаців та рядків не тільки збільшує швидкість, але і покращує сприйняття. Для тренування найкраще використовувати тексти середньої складності, наприклад, статті з розважальних журналів. Зазначте час і визначте, скільки слів Ви можете прочитати за 10 хвилин. Наступного дня читайте також протягом 10 хвилин, але намагайтесь за цей час прочитати більше тексту.

Читаючи, намагайтесь постійно просуватися вперед, не зупиняйтесь, не повертайтесь назад, щоб перечитати пропущений уривок. Спочатку Вам буде складно сприйняти загальну ідею, але головне при цьому - звільнитися від старих звичок.

Щоб перевірити, як Ви зрозуміли текст, попросіть кого-небудь поставити Вам запитання за змістом тексту. Ще краще, якщо Ви раніше проведете серію вправ за спеціальними книжками, призначеними для розвитку навичок швидкого читання. В них містяться і тести на розуміння, пов'язані зі змістом

тексту.

Кінець читання.

Визначте кількість слів, прочитаних за хвилину згідно зі шкалою:

хвилини

кількість слів за хвилину

5

100

4,5

111

4

125

3,5

143

3

166

2,5

200

2

250

1,5

333

1

500

Для того, щоби відповісти, як Ви зрозуміли текст, підтвердіть відповіддю (так) або заперечте (ні) наступні вислови (врахуйте, що йдеться не про Вашу думку, а про зміст тексту):

  1. Щоб скоротити час, який іде на читання документів, що забираються додому, керівник повинен навчитися швидше читати.

  2. Керівники можуть покращити свої навички читання.

  3. Швидкість читання можна збільшити також за допомогою самостійних занять.

  4. Середній керівник може навчитися читати швидше у півтора раза.

  1. Навички читання можна покращити тільки в тому випадку, якщо знати перепони, пов'язані з цим.

  2. Той, хто при читанні намагається не упустити жодного слова - є поганим читачем.

  3. Вміння сприймати цілі абзаци й фрази свідчить про вміння добре читати.

  4. В якості тренувальних текстів найкраще використовувати складні статті.

  5. Для повного засвоєння матеріалу необхідно повертатися назад і перечитувати пропущені уривки.

10.Здатність розуміти тексти підвищується завдяки читанню спеціальних книжок.

Тепер підрахуйте свій коефіцієнт швидкості читання. За кожну правильну відповідь поставте собі 10 балів, за неправильну - 0. Правильні відповіді: !- так, 2 - ні, 3 - так, 4 - ні, 5 - так, 6 - ні, 7 - так, 8 - ні, 9 - ні, 10 - так.

Додайте бали і визначте коефіцієнт швидкості читання (КШЧ):

_ сума балів х кількість слів за хвилину 4 ~ 200

3. "Визначення кількості інформації"

Мета роботи: У цій темі перед студентами ставиться завдання вивчити значення інформації в управлінні виробництвом, класифікацію видів

146 МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум