Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник Гірняк, Лазановський Менеджмент.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать
  1. Суть процесу керівництва та лідерства.

  2. Стилі керівництва та типи менеджерів.

  3. Шляхи вдосконалення керівництва колективом.

9.1. Суть процесу керівництва та лідерства

Центральною фігурою в менеджменті будь-якої організації є менеджер-керівник, який керує нею. або окремим її підрозділом. Процес керівництва є неодмінною умовою функціонування організації.

ІФКерівництво це цілеспрямований вплив осіб, наділених функціями й компетенцією керівників, на колективи, тобто взаємодія керівників і виконавців.

Керівництво — не лише необхідний, але й основний елемент процесу управління. Зміст процесу керівництва розкривається через його функції: ^планування, ^організацію, ^контроль, ^мотивацію й ^виховання. Перші чотири розкривають зміст процесу керівництва в системі "керівник -виробництво", а остання — одну з важливих сторін керівництва — формування особистості у сфері трудової діяльності.

Цікавим є розподіл затрат робочого часу лінійними керівниками різних рівнів управління на основні функції керівництва. Витрати часу на розробку різних планів зменшуються в міру зниження рівня управління. Функція організації вимагає порівняно однакової уваги з боку керівників усіх рівнів управління. Основне навантаження щодо реалізації функції контролю припадає на вищу та середню ланку управління. Реалізація функції стимулювання здійснюється на низових рівнях, рівнозначно як і функції виховання.

152 МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум

Стадії процесу керівництва колективом

-► визначення цілей, які повинні бути досягнуті за певний відрізок часу;

■► інформування колективу про завдання, методи їхнього виконання, ресурси

тощо; * проведення аналітичної роботи з метою вивчення резервів підвищення

ефективності трудової діяльності колективу.

♦ Таким чином, враховуючи зміст основних стадій керівництва, можна сказати, що керівництво це процес неперевного обміну інформацією між: його суб'єктом та об'єктом із метою впливу один на одного, тобто це "роботи з людьми".

ФЛідерство - це здатність індивіда впливати на інших людей з метою досягнення деяких цілей.

Лідер Менеджер

Рис. 9.1. Основні якості лідера та менеджера

В останні роки з'явилося багато публікацій про відмінності між управлінням і керівництвом. І менеджмент, і лідерство однаково важливі для організацій. Так як правило керувати випливає з організаційної структури, воно сприяє стабільності, порядку й вирішенню проблем всередині організації. З іншої сторони, право лідерства витікає з таких особистих якостей індивідів, як зацікавленість, цілі та цінності й сприяє рощзвитку бачення перспектив, креативності й змін в організації. На рис. 9.1 перераховані різні якості, які властиві керівникам і менеджерам, хоча необхідно пам'ятати, що деякі індивіди володіють і тими й іншими.

Важливе значення в менеджменті має співвідношення керівництва та лідерства. Лідерство має місце у всіх сферах професійної діяльності керівника будь-якого рангу. Менеджер, займаючи певну посаду на відповідному рівні управління, стає формальним лідером колективу, оскільки отримує повноваження керувати ним. Однак, він може й не бути дійсним лідером колективу, якщо не володітиме відповідними якостями. У такому випадку