Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник Гірняк, Лазановський Менеджмент.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать

Тема 4. Організація в системі управління. Функція менеджменту "організація"

67

с;

>5

1

-0 т-

ш

>^

і ^

^

о і

т

=. са

^

±5.

І УЗ

>* *

Є

О. 5

ш

з

н

03

)5

с;

з:

с

І <М

а.

Л

го

с;

С0

со *

і з:

о і

з-.а

* а

ВСІ

і ф

с

>- * Є

ДДІЛ

со

Функціональний керівник 1

заступник з виробництва

повинно представляти ефективні способи організації взасмозв'язку окремих підрозділів. Значний досвід роботи в одному з підрозділів ще не дас змогу розвинути необхідні навики прийняття управлінських рішень в широкому контексті;

■> слабке координація між функціональними ланками. Співробітники окремих функціональних служб відчувають свою ізоляцію і навіть ворожість у стосунках з працівниками інших підрозділів. Це може обумовити небажання співробітників до пошуку компромісів з іншими підрозділами з метою вирішення завдань, які стоять перед корпорацією.

Спроба уникнути недоліків лінійної та функціональної структур привела до утворення комбінованих структур управління, серед яких найбільшого поширення набули лінійно-штабні, лінійно-функціональні, матричні та дивізійні.

У лінійно-штабній структурі при лінійних керівниках створюються штаби (служби), які спеціалізуються на виконанні певних управлінських функцій (робіт). Вони не володіють правами прийняття управлінських рішень, а лише сприяють їхній розробці. Право прийняття рішень залишається за лінійним менеджером. Недолі ком такої структури є наявність тенденції до збільшення працівників штабних служб.

Лінійно-штабна організаційна структура управління може бути двох видів, кожний із яких матиме місце при середніх та великих (особливо великих) масштабах виробництва. Якщо ці масштаби є незначними, то керівник формує структуру управління таким виробництвом з лінійних керівників, при яких утворює функціональні штаби із спеціалістів необхідних там профілів (спеціальностей), наприклад, економіста, інженєра-нормувальника, маркетолога, технолога, механіка тощо. За таких умов така лінійно-штабна організаційна структура управління має вигляд, який показано на рис. 4.5.


68 МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум


Рис. 4.5. Лінійно-штабна організаційна структура управління середнім за масштабами виробництва підприємством


Виконавці а,; а,„


Виконавці а,,


Виконавці а2; а2


Функціональна служба N (штаб)


Функціональна служба 2 (штаб)


Функціональна служба 1 (штаб)


Функціональний керівник N


Функціональний керівник 1


Функціональний керівник 2


Якшо масштаби виробництва великі, то тоді управління ним будується за рахунок створення при керівникові відділів, які концентрують види робіт за відповідними функціями (планова, маркетингова, бухгалтерська, виробнича, технічна та інші), як це відбувається при функціональній орішшащйній структурі

Функціональний керівник 2

заступник з економіки

.5

>5

>5

І

>*;

?см

НОМІЧ

і —

>5

5

£сч со *

СП *

*

І ^

о с;

ІОН

зни

рсь

'3-і

-ек дд

^-я

«•

* о.

О ш

X О.

І Ш

ш

І Ш

1-

>, *

о

Диспе

є

Фінанс

Лінійний керівник 2

Лінійний керівник 1

Лінійний керівник N

Функціональна служба 2 (штаб)

Функціональна служба 1 (штаб)

Функціональна служба N (штаб)

Виконавці ам

Виконавці аг; а?,

Виконавці а,; а,„

Рис. 4.6. Лінійно-штабна організаційна структура управління великим за

масштабами виробництва підприємством (рис. 4.4.), але з одночасним утворенням при лінійних керівниках додаткових функціональних служб (штабів), працівники яких не підпорядковуються функціональним службам вищого щабля управління, а лише надають відповідну допомогу лінійним керівникам з певного кола питань (рис. 4.6.).

Чим характеризується функція організаціь діяльності при даній струк­турі управління?

Лінійні керівники разом із функціональними можуть узгоджувати свої дії та рішення. Узгоджене рішення може бути доведене до нижчого щабля управління тільки за згодою та від імені вищого лінійного керівника. Функціональні служби вищого щабля управління не мають права віддати розпорядження нижчим без відома лінійного керівника даного рівня (крім випадків методо-