Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник Гірняк, Лазановський Менеджмент.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать

Тема 8. Комунікації в менеджменті

147

інформації; кількісне вимірювання інформації, інформаційні потоки ї< інформаційні масиви, рух і перетворення інформації.

Інформація - це сукупність різних повідомлень про зміни, які відбуваються в системі і навколишньому середовищі.

Для оперативного управління інформація може бути згрупована за такими ознаками:

  • джерела виконання (первинна і вторинна);

  • способи фіксування (усна, документована);

  • способи вираження (алфавітна, цифрова):

  • носії інформації і органи сприйняття людини і приладів (хроматична і зв'язкова);

  • напрям руху (вхідна і вихідна);

  • ступінь стабільності (постійна (умовно) і змінца);

  • призначення^ процесі управління (директивна, розпоряджувальна, звітна, облікова, контрольна);

  • відношення до сфер діяльності і функції управління (конструкторська, технологічна фінансова, бухгалтерська, планово-економічна, оперативно-виробнича);

  • час виникнення (інформація про минулі, біжучі та майбутні події);

  • стан визначеності інформації (детермінована і ймовірна (стохастична);

  • види перетворення (стратегічна і тактична (оперативна).

Ступінь невизначеності системи можна вимірювати кількістю можливих невідомих станів, в яких система може знаходитись. Якщо до одержання даних про систему число станів, у яких вона може бути, дорівнює п, а після повідом­лення воно зменшилось до деякого значення пуу. то повідомлення принесло кількість інформації )= 1о§ п -1 о§ пуу ■

Наведена формула придатна виключно для системи, в яких стани рівноймовірні.

Завдання 1. Член акціонерного товариства цікавиться порядком проведення зборів акціонерів. Надійшло повідомлення: збори акціонерів відбуваються в першій декаді кожного кварталу. Знайти кількість одержаної інформації.

Другий метод оцінки кількості інформації базується на застосуванні та тому ж підході, із врахуванням не тільки можливих наслідків, але й відмінностей їх настання. Для розрахунку невизначеності системи пропонується поняття ентропії (Н).

Н = -^Рі\о%Рі

і=\

Рі - ймовірність настання будь-якого стану із всіх п можливих. Різниця ентропії системи до повідомлення Н і після повідомлення Н' і дасть кількісну оцінку одержаної інформації:

З ='н - Н'

Одержана при цьому одиниця буде біт. якщо при основі логарифма буде число 2;

148 МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум

при десяткових логарифмах - діт;

при натуральних логарифмах - ніт.

Зсівдшія2: на підприємстві нараховується 20 дільниць (по 5 в кожному цеху), на яких працюють чоловіки, жінки і підлітки. У річному звіті зафіксовано понаднормові години. Невідомо, яка група працівників і яка дільниця працювали в понаднормовий час.

Надійшла інформація, що всі години відпрацьовані в цеху, підлітки на комбінаті в понаднормовий час не працювали. Знайти кількість одержаної інформації.

4. Ситуаційні задачі з комунікацій у менеджменті

і. Вас призначили керівником відстаючого цеху. Ви вивчили ситуацію, яка там склалася, і вирішили зібрати актив цеху. Вам потрібно підготуватись до виступу перед ним.

Як Ви побудуєте свій виступ?

2. На Вашій дільниці працює молодий працівник. Працьовитий і відповідальний. Якось при розмові з ним виявилося, що в його сім'ї не все гаразд, його ображає мачуха, батько нічого не зауважує. Дуже тяжко молодому працівнику. І майстер вирішив...

До яких заходів удалися б Ви на його місці?

3. Сьогодні у Вас день народження. Ви зворушені увагою Ваших рідних. У Вас хороший настрій. Ви приходите на роботу. Підлеглі привітали Вас подарунками.

Чи виникає у Вас у такому випадку запитання: "Взяти чи не взяти подарунки ?"

4. Іде зібрання... Слова одного з підлеглих для Вас дуже приємні. Він наголосив на Ваших організаторських здібностях, вмінні надихати людей на роботу тощо. При цьому наводились конкретні приклади.

Чи відреагували б Ви на цей виступ у своєму заключному слові?

5. Сталася поломка обладнання. Для її усунення треба багато часу. Один працівник, ризикуючи життям, ліквідував поломку. Весь цех захопився його вчинком. Начальник цеху, довідався про це, подякував працівникові, а майстер увільнив від роботи.

Які б були Ваші дії на місці начальника цеху?

6. Як підтримати настрій у робітника? Два майстри висловили думки з цього приводу. Один сказав: "Надаю перевагу теплим словам, компліментам,