Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник Гірняк, Лазановський Менеджмент.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать

10.3. Технологія розробки рішень

Розробка рішень у менеджменті становить основу управлінського процесу.

І ФУ правлінський процес - це комплекс взаємозв'язаних операцій, що виконуються у певній послідовності і спрямовані на розв'язання конкретних завдань та досягнення поставлених цілей.

Операція в менеджменті - це частина управлінського процесу, яка являє собою роботу виконавця над певним видом інформації (Фзібрати дані, Фпровести розрахунки, ^підготувати звіт, Фпередати документ на підпис та ін.). До складових частин управлінської діяльності, пов'язаних з обробкою, прийняттям та реалізацією рішень відносяться <=>інформаційно-пошукові, Письмові (графічні), розрахункові, ^логічні й ^аналітичні операції.

І* Сукупність взаємопов'язаних операцій для досягнення певних локальних цілей називається управлінськими процедурами.

І*Опис менеджменту у вигляді взаємопов'язаних операцій і правил їх здійснення являє собою технологію менеджменту.

До технології менеджменту ставляться такі вимоги:

Рєдність технологічного процесу, яка повинни забезпечувати поєднання робіт з таким

розрахунком, щоб виключити взаємні перешкоди; ^неперервність технологічного процесу;

^мінімальна вартість і трудомісткість технологічних процесів; ^рівномірність завантаження апарату управління.

Визначення

ЦІЛІ

Визначення

іпрогнозуван

ня розвитку

ситуащі

Формулюван ня проблем

Вивчення обмежень

Вибір

Вибір

методу

вирішування

проблем

Пошук альтернатив

Визначення критеріїв

стратеги

Оцінка рішень

Вибір кращого варіанта

Узгодження

Прийняття рішення

і рішення

1

Організація виконання

рішення

Рис. 10.1. Схема процесу розробки і прийняття рішення в менеджменті

На підставі аналізу процедур менеджменту можна побудувати модель процесу розробки рішень, що відображає послідовність здійснення основних груп операцій, пов'язаних з прийняттям і реалізацією управлінських рішень.

Орієнтація економіки України на закріплення ринкового механізму господарювання вимагає, щоб в управлінській діяльності більше уваги приділялось формуванню цілей, які визначають напрям і структуру діяльності колективу. Ціль - це запрограмований результат (бажана подія або певна їх величина), який повинен бути досягнутий за допомогою відповідних дій.

Для оцінки ситуації і підготовки рішення орган управління (керівник) повинен бути забезпечений повною і своєчасною плановою, нормативною, інструктивною, правовою, статистичною, обліковою, науковою (ноу-хау) та іншою інформацією. Реальними засобами забезпечення керівників усіх рангів своєчасною і повною інформацією про ситуацію, що безперервно змінюється, є широке впровадження автоматизованих систем збирання і обробки інформації (в т. ч. АРМів), використання найновіших засобів зв'язку, наукових методів обробки інформації (групування, складання статистичних питань - таблиць, динамічних рядів, кореляційного і регресійного аналізу, математичного програмування та ін.).

В залежності від характеру інформації, для її вивчення використовують різні логічні методи - Фпорівняння, Фаналогй, Фсинтезу, Фабстрагування, ^узагальнення, Фіндукції, Фдедукцїп ін. У результаті глибокого і всебічного вивчення ситуації вдається виявити проблеми, вирішення яких є передумовою подальшої діяльності.

Увага!

В менеджменті під проблемою розуміють завдання, що вимагає

розв'язання.

186

МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум