Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник Гірняк, Лазановський Менеджмент.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать

Тема 14. Антикризове управління діяльністю підприємства 299

будь-який час знаходиться під підозрінням і вже тому наполовину винен... Якщо на якому-небудь підприємстві чи в установі отримують розповсюдження подібні страхи, значить в системі контролю є суттєві недоліки. Вернер Зігерт - німецький спеціаліст з менеджменту

Нарешті, контроль повинен здійснюватися на плановій основі, щоб уникнути як зайвого контролю і залучення великого числа спеціалістів, так і ситуації, коли безконтрольними залишаються певні види діяльності або працівники.

Дійсно, контроль для багатьох людей перш за все асоціюється з обмеженнями, відсутністю самостійності, примусом тощо. В результаті цього зміст функції контролю інколи розуміється невірно. Контроль — це не якась разова акція, а це неперервний процес управління. У зв'язку із цим кожний керівник повинен налагодити справу таким чином, щоб працівники сприймали процедуру контролю як цілком необхідну і постійну дію. Часто контроль дає початок діловому спілкуванню керівника з підлеглими, що розвивається на основі взаємодовіри і партнерства.

ФОтже, контроль має своїм основним завданням забезпечити досягнення цілей і місії організації. Необхідність контролю є об 'сктивною і визначається дією наступних факторів:

У зміною середовища (зміни законів, політики, структури організації і т.д.); У небезпекою виникнення кризових ситуацій; '^необхідністю підтримки успіху організації; У боротьбою за ринки збуту товарів та ін.

Тобто функція контролю націлена на виявлення відхилень у виробничому процесі і полягає у своєчасній їх ліквідації.

^ орієнтуватися на досягнення конкретних результатів:

забезпечувати своєчасність, мобільність, надійність та гнучкість застосування контрольних операцій; відзначитися простотою; бути економічним, тобто базуватися на порівнянні витрат на його організацію з його результатами.

Для підвищення ефективності контролю потрібно:

> забезпечувати двобічне спілкування між: працівниками органів контролю та людьми, діяльність яких контролюється;

*■ утікати надто пильного (прискіпливого) контролю;

> застосовувати методи жорсткого, аче справедливого контролю;

*• використовувати методи матеріального стимулювання за результатами контролю:

> впроваджувати інформаційно-управлінську систему контролю з використанням комп'ютерної техніки.

Контроль за всіма стадіями діяльності підприємства повинен давати його керівництву інформацію щодо прийняття управлінських рішень.

6.2. Види контролю

Для будь-якого контролю характерними є такі компоненти: ^об'єкт та суб'єкт контролю (що контролюється і хто контролює), ^процес контролю (здійснення в часі) і ^результати контролю. З урахуванням того, якими будуть ці компоненти за свої змістом, і визначаються види контролю, які представлені на рисунку 6.1.

Першою і головною умовою усякого контролю є те, що його об'єктом повинні бути результати діяльності, і ні в якому випадку співробітники. На жаль, дуже часто трапляється так, що контролюється сама особистість, сама персона, що породжує у підлеглих страх і велике емоційне напруження при слові "контроль". Контроль в умовах ринкових відносин, коли вимагається розкриття всіх резервів працівника, повинен виступати в якості інструменту