Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник Гірняк, Лазановський Менеджмент.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать
  1. Сутність соціальної та юридичної відповідальності у менеджменті.

  2. Етика бізнесу і її роль у розвитку менеджменту.

7.1. Сутність соціальної та юридичної відповідальності у

менеджменті

Однією з найважливіших характеристик керівника є відповідальність за доручену справу. У менеджменті виділяють декілька видів відповідальності. Будь-яка комерційна організація насамперед с основним економічним осередком суспільства, що несе відповідальність за економічна

виробництво необхідних йому товарів і послуг /* Види ""X

~ • ~г г І \—^ СОЦІАЛЬНІЇ

та максимізащю приоутку акціонерів. Тоото/ відповідаль- І

економічна відповідальність фірми зводиться V Ш)ст\ у^ юридична

винятково до максимізації прибутку. Дану ^

концепцію запропонував і розробляє Нобелівський

лауреат, економіст Мілтон Фрідман. Згідно М. Фрідмену, діяльність ко;.:па нії

новина підпорядковуватись одержанню прибутку, а її єдина місія полягає в

підвищенні прибутку (доти, поки дії організації не виходять за межі закону).

Істина роль бізнесу полягає у використанні його енергії і ресурсів у діяльності, яка спрямована на збільшення прибутку при умові, що він дотримується правил гри, бере участь у відкритій конкурентній боротьбі без шахрайства і обману. М. Фрідмен

Соціальна відповідальність - це відповідальність за процес, за громаду.

Крім здійснення безпосередньої виробничо-господарської діяльності перед підприємцями та менеджерами постають проблеми сощальної відповідальності та соціальної етики. Кожна організація використовує у своїй діяльності матеріальні, фінансові та трудові ресурси держави і тому несе відповідальність

перед суспільством. Саме з цієї причини вона повинна спрямовува ги частину своїх доходів та зусиль на благо і вдосконалення суспільства (різноманітними соціальними каналами).

Соціальна відповідальність - це добровільна реакція на соціальні проблеми суспільства з боку організації. Визнання підприємцями та менеджерами соціальної відповідальності та відповідне їхнє реагування має переваги і недоліки.

* Відповідальність - це категорія етики, яка характеризує особистість з точки зору виконання нею моральних вимог що ставляться суспільством і одночасно виражають ступінь участі особистості і соціальних груп як у їх власному моральному удосконаленні, так і в удосконаленні суспільних відносин.

Відповідальність означає обов"язок давати звіт за свої дії. Обов'язок є вагомим фактором за своїм впливом на поведінку менеджера. Усвідомлення відповідальності змушує його перш ніж діяти, зробити все. щоб бути вичерпно інформованим, віднайти найбільш зрілі наступні кроки, зважити всі "?«" і "проти" і, нарешті, в процесі самих дій суворо дотримуватися правил ефективного адміністрування.

Таким чином, відповідальність - це відповідальність моральна.

Відповідальність охоплює широке коло питань :

*ч» в змозі людина взагалі виконувати вимоги, які до неї ставляться; ^наскільки правильно вона їх розуміє і інтерпретує; ^наскільки широкими с її творчі здібності;

якій мірі повинна людина відповідати за одержані результати, можливі негативні наслідки своєї діяльності.

Нині популярним є чіткі правила і коло обов'язків зовнішнього оточення, що діють в багатьох корпораціях Японії. Центральне місце в системі обов'язків займає поняття '''он" (добро.благодіяння). У японській практиці широке застосування знаходять принципи "в«"(мир, гармонія),вимогами яких є дотримання толерантності, усунення егоцентристських тенденцій. Усі працюючі повинні уникати критики, гострих взаємних звинувачень, не вимагати від індивіда відкритого визнання своїх помилок, щоб цс не вплинуло негативно на його гідність, імідж.

Для Японії характерне схилення перед ритуалами, звичаями і традиціями: фіззарядка і спів гімну фірми, декламування заповідей, щоденні ранкові промови низових керівників перед працівниками тощо, а групова орієнтація домінує над індивідуальними цілями. Досі тут панує „общинний" принцип підкорення лідеру (вожаку), а виключення із „общини" розглядається як вища форма покарання. Від індивіда вимагається не виділятися, підніматися наверх, тільки рухаючись разом з усіма. Можна вести мову про три основні форми соціальної відповідальності: ♦ за чистоту навколишнього середовища, * перед ітйнятими па роботу та ♦ перед споживачами.

Підприємницька діяльність повинна вестись з таким розрахунком, щоб

122

МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум