Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник Гірняк, Лазановський Менеджмент.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать

Тема 7. Етика сучасного менеджменту 125

організація, яка, відповідно до регулювання, повинна мати в своєму штаті 15% представників національних меншин, але фактично не забезпечує цього 15%-го рівня, за законом відповідає за дане порушення. Але її зовсім не обов"язково розглядати як соціально відповідальну за стан справ в даному регіоні з практикою зарахування на роботу національних меншин. З другого боку, наслідування закону не означає, що організація більше не несе ніякої соціальної відповідальності. Іншу організацію, яка має в штаті більше 15% представників національних меншин, можна було би вважати соціально відповідальною з точки зору вирішення даної проблеми. Однак та ж сама організація може порушувати закон, займаючись неправдивою рекламою, і в цій сфері діяльності поведінку організації не можна вважати навіть юридично відповідальною.

Юридичні норми управління містяться' в державно-правових і організаційно-правових нормативних актах. Від імені народу державні органи встановлюють межі управління на кожному рівні, місце підприємства в системі суспільного виробництва, права і повноваження осіб у різних формах діяльності з управління. Рівень культури управління значною мірою залежить від ступеня розробки юридичних норм управління і використання їх у процесі управління.

Культура управління - це важлива складова частина управління , яка спричинює прямий і безпосередній вплив на результати діяльності підприємств і організацій.

7.2. Етика бізнесу і Тіроль у розвитку менеджменту

У недалекому минулому практично всі наші тлумачні словники роз'ясню­вали "бізнес" як діяльність людей, які переслідують єдину мету - наживу. Таке тлумачення вже само по собі несло негативні відтінок і залишало досить неприємний осад. Це в той час, коли у США, наприклад, поняття „бізнес" подається як незалежна комерційна діяльність людини, що виступає для неї засобом існування.

"Вшіпєіїз" у своїй основі має староанглійське "ЬіяісГ - активний, діловий, зайнятий роботою. Бізнес, як його розуміють сьогодні - це ціла система знань, умінь і навиків поведінки людей, що здійснюють комерційну діяльність. Він існує в умовах специфічних людських відносин і є суттєвою їх стороною.

До кінця пізнього середньовіччя твердо утримувалася негативна думка стосовно тих "бізнесменів", які з"являлися на зорі ринкової економіки. І лише згодом цінності бізнесу стали визнаватися. Головними серед них вважалися моральні риси характеру і успіхи в бізнесі. Наприклад, американські промисловці прийняли доктрину: "Високі стичні стандарти -основа успіху у бізнесі''.

126 МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум

Сучасний бізнес має потребу в розвитку своєї етики, один із принципів який проголошує: "Особисте багатство повинно служити благу суспільства" (Ргіуаіе §аіп - РиЬІіс §оос1). У другому посланні Апост ола Павла коринфянам сказано: "ви знаєте благодать Господа нашого ісуссі Христа, що Він, будучи багатим, збіднів ради вас, щоб ви збагатилися його бідністю". На сьогодні доброчинність бізнесу широко охопила собою людські ^групування (колективи). Завданням етики бізнесу, як це видно з аналізу менеджерських операцій сучасного бізнесу, є надання попиту і пропозиції епічного забарвлення. Для цього широко використовуються служби "паблік рилейшинз", етичні тренінги персоналу (кодекси поведінки, фірмові гімни, девізи) тощо.

Увага!

Функціонування будь-якої організації великою мірою"

'залежить віл етичних факторів, під якими маюіь на увазі прийняті у даному"

середовищі принципи, норми і нормативи, у відповідності і якими

зобов'язані діяти всі працюючі, використовуючи свободу.

На думку Аристотсля, етика допомагає пізнати, що слід робити і від чого варто утриматися.

ФЕтика (англ. ЕіНіс) -це наука, об'єктом якої с мораль. Етика являє собою теорію моралі або вчення про моральність, закономірності її розвитку, її специфіки, принципи і норми. Призначення етики як науки полягає в тому, щоб описати свій об'єкт, тобто мораль, пояснити її і навчати людей моральності. Етика аналізус соціальний механізм моралі та її аспекти, природу моральної діяльності, моральних відносин і моральної свідомості. Основні елементи моральних відносин, свідомості і діяльності відображаються в категоріях етики.

Виді/ етики

економічна

службова

професіональна

соціальна

ситуаційна

дескриптивна

макіавеллізм

нормативна

консеквенціальна

контекстуальна

Етика показує роль морального фактору в соціальному і духовному розвитку суспільства і формуванні нової людини за допомогою засобів виховання і соціального менеджменту.

Таким чином, етика охоплює широке коло питань моральної поведінки людей як в середині трудового колективу так і поза ним - у побуті, в сім'ї, під час відпочинку тощо. У сучасній спеціальній літературі посилання робляться на різні види етики.

Економічна етика - не наука, яку започаткував Аристотель у творах "Етика", "Пікомахова етика" і "Політика". В цих роботах Аристотель сформулював три основні принципи: Фприватна власність, Фнримат двох головних виробничих галузей - сільсько- еколо.-ічна го господарства і промисловості, Фсупідрядність

торгівлі, лихварства і грошей по відношенню до виробничих галузей.