Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник Гірняк, Лазановський Менеджмент.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать

Тема 13. Розвиток особистого менеджменту 261

використання часу. Здійснюється воно таким чином: особа, яка користується довір'ям керівника, повинна перетворитися в його «тінь» на три дні. «Тінь» не повинна бути спеціалістом в області, в якій працює керівник, найкраще всього, якщо це буде людина зі сторони. Попередньо керівник роз'яснює «тіні» свою роль в організації. Для цього необхідно провести особливу бесіду. Потім «тінь» знайомиться з посадовими інструкціями.

«Тінь» повинна мовчазно, без всіляких коментарів спостерігати за ходом робочого дня і фіксувати всі роботи як з точки зору їх тривалості, так і зі змістовної сторони. Особлива увага може бути надана використанню часу у відповідності з особистим розпорядком дня, складеним керівником.

Самофотографія робочого дня призначена для самостійної роботи і дає можливість проводити аналіз під різними кутами зору. Всі роботи заносяться в спеціальну таблицю послідовно із записом тривалості.

Види робіт

Час

ДНЯ

Трива­лість^.

Переш­коди

Нав'язані роботи

Відпові­дальність

Важли­вість

Термі­новість

1

со.

'5

£ щ о со

Самофотографія дає можливість виявити власні сильні і слабкі сторони менеджера. Вона дає можливість виділити і проаналізувати помилки, які допускаються при розподілі робочого часу.

10 Уцілому ж ефективність використання менеджером свого робочого часу багато в чому залежить від взаємодії з помічниками та культури його менеджерської діяльності.

13.2. Швидке читання

Зростання потоку інформації вимагає від менеджера швидкої обробки великої кількості друкованого матеріалу. Виникла потреба в спеціальному тренуванні психічних функцій людини з читання. Для оволодіння технікою швидкого читання необхідно позбавитися трьох недоліків, якими є:

артикуляція, або проговорювання того, що читається. При цьому швидкість читання не перевищує швидкості мови - 150 слів за хвилину. Становище ускладнюється тим, що при артикуляції сприйняття інформації відбувається за участю слухового каналу, що й сповільнює швидкість читання:

маче поле зору при читанні. Під полем зору розуміють частину тексту, яка сприймається очима при одній фіксації погляду. При звичайному читанні, коли сприймаються букви чи окремі слова, поле зору дуже мале. У результаті очі

262 МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум

змушені робити багато зайвих зупинок при читанні;

регресії при читанні. Під ними розуміють зворотні рухи очей до незрозумілих фраз, слів, речень.

Відомі чотири способи читання. Перший спосіб - це поглиблене читання складного, невідомого або наукового тексту, яке вимагає глибокого розуміння й обдумування прочитаного. Другий спосіб- читання художньої літератури, при якому, якщо читають із насолодою, то це робиться повільно, якщо ж хочуть перечитати книгу за одним заходом, то читають дуже швидко. Третій спосіб - швидке суцільне читання, яке забезпечує повноцінне засвоєння прочитаного. Четвертий спосіб - читання-сканування. Таке читання потрібне для моментальної оцінки тексту, для відшукування певних слів чи фактів. Дослідним шляхом встановлено, що таке читання має продуктивність 650-1 000 слів за хвилину в залежності від натренованості.

ФВідомі школи техніки швидкого читання використовують цілий ряд своєрідних методик. Але, як правило, вони всі спрямовані на те, щоб ліквідувати в людині перераховані вище недоліки читання й таким чином збільшити його швидкість.

13.3. Графічні засоби в роботі менеджера

В умовах всезростаючого потоку виробничо-економічної інформації ефективність управління визначається технічними засобами, серед яких немаловажне значення мають графічні засоби, які наочно відображають стан і хід виробництва чи іншої діяльності за допомогою умовних позначень (крапок, фігур, ліній). Наочність основана на вловлюванні факторів з першого погляду.

^Графіки, які застосовуються в управлінні, - це інформація, необхідна для складання планів виробництва, прийняття оперативних рішень. Основна відмінність організаційних креслень (графіків) від графіків технічних полягає в тому, що предмети, які вивчаються з їх допомогою, носять умовний характер. Керівник, організатор повинен вміти виразити свої думки графічно, прочитати графік, який складений іншою особою. В графіку розрізняють два основних елементи: 1.Графічний образ. 2. Експлікація або легенда графіку.

ІШГрафічний образ - це сукупність накреслень, які сприяють виясненню співвідношень між тими чи іншими величинами.

І+Експлікація - це сукупність умовних позначень, які роз'ясняють зміст графіку (система координат, шкали, масштаби). Організаційний графік повинен:

*дивати правдиві дані, бути змістовним;

263