Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник Гірняк, Лазановський Менеджмент.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать

Тема 9. Керівництво та лідерство в організації' 179

Тема 10 в. Дії 4,8,12,16,20 -є індикаторами пасивності до дій інших людей (анархічний стиль керівництва).

Г. Дії 2,6,10,14,18 - дають можливість судити про схильність до ділового стилю керівництва.

Оцінювання.

В кожній групі максимально можна набрати 25 балів; 20 і більше говорять про те, що тестований - прибічник стилю А,Б,В або Г. Якщо в кожній групі набрано 12-14 балів, то це означає, що іноді він здатний проявляти саме даний стиль взаємодії.

Загальний показник (по всьому тесту) в 70-80 балів свідчить про схильність до взаємодії з людьми. Показник в 30-40 балів реєструє пасивність людини в груповій діяльності.

РІШЕННЯ У МЕНЕДЖМЕНТІ

Хто не терплячий у рішеннях і діях, той поспішає до невдач.

Афоризм менеджменту

Ніколи не приймайте рішення самі, якщо це може зробити хтось інший

Принцип Прейфера

Досягнення стратегічних і короткострокових цілей підприємством забезпечується підготовкою, прийняттями і виконанням великої кількості рішень. Рішення є відповідною реакцією на внутрішні і зовнішні впливи. Воно спрямоване на розв 'язання проблем на шляху до досягнення поставленої мети. Прийняття рішення - це ключова процедура в діяльності менеджера і відноситься до числа творчих, логічних операцій в управлінському процесі. Будь-які зміни, відхилення від заданої програми дій вимагають прийняття рішень, тобто вибору однієї альтернативи із багатьох можливих. Це вимагає від менеджера знань про закономірності прийняття рішень, методів оптимізації, врахування соціальних і психологічних факторів.

СУТТЄВО ІвКі

к ж

І:

Після вивчення матеріалу теми Ви повинні:

ез= природу рішень та їх місце у сфері менеджменту; № класифікацію рішень;

«ж умови, закономірності та етапи прийняття рішень; «з3 способи використання наукового методу, системної орієнтації та застосування моделей оптимізації управлінських рішень;

каналізувати виробничі ситуації;

^сформулювати умови прийняття рішень в конкретній організації;

Поцінити фактори, які впливають на процес прийняття рішень в

конкретній організації; ^розробляти варіанти рішень; Сприймати оптимальні управлінські рішення; ^організовувати виконання прийнятих рішень.

180

МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум

Тема 10. Рішення у менеджменті

І81

н

ключові

поняття та терміни

рішення

критерій (оцінка) рішення

класифікація рішень

моделі та методи оптимізації

умови прийняття рішень

рішень

право приймати рішення

моделювання

компетентність

методи прогнозування

відповідальність

етапи процесу вироблення

обов'язковість

раціональних рішень

повноваження

фактори, які впливають на

управлінський процес

процес вироблення рішень

технологія прийняття рішень

О План (логіка) викладу і засвоєння матеріалу:

  1. Природа, сутність та класифікація рішень у сфері менеджменту.

  2. Умови прийняття управлінських рішень.

  3. Технологія розробки рішень.

  4. Моделі та методи оптимізації рішень.

10.1. Природа, сутність та класифікація рішень у сфері менеджменту

Кожна дієздатна людина, підростаючи, стаючи дорослою, не може не пізнати на практиці процесу прийняття рішення. Як здатність до комунікації, так і здатність приймати рішення, - це вміння, яке розвивається з досвідом. Кожний з нас протягом дня приймає сотні, а може і тисячі рішень.

До рішення відносяться як малозначний вибір одягу чи взуття для роботи, так і вибір місця навчання, роботи чи супутника життя. Хоч, як правило, альтернатив багато, майже всі щоденні рішення ми приймаємо без систематичного обдумування. Що стосується інших рішень, наприклад, про те, куди йти вчитися, працювати після закінчення навчального закладу або який стиль життя задовольнив би нас, то ми приймаємо їх після роздумів, які тривають дні, місяці, роки.

Однак в управлінні організацією прийняття рішення - більш систематизовіїний процес, ніж в особистому житті. Ставки найчастіше набагато вищі. Особистий вибір індивідума впливає на його особисте життя і на небагатьох пов'язаних з ним людей. Менеджер вибирає напрямок дії не тільки для себе, а й для організації та інших працівників. Менеджери вищих ієрархічних рівнів крупних організацій дуже часто приймають рішення, які пов'язані з великими грошима, сильно впливають на життя багатьох людей.

Відповідальність за прийняття важливих організаційних рішень - важка моральна ноша.

Прийняття і виконання чисельних рішень в значній мірі забезпечує реалізацію цілей будь-якої організації. Своєчасно прийняте науково обгрунтоване рішення стимулює виробництво чи надання послуг у невиробничій сфері. Рішення слабке, прийняте передчасно або із запізненням, знижує результативність праці колективу чи окремих виконавців.

І ^Рішення - це творчий процес вироблення однієї або декількох альтернатив із множинності можливих варіантів дій, спрямованих на досягнення поставленої цілі.

Вироблення і прийняття управлінського рішення - ключова процедура в діяльності менеджера, яка визначає весь подальший хід процесу управління. Впливає на кінцевий результат діяльності організації.

Рішення відносяться до числа творчих операцій в технології управлінських робіт і являє собою розгорнутий в часі логіко-розумовий, емоційно-психологічний, організаційно-правовий акт, що виконується менеджером в межах своїх повноважень одноособово або з залученням інших осіб.

Потреба у прийнятті рішення виникає у зв'язку з обставинами:

  • зовнішніми - наказ вищої організації, регулювання взаємовідносин з кооперативними підприємствами та організаціями);

  • внутрішніми -відхилення від заданих параметрів виробництва або надання послуг, резервів, порушення трудової дисципліни, заохочення працівників і т. ін.).

Рішення є відповідною реакцією на внутрішній і зовнішній впливи, вони спрямовані на розв'язання проблем і максимальне наближення до заданої цілі.

^ Увага! V.

^^Для того щоб виявити сукупність видів і груп рішень/^^ ^--^які приймають на підприємстві, оцінити їх якість, визначити з^^ ^чиєї ініціативи вони приймаються, в якому порядку і якими методами^, опрацьовуються, які фактичні сторони їх реалізації, використовуються документи ^•^адміністративного діловодства, проводять спеціальні спостереження за^^^ ^розпорядчою діяльністю апарату управління й анкетні .х^ ^ опитування керівників підприємств та їх підрозділів.^"-''^

Прийняття рішень - це центр оперативної діяльності, тому менеджери повині здійснювати її якнайкраще, ця робота потребує, затрат часу і енергії, а також пернаментного прагнення до найвищої майстерності.

У.Лжек Дгнкан

Одним з вихідних питань дослідження в теорії прийняття управлінських рішень є розробка класифікації рішень. В залежності від різних ознак рішення об'єднуються у такі групи.

182

МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум