Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник Гірняк, Лазановський Менеджмент.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать

Тема 4. Організація в системі управління. Функція менеджменту "організація"

77

Увага!

Розвитку корпоративного духу своїх підприємств

багато уваги приділяють зарубіжні компанії. Особливу

активність проявляє японський бізнес. Кожна японська компанія має

свою форму робочого одягу, ритуали, вважає святим обов'язком нести певнГ

витрати щодо створення в працівників позитивного образу свого цеху, фірми;

наймає працівників на роботу до виходу їх на пенсію. Японський

менеджмент не без підстав стверджує, що в сучасних умовах

без цього неможливо забезпечити

високопродуктивної та якісної праці.

♦Отже, розглянута нами функція манеджменту "організація", висвітлює організаційну діяльність менеджера з позицій пріоритету "людського фактора". Це, зокрема, проявляється і в делегуванні повноважень при організації діяльності, тобто предачі прав на низові ланки управління. Ефективність керівництва в значній мірі залежить від обгрунтованого та своєчасного делегування цих повноважень. Недоліки в менеджменті часто обумовлюються, з одного боку, небажанням керівників делегувати свої повно­важення, а з іншого - небажанням підлеглих брати на себе відповідальність.

З позицій сучасного менеджменту делегування повноважень виходить із низки принципів:

  • діапазону контролю обсягів робіт та числа підлеглих;

  • співвідношення прач та обов'язків, тобто делегування нижчестоячим ешелонам не лише обов 'язків, але й прав;

  • звітності, або інформування підлеглими свого керівника про результати.

Більш детально ці питання будуть розглянуті в темі "Організація праці менеджера".

4.3. Культура організації

Поняття "культура організації" стала невід'ємною складововю частиною менеджменту. Успіх організації чи підприємства залежить не тільки від технології менеджменту, постановки бухгалтерського обліку, але й від таких факторів, як стиль управління й культура організації. Що ж розуміється під культурою організації?

*^Культура організації^ це своєрідний образ підприємства, система його цінностей та філософія, яку поділяють всі працівники. У поняття філософії підприємства входять його символи та ритуали, історія та традиції. Культура організації має два рівні: поверхневий і ціннісний. До поверхневого рівня належать видимі та відчутні елементи культури: назва, фірмові знаки, фірмовий одяг, будівлі, розміри, технології, а також ритуали та звичаї, свята підприємства тощо. У якості прикладу можна навести станції технічного обслуговування фірм иМазда", "Мерседес", а наприклад, в поліграфії - це головне підприємство об'єднання "Поліграфкнига", Українська

академія друкарства, які мають високий рейтинг у поліграфії України, а тому с відомими їхні назви.

Назва несе особливе навантаження в поверхневому рівні культури організації. Дати вдалу назву організації - це означає з самого початку визначити їй належне місце в ряді інших організацій.

Дайте собаці погане ім'я і ви побачите, що з цього вийде. ; .

; Д.Карнегі

Назва організації може або притягувати, або відштовхувати від себе людей. Тому перш, ніж давати їй назву, слід відповісти на три питання: як люди будуть сприймати її? які категорії населення будуть мати стосунки з організацією? які асоціації виникатимуть у людей при сприйнятті назви організації?

Ціннісний рівень організації - це еталони щоденної поведінки її співробітників. Еталони - це норми, яким повинні відповідати працівники підприємства: 0стиль роботи, 0культура поведінки, ^акуратність документообігу, Фдічова атмосфера тощо. Певні цінності з бігом часу повинні замінюватися іншими. Для цього організація повинна піклуватися про вдосконалення діючих і вироблення нових цінностей.

Єдність двох рівнів культури організації утворює її імідж.

4.4. Організації в Україні та їхній розвиток

Організації в Україні формуються й функціонують відповідно до її законодавства. Основними формами підприємницької діяльності є підприємства, товариства, кооперативи, які утворюються згідно із законами України про підприємництво. Крім цього, існують такі організації, як банки, страхові компанії, кредитні спілки, біржі, фонди та інші.

Однією із форм підприємницької діяльності є об'єднання: асоціації, концерни, консорціуми, холдинг-компанії, виробничі об'єднання тощо.

Формування та функціонування об'єднань в Україні має свої особливості, які визначаються умовами переходу від адміністративно-командної системи управління економікою до ринкової. Тому необхідно шукати найбільш ефективні форми об'єднань.

Одним із напрямів сучасного етапу економічної реформи в Україні є пошук шляхів демонополізації та розукрупнення великих підприємств. Розв'язання цієї проблеми повинно супроводжуватися формуванням нових ефективних зв'язків між підприємствами. Одночасно вимагають нових різновидів зв'язків і фірми, створені на базі приватного капіталу.

Світова практика формування підприємницьких структур свідчить, що найдоцільніше в основу кооперації між великими та дрібними фірмами покласти систему франчайзних договірних відносин. Термін "франчайза" запозичено з французької мови. Він означає угоду великих корпорацій

78

МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум